Påskafton
Ny dag, nya äventyr! Blev i princip väckta av familjen Lundin som var ivriga att komma iväg till Andersön på pimpling. Det var bara att kasta ner lite matsäck och ge sig iväg.
Här mäter Måns och jag våran skugga, fusk att ta till stavarna tycker jag;)
Pelle åkte som en oljad blixt mellan lägret och pimpelhålen.
Olle testar tålamodet...
...å jag....
...å ??? vet inte vad det här är för gubbe?!
Måns fick äntligen prova att pimpla han med. Fiskelyckan var dessvärre inte så god:(
Men med lite eld...
och matsäck så håller sig humöret på topp ändå:)
Olle lassar på en massa gott på lunchmackan.
Måns fick tag på en pizzaslice som vi värmt upp i folie på elden:)
Själv så knaprade jag hårdbröd idag igen. Fast idag med min fiskröra på. Jättegott!
Fantastiskt härliga klätterträd är det här ute. Sådana är jag uppvuxen med och vad jag kan komma ihåg så hängde man allt som oftast högt uppe:)
Måns med kompis, Axel, skötte elden galant.
Efter en härlig dag ute, så var det middagsbjudning igen. Den här gången hos mamma och pappa.
Mamma har dukat fint och gjort god mat som alltid!
Vackert, gott påskplock.
Jättegod gubbröra i äggskal.
Limesill, nån god sill med rosépeppar, ägg med bacon å god gegga...och gubbröran.
Sen var det lammstek, rökt fläskfilé och potatisgratäng med god sås.
Och som vanligt så har påskharen varit här och lämnat kluriga ledtrådar till var den gömt påskäggen.
Här kommer Måns inspringande med sin påse:)
Den mastodont-mäktiga desserten fick vi delvis stoppa i en doggybag. Det rymdes inte trots att det var hemgjord, jättegod choklad och vit choklad-mousse...
TUSEN TACK älskade ni för en god och mysig middag!
Å tack så himla mycket för att vågen säkerligen har vänt igen, åt FEL håll, efter den här middagen!!
Långfredag
Startade långfredagen med att få en finfin "take-away"-macka av Anders Lundin:)
Svängde in där och återämnade ett par snölås som vi lånat och då kom vi precis lagom till att få nykokt öring med flingsalt på hårdbröd...smarr!!
Den mumsade Pelle och jag i oss när vi åkte över isarna på väg mot Gräftåvallen.
Här åker Måns i sakta mak upp i knappliften:)
Pelle agerar skidlärare en stund:)
Gott med lite lunch i magen.
Å skönt för mamman att vila trötta ben...
Sen bjöd vi in oss till mysmosters stuga på fantastisk påskmiddag!
Min kusin från Skåne med familj var där och kusin med delar av familj från Rödon. Åsså moster och Plutte förståss.
Vi fick sill, gubbröra, kycklingpaj, rökt laxpaj med sparris, köttbullar, rökt lax m romsås....åh, så gott det var.
Toppade allt med goda chokladmuffins med mandelmassegrädde. Sedan var det dags att bokstavligen rulla hemåt i sena kvällen.
Månsson slocknade efter en km i bilen och vaknade inte förrän i morse:)
Tusen tack älskade moster för en mysig stund med er i Klevfjället. KRAM!
Skärtorsdag
Inspirerad av pysslet igår på GK så hade jag köpt och blandat till lite marsipan för att pyssla hemma idag.
Påskpyssel å glass...det börjar nalkas sommar...eller ja, lite iallfall:)
Härliga påskskapelser blev det innan det bar iväg till....
.....Blåkulla!
Världens sötaste påskkärring!
Kanske inte världens sötaste påskkärring men ändock en kärring;)
GLAD PÅSK på er alla!
Högläsning
Måste bara visa hur det var vid middagsbordet häromdagen här hemma.
Pelle hade ätit klart och skulle göra sin läsläxa. Då drog han fram stolen mitt i köket och läste högt för oss som satt kvar och åt!
L O V E ! ! !
Påsklunch på Guldkusten
Traditionsenligt på Guldkusten så förvandlas vårt "Matpratsrum" till "restaurang Guldstjärnan" när vi skall äta påsklunch. Här har barnen dekorerat och möblerat så vi alla skulle rymmas att äta tillsammans. Vem har sagt att gult är fult...
Vackra borddukar, placeringskort och varsina målade ägg.
Här har jag dukat upp önskematen (prisnkorv, köttbullar och potatis) + lite till:)
Sill är ju ett måste.
Och "partyägg" - enkla, goda kaviarägg.
Ett härligt vimmel av stora och små som äter, samtalar och myser:)
Isak fick komma ner och äta med oss för han var hemma med en förkyld, ond hals.
Till efterrätt hade de skapat egna marsipankycklingar... och traktorer:) att mumsa på.
Gårdsdjur
Under en tid nu så har vi haft påhälsning av en vit, stor, fin hare på kvällarna.
Det är ju inte så vanligt att man ser dem på så nära håll så vi har tillbringat många minutrar vid köksfönstret nu för att iaktta.
Sen har vi även haft påhälsning av Kajor....klockan 05.30....i skorstenen! Det låter väldigt högt i en skorsten när den är full med skrikande kajor som flaxar ner och upp!!!!! Jag hatar att bli väckt strax innan klockan ringer på morgnarna såå...
...nu har jag lovat barnen att de får skjuta på fåglarna med luftgeväret för att skrämma bort dem. Ja, så var det med den djurvänliga Tina....men som sagt morgonminutrarna under ett gosigt täcke är guld värda:)
Här har iallafall Isak gjort en Kaja som skall locka till sig dom andra(som låter)så att de lättare kan pricka....fin va?!
Choritzo med rödbetsremoulad & Bakpotatis- recept
Choritzo med rödbetsremoulad & Bakpotatis
6 pers
2 syrliga äpplen
4 dl avrunna rödbetor
3 msk majonäs
2 dl lätt creme fraiche
150 g fetaost
salt
peppar
6-9 choritzokorvar
6 bakpotatisar
Skölj och skrubba potatisen. Pricka hål i skalet med en provnål och lägg dem på ett ugnssäkert fat el långpanna.
Baka på 225 grader ca 50 minuter el tills potatisen är mjuk igenom.
Det går även att baka i mikrovågsugnen.
Ca 2 x 2 minuter beroende på storlek. Vänd den efter halva tiden.
Tärna äpple och rödbetor. Blanda med majonäs, creme fraihe och riven fetaost.
Spara lite till dekoration. Smaka av med S & P.
Stek el grilla korven i halvor.
Blomkålssoppa - recept
Blomkålssoppa
4 port
700g blomkål
7 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl vispgrädde
1 krm svartpeppar
ev 1/2 tsk salt
1/2 hackad färsk persilja till dekoration
Dela blomkålen i bitar. Koka upp vattnet med buljongtärningen. Lägg i blomkålen och koka den mjuk ca 10 min. Häll av och spara buljongen. Mixa blomkålen till en slät puré. Blanda med buljong och grädde. Koka upp och smaka av med peppar. Strö över persilja vid servering.
Rosta 1 dl pumpakärnor i torr stekpanna så de börjar "poppa". Strössla över soppan.
Servera med gott nybakt bröd.
Gräddig köttgryta med rosmarin, sardeller och ris - recept
Gräddig köttgryta med rosmarin, sardeller och ris
4 port
500 g grytbitar av nöt
1 stor gul lök
3 msk smör
3 msk tomatpuré
1 tsk torkad rosmarin
2 dl vatten
1 msk kinesisk soja
1 köttbuljongtärning
6 sardellfiléer
3 dl matlagningsgrädde
1 dl hackad färsk persilja
Putsa köttet från senor och fett och finhacka löken.
Bryn kött och lök i smör tillsammans med tomatpuré och torkad rosmarin.
Bryn köttet i omgångar, så att det får fin stekyta.
Häll på vatten, soja och köttbuljongtärning och låt koka ca 1-2 timmar, eller tills köttet är ordentligt mört.
Finhacka sardellfiléerna.
Häll på grädde och de finhackade sardellfiléerna.
Smaka av med salt och svartpeppar från kvarn,
Servera med hackad persilja och kokt potatis.
Vid sidan av kan det vara gott med lite stekt svamp, broccoli, morötter eller gröna bönor.
Tomat- & Paprikasallad - recept
Tomat- & Paprikasallad
6-8 port
Mixa:
1 knippe ruccolasallad
1/2 sköljd, urkärnad och delad röd chilifrukt
1/2 brk pimento el inlagd paprika
1/2 dl rödvinsvinäger
1/2 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
1/2 dl flytande honung
salt
peppar
Skär 2 gula paprikor i mindre bitar.
Skär 3 salladslökar i fina ringar.
Dela 6 tomater i rätt tunna klyftor.
Lägg grönsakerna i en bunke och häll över dressingen, strö över lite S & P.
Servera direkt.
Nougatchokladtårta - recept
Nougatchokladtårta
Ca 14 bitar
250 g grovriven mandelmassa
Klä en rund form med avtagbar kant med plastfolie. Tryck ut mandelmassan i formen.
250 g nougat
250 g mörk choklad
2 ½ dl vispgrädde
2 msk konjak el rom
Bryt nougat och choklad i mindre bitar. Värm försiktigt grädde, nougat och choklad i en kastrull tills allt smälter ihop till en blank massa. Rör då och då. Ta av från värmen och blanda ner konjak el rom.
Häll smeten i formen och låt svalna. Ställ den avsvalnade kakan i kylen. Låt stelna i minst 4 timmar, gärna över natten.
Lossa kakan från formen. Lägg upp på fat och dekorera med physalis, passionsfrukt, mynta och vackra godisägg.
Rökt Makrill på kavring - recept
Rökt Makrill på kavring
4 msk Cantadou vitlöksost
2 msk majonäs
2 msk creme fraiche
2 msk hackad gräslök
2 msk hackad dill
2 tsk citronsaft
4 skivor kantskuren Kavring
2-3 rökta makrillar, beroende på storlek
sallad
Bena ur fisken och dela i mindre bitar. Spara någon större bit för att dekorera med. Blanda allt utom sallad till en röra. Krydda ev med salt och svartpeppar.
Lägg på sallad på brödet och klicka på av röran. Lägg en liten bit hel fisk på varje bröd och dekorera med gräslöksstrån och citron.
Påskmat
Påskgott
I påsktider frossar vi gärna i sill och ägg. Alla har sin egen favoritgubbröra. Av mig får ni istället en härlig trerätters middag att äta tillsammans med goda vänner. Hittar ni inte rökt makrill så ta annan god rökt fisk.
Den örtkryddade kycklingen går utmärkt att göra ett par dagar innan servering, likaså fiskröran och den galet goda Nougatchokladtårtan.
Och eftersom det mesta går att förbereda så kan ni passa på att njuta ute i vårsolen i det längsta på påskafton.
GLAD PÅSK!
Örtkryddad Kyckling med Risonisallad
4-6 kycklingfileér
2 msk smör
1 ½ tsk salt
svartpeppar
Stek fileérna tills de har fått fin färg och är genomstekta. Låt svalna.
Blanda marinaden:
¾ dl olivolja
¾ dl balsamvinäger
2-3 msk flytande honung
3 krm salt
1 krm svartpeppar
1-2 pressade vitlöksklyftor
½ pkt frysta Provencalska örtkryddor
När kycklingen svalnat så skär den i skivor och lägg in i dubbla påsar. Häll över marinaden och lägg in i kyl över natten. Vänd påsen några gånger.
Vid servering så lägg upp kycklingen på ett stort fat och skeda över marinaden. Dekorera med persiljeklasar och ätliga tulpanblad.
200 g Risoni (pasta som ser ut som ris)
½-1 påse sköljd ruccola
fileade klyftor från 2 apelsiner
klyftor av 2 persikor
stekt/grillad el naturell Halloumi i strimlor, 1 pkt
rostade mandelflagor
Koka risoni enligt anvisning på förpackningen. Blanda med ruccola, apelsin- och persikoklyftor och Halloumi. Strö över mandelflagor.
Servera gärna tillsammans med en sagolikt god Tomat- & Paprikasallad som du finner receptet på bloggen.
Våffeldagen
Idag var det dags igen...att fira Våffeldagen. Alltid lika smaskigt.
Har sagt det förut och jag säger det igen, det är godast att äta dem i
Långbuan:)
Dagens nya teflonlagg får inte till dem så där härligt frasiga som man vill ha dem.
Måste nog ge mig ut på loppis för att hitta en gammal lagg!
Kan ju förresten slänga in några bilder från när vi var i Långbuan senast.
Ett jättemysigt ställe lång bort i landet ingenstans (Oviksfjällen) som jag varmt rekommenderar för er som ej varit dit. Perfekt utflykt för både stora och små.
Får man börja äta våfflan snart eller....
Sillröra - recept
Idag hade jag en sillburk, några kalla kokta potatisar och kokta ägg i kylen. I skafferiet låg det ett pkt tunnbröd.
Som gjort för en sillröra till lunch, med andra ord:)
Skär allt i mindre bitar. Blanda med lite creme fraiche och valfri kryddning. Jag tog två olika sorters senap, lite salt och peppar, finhackad röd lök och dill.
Ett litet försmak till påsken.
Fräsch lax med limesås och kokt potatis - recept
Fräsch lax med limesås och kokt potatis
6 port
500 g laxfilé, skär rakt över i 6 bitar el köp färdiga bitar, och lägg på ett fat.
2 lime, tvätta noga och strimal/riv yttersta skalet, spara till serveringen.
Pressa ur saften från limen över laxen, salta och peppar. Låt marinera minst 30 minuter.
Hetta upp en grill el grillpanna ordentligt och grilla laxen ett par minuter per sida.
Grilla en frp salladslök så den blir mjuk och får lite färg.
Koka potatis till.
Sås:
1 liten burk matlagningsyoghurt
2-3 dl creme fraiche
4 lime, skal och saft
2 msk flytande honung
sambal oelek efter smak
Lägg upp laxen på en bädd av grillad salladslök.
Strö över limeskal och servera med sås och kokt potatis.
Vårfika på bron
Hela den här veckan när jag legat sjuk i "influensan från h.....e"(som min vän kallar den), så har solen strålat från en klarblå himmel. Liksom för att psyka mig eller peppa mig, jag vet inte vilket.
Idag orkade jag iallafall sitta ute en stund med Måns och fika och det var såå skönt.
Vi surplade varm choklad med marschmallows i vackra koppar.
Vi åt av påskgodisarna och kanelbullar.
Mumsigt!
Måns tyckte det blev så varmt att han var tvungen att lufta magen;)
Nu hoppas jag att dagens lilla soldos hjälper till att göra mig pigg och kry tills på måndag så jag kan jobba igen.
PlayDoo-deg - recept
Här får ni ett recept som är otroligt användbart, iallafall om man vill sysselsätta sina barn en stund.
Rekommenderas ej att förtära:)
2 dl vetemjöl
1 dl salt
1 msk citronsyra (vinsyra funkar oxå)
Blanda noggrannt.
2 dl hett vatten
1 msk neutral olja, typ mat- el raps
valfri karamellfärg, vi tog såklart härligt gul såhär till påsk.
Blanda ihop med mjölet och blanda ordentligt.
Färdigt att leka med. Lägg i försluten påse så håller den i flera veckor.
Påskgodis - recept
Smält 200 g mörk el ljus god choklad i micron el över vattenbad.
Blanda ner 3-4 dl corn flakes och 1 dl russin.
Blanda runt ordentligt och häll upp i små formar.
Dekorera med godisägg och ställ att stelna.
Mumsigt, tycker både vi stora och små:)
Storfiskar´n
I söndags var Pelle, Isak och Mats med på Bronappet, en pimpeltävling nere i Böle.
Å gissa om lyckan var stor när Pelle kom hem och stolt visade upp sin vinst:)
Han fick en aborre som vägde nästan 4 hekto på sin lilla krok.
Vinsten...
500:-
ett pimpelspö
ett metspö
en fiske-cd
"storfiskaren"- med 4 flugor på
ett fiskedrag
"stackning"- muggar
och godis....
Fantastiskt! Gissa om han är taggad att tävla igen till helgen;)
Isak och Mats kom inte heller hem lottlösa, de fick också fina vinster.
Så till helgen bär det av mot Svenstavik för nästa tävling.
Fillimpa - recept
5 dl vetemjöl
2 dl havregryn
2 dl grahamsmjöl
1 msk bikarbonat
1 tsk salt
5 dl filmjölk
1 dl lingonsylt
1/2 dl ljus sirap
1 normalstor grovriven morot
Sätt ugnen på 180 grader.
Rör ihop alla torra ingredienser ordentligt i en bunke.
Tillsätt filmjölk, lingonsylt, sirap och riven morot.
Rör ihop alltsammans och häll upp i två smorda avlånga brödformar.
Grädda i ca 1 timme i nedre delen av ugnen.
Låt dem svalna på galler.
HostHost!
Fy vad trist det är att vara sjuk! Idag blev jag hemma eftersom jag fick feber och hosta igår. Tålde kanske inte att leka hårdrocksbrud i fredags;)
Hursom så kan jag inte direkt bjuda på nåt smarrigt recept idag. Vi kokade potatis och värmde fiskbullar i hummersås till middag...Hur roligt är det på en skala?! Eller jo faktiskt, Monica blev jättesugen på det så hon skulle passa på att äta det när hon var själv hemma i veckan.... Jag längtar tills jag hostat klart och känner nån smak igen så jag kan kocka på som vanligt.
Kan ju passa på att visa mitt fynd från förra veckan när jag letade hårdrockskläder till festen.
Jag har ett par stövlar(till vänster)som har varit mina favvissar i säkert 6-8 år. Jättebra att dansa i tex. Men eftersom jag använt dem så mycket så börjar de vara rätt slitna och jag har fått lite panik över att jag behöver hitta en ersättningsstövel. Det är inte lätt att hitta en snygg bra sko som dessutom funkar bra att dansa i ska ni veta.
Men när jag kliver in på Pingstkyrkans Secondhand, vad står då där och väntar på mig?! Jo, ett par exakt likadana i min storlek som är mindre, mycket mindre använda än mina. Jag skyndade mig att stoppa dem under armen innan jag gick vidare på shoppingtur. Gissa vad jag betalade? 50:-!!!!!!
Tjiihooo! Nu kan jag dansa i flera år till i ett par bra skor:)
Hårdrocksfest!!!!!!!
Varje år när Guldkusten har sin årsstämma så är det fest efteråt. Alltid med olika teman, i år HÅRDROCK!
Jag hade försökt förvandla hallen på bygdegården till en sunkig hårdrocks-ungkarls-lya.
Döda blommor, och annat som brukar finnas....
Letade rätt på mina gamla Herreyspärmar från 80-talet, NOSTALGI, och där fanns det...
..massor av affischer av Herreys såklart, men på baksidan var dessa. Upp med dom på väggarna bara!
Ja, å så här såg Rockbaben ut, med lite 80-talshög lugg:)
Förfest i vårt kök med ett gäng snyggingar.
Eeeh, "taxin" som tog oss upp till bygdegården.
Choppning av grönsaker av rockbrudarna.
Känns lite oseriöst att sitta klädd så här på ett årsmöte:)
Slash vill få ordet.
Mingel innan maten.
Yeeaahh!
Fy, du ser ju rent läskig ut!
Tro jag det att hon ser helt drömsk ut i blicken...som fångat Slash!!
God mat fick vi som bestod av Chili con carne, sallad, foccacia och smarriga chokladkakor till efterrätt. Självklart med hårdrocksvin till!!
Slash sms:ar till köket att de skall komma med mer Jack Daniels;)
Fick göra en rolig lek. Man slår en tärning och den som får en sexa får pröva att öppna ett paket...
..med tummvantar! Men så fort den som slagit en sexa börjar öppna så går turen vidare och nästa som får en sexa får ta över öppnandet. Så går man runt tills någon får upp paketet, den får då innehållet.
Lets ROCK!!!!
DJ för kvällen med rätt utrustning, var hett villebråd för allas önskningar:)
Runt tretiden var det dags att stänga, släcka och vandra hemåt i natten.
Johan, du borde ha vunnit pris för snyggste peruken ikväll:)
TACK alla Guldkustingar som var med igår! Det var skitkul, rent ut sagt.
Så här kan hårdrock oxå låta, fast det är ett dansband som sjunger:) Dessvärre var sångaren ruskigt förkyld och hes den här gången så det låter hellre än bra på vissa ställen. Men inspelningen är iallafall från en av våra Nostalgidanser i Erikslund:)
Grekisk Pastarätt - recept
Så här serverade jag lunchen till barnen idag. En god pastarätt där man själv kan välja lite olika tillbehör.
Blev lite lat nu så här vid 23-tiden....så ni får hålla tillgodo med fotograferat recept ur boken "Kom in och ät!".
Jag lade till stekta slantar av Bratwurst till denna annars vegetariska rätt.
Så här gör du.
Bönor och annan sallad hade vi framme på den vanliga salladsbuffén, medan de andra tillbehören fick stå på bordet.
Jättegott både med och utan korv. Men låt tomatsåsen puttra rätt länge så alla smaker kommer fram!
Nä, nu måste jag gå och lägga mig. Ska ju på ROCKFEST imorgon kväll så det är väl bäst att få några timmars sömn inatt för imorgon lär det nog inte bli så många....Rock On!
Sydfransk Fisksoppa - recept
Sydfransk Fisksoppa
4 pers
400 g vit fisk
200 g lax i kuber, 2x2 cm
1 finhackad gul lök
2 morötter i slantar
4 msk olivolja
1 krossad vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
1 pkt saffran
1 tsk torkad timjan
2 tsk torkade fänkålsfrön
1 brk krossade tomater
2 dl vitt vin
1/2 liter fiskbuljong
1 lagerblad
1-2 dl vispgrädde
250 g skalade räkor
1 dl finhackad dill el persilja
Fräs lök och morötter i olivolja tillsammans med vitlök, tomatpuré, sambal oelek, saffran, timjan och fänkålsfrön, utan att de tar färg.
Häll i tomater, vin, buljong och lagerblad.
Låt sjuda under lock 20-25 minuter eller tills grönsakerna är lagom mjuka.
Tillsätt fisken och grädden, låt sjuda ytterligare 1 1/2 minut. Smaka av med salt och vitpeppar från kvarn.
Toppa med räkor och dill eller persilja just vi serveringen.
Servera med gott bröd el brödkrutonger.
Guldkustloppet 2013
Idag var det dags för årets Guldkustlopp i snöblåsten:)
Här är Måns omringad av sina "coacher", Bella(kusin), Pelle och Elvis(kusin). Peptalk och tips på hur han skall köra loppet;) fick han.
Är det ditåt jag ska?
"Jag har iallafall skrivit bokstäver på min lapp" sa Måns när han stolt visade upp sin startlapp:)
Startfältet fullt med otåliga skidåkare som bara vill iväg.
Å vill man inte åka så kan man göra lite annat medan de andra kämpar på i spåret.
Hejja, Hejja!!
Halvvägs är det saftkontroll. Fina storebror/coach hjälper till:)
Yeeejj! Målgång - "Jag vann i målet!!" Härligt med en tävling där alla vinner.
Fulla av förväntan inför prisutdelningen.
STOLT! (inte bara han kan jag säga..) Den vackra medaljen, som innehöll ett Mariekex, har han också gjort själv. Klart man är extra stolt då!
Kanelbullar hade de oxå bakat som vi nu avnjöt i kallblåsten:)
Buhuu, tänk att vi bara kommer få vara med på ett Guldkustlopp till....sen blir det Lilla Vasaloppet på skolan....och där var det så snålt tyckte ett av våra "gamla" barn som nu går i skolan. Man fick bara en halv banan och lite saft när man gick i mål. Tur då att man har syskon på GK så man får vara med på bullkalas;)
Västerbottenbakad torsk med Potatismos - recept
Kan hända att ni fått det här receptet förut, för jag vet att jag gjort den här fisken en gång förut. Men eftersom den är sååå god så får ni den igen:)
Västerbottenbakad torsk
4 pers
500-600 g KRAVmärkt torsk
1 tsk salt
1/2 pressad citron
2-3 msk vatten
1 liten finhackad gul lök
1 tsk paprikapulver
1 dl hackad dill
1 dl ströbröd
2 dl grovriven Västerbottenost
100 g smält smör
Sätt ugnen på 225 grader.
Dela fisken i portionsbitar, Lägg i ugnsform, häll på salt, citron, vatten och täck med aluminiumfolie.
Låt stå i ugnen 10 minuter.
Blanda ner lök, paprikapulver, hackad dill, ströbröd och VB-ost i det smälta smöret.
Fördela ostblandningen på fisken.
Gratinera i ugn på 225 grader i ytterligare 10 minuter.
Servera med hemgjort potatismos eller kokt potatis, smörstekta haricot verts (jag kryddade på dem med lite vitlök och strösslade över pumpakärnor. Mumma!) och finrivna morötter smaksatta med lite pressad citron.
Receptet är från boken "Kom in och ät"av Karolina Sparring.
Chili con Quorn - recept
Chili con Quorn
4 pers
500 g quornfärs
1 gul finhackad gul lök
2 pressade el rivna vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
1 msk spiskummin
1/2 tsk kanel
1 tsk sambal oelek (ställ fram på bordet för den som vill ha sin chili riktigt het)
1 brk krossade tomater
1 brk kidneybönor, kikärtor el bönmix
krydda med salt, örtkrydda eller grönsaksfond
Fräs lök, vitlök och quorn tills de får färg. Tillsätt tomatpuré, spiskummin, kanel och sambal. Låt fräsa några minuter.
Häll ner de krossade tomaterna och låt puttra i ca 10 minuter.
Pyttsa i bönorna och koka ihop en stund.
Smaka av med salt el annan alternativ och kanske lite ketchup, socker el honung.
Jag serverade tillsammans med nybakt Foccacia och salladsbuffé.
På min tallrik är det pizzasallad (recept på den finns här på bloggen), keso och Ädelbroccoli.
Ädelbroccoli är kokt avrunnen broccoli som jag blandat med creme fraiche och mosad ädelost och lite, lite salt. Yummie!
Korv e gott!
Såhär sista dan på sportlovet blev vi hemma själva med Pelle. Han fick då välja vad vi skulle göra, och högst upp på hans lista låg korvgrillning på vårt hygge:) Vi skidade iväg med korv i ryggan.
Spanade efter vart den här kan ha skuttat.
Jag njuter av utsikten vid vårt hygge och skog.
"Allt du si hen e mett" ;)
Pelle täljer sig en korvpinne.
Mmm, en härlig doft sprider sig i skogen.
Varm choklad å nygrillad korv i solskenet i skogen. Vad kan klå det?!
Pelle och Mats följde harspåren en bit och ev så hittade dom harens lilla krypin:)
På väg till barnens älg-matningsställe...eller vad man ska kalla det.
Saltstenen som Olle fick på sin födelsedag har blivit slickad på:), det måste dokumenteras tycker Pelle och fotar för att visa storebror.
Nu är det bara timmar kvar på sportlovet, sedan är det full fräs igen i drygt två veckor, sen är det påsklov!
Tjingeling!!
Klövsjö x 2 dagar
Söta lilla kussen, Jools snart 2 år, tränar för att kunna hänga med sina storsyskon och storkusiner:)
Med lite hjälp av snäll storebror så går det galant.
Måns har blivit jätteduktig de här två dagarna! Plogar, svänger, stannar och åker lift själv:)
Påfyllning så vi orkar åka resten av dagen. Det gäller ju att utnyttja dagen maximalt för oss som är uppe så sällan. Synd bara att min kropp och mina fötter inte tycker och känner lika som huvudet...som vill åka hela tiden....
Fina Pelle är fantastiskt duktig att åka, syns att han hängt med storebrorsorna till skidbacken ofta och mycket!
Mer middag i Svensta och lite vila.
Gos!
Memory med barn = förlust!
Godnattsaga med fina syskonen. (Nä, dom är inte alltid så här goa och söta!! Men väldigt ofta!)
Dag två i Katrinabacken. Måns testar den större barnbacken och liften. Strax efter jag tog bilden vurpade han... men skam den som ger sig!
Skönt med sittlift så man får vila benen mellan varven. Det som är nackdel med Klövsjö är att solen försvinner mitt på dan och när det är som nu, - 9 och lite vind, så blev det väldigt kallt i liften.
Men i solen och i vindskydd med gott att äta så är det fantastiskt härligt!
Lillebror med fru och två av fyra barn.
Måns passar på att gunga lite.
Sedan blev det en tur på längdskidor.
Och som avslut lite After Ski:)
En dag i Persåsen
Vi (Mats, Olle, Isak o jag) började våra gemensamma sportlovsdagar med att gå till kyrkan i Svenstavik. Inte för att vi blivit överdrivet kyrkliga helt plötsligt, utan för att jag i princip tvingade dem att följa med på en föreläsning som
Toivo Comén höll där. Han berättade om sin och sin släkts uppväxt och flykt från
Ingermanland. Jag hörde honom berätta lite på radion häromdagen och så var det så precis att han skulle hålla en föreläsning i Svensta, när vi var där...jag menar då var det väl meningen att vi skulle gå?!
De tre smått motvilliga i sällskapet jag gick med, tyckte också att det var rätt intressant när de väl var där och lyssnade:) Men det skulle nog varit mer spännande om han haft lite mer bilder att visa, nu blev det mest prat.
Men gå gärna in på länken ovan(Ingermanland) och läs, intressant och hemskt.
Men här kör vi igång med lov "på riktigt". Måns på fräsig räser i Persåsen.
Det var länge sedan Isak var här för första gången. Det var när han gick på Guldkusten och han var 4-5 år:) Känns lite mer säkert nu kan jag säga. Sist vi var här, för några år sedan, så var det någon i ett annat sällskap som fick åka ambuland därifrån...
Olle sladdar omkull framför fotografen.
Pelle hade lite premiär-otur...första turen upp ramlade han omkull och kälken gick sönder. Sista åket så ramlade killen före honom i liften och Pelle fick hans kälke på dig så han fick bula och blåmärke på armen...men däremellan gick det bra:)
Måns och jag höll oss i lilla backen.
Där gick vi upp och ner några gånger!
VÅR - pussar & myrstack som tittar fram i solen:)
Så här blev det med fläskpannkakan vi hade med oss, vi tog upp nästan hela grillen..
Funkar jättebra som matsäck, men min lingonsylt som jag tog med var lite överkurs. Den fick följa med orörd hem igen.
Hela familjen Hoversjö på samma bild för en gångs skull!
Måns spanar in de stooora hjulen i liften.
Killarna passade på att ta några åk med skidor oxå. Pelle kollar in hoppet innan de testas. Skönt att dom är så pass försiktiga och förståndiga att de inte hoppar innan de sett hur landning mm ser ut.
Tillbaka i vårt "läger", Tant Märtas hus i Svenstavik, fick vi oss god middag serverad av svärmor. Sen blev det mys framför tv:n innan vi kröp till kojs för att orka med Klövsjö dan därpå.
Ajajaj
Efter en dag i skidbacken är hela kroppen och knoppen mör...
Får se om man klarar av en dag till imorgon eller om det blir en tur med skidor på tvären istället.
Återkommer med bilder på vår sportlovsvistelse. Hej hopp!
Mangokyckling - recept
Här har jag inga mängder så ni får köra "på känn":)
Stek hackad lök och färska skurna champinjoner i smör i stekpanna.
Ta upp dem och stek kyckling i bitar. Salta och peppra. Ta upp kycklingen.
Vipsa ur pannan med kycklingfond och grädde. Strö över brun Maizena och rör ner Mango Chutney.
Lägg tillbaka kyckling och svamp/lökblandningen och låt puttra tills kycklingen är genomstekt.
Vid servering så strö gärna över hackad persilja för att få lite färg.
(den här skall packas i låda för att tas med till fjällen så dekorationen får vänta..)
Servera med valfritt tillbehör. Sallad, ris, couscous, bulgur, matvete, pasta......
Chokladbollar á la Tina å Måns- recept
125 g rumsvarmt smör, riktigt smör!
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1/2 dl kakao
1 äggula
1 msk kallt starkt kaffe
Blanda alla ingredienser med elvisp.
Skeppa sedan i 4 dl havregryn och kör ett tag till med vispen. Blir godare tycker jag när grynen är smulade.
Alltid provsmak!
Några med kokos och några med pärlsocker.
Perfekt att ta med till skidbacken eller på skiddturen som extra energiintag:)
Medan vi myste och bakade inne i stugvärmen så fick Mats gå med soporna i snöstormen...livet kan vara bra orättvist...
Tunga tankar
Fick reda på för en stund sedan att en av mina gamla klasskompisar från högstadiet omkommit i en skoterolycka i helgen. Många tankar kommer upp. Dels stunder från när vi gick i skolan men även tankar om hans barn som nu är utan sin pappa. Hur grymt får livet vara?!
Jag hoppas verkligen att de har någon stark nära som tar hand om dem i denna ohyggliga stund.
OCh så hoppas jag att du, Christer, hittar din sambo "där uppe".
Lyssnar på en fin
80- tals hit...med tunga tankar och tungt hjärta.
Kladdkaka - recept
Bjöd på nybakt Kladdkaka på jobbet idag till barnen...och personalen:)
Rör ihop:
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
4 1/2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
150 g smält smör
2 ägg
Häll ut i bakplåtspapperklädd, smord form med löstagbar kant. Grädda i 225 grader i 15-25 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den.
Servera som här med vispad grädde, rostade kokosflarn, tärnad papaya och mango.
Nytt i vår Matatelje
Fru Broccoli och Herr Morot har flyttat in hos oss på Guldkusten för ett tag sedan.
Igår tog jag och shoppade loss på lite nya saker till vår Matatelje, bla ett citronträd.
Färgglada burkar, trasor, muffinsformar mm fick ta plats på hyllorna.
Beredningsbänken.
Här kan man bla "kocka" med potatisar:)
Visst ser det inbjudande ut?!
Nya gardiner i mitt kök kom det oxå upp idag. Härliga vårfärger!
När nytt material kommer till så blir aktiviteten hög direkt:)
Helt plötsligt såg vi att man ville ha picnic och affär. Jamen då gör vi väl iordning en sån yta oxå.
Nu kan dom bära sakerna emellan och jobba på sitt lilla/stora vis:)
Här hjälps man åt att plantera alla nya kryddväxter som skall ta plats i fönstret vid Matateljen.
Där kan barnen gå och äta om dom vill och jag kan använda till min matlagning.
Har jag världens bästa arbetsplats, or what?!
Sportlovskrubb
Idag gjorde jag en ugnspannkaka med bacon.
Skar upp i stora bitar och la i folie för att ta med som lunchkäk när vi ska ut fjällvärlden på lovet:)
Choppade även ett gäng grönsaker. Tärna ganska smått så det är lätt att äta med plastsked i backen.
Fräste på älgfärs,gul lök, vitlök och grönsakerna ovan. Kryddade med kummin, spiskummin, senap, tomatpuré, soja, salt och peppar...Tror det var allt....ja, vatten till lagom konsistens förstås.
Blev en härlig Gulasch att ta med i termosen.
Pyssel på lovet
Idag hade vi samlat ihop tillräckligt många mjölkkartonger för att bygga ett hus á la
OTTO. Om ni tittar in på Poppels sida så passa på att titta i webbshopen, där finns mycket roligt, både att handla och få inspiration från:)
Måns kollar in ritningen, men vill inte ha ett exakt lika...vilken tur, för vi hade inte sådana färger..
Klippa till rätt former måste vi börja med.
Håll fast så kör vi ett varv med tejpen.
Få se nu...blir det lika eller inte...
Så där nu kan vi parkera.
Några läskiga typer får vakta alla bilarna:)
Ett jättekul och lagom projekt att göra tillsammans med en fyraåring:) Tack för tipset Erika och Otto!
Idag, dag nr två har vi utökat bygget med en plats till motorcykeln och en kulbana...
Fler garageplatser och en rutschbana:)
Lördagsgott
Gott "grönt" till middagen.
Tomater i tunna skivor, mozzarella i tunna skivor, lite flingsalt och nymalen peppar. Ringla över olivolja och strö på finhackad rosmarin el basilika.
Det här såg verkligen inte vackert ut.....Men det var gott, jag lovar:)
Ugnsbakade Rotsaker, smördegsinbakad fläskytterfilé som vi helstekt. Fyllde med mosad fetaost, finhackade gröna oliver, grov senap, lite svartpeppar. Bea till såklart!
Dagens Superhjälte!!!
Idag var det dags för Pelles första bågskyttetävling. Efter att ha tränat bågskytte i 4-5 månader så tog han och anmälde sig till tävlingen "Storsjöpilen":)
Pirrigt och lite blygt i början av tävlingen.
Pelle, Kasper (syns lite bakom Fredrik), Fredrik och Erik sköt tillsammans på samma banor.
Det var mycket att hålla reda på. Trafiklysen(röd,gul,grön) och pip-ljud för start resp. slut. Vänta på sin tur, vänta på de andra....
...gå fram och räkna ihop sina poäng och föra in i en pärm för sammanställning....
...INTE röra pilarna förrän man räknat klart....det lärde sig Pelle efter sin första omgång:)
Här är resten av klubben!
Roligt att se dem som är riktigt duktiga.
Men det var här jag kände mig mest hemma idag:) bakom fikaförsäljningsbordet! Det kan jag iallafall:)
Kolbulle-stekning i högsta klass ute på gården vid lunchtid. Smarrigt!
Påfyllning med kolbulle och korv. Då orkar vi...eller ja, iallafall Pelle, en runda till.
Måns, Mats, momma å moffa var där för att hejja på.
Här säljer vi lite kakor och annat gott till hungriga deltagare.
60 pilar och 5 timmar senare är tävligen för Pelle avgjord. 363 poäng är bra gjort för att vara första gången han tävlar, eller hur?!
Prisutdelning såklart:) Guldmedalj, godispåse och två tuber mjukost, inte det sämsta:)
GRATTIS MIN ÄLSKADE PRINS!!! Tack för en rolig dag med dig <3
Kul, Kul!
Det där kanske inte ser så särskilt kul ut...men faktum är att jag har fått frågan om inte min andra blogg,
hundraprocent.blogg.se vill finnas med på deras stooora sökblogg med recept!
Det tycker jag är kul:) att de tyckte att jag hade många bra, enkla recept som passade in hos dem.
Får väl se om min besöksstatistik blir högre hädanefter...
Om ni tittar in på hundra%-bloggen så finns där deras logga och där kan ni klicka in för att söka olika recept....om inte mina räcker till.
Ha en skön helg!
Squashkaka - recept
Squashkaka
3 ägg
4 dl socker, gärna råsocker
-vispa fluffigt.
1 1/2 dl rapsolja
- rör ner i äggröran.
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 1/2 tsk ingefära
1 tsk kardemumma
1/2 tsk muskot
- blanda noggrant och rör ner i ägg- och squashröran.
Hacka 100 g mörk choklad och ev 2 dl valfria nötter och blanda i smeten.
Häll upp i smord långpanna och grädda i 175 grader i ca 15 minuter. Eller i rund form med avtagbar kant i ca 45-60 minuter, nedersta falsen.
Blanda 1 brk naturell färskost, typ Philadelphia med 50-75 g mjukt smör, 1 1/2 tsk vaniljsocker, saft från en liten apelsin och 1/2-1 pkt florsocker(jag behövde ett helt).
Bred över kakan när den svalnat.
Skär i lagom stora bitar och dekorera med apelsinstrimlor, kom ihåg att tvätta skalet ordentligt, och pumpakärnor.
Gjorde även en sats i muffinsformar. Ett tips där är att inte fylla mer än till hälften, knappt det, för det sväller över och ändå hade jag stora formar. Gräddade dem nog i kanske 15-20 minuter....eller lite till.
I dem blandade jag även i minimarshmallows, gott!
Sjömansbiff - recept
Sjömansbiff
4 port
2 gula lökar
1 msk smör
800 g fransyska el ytterlår
1,2 kg fast potatis
3/4 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk peppar
1 flaska Porter, 4-5 dl
4 dl vatten
1 tärning mörk oxbuljong el motsvarande fond
2 lagerblad
Strimla lökarna och stek dem på medelvärme i en stekpanna med smör tills de får lite färg. Ställ åt sidan.
Skär köttet i 1/2 cm tjocka skivor. Banka gärna ut köttskivan något med t ex botten av en kastrull om du inte har en riktig köttutplattare.
Blanda mjöl, peppar och salt i en bunke och lägg i köttet. Blanda om ordentligt. Bryn skivorna på båda sidor i het stekpanna med smör.
Skala och skiva potatisarna tunt. Varva potatis, brynt lök, brynta köttbitar och lagerblad i en gryta. Det ska vara potatis underst och överst. Värm vatten och buljongtärning tills buljongen löst sig. Häll det samt öl i grytan och koka under lock ca 1 1/2 - 2 tim på låg värme.
Garnera med finhackad persilja och servera gärna med inlagd gurka och eventuellt senap.
Kom ihåg att det tar tid! Idag fick jag panikgöra en annan lunchrätt på jobbet för jag insåg att det inte skulle hinna bli klart i tid....men det gick bra. Blev en pastagratäng:) som barnen slukade.
Och Sjömansbiffen får bli måndagens lunch istället.
I´m watching you !!!