Smakfullt!

En av mina fina vänner bjöd på smarrigt fika idag och då passade jag på att "plocka" några sneakpeaks från hennes smakfulla inredning:)
Kolla vad snyggt! Nu måste jag ner och gräva i mammas utklädningslåda och ta hem våran sån här väska:)
Fick jättegod Älgörtsdricka som hon gjort själv! Och jag fick receptet(!!) så jag kan prova att göra egen i sommar.
 
Ser ut att behöva fyllas på lite ljus va?! Tur att vi ska åka på IKEA til veckan då:)
KRAM & TACK FÖR FIKAT!!

I skolbänken...

Idag tog vi in vår gamla skolbänk för att ha en liten "pysselyta" i vardagsrummet.
Den är så vacker med avsliten färg efter många års användning.
Få se nu vad ska jag rita??
Några underbara fåglar blev det:)
Tänk att man satt så här på rad förut....
Stor koncentration:)

Soja- & Ingefärsmarinerad fisk med ris och Chiliyoghurt

4-6 portioner
2 pkt fryst torsk, hoki, sej el kolja
Marinad
1 dl kinesisk soja
2 msk riven ingefära
2 msk pressad citron
1 msk farinsocker
1-2 krossade vitlöksklyftor
2 msk rapsolja

Blanda ingredienserna till marinaden och smaka av. Låt fisken tina i marinaden i en ugnsform. Vänd fisken några gånger under tiden. Koka den tinade fisken under lock eller aluminiumfolie i 120-150 grader i ca 15-15 minuter.
Chiliyoghurt
2 dl matlagningsyoghurt
1 krossad vitlöksklyfta
finhackad färsk chili efter egen smak - jag tog 1/2 till barnen på jobbet men till vuxna kan man nog ta en hel
1/2 tsk salt, max!
Blanda ingredienserna och servera till fisken tillsammans med ris och den varma Blomkålssalladen , som du hittar recept på i ett eget inlägg.
Lycka Till!

Varm Blomkålssallad - recept

6 portioner
500 g haricot verts
1 litet blomkålshuvud
1 brk kikärtor
2 tsk garam masala
2 tsk gurkmeja
2 msk smör
1/2 dl vatten
2 msk mango chutney
1 krm salt
2 msk hackad persilja
Förväll haricot verts i en gryta med lättsaltat kokande vatten i ca 3 minuter.
Spola av med kallt vatten och låt dem rinna av i durkslag.
Dela blomkålen i mindre buketter. Skölj av kikärterna i kallt vatten.
Fräs garam masala och gurkmeja i smör, tillsätt blomkålsbuketterna och fräs dem runt om. 
Häll på vattnet och lägg på lock. Låt det bräsera i ca 30 minuter, rör sen ner mango chutney och salt.
Vänd ner haricot verts och kikärtor och låt allt bli varmt.
Smaka av, lägg upp på fat och strö över persilja.
Jättemumsigt!

Honungsbröd - recept

Tror inte jag gjort det här brödet förut fast jag haft det i min receptpärm i flera år. Nu vet jag att det är gott så jag kommer att göra det fler gånger:)
Jag lade över en bit aluminumfolie efter en stund så brödet inte skulle brännas.
Som alltid är bröd godast nygräddat med smör på...

Svartrotssoppa med rosmarin - recept

 
Svartrotssoppa
4 port
1/2 citron
ca 400 g svartrötter
3 hackade schalottenlökar
1 msk smör
1 liter hönsbuljong (vatten + tärning)
1 tsk torkad rosmarin
2 tsk finhackad färsk ingefära
1 dl vispgrädde
svartpeppar
1 tsk pressad citronsaft
 några rosmarinkvistar
Pressa en halv citron i en bunke med vatten som ska täcka svartrötterna så att de inte mörknar.
Skala dem med en potatisskalare. Skär dem i småbitar och lägg ner i citronvattnet vartefter.
Stek lök och svartrot i smör i en kastrull några minuter under omrörning utan att den tar färg. Tillsätt buljongen och rosmarin. Låt sjuda i ca 30 minuter tills svartrötterna är mjuka.
Tillsätt ingefära och mixa soppan slät. 
Blanda ner grädde och smaka av med peppar och citronsaft. 
Garnera med rosmarinkvistar.
Servera gärna med det goda Honungsbrödet som ni hittar i ett eget inlägg.

Mats 40- års fest

Sitter igen och försöker sortera och radera bilder i vår dator som håller på att svämma över. Hittade de här roliga bilderna från när Mats fyllde 40. Se & Le!
Mats hade bjudit in sina vänner till fest, men det han inte visste var att vi hade sagt till alla att det var hårdrockstema! Här har vi skickat iväg honom till stan på en ölrunda innan för att vi skulle hinna fixa oss iordning.
Här får Pelle hjälp av Marita att sminka ett läskigt spindelnät på sin kind:)
Mamma och Pappa går alltid "All in"!
Likaså gjorde Mats föräldrar. Här i full fart med att fixa grillning och övrig mat.
Här anländer Mats som fortfarande tror att det är bara han som är utklädd:)
Men se här kommer Slash med vänner!
Vemdalen-polarna kom med paket.
Två höggravida hårdrock-babes;) Min fina svägerska å jag.
Fullt ös på gamlingarna!
Lyssna på Björn här när han spelar med Hoven Droven, han spelar oxå med bla Marmeladorkestern. 
Lyssna å kolla Här!
Lillebror med en trött Elvis rockar på:)
En jättekul kväll som vi kommer minnas med ett leende på läpparna:)

Kikärtscurry - recept & skön musik:)

 
(bilden har jag lånat från Hemmets Journal)
Kikärtscurry

4 pers
2 stora grovhackade gula lökar
2 msk smör el olja
1-2 msk curry
1-2 tsk paprikapulver
1 stort syrligt äpple
1 liten banan
1/2 gul paprika
1/2 röd paprika
ca 6 dl kokta kikärtor ( =3dl okokta)
1-2 msk soja
1-2 msk tomatpuré
1 brk krossade tomater
1 stor pressad vitlöksklyfta
salt
peppar
Persilja till smaksättning och dekoration
 
Fräs löken i smör, curry och paprikapulver. Lägg i äpple och banan.
Blanda ner soja, tomatpuré, krossade tomater och vitlök. Låt koka i ca 25 minuter. Lägg sist i kikärtorna och paprikan och värm försiktigt.
Tillsätt hackad persilja och smaka av med salt och peppar.
Servera som den är med lite matyoghurt eller med ris till.
 
Perikles brukar spela en skön låt som jag hörde orginalet av idag. Eftersom jag är lite sen av mig vad gäller ny musik såå...den här var tydligen flera år gammal fast jag inte hört den förut;) Lyssna på den här!

Falukorvsgryta med Honungsäpplen - recept

Ja idag blev det en ny variant med falukorv, fast på jobbet:) Tur att det är gott med korv.
4 pers
800 g potatis - kokas
2 gula lökar - skala och skär i klyftor
500 g falukorv - skär i kuber
2-3 äpplen - dela, klyfta och kärna ur
Fräs löken i 2 msk olivolja ca 3-4 minuter. Tillsätt korven och äppelklyftorna.
1/2 hönsbuljong - smulas över korven och fräs ytterligare 2-3 minuter.
2 msk honung - tillsätts
1 msk senap - tillsätts
1/2 dl russin - tillsätts
1dl vatten + 1 dl grädde - tillsätts
Sjud därefter under lock ca 2 minuter. 
1 krm svartpeppar -smaka av med.
1/2 dl strimlad persilja - blanda ner strax innan servering.
Servera med den kokta potatisen.
Mycket god smak och såsen var supersmarrig att mosa med potatisen sa någon:)

Mm, Mm, Mmmm - recept på Mexikansk Falugryta

Idag hade Mats fått uppdraget att förvandla sin stående stekt falukorv med makaroner till en smarrig vardagsgryta. Kan säga att han lyckades fantastiskt bra! Den blev jättegod, så den här tycker jag absolut att ni ska testa nästa gång ni har en falukorv liggandes i kylen:)
4 port
400 g falukorv
2 morötter
1/2 vitkålshuvud, ca 500 g
2 paprikor, röd och gul
2 tsk texmexkrydda (vet inte riktigt vad som menas men Mats tog vanlig tacomixkrydda och fick nog krydda på lite mer än det som står)
1 tsk salt
1/2 tsk citronpeppar
3 dl grönsaksbuljong 
1/2 msk vinäger
12 strimlade färska sockerärtor
 
Skiva el strimla morötterna och strimla vitkålen. Behöver inte vara speciellt tunnt, är gott med lite att tugga på:)
Kärna ur och strimla paprikan.
Fräs allt i lite olja. Krydda med salt, citronpeppar och texmexkrydda.
Skär korven i kuber och blanda med grönsakerna och häll på buljongen. Låt småkoka i ca 10 minuter.
Smaka av med lite vinäger.
Strimla de färska sockerärtorna och strö över.
Servera med bröd, potatis, ris eller pasta.
Eftersom Mats tog något mer buljong än det stod så blev det ganska blött. Men det gjorde ingenting när vi hade baguetter hemma som kunde suga upp allt blött på tallriken, mums!!

Hawaiigryta med jasminris - recept

 
Ursäkta den dåliga bilden....skärpan försvann totalt!
Hawaiigryta till 4 pers
400-500 g nötfärs
8 skivor rökt skinka
2 gula lökar
6 dl krossade tomater
4 ananasringar i bitar
4 dl hackad paprika
3-4 vitlöksklyftor
4 krm oregano, ev lite till
salt
3-4 krm cayennepeppar, smaka av vad du tål;)
2 dl matlagningsyoghurt
 
Hacka löken och bryn den med färsen och hackad rökt skinka.
Häll i krossade tomater, ananasbitar, paprika, pressad vitlök, kryddor och salt.
Låt puttra under lock i ca 10 minuter.
Tillsätt matyohurt och värm upp utan att koka.
Servera med jasminris som du kokat enligt beskrivning på förpackningen.

En speciell söndag

Frukost, frukostdisk, brödbak, byte av sängkläder, tvätta och hänga tvätt, kakbak, städ av toaletter, snabbnudellunch, lunchdisk, blogginlägg, sällskapsdam på 5-års kalas, hämtning av ungdomar i skidbacken, hämtning av lillen på kalas(ja, fick åka därifrån i 30 minuter...), skjutsa hem skidkompis, hämtning av son hos kompis, middagslagning, middagsätning, middagsdisk, blogginlägg, pilates(äntligen dags igen efter juluppehåll!!), nattning av barn, bad, kvällsfika framför tv:n, GODNATT!
Vad är det som är så speciellt med den här söndagen då, kan man undra? Egentligen inte nåt för så här ser det ofta ut i vår vardag:) men under stora delar av dagen idag har jag lyssnat på radion och därigenom blivit uppmärksam på att det är FÖRINTELSENS MINNESDAG idag! 
Det hade jag ingen aning om men det är så otroligt viktigt att den finns och att man stannar upp och reflekterar över vår historia.
Och så är det viktigt att vi förmedlar vidare till våra barn så att de får med sig detta hemska in i sin framtid!
Därför blev den här söndagen speciell!
 

Fiskburgare med het hummus - recept

Fiskburgare med het hummus
4 pers
500 g torsk
1 tsk salt
1/2 krm vitpeppar
2 msk potatismjöl
2 1/2 dl grädde
ca 1 1/2 dl mjölk
1-2 ägg
2 salladslökar
smör till stekning
Lägg den tinade fisken i matberedare och tillsätt salt.
När smeten är slät så häll den i bunke och krydda med peppar. Pudra på hälften av mjölet och späd med grädde och mjölk. Knäck ner ägg, strössla ner den strimlade salladslöken och resten av potatismjölet.
Klicka ut smeten i lagom stora burgare och stek på medelvärme tills de är genomstekta.
Vi tog ett köpt surdegsbröd och ringlade över olivolja, kryddade med vitlökspulver och grillade i ugnen.
Serverade med sallad, hummus som är kryddad med finhackad chili och persilja.
Gjorde även en Rhode Island till de typ fem personer i familjen som inte äter hummus;)
Omdömet var lite varierat, från jättegott till inte så värst gott!
Jag själv tyckte inte att det var de godaste fiskburgare/biffar jag gjort men absolut goda.
Testa och hör av er vad ni tyckte:)!

Hjortronkaka - recept

Måns hjälper mig med en Hjortronkaka idag. Receptet har vi fått av Mats mostrar som serverar den på sitt café, Cinnamon på Söder i Stockholm.
Smöra formen ordentligt och ströa med kokos.
Vispa 150 g rumsvarmt smör luftigt tillsammans med 1 3/4 dl farinsocker.
Tillsätt 3 ägg, ett i taget.
Blanda ihop 2 3/4 dl vetemjöl med 1/2 tsk bakpulver och rör ner försiktigt i äggsmeten.
Vänd ner 2 1/2 dl hjortronsylt i smeten eller varva smet och sylt i formen.
Ställ in i ugn på nedre falsen och täck med bakplåtspapper. Låt gå i ca 40-45 minuter.
Stjälp upp kakan när den svalnat. Pudra över florsocker vid servering.
Kakan är godast kall och efter nåt dygn.

Lergrytebröd - recept

Det var evigheter sen jag gjorde fina vännen Agnetas Lergrytebröd, men idag var det dags:)
Lägg lergrytan i blöt över natten. Olja in både neder- och överdel med tex olivolja.
Smula ner 50 g jäst i degblandare. Tillsätt 1/2 dl olivolja, 2 tsk salt och 5 dl fingervarmt vatten. Rör tills jästen lösts upp.
Ös ner ca 12 dl vetemjöl, ta inte i allt på en gång utan knåda degen först så ser du om det behövs allt. Degen skall vara lite kletig.
Låt jäsa i bunken i 1 timme.
Vänd ner degen i den inoljade grytan, strö över solrosfrön/pumpakärnor.
Lägg på locket och ställ in i kall ugn. Vrid på ugnen till 200 grader och låt gå i 1 timme.
Ta ur brödet ur grytan och låt kallna på galler under duk.
Smarra nybakt med Bregott och ost!

Chokladpudding med Nutellagrädde

En efterrätt behöver inte vara så krånglig och bli dyr eller ta en massa tid...iallafall inte om man som vi gör, älskar Ekströms Chokladpudding. 
Vispa ihop mjölk och pulver enligt förpackningen och häll upp i glas eller skålar. Låt stå en stund innan servering.
 
Isak kom på nåt nytt gott häromdagen, vispad grädde med Nutella i. Jättegott!
Strö över lite fint strössel. Mumsa!

Lördags-smått å gott

Kolla vilken häftig kjol jag fyndade på Kupan för ett tag sedan! Färgen på bilden är missvisande, den är svart.
En riktig Cancan-kjol eller rejäl underkjol....undra när jag ska använda den?!
Har hämtat nyaste investeringen till Tinas Goda Ting - en kaffebryggare modell större.
Månsson har tränat lite på slalomskidorna:)
Storgrabbarna blev fotade och filmade i Ladängenbacken. Var ingen lek att klättra ner och upp i den branta backen så här dagen efter vinintag;)kan jag säga...Och apropå det så var det kanonkul på dansen igår. Gick dit med förväntningen att jag skulle få sitta i ett hörn och glo på alla ynglingar som svajjsade runt. Men icke...jag dansade väldans så mycket! Fötterna ömmar idag och träningsvärk i benen...kul!
Fina Frösötornet.

Snart dags för utgång!

Nyfrissad!
Vinet upphällt!
Partystassen framme!
Snart bär det iväg på styrdans:)
 

Hit eller inte....

Häromdagen tog jag och använde upp Potatis- & Broccolimosen(ca 1 liter) som jag fick över nån dag innan. 
Jag blandade i riven Prästost(1-2 dl), ägg(4st), 1/2 dl mjölk(skulle jag inte behövt...), kryddade upp med S & P. Tänk på att baconen är rätt salta! Lyssna på den här gamla dängan!!
Knaperstekte bacon(1pkt) och blandade ner i moset.
Stekte sedan biffar i smör. De första gick sönder när jag vände dem men sen kom jag på att något lägre värme och längre stektid var melodin:)
Ja, blev det en hit tror ni?!....Njae, inte om man lyssnade på halva familjen som valde att micra andra matrester som fanns i kylen. Jag, Mats och Pelle tyckte det var helt ok.
Men helt ärligt så har jag aldrig fått till potatisbullar som är lika goda som de man köper i frysdisken på affären. Är det någon av er som har tips på hur ni gör så...give it to me!!:)
Efter en sån måltid(!)tyckte Isak minsann att det behövdes lite gott, så han bakade chokladmuffins.
Det här är kanske det mest använda receptet i vår "Sju sorters kakor"-bok. Ta gärna ut dem lite tidigare än vad det står så blir de så där härligt kladdig-sega i mitten.
Grön glasyr....nja, sådär va...

Maries Turtlespasta - recept

4 port
1 påse lättstuvad spenat - tinad
1 finhackad gul lök
smör
2 pressade vitlöksklyftor
1 dl mjölk
1 1/2 dl creme fraiche
1-2 pkt knaperstekt bacon
S & P
riven muskotnöt
400 g valfri pasta
 
Koka upp vatten till pastan i vattenkokare.
 
Knaperstek bacon i bitar och håll varmt.
Mjukstek lök och vitlök i smöret.
När löken är mjuk och mild tillsätts resten av ingredienserna. 
 
Häll i vattnet och pastan i en stor kastrull.
Tillsätt ett par tsk salt och koka den enligt tid på förpackningen medan såsen puttrar.
Häll av vattnet av pastan och smaka av såsen med S & P och riven muskot.
Servera var för sig eller ihopblandat.
 
 
 

Coolt!

För några dagar sedan var jag med Pelle på bågskyttet.
En av eldsjälarna där är Zandra Reppe, som var med i Paralympics i London i somras.
Bara det är ju coolt i sig...att hon som är så duktig, finns till för Pelle när han tränar!
Sen verkar vi ha iallfall en sak gemensam(kanske två för jag har hört att hon dansat oxå!), bakning. Hon har alltid med sig gott fika till träningskvällarna!
I tisdags när vi satt och fikade tillsammans så berättade hon om en väldigt cool sak. Hon är nämligen inbjuden till en middag med självaste Hans Majestät Konungen!!! Hur coolt är det på en skala?!
Jag har iallafall aldrig träffat någon som träffat, eller ska träffa, kungen:)
Försökte förklara för Pelle när vi åkte hem hur stort det är att få den äran. Ja, att träffa kungen, men även för oss som får träffa Zandra varje vecka:)
Hon berättade med både allvar och härlig humor hur hon nu var tvungen att avstå fika nu för att komma i sin vackra klänning som hon skall bära på middagen. Hoppas jag får se en bild från middagen sen med henne i lång midnattsblå klänning och pumps med skyhöga klackar!
 
Lyssna på hennes intervju här med Radio Jämtland.
Coolt helt enkelt med denna ödmjuka tjej som poppat upp i mitt liv.

Lill-plutten

Sitter och sorterar bilder och hittade dessa. Våran lilla Måns var nyfödd:) Gud vad tiden går fort...
Vilka fina små prinsar jag har! Fast nu är några av dom längre än mig, finniga och har en märklig mörk röst;)
L O V E ! ! !

Blomkål- & Potatisstamp med stekt lax - recept

Tänk att lax som är bynd i smör, så att den får en sån där krispig yta, är så himskans gott!
Stampen, eller moset vi åt till, var också gott att döma utav skålarna som kom tillbaka tomma till disken idag:)
Till 4 portioner behöver ni:
700 g mjölig potatis
450 g blomkål ( jag hade faktiskt större del blomkål..)
ca 2 dl mjölk
1 1/2 msk smör
S & P
ca 600 g laxfilé
salt
citronpeppar
smör till stekning
 
Sätt ugnen på 150 grader.
Skala potatisen och koka den i rikligt med saltat vatten. Skär blomkålen i mindre bitar och lägg dem med potatisen när det återstår ca 10 minuter av koktiden.
Häll av vattnet. Stöt sönder och vispa med elvisp, späd med mjölk och smör till lagom konsistens.
Smaka av med salt och peppar.
Bryn laxen i smör, krydda med salt och citronpeppar. Lägg äver den i ugnsform och låt gå i ugn ca 8 minuter el tills innertempen är 56 grader.
 
Till detta kan man göra en sallad på burkmajs, zucchini i små tärningar, hackad dill och en skvätt citron.

Tomatsoppa med Ingefärstopping - recept

Fortsätter med citrustema, soppan vi åt idag innehåller god smak av apelsin. Extra smak av ingefära får man med toppingen.
Till 4 pers behövs:
1 hackad gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 brk/tetra, 500g passerade el krossade tomater
4 1/2 dl vatten
2 dl grädde
2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk strösocker
ca 1 cm riven ingefära
1 apelsin, saft och rivet skal
1 krm salt
1 krm nymald svartpeppar
 
Fräs hackad lök och vitlök mjuk i olja i en gryta. Tillsätt tomater, vatten, socker och buljongtärning. När man använder tomater så kan smaken bli lite "vass", sockret är till för att "mjuka upp" smaken något. 
Koka upp och låt småkoka under lock i ca 5 minuter.
Tillsätt skal och saft av apelsinen och ingefära när soppan kokat färdigt.
Smaka av med S & P.
 
Till toppingen behöver du:
1 dl creme fraiche
1-2 krm malen ingefära (smaka av vad dina smaklökar tycker)
yttepytte salt och vitpeppar
Rör ihop ordentligt och klicka i soppan vid servering.
 

Provsmakning av citrusfrukter + recept på citrussallad

Idag på morgonmötet på Guldkusten så gjorde jag iordning provsmak av citrusfrukter. Det är ju bara att passa på att frossa nu när det är säsong i både smak och pris:)
Här bjuder dom runt så att alla får smaka, lukta och tycka om frukterna.
Vissa är godare än andra, kan man väl kort sammanfatta det till:)
Bappelsiner var godast!

6 portioner

1 lime

3 kumquats

3 clementiner

1 sweetie

1 dl socker

1 dl vatten

Servera med vispgrädde och en chokladkringla.

 
Gör så här

Borsta 2 apelsiner, lime och kumquats väl i varmt vatten och torka dem.

Dra strimlor med zestjärn av apelsinerna eller skala dem och skär skalet i tunna strimlor.

Skiva limen och kumquatsen tunt. Koka limeskivorna i vatten i 20 minuter. Häll bort vattnet.

Koka upp socker och vatten. Lägg i kumquatsen, limeskivorna och apelsinstrimlorna och koka i 20 minuter. Låt svalna.

Skala resterande apelsiner, clementiner och sweetie med kniv så att allt det vita försvinner. Skär apelsiner och clementiner i bitar. Skär ut skinnfria klyftor av sweetien.

Blanda apelsin, clementin och sweetie med den syltade citrusen och lagen. Servera med en klick grädde och garnera med en chokladkringla.


Skinksteksgryta med kokos & Matvete - recept

En gryta jag gjort några gånger tidigare genom åren på GK är den här. Den ser inte mycket ut för världen i färgen direkt men smaken är jättegod.
Passa på att köpa lite extra champinjoner som du skivar och fräser i lite smör och pressad vitlök, jammie!
Som sagt färgen på själva maten...

Svårfångade

Vi har massor av olika vänner på vår gård nu, med vingar:)
Den här är vi lite fundersam över. Den ser ut som en helt vanlig trast men den är så rund och bullig...är dom det på vintern? Nån som kan fåglar får gärna klicka i en kommentar och berätta:)
Efter att ha sopat fågellortar en vecka på bron nu så har vi försökt att flytta vår matning med rönnbär till riset vi har utanför köksfönstret. Jag glömmer ju bort på hösten när jag sätter rönnbär i våra krukor och gör fint, att i januari då är det kallt och då kommer pippisarna och vill äta, OCH bajsa!
Mums för en hungrig liten fågel.
Sidensvansar är bland de vackraste fåglar jag vet. De ser verkligen ut att ha en dress av siden, och kolla det färgglada och skarpa mönstret på fjädrarna. Inte världens bästa bild...de är ju lite skygga. Ska se om vi får till lite bättre bilder när de blivit vana våra nyfikna nunor i fönstret:)

Paprika- & MorotsGulasch med pasta - recept

Tänk vad mycket goda vegetariska maträtter det finns, som faktiskt barnen också tycker är goda.
Här är ett sådant exempel.
Ett mål eller motto jag har är att vi skall försöka äta minst ett vegetariskt mål per vecka. Dels för att det är gott och dels för att sänka vårt köttätande och på så vis bidra till en bättre värld helt enkelt:)
På jobbet blir det oftast två dagar per vecka då sopporna mestadels är vegetariska. Det är ett bra motto tycker jag.
Hmm, nu for jag i väg...här kommer receptet:
4 portioner
4 paprikor i olika färger
ca 3 dl finrivna morötter
2 vitlöksklyftor
1 tsk timjan
1 msk smör- & rapsolja
1/2 tsk salt
2 1/2 dl matlagningsgrädde eller creme fraiche
1 dl ajvar relish
1/2 - 1 dl finriven god ost
Kärna ur och skär paprikorna i små bitar. Jag körde mina en snabbis i matberedaren med kniven så det blev lite mer smul-mos än bitar. Inbillar mig att det lättare går hem hos barnen:)
Skala och finhacka vitlöken och finriv morötterna.
Fräs grönsakerna med timjan i smöret i en gryta. Krydda med salt.
Häll på grädde/ CF och ajvar relish. Låt det koka i några minuter.
Servera med pasta och lite riven parmesan.

Cornflakespanerad torsk med potatismos - recept

Till 4 portioner Cornflakespanerad torsk behövs:
500 g KRAV (helst) torsk
4 msk smör- & rapsolja
1/2 dl ströbröd
2 dl cornflakes
2 krm salt
1 pressad vitlöksklyfta
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg fisken i en ugnssäker form.
Blanda smör- & rapsolja, ströbröd, flingor, salt och vitlök. Krossa ev flingorna lite.
Fördela röran över fisken.
Stek i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Servera med gott potatismos och broccoli till.
Så här gör jag potatismos.
Koka upp skalad, helst en mjölig sort, potatis i mindre bitar. Låt dem koka helt mjuka i saltat vatten. 
När potatisen blivit mjuk så tillsätter jag ganska mycket smör, varm mjölk, salt, vitpeppar och riven muskotnöt.
Sen kör jag elvispen tills peran har bytt skepnad och blivit mos.
Smaka av med alla kryddor tills du är nöjd med smaken och mjölk tills konsistensen är perfekt:) 
Fick broccoli kvar efter middagen så den mixade jag.... 
...och blandade ner i den överblivna potatismosen. Sedan hamnade det i en plastbytta i kylen.
Det skall jag använda en annan dag till Potatisbullar, återkommer med receptet när jag gör dem:)
 

Blåbärspaj med knäcktopping - recept

Härliga sensommarblåbär blev idag till en Blåbärspaj med knäcktopping.

Smält 150 gr smör i en kastrull och blanda ner:

1 dl ljus sirap

1 1/2 dl socker

3 dl havregryn

1 1/2 dl vetemjöl

1/2 tsk vaniljsocker

Häll smeten över blåbären. Om bären är vattniga så strö över lite potatismjöl. Kör i ugn i 200 grader i ca 20 minuter.

Servera med vaniljsås

 
 
Snipp, snapp snut så var pajen....slut!

Cookies - recept and a tribute to Sugarland!

All I want to do is to eat theese Cookies!!

Everyday America likes Cookies

Ca 40st

3 dl vetemjöl

1 tsk salt

1 tsk bikarbonat

190 g rumsvarmt smör

4 ½ dl farinsocker

¾ dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

2 ägg

6 ½ dl havregryn

350 g grovhackad choklad

solrosfrön

Every girl like me is worth a cookie like this!

Blanda mjöl, salt och bikarbonat ordentligt.

I en annan bunke blandas farinsocker, socker och vaniljsocker.

Vispa upp äggen och blanda ner havregryn, mjölblandning, sockerblandning och hackad choklad.

Gör två “limpor” och lägg I kylen I ca 30 minuter.

Skär I ca 1 cm tjocka skivor och tryck fast solrosfrön på varje kaka.

Grädda  I nedre delen av ugn I ca 10 minuter på 180 grader. 

Låt dem kallna på plåten. Then there´s a Happy ending when you can eat them:)

After only a couple of days they are Already gone!!

There´s got to be Something more!

 


Grabbarna Grus Kladdkaka - recept

Ibland måste man stå tillbaka...som tex när ens tonåring med härlig barndomsvän klockan halv åtta en vardagskväll, kommer på att de vill baka en kladdkaka.....
Får vi...,snääälla? Okej, bara ni röjer undan efter er!!
Mmm, smeten är godast!
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
2tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
4 1/2 msk kakao
Blanda alla torra ingredienser.
Smält 150 g smör och blanda ner det i det torra tillsammans med 2 ägg.
Lägg i bakplåtspapper och smöra en form med avtagbara kanter. Bröa lite oxå för säkerhets skull.
Häll i smeten och grädda i 200 i 15-20 minuter, beroende på formens storlek.
Låt svalna i formen.
Lyssnade på den här nyss när jag tittade på Dirty Dancing! Vilken film, vilka minnen;)
Sikta över lite florsocker vid servering, om du har tid, vilket inte killarna hade;) Nä de åt en varsin kvart stående vid spisen innan läggdags! Underbart:)
Och vill man vara lite mer...vad ska jag säga, vuxen, då kan man servera vispad grädde och fileéade apelsinklyftor till.
Man kan oxå ta ut kakan några minuter innan den är klar, riva över lite vit choklad, kör den klar i ugn och sen smarra!
 

Tortillapizza - recept

Tortillapizza

4 pers

4 kycklingfiléer

2 gula paprikor

2 gröna paprikor

2 gula lökar

smör

½ - 1 påse fajitaskryddmix

1 frp mjuka vetetortillas

2 dl creme fraiche Paprika chili

1-2 dl riven ost

Sätt ugnen på 200 grader.

Strimla kycklingen och paprikan.

Skala och strimla/hacka löken. Fräs grönsaker och kyckling i smör. Krydda med fajitasmix.

Fördela kycklingröran på 6-8 tortillabröd. Klicka på creme fraiche och fördela osten längst upp.

Grilla i ugn ca 5 minuter eller tills osten smält och fått fin färg.

Servera gärna med en bönsallad på kikärtor, cocktailtomater och god vinägrett.

Vill man ha lite mindre ”hetta” så väljer man naturell creme fraiche eller smaksätter själv med favoritkryddor.

Superdupergott tyckte alla i familjen!
En bra rätt om man vill förbereda innan man får gäster. Då kan man göra klart allt fram till själva gratineringen, så får alla nygräddade "pizzor".

Fikatjm!

Idag var det dags att avnjuta våra bakverk, påpassligt nog när Pelle Anton och Kurt Anton Erling(farfar/svärfar) har namnsdag:)
Schackrutor, Sockerkaka och Kanelbullar....känns precis som när jag fikade hos farmor och farfar när jag var liten. Riktigt "gammeldags" fika. Väldans så gott kan jag tala om!

Kanelbullar - recept

Det var länge sedan vi hade gamla hederliga Kanelbullar i frysen. Dags för bullbak:)
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2-1 tsk salt
1 1/2 dl socker
2 tsk mortlade kardemummakärnor
ca 1,3 liter vetemjöl
Smält smör i kastrull, häll i mjölken och värm till 37 grader.
Lös upp jästen i degbunken i lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet och sedan salt, socker, kardemumma och drygt 2/3 av mjölet.
Arbeta degen så att den blir blank och smidig. Tillsätt ytterligare mjöl men spar 1-2 dl till utbakningen. Degen är färdigarbetad när den släpper bunkens kant.
Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
Arbeta degen lite innan du stjälper upp den på mjölat bakbord. Knåda ev i resten av mjölet. 
Som sällskap hade vi en fin domherre vid vårt fönster:) 
Pelle kollar om vår gäst sitter kvar.
Kavla ut degen och bred på en smidig blandning av 100 g smör, 1 dl socker, 2 tsk vaniljsocker och 2 tsk kanel. 
Vik ihop degen en gång längs långsidan. Skär remsor, ca 1-1 1/2 cm breda.
Snurra ihop den och tryck ner änden i mitten. 
Lite olika modeller:)som får jäsa en liten stund till under duk. 
Pensla dem med ägg och strö över pärlsocker el flagad mandel.
Grädda mitt i ugn i 8-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. 
Dags att mumsa. 
Godast är allt att äta dem varma med ett glas mjölk! 

Sockerkaka - recept

Sätt ugnen på 175 grader.
50-75 g smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
Smörj och brö en sockerkaksform.
Smält smör och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner blandningen i äggsmeten. Tillsätt smöret och mjölken. Rör om tills smeten är jämn och slät.
Häll den i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 40-50 minuten.
Vänd formen upp och ner och låt kakan svalna något innan du skär upp den och njuter av en helt vanlig sockerkaka!
 

Schackrutor - recept

Till ca 50 st Schackrutor behövs:
4 1/2 - 5 dl vetemjöl
1 dl socker
200 g smör
Smaksättning:
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
Hacka samman mjöl, socker och smör. Dela degen mitt itu.
Blanda den ena delen med vanilj och den andra med kakao.
Rulla ut degen i 4 jämna längder (jag gjorde rätt små kakor så jag delade i 8 bitar). 
Lägg en ljus längd bredvid en mörk i två lager. Tryck till lätt runt om. Lägg längderna kallt en stund.
Skär sedan 3-4 mm tjocka skivor.
Lägg på smord plåt eller på bakplåtspapper. Grädda i ugn ca 10 minuter.
Servera!
Det är både enkelt, trevligt, billigt och gott med egengjorda kakor att ta fram ur frysen när man får främmande. Eller för den delen, när man bara är kaksugen. Och så vet man att det bara är "vanliga" ingredienser, inte en massa tillsatser:)

Jordärtskockssoppa & Medelhavsbröd - recept

Idag surplade vi en supergod Jordärtskockssoppa till lunch på GK. Testa den vettja!
4 port
500 g jordärtskockor
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 dl vitt matlagningsvin el vitt vin
7 dl hönsbuljong (vatten och tärning el fond)
2 1/2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
salt
peppar
Skala och skär jordärtskockorna i bitar. Skala och skiva lök och vitlök.
Fräs grönsakerna i olivoljan. Häll på vinet och koka ihop något, tillsätt därefter buljongen och koka tills skockorna är mjuka.
Mixa med stavmixer tills soppan är slät. Tillsätt grädde och mjölk och koka upp. Smaksätt med salt och peppar.
Servera soppan något avsvalnad tillsammans med Medelhavsbrödet som ni får recept på nedan. 
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
2-3 tsk salt
1 msk torkad oregano
1 dl hackade marinerade soltorkade tomater eller hackade svarta oliver
4 dl rågsikt
4 dl durumvete
ca 6 dl vetemjöl
Smula jästen och rör ut den med degvätskan. Tillsätt ingredienserna efter hand och arbeta sist in så mycket vetemjöl som krävs för att degen ska bli smidig och inte kladda.
Arbeta degen rejält i bunken och jäs den i 30-45 minuter.
Knåda degen kraftigt på lätt mjölat underlag i 5-10 minuter.
Forma ett stort eller två mindre bröd och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Strö över lite mjöl på ovansidan och skär några skåror med vass kniv. Strö lite havssalt i skårorna.
Sätt ugnen på 225 grader.
Jäs bröden i 20-30 minuter på plåten.
Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.
Låt dem svalna på galler.
Vill bara visa hur påläggsfaten kan se ut på jobbet. Morots"tungor" är en favorit bland barnen. Och jag håller med, det är faktiskt väldigt gott med tunna morötter på mackorna:)
Good Luck!
 
 
 
 
 
 

Härligt vinterväder!

I söndags eftermiddag så tog vi en härlig sparktur ner till mamma och pappa.
Himlen skiftade i olika härliga färger och ljus.
Mot stan till så var himlen rosa.
Lite vila och värme på kinderna fick vi i Bäckdalen:)
Det är så fint med all dimfrost (tror jag bestämt att det är nu).
Klarblå himmel med solnedgångsblänk i fönstren.
Tunga grenar med frost.

Kyckling med rostade rotsaker & äppelsås - recept

Klyfta potatis, kålrot och morötter. Sätt ugnen på 225 grader. 
Blanda olja, vitlök, salt och valfria kryddor i dubbla påsar. Sedan mojjsar du runt dem ordentligt så alla rotsaker får sig en omgång av krydderiet:) Ös upp allt i ugnsform och kör i ugn ca 45 minuter.
Medan rotsakerna går i ugnen så steker du kycklingfileér i smör och kryddar med salt och nymald svartpeppar. 
Koka upp grädde i en kastrull och klutta i vanlig senap och äpplen i små kuber. Låt koka upp och red med lite maizena. Smaka av med S & P.
Man kan även göra en kall sås. Använd då creme fraiche, senap, äppelkuber och S & P.
Smaskens!

Danshög!

Danshög betyder inte en hög av dans, utan att man blir "hög" av att dansa! Fast i och för sig så är ju alla tillsammans på dansgolvet en typ av hög...ja, nog spekulerat i det nu. Uttrycket Danshög kommer iallafall ifrån en av dem som var på vår dans igår, hon hade skrivit på FB när hon åkte hem inatt att hon var danshög. Och jag vet att hon inte var ensam om att känna den känslan:)
En kille sa till mig när vi dansade, "Ser du i ögonen på alla? Det är ren och skär glädje, och det är ni (menar Monica och jag) som gör det möjligt!"
Det är jättekul att få höra efter flera dagars fix och trix inför detta stora evenemang. Men det är inte möjligt om inte alla kommer till oss och dansar i den här högen och blir höga av dansen:)
Här kommer en radda med bilder från dagen och kvällen:
Årets dukningstema: ROSA!! 
CHOCKROSA! Drygt 80 pers klämde ihop sig i cafeterian för att äta, sjunga och umgås.
Hann dessvärre inte ta mer än ett kort på buffén och då är den inte färdigdukad....ska se om Monica har några fina bilder som jag kan lägga in här i efterhand.
Monica hade gjort en jättegod Gulasch som vi serverade med korvar,ostar,bröd, frukt och röror. Kaffe och kladdkaka fick den som orkade till efterrätt. 
Första gästerna har anlänt och letar sig en plats. 
Alla på plats och njuter av maten....utom värdinnorna som vimsade runt i andra ärenden;) 
Många tyckte att texten i allsångshäftena var för liten...Lunkan tog hjälp... 
...av sin mobil;) 
SKÅL & TACK FÖR ATT NI KOM ÄNNU EN GÅNG!!! 
Våra fina pappor som alltid ställer upp och sköter insläppet<3. Ja, alla på bilden är ju inte våra pappor...
Från vänster har vi stående Sven-Bertil, dagens första gäst, Gunder, Monicas pappa, Leif, världens bästa uthyrare av Erikslund, Rolf, min pappa och längst till höger Hans-Åke, våra fäders största fan!
Östersundsdansanta gäster. Ulrika, Toy, Micke, Maria och Anette. Tack för fina presenten!
Kvart över nio såg det ut så här på dansgolvet! Helt fantastiskt. Och fler blev det, en bra bit över 400 var vi som trängdes och svettades ihop:)
Lite vila behövs mellan danserna.
Paus behövs oxå! Både för att fylla på i magen och för att vila ömma fötter.
Bandet måste också få vila kropp och röster en stund. 
Stefan, Perikles fd trummis (som försöker gömma sig bakom Lunkan) förärade oss ännu en gång genom sin medverkan och nostalgisång! 
 
Presenten vi fick var ett snyggt ljus och servetter, fint!! 
Dags för sista passet med dans och på scen: PERIKLES!! 
PEX 
LUNKAN 
JOCKE 
OLSSON 
JANNE 
Crilla, vår fina vän och medhjälpare denna dag. KRAM & TACK!!
Dags för kvällens avslutningsnummer.... 
...Rock´n Roll!!
Hårdrockslåtarna avlöser varann i ett fantastiskt medley. 
Med på scen även i år hade vi Elli/Ellen...kommer inte riktigt ihåg hennes namn, 10 år.
Tack för sång och medverkan!
Nu börjar ögonen gå i kors så det är nog dags att knyta sig för att återgå till det "vanilga" livet imorgon;)
Tack till alla er som var med igår och gjorde kvällen till vad den blev, KANON!!!!

Drygt 20 timmar kvar!

Håller på att iordningställa allt inför morgondagens stora event, NostalgiDans 2013.
Här har jag gjort en härlig blandning med frukt och grönsakssmarr som vi ska äta till Gulaschen vi ska servera.
Monica har kokat Gulasch i två dagar till de 80 matgästerna som kommer:) 
Själv så gör jag finliret. Skär lite frukt, handlar....jag menar jag lagar ju mat hela tiden annars så det vore ju korkat av mig att inte byta bort det när jag kan;) 
Hallen är full som vanligt med alla pryttlar som behövs. Man kan skönja årets tema....rosa.
Men ni får se mer efter helgen när jag såklart kommer dela med mig av alla dansbilder.
Ha en fin helg:) Det ska jag ha med en massa dans, skoj å party!!

Farmors köttbullar med kokt potatis och brunsås - recept

Har äntligen fått ta del av svärmors recept på köttbullar! Fast när jag läser receptet så tänker jag att det kan inte vara köttbullarna i sig som är så goda, för dom innehåller inget märkvärdigt.
Eller så är det det som gör att de blir så goda, rena enkla smaker. Eller så är det såsen, och den har jag inte fått recept på än...
Som alltid så gör ju jag en större mängd än de flesta och använder mig då av sprits och plåtar. Men även om man bara gör en mindre sats så är det så simpelt med ugnsvarianten eftersom jag då inte måste passa lika mycket och det blir betydligt mycket mindre stekos.
Well...här kommer receptet:
1 kg köttfärs (el 600 älg och 400 nöt)
1 dl havregryn
2 dl vatten
1 msk salt
1 tsk svartpeppar
Låt grynen svälla en stund med vattnet och blanda sen ner färs och kryddor.
Rulla bullar och stek i panna eller testa min variant med sprits och switsch in i ugnen.
Idag fick jag hjälp att kolla av så att alla tre borden får sin frukt till efterrätt:)
Sötnöten säger här banan, som han tydligen inte sagt förut!
Helt vanliga köttbullar med gräddsås, kokt potatis och lingonsylt!

Hoki med curry och Spenatris - recept

Idag åt vi en smarrig fiskrätt på Guldkusten.
Kryddade Hokifileér med salt, vitpeppar och curry.
Stekte dem sedan i smör så de fick en härlig yta, lade över dem i en ugnsform(eftersom jag gör så stora mängder blir det lättare, behövs nog inte om man bara gör några portioner.)
När jag stekt de sista så hällde jag i grädde i pannan och vispade runt med alla stekrester av fisken(här häller ni då bara grädden över fisken direkt i pannan).
Lät det koka ihop lite åsså fick jag reda med lite maizena för att det skulle bli sådär tjockt och krämigt.
Därefter hällde jag grädden över fisken och körde några minuter i ugn.
Koka valfritt ris enligt förpackningen och när ni skall servera så blandar ni i färska spenatblad.
Väldigt mumsigt tyckte både barn och personal.

Potatis- & Palsternackssoppa - recept

En härlig blandning av en massa nyttigheter skall resultera i en god soppa:)
Jag lade till gul lök också, kan nästan aldrig bli fel med lite lök.
En sammetslen soppa med lite asiatisk smak.

Stekt Sej med sås å peran - recept

Vi gjorde ett byte vid jul. Vi bytte en gran med bekanta, mot fin fisk:) Vi fick god rökt aborre och egenfiskad sej fra Norge!
Idag var det läge att steka sejen som jag bara filéade och panerade. Först vända i uppvispat ägg, sedan i ströbröd blandat med salt och peppar. Man behöver mer salt än man tror så damma på rätt ordentligt.
Swopp ner i het panna med en massa smör:) Peran står på kokning och en sås.
Fick tips av fina kollegan på den här:
Koka upp creme fraiche, grädde, citronpeppar och citron. Smaka av om det behövs mer salt el peppar, Gott!
Såhär blev det. Så himla gott med "riktig" fisk. Går inte jämföra med fisk från affären, riktig lyx!

Julgransplundring

Några barr var det kvar iallafall när vi började dansen:) 
Karameller såklart! 
Men först lite fika med kusinerna. 
Sista lussebullarna gick äntligen åt. Pepparkakor får vi nog äta fram till nästa jul.. 
Dags att krascha traktorn...1,2,3!!! 
Smulor,kaka och godis, härligt! 
Moffa spelade upp till dans runt granen:) 
"Sju vackra flickor i en ring", "Räven raskar", "Nu e glada julen slut" och några klassiker till blev det. 
Avslutade med "Bro bro breja" och "Raketen" innan det var dags att plundra granen på karamellerna:)

Äppel- & Zucchiniplättar med baconsås - recept

 
Tog en lite stund att steka till "mitt gäng" på jobbet, men det var det värt!
Baconsås
En fantastiskt god rätt som man absolut kan välja att äta helt vegetarisk, med bara en sås på honung och turkisk yogurt.

Ruccola- & Honungsvinägrett - recept

En god vinägrett som jag fått recept av min kusin Mats får ni här:
1 dl olivolja
1 dl rapsolja
1/2 dl rödvinsvinäger
2 msk grönsaksfond
2 tsk acaciahonung
50 g ruccola
1 vitlöksklyfta
Mixa olja, vitlök, ruccola och vinäger. Tillsätt buljong och smaka av med honung.
Den är lika god till en grönsallad, som här till rödkål och rödlök.
 

"Pettsons" Rödkålssallad - recept

Evas Goda Kålsallad är värd att dela med sig receptet av, eller hur Eva;)?!
Enligt receptet så river man en 1/2 vitkål tunt, men man kan lika gärna använda röd- el spetskål.
Skiva även 3-4 gröna äpplen, jag tog rött för det var vad som fanns hemma:)
Dressing:
2 dl rapsolja
1 1/2 äppelcidervinäger
1 1/2 gräddmjölk
1 msk senap
drygt 1/2 dl socker
1 1/2 msk Aromat (vi äter ju inte aromat så jag tog italiensk salladskrydda, lite salt och något mer vitlökskrydda istället)
1 tsk vitlökskrydda
Jahapp, här ser man....man ska tydligen bara vispa ihop detta och hälla över salladen....
Jag läste lite dåligt när jag gjorde så jag kokade upp allt! Det gick bra det med, men jag måste nog göra om den igen och göra rätt;) Får skylla på att det var länge sen jag gjorde den.
 
 
 
 

Stekt korv med grönsaksstuvning och kokt potatis - recept

Så här när vardagen har dragit igång igen så är det gott att äta "vanlig" mat igen.
Vi åt Korv mé peran å grönsaksstuvning idag, mums!
Stuvningen gör jag så här:
Koka frysta sommargrönsaker så de blir mjuka, spara lite av vattnet.
Smält smör i kastrull och vispa ner mjöl.
Fyll på med mjölk(idag hade jag knappt nån mjölk så det blev grädde, gott) till lagom tjock konsistens. Du kan även använda spadet som blev när du kokade grönsakerna.
Krydda med S & VP, riven muskotnöt och grönsaksbuljongtärning.
Koka potatis och steka korv kan ni nog utan beskrivning;)
Rödkålssalladen vi åt till kommer i ett eget inlägg.
 

Fiskgratäng - recept

Idag blev det Fiskgratäng på Nygården till middag.
Stekte laxbitar och kryddade med salt och citronpeppar.
Eftersom tiden var knapp och hungern hos alla var stor, så vispade vi ihop pulvermos.
Kryddade den med salt, en gnutta socker, smör och riven muskotnöt.
Sedan lade jag mosen i smord ugnsform längs kanterna, lade den nästan genomstekta laxen i mitten och hällde över kryddig Bearnaisesås(japp, påse det oxå). Rev på lite ost och körde in i ugn för gratinering.
De söta burkarna är julklapp från bror och svägerska:) torkad ringblomma, torkad citrontimjan och torkad lavendel från deras egen täppa.
Gott att smula över salladen!
Är det ett tecken på att man börjar bli gammal när man uppskattar sådana "egengjorda" gåvor mer än köpta saker??vet inte, men jag tycker det är så kul när man får det:)
Lyssna lite här! Har kanske lagt in den här förut men den tål att ses och lyssnas på igen.
 

KRASCH!!!

Nu har vi väntat länge nog tyckte Måns ang att krascha Pepparkakshuset!
1, 2, 3...
Det var det:)
Kommer väl att ha fastklissade smulor i strumporna ett tag framöver trots att dammsugaren åkte fram efter fikastunden!
Gott med dammiga, hårda godisar:)

Panpizza á la Hoversjö

Här kommer en favorit i repris
Till vår Panpizza (som räcker till två tonåringar, 1 monsterätande pappa och tre som äter betydligt mindre...) behövs:
1 pkt Kungsörnens Scones & Pizzamix
3 dl vispgrädde
1/2 - 1 dl chilisås (idag hade vi ingen sån så vi blandade tomatpuré och ketchup)
1/2 purjolök
strimlad skinka (passa på att använda det sista av julskinkan om du vill bli av med den!)
1-2 dl finriven ost (perfekt att ta fram skalkarna du fått över tidigare och fryst in)
oregano
oliver
fefferoni
Här kan man ju variera som man vill med det man tycker om.
 
Blanda mixen med vatten enl förpackningen och kavla ut på en plåt. Bred över grädden som du vispat hårt och blandat med chilisåsen. 
Lyssna på den här medan du kockar!
Hacka purjon i små bitar och strö över. 
Sedan lassar du på det du tycker är gott på en pizza. Kör i ugn på lite drygt 200 grader i ca 15 minuter. Kolla av så det inte blir degigt i mitten. 
Voila! En härlig panpizza med saftigt ovanmäte:) 
Vi brukar göra dubbel sats och det som blir över skär vi i "Billys-pizza-size" och slår in i alu.folie. 
Suveränt att hitta i frysen när barnen helt plötsligt kommer på att de skall vara i skidbacken en hel dag och kylen är tom på matsäcksingredienser!!
Kostnaden för den här är nog strax under eller ungefär lika pris som vad 6 st Billys kostar, skillnaden är att här vet du vad som är i och så är det kärlek istoppat i varje paket;)
Pelle ville gärna frisera Herr Purjo:)
Klipp, klipp....
Ny "snygg" Tintinlugg;)

Brytbröd - recept

Vet att jag lagt in det här förut men det är värt att upprepa för brödet är lättbakat och jättegott!

Smält ner 1 pkt jäst i 5 dl fingervarmt vatten.

Tillsätt 1/2 dl olja, 1 1/2 tsk salt, 1 msk flytande honung, 1/2 dl solrosfrön, 2 dl havregryn och ca 12 dl vetemjöl(800g).

Kör i maskin i 5 minuter och jäs sedan övertäckt i 30 minuter.

Ta upp och knåda lite på bakbord.

Dela i 4 delar, skär sedan varje del i 7 bitar ( 14 bitar/bröd).

Lägg ihop bitarna till 2 runda brytbröd. Lägg inte för tätt så brödet kan jäsa på plåt, övertäckt i 30 minuter till.

Pensla med vatten, strö på havregryn och kör in i ugn 15-20 minuter, 225 grader.


Köttfärsfrestelse - recept

I förrgår gjorde jag nåt som det var länge sen vi åt, Köttfärsfrestelse. Så gott!
Har inte några exakta mängder....tror att det var ca 10-15 halvstora potatisar, skalade och grovrivna.
Sen skivade jag en gul lök.
Blanda 500 g köttfärs med salt, peppar, vitlök. Tror jag tog 1 tsk salt till färsen och 1 tsk till potatisen, men det hade gått att ta lite mer salt.
Blanda potatis och lök, och fördela färsen lite klumpigt i potatis-och lökblandningen.
Häll över rätt mycket grädde, jag tog nog 5 dl matgrädde och 2-3 dl vispgrädde.
Kör i ugnen tills potatisen är riktigt mjuk, ca 45 min - 1 timme.
Glömde ta nån bild när maten var klar...men jag lovar det är supergott med sallad till. Och enkelt...och billigt. Kan det bli bättre?!
Den här ungefärliga mängden räckte till familjen + en 12-årig gäst men då var formen länsad:)

Tomtar i olika former

Den här gamla fina julbonaden hade farmor och farfar hos sig när jag var liten. Nu sitter den hos pappa och mamma. Är inte så vanligt att man har sådana nu för tiden, men dom är fina.
Måns hade andra tomtar....skumtomtar.
Hans partytrick gör man så här:
Slicka dig ovanför överläppen, dra ut en skumtomte så den blir lång och tryck fast den ordentligt.
Tadaa! Supernöjd;)

Kladdig Chokladkaka - recept

Här får ni receptet på kladdkakan vi kommer servera på NostalgiDansen nästa lördag.
3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
150 g blockchoklad
150 g smör
Vispa ägg och socker fluffigt.
Smält smör och choklad.
Blanda de torra ingredienserna. 
Rör försiktigt ihop alltsammans från de tre "byttorna".
Häll smeten i en smord och ströad form(jag använder kokos).
Kör i ugn på 250 grader i 7-10 minuter. Kakan blir lös i mitten.
Eftersom jag gjorde dubbel sats i långpanna så lät jag den gå några minuter extra. Dessvärre blev det stora sprickor men dom krympte ihop något när kakan kallnade.
Förvara kallt innan servering tillsammans med en klick grädde.
För min del så hamnar dom i frysen tills det är dags att äta dem. Fast blir det som det brukar på dansen så har vi inte ro att sitta still och äta nån kaka, så jag tjuvsmakade lite nu och den blev god.
Det jag gjorde med panna nr 2 var att jag även tog 1 1/2 msk kakao i eftersom jag gillar chokladsmak...får se om det blev ännu godare. Den har inte kallnat än:)

Längtar!

Just nu längtar jag till snön har försvunnit och vi kan sätta igång med vårt projekt ute på "lon"!
All halm är ju äntligen borta.
Fönstergluggar är uppsågade, iallafall inne. Ska fixas lite fönster på ytterväggarna också såklart:)
Monkan hjälpte mig ju gladeligen att frakta hem vackra ytterdörrar från Sundsvall..
Och dessa tjusiga ska vi väl få användning för, eller hur Pelle?!
Meeen, det är väl ett tag tills dess antar jag....så tillbaka till allt som skall göras innan dess:) 

Snart är det dags igen!

Ja, om drygt en vecka kör vi dans på Erikslunds FH igen!
Tjiihoo vad kul det ska bli:) Anmälningarna till dans och mat dräller in.
För er som ännu inte besökt våran dans men blir nyfiken, klicka in på länken till höger - NostalgiDans. Eller titta  i kategorin NostalgiDans.se också till höger.
Återkommer närmare den 12:e med en uppdatering:)

Skön Nyårsdag

I ett grått, snöigt men skönt väder stack vi iväg uppöver byn på våra sparkar.
Isak kämpade ett tag med flera passagerare i sitt tåg.
Framme vid vårt mål, nu är det bara att vända om och köra i full fräs ner igen:) Tjiihooo, försten hem!
En tradition vi har fått på nyårsdagen är att vi tittar på Ivanhoe och käkar varma mackor framför tv:n. Gärna i pyjamas el underställ;)
Det är så mysigt!
Här är han, hjälten i filmen!

Nyårsafton på Nygården

Få se nu...vilken kommer sen? 
Ja, en jordgubbe ska det ju vara! 
Nyårsdukningen fick duga. Upptäckte att jag inte hade mer än röda och gröna servetter att välja på....brukar helst inte vilja ha "julfärger" på nyår, men tänk att det gick bra ändå;)
Fast det är nog dags för en tur till IKEA för inhandling av nya kanske... 
Lade en vacker amaryllis på bordet tillsammans med pärlband och ljus.
Hur ser det egentligen ut om man tittar in hos oss?! 
Jo, men rätt mysigt ändå. Granen står fortfarande grön å grann i stugan! 
Ett härligt sken var det ute på nyårskvällen. 
Men grillmästaren fick allt ta hjälp av ficklampan för att se hur köttet grillades. 
Värdinnan fixar med det sista innan det är dags att sätta sig till bords. 
Isak ääälskar när han får skjuta korkar! 
Grabbarna på högerflyen: Pelle, Jeppe och Mats. Ni får allt tugga ur lite fortare nästa gång jag fotar:) 
Grabbarna på vänsterflyen: Isak, Isak och Olle. "Storkillarna" satt lite på nålar för de skulle in till stan och umgås med vänner:) 
På kortsidan har vi Måns och Ingrid som slevar i sig av efterrätten. 
Å här har jag fått mig en god sak jag med. Tog alldeles för fort slut!!! 
Självklart så trotsade vi varningarna om ljuslyktorna och skickade iväg ett par. Håller tummarna att de inte hamnar i nån flygplansmotor eller i en komage. Nästa år får det nog bli tomtebloss bara. 
Pelle assisterade med ljus från sin ficklampa när de skulle tändas på. 
And away you go! 
Önskar er ett fantastiskt GOTT NYTT ÅR för det tänker jag ha!
Och om jag får önska en sak från er läsare på det nya året?! Då är det att ni gärna får lämna en kommentar när ni läser. Är så roligt att få lite feedback på recept el annat som kanske inspirerat er:) (eller om nåt inte är bra är oxå bra att få veta..fast inte lika kul...)
Kramkram

Dessert - nyårsrecept

Mjölkchokladpannacotta med fruktspett.
6 pers
Lägg 1 1/2 gelantinblad i kallt vatten så det mjuknar.
Hacka 250 g Marabou mjölkchoklad(viktigt! ingen billighetschoklad!!) och lägg i bunke.
Koka upp 5 dl vispgrädde och 1/2 dl mörkt muscvadosocker. Häll det över den hackade chokladen och rör runt tills den smält. Krama ur vattnet ur gelantinbladen och vispa ner dem i chokladsmeten.
Häll genast upp i vackra serveringsglas. Ställ kallt i ca 3 timmar.
Trä upp smarriga färgglada frukter på spett. 
Servera till mätta glada människor och dom kommer garanterat bli ännu gladare:)

Varmrätt - nyårsrecept

Gör en marinad dagen innan och gojjsa runt köttet som sen får ligga kvar till dag 2 när tillagning sker:)
Jag tog rapsolja, vitlök, worshestersiresås, några droppar liquid smoke , sambal oelek-efter smak, torkad citrontimjan, soja och salt.
Tillagning på grill, i mörker, tillsammans med handskar å pannlampa:)
Men det är värt besväret (säger jag som står inne i värmen, hihi) för att få den goda grillsmaken så här mitt i vintern.
Sallad på vanligt grönt tillsammans med torrostade pistagekärnor och torkade ringblomsblad.
Till detta åt vi Hasselbackspotatis, skiva (skär inte helt igenom) och krydda potatisen med S & P. Kör i ugn med olja och smör som du öser med under tiden. ca 45 minuter tar det.
Sås kom jag på något sent att vi kanske skulle ha haft så våra gäster fick köpa med färdig bea och en god pepparsås och så gjorde Olle sin goda vitlökssås.
Mmm, gott bev det!

Förrätt - nyårsrecept

Vackert granatäpple till dekoration.
Rosta ett gott bröd och skär bort kanterna.
Hacka kall kokt potatis, hårdkokt ägg och kallrökt lax i bitar.
Blanda med creme fraiche, finriven valfri parmesanost, lite hackad gräslök och dill.
Krydda med S & P.
Lägg ruccola på brödet, en klick av den goda röran och dekorera med granatäpplekärnor.

Drinktilltugg - nyårsrecept

Kavla ut några plattor fryst smördeg ,som fått tina något, så de blir lite tunnare.
Pensla med uppvispat ägg.
Strö över finriven Västerbottenost och lite sesamfrö.
Platta till lite så osten fastnar.
Skär varje platta i 7 remsor på längden. Vrid varje remsa några varv och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Kör mitt i ugn på 225 i ca 7-8 minuter.
Gott och snyggt tillsammans med annat snacks till fördrinken eller på nattkröken:)

RSS 2.0