Vi har vunnit - igen!!!!!

Ååh, nu är jag så där STOLT igen! 
Vi har idag fått ta emot ett fint pris, Årets Kooperativ, från COOMPANION i Jämtland.
Motiveringen lyder:
Guldkusten är en förebild som visar att det går att kombinera matglädje med stora inslag av närproducerade och ekologiska råvaror med en pedagogisk verksamhet.
Guldkusten har delaktighet och utforskande som ledstjärnor i sitt arbete och genom en stark tro på barnets möjligheter verkar förskolan för ett bättre samhälle där barn och vuxna är jämlika.
Med ett individualistiskt perspektiv som tar tillvara på barnens önskemål och tankar skapas en demokratisk och utvecklande miljö. 
Hur vi hamnat här (som nominerade) vet vi inte... 
...men STORT är det och 5000:- fick vi....
...tillsammans med ÄRAN!

Broccolisoppa med Filbröd

Broccolisoppa med filbröd var dagens lunch på Guldkusten. "Gamla omtyckta klassiker" båda två. 
Matsedeln:) 
Och tallriken...

Välkomna att fira Valborgsmässoafton

Välkomna att fira Valborgsmässoafton

med oss på Bygdegården i Bällsta – Rasten

30 april kl 18.00

Vi börjar med fika tillsammans och lotteri,

sedan förflyttar vi oss ut och tänder brasan.

Där kommer vi servera grillade hamburgare och sjunga tillsammans.

Varmt Välkomna!

 

Vid frågor kontakta Marita Ångström

073-1821547  [email protected]


Risdragning till 2014 års Majbrasa

Det finns ju som alltid massor av ris där "moffa" dragit fram under vintern.
Och i år när dessutom värsta stormarna dragit fram så var det ju ännu mer:)
Massor av barn är det som vill vara med och åka.
Traktorer och fyrhjulingar i parti och minut finns det på byn.
Ett flak kommer lastat med....barn?!
Fast de flesta barnen "försvann" när vi skulle lasta av allt. Det var mer spännande att klättra i träden.
Som tur var så var vi även många vuxna.
Då åker vi och hämtar lite till. Håll i er!
Ett sista lass sen var brasan överstor.
Hittade grannens grisar innan vi gick in för att fika den traditionsenliga korven med bröd.
 

HAN är här igen!!

Kolla! Snickare-grannen är tillbaka:)
Och vips så sitter det ett fönster på ovanvåningen på lon.
Det blev ju ett fantastiskt ljusinsläpp bara med ett fönster.
Tänk vad bra det kommer bli när nr två kommer upp.
Kanske ser lite fjuttigt ut på den stora väggen men bättre än inget...
Nämen, tittut! Trilla inte ut Leif för vi behöver din hjälp;)
Från alla vinklar och vrår ska vi dokumentera.
Måns tycker att vi behöver tvätta fönstren...
Här hjälper han till att mäta hur lång balken är som skall stötta upp golvet till övervåningen.
6,70 m lång, check!
 

Kardemumma-sockerkaka med glasyr

Hittade ett recept som såg gott ut i en av mina nya tidningar som jag testbakade imorse.
 
Det enda som var tråkigt var att jag var för förkyld för att känna kardemummasmaken...
 
VÅR!

Grillkväll med goda grannar

Lördag kväll på Nygår´n i Bällsta. Det är inte veteranbilkväll, som man kan tro när Ove rullar in med sin fina bil på gården:)
Nä, vi har bara dukat upp lite inför en trevlig grillkväll med våra grannar. 
Skickade runt ett sms: grillen tänds 17.30, ta med egen mat och dryck, välkomna! typ....
Jag tänkte att med det vackra vädret så skulle vi säkert annars ha tänt en varsin grill på en varsin gård och suttit med varsina familjer och ätit middag. Men det gör vi ju i princip varje dag, så varför inte käka tillsammans?! 
Och första gästen vann första pris: hjälpa till att laga utemöblerna så vi har någonstans att sitta;) 
Det laddades fram än det ena än det andra goda. 
Ett helt gäng i olika åldrar, härligt! 
Vissa körde med t-shirt och shorts och andra jacka och dunväst. Typiskt för årstiden:) 
Det är nog sista året som Pelle & Elin kan klämma ner sig vid det här lilla bordet. 
Massa god mat och dryck avnjöts i solskenet och en massa prat och skratt. 
Maria fluktar lite närgånget på Pelle:) 
"Dan borti bor jeg", Ove ser ut att peka ut riktiningen till Jenny. 
Isak hade det flöjjigt när han skulle hjälpa lilla Axel med allt han tog sig för under kvällen:) 
Vissa som blev frusen när solen försvann tog sig an barnens utmaning om brännboll. Men jag hävdade bestämt att ljusen jag tänt inne behövde passas;) 
Tillslut hamnade alla inne i soffan i ett qiuz. Men det är fusk när två mediaanställda hamnar i samma lag...minsann! Ö vann med 37-17 över Vi. Nästa gång ska jag vara i Maria & Fredriks lag, så det så!
På övervåningen hade småttisarna mys och filmtittning tills de i princip stupade i säng.
Tack alla grannarna för en supertrevlig kväll! Det måste vi göra om snart igen:)

Förberedelser

Inför lördagens grillkväll med grannarna så behövdes det förberedas lite:)
gjorde en dressing till potatissalladen på olja, pesto, vitlök och kryddor.
Slängde i lite av varje som fanns hemma. 
Pesto-Potatissallad
Pastasallad med sweet chilidressing, kikärtor mm.
Klassisk tomat- mozzarellasallad med basilika och sparrisknoppar. Olivolja, flingsalt och lite nymald peppar. Gottigotti!

Lön för mödan

Snälla övernattade krattmedarbetare;) fick lite lön för mödan i lördags då vi blev bjudna på... 
...tårtkalas hos momma & moffa.
Grabbarna hade tagit hjälp av Ove för att meka med Isaks åkgräsklippare och blev rätt nöjda när de fick smarra hallontårta.
Lön för mödan efter all mekning - den funkar!
Hoppas att vår höna får lön för mödan efter att hon legat klart på....
...alla dessa! 
 

Vilken överraskning!

Igår sa jag till Olle & Isak att om dom hjälpte till att kratta så skulle de få köra bort allt med traktorn:) 
Smart drag tänkte jag då.
Dom jobbade på...
...bara det att kompisarna som var här fick också en kratta i handen (det var inte av mig!).
Snart så hade vi fyllt på rätt mycket i vagnen.
Och det bästa var att det såg ut att vara rätt kul:)
Så bar det av...
Isak och Olle turades om att köra.
Känns onekligen lite konstigt. Förut åkte jag släp med min farfar, sen med pappa och nu...med mina söner...
Går ju fort när man är många! Kanske ska anordna krattkalas hos varandra på våren?! Det blir ju mycket roligare. 

Gult som Guld & Grattis

Startade dagen med att baka en vinbärspaj och vispa marsánsås. 
Bjöd hit pappa, som fyller år imorgon, och mammsen på fika. De ska bort imorgon så vi tog ett litet firande idag istället.
Så här snygg var han ifjol när han firade att han... 
...fyllde jämt! GRATTIS kära pappsen på din födelsedag!
Lyssnade på P4 toppen på Radio Jämtland häromsistens och hörde Lumberjack & the suits (klicka in här bredvid, scrolla ner till rätt låt och klicka på blåvita pilen för att lyssna), riktigt svängig låt!
Tänkte då på att pappa och hans "band", Lotta & Gänget, faktiskt låg etta på listan jättelänge för ett antal år sedan:)
Tyvärr så fanns det inte kvar på nätet så det går att lyssna på. 

Före-frukosten-bilder

Upptäckte att jag slängt vackra torra, vissnade fjolårsblommor i skottkärran när jag krattade igår.
Morgonljuset lyste så fint i dem imorse när jag skulle gå för att släppa ut hönsen.
De var så fina att jag var tvungnen att behålla dem och ställa i en vas i härbret. Jag menar varför slänga något så vackert?!
Det här är också en kär "pjäs" på vår gård. Vackra gamla mjölkkrukor.
Jag kommer ihåg när vi mjölkade korna med farmor och farfar när jag var liten. Så fylldes krukorna och mjölkbilen kom för att hämta dem. Sedan fick vi hämta de tomma på mjölkbryggan nere vid vägen med mjölkkärran. Härliga sommarminnen:)
Vackra skillor i gräsmattan.
Tänk vad mycket vackert vi har på våran gård!

Ett blivande Kök

Fast det kan man ju inte tro när man ser det i sitt skick idag....
Vi har tagit ut traktorvagnen som stått där inne och vips så kan man lättare se hur stor yta vi har att bygga kök på nästa år. Spännande!

Sommarstädat

Idag fick jag lust att städa och fixa iordning härbret inför sommaren. Det behövdes sopas, både väggar, tak och golv.
Fraktade in kökssoffan som skall kläs klart med tyg. Sen är väl tanken att det skall gå att bädda och sova även i den.
 
"Blommorna" som skulle slängas imorse var jag tvungen att ta in hit istället, de var ju så vackra!
Sängarna är bäddade och klara tills vi får nattgäster:)
 
Tror minsann att det får bli ett björkräcke inne på lon oxå. Jag tycker det är jättesnyggt!
 

Syskonmys

 
 

Vilken Lycka!

Igår hjälpte storebror till att sätta upp studsmattan, gissa om lycka?!
 
 
 
 
 
Själv tycker jag det är rätt mycket lycka i att få duka upp för middag ute igen, även fast man får sätta på sig Helly Hansen för att det blåser runt varje knut;)

Tjinuskisås med frusna lingon & Vaniljglass

Idag lyxade vi med efterrätt...har ju blivit lite bortskämda här i påsk:)
Kolasås i världsklass!
Yammieyammie!
Å ser man på...det blev lite bär och sås kvar....till mamman;)

Vit Fisk med frasigt täcke, Majo-Verte & Rotsaksmos

Jag älskar Emma & Anette och deras sätt att förmedla sin kokkonst! Köpte den här kokboken på bokrean och dagens middagstips kommer från den. 
Vit Fisk med frasigt täcke, Majo-Verte & Rotsaksmos
Som de också skriver så är det lite olika vilken sorts fisk som bör användas. MSC- märkt är väl en bra riktining i att välja, eller ännu hellre KRAV-märkt.
Väldigt god sås. Jag hade tyvärr ingen fisksås hemma utan jag pressade i litelite vitlök. Och en rejäl näve babyspenat.
Alltså Rotsaksmos är sååå gott! 
Skär rotsakerna i mindre bitar så går de fort att koka.
Ett riktigt vasst zestjärn är en god investering. 
Sönderrivet bröd åker in för rostning. 
Sedan körde jag det i matberedaren med kniven så det blev ett finare smul.
Blandade med lime- och citronzest. 
På med smulet ovanpå fisken. Sen swisch in i ugnen. 
Rotsakerna pressas i potatispressen när de är färdigkokta och blandas sedan med den upphettade grädden och lite extra smör:) S & P 
 Se där!
En fantastiskt god middag är serverad! 
 

Rivning av lada

 Idag tog vi hjälp av god vän för att riva ladan vi fått för att ta brädor ifrån.
 
Goda grannen skulle oxå få brädor så vi var flera som hjälptes åt att slita loss plank.
Men vi insåg ganska snart att vi skulle bli tvungen att tippa ladan för att kunna få loss allt. Det blev för farligt annars. 
På väg hem med ett lass brädor och ett vackert träd. Anders fick åka på släpet och hålla i det så inte kvistarna gick av:) 
Vädret var ljuvligt! Och visst hade det varit skönt att vara i fjällen som vi skymtade bortom sjön men....
...att rigga för att tippa en lada är inte så otokigt det heller. 
Hur gör vi för att det ska bli bäst?! 
Vackra handsmidda detaljer tog vi rett på. 
 
Tog en paus mitt på dan för att steka kolbullar tillsammans med goda vänner.
Lite fet mat var precis vad vi behövde. 
Pelle och Elin var "barnvakt" till Måns hela dan<3 
Med nya krafter fick vi omkull ladan och kunde börja ta rett på allt vi behövde. 
Lite läskigt var det när Mats var under hela alltet... 
Men nu är allt på plats utanför vårt blivande café! 
Nu är det bara resten kvar...spika upp allt och röja upp där ladan stått...suck! 
 
Solen är på väg ner, gästerna (ja, vi hann med kolbulle och goda Teresia-muffinsar med familjen Thyselius oxå) och det är dags att tvätta av sig lort och svett. Kanske så att det blir ett glas rött framför TV:n ikväll. Jag är ju ledig imrogon vettja;)

Jobb & Mera god mat

Idag så har vi stökat med lite av varje. Bla tagit rätt på en massa gamla takpannor som seglat av taken i vinter under stormarna som dragit fram.
Vi måste se till att laga det trasiga så snart som möjligt.
Som tur var så var vi bjudna till Bäckdalen på middag så de bestyren slapp vi idag igen:)
Som alltid så fick vi en massa gott!
Den fina gamla tuppen var framme:)
Chokladmousse med supersöta minimaränger.
Gottigotti!

Påskafton

På påskafton är det ju alltid lite extra spännande att kliva upp för att se om påskharen varit framme under natten. Lite som natten mot julafton faktiskt.
Jodå, han hade varit och lagt STORA ägg med en massa godis i. Härligt att få starta dagen med att äta godis..
Fast i vuxenvärlden så är det härligare att duka upp sill, ägg, påskskinka och annat smått å gott.
Jag tycker det är såå himskans gott med skinkstut. Med helst så vill jag ha kokta, lätt sockrade katrinplommon på och äppelmos och senap.
Har fått tips av en fin granne om gott helg-frukost-lyx, el istället för vin om man kör bil tex.
Äppelmust i bag in box, köpes på Ica Maxi (finns säkert annanstans också) för 79:-
Mycket gott!
Som sagt go´frukost riktigt!
Och självklart så målar vi ägg.
GLAD PÅSK på er alla!

Den där påskharen

När vi kom hem från Svensta igår så hade påskharen varit hos oss. Den hade virat garntråd runt, runt i hela huset. Kors & Tvärs...
Måns hann inte ens klä av sig ytterkläderna innan han följde en tråd som ledde till hans rum. Och där väntade en påskpresent med godsaker i.
Som tur var så hade han skuttat runt i alla barnens rum med goodiebags:)

Välkommen hem igen!

Igår när "påskharen" hade varit hos oss så hade den lämnat en sagolikt vacker påskask i Isaks rum.
Det är en gammal, gammal ask som var farmor och farfars. Och nu fick vi tillbaka den till huset igen.
Olle fick ett lika gammalt påskägg.
Så vackert!
Tack älskade mamma & pappa! Ni vet vad det betyder för mig och jag kommer ta hand om dem tills barnen är stora nog att förstå värdet i dem.
 

De e så gott...

...med mat! Därför är det så härligt med påsk. Då kan man bara åka runt och äta en massa gott, umgås och ha trevligt.
På påskafton hade vi bjudit hem oss till Svensta där Mats mostrar var på besök.
Ett grabbbord och ett tjejbord blev det för dagen:)
Moster Ingrid som är bagerskan i sällskapet(hon har tillsammans med moster Lena ett café på Söder i Stockholm som heter Cinnamon), serverade oss jättegoda pannacottor. En mjölkchoklad och en vanilj. Mjölkchokladen var den som jag tyckte var godast (ja, jag testade såklart båda!).
Måns plockade skillor i gräsmattan.
Passade ju finfint i efterrätten:)

ChokladTosca

Agnetas ChokladTosca var det länge sedan jag gjorde.
För att "klara oss" fram till påskdagens middag hos mamma och pappa så bakade jag en sådan. Då kan vi mumsa på den under dagen idag:)
200 g mörk choklad
175 gr smör
2 dl socker
3 ägg
2 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
Smält smör och bryt ner choklad så den smälter. Rör ner socker och tillsätt äggen ett och ett.
Blanda mjöl och bakpulver som du sedan rör ner i smeten.
Häll i smord form med löstagbar kant. Grädda i mitten på 175 grader i 25-30 minuter.
100 smör
2 dl socker
1 msk kakao
2 msk sirap
2 msk mjölk
2 msk mjöl
Smält smör och rör ner resten av ingredienserna. Sjud några minuter och blanda sedan ner
200 g grovhackad mandel eller ett par dl kokos.
Grädda ytterligare 10 minuter.
Ställ att svalna. 
Agneta, vad gjorde jag fel??! Hela-halva botten lossnade ju:(
Nåja, av kakan blev det endast smulor kvar:)
Fina grannarna tog en paus i vårfix för att fika med oss.
Hönorna gillar att vi börjar fika ute igen!
Det kan ju tänkas att det trillar smulor på marken.
Ljuvligt att kunna fika ute igen!

Den kortaste Långfredan

Men jag tror det blir det längsta inlägget....på länge:)
Gjorde en vårbukett till värdparet vi skulle tillbringa eftermiddag och kväll hos.
Vi stod för desserten på dagens tillställning.
Och det blev den supergoda Daimpajen ni fick recept på häromdagen. 
Färska frukter känns fräscht att äta till en stor påskbuffé. 
Vi tog med ett säkert kort, Pinchos, som ni hittar recept på här.  
När vi kom på plats så fick vi slappa en stund i solen. 
Härligt! 
Men strax var det slut på vilan....och tävlingar tog vid. 
Bollkungen! 
Jag och Mia försöker förflytta bollen baklänges så snabbt vi bara kan för att lämna över till näste man i laget. 
Cooling! 
Vilken prins!!! <3 
 För alla hugade blev det lite fotbollsmatch utom tävlan. Och jaa, det är mest barn på bilden....de har blivit såå stora allihopa.
Tur att vi fortfarande har kvar några småttisar i gänget:)
Ingrid går balansgång plättlätt! 
Tillbaka i sol och mys. 
Uppdrag till de minsta... 
...äggmålning. 
Fem ägg till varje lag skulle målas. 
 Givetvis så blev det Bajens färger mot Djurgårdens:) Och äggen ska vi använda lite senare under kvällen.
Maria & Mia njuter av dryck och LaxPinchos. 
Pinchosen passade perfekt för att stilla hungern innan det var dags för fler tävlingar och middagsbestyr.
Måns och Ingrid tränar inför nästa gren. 
 Ungdomarna samlades för att vara med och tävla.
Gammal bandylirare försöker träffa mål och få poäng....gick väl sådär;) 
Tror faktiskt Måns hade bättre taktik. 
Näste man till "rakning"...Kom igen nu, vi vill få fler poäng! 
Dags att ställa iordning påskbuffén. Kalle provar sin egengravade lax...som var bland den godaste jag ätit på länge!
Peter & Marias lammstek doftade fantastiskt av vitlök och rosmarin. 
Måns & Ingrid passade på att leka på "vinden".
Ungdomarna....eehh, lekte väl oxå....kind of...som dagens ungdomar gör...typ... 
Sofias underbara höna.
ÅÅhhh, vad mycket gott! Jeppes nybakta surdegsbaguetter med sesamfrön, Marias fröknäcke.... 
...Mias ägghalvor, så gott! 
Ruccolasill, ägghalvor, lammstek, gravad lax, Rogers sallad...fortsättning följer:) 
Härligt gul påskdukning till oss alla 18! 
Charlenes Adobe (filipinsk nationalrätt som jag hoppas få recept på!!!) , Heidenbecks kycklingspett med apelsinsås, Mias Västerbottenpaj.
Gissa om vi blev mätta coh glada:) 
Spetten kan man ju "återanvända" när kycklingen är slut:) 
Maten intogs med god aptit av alla. 
Mat, prat, mums, skratt, trams och flams. Det är så härligt att umgås med goda vänner!
Helt plötsligt kom Måns in med två påskgula tussilagos <3
Efter en rejält tilltagen middag med allas galet goda bidrag så behövde vi vila:) 
Annars hade vi ju inte fått plats med Daimpajen;)
Huggsexa på paj, grädde och polkakrusiduller.
Riktigt gott om jag får säga. 
Nu är det dags att använda de vackra ägen som målades på eftermiddagen. 
Äggen skall knackas mot varandras med spetsiga ändan mot varandra... 
...den vars ägg fortfarande är helt efter knackningen vinner såklart. 
Sista tävlingsmomentet var jättekul (det oxå). 95 kända ansikten som skulle kommas ihåg och skrivas upp på kort tid. Mycket svårt och roligt.
Efter sista racet var det dags att softa... 
...medan "domarna" räknade ihop dagens resultat. 
Med ett fåtal protester och överklagningar så blev det...oavgjort!!
Isak och Måns utför lite cirkuskonster innan det är dags att åka hemåt i natten. 
TACK till världens bästa värdfamilj för en superkul dag!
TACK till familjen Olsson för att ni är såna sköna typer!
TACK till Kalle för trevligt sällskap, god lax och snaps som fick tankarna att gå till sommaren!
TACK till familjen Odeheim för ert sällskap, riktigt god Adobe och lite mer insikt i den Filipinska världen!
Och TACK till min bästaste familj som gör mig så lycklig! 
 
 
 
 

En Skärtorsdag på jobbet

Påskkärringarna på väg med kvast till jobbet, Guldkusten here we come!
Söta Påskkärringar i mitt kök.
Dagens Meny
Uppdukat till våra små Guldkorn.
Laxmackorna gick hårt åt när det spred sig bland barnen att det faktiskt var jättegott;), likaså kycklingspetten.
Alla recepten hittar ni här på bloggen.
Sök på Halloumispett, Grönkålsgratäng, Parmesanlax, Ruccolasill, Pincho(laxmacka).
Lite grönsallader hade vi såklart också.
Å en påsktårta förstås!
Efter den här portionen rymdes det knappt nån tårta...
Måns testar citron.
Måns - "Det är inte jag som gör grimaser, det är citronen som gör att det blir så"
Vilken klockren beskrivning av reaktionen det blir när man äter citron!

Pincho med kallrökt lax och färskost

Pincho med kallrökt lax och färskost 
1 baguette
1 ask naturell färskost
ca 150 g kallrökt skivad lax
gräslök till dekoration
 
Skiva baguetten.
Mixa hälften av laxen med färskosten och bred på den släta krämen på brödskivorna.
Garnera med resten av laxen och finskuren gräslök.
Ringla över lite olivolja, salt och peppar.
 

Påsktårta

Snabba Påsktårtan
10-12 bitar
1 frp färdig tårtbotten
1 dl hjortronsylt
6 dl vispad grädde
2-3 dl chokladpudding (eller 2 dl vispad grädde blandat med 1/2 dl Nutella)
ca 10 maränger
Blanda lite grädde med hjortronen och bred på undre lagret.
Bred chokladpudding/nutellablandningen på nästa lager och krossa över marängerna.
Bred till sist på grädde (här blandad med gul karamellfärg då jag inte hittade gul marsipan).
Dekorera valfritt.

Snabbgravad lax med parmesansås

Snabbgravad lax med parmesansås 
4 port
4 portionsbitar lax
2 msk salt
2 msk socker
1 tsk grovmalen svartpeppar
Gnid in salt, socker och peppar i laxen. Låt stå ca 20 minuter i rumstemperatur.
Torka av laxen med hushållspapper ordentligt och grilla eller stek laxen tills den är klar.
Parmesansås 
1/2 finhackad färsk dill
1 dl olivolja citron
50-80 g finriven Parmesanost el Grana Padano
Mixa dill och olivolja slätt med stavmixer. Rör ned riven ost tills såsen får en krämig konsistens. 
Om man blandar ner mer ost blir det istället en god röra.
Ringla såsen över laxen vid servering. 
Citronklyftor att pressa över är gott till.

Halloumi-panerade kycklingspett

Arbetsgång: Kyckling i bitar, uppvispat ägg, panering och bricka där kycklingen får vänta till stekning.
 
Jag brukar steka klart kycklingbitarna och sedan trä dem på spett vid servering. Det tar väldigt mycket mindre plats i stekpanna och ugn.
Många godagoda spett!

Grönkålsgratäng

Grönkålsgratäng 
4-6 pers
500 g grönkål - färsk finhackad el tinad och urpressad
1/2 finhackad gul lök
1-2 finhackade vitlöksklyftor
50 g riven ost
3 ägg
1 dl grädde
1 krm muskotnöt
1 msk smör
salt & vitpeppar
 
Smörj en ugnssäker form och sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ihop äggen lätt och tillsätt grädde och ost. Spara lite ost till gratineringen.
Krydda med salt, peppar och nyriven muskot.
Fräs lök och vitlök i smör i en kastrull, löken ska mjukna men inte ta färg. Vänd ner grönkålen i löken.
Ta kastrullen från värmen och rör ner äggblandningen. Häll allt i formen och strö över osten.
Kör i ugnen i ca 20 minuter.
 
Supergott!!

Nu startar vi

Ja, imorgon dammar vi av kvasten och flyger till Blåkulla:)
Påskhelgen med all god mat närmar sig med stormsteg, härligt! Idag åt vi påsklunch på Guldkusten och imorgon kommer jag ha tid att lägga ut recepten här på bloggen. Testa dem i helgen, det var mycket mumsigt!
Kuckeliku så länge!

Brytbröd med pumpakärnor

Det här receptet har ni fått här förut. Idag passade jag på att tömma lite olika vetemjöls-"slattar" och så hade jag inga solrosfrön så jag tog pumpakärnor. 
Gott blev det också! 
 
 

Flygande Jacob

Fick härligt nygrillade kycklingar av mammsen idag. Tänkte först äta dem som de var men så blev jag akut sugen på en riktigt gammal klassiker...
Flygande Jacob, recept hittar du här. Men jag tillsatte 1-2 tsk curry för jag tycker att det skall vara lite currysmak tillsammans med banan.
Kom ihåg att inte tillsätta jordnötterna förrän på slutet, annars blir de bara mjuka och smaklösa.
Blev förtjust i Per Morbergs snygga öl-förpackning på Ica idag, jag som inte ens gillar öl... Provade ett par munnar till maten men resten fick Mats ta hand om., vilket han gjorde med glädje:) Men jag kommer absolut att köpa ett snyggt 6-pack av den i sommar när vi skall ha middagsgäster i solskenet och grillen är igång...bara för att den såg så snygg och somrig ut!
En god 70-tals klassiker serverad med russin, lite extra salta nötter och en grönsallad.

Daimpaj

Daimpaj 
8-10 pers
2 1/2 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk socker
1 äggula
Sätt ugnen på 150 grader.
Hacka ihop mjöl, socker, smör och äggula till en deg. Tryck ut den i en form med löstagbar kant.
Ställ kallt i 10 minuter.
Nagga pajskalet och förgrädda i 10 minuter.
Fyllning:
2 ägg
1 1/2 dl farinsocker
1 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
100 g smält smör
Vispa ägg, farinsocker, sirap, vaniljsocker och salt. Vispa sedan i det smälta smöret och häll smeten i pajskalet.
Grädda i nedre delen av ugnen i 40 minuter.
Hacka 1-2 dubbelDaim. 
Strö Daimen över pajen direkt när du tar ut den ur ugnen.
Ställ pajen att kallna. Servera pajen kall med vispad grädde eller matlagningsyoghurt.

Köttfärslimpa med tzatziki

Två bigga-bigga Köttfärslimpor på väg in i ugnen.
Receptet är från Karolina Sparring. Och här kan du lyssna på Meny i P1 med henne och ett inslag från Guldkusten:).
Servera tillsammans med vitlöksfrästa champinjoner och god tzatziki och ev potatis av något slag till.

Jordärtskocksoppa - fest på en torsdag!

Vill ni äta en supergod soppa i helgen? Passa då på att åka på Ica Maxi där de nu har extrapris på ekologiska Jordärtskockor, 15:- för 300 g. Jag köpte två påsar till vår middag.
Jordärtskocksoppa med vitlöksfrästa räkor 
4 port
500 g jordärtskockor (släng i två påsar, det går bra)
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja el smör
1 dl vitt vin
5 dl hönsbuljong
5 dl grädde
1 dl mjölk
salt & peppar
Vitt vin fanns det inte i huset så jag tog en liten flaska Cava....ja, man tager vad man haver;)
Kommer ni ihåg? Börja med att skala och hacka löken så den får ligga i ca 10 minuter så får du ut en massa braiga antioxidanter!
Skala sedan skockorna och lägg dem i kallt vatten(de blir bruna fort annars).
Fräs lök, vitlök och skockor i bitar i smör el olja.
Häll på vinet och låt koka ihop något.
Tillsätt buljongen och koka tills skockorna är mjuka.
Mixa soppan slät. Tillsätt grädde och mjölk och koka ihop.
Smaka av med salt och peppar. 
Fräs avrunna räkor i smör och vitlök och lägg ner dem i soppan direkt när de blivit heta.
Servera med ett gott bröd.
Och självklart så sparade jag en liten slurk till maten;)
 

ApelsinBrownies

ApelsinBrownies 
20-25 bitar
150 g smör
4 ägg
4 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl hackade hasselnötter
rivet skal från 2 apelsiner (jag tog bara från 1)
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smör och låt det svalna.
Blanda ägg och socker i en bunke. Slå i det avsvalnade smöret och rivet apelsinskal.
Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och hackade nötter.
Rör ner detta i äggsmeten. Bred ut smeten i en smord form med kokos i, ca 30x25 cm.
Grädda i nedre delen av ugn i ca 25 minuter. Låt svalna.
Glasyr 
2 msk kakao
60 g smör
3 1/2 dl florsocker
4 msk pressad apelsinsaft
1 tsk vaniljsocker
Smält smöret och blanda med övriga ingredienser. Bred glasyren över hela kakan.
Jag brukar ta ciseleringsjärnet (ett måste i ett kakbakarkök!) och göra fina kringlor av apelsinskal och dekorera med, men idag hade jag slut på apelsiner efter att ha baka själva kakan så det fick bli kokos istället.

TACK!

Häromdagen så kom Axel med en hel kasse nybakt tunnbröd till oss på Guldkusten.
Mamma och AnnaBrita tyckte att barnen skulle få lite gott bröd till påsk.
Vilka fantastingar va?!
Det ska vi mumsa på i påskveckan och när vi ska äta påsklunch:)

En gammal goding

Igår blev det en gammal goding till middag. Ugnskorv med kokt potatis

Det är ju så gott!
Fyll korven med äppel bitar, krydda med curry och släng på lite riven ost.
Kör i ugn tills korven är klar och servera med vanlig kokt potatis, senap och ett glas kall mjölk.
 

Ömsom sol, ömsom grått

Så blev det dags att tutta på brasan vi drog ihop i lördags. Söndagen bjöd ju på endel sol mellan varven och det stekte kan man lugnt säga intill brasan.
Förste eldvakt.
Andra och tredje eldvakt:) 
Trots att det är småblött i gräset så fick vi skvätta på vatten runt om för gräset pyrde också på när det brann som värst. Det gäller att vara alert när man eldar för det går fort när det fått fnud!
Varm korv i bröd och Mumsmums åt vi vid Måns lilla utebord:)
Hönsen är som alltid sällskapliga när det vankas mat.
Gottigotti med korvbröd. Mumsmums däremot ratade dom.
Jobbade även ute på lon så nu har vi kommit ännu en bit på väg med innerväggarna.
Visst är de gamla roerna vackra?! Grå. lena och fortfarande fulla med liv!
 
 

Bättre sent än aldrig

Har inte hakat på trenden med Pulled Pork förrän den är på väg bort;)
Igår innan jag gick och la mig så stoppade jag in gjutjärnsgrytan i ugnen med en massa gott i.
Tog lite från några olika receptet.
Lade 1,8 kg benfri fläskkarré i grytan tillsammans med 1 gul lök i klyftor och 1 stor vitlök solo i klyftor.
Köttet saltade och pepprade jag ordentligt runtom.
Blandade 1 flaska, 400 ml, BBQsås med hickory/sweetsmak med 1 1/2 dl sweet chilisås, 1 1/2 dl Hoisinsås och hällde över.
Grytan stod i ugnen på 100 grader drygt i ca 8 timmar. Sedan lät jag allt ligga kvar i grytan ute under dagen.
När det var dags för middag så tog jag in hela härligheten och drog isär köttet, lade tillbaka det i grytan och såsen.
Blandade om allt ordentligt och hettade upp.
Gjorde en klassisk Coleslaw till.
En kvarts bit vitkål, en rödlök, en morot. Blanda 1 dl creme fraiche, 1/2 dl majonäs, 1 tsk dijonsenap, 1/2 tsk salt, 1 krm SvP. Blanda tillsammans med grönsakerna och låt stå kallt till servering.
Serverade tillsammans med ett gott bröd, Coleslaw, valfria grönsaker, gräddfil el creme fraiche, det FANTASTISKT goda köttet och ev jasminris.
Kolla in det här klippet!!
 

Jitterbuggar med kardemumma

ca 20 stycken

2 dl vetemjöl

2 msk kakao

1 tsk kardemummakärnor

2 msk strösocker

100 g smör

äggula

Maräng:

äggvita

1 dl strösocker

Ugn: 175°

Gör så här
  1. Hacka ihop mjöl, kakao, nystött kardemumma, socker och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg.
  2. Lägg degen på plastfolie och tryck ut till en tjock fyrkant. Täck med plastfolie och låt vila i kylen, ca 30 minuter. Kavla ut degen till en platta som är ca 30x15 centimeter.
  3. Maräng: Vispa äggvitan till ett skum. Tillsätt sockret och fortsätt vispa till ett fast skum. Bred marängen över degen, men lämna ett par centimeter längs ena långsidan. Rulla ihop från långsida, som en rulltårta, med hjälp av plastfolien. Låt rullen ligga i frysen tills den är riktigt kall, ca 30 minuter.
  4. Ta ut rullen och skär i skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakpapper. Grädda mitt i ugnen, 15–20 minuter.
Receptet har jag tagit från Hemmets Journal.
Men nästa gång jag gör dem (vilket jag kommer göra för dom var jättegoda!) så ska jag inte lägga dem i frysen för de gick inte att skära. Degen gick sönder och dom blev jättefula.
Fast goda blev dom som sagt!
Serverade dem i sällskap av Butterkaka.

Butterkaka

Innan vi kom ut på kvistdragarkneg idag så bakade Pelle och jag bullar.
Kom på att jag ville "twista" till baket och gjorde en Butterkaka, vilket jag aldrig gjort.
Riktigt smarrigt med vaniljkrämen innuti varje "bulle".
Fikade tillsammans med Jitterbuggarna.
 
 

En grå dag

Idag när himlen var grå så passade vi på att fortsätta att dra kvist. SkrotVolvon fick jobba och sonen övningsköra:)
Vägverket (eller vilka det var) körde ju längs vägarna i vintras och kapade grenar som hängde ut i vägen. Det betydde att vi som har mark närmast vägen fick lite att ta reda på....
Hade god hjälp av alla prinsarna:)
Och imorgon hoppas vi kunna tutta eld på allt.
 

Men kolla!!!

Alltså har vi en snygging i familjen eller vad??!!
Eller faktiskt har vi ju fler snyggingar....

Kyckling med curry & äpple

Kyckling med curry & äpple 
Fräs gul lök och vitlök i smör och curry. Tillsätt kyckling i mindre bitar.
När kycklingen är nästan klar så skär syrligt äpple i små, små bitar och häll i.
Fyll på med grädde, hönsbuljong el kycklingfond, salt och peppra.
Låt puttra tills allt är klart.
Servera med ris eller matkorn.

Kasslerpasta

Igår åt vi Tildes Kasslerpasta.
Fräs gul lök och vitlök i smör, tillsätt kassler i små bitar.
Skär röd paprika i mindre bitar och släpp ner dem oxå i pannan.
Häll i creme fraiche och finriven präst- eller västerbottenost. Smaka av med S & P.
Låt puttra ihop sig en kort stund. Servera tillsammans med valfri pasta som kokas enligt förpackningen.
Lilla Tilde var tyvärr sjuk så vi gjorde en låda med lunchmat som hon fick komma och hämta:)

Bärpaj

Dagar som idag när vårsolen skiner och gräset är.....eeh, grått och geggigt...
...så passar det bra att plocka fram frysta sommarbär för att göra en paj. Vi hade vita vinbär, hallon, smultron och blåbär blandat i en påse. Tog även lite björnbär.
Smält 150 g smör. 
Blanda ner 2 1/2 dl vetemjöl, 2 1/2 dl havregryn, 1 dl socker, 1 tsk vaniljsocker, 1 krm kardemumma.
Rör om till ett smul och fördela över bären i pajformen.
Kör i ugn på 200 grader i...ja, tills smulet är gyllenbrunt. Servera med vaniljsås.
Härliga tulpaner lyser i solen som letar sig in genom mina vårsmutsiga fönster.

Köttfärswok

Köttfärswok 
Fräs hackad gul lök, vitlök och curry i smör i stor gryta el wokpanna. Jag har tyvärr inte någon tillräckligt stor panna för att woka riktigt, det blir för stora mängder...
Lärde mig igår på föreläsningen att om man hackar lök och vitlök så ska man låta den ligga i ca 10 minuter innan man lägger i den i stekpannan. Om man gör det så utvecklas det en massa antioxidanter som är finfina för kroppen. Det ska jag försöka förändra i min matlagning.

Tillsätt köttfärs och fräs den till den är genomstekt. Skeppa sedan i finstrimlad vitkål, paprika i bitar, finhackad röd chili och kokosmjölk.
Fräs färska champinjoner i bitar med smör och vitlök i en stekpanna på sidan om. Salta och häll sedan över dem i köttfärsröran. Låt allt puttra ihop sig ordentligt. Smaka av med salt och peppar.
Servera i pitabröd. Jättegott!
 

Olikaloppet

Imorse så förberedde vi inför OLIKA-loppet & kalasdag på jobbet. Barnen hade bla bestämt att de ville fira med popcorn och chips:)
Popcorn=majs, Chips=potatis, palsternacka & rödbeta = inte så otokigt firande, en massa grönsaker;)
Inbjudan såg ut så här. Några barn skrev på datorn och några målade bakgrunden. 
Instruktioner runt loppet och firandet:) 
Måns laddar vid starten. 
Klara....färdiga...gå!!!!
Uppför hela ängen, upp för branta backen och tillbaka. Måns sprang den rundan FEM gånger!!! 
Snacka om att allt går bara man vill:)
Man blir törstig av att springa. Solstrålen min!!! 
Lunchen intog vi i grillkåtan. 
Vi åt köttfärswok i pitabröd. Se recept här. 
Och som grädde på moset, lite popcorn och naturchips ute i solen efter lunchen. Vilken härlig dag!

Bästa Mammsen

Idag hade vi catering till middag. Mamma kom upp med hennes gudomligt goda Bruna bönor med stekt fläsk och falukorv!
Och som sig bör så följde det med små söta semlor:)
Tack älskade mamma, nu är jag proppmätt!!

Broccoli- & Tonfiskgratäng

Broccoli- & Tonfiskgratäng 
Jag har helt ärligt aldrig köpt en färdig champinjonsoppa på burk. Men i den här rätten skall man använda det och det var faktiskt jättegott!
Värm soppan, skrapa ner tonfisk( i vatten från burk), grädde och finriven ost. Koka inte! Smaka av om det behövs salt och peppar.
 
Med tanke på temat på föreläsningen jag var på igår kväll så skulle vi förmodligen inte använt oss av en färdigsoppa som innehåller en massa skrot som vi inte ska stoppa i kroppen. Jag var och lyssnade på Tommy Svensson som föreläste om hur vi kan skapa oss en hälsosammare livsstil och friskare liv genom att ändra kosten. Absolut så skriver jag under på det. Men tyvärr så har jag väl varken ork, tid eller ekonomi för att välja bort allt som har ett E-nummer i sig alltid.
Ibland så tänker jag att njutning eller kanske orken i livspusslet måste få styra. Vi blir hela tiden "matade" med olika kostråd, bantningstips och miljötänk. Vilket är jättebra för vi måste få upp ögonen för att en drastisk förändring måste ske i världen för att våra barnbarnsbarn skall få tillgång till färsk, näringsrik mat överhuvuvdtaget. 
Men vi måste göra det tillsammans. Och om alla förändrar lite nu och lite mer sen så kommer vi att komma närmare målet. Det är svårt att tvärt ändra på sånt som smygit sig in i våra liv under vår livstid.
Men som sagt, om alla gör så gott den kan, när den kan, vare sig det gäller att inte köpa kryddor med E 621 i eller att källsortera eller välja svenskt kött istället för utländskt, så kommer vi framåt i den riktning som bla Tommy pratade om igår:)
Eller som Olle sa: Hur svårt kan det va?
Köp en egen gris, föd upp den ,slakta den och ät den! Plättlätt:) Och undermeningen med det är ju att vi ska använda oss av så "rena" råvaror som möjligt.
Koka pasta enligt anvisning på förpackningen. Tillsätt fryst broccoli mot slutet så den får gå med i pastavattnet sista minuterna. Häll av vattnet och ös upp i gratängform.
Häll över svamp- tonfisksåsen och blanda runt ordentligt. Gratinera i ugn tills allt är varmt och fått lite färg på ytan.

RSS 2.0