Dagens födelsedagsbarn!

Finaste Mammsen fyller år idag. Hipp Hipp Hurra!
 
 
 
Å imorgon kommer systrarna Sisters på besök! Ha så kul:) Puss!! 

Potatis- & Purjolökssoppa med Foccacia - recept

4 portioner
4 potatisar
1 gul lök
1 vitlöksklyfta eller två
1 purjolök
1 msk rapsolja/smör
1 liter buljong - jag använde grönsaks och kyckling
S & VP
lite Vegeta
Rundade av med lite grädde:)


Skala, skär potatis och all lök i bitar. Fräs alltsammans i fettet. Häll på buljongen och låt puttra ca 15 minuter. Mixa med mixerstav och häll i lite grädde till lagom konsistens. Smaka av med salt och vitpeppar.
Servera ev med knaperstekt bacon eller enbart vegetarisk som vi gjorde idag.

Foccacia färdigjäst på väg in i ugnen.

Värm 5 dl vatten till 37 grader, blanda med 1/2 pkt jäst, 2 msk olivolja, 1 tsk salt och 720 gr vetemjöl. Blanda i degblandare ca 5 minuter. Jäs i 40 minuter. Ös upp på klädd plåt och platta ut, täck med bakduk och jäs ytterligare 30 minuter.

Därefter trycker du ner fingertopparna så det blir små håll i hela "kakan", penslar på olivolja, strör över havssalt och timjan. Switsch in i ugnen i 20-25 minuter. 

Njut varmt!
Soppa + Nybakt bröd = Smaskens!

DAGENS HJÄLTE !!!

Dagens Hjälte-pris går till Pelle Anton Hoversjö!
Lilla Vasaloppet gick av stapeln på Böle Byskola och han hade bestämt sig för att vinna i sin klass:)
Start"fållan" strax innan start, full koncentration.
And off we go! Pelle nästan springer fram för att få fart att komma iväg.
Med en fantastisk åkteknik så ligger han i topp:)
En tupp-stolt mor ( man väl vara det fast man egentligen borde kallas höna med mitt kön??!) och lillebror hejjar på. En minst lika stolt far fotar.
Målgång 2 km senare. Vet inte hur fort han åkte men fort gick det.
En sååå stolt moffa kramar om en svettig vinnare:)
 
Nu...vila!! Fast när vi en stund senare satt i bilen på väg hem så säger han:
När jag kommer hem ska jag åka skidor:) L.O.V.E

Smörgåsbuffé

Igår hade jag en catering med ett lite annorlunda tema än matbuffeér som jag oftast gör. De ville ha en enklare smörgåsbuffé men med lokal anknytning och hållbarhetstänk=ekologisk tänker jag då. Kul! 
Anställde (kind of...lönen kommer mamma, jag lovar) mamma att baka sina goda bullar:) som de först skulle ha till kaffet. Svärmors lingondricka till mackorna.
Salladen blev ju tyvärr då inte så bra ur lokal synpunkt, jag kom inte på nåt roligt med de lokala grönsakerna just nu, men resten är jag nöjd med. Här är färskosten ni nyss fick recept på med smörstekta kantareller. Testa att göra den, jättegod och inte svår att göra.
Nybakt tunnbröd från Tallmons i Hara och mitt eget ekologiska filbröd. Sen fick de även min goda (nu låter jag kaxig va..)fiskröra med varmrökt regnbåge från Storsjö Gård, hjortron, messmör mm.
Roligt var att de blev nöjda, det är ju det man eftersträvar!

Fiskpudding med skirat smör - recept

Mmm, vad mumsigt det ser ut...not! Men det var väldigt gott MED skirat smör, ett måste tyckte jag.
Fiskpudding

6 vuxenportioner

 

2 dl rundkornigt ris

4 dl vatten

12 dl mjölk

3 ägg

600 g  rensad kokt fisk i bitar, tex tork, kolja el sej

1 tsk salt

2 krm vitpeppar

dill el gräslök

 

2 msk smör

2 msk ströbröd

 

Koka riset tills allt vatten kokat in. Späd med mjölken och koka tills gröten är färdig.

Vispa upp äggen och rör ner dem. Smaksätt med salt och peppar.

Blanda ner fisken. Smaksätt med dill eller grädlök.

Häll smeten i smord ugnsform. Strö ströbröd över.

Grädda i 30 minuter på 225 grader.

Herrejisses vilka portioner jag lassar på...inte undra på att vågen vägrar att rubba sig....neråt! 
 

Fläskkotletter i örtkryddad tomatsås - recept

Idag gjorde maken god mat igen...hrmm, känns som att jag är den som lagar minst och ogodast mat här hemma helt plötsligt! 
Fläskkotletter i örtkryddad tomatsås 

4 port
4 fläskkotletter, ca 1 1/2 cm tjocka
1 1/2 msk smör
2-3 gula lökar
1/2 brk chilikryddade krossade tomater
1/2 brk örtkryddade krossade tomater
1/2-1 salt
1 krm svartpeppar
1 krm Santa Marias Chili Explosion ( det var rätt bra drag i såsen)
1 tsk timjan
 
Bryn kotletterna i en stekpanna, lägg dem i en låg, vid gryta. Skala och grovhacka löken, fräs den efter kotletterna i pannan. Tillsätt tomaterna med spad, salt och kryddor och koka såse 5-10 minuter. Smaka av. 
Häll den över kotletterna i grytan och koka/bräsera dem på svag värme under lock 5-10 minuter(jag kan tyck lite längre..).
Servera med kokt ris el potatis och en grön sallad.
 
Receptet är i orginal från Vår Kokbok men Mats modellerade om med smaksatta tomater och lite mer sting i kryddningen. Jättegott!
 

Fina Kanelbullar - recept

Underbar eller hur?!
Veckan efter lovet så skall Guldkusten ha sitt skidlopp, Guldkustenloppet. Då har barnen bestämt att de vill bjuda på bullar till sig själva och familjerna:)
Så nu några dagar har de haft fullt upp med att räkna...massor! Hur många bullar behövs? Hur många barn, familjer, hur många i varje familj, farmor, morfar, sysslingar å pysslingar som kanske kommer? 
Tror att de kom fram till att 100 bullar blir bra:) Å hur mycket behöver man då dubbla receptet med?
Jag har ju tjuvkikat på deras arbete och de har använt kaplastavar, pappersrullar, kulram mm för att komma fram till sina fantastiska resultat.
Jag behöver väl inte förtydliga att det är barnen och inte pedagogerna som räknat...pedagogerna har stöttat när det behövts:)
Idag var det så dags för själva bakningen. Flinka små fingrar hjälps åt!
Får jag skära nu?!
Jaa, nu kör vi:)
Receptet här nedan är Leilas specialare, tror dock att Guldkust-Maries är minst lika goda.

Cirka 18 bullar

  • 1 msk kardemummakärnor
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 50 g färsk jäst (den blå varianten)
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 100 g mjukt smör
  • 1 ekologiskt ägg
  • Cirka 11 dl vetemjöl special
  • 200 g mjukt smör (bredgott)
  • 1 dl råsocker
  • 1-2 msk kanel
  • Ägg till pensling
  • 1/2 dl sirap + 1 msk vatten
  • Strösocker och mortlad kardemumma till garnering (efter gräddning)
  • Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel.
  • Smula ner jästen i en bunke och lös den med kall mjölk, grädde, strösocker, salt, smör och ägg.
  • Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman tills degen i maskin börjar släppa från kanten av bunken. Knåda i minst 20 minuter. Spara lite mjöl till utbakningen.
  • Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 60 minuter.
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och tryck försiktigt ut vetedegen (utan att knåda den) till en avlång platta, cirka 2 cm tjock.
  • Bred smöret på degen och strö över råsocker - blandat med frön frön vaniljstång (om du har) och pudra över kanel.
  • Vik degen till ett dubbelvikt ark (se bilder) och skär en bit som du sedan skär ett snitt i så det ser ut som ett par byxor.
  • Tvinna byxbenen och snurra ihop till en knut. Lägg på en plåt med bakplåtspapper med ändarna nedåt (under knuten).
  • Jäs under bakduk till dubbel storlek (cirka 45 minuter).
  • Pensla bullarna med uppvispat ägg.
  • Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
  • Pensla dem med sirap utblandat med lite vatten och strö direkt över strösockret blandat med mortlad kardemumma.
    Blir spännande att få testa dem, och ännu mer för att jag vet vilken tankeverksamhet som ligger bakom dem:)
    Det här gjorde vi bra!!

Spetskaka - recept

Spetskaka
75 g smält smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2-3 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
en vanlig sockerkakssmet alltså:)
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en slät form, helst med avtagbara kanter.
Låt det smälta smöret svalna.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Tillsätt smör och mjölk, Blanda ordentligt så smeten blir slät.
Häll i formen och grädda i nedre delen av ugn i ca 30-35 minuter.
Blanda 2 msk smält smör, 1 dl socker och 2 msk grädde.
Tag ut kakan och bred över glasyren. Ställ tillbaka i ugn och låt stå tills glasyren bildar ett spetsmönster och får lite färg.
Lycka till!

Texasgryta till söndagsmiddag + lite till - recept

Den här grytan har jag haft med på bloggen tidigare...men den är värd att komma igen!
Blev lite lat nu på kvällskröken så ni får läsa med förstoringsglas:)
 
 
Tog körsbärstomater på burk istället för krossade den här gången. 
Vår, vår, vår....känner ni, den är snart här!
 
Låt puttra på svag värme i minst två timmar....blir sååå gott!
Hittade en fin burk med julkakor längst ner i frysen:) Paulinabröd, de är frasiga med lite kanelsmak.
Smulade dem och stekte i lite smör. Smörstekte även äppelbitar.
Dukade fram till oss, finfina barndomsvännen och hans finfina föräldrar;)
Smörstekta äpplen, kaksmulor, vaniljglass och granskottssirap...MUMS!!
Tack för att ni kom Frej, Camilla och Niklas:)
Sen ska jag passa på att tacka för en supertrevlig kväll hos våra grannar igår!
Hela familjen sparkade upp i lagom tid för att inta en fantastisk Tacobuffé innan Melodifestivalen:)
Sedan klämde vi ihop oss i sofforna och kollade in sista delfinalen. Efter den var klar så blev det tävling minsann. Ett Melodifestivalspel kom fram tillsammans med tävlingsinstinkten!! Tjejerna mot killarna:)
Gissa vilka som vann.....;)
Strax innan midnatt swischade sparkarna neröver byn mot Nygården igen.
Tack snälla Johan, Lena, Nils, Elin och Axel för att ni är så goda grannar....och även till Fredrik och Maria som blev med på ett hörn:)

Utemys på en söndag

Trots mulet väder så tog vi och grillade lite korv ute i snön idag. Det var ju rätt behaglig temperatur och inte så mycket blåst....herregud vad jag känner mig gammal å gnällig när man tänker på vilket väder det är hela tiden!!
Syskonmys
Halvbrända å goda:)
Perfekt med snön som förvaring till diverse..
Mjölk på kylning
Lite värme till fingrarna var skönt ändå.
Tre av fyra prinsar!
Racerbanan är uppskottad.
Finfin barndomsvän på besök:)
Namnsdagsbarnet till ära så åt vi även en nygjord Spetskaka (recept kommer en annan dag).
Kaffe i kåsa och kaka på Mats-dagen...inte så illa!
Mammsen å Pappsen slängde sig i bilen och kom upp på en ståfika ute i snön, det är kärlek det!
Å Måns han slängde kärleksfulla snöbollar på alla runt omkring sig.

Frukostfrön - recept

Tänkte att jag skulle dela med mig av den superenkla fröblandning vi äter på filen varje dag på jobbet.
Blanda valfri mängd solrosfrö, pumpakärnor, krossade linfrön eller physilliumfrön, kokos el rostade kokosflagor. Ibland kryddar jag med kanel eller malen ingefära.
Nyttigt och gott!

Färskost - recept

1 liter fil
3 dl gräddfil
Värm detta till 50 grader, häll upp i durkslag med ett stooort kaffefilter i (eller mecka ihop flera små). Låt rinna av i några timmar, en så där 4 kanske är lagom.
Krydda sedan med 1 pressad vitlöksklyfta, knappt 1 tsk salt, peppar, valfritt grönt(gräslök, persilja etc..)
Håller sig en vecka i kylskåp.
Den här tog jag och spetsade med finhackade smörfrästa kantareller.
Blanda ner lite finhackad Rosmarin om du gillar det.
Lika smarrigt på ett kex som en vardagsmacka!

Potatisfrestelse med Fetaost - recept

 
 
 
En väldigt god vegetarisk rätt eller om man vill så kan man äta den som en gratäng till en smaskig köttbit. Båda är lika gott!

Makaronipudding - recept

Idag blev det en härlig Makaronipudding till middag. Tror jag någonstans har haft med recept på det men hittar inte igen det, så ni får det en gång till:)
Choppa gul lök och korv, fräs på det i stekpanna med smör. Koka makaroner.
Vispa ihop ägg, mjölk och kryddor(S &P, muskot). Blanda ner riven ost.
Blanda makaroner, korv- & lökfräset i smord ugnsform. Häll äggstanningen över. Strö över lite riven ost och ströbröd.
Kör i 200 grader tills äggstanningen "stannat", ca 30-40 minuter.
Servera tillsammans med skirat smör och lingonsylt, såå gott!
Och det är en perfekt rätt när man har bara en liten bit korv. Den här korvbiten skulle absolut inte räckt till att steka i skivor med makaroner till. Nu räckte det och blev över!
 
Eftersom vi ofta gör storsatser så blev det även nu matlåda. Är så bra att ta fram tex i helgen till lunch när man snabbt vill ha käk.

Pasta med sås på Renskav - recept

Pasta med sås på Renskav
6 port
400 g djupfryst renskav
1-2 msk färsk riven pepparrot
250 g djupfrysta champinjoner
1 msk smör
Dela renskaven i bitar. Fräs skav, pepparrot och champinjoner i smör några minuter.
 
Vitsås

5 msk vetemjöl
7 dl mjölk
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk salt
Rör ut mjölet i en del av mjölken. Koka upp resten av mjölken och strila ner redningen(mjöl+mjölkblandningen) under omrörning. Koka på svag värme i 5 minuter.
Tillsätt kött- och svampröran och koka på svag värme i ytterligare ca 10 minuter.
Smaksätt med paprikapulver och salt.
 
 
250 g grön bandspagetti
250 g gul bandspagetti
Koka Tagliatelle enligt förpackningen och servera tillsammans med den goda såsen och grönsaker.

Tacopaj - recept

Eller recept å recept....ingredienserna iallfall kommer här:)
Kavla ut en färdig smördegsplatta och lägg i smord pajform, vik till kanterna. Förgrädda.
Fräs köttfärs, hackad gul lök, tillsätt tacokrydda efter smak. Fyll pajskalet med röran.
Riv mozarella och blanda med creme fraiche och lite majonäs. Bred ovanpå färsen. Dekorera med tomater. Kör i ugn på ca 225 grader tills allt "stannat".
Servera med en god fetasallad och tortillachips.
 
Här nedan är ett annat recept från Arla.se som också är jättegott!

Ingredienser till pajdeg

  • 150 g Svenskt Smör från Arla
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 msk vatten

Fyllning

  • 500 g nötfärs
  • 1 msk Svenskt Smör från Arla
  • 1 påse tacokrydda
  • 1 dl vatten
  • 2 dl Arla Köket® lätt crème fraiche paprika&chili
  • 2 dl Arla Köket® lätt crème fraiche
  • 250 g körsbärstomater
  • 1 dl yellow chili eller green jalapeno
  • 150 g Arla Köket® riven ost texmex
  • 1 tsk paprikapulver
  • Sätt ugnen på 225°. Hacka ihop smör, mjöl och paprikapulver till en grynig massa, för hand eller i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform eller ugnsfast form, ca 30 cm i diameter. Gör några hål i degen med en gaffel. Ställ formen i kyl ca 30 min. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 12 min.
  • Bryn köttfärsen i smör. Tillsätt tacokrydda och vatten, låt koka ca 5 min. Blanda smaksatt crème fraiche med naturell crème fraiche i en skål. Halvera tomaterna och låt bitarna med chili rinna av. Fyll pajskalet med färs och bred på crème fraiche blandningen. Täck med tomathalvor och chili, strö över ost och pudra till sist över paprikapulver. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 25 min, tills osten fått fin färg. Servera med gräddfil och tacochips.

    TIPS:

    Vill du ha en lite mildare kryddning kan du minska mängden smaksatt crème fraiche med 1 dl och öka motsvarande mängd naturell crème fraiche. Yellow chili kan bytas mot green jalapeño.


Lasagne - recept

Det här är Per Morbergs recept på Lasagne!

Köttfärssås

500 g köttfärs eller högrev att mala
100 g champinjoner
100 g rökt sidfläsk
1 burk passerade tomater (400-500 g)
1 dl tomatpuré
4 st vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 msk smör
salt
svartpeppar
100 g prästost att riva
10 st lasagneplattor (gröna) 

Bechamel

7 dl mjölk
2 dl vispgrädde
100 g smör
1 dl vetemjöl
Muskotnöt(riv några drag)
peppar
salt 

1. Köttfärssås
Mal köttet om du väljer att göra det själv.

2. Skär sidfläsket och chapinjonerna fint.

3. Finhacka vitlöken.

4. Fräs köttet i en panna med smör tills det blir brynt.

5. Fräs sedan sidfläsket, champinjonerna och vitlöken i lite olivolja tills det blir gyllenbrynt.

6. Avsluta med att ha i tomatpurén.

7. Lägg alltsammans i en tjockbottnad gryta (gärna en järngryta) och häll i den passerade tomaten.

8. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

9. Låt alltsammans puttra i grytan 30-40 minuter.

10. Bechamelsås
Värm upp grädde och mjölk.

11. Smält smöret i en annan kastrull och pudra över mjölet.

12. Rör om med en visp så att mjölet löser sig i smöret ordentligt.

13. Slå i hälften av den varma gräddmjölken och rör om så det blir slätt och fint.

14. Slå i resten och vispa om.

15. Låt sjuda sakta i 5-10 minuter.

16. Smaka av med salt, peppar och några drag på muskotnöten.

17. Lasagne
Ta en något djupare ugnsform och lägg ett lager plattor i botten.

18. Varva med ett lager bechamelsås och riven ost och ett lager med köttfärs.

19. Fortsätt tills alla plattor är slut och avsluta lasagnen med ett sista lager av köttfärsås, bechamel samt ost.

20. Sätt in i ugnen och grädda din lasagne i 20-30 minuter i 200 grader.

Blev några bitar över och de blev fina lunchpaket som gick raka spåret in i frysen. Ovärderligt att hitta när grabbsen skall vara en heldag i skidbacken. Ett tips är att först lägga ett smörpapper/bakplåtspapper runt, sedan alufolie. Folien fastnar så lätt i maten annars när det är fruset och skall micras.


Potatisbullar med bacon, smörstekta äpplen & lingon - recept

You´ve seen it before:)
Är ni många som skall äta så kör bacon och potatisbullar på plåtar i ugn! 
Smörstek äppelbitar och ringla över lite honung.
Mjuka, varma, smarriga äpplen. Gott även att blanda med lingonsylten.
Snabbt, enkelt, gott!

Örtkryddad fisk med ris - recept

Örtkryddad fisk

6  vuxenportioner

 

850 g fiskfilé av torsk, kolja, hoki el sej

500 g morötter

400 purjolökar

2 msk smör

1 tsk salt

1 krm citronpeppar

3 dl creme fraiche

3 msk hackad persilja

3 msk hackad dill

3 msk hackad gräslök

1 tsk körvel

1 tsk dragon

3 dl riven ost

Skala och skär morötterna i strimlor. Ansa och strimla purjolöken.

Fräs morötter och purjolök i lite smör på svag värme tills de mjuknat, ca 10 minuter.

Lägg grönsaksfräset i smord ugnsform.

Lägg fisken över, salta och peppra. Ställ in formen i ugnen i ca 15 minuter.

Rör ihop creme fraiche, det kryddgröna och örtkryddorna.

Ta ut fisken, bred örttäcket över och strö på riven ost.

Gratinera i ca 15 minuter på 225 grader.

Jättegott!! tyckte både personal och barn:)


Solskenssoppa - recept

Solskenssoppa - Morotssoppa med apelsin

4 port

 

3 stora morötter

2 potatisar

1 purjolök

2 pressade vitlöksklyftor

smör till stekning

1 apelsin - saften

1 hönsbuljongtärning

3 ½ dl vatten

2 dl mjölk

1,2 dl vispgrädde

1 tsk gurkmeja

salt

vitpeppar

(Vegeta efter smak)

Riv morötter och potatis grovt. Hacka purjon i mindre bitar. Stek grönsakerna i lite smör, pressa ner vitlöken och pudra över gurkmejan.

När de blivit mjuka så häll på vatten och buljong, koka i 10 minuter. Häll på grädde och mjölk och apelsinsaft. Mixa med mixerstav och krydda tills soppan passar din smak.

Här serverar jag tillsammans med mitt Filbröd, som finns recept på här på bloggen:)

 


Titta på den här!!

Det enda jag säger idag är att titta på den här!! Det är en dokumentär på Svt Play, klicka  på Dox och så heter filmen "Bully", om det inte funkar med länken.
Vi har fått "hemläxa" av Olles lärare, och det var att se den här dokumentären om mobbing.
Nu sitter jag här och snorar och torkar tårar....fy f-n vad hemskt det är med mobbing!
Jag är glad att jag är den jag är och "slåss" för det jag tror är rätt, vad gäller att bry mig om mina OCH andras barn. Att se till att alla jag möter blir sedda och respekterade. Att jag vågar säga ifrån när något barn är dum med ett annat. Det är banne mig allas vår skyldighet!!!
Titta på filmen och känn efter!

Gott å blandat på en söndag

Kälkåkning i Kärringbacken
God middag med Domustanterna hos Eva. Jättegod Tacopaj med tillbehör..kommer recept en annan dag:)
Och ostkaka! Det har jag inte ätit på längelänge, det var gott!
Åsså har vi blivit bjudna på bröllop minsann! Barnens storkusin skall gifta sig, kul att äntligen få gå på bröllop igen;)

Räkchips- ett riktigt fredagsnöje:)

Hade kvar några räkchips sen sist vi åt...typ ett år el så sedan! Kostar lite och ingenting(kan det bero på innehåll och tillverkningsland...) 
Men det är ett kul och billigt nöje att göra med barnen(men akta den heta oljan!)
Man har ca 1 cm rapsolja i en kastrull och när oljan är het lägger man ner chips.
När dom väl sväller upp så går det undan så ett tips är inte fler än två åt gången.
När dom svällt klart så tar man upp dom på en gång annars blir de brända.
Inte världens godaste tycker jag men med lite dipp till så är det ok...
...när man tittar på (!!) Melodifestivalen. 
Fast jag föredrog allt mina ostar och min nygjorda Äppel- & Hjortonchutney med vin till;)

Kassler- & Rotsaksgratäng - recept

I lördags skulle jag hitta på något med en kassler som legat och väntat ett tag i frysen.
Skivade morötter och potatis, hackade purjolök, strimlade kassler.
Varvade i smord ugnsform.
Gjorde en ostsås(använde Prästost), kryddade med vitlök, timjan , S & P...tror inte det var något mer.
Häll över kassler och rotsakerna, blanda runt ordentligt.
Kör i ugn på 200-225 grader i ca 1 timme. Eller tills peran e mjuk.
Gjorde en sallad med tunnt skivad tomat och kokta haricot verts med en vanlig vinägrett och solrosrön.
Blev en absolut ok rätt, kruxet är bara att jag kan inte lära mig att tycka att kassler är så värst gott. Alltså smaken gillar jag men konsistensen...och ändå så står jag och skär bort varenda gnutta fett och bläää....får jobba på det:)

Rotsakspannkaka med Morotstzatziki - recept

Rotsakspannkaka med Morotstzatziki

 6-8 port

600 g morötter

300 g palsternacka

2 msk smör

5 ägg

2-3 dl mjölk

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 dl hackad persilja

 

Skala och riv rotfrukterna fint. Smält smöret i en långpanna. Lägg i rotfrukterna och rör om.

Sätt in i ugnen i ca 10 minuter så att det rivna sjunker ihop, rör om några gånger under tiden.

Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar. Häll äggsmeten över rotfrukterna och tryck till med en gaffel så det blandas med smeten.

Grädda i 15 minuter på 225 grader.

Strö över persilja vid servering.

 

Morotstzatziki

1 stor finriven morot

1 pressad vitlöksklyfta

2 dl turkisk yoghurt / creme fraiche

några droppar citron

salt

peppar

Blanda allt och låt stå en stund för att dra åt sig alla goda smaker.

Här är ett typexempel på "Matprat":) Pelle skriver, läser och käkar Ikea-kex!


KRAM till er ALLA på Alla Hjärtans Dag!

 
 
 
 
 
 
Hittade hjärtan lite här och där i vårt hem när jag gick runt och tittade idag:)
Är lite emot den komersiella hysterin som råder den här dagen så hos oss blev det bara lite extra pussar å kramar:) Hjärtgodisar kanske vi käkar i helgen...
Det finaste av alla!!!!!!
Kommer ni ihåg den här:)?!

Semlor på Alla Hjärtans Dag!

Vår vecka har varit lite hipp som happ..Semlor och Bruna bönor i måndags. Inga semlor på Fettisdagen. Idag på Alla Hjärtans Dag så kör vi på med lite semlor igen istället för annat sött...
Så, nu är dom urgröpta, mycket urgröpt så det ryms mycket fyllning!
Riv mandelmassa.
Jag håller i om du river:)
Mmmm, grädde!
Vi brukar blanda det urgröpta brödet med riven mandelmassa och lite mjölk el grädde och sedan fylla hålet igen. Sedan toppar vi med mycket grädde...
...och mycket florsocker!
Nu så kan vi mumsa.
 

Köttfärsgratäng med dragon & Prästost - recept

Köttfärsgratäng med dragon & Prästost

4-6 port
800 g potatis
3 gula lökar
400 g köttfärs
smör
salt
peppar
1 brk krossade tomater
2 dl buljong
1 1/2 dl matlagningsgrädde
hackad färsk dragon + lite torkad
1 dl riven Prästost
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och strimla potatisen samt hacka löken.
Bryn färsen i smör, lägg ner löken och låt den steka med. Häll på tomater, grädde och buljong.
Krydda med S & P och dragon.
Varva potatis och färs i smord ugnsform, lägg ett lager potatis längst upp. Strö över ost och grädda i ca 45 minuter.
Man kan också göra som jag gjorde idag...när färsen var klar så blandade jag ner potatis och riven ost och rörde om, smakade av igen (är svårt att avgöra saltmängden annars). Sedan hällde jag upp i formar och strösslade över lite mer ost och körde i ugn tills potatisen var klar.
Tyckte nog att det tog något längre än 45 minuter och då var potatisen gansk tunnt riven.
 
Så som det står i receptet, börja inte laga gratängen när ni redan är hungriga:)
 

ÅkeTråk

Fy vad det är trist att vara sjuk! Har haft nån släng av influensa med riktigt ont i kroppen, huvudvärk, hosta, lite feber och ont i halsen nu i några dagar. Är trött som en tok men på bättringsvägen, peppar peppar...
Just nu längtar jag till helgen när mina smaklökar kanske är tillbaka igen och jag kan svulla lite goda ostar och vin:) det längtar jag efter!

Het Kycklinggratäng med couscous - recept

Het Kycklinggratäng med couscous

Den här rätten har jag dessvärre inga mängder på....ni får köra på magkänslan. Det kommer gå bra, bara ni smakar er fram:)
 
kycklingfilé i bitar
röd paprika i strimlor
gul lök hackad
vitlök pressad
sambal oelek ( var försiktig!)
curry
mosad banan
mango chutney
salt
creme fraiche
matlagningsgrädde
riven ost
 
Lägg kycklingen i en smord ugnsform. Blanda allt utom ost och bred över kycklingen. Strö över osten och kör i ugnen tills kycklingen är klar. Skär gärna igenom den tjockaste biten och titta så att inte saften är rosa.
Servera tillsammans med couscous lagad enligt förpackningen och grönsaker.
Receptet har jag fått av min vän Malin.

Pytt i panna - recept

Tänk att rester kan vara så gott!
Idag så gjorde jag pytt på stekt korv, bräckt skinka, stekta hamburgare. Allt fanns kvar i frysen sen tidigare luncher. Choppa i mindre bitar. Kokt potatis i bitar som steks på i smör. Fräs hackad gul lök och färska champinjoner i bitar. Just det..kokta små morötter blandade jag också ner!
Blanda allt och krydda med valfri kryddning. Jag tog pommes frites krydda idag.
Eftersom att jag gör rätt stora mängder så blandar jag allt i djupa "bleck" och kör klart i ugn men gör man en familjs storlek så räcker det att blanda allt i en djup traktörpanna.
Serverade med kålsallad, senap, smörgåsgurka och en sallad också gjord på lite rester.
Hade couscous kvar som jag blandade med strimlad paprika, salladslök, kidneybönor och bladpersilja.

Bruna bönor med stekt fläsk å Semlor

 
 
Mamma gör världens godaste bruna bönor, dem fick vi till middag hos dem idag:) Receptet har jag dessvärre inte så ni får hålla tillgodo med ett recept som kommer från Arla.
Bruna bönor med stekt fläsk
4 port
300 g bruna bönor
vatten
1 tsk salt
1 msk sirap
1 msk ättikssprit 12%
1 msk potatismjöl
2 msk vatten

400 g rimmat sidfläsk

Skölj bönorna och lägg dem i en bunke. Häll på rikligt med vatten så att det täcker. Ställ svalt ca 12 tim. Häll upp bönorna i ett durkslag och skölj dem i kallt vatten. Låt bönorna rinna av. Lägg dem i en gryta. Häll på 8 dl vatten. Tillsätt salt. Koka på svag värme under lock tills bönorna är mjuka 1-1 1/2 tim. Smaksätt med sirap, ättikssprit och ev lite salt. Rör ut mjölet med vattnet. Rör ner det i bönorna och låt allt koka upp. Stek fläsket knaprigt i en stekpanna.

Man kan ju även äta stekt falukorv till och vissa väljer att ha kokt potatis till, det är en smaksak.

Semlor / Fastlagsbulle eller Fettisdagsbulle, kärt barn har många namn:)

Gör bullen enligt recept i tex Vår kokbok.
Gröp ur den när den kallnat. Blanda inkråmet med finriven mandelmassa och lite lättvispad grädde. Lägg tillbaka och fyll "hålet" i bullen. Spritsa på vispad grädde, lägg på locket och pudra över lite florsocker.
Ät som den är eller som "hetvägg"- i djuptallrik med het mjölk och sked.
Eller om du har brått så finns det ju finfina snabbvarianter på affären nu. Färdig bulle, färdigt inkråm, fluffgrädde i sprutflaska:)
Mumsfillibums!

Vackra gåvor

Idag kom min fina mamms med några vackra värdefulla gåvor till mig! 
Min mormors kängor som jag använt när jag klätt ut mig några gånger.
Dessa hade hon när hon jobbade som piga hos en familj i Lillå i Hackås på 1920-talet.
Mamelucker från samma tid...
Å se här! En nästan lika väska som min vän så snyggt hade hängt i sin hall som inredningsdetalj:)
Jag visste väl att vi hade en i gömmorna:) Den här har min farmor virkat till mamma på 1960-talet. 
Så nu kan jag ta på mig allt detta och en fin liten klänning till sommaren och cykla på min tantcykel med vännen till Svensons Café som vi planerat:)
Så ser ni några fina "tanter" på cykel på Vallsundsbron...då är det vi!

Äppel- & Kanelmuffins - recept

Fina formar måste vi ha. 
Receptet är från "muffins och smoothies" av Cheryl Lindblad. För oss blev det 10 stora muffinsar.
Blanda 3 1/2 dl vetemjöl, 1 1/2  tsk bakpulver och 1/4 tsk salt i en bunke och ställ åt sidan.
Vispa ihop 125 g osaltat smör( jag hade bara normalsaltat och det gick bra) med 1 3/4 dl strösocker så det blir pösigt och tillsätt sedan ett ägg(2 totalt) i taget. 
Blanda ner 1 1/4 dl mjölk, 2 tsk vaniljsocker och de torra ingredienserna i äggblandningen. Isak och Måns hjälps åt att blanda allt ordentligt. Helst ska man bara röra runt men nu blev det mer spännande med elvispen och det gick bra:)
Blanda ihop 1 1/4 dl vetemjöl, 3/4 dl strösocker, 60 g smält smör och 2 msk kanel till en smulig massa. 
Skär 2 äpplen i skivor. 
Provsmaka smeten! 
Häll upp smeten i formarna och strö över kanelfyllningen.
Tryck ner äppelskivorna lite snejjsigt. 
Singla över lite mandelstrimlor om du vill och pudra över lite extra kanel.
Grädda i ca 25 minuter i 175 grader i nedre delen av ugnen. Smarra!
Just nu undrar jag varför min gamla favvo, Eric Gadd, inte kunde ha gjort nån lika bra låt som han gjort så många förr??!! Den han sjöng i Mellon var inte bra:( Men lyssna på den här!
 

Örtkryddade nötfärsbiffar med klyftpotatis

I fredags åt vi biffar med mycket örtkryddor i. Blandade ca 1 kg färs med 2 ägg, ett par tsk salt, 1-2 tsk av vardera oregano, timjan, dragon och mejram, lite svartpeppar ur kvarn.
Provstek en liten bit först för att se om kryddningen blir bra. Sen kör du på i stekhet panna med smör tills de är genomstekta. Eller så bryner du dem på varje sida och låter dem gå klart i ugnen. Det blir nästan bäst tycker jag.
Eftersom alla i familjen älskar klyftpotatis så blev det tillbehöret:)
Smörstekte färska champinjoner med vitlök till och så gjorde vi en sås med fetaost i.

IKEA-fix

Jahapp, alla skruvar är med. Då kör vi!
Mekar-Pelle i full färd med att skruva:)
Snyggt mönster!
Perfekt för pennor eller lego eller.....
Roligt med lite snygga möber till allt barnjox i vardagsrummet.
Lek & Pysselhörnan klar.....fast det hade varit snyggt med de gröna lurvmattorna under som jag INTE(!!) köpte....jaja, det får bli nästa gång.
Vad ska vi rita?!

Snabb, god, nyttig frukost - Smoothie

Härom morgonen testade jag att fixa en variant på barnens frukostintag...som kan vara rätt kasst periodvis.
Att sno ihop sin egen smoothie är faktiskt fort gjort bara man förberett sig lite så allt finns hemma. 
Och det går ganska fort att slurpa i sig också. Och kolla innehållet, mycket vitaminer här du!
Listen up!

14 timmar senare:)

Mör i fötterna, glad i hågen, fattigare i plånboken men rikare på nya bra-att-ha-saker och kompis-tid!!

Sundsvall Here We Come!

Sådärja! Kaffe i termos å kakor så vi håller blodsockret i schack(-rutor...haha) tills vi kommer fram:)
Nu fattas bara Teresia och hennes mackor. En dag med god vän i Sundsvall så här mitt i veckan är ju lyxigt värre må jag säga.
Hörs ikväll!

Tomatsoppa på det som fanns hemma

Idag blev det Tomatsoppa till middag här hemma.
Jag svettade hackad röd lök och vitlök i smör i en kastrull.
Sedan stoppade jag ner två grönsaksbuljongtärningar och hällde i tre tetror med krossade tomater.
En öppnad burk med några sotorkade tomater åkte i tillsammans med några deciliter vatten, en burk vita bönor i tomatsås och de färska tomaterna.
Lät allt puttra i ca 15 minuter. 
Fyllde på med lite creme fraiche och grädde. Kryddade med nymalen svartpeppar och Vegetakrydda tills smaken var god. Och en nypa socker för att tona ner det vassa av tomaterna.
Bröd, smör, ost och mjölk gör att man blir mätt som en plätt på en sån här middag:)
Riven Parmesan är gott att strö över soppan.

Squashsoppa med squashbröd - recept

5-6 pers
ca 1 kg squash
2 gula lökar
2 stora vitlöksklyftor
curry efter smak
smör till stekning
2 hönsbuljongtärningar el fond
6-7 dl vatten
5 dl grädde
vegetakrydda efter smak
nymalen svartpeppar
 
Fräs lök, vitlök mjuk i smör och curry. Tillsätt squash och låt fräsa med en liten stund.
Lägg i buljongtärningar och häll på vatten. Låt koka i 10-15 minuter. Häll på grädden och krydda.
Låt allt bli varmt och smaka av.
Servera med Squashbröd.
Squashbröd

 

ca 24 frallor

50 g jäst

1 dl ljummet vatten

6 dl filmjölk

1/2 dl olivolja

2 1/2 dl grovt riven squash/zucchini

1-2 msk mortlad hel kummin

1/2 msk salt

5 dl grahamsmjöl

8 dl vetemjöl special

Rör ut jästen i vattnet i en bunke.

Värm filen och olivolja till 37 grader och häll över jästen.

Tillsätt den rivna squashen och kummin som du mortlat, salt och mjölsorter.

Arbeta till en smidig deg med slev och låt jäsa under duk i ca 40 minuter.

Knåda degen lätt på mjölat bord. Dela degen i 24 bitar och rulla till runda frallor.

Sätt ugnen på 250 grader.

Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under duk i 20 minuter.

Sätt in frallorna mitt i ugnen och sänk värmen till 225 grader. Grädda i 20 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Måste visa hur vår salladsbuffé såg ut idag på jobbet:)
Härligt krispiga paprikor fick sväva under vårt cyklelhjul.
Roligt att äta dem i annan form än små bitar.

Kungligt möte

Fredagen den 1 februari gav Kungaparet årets första representationsmiddag på Kungliga slottet. Kungafamiljen vill genom Sverigemiddagen uppmärksamma personer som gjort betydande insatser lokalt, regionalt eller nationellt.

Inbjudna gäster var representanter från kultur, näringsliv, utbildning, idrott och föreningsliv från Sveriges 21 län samt alla landshövdingar. De cirka 200 gästerna togs emot och hälsades välkomna av Kungaparet och Kronprinsessparet i Lovisa Ulrikas matsal. Middagen intogs i Vita Havet.

Meny

Grönsaksterrine klädd i mangoldblad med parmesancreme och krispigt parmesanflarn.

Kryddpepparstekt hjortytterfilé med grönpepparsås, potatisfondant gratinerad med Västerbottenost, råstekt rödkål med sherryvinäger och fänkålscrudité.

Apelsinmousse med krispig nougatbotten och hasselnötsglass med crème fraîche

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Så här vajjert såg det ut i helgen när Pelles bågskyttetränare var på finmiddag med kungafamiljen:) 

Fick se en bild av Zandra när hon stog upp i sin vackra klänning, såå fin!

Hovet hade valt ut de som de tyckte var mest värda att vara med och Zandra & John var några av dom, jätteroligt eftersom de lägger så mycket tid till att träna och peppa andra.

Menyn gick ju inte av för hackor, den hade jag gärna provsmakat;)

Idag var de tillbaka i vardagen igen på Gövikenhallen...


Vinbärsstek med skysås och peran - recept

Mats fixade en god middag idag, Vinbärsstek. Å visst kan man sno ihop en "söndagsstek" på en måndag, bara man har god tid på sig:)

6-8 port
850 g nötkött, rostbiff el liknande
3 dl buljong
1 dl outspädd svartvinbärssaft
1/2 dl kinesisk soja
1 tsk timjan
1 tsk hela enbär
2 krm svartpeppar
1 köttbuljongtärning
1 vitlöksklyfta
1 gul lök i bitar
 
Koka upp buljong, saft och soja.
Lägg i kryddor, buljongtärning, vitlök och den gula löken. Koka upp.
Stick in en köttermometer i köttet så spetsen kommer mitt i den tjockaste delen. 
Lägg ner köttet i buljongblandingen ( viktigt att det kokar så att "porerna" snabbt sluter sig och köttet blir saftigt) och låt sjuda tills köttets innertemp är 75 grader.
Ta upp köttet och låt det vila ca 20 minuter innan det skärs upp i tunna skivor.
 
Sås:
8 dl kokspad
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
5 msk vetemjöl
 
Sila kokspadet och koka upp skyn till såsen.
Vispa samman mjölet, mjölken och grädden. Vispa sedan ner det i den heta skyn.
Låt såsen koka ca 3-5 minuter.
 

Dagens lunch på GK, Fiskbullsgratäng - recept

Idag åt vi en Fiskbullsgratäng på jobbet. Tog en genväg som jag sällan tar...pulvermos....
Smord form, grovrivna morötter, mos längs kanterna och fiskbullar i mitten (jag använde hummersås) och lite riven ost on the top!
Kör i ugn tills allt är varmt och har fått lite gratinerad yta. Jag värmde faktiskt bullarna i en kastrull först så det gick rätt fort i ugnen.
Rätt gott, men jag hade nog kunna krydda på det hela lite.

Snabbtårta till 16-åringen

Sen eftermiddag = snabb tårta:)
Marängbotten
Vaniljsås
Vispad grädde
Bär och frukt
Sätt ihop....klart att äta!
Äntligen dags för paketöppning:) Fina prinsen, tänk att det är 16 år sedan jag gick med sprickfärdig mage för första gången!!

Superenkla efterrätten

Det här är en väldans så enkel men fräsch och god efterrätt. Det trixigaste är att gröpa ur allt kött ur apelsinerna.
Skär av en pyttebit i botten så att apelsinen kan stå stadigt, men skär inte så det blir hål!
Skär av en större bit upptill och gröp med sked ur så mycket av innehållet som går.
Sådär, ett gäng fina efterrättsskålar:)
Lyssna här på en glad låt!
Ta saft från apelsinerna och blanda med vanlig god vaniljglass. Jag brukar köra med visp så det blir riktigt blandat. Ös sedan i fullt med glassblandning i skalen.
Garnera lite med strössel och ställ i frysen för att stelna. 
Efter några timmar är de färdiga att smarra!

16-års firande

Idag tjuvstartade vi firandet av Olle som fyller 16 år imorgon. Måndagar är den dag vi kommer hem senast, så det kändes bättre att fira mest idag:)
Nu är det bara gästerna som fattas...och smörgåstårtan som momma skulle göra förstås.
Wienerbröd och Biskvier kom det också med "cateringbilen" från Bäckdalen:) 
En jääättestor smörgåstårta med en massa gottigotti på. 
Jag vet en som blev överlycklig!!
Här blir han också glad. Han får ett 10 kg tungt paket av moffa.... 
...vad kan det vara?? 
Jo, men en saltsten till älg! Det kan man absolut önska sig i 16-års present...om man är jaktintresserad:) 
Tomtebloss... 
...och sång kommer man inte undan hur gammal man än börjar bli. 
Måns mumsar chokladbollar. 
Far & Son-mys i soffan <3 

Potatislåda med bräckt skinka - recept

Idag åt vi en god Potatislåda med bräckt skinka på Guldkusten. Några tyckte att "korven" var lite hård;)
4 port
10 potatisar
1 purjolök
2 dl riven ost
1 pkt fetaost
1-1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
4-5 dl mjölk och gräddblandning
5 ägg
Smörj en ugnsform. Sätt ugnen på 200 grader.
Grovriv eller skiva potatisen. Hacka purjolöken efter du sköljt den noga.
Blanda potatis, purjo, ost och feta i en stor bunke. Häll över det i ugnsformen.
Gör en äggstanning, krydda och smaka av. Skvimpa över det på potatisblandningen.
Kör i ugnen ca 45 minuter, prova dig fram när potatisen blivit mjuk.
Servera med skinka som du skivat i ca 1/2 cm tjocka skivor och bräckt, -att "bräcka" innebär att hastigt lättsteka vanligtvis utan extra fett. 
Servera god sallad till.
På bilden har jag blomkålssalladen som jag gjorde igår, receptet finns i eget inlägg. Sen är det linser blandat med kokta rödbetor, lite chiliyoghurt som blev kvar från fisklunchen och en liten, liten morotsstav:)
 

RSS 2.0