Tillimär


Nu testar jag att göra ett blogginlägg från min telefon efter nya uppdateringar. 
Måste ju se om jag kan:)
Hepp...
Nu är jag hemma igen vid datorn och inser att det gick inte....
Tillimär sa min lillebror när han var liten till militär:) gulligt va?!
I mitten av den här klungan står min lilla prins som blivit stor<3
Han har nu varit på sin andra helg med Unga FlygvapenfrivillgaDet är typ som att göra lumpen, fast "prova-på"....tror jag:)
Han tycker det är roligt och lär sig en massa, samtidigt som han får bra träning i både kroppen och knoppen. 
Lärorikt på många sätt och vis. Bara att anmäla sig på något sånt här och inte veta om man känner någon....det skulle jag ALDRIG gjort när jag var 16 år. Jag är stolt över att ha fått en så fin, självständig och klok pojke!!! LOVE

50 - års middag

För några veckor sedan fyllde en fin granne 50 år. Dessvärre kunde inte vi vara med på hans kalas då vi var på upptaktsträff med Guldkusten. Men eftersom vi gärna ville uppvakta honom så ordnade vi en liten middag igår för honom. Vi bjöd även in några av våra andra grannar.
Dagen till ära så hade jag tagit in av mitt gamla porslin eftersom födelsedagsbarnet formligen ÄLSKAR gamla saker....fast mest kanske i fordonsform....
Recepten på allt vi åt under kvällen hittar ni i ett eget inlägg här.
Gobban:)
Momma ville absolut sitta i Isaks knä och pussas.....
Värdinnan, dvs jag!!, fick en enorm bukett med rosor av Annika som anslöt något senare än de andra. 
Det var så många och så tunga att jag idag placerade om dem i två vaser. TACK snälla!!!
Mats, se och lär!! ;)
Många dessertglas blev det med smarrig efterrätt.
Och eftersom Ove har allt och lite till så var det svårt att tänka ut vad vi skulle uppvakta med. Men så kom jag på att matlådor, det behöver han ju varje dag...typ.
Så i ett par veckor så har jag nu "samlat på mig" och fryst in så jag tror det blev 12-13 lunchlådor som han kan ta fram efter behov.
Jag tror och hoppas att det blev uppskattat...
GRATTIS än en gång Ove! Och tack för en jättetrevlig kväll alla fina grannar!!
 
 

Recepten till maten på 50-årsmiddagen

Till förrätt gjorde jag en soppa på Svartkål. Det har jag varken använt tidigare eller ens sett, vad jag vet.
Men eftersom både savoykål och grönkål är gott så borde ju en blandning av dem båda bli bra?!
Tinas Svartkålssoppa 
(den här mängden räckte till 9 vuxna, 1 14-åring och 2 yngre barn + en lunchlåda, men då åt vi den ju bara som en förrätt)
2 hackade gula lökar
1/2 vitlök solo
smör 2 stånd svartkål
3 grönsaksbuljongtärningar
2 liter vatten
5 dl creme fraiche
salt
peppar
Vegeta
 
Fräs lök och kål i ganska mycket smör. Pressa i vitlöken efter en stund. Låt allt fräsa ca 10-15 minuter så lök och kål blir mjukt. Häll på vatten och buljongtärningar. Koka i 15 minuter. Mixa soppan så slät du vill ha den. Tillsätt creme fraiche och kryddor efter smak.
Servera gärna i koppar el muggar. 
Det grön asom ni ser på bordet är det som blev kvar av svartkålen efter att jag tagit det som gick att använda till soppan. Tyckte de så lite roliga ut så dom fick bli bordsdekorationer:)
Till fördrinken (het äppeljuice med päroncognac) serverade vi lika smördegssnurror som vi hade på Guldgalan härom kvällen.
Kavla ut degen något. Bred på en blandning av mosad feta, avrunnen bladspenat och vitlök.
Rulla ihop från långsidan, skär i knappt 1 cm breda skivor. Platta till dem något, pensla med uppvispat ägg och strö på grovhackade pumpakärnor.
Grädda i 10-15 minuter på 225 grader. Ta ut dem när de fått fin färg och pöst upp sådär härligt. 
Vi hade även smetat färskost på grissinipinnar(smeta på halva så det går att hålla i den nertill) och så virade vi sagolikt god lufttorkad skinka från Brunkulla Gård runt dem. Åsså kunde man tugga på lite ölkorvar:)
Till varmrätt gjorde jag lax med purjolöksgrädde & koke peran.
Laxen lägger jag som ni ser i en smord ugnsform, kryddar med salt och citronpeppar. Lägg på hackad el skivad purjolök efter tycke och smak. Häll över mycket grädde och kör i ugnen tills fisken är färdig. Serverade tillsammans med min pizzasallad som ni hittar recept på här.
Till dessert blev det knapriga Maryland chocolate cookies i bitar/smulor, varvat med hemgjord äppelmos och vaniljkesella. Dekorerade med torkade ringblomsblad och härligt röda rönnbär.
 
 
 
 
 

Kompiskalas

I torsdags var det dags för vår goa femåring att ha kalas med några av sina vänner.
Vi återanvände Pelles fina placeringskort som han gjort förut.
 Varmkorv var beställt.
Glada vänner! 
 
 
Gissa vem?! 
Helt plötsligt dök det upp en tokig gammal gubbe. 
Han var så tokig och rolig att barnen kiknade av skratt:) 
Sen kom det en knasig disco-clown-pirat.... 
...som startade upp discot! 
Efter discot behövde dom svalka sig med lite glass. Gjorde ett tappert försök att få till något roligare än bara glasspaketet...blev väl sådär:) Tur att 4-5 åringar inte har alltför höga krav...
Älskade hjärtat! 
Kön ringlar lång till fiskedammen ;) 
Det nappar!! 
Gottismys i soffan med film innan det var dags att avsluta kalaset. 
Godingar!!
Måns hälsar och tackar för presenterna! 

GULDGALA!

Ikväll så hade vi Guldgala på Guldkusten! Vi firade att vi fått "Barnhälsovårdens stora pris"!
Se mer om det här.
Och eftersom det är för lite fest i vardagen så kör jag gärna "all in". Är det Guldgala så är det;)
Här hade vi dukat upp för bubbeldricka och crostini med tapenade.
Nu är det bara föräldrarna som fattas.
Vi hade även spenatsnurror med feta, recept kommer i eget inlägg:)
Laxröra, salta pinnar, frukt och oliver.
Mingel mitt i föräldramötet. Så borde det alltid vara på föräldramöten, såå trevligt!
Myys!
Skål å hipp hurra för oss alla, pedagoger, barn och föräldrar!
Tror jag måste införa det här på barnens skolor:) eller förresten, det har jag ju redan gjort...kind of.
(Ett tips till andra skolföräldrar: Hjälps åt att baka, koka kaffe etc ( enkelt men ändock) till föräldramöte på höst och vår. Fikat "kostar" sedan en lagom peng som läggs i en klasskassa. Ett trevligt, enkelt sätt att få in några kronor till klasskassan.) Det blir ett trevligare, inte så stelt möte, jag lovar!
Och att mötas av det här när man kommer hem efter en dag där man knappt träffat barnen är gudomligt!!
För er som undrar så ska vi självklart ha en Guldgala för och med barnen också, nästa vecka:) 
 
 

Chili con carne - recept

 
 
Chili con carne
4 port
 
500 g köttfärs 
2 hackade rödlökar
2 skalade och hackade vitlöksklyftor 
3 msk matolja 
2 tsk chilipulver 
2 tsk paprikapulver (jag gör ibland med tacokrydda bara, det är gott!)
500 g krossade tomater 
salt och svartpeppar 
tabasco 
2 tetror kokta bönor t ex kidney, vita eller svarta  (jag brukar blanda och även ta någon brk vitabönor med tomatsås, gärna chili)
 
Bryn köttfärs och lök i oljan, tillsätt kryddorna och fräs med dem ett tag.
Häll i krossade tomater och koka sakta i ca 10 minuter.
Häll av och skölj bönorna, tillsätt bönorna i köttfärsen, rör om och koka upp smaksätt med salt, peppar och ev. tabasco.
Servera med tortillabröd/ vanligt vitt bröd, inlagda jalapenos och gräddfil och grönsaker.

MÅNS 5 år!!

Med härlig morgonfrilla tar han sig an sina paket storkillen <3 
Alla trötta storsyskon är med förståss! 
Så här många år fyller jag, FEM! 
Dags för ytterligare ett paket.... 
Måns blev lätt förlägen när han insåg att han fått två guldfiskar. Det hade han inte väntat sig trots att han önskade det för ett tag sedan:) 
Vi tittar på avstånd en stund först.. 
...Micke & Molle ska ni få heta! 
Välkomna till familjen Hoversjö! 
Efter en dag med potatisplockning bla på Guldkusten så var det dags att fixa tårtor till kvällens kalas.
Han ville absolut ha en grön med ros på. We´ll fix!
Bäst att trycka fast bladen ordentligt!
Gjorde en gräddtårta med frukt och bär till dem som inte gillar marsipan.
Eftersom vi blir 20 pers när tjocka släkten kommer så behövs nog båda:)
Stooora paket:)
Keyboard, mikrofon med stativ, discokula mm. Nu blir det Hej Baberiba här hemma!
Lite halvjobbigt med mysigt när alla sjunger.
GRATTIS ÄLSKADE GO´GUBBEN PÅ DIN FÖDELSEDAG!
 

Uppehåll från 100 % i höst

Jag har fått många förfrågningar om varför jag inte har några inlägg med veckomatsedel i 100% tidningen nu.
Det beror på att jag inte kunde skriva hela hösten/terminen. Skall operera min karpaltunnel, hand-/handled, under senare delen av hösten och behöver då vila från alla tunga lyft.
Men om allt går enligt planerna så återkommer jag efter jul, på det nya året:)
Kommer ändå att lägga in recept här på bloggen när jag har något nytt att komma med, så fortsätt titta in för mer inspiration! www. hundraprocentrecept.blogg.se
Ha en skön höst!
Tina

Rödbetsbiffar med morotstzatziki - recept

I fredags gjorde jag en god veggorätt på jobbet - testa vettja!
Rödbetsbiffar med morotstzatziki
4 port
 
5 kokta rödbetor
1 rå potatis
1 gul lök
2-3 msk ströbröd
1 ägg
salt
peppar
vitlökspulver
1 msk smör
Mal rödbetor, potatis och lök eller kör det i mixer. Blanda med ströbröd, ägg, salt, peppar och vitlökspulver. 
Forma smeten till biffar. Stek i smör på medelvärme. Provstek en först och känn efter på kryddning och konsistens. Om smeten är för lös så tillsätt lite potatismjöl.
Morotstzatziki gör jag så här:
Finriv morötter, blanda med pressad vitlök, turkisk yoghurt/ creme fraiche, Vegeta, peppar och ev lite salt. Låt stå en stund så smakerna sätter sig:)
Servera biffarna med nykokt potatis, morotstzatziki och citrondressad grönsallad.
 
 

Trappen klar...

...eller klar å klar. Det var väl dagens underdrift kanske. Men snickaregrannen har gjort klart sitt jobb för i år. Sen är det upp till oss att fixa resten, som målning mm mm.
Nu behöver vi inte längre klättra på en stege genom ett hål i taket när vi ska upp på övervåningen:)
Får klura på hur räcket skall se ut så att det passar in med hur det övriga skall se ut sen. Lutar åt att det blir björk lika som vi gjorde i härbret.
Syns inte så bra här men det blir snyggt med björk till det vita och grå som kommer vara på lon.
Återkommer med det sen:)

Grön lasagne - recept

Grön lasagne 
6 vuxenportioner
 
ca 25 gröna lasagneplattor
3 finhackade gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
2 brk krossade tomater
1/2 dl tomatpuré
2 1/2 kall grönsaksbuljong
750 g Keso
1 msk basilika el oregano
3/4 dl vetemjöl
3 1/2 dl riven ost
 
Fräs löken i smör. Tillsätt tomater, tomatpuré, pressade vitlöksklyftor, kall grönsaksbuljong och Keso.
Koka upp alltsammans. Låt koka i 15 minuter tills såsen tjocknar. Red av såsen med mjölet utrört i lite vatten och koka ytterligare i 5 minuter.
Smaka av med basilika el oregano. 
Lägg lasagneplattorna i en smord ugnsform. Varva plattor med sås, börja med ett lager sås.
Avsluta det översta lagret med riven ost.
Kör i 200 grader i ca 40 minuter.
 
Ja, det var orginalreceptet....
...men så här gjorde jag:)
Jag fräste lök, vitlök mjukt och fyllde på med krossade tomater, tomatpuré, kryddor, buljongtärning och lät det puttra en sisådär 15-20 minuter.
Medan så blandade jag lite tinad, urkramad spenat med keson, en klick creme fraiche, S & P.
När tomatsåsen var god (alltid med en gnutta socker i!) så blandade jag ner den rivna osten däri.
Sedan varvade jag med plattor och körde i ugn tills allt var härligt göttigt!
 

Trappan på G!!!

Ibland är man glad att det regnar! Igår så öste det ner rätt bra och det innebar att bästaste snickaregrannen hade tid att fortsätta med trappan på lon:)
En början som känns jättebra.

Kålsoppa med rökt fläsk

Kålsoppa med rökt fläsk 
4 port
150 g rökt fläsk
2 rivna röda lökar
1 klyfta ( 2 dl) riven vitkål
4 rårivna potatisar
1,2 liter buljong
2 dl grädde
salt
peppar
 
Skär fläsket i tärningar och fräs i en gryta. Blanda i allt det rårivna och slå över buljongen. Salta och peppra. Lägg på lock och låt allt puttra i 10 minuter. Slå på grädden, smaka av med ev mer kryddor, låt bli hett och servera.

Morotsprovning

 
Häromdagen kom min finaste finaste mamma till jobbet med ett stort knippe morötter till barnen.
Vi hade bestämt att vi skulle ha en morotsprovning. Jag menar det finns ju choklad-, whiskey-, vinprovning så varför inte morotsprovning;)
Jag rev fint, grovt, skar i slantar, stavar och kuber, hyvlade tungor och hade en megastor helt orörd(förutom att blasten var borta). 
Här har Måns och momma dukat upp på morgonmötet till alla.
Det smakar faktiskt väldigt olika i de olika konsistenerna. Och de köpta går inte jämföra i smak med "hemma-odlade".
En lååång morotstunga. Ett populärt smörgåspålägg bland barnen:)
 
Ja, så kan det se ut hos mig på jobbet:)
Tack mamsen för att du berikade våran dag på Guldkusten. 
"Barnen älskar ju henne" sa en av kollegorna. Och en annan, "Jag blir glad bara jag ser henne". Sug i dig världens bästa mams!!

Fiskbullar med sting - recept


Fiskbullar med sting ca 6 vuxenportioner
850 g fiskbullar i buljong1  hackad gul lök1 tsk curry2 msk smör1 stort hackat äpple1 tärnad röd paprika3 msk vetemjöl1 1/2 dl fiskbuljong4 dl mjölk1 tsk salt
Fräs lök och curry i smöret. Tillsätt äpplet och paprikan. Fräs allt under omrörning.Strö över mjölet. Späd med buljong och mjölk. Koka upp och koka på svag värme i ca 5 minuter.Smaksätt med salt. Blanda ner fiskbullarna, rör om och värm.Servera med kokt potatis och grönsaker.


Nån slags Wok - recept

I torsdags så gjorde jag en hitte-på-middag.
Skar en skinkstek i små bitar som jag fräste på i smör, kryddade med salt och lade över i en gryta. Strimlade morot, paprika i olika färger och vitkål och wokade dem lite i olivolja. Inte för länge, krispigheten skall vara kvar. Ner med det i grytan.
På med två burkar kokosmjölk, krydda med grön currypasta och ev mer salt. Låt puttra ihop så allt blir hett. Klart!
Ja, åsså gjorde jag äggnudlar som vi sedan blandade ihop med köttröran.
Jag älskar Hoisinsås så det äter jag till. Eller sweetchilisås är ju oxå gott.
Lite meckigt att äta med pinnar men skam den som ger sig;)

Blåbärs paj med knäcktopping

Fick oväntat besök häromkvällen. Då snodde vi ihop en smarrig blåbärspaj.
Receptet hittar du här!

Målning

Nu börjar det brinna i knutarna vad gäller målning av saker utomhus. Idag har jag tvättat och målat dörrarna på lon. En dörr var helt obehandlad så för att den inte skulle blir helt förstörd av regn och snö i vinter så var det bara ett å göra.
"Gammalgul" heter kulören som vi valt. Lika som våra dörrar på övriga uthus på gården. Väggarna kommer så småningom att bli faluröda.
Vitt såklart på insidan. 
Får ta strykning nr två imorgon, ser ut att behövas;) Kanske det behövs lite lister runt oxå så det inte glipar så mycket...
Entrédörren skrapade Mats av all lös färg innan.
Kommer, som jag trooor jag sagt förut, att bli fint det här:)
Hann även med att måla en vägg som väntat på att få färg på sig i två år.... Måns masserar mig samtidigt:) härligt!
Ser ju lite bättre ut när den också blir röd...

Vilka gåvor!

Alltså, vilka familjer vi har på Guldkusten!! Kolla vad dom har med sig till barnen och oss personal:)
Ett hav med rödgul trumpetsvamp kom det igår. Idag stod det en hink med blåbär i kylen från en morfar;) Underbart med delaktighet som ledord!
Eftersom att svampen behövde "putsas" lite så frågade pedagogerna om inte några barn ville ha en svampgrupp, och självklart så var det några som nappade på det. Dom borstade och delade svamparna. Hittade en stoor larv/mask i en svamp, det var spännande!
Sedan lades den mesta svampen på plåtar för att torkas men lite smörstekte vi till lunchen. Sååå gott!!
 
"Lite dill..."
Roliga morötter (såna som du aldrig hittar i affären) och vackra dillkronor prydde salladsbuffébordet i fredags.
Blåbär, lingon, hjortron, krusbär mm fryser vi in för att göra sylt, kräm, smoothies mm av framöver vintern:)
Drottningsylt, blåbärssylt, hjortronsylt smaskar vi för fullt till grötfrukostarna.
Tänk om alla förskolor hade det så bra som vi har det!

Sydamerikansk fiskgryta - recept

Sydamerikansk fiskgryta
4 port
1 -2 msk smör
400 g torskfilé (egentligen skall det vara fiskbullar med buljong enl receptet)
1-2 dl vatten (ta inte vatten om du tar fiskbullar i buljong)
1 msk curry
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk kummin
1 hackad gul lök
1/2 lagerblad
2 msk tomatpuré
4 tomater i kuber el klyftor
1 brk (115 g) musslor i vatten (Jag tog frysta KRAV-räkor istället)
1 1/2 - 2 dl grädde
några stänk tabasco
1 msk socker
ev salt
1/2 dl japansk soja (Jag hade ingen så jag skippade sockret och tog ketjap manis istället)
 
Fräs löken i smör tillsamans med curry, vitlök och kummin. Tillsätt lagerblad, tomatpuré, grädde och tomater.
Låt puttra några minuter innan du lägger ner fisken som du skurit i kuber och saltat.
Låt puttra tills fisken är klar. Krydda på med tabasco, soja el ketjap manis och lägg ner räkorna/ musslorna. Låt allt bli upphettat men låt inte räkorna koka.
Servera med ris och grönsaker.
 
Det här var populärt bland barnen på jobbet. Personalen fick fylla på karotterna flera gånger:)

En tanke från Naturskyddsföreningen

”Vad fasen ska jag pröjsa två kronor mer för en ekologisk gräddfil för?” funderar kanske du när du står i butiken och peppar inför fredagsmyset. Ja, vad är egentligen skillnaden på gräddfil och gräddfil? Nu ska vi berätta. Men håll i hatten, för vi ska runt jordklotet, ner i myllan, upp i atmosfären och tillbaka. 

Om du står med en o-ekologisk gräddfil i handen kan du lita på att kossorna har ätit galet hårt besprutad soja från Sydamerika. Sojan har duschats med ett av världens farligaste bekämpningsmedel, som är förbjudet i EU sedan länge. (Vi vill alltså inte ha giftet här, men tycker det är helt okej att göra storaffärer med länder som använder det. Mysig stil? Not!) Bönorna har växt på enorma fält där ytterst få andra arter trivs, ofta på marker där regnskog en gång frodats. Den största orsaken till att Amazonas huggits ned är just odling av soja. 

Och sojan vi importerar från Sydamerika används inte till vegokorv och sojalatte. Nej, den gå...r till foder till boskap så att vi i slutändan ska få så billigt kött och mejeriprodukter som möjligt.

Om du däremot väljer en ekologisk gräddfil så har kossorna mest mumsat på obesprutad mat från den egna gården. Ibland lite soja, men då har den inte duschats med kemiska bekämpningsmedel utan odlats ekologiskt i Italien. 

Sedan använder ekomjölkbonden kossornas gödsel som växtnäring, istället för att köpa industriellt tillverkat konstgödsel. Det är himla fiffigt eftersom konstgödsel är en riktig klimatvärsting. Dessutom kryddar det världens åkrar med mer kadmium, ett ämne som ökar risken för benskörhet och njurskador. Varje år får svenska staten hosta upp fyra miljarder kronor på grund av de benfrakturer som kadmium i maten orsakar. Ja, du läste rätt. Fyra miljarder. Inget din ekogräddfil bidrar till alltså.

Som gräddfil på moset får ekokossorna dessutom vara utomhus mer än andra kossor. Det gillar både kossorna och det sprakande, surrande livet i vår svenska natur. När våra marker hålls öppna av betande djur så frodas massor av värdefulla och häftiga arter, som i sin tur gör att våra ekosystem fungerar som de ska. Och friskt vatten, öppna landskap och ren luft vill vi ju ha.

Värt två kronor extra? Självklart tycker vi i Naturskyddsföreningen, och hoppas att du är med oss. 

Ha ett trevligt fredagsmys!
 
Text från: www.naturskyddsforeningen.se/eko
 
Hittade det här på en blogg jag var in på nu ikväll och tyckte att det var värt att lägga in här oxå:)
Jag handlar inte allt ekologiskt men OM vi alla hjälps åt att tänka / "kosta på oss" ibland eller byta ut vissa saker så GÖR vi skillnad! Det lilla är bättre än inte alls:)
 

Aliens

Så här vackra blir resterna av ringblommorna när man tagit av blombladen för att torka. Ser ut som snygga aliens;)

Färggrann fisksoppa - recept

Färggrann fisksoppa 
Lyssna på den här poppiga när du chefar i köket! OBS! Du måste själv klicka igång låten på den orangea pilen när du är inne på sidan.
4 port
1 pkt torskfilé
1 gul lök
smör 
1 brk (400 g) tomatjuice el passerade tomater
1/2 brk vatten
1/2 buljongtärning
1/2 - 1 tsk salt
peppar
1 tsk basilika
1 råriven potatis
pressad citronsaft
finklippt persilja el dill
2 hårdkokta ägg
 
Skär den tinade fisken i kuber. skala och hacka löken. Fräs den i smör i gryta. Häll över tomatjuicen och vattnet. Tillsätt buljongtärning, salt, peppar och basilika. Riv ner potatisen i soppan och låt koka upp. Lägg i fiskkuberna. Koka under lock på svag värme i ca 5 minuter. Smaka av med lite pressad citron.
Strö över finklippt persilja el dill.
Servera med hårdkokt ägg i klyftor och ett gott bröd till.
Morotsbröd

5 dl mjölk, 37 grader

1 pkt jäst löses upp i mjölken

2 tsk salt

2 msk flyt-honung

3 dl finrivna morötter

13-15 dl lantvetemjöl (jag tog rågsikt och vetemjöl)

Blanda några minuter i maskin och låt sedan jäsa i 30 minuter. Tag upp på mjölat bord och knåda lite. Forma tre limpor eller små bullar som får jäsa 20 minuter till. 

Pensla med uppvispat ägg och strö över flingsalt och solrosfrön. Grädda 15-20 minuter i nedre delen av 225 gradig ugn. Lägg över på galler under bakduk för att svalna något innan du skär upp skivor som du sedan äter med Bregott och god ost!

 

Kycklinggulasch - recept

Kycklinggulasch

4 port
ca 900 gr kycklingfiléer i mindre bitar
4-5 hackade gula lökar
1-2 msk smör
2-3 tsk paprikapulver
1 tsk malen kummin
1 tsk spiskummin
1/2 dl kallt vatten
1-1 1/2 tsk salt
ca 6 kokta kalla potatisar i munsbitar
1 dl gräddfil
ev persilja 
Fräs löken i smöret i gryta under lock på svag värme i ca 10 minuter. Strö över kryddorna, fyll på vattnet och lägg ner kycklingbitarna. Salta.
Vänd runt så kycklingen blir täckt av lökblandningen. Koka under lock i ca 30 minuter. Pyttsa ner den kokta potatisen efter halva tiden. Tillsätt gräddfilen när det kokat klart.
Smaka av med ev mer salt och kryddor. Klipp persilja över eller dekorera och smaksätt med ringblomsblad.
 
Jag hade vitlökssås kvar från en tidigare lunch som jag stampade i en avocado i och serverade till.

Stekt lax - recept

Vet egentligen inte om man behöver recept för att steka lax...
Jag steker i smör-& rapsolja, kryddar med citronpeppar och salt tills fisken är genomstekt.
Såsen är creme fraiche, lite citronmajonäs, salt, svartpeppar, pressad vitlök som bara är ihopblandat och avsmakat.
Servera med en massa goda grönsaker, tex. kokta gulbetor, lila rå blomkål. Ev kokt potatis.

Korvstroganoff - recept

Kan hända att jag gett er det här förut...om inte så testa det nu! Gott med korv i lite annan tappning än den vanliga stroganoffen.
Så här ser det ut i min receptpärm på jobbet. Slarvskrivet, kladdigt och inga mängder. Smaka, smaka, smaka....

Risotto - recept

Förra veckan gjorde jag en, utan att vara för skrytig, jättegod risotto:)
Till lunchen på GK så choppade jag falukorv i rätt små bitar, stekte dem och blandade ner. Jättegott!
Gjorde även en veg-variant och då smör- & vitlöksfräste jag fårticka som jag hade tinat från frysen och blandade i. Jättegott även det! 
Så här ser det ut lite då och då i mitt kök. Några sötnötar som filliruttar en stund hos mig <3

I typisk Guldkustanda!

Vårt fina pris som vi fick förra veckan ställde vi såklart på "första parkett" - salladsbuffébordet:)
Men det vackra trädet....
...hamnade i sann Guldkustanda i "Verksta´n". För barnen är det så självklart att de vill ta del av och vara en del av allt som sker i vår verksamhet. Vi hade ställt även trädet på salladsbuffén men direkt efter frukosten gick några barn dit och frågade om vi kunde flytta det till verksta´n. "Åsså kan du väl ta ner ståltråd för vi vill göra ett eget träd" :) Underbart!
Och lika självklart är det att inget är omöjligt. Therese fixar fram ståltråd och ett närmare undersökningsarbete sätter igång.
Trädet kallas Yggdrasil.
Det gäller att studera nog för att få det som man tänkt sig:)
De vackra blommorna åt vi av till lunchen och dekorerade maten med. Sen så har vi torkat blad för att spara till att dekorera med i vinter när vi behöver komma ihåg sommaren. Och såklart att använda i matateljen.
Thats the way we do it in Guldkusten!

Guldkustfest i fjällen

I helgen har vi varit med Guldkustens familjer på den årliga upptaktsträffen i Edsåsdalen. 
Förundran över en fjäril som inte flög så bra. 
Vi hade en sagolik tur med vädret. Sol och riktigt varmt. Lovely! 
Började med en korvlunch vid en igenväxt grillplats. 
Härligt att kunna slänga sig ner varsom på gräset i september utan att bli blöt eller frysa rumpan av sig:) 
När alla blivit mätta så delade vi in oss i "lag" om två familjer som inte kände varandra så väl.
Så gick vi sagostigen som finns utanför knuten på vandrarhemmet och som vi hade "kryddat" med frågor om alla barnen.
Härlig miljö att strosa omkring i i solkenet. 
Här börjar sagostigen. 
Lite läskigt med troll och annat... 
...uuhhhuuu... 
Spångar över myrar tar oss fram... 
...genom storskogen. 
Små stopp längs vägen gör att det blir en skön tur. 
GullFinns skogskoja där han vaskade... 
...guld!! 
"Vem är det som klampar på min bro"?? 
 
Under promenaden skulle vi samla material för att kunna göra ett konstverk som beskrev den andra familjen för de andra. 
Full aktivitet med konstverken. 
Träd, höns, grisar, fiskar, café, fjäll och troll....ser ni va?! Det symboliserar familjen Hoversjö och Günter/Kisch och deras liv och drömmar:) 
Mellisfrukt så vi orkar fram till kvällens middag. 
Så här blev vårat tillslut:) 
Vid vernissaget gick vi runt och tittade på allas alster och så fick man beskriva den familj man gått tillsammans med...ni fattar va?! Kände att det lät struligt, men det var det inte:) 
Efter en stund med "fri tid" så var det dags att gruppera in sig i sina olika fixarroller. Här är ett glatt matlagningsgäng som roddar ihop smarrig Spagetti Bolognese. 
Mys framför tv:n innan middagen. 
En grupp fixade mysfaktor med sin dukning. 
Mysbus i snurrfåtöljen. 
De som hade sin arbetsgrupp senare på kvällen kunde softa innan middagen. 
Känns lite konstigt att det är sista gången ever som vi är med på detta. 
Äntligen käk. 
Smaskens!! 
Roligt att träffa "stora" fd Guldkustbarn, storsyskonen.
Försöker stoppa i mig mat för att se om min huvudvärk kunde ta och försvinna....det gjorde den inte förrän på söndag kväll. Så himla trist. Hade fruktansvärd skallebank hela lördag och söndag. Hjälpte inte med tabletter, mat, vatten, vin...inget. Hade trevligt ändå men jag blev lite osocial stundvis kände jag:( 
Dags för skattjakt. De stora fixade ledtrådarna lätt. 
De yngre fick ta lite hjälp för att ta sig mellan ledtrådarna oc fram till slutmålet. 
"Vad säger du? Ett troll???" 
Här räknar dom hur många fjälltoppar de kunde se:) 
Trollet ville gärna få presenter, så det var bäst att samla lite vackert längs vägen:) Fast det vackraste står bakom buketten!! 
"Kolla en ledtråd till!" 
"Däruppe är det nåt! Håll mig i handen!!" 
Ett troll som var rädd och gömde sig. 
Efter han försäkrat sig om att barnen var snälla kom han fram och tog emot sina gåvor från barnen. 
"Kan nån klia mig på tårna?" 
Trollet spelade på en trumma så det ekade i skogen. 
I en kista hade han skatter till alla:) 
Disco med ballonger.
Borta!
Tittut!
Discohattskungen dyker djupt i sin påse med gott.
"Få se, ska jag ta den eller den?"
"Jag tar den"
På söndagen är det hemfärd som gäller efter städning och ihopplockning. Vi passade på att utnyttja det vackra vädret och åkte till Hensjön en stund för att fiska och plocka blåbär.
Visst är det vackert?!
Fiskarna var inte på hugget idag kan man säga. Som tur är hade vi med oss lite gott fika, så vi kunde göra det istället, det gillar ju jag:) 
Mats skrattade åt mig och sa att jag såg ut som en stadsbrutta som blivit nersläppt på fjället! Jag fattar inte vad han menar....Måste man ha fiskarekläder för att titta på när andra fiskar??!
Mina fina prinsar!! Pelle....
...och Måns!!
TACK till alla Guldkustare som var med! Vi hade en jättetrevlig helg!
Ses på måndag:) 
 
 
 

Skogspromenad

Har ju varit fantastiskt bärår i år och bra väder för att kunna plocka bären. Dessvärre har vi haft knappt om tid men en liten sväng har vi kommit iväg ändå.
VIKTIGT då är att ha med fika!!
Pelle uppflugen på en av stenarna på vårt hygge.
Mats, Måns och Isak tog plats i kojbygget som pågår:) Skall bli ett tillhåll där man kan smyga på älgar och andra djur i vår skog.
Olle fikar och funderar över hur de skall fortsätta sitt bygge.
Gott med fika!
Lite bär fick vi med oss också men ärligt talat så fikade vi mest och kollade runt på våra marker:)
 

Drakflygning

I fredags blåste det rejält stundvis och vad passar då bättre än att flyga drake!
Vänta Måns så hjälper jag dig!
Kolla vad bra det går.
Jaa, jag kan!!
Efter en stund kom det fram en till så vi hade två drakar som svävade vackert över gården.
Det är jättekul att flyga drake när den verkligen flyger.
 

MÄKTA STOLT!!!!!!!!

Jag är så fantastiskt STOLT över min arbetsplats = Måns "arbetsplats" = Guldkusten!
 
Idag har jag (och några av mina kollegor) fått vara med när Barnhälsovården delade ut sitt årliga "stora pris".
 
Och bland åtta nominerade så tog alltså vi hem det:)
En fd förälder hade nominerat oss, och bland de "stora" som också var nominerade så var vi tydligen självklara att få priset.
Nomineringen lyder:
"På Guldkustens förskola lyckas pesonalgruppen i varje möte med barnen se och bekräfta de individuella barnen och deras olika behov och personligheter. De har ett demokratiskt förhållningssätt där de efterfrågar barnens tankar, önskemål och resurser och tar tillvara på dem i sin utformning av verksamheten. Att levandegöra FN´s konvention om barnets rättigheter på det sätt de gör i varje vardagligt möte är värt barnhälsovårdens pris."
Självklart så hade vi med oss både en förälder och en blivande Guldkustare under cermonin och när vi tog emot pressen! (Tack Hanna för att du fotade!) 
 
Som personal är jag ju såklart stolt över att få vara en del i den här arbetsplatsen som har ett så fantastiskt arbetssätt med barnen. Jag växer hela tiden när jag får "lära mig" av dem och deras arbetssätt. 
Och som förälder sörjer jag över att inte alla mina barn fått vara här.
Jag sörjer över att Måns bara har det här året kvar att gå här. Samtidigt så gläds jag så otroligt över att han faktiskt gått i två år och får gå ett till. Han växer så otroligt mycket varje dag, i varje möte med de andra barnen, pedagogerna och föräldrarna. 
Guldkustbarnen är STORA små på jorden! Förresten, det är ju såklart alla barn. Det är bara det att de kanske inte får chansen att blomma ut på samma sätt som på Guldkusten av olika anledningar. (jag anklagar inte här pedagogerna på andra fsk, utan kommunernas nerdragningar på pengar, politikers okunskap som gör det svårt att jobba som man kanske önskar)
Mina kollegor är de mest underbara och så kompetenta att jag inte bara ibland utan ofta står där i köket med tårar i ögonen när jag ser och hör hur de bemöter mitt och andras barn. De har sån respekt för barnen och deras stora tankar.
Ingenting är omöjligt för dem. Med stor entusiasm och nyfikenhet forskar de vidare i minsta lilla "tanke" som barnen kommer med:) 
Och tänk att jag och min mat får sån stor plats i deras vardag på förskolan. Maten och måltiden är viktig!
Ja, jag skulle kunna fortsätta ösa lovord men jag ska faktiskt gå och lägga mig nu och smälta vinsten;)
Titta in på länkarna nedan för att se vad man i pressen skriver om oss.
JA, JAG ÄR SÅ STOLT ATT JAG NÄSTAN SPRICKER, och det skäms jag inte över!!
Tre av mina fina kollegor,Boel, Marie och Agneta.  Therese och Anette höll ställningarna på GK medan vi var här:)
 
Länstidningen
Östersundsposten
Jll.se
 
 
 
 

GOTLAND 2013 - del 7 Tottes Täppu

När vi åkte till Hoburgen stannade vi till på "Tottes Täppu" i Bottarve i Storsudret. En vacker hembygdsgård med en underbar lekmiljö för barnen. Gratis, men man fick gärna lämna en slant till underhåll.
Får och lamm gick lösa, det fanns grisar, kaniner och höns.
Jag älskar såna här naturliga miljöer och jag oälskar miljöer som tex Djungelhuset. Ger mig rysningar när jag tänker på att spendera tid där medan jag skulle kunna vara en hel dag där det finns djur och enkla saker att göra för barnen. Som att mata får tex:)
Eller gunga i en anspråkslös gunga med käraste kusinen.
En gräsklippartraktor utan motor funkade ju finfint när det fanns starka storesyskon som kunde putta på.
Vackra utemöbler i skuggan.
Där man kunde njuta av en kopp kaffe medan barnen lekte. Eller förresten, kaffet var inte gott men det var mysigt:)
Fick se upp lite för getingar bara.
Som sagt enkla lekgrejer men...
...ändå trixiga.
Mina barn älskar det här!
Olle i förtroligt samtal..?..med ett får!
 
 

GOTLAND 2013 - del 6 Lojsta hed & Hoburgen

På väg mot vår dagstur till Lojsta hed och Hoburgen stannade vi till på ett ställe och tittade på...
...kossor!
Tänk att det alltid är så mysigt att hälsa på kor!
Fast när ALLA nyfikna kor kommer så nära är det säkrast att vara i pappas famn:)
Glada kussar på väg att leta vilda Gotlandsruss på Lojsta hed.
Vi vuxna inser snart att det är som att leta en nål i en höstack, men vi lät det vara lite spännande en stund så vi fick oss en promenad i skogen.
Var kan dom vara?? Det är ju upptrampade stigar överallt men inga hästar.
Kanske man kan ha bättre tur om man skulle gått dit själv tidigt en morgon. Med ett helt gäng färglatt brokiga 5-16 åringar som surrar så kan man nästan förstå att de höll sig undan;)
Det närmaste vi kom var en färsk "rusa"...
Åkte den vackra kustvägen till Hoburgen, längst ut på Gotlands sydligaste spets.
Branta "klintar" att ta sig uppför för att få ta del av...
...den sagolika utsikten!
Det var farligt brant på vissa ställen så att hålla handen var att rekomendera.
Som sagt....brant ja!
Storebror har koll.
Jo, jag var också med på semestern, för en gångs skull inte bara bakom kameran;)
Kramiga kusiner.
Hoburgsgubben himself.
Hade sån tur att vi stötte på en familj med 10!!!hundar.
Gissa om dom blev poppis?!
Myyys!
Det fläktar skönt i håret på Jools, lilla sötnosen!
Stannade till vid ett gammalt stenkrosseri.
Här kunde man prova på att hugga i sten.
Ett inte helt lätt göromål upptäckte vi.

GOTLAND 2013 - del 5 Klinteklint & Blå lagunen

Raukarna i Klinteklint passerade vi när vi var på väg till "Blå lagunen" en dag.

Hur raukarna har bildats

Den gotländska berggrunden är till stor del uppbyggd av korallrev som bildades i ett tropiskt hav för ca 430 miljoner år sedan, under den s.k. silurperioden. Mellan dessa fossila rev ligger packar av lagrad kalksten och lerig märgelsten.

Efter den senaste istiden, för drygt 10 000 år sedan, täcktes Gotland till en början helt av vatten. Befriat från ismassornas tyngd höjde sig dock landet så småningom långsamt över havsytan. Där land och hav möttes, kunde vågorna bearbeta berggrunden. Själva revkropparna motstod därvid vågornas nötning bättre än de omgivande skiktade bergarterna, och när vattnet drog sig tillbaka kunde de stå kvar som isolerade stenpelare – raukar.      

Raukarna består alltså av hård, olagrad kalksten och är lämningar av de forntida rev som kom att ge upphov till dagens Gotland. Både revkalkstenen och den lagrade kalkstenen är rik på fossil av de många olika slags djur som levde på och vid reven: stromatoporoidéer, koraller, snäckor, bläckfiskar, mossdjur, armfotingar och sjöliljor

Dom är rätt mäktiga!
Jättestora.
I fjol hann vi inte med att besöka den "blå lagunen" så den låg på vår att-göra-lista i år:)
Häftigt kalkbrott som var mycket större än jag föreställt mig. Och tydligen tar man vattenprover där flera gånger per år för att se att vattnet är fint. Annars tänker man ju att det blir ett stillastående vatten på ett sånt här ställe men så är det alltså inte.

Naturen i Ar på norra Gotland präglas av den kalkindustri som under många år bedrevs i området. Många av Gotlands gamla kalkbrott är numera vattenfyllda, bland annat det brott som fått namnet Blå lagunen. 

Härligt vatten men tvärdjupt. Inget ställe att vara på med små barn. Funkade dock ok för Måns som fick bada med sällskap hela tiden.
Hade inte turen med solen den här dagen. Men det var varmt så efter lunchen var svald, så plumsade alla utom mamsen i vattnet. Jag vill gärna att det skall steka sol på mig om jag ska bada:)
Tjiihoo!
 
 
Helt plötsligt kom det en störtskur som lika snabbt försvann igen.
Måns byggde sig en paraplykoja:)
Hopp från höga klippor lockade. Efter en del tvekan så...plums!
Känner ni killen som kan stå på vattnet?!...
...inte jag heller.
När Pelle blivit varm i kläderna (om man nu kan bli det i blöta badbyxor en mulen dag...) så gjorde han en 540!!!
Man snurrar alltså 1 1/2 varv innan man plumsar i!! 
Kolla Olles imponerade min!! Vicken lillebror <3
Med cyklopen kunde man hitta...
...små kräftor.
Släppte dock ut dom små rackarna när vi åkte hemåt.

GOTLAND 2013 - del 4 lite av varje

Morgonmys med Ipaden inom säkert avstånd:) 
För att vara effektiva på morgonen och komma iväg så fort som möjligt till stranden så hjälps vi åt att smörja in varandra.
Måns smörjer gladeligen Isak:)
Måns provsitter en moppe!! på en loppis.
Hyfsat cool!
En stadstur blev det oxå.
Am I cool or what?!!!
"Träffade" på dom här killarna på Coop!
Antar att ni ser vem det är!?
 
Bollspel och grillning vid stugan.
I väntan på käk.
Nu är glöden perfekt för....
...Måns efterlängtade marshmallows!
Det gäller att ha koll så dom inte blir brända.
Gottigotti!!
Underbart med allt som växer runt knuten, som vi inte har hemma! 
 
Vår vän från ifjol dök även upp i år i buskarna på gården:)
Pigge Igelkott
Tyckte allt att det var lite jobbigt med fotoblixtar i ögonen.
Kvällsgottis hos kusinerna.
Bella mumsar glass i stora lass.
Vi dricker varm äppeljuice med el utan alkohol:)
Man skulle nästan kunna tro att dom här luriga minerna gjort nåt bus...
Riddare-gänget ger sig iväg på äventyr.

GOTLAND 2013 - del 3 Slaget om Mästerby

 

De danska trupperna invaderade Gotland 1361 mötte första motståndet vid Fjäle myr, där slaget vid Mästerby 25 juli-26 juli 1361 stod.

Detta är vad arkeologerna tror hände utifrån de fynd de har gjort och utifrån de få skrifliga källor som finns: I ett försök att stoppa danskarna rev man Ajmunds bro. Danskarna försökte ta sig över ån, men insåg det var dålig taktik då det var branta sluttningar på åns sidor, vilket gjorde det svårt för de tungt rustade danskarna att avancera. De drog sig tillbaka och började skicka ut folk för att hitta en bättre övergång medan trupperna övernattar. Danskarna hittade en övergång vid Fjäle myr en kilometer nordost. De gick över Fjäle myr. Bönderna hoppades att danskarna, som var tungt rustade, skulle få svårt att röra sig på myren. Taktiken var locka ut dem dit. Men den varma sommaren hade nästan helt torrlagt myren. Krigslisten misslyckades och slutade i en massaker på vad arkeologerna tror var cirka 1 500 bönder och bondeuppbåd, som inte lyckades besegra danskarna. Hämtat från Wikipedia

Vi fick en smärre chock när vi i sista minuten kom för att hitta oss en parkering till detta evenemang som vi inte alls hade fattat att det var så stort. Flera tusen som kommer för att titta.
Men vi fick oss en rätt bra plats ändå så vi kunde se det mesta på bra håll.
 
Spännande!
Fullt krig på gång.
 
Här stupar en av de sista gotlänningarna och danskarna (till häst) vinner.
Massor av svenska och icke svenskar som "stridit" i Mästerby.
Musiker och sångare som framförde tidsenlig musik och sång.
 

Festernas 40 - årsfest!!!

Best ever kan man säga om festen vi var på igår! (Johan kompisar hade bytt ut några takplattor så ingen skulle missa att han fyllde 40! ;) )
"Partytältet" är upplyst och redo för fest!
Bästaste grannarna(Lena & Johan) hade ställt till med kalas för att Johan fyllt 40 år.
Här är fler grannar på G och firar honom:) 
Smart med tältet dockat mot garageporten=stort utrymme!
Jag med trevligt sällskap till maten:)
Fina Axel med bästis-moffa. 
Storebror Nils. 
Syrran Elin chefade som bartender:) 
Ett för kvällen ihopsatt gäng (tror jag) som jammade lite här och där i den stora festlokalen under hela kvällen. 
Mer och fler grannar. 
Jaha, då var dom här och spelade då, nyss var dom i tältet:)
Dags för presentutdelning. En Formel 1 resa bla:)
Man kunde se och höra att det var en ljud- & ljustekniker som hade festen:) 
Coolt ljus både ute och inne. 
Nästan 110 pers ville gratta honom och äta god mat från Marité! 
Musik... 
Musik...(här får dom komp av Mats på luftgitarr) 
Musik... 
Dans... 
Dans... 
Hrmm, ja som sagt dans. Kan säga att jag trivdes som fisken i vattnet, omgiven av partyglada trevliga människor, musik och dans.  
Johan har ju ett förflutet(håller kanske på nu oxå..) som DJ. Men igår var det andra som höll i dom trådarna. 
Alla ville spela, gratta och festa med födelsedagsbarnet. 
T o m PATRIKS COMBO dök upp, vid halv tre!
Dom trodde nog att dom skulle komma till en lite halvlam efterfest men tjii vad dom bedrog sig. Här var festen i full gång och alla var på topp. 
Snacka om att ribban höjdes ännu ett snäpp när dom spelade BARA bra partydanslåtar.
 
 
Patrik pratade inte så mycket utan det var mest rock´n roll och full fräs framåt uppåt och det var så himla bra!! Är mäkta stolt över min gamla klasskompis! 
Combon fick förstärkning av ?? en annan rock-singer... 
...och Johan som spelade" lite:) 
Tack Johan för att vi fick komma på din storslagna, rent ut sagt, SKITROLIGA fest!:)
Det säger ju allt om hur kul det är, när det inte finns tid för vickning förrän kl 04! OCH att det dessutom är väldans så många kvar för att äta den. Själv så mumsade jag på en grillad med räksallad när jag släntrade över lägdan och smålog för mig själv i regn och blåst som vände ut och in på paraplyet strax före halv fem....på väg hemåt. 
TACKTACKTACK! / Tina & Mats
 
 

MC - fika med "twist"

En liten förklaring till varför det varit rätt tyst här på bloggen är för att jag har varit tvungen att komma ikapp med livet efter alla arrangemang vi haft här på gården och annat. Här kommer iallafall lite blider från i onsdags så vi fick besök av länets motorcyklar.       
Hade på tisdag kväll dukat färdigt allt ute i våra tält så det skulle vara hyfsat lugnt på onsdag.....blev inte så kan man väl säga. Vaknade och såg hur ALLT,verkligen ALLT låg utspritt på gården!!!
Fick slita upp barnen ut sängarna för att få med dem ut och hjälpa till med att rädda undan det som gick från regn och blåst.
Tälten låg trasiga upp och ner, bord och stolar låg huller om buller, muggar,servetter, blommor, sittdynor.......ALLT hade flygit omkring. Dessutom började det regna.
Fick ringa på jobbet och säga att jag skulle komma försent. Ringde pappa så han fick frakta barn till skolan. Som tur var så var Mats ledig så vi kunde hjälpas åt att köra upp alla möbler till bygdegården och torka av det blöta lite snabbt. Sedan lämnade jag Mats hemma med resten och åkte till jobbet...där jag stod med en stor gråtklump i halsen hela dan. Varför ska det gå så jäkla ont??!! Visst det är bara saker som går att ersätta(trasiga tält för flera tusen...) men det är ju allt jobb och tid som vi har lagt ner på att rodda allt.....
Under eftermiddagen riggade vi iordning på bygdegården så de blev lite mysigt där iallafall.
Axel spanar in fikautbudet innan motorcyklarna anlände.
Få se, jag vill ha en sån, en sån och en sån...
Trött men glad att vi fixade att styra om hela kvällens arrangemang.
När kommer dom?!
BRRRUUMMMMMbrrruuummm....
Coola hojjar!
 
Skönt att sitta inne i stugvärmen.
Tack å adjö för i år!
Med massor av kakor kvar, så blev det klassfika både för Olles klass i Dille och Pelles på Frigga. Och jag tror inte jag behöver baka kakor till jul;)

RSS 2.0