Nytt till "Lilla Soppcafét"

En pall till med ett äkta 70-tals Marimekkotyg.
Kudde i brunt och orange, gjord av en gammal broderad duk, spets och en av mina fd blusar.
Kudde gjord av två av mina fd sommarklänningar, spets och en del av en nyinköpt löpare som jag aldrig använt.
Går att kombinera om man vill.
Gamla favoriter - "femöres" kolor ska vi såklart sälja:)
Dessvärre kommer de inte kosta 5 öre...
Dessa härliga burkar köpte jag igår på Hemtex. Skall ha vår egen teblandning(Nygårdens te) och ett specialblandat Earl Grey i de små burkarna till våra cafégäster. I den stora skall Morotsbiscottin få ligga tills någon kommer och vill äta upp dem:)

Guldkustenbilder + sopprecept

Kolla in vilken härlig frukostbild!
I morse när jag kom till jobbet så hade Boel, min kollega, tagit med sig frusna hallon från i somras:) Vi blev alla överlyckliga över att få smarra på dessa i filen å gröten. Underbart med lite sommarsmaker mitt i vintern.
Efter frukosten tog dessa små herrar och dukade till en ny "sittning" i Matateljén:)
Jag hade köpt färska örter som de provsmakade.
Timjan och Rosmarin var gott men inte Salvia. Vi gnuggade bladen mellan fingrarna och luktade....blää å starkt tyckte Måns om Salvia. Roligt att få utforska sin egen smak!
Angående smak, så åt vi idag Squashsoppa.
Fräs hackad gul lök och vitlök i smör tills mjuk. Riv under tiden squash och potatis grovt och ös i kastrullen när löken mjuknat. Häll i grönsaksbuljong och låt koka ca en kvart. Häll i grädde(matlagning/visp/havre, ta den du gillar). Krydda med S & P, paprikakrydda och Vegeta. Tror bestämt att jag kryddade på med lite malen koriander oxå. Mixa med mixerstav, späd vid behov eller red om det skulle vara åt det hållet, till lagom konsistens.
Låt puttra lite till, smaka av och servera med gott bröd till.

Smarrig snabbmat...

...hade det kunna varit idag. Igår tog jag fram regnbågsfiléer från Storsjö Gård som vi hade i frysen. Om jag då hade benat ur dem tidigare och fjällat dem...hade det blivit snabbmat idag. Nu tog det ju några extra minuter att göra det.
Stekte på filéerna i en massa smör med salt och citronpeppar på, tar inte många minuter. Skalade och tärnade potatis och la i kokande vatten, tar inte många minuter innan det är klart.
Satte Måns på att röra runt lite creme fraiche och sweet chilisås, tar inte många minuter. Kokade broccoli samtidigt som peran, går oxå fort:)
Tadaa! Så ligger maten på tallriken. Med flera hungriga små vargar som ylar i köket så gäller det att det går fort ibland, och det här är verkligen smarrig snabbmat!!

Vackert väder, bränt pinnbröd och rosiga kinder

Idag packade vi ryggan för en skidtur i Svartsjöarna. Parkeringen var full till bristningsgränsen, folk vallade skidor, hundar kopplades och barn bäddades ner i pulkor.
Här får Måns kliva ur pulkan och skida sista biten till vindskyddet.
Håll i er för nu kör vi!
Storkillarna fick åka lite fram och tillbaka medan de väntade på lillebror. Vädret var helt underbart så det gjorde inget att det gick i sakta mak.
Är korven klar snart??
Fin service vid vindskyddet med riktig grillplats.
Härligt brända utanpå och lite lagom degiga innuti;)som alltid när man är hungrig.
Hemma på gården var det oxå fint idag. Och nästa helg öppnar vi cafét där nere:)
Om man väljer att sitta ute och fika så har man den här utsikten. Vid ännu klarare väder ser man Åreskutan:)

Bak å fix

Lördagen gick i bakets tecken, måste ju ha något ätbart att sälja oxå, inte bara kuddar å sånt;)
Hjortrongrottor - möra stora grottor med hjortron i mitten, jammi.

Morotsbiscotti - knapriga skorpor att doppa i kaffet, gott!

Chokladbollar - rejäla bollar doppade i Marabou choklad och kokos, smaskens.

Prisskyltar till allt, vägskyltar, flyers, tidningsannonser, mailutskick. Det är en hel del fix innan vi kan dra igång nästa helg.
Den här fina fönsterramen får fungera som prislista.
Fick upp min älskade gamla hylla som inte haft någon given plats i mitt liv på flera år:)
Passade perfekt till soppkopparna!
Pryttlarna börjar hamna på plats.
Åter - i - bruk kallar jag det vi kommer sälja på Lilla Soppcafét. De flesta saker är återvunnet/second hand och omgjort. Pallar, Kuddar, Väggljusstakar, Bordsljusstakar, Chokladskedar, Müsli, Ge-bort-present - Dumlekolamix, Fågelmatare, Nygårdens egen teblandning....endel av vad vi kommer sälja förutom god soppa och smaskigt fika.
Hjärtlig Välkomna nästa helg!

Fler kuddar

Har sytt två kuddar till som jag kommer sälja på Lilla Soppcafét som öppnar lördagen den 3/3! (Hoppsan, de var populära, SÅLDA REDAN 24/2, ska sy fler liknande om jag hinner. Varje kudde blir unik, så det är först till kvarn.)
Framsidan är sytt av en gammal broderad duk som min farmor gjort, ett par gamla jeans efter barnen och olika gamla spetsar. Känns bättre att göra något av dessa gamla dukar än att de bara skall ligga i en kartong för att ingen vill ha dem på sitt bord.
Baksidan är ett gammalt oanvänt lakanstyg efter Mats mormor:)
Här hemma spelas/nynnas/sjungs den här sköna låten hela dagarna just nu!

Middag med "Domustanterna"

Igår var det dags igen för en middag med Domustanterna.
Kvällens värdinna var...
...Kerstin. Hon fyllde 80 år förra veckan men är pigg som en mört, går på dans på Tiljan så fort tillfälle ges:) Det vill jag oxå när jag fyller 80!
Hos Kerstin har vi alltid en stående meny som består av lax i ugnsform med stekt lök, grädde, citron och dill. Så himmelens gott och enkelt att göra.
Till det fick vi bröd, smör, ost åsså peran förstås.
Potatis är Kerstins favoritmat, hon kan leva på bara potatis om det skulle vara så. Och när hennes familj och släkt överraskade henne på 80-års dagen så hade de gröpt ur potatisar som ljusstakar och satt i värmeljus. Lika som jag gör med äpplen till jul. En kul idé till en potatisälskare:)
Desserten är också given, Ris á la Malta. Kanske inte min favorit men hos Kerstin går det alltid ner en klick.

Fler gamla bilder/händelser

När jag rotar igenom kort så hittar jag lite smått & gott som vi gjort:)
Här har killarna precis öppnat sin julklapp från mig, en resa till Stockholm för att gå på KISS!!
I juni 2010 åkte vi tillsammans med våra vänner ner för en helhelg med en massa kul!
Det som satte lite smolk i bägaren var att jag hoppade på kryckor fortfarande efter min knäoperation tidigare det året, och att Olle bara dagarna innan hade skadat nacken när han hoppade studsmatta.
Rock´n Roll!!
Här är vi på väg in mot Stadion där "killarna" skulle spela. Fick oss en hemsk upplevelse när vi skulle in genom portalerna. Ett av förbanden hade precis spelat klart och då skulle folk ut på toaletter mm innan konserten började...och alla vi andra skulle in....och det var bara en ingång öppen. Helt vansinnigt. Det hemska var att vi inte fattade det förrän vi var mitt i smeten, jag med kryckor och ett ben som inte fick sättas i backen och Olle med sin nacke! Kan säga att jag aldrig känt en sån panik. Man känner att man bara åker hit och dit och kan inte kontrollera sina steg. Mats och jag höll krampaktigt i Olle & Isaks händer och backade så gått det gick ut igen. Fy sjutton vad skakis vi var efteråt.
Sedan väntade vi tills det var lugnt innan vi gick in på arenan.
På plats inne bland alla andra fans:)
Lite luftgitarr med mina kryckor innan KISS entrade scenen.
Paul Stanley - tur att det finns storbildsskärmar!
Och örproppar, det behövdes;)
Många var utklädda till olika KISS-medlemmar, häftigt att se. Endel riktigt bra, andra lite mindre lyckade.
Många låtar som tom jag kände igen, man är ju uppvuxen vägg i vägg med ett KISSfan;) Hade varit kul att ha med lillebror den här kvällen men han hade varit iväg för nåt år sedan när dom var i Sverige.
Eftersom jag helst av allt vill stå längst fram på konserter, gjorde jag alltid i yngre dar;), så drog jag med mig Isak längst fram fast i ytterkant så vi inte hamnade i nån farlig situation lika som när vi skulle gå in. Såg rätt bra trots att vi inte fick gå längre fram.
Sista rycket innan det bar av mot T-banan för hemfärd.
Det absolut coolaste den här helgen var, förutom alla ljus & ljudeffekter på scen, när vi åkte tunnelbana till Stadion. Vagnarna var ju överfulla av folk som skulle på konserten och några stod och nynnade på en KISS-låt. Då sätter Mats igång och sjunger den högt och tydligt, ett gäng ungdomar hakar på och därefter sjunger hela vagnen hela låten! Det var mäktigt:)
Hann med ett besök på Gröna Lund och lite shopping på stan också under helgen. Jättekul att ha så stora barn som man kan dela sådana här upplevelser med, fler ska det bli:)
..ja, alltså inte barn utan upplevelser!

Gott till frukost

Det här äter vi till fil och gröt vid vår frukoststund på Guldkusten.
Superenkelt - blanda solrosfrön, pumpakärnor, krossat linfrö och lite kokos. Strö på önskad mängd och knapra på. Fler och fler barn vill ha av "Marie-fröna" på sin tallrik, bra vana:)

Semlor, Semlor, Semlor

Vilken underbar dag det är idag! Tänk att någon, någon gång kom på att man kunde göra SEMLOR och att någon dessutom kom på att man skall ha en egen dag för att fira denna härliga bakelse. 
Små sötisar åt vi till efterrätt idag på Guldkusten. Vi åt också Bruna bönor med falukorv som även det hör dagen till. Jag har dessutom ätit samma godsaker till middag hos mamsen nu ikväll:) I min mage kan det aldrig bli för mycket bönor...tror jag.
Jag ser på jobbet att de flesta barnen inte äter bruna bönor, synd på så god mat. Tror det handlar om att de inte är vana att äta detta. Men trägen vinner;)en kollega sa idag att innan jag "flyttade in" på GK så åt hon inte heller bönor, men nu har hon lärt sig tycka om det! Så jag kommer fortsätta servera barnen bönor även i fortsättningen.

Min 40 -års dag

Har inget recept att bjuda på idag men satt och tittade igenom gamla bilder och "kom över" dessa:)De är från min 40-års dag som enligt vissa var för snart tre heeela år sedan....suck, jag som känner mig som 27 och inte en dag äldre! Ja, kanske ibland då, när man skall springa ikapp med barnen eller så.
Jag ville inte ha någon fest och inte några presenter utan jag önskade mig en heldag med mina vänner OCH målning av vår ladugård! Det blev min present:)
Huset skulle egentligen behöva renoveras ordentligt men den här gången blev det endast färg.
Det fanns olika sysslor. Vissa målade så svetten lackade, andra klättrade högt upp och vissa fick finjobb....att hålla i stegen;) Fast det krävdes starka armar till det Monica, jag vet;)pusspuss
En välförtjänt fika paus med Mashmallowkladdkaka & mintchokladfluff, mums fillibabba!
Ett enda sammelsurium av vuxna och barn i olika åldrar, precis det jag gillar!
Vänner
Skönt i skuggan under björkarna.
Måns med sin gudmor, min bästaste vän Monica
Niklas,storbonden som sköter vår mark, säger HEJ. Alltid ett stort leende och smittande skratt på gång.
Barnen roade sig med lite olika aktiviteter. Här är det skattjakt.
Konst
Dags för middag efter många timmars slit.
Mat,mat, mera mat...
Hade fantastiskt tur med vädret, att vi kunde sitta ute underlättade en hel del.
Dags för efterrätt...
...och kaffe som intogs i solnedgången vid la´gårdsväggen. Det är klart att romantiken spirar:)
Vi laddar om till...
...kvällsaktiviteten: Brännboll!
Är det vår tur snart, eller får vi pusta ut först?! Det var nog en och annan vuxen som hade träningsvärk dagen efter...kan jag tro:)
Kolla blicken på dem! Jag ska hinna utan att bli bränd!!
Några vänner sov kvar, åt frukost med oss och tog en crocketturnering dagen efter. Supermysigt!
Den här 40-års dagen kommer jag alltid att bära med mig som en superkul och mysig dag, precis som jag hade önskat mig! Det är nästan så man längtar till 50-års dagen, då är det väl dags för boningshuset att få sig en ny omgång;)
Om det är några av er mina vänner som var med denna dag som läser bloggen, så SUPERTACK än en gång för min present! Puss å Kram

Enkelt & Gott på en lördag! - recept

I lördags kväll dukade vi upp i köket(vardagsrumsbordet ser ut som en tomteverkstad...)för lite middag tillsammans med våra föräldrar.
Fick härliga tulpaner av svärmor.
Vi hade lagat en härlig Fisksoppa.
Fräs gul lök och purjolök i smör. Blanda ner fiskbuljong(vi använde den jag kokade på allt fiskrens i höstas, supergott!), jag hade även en burk med fryst romsås(creme fraiche, rom, hackad röd lök, kryddor)som jag slängde i. Det är så bra med soppor, man kan blanda i lite av varje, perfekt att rensa i frysen. Grädde, creme fraiche tomatpuré, paprikapulver, S & VP, rivna morötter åker i och puttrar en stund. Lägg i lax och torsk, som du skurit i kuber, och låt koka några minuter innan du lägger ner räkor som får gå varma innan servering. Smaka av.
Till soppan åt vi Foccacia med Brie, Storsjöost och Bregott Havssalt:)
Foccacia gör du så här:
Värm 5 dl vatten till 37 grader, blanda med 1/2 pkt jäst, 2 msk olivolja, 1 tsk salt och 720 gr vetemjöl. Blanda i degblandare ca 5 minuter. Jäs i 40 minuter. Ös upp på klädd plåt och platta ut, täck med bakduk och jäs ytterligare 30 minuter.
Därefter trycker du ner fingertopparna så det blir små håll i hela "kakan", penslar på olivolja, strör över havssalt och timjan. Switsch in i ugnen i 20-25 minuter. Njut varmt!
Till dessert gjorde vi en gammal klassiker, Gino.
Superenkelt och jättegott!
Skiva bananer(skötte Måns), skiva kiwi(skötte Pelle), tina upp frusna jordgubbar(skötte Tina, haha). Blanda allt i ugnsform, riv över massor av vit choklad och kör i ugn så chokladen smälter och får lite färg. Ät en god vaniljglass till.
Efter detta behövdes soffläge intas....otroligt vad mättande det är med soppa...å bröd...å efterrätt...

Helgens fix å trix

Har pysslat en hel del mellan varven i helgen. Här är resultaten som kommer finnas att köpa i Lilla Soppcafét i mars:
KUDDAR
PALLAR
VACKRA HJÄRTAN
MÜSLI
CHOKLADSKEDAR - till varm choklad
Har fått tag på lite fler fina propphållare till LJUSSTAKAR:)

Fredagsmiddag - recept

Lite halvtråkiga bilder, men fantastiskt god mat:)
Hacka gul lök eller schalottenlök smått som du fräser mjuk i smör och mycket curry. Häll på grädde och creme fraiche som får puttra med S & P, lite paprikapulver och chilipulver och löken.
Lassa sedan i massor av räkor och kräftstjärtar som bara skall bli varma innan servering.
Lite färsk spenat-tagliatelle till det blir smaskens. Eller som jag åt, en halv avocado, också gott!

Ännu en klassiker :)


Någon som kan gissa vad det blev???..

En av många husmans-favoriter jag har, Fläskkorv med Rotmos(eller Solskensmos som vi kallar det på GK)
Jag gör mitt mos till 4-5 potioner så här:
ca 800 gr kålrot
2-3 morötter
2-3 potatisar
Skala och skär i mindre bitar, ju mindre desto kortare koktid.
Koka dem i saltat vatten tills mjuka, ca 15-20 minuter. Häll av spadet, mosa med potatisstöt/elvisp/mixerstav. Vispa inte för länge bara för då blir moset lätt segt. Klicka i rejält med smör och späd med lite mjölk. Krydda med salt, vitpeppar, muskotnöt och en gnutta socker.
Korven tillagas enligt förpackningen med kryddpeppar och lagerblad i kokvattnet för godare smak.
Servera tillsammans med fläsk-/köttkorv och senap.

Världens bästa förskola + lunchens recept

Jag har ju förmånen att ha ett toppenjobb med toppenfina arbets"vänner". Jag har ju oxå sån tur att Måns får vara på denna underbara förskola på dagarna. Dels så kan jag ju gå och pussa lite på honom i tid och otid, än så länge:) men även att han får vara i en fantastisk miljö och bli sedd och lyssnad på hela dagarna.
Som idag tex så ville han på morgonmötet ha en lerfågelgrupp, skapa fåglar i lera. Men det vara bara han som ville det och på många ställen så skulle han helt enkelt fått välja något annat. Men inte här:) Här plockar man fram ett litet bord, en stol och egna saker att skapa med! De placerade honom i "byggen" där två andra barn skapade i sin "lek". På så vis fick han möjlighet att göra det han hade valt och dom det dom hade valt med en pedagog som har tid för både observation och dokumentation av de olika "jobben".
Kolla in konstruktionerna! Jag är alltid imponerad av dessa byggen OCH av alla oss föräldrar som gör allt för att inte rasa dessa när vi har städinsats och skall dammsuga runt dem, inte helt lätt;), och ibland så får det hellre ligga kvar nån dammtuss än att vi river det barnen byggt.
Det blev ingen fågel i slutändan utan ett läskigt troll:)

Mjuka små händer som kramar leran
Så här såg min lunchtallrik ut idag, Biff med mango
2 pers
ca 250 gr nötkött, lövbiff el utskuren biff
ca 1 tsk finhackad färsk ingefära
1 grön el röd chilipeppar
1 vitlöksklyfta
1 msk soja
1 msk olja
svartpeppar
1 mogen mango
ca 2 msk vatten
(salt)

Skär köttet i smala strimlor. Skala och finhacka ingefäran. Dela och skrapa ur chilin, finhacka. Finhacka vitlöken. Jag körde allt i matberedaren.
Lägg kött, ingefära, vitlök och chili i en skål, blanda ner olja, soja och peppar. Lägg ner köttet och blanda runt ordentligt, låt sedan stå i rumstemperatur i 1-2 timmar.
Skär loss fruktköttet från mangon och skär i kuber, alt använd frysta.
Hetta upp en wok el stekpanna och fräs det kryddade köttet ett par minuter under omrörning. Häll i vattnet och fräs ytterligare några minuter. Blanda ner mangon och smaka av med salt.
Servera på risbädd och med en blandad sallad.

Jodå, det händer...

...att vi äter påsnudlar! Om barnen fick bestämma så skulle det vara oftare än vad det är:)
Man dör nog inte(förhoppningsvis)av att äta nudlar ibland, men man undrar ju när man läser innehållsförteckningen:
Pasta - vetemjöl,vegetabilisk olja, salt, mjölbehandlingsmedel(E500,E451), stabiliseringsmedel(E501), förtjockningsmedel(E412), antioxidationsmedel(E306), soja, laktos.
Smaksättningsmedel - salt, smakförstärkare(E621,E635)socker, kycklingköttpulver, kryddor, sojasåspulver, maltodextrin, purjolök, klumpförebyggande medel(E551), jästextrakt, växtproteinextrakt, färgämne(E100), rökarom.
Olja - sesamolja, vegetabilisk olja, färgämne(E160c),vitlöksolja.
Nu är listan slut....det är ju helt sjukt vad mycket skit man kan klämma in i ett så litet paket!!!
Jaja, man får ju skylla sig själv när man tar till snabbmat ibland. Har dock jämfört olika sorter och kommit fram till att det här märket bara innehåller 10 E-nummer. Endel andra innehåller 18!
Och som sagt om det blir få tillfällen så går det väl för sig....men jag tror att det kommer bli ännu färre tillfällen framöver...urk.
Försökte piffa till det lite med dukningen lite iallafall...

Åhh..

...titta här vilken liten goding:)
Det här är Pelle i sommarskogen när han var runt 1 1/2 - 2 år. Tänk vad fort tiden går, det här var ju alldeles nyss...
Nu är det breakdance till "The Voice" på fredagarna som gäller
"Kom igen katten det svänger ju"
Lika söt nu som då!

En Klassiker - recept

Hos oss blev det en god klassiker till middag, Spagetti & Köttfärssås
Så här ser min början på köttfärssås ut:
Fräs 2 hackade lökar tillsammans med 1 finriven morot, när löken är mjuk så får köttfärsen(2kg) gå i. Är ingen idé att göra på mindre än 2 kg tycker jag. Hos oss blir det en lagom familjelunchlåda kvar om man blandar med spagettin, och det är perfekt att ha i kylen till helgen!
Se till att ha bra kräm på plattan så det inte kokar istället för att stekas. När färsen är näst intill genomstekt så lägger jag i en köttbuljongtärning eller fond, spruttar i kinesisk soya så det blir färg och lite lagom smak.
Som ni ser så blir färgen inte så tilltalande men det blir gott, jag lovar!
Häller på ca 1/2-1 dl krossat linfrö och 3-5 dl vispgrädde. Hade en öppnad burk creme fraiche med ca 2 dl kvar i som jag oxå tillsatte. Om man använder krossat linfrö så syns det knappt i såsen och man lurar barnen att få i sig lite braigheter;)
Det här receptet är en variant på min älskade mammas sås och min älskade mosters sås. Enligt moster så måste man pudra på lite curry för att få rätta knycken, inte för mycket, skall bara anas. Eller hur var det moster?? ;)
Duttar även i ett uns socker för det höjer också smaken lite. S & P förstås till lagom smak. Varje människas smak är ju unik så krydda på vettja.
Låt puttra en stund så kryddorna går ihop sig ordentligt.
Behöver ni kokråd för dessa så får ni läsa på förpackningen:)
Matkreatören i familjen:)
Hjälp vilka läskiga färger det blev på bilderna...var mycket vackrare i verkligheten!
Finriven saftig morot och grovskuren vitkål med dressing vid sidan för den som ville ha.
När man ätit ett stort lass med god mat kan man lätt bli lite trött!

Schilianka - Rysk laxsoppa - Dagens lunch på GK


500 gr lax i bit
1 purjolök
1 bit rotselleri (50g)
1 morot
2 msk smör
1 liter vatten
2 fiskbuljongtärningar
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
1 knippa persilja
1 lagerblad
2 krm timjan
10-15 oliver
2 msk kapris
Snitta, skölj och skär purjon i tunna skivor. Skala och strimla selleri och morot. Fräs grönsakerna i fettet i en gryta. Tillsätt vatten, buljongtärningar, pressad vitlök, tomatpuré, persiljestjälkar, lagerblad och stött timjan. Koka under lock 5-10 min.
Skär laxen fri från ben och skinn. Skär laxköttet i ganska stora tärningar. Tag upp persiljestjälkar och lagerbladet. Lägg persiljan och skiva oliverna. Blanda ner detta och kaprisen i soppan eller servera oliver och kapris till soppan. Smaka av.
Servera med creme fraiche, gräddfil eller Smetana och ljust bröd.

Alla Hjärtans Dag med familjen Hoversjö :)

Eftersom storebror bakar i tid och otid så hade Måns en önskan om att få baka chokladmuffins idag.
Mumma med smet! Blev dock inga muffins det blev i långpanna med mintchokladtopping, gick bra det med:)
Sedan övergick bakandet i matlagning:) Måns fick lite mjukisgrönsaker från Ikea som han "skar" när jag fixade middan, som idag blev Pad Thai
Pelle fixar vitkålen galant! Han gjorde även vackra placeringskort.
Jag skar benfri kotlett i strimlor(ska egentligen vara kyckling...men detta gick utmärkt), vispade äggen lätt. Eller förresten det gjorde Pelle oxå, jag gjorde inte så mycket förutom kött och att jag hackade jordnötter. Sedan wokade jag kött och strimlad vitkål. Blandade ner äggen och rörde försiktigt. Blandade ner de kokta, avsvalnade äggnudlarna, nötter och woksåsen. Finfint med färdigt ibland;) Receptet står på baksidan såspåsen om ni vill testa.
Såg ju inte mycket ut för världen men det var riktigt gott. Fick dock koka enbart lite nudlar till Måns som tyckte det var alldeles för starkt med såsen. Kunde plocka ur några köttbitar och så fick han lite nötter bredvid, för de var nästan viktigast för nötälskaren;)
Kvällens dukning
Pelles placeringskort och tårtpapper med hjärtan som underlägg.Mer än så behövs inte för att det skall kännas lite speciellt.
Pussar såklart!!
Efter middan bar det iväg till Ladängen för Olle & Isak. Skidåkningen hägrar ju den här årstiden och är den enda aktivitet de har på vårvintern. Här är det Olle som "railar".
Baklänges...inget för mig...
Isak i full fräs
Mina fina stora killar! Ok, hämtar er om tre timmar!

Alla Hjärtans - lunch - recept

Idag när vi alla firar Alla Hjärtans Dag så åt vi Falukorv med frasigt täcke
Skiva potatis i ganska tjocka skivor, koka nästan klar i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, blanda i flytande smör och blanda runt försiktigt. Ös upp skivorna i smord ugnsform. Låt gå i ugnen, ca 200 grader i 15 minuter.
Under tiden skivar du falukorv, gärna Trångsvikens. Riv dagsgammalt vitt bröd och blanda med vitlökspulver och persilja. När potatisen gått klart så lägger du på korvskivorna, häll över de krossade tomaterna, strö över brödblandningen och toppa med riven ost. Kör ca 15-20 minuter i ugn så korven blir klar.
Det här var en ny korv-favvo!

En liten aptitretare låg och väntade på tallrikarna när barnen skulle äta. Är det hjärtedag så är det!


IKEA tur & retur

Igår styrde min vän och jag kosan mot Sundsvall och IKEA. Som alltid när vi är ute på äventyr så har vi mycket "prat" att avhandla i bilen så resan ner gick fort. Och som alltid står mat starkt i fokus. Får vi inte föda med jämna mellanrum så blir vi griniga, och griniga vill vi ju inte vara en dag som denna;), så...
here we come!
Började besöket i restaurangen såklart! Laddade med deras kyckling, pommes och bea såklart!
Sedan hade vi ork,en stund...sån här mat står sig inte så länge på innan dippen kommer, fråga oss vi vet! Svajsade runt och tittade på lite av varje och plockade lite av varje, både från köplistan och från "bra-att-ha-listan".
Som tur var så är vi vis av erfarenhet...chokladkakor i väskan när dippen dök upp.
Den här avdelningen gick vi ganska fort förbi.....skulle vi inte ha gjort! Nä, vi skulle ha lagt oss och provat lite olika sängar så vi var utvilade tills det var dags att bege sig mot dansen. Man blir rätt trött både i knopp & kropp av att gå denna ansträngande runda på Ikea.
Nåväl, kunde ju fylla på energikällan igen inne på Birsta City. Blev Nudelwok...gottigotti!
Satt ner en stund efter en runda på butikerna där inne, sedan begav vi oss mot...
...igen, fast denna gång ställde vi in siktet på...
...jaja, vi vet. Man skall inte uppta skötrum eller handikapptoaletten för att byta om i. Men nöden hade ingen lag. Vi klämde in oss i skötrummet och där förvandlade vi oss från trötta flerbarnsmammor som gått en heldag på Ikea till....ja, typ desamma fast med lite mer deo under armarna, lite mer smink i fejset, lite tuffare kläder och cowboydojjorna på plats:)
Nu kunde vi åka mot Parken där
Shake spelade.
Dessa fyra killar levererade riktigt bra musik i fyra timmar med en paus mitt i för vila och fika. Tro det eller ej men vi fikade inget! Var fortfarande mätta efter thaimaten.
Vi orkade dessvärre inte hålla ut till klockan slog 22 och dansen slutade, vi hade ju minst två och en halv timmes bilfärd hem att se fram emot...not.
Väl hemma var vi ju tvungna att lasta in alla saker som inhandlats under dagen.
Sedan skulle hjärnan ställa om sig och stänga av sig för sömn...gick väl sådär. Sov hyfsat gott kan jag säga när klockan ringde 06.30 imorse! Men vad gör väl det när man haft en superskojsig dag tillsammans med en vän:)

Måns rum

Nu börjar det blir klart...för den här gången:)
Återstår att sy upp draperiet för garderoben, sätta i öljetter och stryka det.
Tycker dessa konsoller, som jag köpte på IKEA igår, är riktigt snygga.
I min affär kan man sitta och rita oxå:)
Men HALLÅ, tjuvtittar du va?!

Galna Bybor

Ja, på vår by är det VARNING när nån fyller jämt. Då hittar nämligen "gänget" på bus. Det är hjärtliga, genomtänkta, kluriga och helgalna bus!
Idag var det dags igen. Varning utfärdad längs Bällsta-vägen:)
Det var Leif som fyllde 70 år i torsdags som blev överraskad. Han hade sagt ifrån sig uppvaktning, men se det tar man ingen hänsyn till här inte! Tidigare i veckan fick han ett brev på posten innehållande två grillpinnar och en inbjudan till grillning i närområdet idag lördag.
Området avspärrat, grillningen kan börja!
Korv, bröd, kakor. Allt med tillhörande dryck....
En fin hjärtform till Alla Hjärtans Dag....tror inte det var tänkt så från början när de tände elden på spånplattan. Hur gick tankarna?? Äh, den tar nog inte eld....väl?!
Mmmums, har du käkat korv eller?!
Korvgrillningen var ett av de lugnaste och minst arrangerade tillställningar jag varit på i den här byn. Men väldans så trevligt. Det kommer bli sakensamt den dan när det här gänget inte längre har sina födelsedagsfiranden....för inga av oss "yngre" kommer komma i deras Uppfinnarjocke-kategori, hur vi än anstränger oss.

Fredagslunch - recept


Sydländk grytstek
ca 6 portioner
ca 1 kg nötkött, jag använde fransyska från vår Brunkulla gård kossa
4 skivor sidfläsk el bacon
smör
1 1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2-3 vitlöksklyftor
2 lagerblad
1 1/2 tsk oregano el timjan
2-3 dl vatten
1 msk vinäger
3-4 msk tomatpuré
4-5 gula lökar i klyftor
5-6 morötter i tjocka slantar
Stek bacon i bitar tills nästan knaprigt, ta upp ur pannan. Bryn steken runt om i fettet, tillsätt ev extra fett. Lägg över i en gryta el ugnsform. Krydda med S & P. Lägg i bacon el fläsk, skalade vitlöksklyftor, lagerblad och timjan/oregano. Blanda vatten, tomatpuré och vinäger. Späd steken med hälften av detta nu och resten under stekningen. Efterstek under lock på svag värme ovanpå spisen eller i 175 graders ugnsvärme. Ös köttet med skyn ett par gånger under tiden. Lägg i morötter och lök när köttet efterstekt i ca 50 minuter. Stek ytterligare ca 30 minuter. (Min köttbit var på 2,5 kg så det behövdes extraextra tid till den). Använd termometer, vid 75 grader är den genomstekt.
Tag upp steken och skär den i skivor. Sila av skyn och red den till sås. Servera med kokt potatis till. Jag serverade även lök, bacon och morötterna bredvid.
Smaskens!

Årets första...


...SEMLA är intagen:)
Visserligen på köpt bröd men ack så gott det var!
Hade en fin student med mor här och diskuterade studentbuffé igår. Medan vi bläddrade runt mellan olika recept så smarrade vi semlor och drack te och pratade om ditt å datt i livet. Trevligt!

Kokosfiskcurry recept

Idag blev det inte som jag tänkt det med lunchen på jobbet. Skulle göra Kokosfiskcurry enligt det här receptet i Vår Kokbok:
ca 600 gr färsk el fryst torskfilé i bitar
2-3 cm färsk hackad ingefära
2 gula hackade lökar
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
ca 2 msk vetemjöl
ca 2 msk smör
1/2 tsk salt
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk orientalisk curry
1/2 tsk gurkmeja
1 brk kokosmjölk
2 msk färsk koriander
pressad lime el citron

Salta och peppra fisken och vänd den i mjöl. Hetta upp lite fett i stekpanna och stek fisken i omgångar på ganska hög värme. Ta upp fisken ur pannan. Lägg i lite mer fett och fräs löken mjuk utan att den tar färg, ca 10 minuter.
Tillsätt salt,ingefära,vitlök, curry och gurkmeja och låt fräsa ca 1 minut. Rör i kokosmjölk och örtkrydda och sjud under lock ca 10 minuter. Red ev av såsen med mjölet utrört i lite vatten.
Lägg i fisken och låt den bli riktigt varm. Smaka av med salt, lime el citron och andra kryddor om det behövs. Servera med kokt jasminris.

Men så blev det inte alls....hade nämligen köpt fel ingredienser. Så här blev det istället:
Fräste hackad gul lök, hackad ingefära och pressad vitlök i orientalisk curry och smör. Lade sedan i lax i bitar, S & P och lime efter smak. Häll över kokosmjölk och låt sjuda ca 10 minuter. Skär crabbfish i bitar, lägg i tillsammans med räkor och låt gå varmt. Smaka av och servera med ris eller som en soppa.



Fina möten

Idag blev det ett trevligt möte på Guldkusten
Jag frågade nämligen Pelle förra veckan om inte han och någon fler ville komma upp och läsa för de små vännerna hos oss. Så blev det, och idag kom fyra stycken från tvåan med varsina böcker i högsta hugg.
Hela gänget som strax innan morgonmötet absolut skulle åka skridskor, glömde helt bort det när de hörde att det skulle bli högläsning av skolbarnen, alla ville stanna inne:)
Måns hade valt "Den hemska draken" som storebror läste
Den 60 sidor långa boken var nog spännande för de satt andäktigt och lyssnade:)
Det här ser också spännande ut!
Blev lite tid över efter läsningen och här letar de efter en Kungsörn på datorn. Fågelintresset bland barnen på Guldkusten är enormt stort just nu och de suger åt sig all information de får till sig. Så när ett av skolbarnen berättade om en Kungsörn som han sett på sin gård så var de såklart tvungna att leta fram en sådan på bild.
Några hamnade i en legolek
Möte vid ett pussel
Tack & Hej för den här gången!
Vi på Guldkusten vill fortsätta ett samarbete med skolbarnen så nästa gång blir det några andra som får mötas!
Tänk om vi hade ett äldreboende här i närheten som vi också kunde mötas i:)....vore väl fantastiskt!

En "dagis-lunch" serverad!

Ja, så här såg min lunchtallrik ut idag. Inte så färgglad kanske men god.
Jag gjorde en Lasagne.
Fräs gul lök och vitlök. Pyttsa i köttfärs och fräs vidare. Idag smaksatte jag med oregano, grönsaksbuljong, soya, S & P, paprikapulver. Krossade tomater, krossade linfrön och kidneybönor blandades oxå i.
Gjorde en bechamelsås med massa ost i. Sedan var det bara att varva med lasagneplattor i formar och vänta på att det skulle gräddas klart.
Enkelt, gott och perfekt att göra en extra stor sats av så man kan frysa in och ta upp en dag när det behövs snabbmat! Gör i portionsbitar som går att ta med i skidbacken, finns ju oftast mikro, annars går det bra att lägga på glöden i eldstaden om du lurat in den i aluminiumfolie först.

Medhjälpare

Igår blev jag "tvungen" att köpa gardintyg till Måns rum:)
Ni fattar varför va;) huur gulligt var inte det här?! Vilken tur att det är en liten i familjen så man har giltiga skäl att handla så här fina tyger..
Klipp inte i mina tår mamma!
Säg till när jag ska klippa av tråden. Jag är redo:)
På plats i sovrummet
Vilken tur att man ibland blir "tvungen" att göra saker. Som tex att köpa nya gardiner. Nu känns det som att jag även blir tvungen att köpa lite annat nytt till rummet. Och då blir jag ju tvungen att åka på IKEA...på söndag. Och som av en händelse så är det även dans på Parken på söndag. Shake spelar mellan 18-22, så då blir jag nog tvungen att stanna till där på vägen hem;)
Blir värre på måndag morgon när jag blir tvungen att kliva upp för att vara på jobbet klockan sju efter ca 5 timmars sömn.... men vad gör man inte för att få till lite mys och vårnytt i Månssons rum, det är bara att offra sig...

Country Music

Ni som läser min blogg har nog redan märkt det...jag gillar Country´n Westernmusic;) bla.
Tror faktiskt det började när jag var inne i en skivbutik i New Haven, en stad strax utanför New York.
Hittade en skiva med Vince Gill som jag sett på MTV. Jag bodde en vecka hos en avlägsen släkting, June, som då(1991) var drygt 60 år och körde bil som en biltjuv:) Lyssnade även på den här.
Innan jag hamnade i New Haven så hade jag även varit i New York tillsammans med min kusin, min moster och morbror. Och dessförinnan så hade vi även gjort Boston och Hamden(om jag inte minns fel så bodde min kusin där). Några fantastiska veckor som jag gärna skulle göra om fast tillsammans med min familj. Underbart att vara där i adventstid som jag var, all julskyltning i New York är ju obetalbar!!!
Rockefeller Center upplevde vi.
Liksom Twin Towers. Var såklart upp i World Trade Center, som numer tyvärr inte finns kvar...
Den här känner säkert några av er igen från det ljuva 90-talet;) Amy Grant är eller iallafall var hon gift med Vince Gill.

Titta vad jag hitta...

...när jag bläddrade igenom lite gamla bilder. Dessa är från 2008 när jag väntade Måns:)
PELLE
ISAK
OLLE
EVY, Pelles dåvarande "dagmamma". Varje sommaravslutning hade hon ett utklädnings-tema. Det kunde vara troll, clown, cowboy & indianer. Alla klädde ut sig, både barn och vuxen och så hade vi med egen picnicmat ut till Skansholmen, Andersön. Rolig tradition!
Familjen Blomkvist, Namn
Det här året var det dock alldeles för kallt så vi tog en picnic i vårt vardagsrum istället.
Gick ju finfint det oxå:)

En 15-åring i huset:)

Den 4 februari för 15 år sedan såg vår förstfödde son ljuset utanför mammas mage för första gången. Ni som själva har fått den gåvan vet hur det känns...ja alltså att bli mamma & pappa. STORT!
Så här 15 år senare är det stort, iallafall för mig, när det dyker upp ett gäng gängliga tonåringar som vill vara med och äta födelsedagsmiddag med ungefär 1 1/2 timmes varsel:)
Happ, det är bara att micra en till djupfryst fläskfilé och slänga in en påse strips till i ugnen. Olle hade beställt nyårsmaten till födelsedagsmiddag, smördegsinbakad fläskfilé med vitlöksfrästa champinjoner, vitlökssås, bea, sallad och klyftpotatis. Sagt och gjort, det åt Mats och jag tillsammans med Olle,Isak, Julia, Isabelle och "Isse". Jättemysigt!
Snask & Mys framför Tv:n
Idag har vi dukat om för att ta emot nya gratulanter, men först besökte vi Sunne kyrka där konfirmanderna deltog aktivt i söndagsgudstjänsten.
Något motvilligt deltar de med sång och andra inslag. Man kommer ju ihåg själv att det var lite pinsamt att stå där framme. Något jag också kommer ihåg är att vi hade väldigt mycket roligt i konfirmandgruppen. Hoppas Olle också kommer komma ihåg det senare i livet. De var jätteduktiga!!
Nu skall vi ta fram den här smarriga!
Varje år sen Olle var liten så önskar han sig alltid smörgåstårta till sitt födelsedagsfika. Mama likes:)!

Lördagsbak - recept

Idag blev jag och Isak själva hemma under dan, så vad skulle vi göra?! BAKA såklart:)
Isak tog sig för att skapa Citronmuffins med citroncreme
ca 10 st enligt receptet men vi fick till 8 st
100 g smör
1 dl florsocker
rivet skal av 1/2 - 1 citron (tvätta noga skalet)
1 ägg
1 dl potatismjöl
1/2 tsk bakpulver
Rör samman rumstempererat smör och socker. Tillsätt citronskalet och ägget, rör ner potatismjölet, blandat med bakpulvret. Fyll smeten i formarna och grädda mitt i ugn ca 10 minuter.
Lyssna på den här countrydängan:)
Han gjorde egen-komponerad glasyr på:
75 gr smält smör
1-2 msk pressad citron
lite rivet citronskal
2 tsk vaniljsocker
3 1/2 dl florsocker
Blanda allt och spritsa på de svalnade muffinsarna.
Dekorera med valfritt strössel.
Vid provsmakningen så krullade det sig lite bakom öronen:) blev rätt sött och surt med all citron, men gott!
När vi ändå är inne på citroner...
Jag kände i fredags att jag började få mer och mer ont i halsen, skit oxå, orkar inte bli förkyld igen!
Tänkte att jag skulle testa ett recept på förkylningsdryck som ladiesarna på jobbet kör med.
Koka upp:
1 liter vatten
5 kryddnejlikor
3 citroner ( tvättade och skuren i mindre bitar)
ca 75 gr skalad, hackad ingefära
1/2 - 1 dl strösocker
Låt allt koka en stund, typ 5 minuter, och låt sedan dra några timmar. Sila av och drick kallt eller varmt.
Så här på söndan så kan jag inte säga om det hjälpt eftersom jag är jätteförkyld fortfarande. Fast det kanske skulle vart ännu värre utan den sur-starka drycken, vem vet!

Dagens middag

Ibland har man tur. Vi har det ofta, vissa kan nog kalla det att vara bortskämd. Hursomhelst, som fyrabarnsfamilj så tar man tacksamt emot färdiglagad mat från svärmor:) Särskilt eftersom hon är väldigt duktig på att laga mat.
Igår kom det hemlevererat perfekt formade älgfärsbiffar och gräddsås med lingon!! Så idag var det bara att koka på ett gäng potäter och värma på resten. Fantastiskt, särskilt eftersom jag tillbringat hela eftermiddan med att baka bullar.
Lyssnar på den här just nu!

Mat till pippisarna

Införskaffa fina koppar från loppis eller som du har egna som ligger och skrotar. Funkar även med engångsmuggar i plast.
Blanda olika fågelfrön med smält kokosfett. Jag tog ca 8 dl frön och ett halvt paket kokosfett.
Voilà! Ett gäng snygga fågelmatare att hänga ut i buskarna:) Just dessa kommer finnas till salu i Lilla Soppcafét.

Julgransplundring - och goda recept!

Måste bara få visa lite bilder från en julgransplundring jag var på för några veckor sedan.
Vi hade middag med "Domustanterna" hemma hos Ulla, och det var precis vid Tjugonda Knut.
Vad passar då bättre än dans kring granen?!
Raketen!
Å fiskedamm!
"Domustanterna" är en av mina familj-familjer:)
Vi är sex damer i olika åldrar(tyvärr har tant Ellen nyligen gått bort, hon var närmare 90 år) som en gång i tiden jobbade tillsammans på Domus kiosk. Eftersom vi gillade varandra skarpt;) så började vi träffas på middagar hos varandra. Vi har träffats i över 20 år och ätit middagar med varandra ungefär varannan månad. Ibland blir det längre mellanrum av olika anledningar. Kerstin, som fiskar på bilden, fyllde 80 år i söndags!! HIPP HIPP HURRA!
Vi skrapar trisslotter varje gång vi ses men genom åren så kan jag säga att vinster över 50:- har uteblivit, så vi har inte blivit rika....iallafall inte på pengar men vår vänskaps- och skrattkista är näst intill full.
Vi har åkt till både Finland och Norge tillsammans. De senast åren har vi utnyttjat Tittis stuga i Storhogna där vi njuter i dagarna två.
När vi åkte Finlandsfärjan(jag var väl drygt 20 år)så var det så kul, för när vi gick till dansgolvet så kunde man ju tro att någon av oss ynglingar skulle få dansa. Icke sa Nicke, det var minsann Ellen(drygt 60 år) som var flitigast uppbjuden:)
Hur som helst så har massor av god mat passerat revy genom åren (kanske borde ge ut en kokbok"Domustanternas Bästa") . Och jag tänkte dela med mig av det vi åt nu senast.
Morotspaj
125 gr smör
3,5 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
Allt blandas väl och förgräddas
3 dl grädde
1 grovriven ädelost (typ Kvibille)
ca 6 finrivna morötter, eller så mycket som formen rymmer
2 dl riven ost
S & P
3 ägg
Blanda allt och fyll i det förgräddade skalet. Grädda i 175 grader ca 30 minuter eller tills äggstanningen stannat:)
Till detta fick vi en god blandsallad med fetaost, olika kex, ostar och
Marinerad kycklingfilé 7-8 pers
1 kg kycklingfile som kryddas och steks dagen före
Marinad:
8 msk olivolja
3 msk balsmvinäger
1-2 vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1-2 dl soltorkade tomater i marinad
1-2 dl svarta oliver
1-2 dl färsk basilika
allt grovt hackat
Ca tre timmar före serveringen skärs kycklingen i skivor, strö över tomater, oliver och basilika.
Häll över marinaden.
Vår middag denna kväll avslutades med en supersmarrig MarängSviss med egengjorda maränger och egengjord chokladsås, såå gott!
Nästa gång vi skall ses så tror jag vi ska till Kerstin. Där har vi en stående meny, lax/regnbåge med purjosås och kokt potatis och Ris a la Malta till efterrätt;)




RSS 2.0