Underbara bokstäver

Våra barn på jobbet skriver dagens lunchmat och ställer fram på buffébordet <3
 
 

Kycklinglasagne

Ledsen för den totalt oaptitliga bilden...min inspiration tröt idag på eftermiddagen.
Tack och lov så var det betydligt godare än det såg ut. Alla i vår familj tyckte det blev jättegott:)
Kycklinglasagne
Jag stekte på kycklingfileér som jag först skurit i 2cm kuber. Tog undan dom och stekte hackad röd paprika och strimlad purjolök.
Jag gjorde en helt vanlig bechamel/vitsås som jag pyttsade i nästan en hel burk Ajvar Relish i.
Sedan varvade jag sås, kyckling- görnsaksröran, plattor och ost som en vanlig lasagne.
Som sagt jättegott!

Korv med Örtsås

Korv med Örtsås 
4 port
400 g strimlad falukorv
1 hackad purjolök
smör till stekning
2 1/2 dl grönsaksbuljong
1 dl matlagningsgrädde
2 msk dijonsenap
1/2 dl hackade färska örter, basilika, oregano, persilja
salt
peppar
Fräs lök och korv i smör i panna med hög kant. Tillsätt buljong, grädde, senap och örterna.
Låt småputtra ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Servera med ris och sallad.
Våra barn har börjat skriva dagens mat och presentera den för varandra. Sedan står den framme på vår salladsbuffé så man kan läsa igen om man glömt.
Visst är det underbart med barns trevan och vilja att lära sig skriva och förstå bokstäver?! 
Guldmat på Guldfat på Guldstjärnan.
Kastrullen var renskrapad när jag kom tillbaka från min lunchrast, så det var en riktig barnfavvo!

Äntligen bullar i frysen igen!

Snygga bullformar fram!
Check!
Snygg bagare fram!
Check!
Vill ni ha receptet? Klicka in här:) Check!

Kolla in!

Måste be er som inte läst tidningen 100 % Östersund idag, titta en extra gång i den när ni väl gör det. 
Skickar med länken här så kan ni bläddra fram till sidan 6-7 där det är ett fint reportage från mitt bästaste jobb, Guldkustens föräldrakooperativ!
 
Ska fixa fram nån bild hit senare:)

Savoykålsgratäng

Savoykålsgratäng 

Receptet hittar du här!
Fisken i botten, mos runt omkring, grönsaksröran ovanpå och sist på med ost.
Så himskans gott!!
 
 

Frigga & Friggeliten

Idag har vi varit på besök på Måns blivande skola när de hade öppet hus. 
Där fanns det en massa spännande att upptäcka:) 
KÄRLEK! Så här har Bikupan-barnen "skrivit" på sitt staket:) (fast jag stod på fel sida och fotade...)
Och i byggnaden intill var Pelle på sin skola:)
Där satt han i korridoren och sjöng " We´re not gonna take it" och spelade gitarr och bas så det blev blåsor på tummen!
LOVE<3

Potatis- & Palsternackssoppa

Dagens lunch på Guldkusten, Potatis- & Palsternackssoppa
Receptet hittar du här med en finare bild dessutom;)

Domustantsmiddag + recept på Italiensk Fläskfilé & Dajmtårta

Idag var det dags igen för middag med Domustanterna, dock utan Ulla som pluggar i Stockholm.
Tittis tur var det att bjuda oss på god middag.
Vi fick en god förrätt med hamburgerkött, hackad röd lök, avocado och en röra på CF, röd lök, pepparrot, hackat äpple och hackade hasselnötter. Riktigt gott, men en vild chansning då jag brukar kunna reagera på både hasselnötter, äpple och avocado;) men det gick bra.
Härlig sallad med ruccola, tomater, basilika och mozzarella.
Italiensk fläskfilé 
4 port
600-700 g fläskfilé
salt
peppar
1 hackad gul lök
150 g små champinjoner i halvor
2  pressade vitlöksklyftor
1/2 dl röd pesto
1 dl svarta oliver
6 avrunna soltorkade tomater i olja
3 dl creme fraiche
2 msk vatten
finklippt färsk basilika
Skär fläskfilén och stek skivorna så de får färg. Salta och peppra. Ställ filén åt sidan.
Stek lök, vitlök och champinjoner i pannan. Tillsätt pesto , avrunna oliver, soltorkade tomater och CF. Låt såsen koka ihop ca 5 minuter. Tillsätt fläskfilén och låt den koka med i 5 minuter, så den blir genomstekt.
Späd med lite vatten och strö över lite färsk basilika.
Servera tillsammans med tagliatelle och mozzarellasalladen. Mycket gott!
Jojomensan, visst skrapade vi lotter. Ocj jodå, vinst blev det! Hela 30:-.....
Fick en god "gamling", Dajmtårta, till kaffet.
2 ägg
2 dl strösocker
1 hg malda sötmandlar
1 tsk bakpulver
Stod inget om hur man gör men jag gissar att man vispar ihop ägg och socker, blanda sedan ner resten. 
Häll i smord form med löstagbar kant. 175 grader i 15-20 minuter.
3 dl grädde
1 msk siktat florsocker
1 msk kakao
1 hackad dubbeldajm
Vispa grädde och sikta ner florsockret. Lägg på den avsvalnade kakan. Sikta över kakao och strö över hackad dajm.
Mums!
Fick med mig lite gamla saker hem som Titti ville bli av med:)
Fina koppar med fat och en gammal silverbricka från Kanada.
OCh ett vackert blommigt fat:)
Tack fina Titti för en god middag och fina saker<3
 

Köttfärsgratäng med Zucchini & Feta

Köttfärsgratäng med Zucchini & Feta 
4-6 pers
500 g nötfärs
2 zucchini
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 dl krossade tomater
1 1/2 dl grädde
1 pkt fetaost
1 lagerblad
oregano
salt
peppar
Skär zucchini i skivor på längden. Salta på båda sidor och låt vattna ur i ca 30 minuter. Skölj och torka av lite av det blöta. Hacka lök och vitlök. Stek lök och färs i smör, salta och peppra.
Tillsätt tomater, kryddor och grädde. Låt koka en stund medan zucchinin vattnar ur sig.
Varva sedan sås, zucchini och fetaost i en smord ugnsform.
Gratinera i ugn i 200 grader i ca 30 minuter.
Så här glad blir man när man ätit en portion blandade grönsaker och tre portioner av gratängen!

Hallonpaj

Kaffe i vackraste vardagskopparna.
Hallonpaj som älskade Isak hade bakat medan jag var med Pelle på audition:)
 
125 gr smör smältes och blanda ner knappt 1 dl strösocker, 2 1/4 dl vetemjöl, 2 1/4 dl havregryn och lite vaniljsocker. Fördela över bären och switscha in i ugn. (Isak gjorde lite extra smuldeg då alla älskar just den)

Kör på 225 grader tills den är så här gyllenbrun och fin....

Supersmarr med vaniljsås till.
 

Audition

Idag har jag varit med Pelle på Jamtli där han varit med på audition för att spela Emil i sommar när de sätter upp den som musikal. Gissa om jag är stolt över att han vågat gå dit och sjunga för helt främmande människor!! 
Nu väntar vi på att höra om han går vidare:) Håll tummarna!

Utekväll med Guldbönorna

Mojito intogs på Solo innan vi gick vidare till...
...Sir Winston. Där åt vi en väldans så god middag och dessert. Mina världsbästa kollegor Marie, Therese och Anette...
...me, myself and I och Agneta & Boel.
Skål flickor!
Agneta håller ett fint tal till oss och sjunger!! I talet sa hon bla:
Rött betyder för entrepenörsskap: energi, förelse, spänning och passion (och det är vi det! ) Rött symboliserar kärlek, vitalitet och mod! Om du får ett rött armband i gåva betyder det att du är givmild och vill att andra skall vara det mot dig!
Undrar ni vad hon håller intill örat så är det mobilen med ackompanjemang till sin sång:)
Och så fick vi fina armband i rött förstås:)
Tack finaste tjiiifen!<3
 

Pastagratäng med fetaost & paprika

Idag gjorde jag en variant på ett gammalt recept, Potatisfrestelse med feta. Jag använde mig av pastaskruvar istället.
En smaskig gratäng som barnen älskade.

Kvällsfika

Alltså ibland så måste man få äta gott...alltså man ska såklart äta gott alltid, men nu snackar vi gottgott!
Häromkvällen så mumsade vi på After Eight kaka och grädde med kanelstänk till kvällsfika, jättemumsigt!
 

Per Morbergs Älgstek

Per Morbergs Älgstek

4 port

1 kg älgstek
salt och nymalen peppar
smör till stekning
1 st morot
1 st gul lök
1/2 purjolök
3 dl kalvbuljong
2 dl rödvin
2 st lagerblad
1 kvist färsk timjan
6 st enbär
5 dl vispgrädde 

 

Gnid in älgsteken med rikligt med salt och peppar. Bryn den runt om i smör i en tjockbottnad järngryta.

Skala moroten och löken och skär dem i grova bitar. Skölj purjolöken och skär även den i grova bitar. Lägg ner alltsammans i grytan och låt det bryna med en stund.

Häll på kalvfonden och vinet och tillsätt kryddorna.

Sänk värmen och lägg på ett lock. Låt grytan sjuda sakta i 45–60 minuter ( jag lät våran stek på 1,6 kg koka i över två timmar och den blev perfekt!) tills älgsteken blivit mör. Prova med en sticka. Den ska släppa lätt när man drar upp den. Vänd och ös steken några gånger under tiden.

Ta upp älgsteken, linda in den i aluminiumfolie eller blött smörpapper och låt den vila i 15 minuter.

Häll grädden i grytan. Rör om och låt såsen koka ihop en stund. Smaka av med salt och peppar. Sila såsen.

Skär upp din stek i cirka 5 mm tunna skivor och servera med kokt potatis, syltlök, gelé på svarta vinbär, rönnbär eller portvin (eller någon annan gelé) och pressgurka.
Jag gjorde steken igår och idag när det var dags för middag så kokade jag potatis, skar köttet och kokade upp såsen.
Som en gammaldags söndagsmiddag:) 

I vinterskrud

 

Skidtur i eftermiddagssol

Nyss tog Måns och jag och utnyttjade eftermiddagssolen.
 Vi skidade mot skogen och ett finfint skoterspår med lagom lutning:)
En hel del snö ute på lägdan.
Måns tränar att hålla balansen i backen...
...och på att ramla som är en konst i sig.
Tjohej!
Nu har solen gått ner och det är dags att gå in.

Kokt torsk med Skånsk senapssås & kokt potatis

Kokt torsk med Skånsk senapssås & kokt potatis
4 port
600 g torsk
fiskfond
bechamelsås - recept hittar du här
1-2 msk skånsk senap
potatis
Koka torsken i fiskfond och vatten tills den är klar.
Gör en bechamelsås och smaksätt med senap. 
Koka potatis att servera till.
Så enkelt, så gott!
Gör Pettsons enkla sallad till.
Idag fick barnen testa sina smaklökar och olika citrusfrukter. 

Skrot!

Nä det blev ingen Guldkossa till Guldkusten. Vilken tur att det finns fler förskolor som jobbar bra med mat och matglädje runt om i landet, tänker jag då:) För utan att vara det minsta skrytig eller högfärdig så vet jag att vi jobbar fantastiskt bra på vår förskola! Och det kommer vi fortsätta att göra och utveckla:) vare sig vi får en guldko eller inte. Fast lite kul hade det allt varit att gå ett snäpp längre:) Men bland de 10 bästa av 300 får vi vara jättenöjda med:)
Nä, nu tar jag mig en jätteskål med glass och tröstäter:) Gonatt!

Tomatsoppa med curry & vitlök

Idag åt vi Tomatsoppa med curry & vitlök till lunch på jobbet.
Jag fräste gul lök, vitlök och curry i smör. När det mjuknat så hällde jag i vatten, plommontomater i burk, grädde, vitlöksost och lät det puttra några minuter. Därefter skeppade jag i hackade tomater som fick koka med 5-10 minuter.
Kryddade med S & P, Vegeta och en gnutta socker.
Mixa soppan helt slät eller lite slarvigt om man vill ha lite tuggmotstånd.
Väldigt mumsigt. 
 

Måns skriver

Imorse upptäckte jag en massa bokstäver på en av våra "skrivytor" på GK.
Och länst borta satt min prins med kritan i handen:) LOVE!!!!!!
Tina minsann:)

Projekt som heter duga

Har köpt mig en ny receptbok och tänker att jag skall skriva över från min gamla....
...den håller på att rasa samman. Men det kommer ta ett tag. Det är nästan så man borde ta timpenning för jobbet;)Fast det blir väl jag som får betala...så det är ju ingen idé. Och vad gör man med den gamla?!

Fläskkarrégryta med katrinplommon & äpple

Fläskkarrégryta med katrinplommon & äpple 
4 port
 
12 urkärnade delade katrinplommon
1 rödlök i klyftor,  jag finhackade för att barnen inte skulle märka den;)
ca 500 gr benfri fläskkarré skuren i strimlor
1 msk smör
1 tsk Maizena
1 dl grädde av valfri sort
2 dl hönsbuljong 
1 dl mjölk
1 msk soja
1 rött äpple
S & P
 
900 g kokt potatis 
 
Bryn kött och lök i smör i en gryta.
Rör ut maizenan i grädden och häll blandningen i grytan när köttet är färdigbrynt.
Tillsätt buljong, mjölk, katrinplommon och soja. Låt puttra i 10 - 15 minuter.
Kärna ur och skär äpplet i klyftor. Lägg i grytan och koka ytterligare ett par minuter.
Smaka av med salt och peppar. Servera tillsammans med kokt potatis och grönsaker.
 
 

Fikonchutney med kardemumma & vanilj

Sent om sider så tog jag och gjorde Fikonchutney med kardemumma & vanilj som jag hade tänkt göra till jul....allt behövs ju inte göras till jul kom jag på;) Därför blev det nu istället.
Jag använde inte färska fikon utan torkade som man köper till jul. Och så tog jag mixerstaven för att få till en lite slät konsistens. Funkade bra.
Här på Hara Gårds Rågknäckeknap och grönmögelost.
Jag blir lite kliig i munnen av fikon så för mig var den kanske inte den bästa chutneyn. Men smakmässigt så blev den inte så där söt som marmelad, utan en lite "vuxen" smak med det röda vinet.

Gjort & fixat i helgen

Mammsen och jag tog en promenad ner till Böle där Mats och Måns var och åkte skridskor. 
Fina prinsen blir duktigare för varje gång han snörar på sig skrillerna:)
Han har även åkt på "riktiga" längdskidor i helgen. Kabelbindningarna är nu ett minne blott i familjen. Han börjar bli stor lillhjärtat! 
Stjärtlapp i nysnö och solsken. 
Tjiihooo! Nu väntar vi på Åke som kommer med snöslungan och sprutar mer snö på oss:) 
Efter ett antal timmar ute i det vackra vintervädret så åt vi middag och sparkade ner till mamma och pappa för att basta. Skönt avslut på dagen.
Inne så har jag börjat få undan det mesta efter julhelgerna och fått fram lite vårvinter-fräscht istället. 
Äntligen har våran lampa kommit på plats ovanför matbordet i vardagsrummet. Ska finjusteras lite med annan sladd och glödlampa. 
Nya kuddar i soffan. 
Påfyllt med ljuvliga vinterapelsiner. 
Tulpaner och orange-röda gerbera i köket. 
Men som ni ser så kämpar vi fortfarande med pepparkakorna....snart blir dom hönsmat:) 

Måns längtar

Måns längtar till påsk nu när julen är över:) Han vill måla ägg!
I helgen har han målat ägg trots att det är länge till påsk.
Och när jag såg hans finafina gubbe så blir jag så stolt och förbaskad, at the same time!
När man går på koll på BVC så har de en god tanke att de skall se hur barnet utvecklas. Men det blir ju så fel!! Vi möttes av vår BVC sköterska och av läkaren som är med. Läkaren hälsade på mig och tittade knappt på Måns. Sen förväntas Måns sätta sig och rita några fåniga former, en gubbe och klippa ut en cirkel.
Gissa om han gjorde det??! Nä!
Och jag förstår honom. Kanske är dags att läkarna kommer ner på barnens nivå och är trevlig, lockar till lek så de känner att de vill visa vad de kan. Då kanske läkaren hade fått se en sån här fin gubbe. Inte på ett platt papper utan på ett runt ägg, gör om det om du kan, läkaren!

Lagat & ätit i helgen

Hög tid att äta upp alla pepparkakor...finns risk för att jag kommer vara väldans så snäll till veckan;) 
Köpte en stor påse med blandad mangold och fräste det i olivolja, vitlök och purjolök.
(Ica Maxi har flera olika sorters härliga blandningar med "blad" som är goda att bara fräsa på i olja och smaksätta)
Lät det koka i grädde i säkert 25 minuter el mer så det gottade ihop sig ordentligt:)
Som tur var så var det bara jag som tyckte om det! 
Gjorde Lammfrikadeller i tomatsås med citron och kokt potatis. 
Gott med den gräddkokta mangolden till.
Övriga familjen åt kokt potatis till. 
Och paprikastrimlor, behöver inte vara krångligare än så. 
Fick en ask After Eight när vi var på bastukväll hos mamma och pappa.
Det blev en After Eight kaka idag. 
Slut på bröd i skafferi och frys....lättbakade Havrerutor i dubbel sats fixade det problemet. 

Måns jobbar!

På Guldkusten så håller barnen på att utforska cyklar. Häromdagen så stod det en barncykel upp och ner på bordet i verkstan och att gäng klurade på hur det funkar när tramporna snurrar runt kedjan:)
Och igår skulle de få prova att göra cyklar i lera. Måns kom ihåg att han i höstas ritat en "gammal" cykel och ville göra en sådan och den skulle vara "platt". De andra gjorde typ en orm av leran som de sedan snurrade ihop till ett hjul....ni fattar?!
Pedagogerna tog fram en bild till honom och så var han igång:)
Titta vad fin den blev! Och prickarna det är blindskrift!
Måns hade blundat och bara känt med handen över sin cykel och då hade pedagogen berättat att det fanns något som heter blindskrift och förklarat runt det. Då blev det många prickar som är hans blindskrift.
Jag har glömt att fråga honom om det står cykel....får ta och göra det:)

Broccoli- & Grönkålssoppa

Här kommer ett recept som ni fått förut, men nu med nya bilder...den är värt att göra igen! 
Broccoli- & Grönkålssoppa
4 port
400 g broccoli, fryst el färsk efter säsong
100 g färsk grönkål 
1 stor gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
smör till stekning
2 grönsaksbuljongtärningar
ca 1liter vatten 
1-2 dl creme fraiche
salt
peppar
Fräs gul lök och vitlök i smör.
Häll på vattnet och lägg i broccoli och grönkål. Lägg i buljongtärningarna och låt koka i ca 10 minuter.
Mixa med mixerstav och tillsätt creme fraiche. Smaka av med salt och peppar.
Späd ev med mer vätska.
Feta- & Basilikakräm
100 g fetaost
1 dl kesella eller creme fraiche
1/2 kruka basilika
salt
peppar
Mixa allt till en kräm. God att äta både i soppan eller på brödet.

Biffar med Äppel- & Rödlökssalsa

Biffar med Äppel- & Rödlökssalsa 
4 pers
Potatis:
800 g potatis
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk timjan
Blanda runt allt och läg i ugnsform. Kör i ugn på 250 grader i 20-25 minuter. Vänd runt ett par gånger under tiden.
 
Salsa:
1 liten finhackad rödlök
3 äpplen i små tärningar
1 citron, saft + rivet skal av 1/2
2 msk olivolja
1/2 dl strimlad persilja el gräslök
1 msk flytande honung
Blanda allt och smaka av med ca 1/2 tsk salt och 1 krm nymalen svartpeppar.
Biffar:
1 ägg
1 råriven potatis
1 msk malen kardemumma
3 msk mjölk
1 1/2 tsk salt
400 g nötfärs
Blanda allt utom färs ordentligt. Tillsätt färsen och forma runda biffar. 
Stek dem i smör ca 5 minuter. Efterstek dem under lock el alufolie ca 5 minuter.
 
 

Det är inte klokt!!!!

Nä, det är faktiskt inte klokt att vi kör Nostalgidans för minst 12:e året (vi har tappat räkningen...) i rad på Erikslunds Folkets Hus. Och det är inte klokt att det kommer så mycket folk, men det är galet roligt!!
Som alltid så är det en hel del fix innan vi kan köra igång. Här viks det sånghäften....
....dukas... 
...kockas... 
...kockas lite till... 
..möbleras om i lokalen... 
...så vi får bort alla konstiga växter och soffgrupper så vi ryms att dansa och äta. 
Årets tema på dukningen var SVERIGE! 
Blått & Gult för hela slanten, även godiset på bordet var gult och blått papper på:) 
Vindunken i logen var förberedd för flera gäster;) 
Gubbarna placerade i dörren. 
Pappa "tuffar" till sig innan gästerna komer:)
Snabbt fylls cafeterian på med våra matgäster. 
 Jocke & Lunkan står snällt i kön för att ta mat...fast lite bus i blicken ser man som alltid på dom två!
Marie och vårat <3 Maria! 
Tremänning Hans i härligt rosa skjorta. 
Tjuseri. 
Jag och chauffören stramar upp oss lite för fotograferingen. 
Texten på våra middagströjor i år: "You can sit with us always and for ever" det tyckte vi passade bra, för vi vill att ni skall sitta med oss alltid;)
Såå kul att Stefan vill vara med igen!  
Jarmo tar ton tillsammans med Hälsingeflickorna så vi kommer igång med allsången. 
Sedan var det vår tur...det har aldrig hänt förut, att vi stått på stolarna och lett allsång, och det kommer kanske aldrig hända igen heller, så jag hoppas att ni tog tillvara på tillfället!
Fina vännerna laddar upp innan musiken drar igång. 
Så här mycket folk har det ALDRIG varit INNAN dansen ens börjat! Helt galet:) Det är inte bara dom i bild utan även folk i cafeterina, foajen, toaletterna och under "balkongen". Jisses vilken kväll det skall bli! 
Så här såg det ut på dansgolvet innan första dansen var till ända.
Varmt, trångt och mysigt. 
I mitten fanns det lite "luft" för dem som ville bugga. 
De "snygga" blomstren i taket hänger kvar... 
Stefan gästar och chefar med sin sång:) riktig Perikles-Nostalgi (no offence Jocke) 
En till som chefar med sång och gitarr är Lunkan. 
Mys 
Svett 
Glädje 
Charm 
Dans helt enkelt!
En svettig sydafrikan som gillar att dansa:) 
Hey guys! 
Familjen vilar upp sig inför "andra perioden". 
Påfyllning;) 
Byte av skor...de där klackarna funkar inte resten av kvällen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jocke släpper trumpinnarna... 
...och ger allt i... 
Olsson hakar på.
"Zlipz"-Matz och fru rockar loss sista stunden i hårdrocksmedleyet! 
När Perikles slutat spela så fortsatte folk att dansa till "pausmusiken". 
Man ville inte att kvällen skulle vara slut helt enkelt:)
Det känns löjligt att bara säga TACK till alla för allt! Men det är väl just det vi säger, TACK! 
Det är inte klokt vad bra det blir när vi hjälps åt att göra den här kvällen till den bästa av de bästa.
Nu vilar vi lite och laddar om till den 27 juniPERIKLES kommer tillbaka och spelar upp för oss på Tallbacken. Välkomna då!
Puss & Kram 
 
 

Nära nu

I morgon är det dags igen:)
För årets happening i Erikslund när vi kör Nostalgidans igen.
Låter som att det kommer galet mycket folk, vilket såklart är jättekul!
VÄLOMMEN du med om du vill vara med och svänga dina lurviga tillsammans med 400-500 andra:)
TJIHOOO, nu kör vi!!!!!
 

Skrytig - jag??!!

...inte det minsta men väldans så STOLT! (tja, ok då lite skrytig oxå kanske...)
Som jag skrivit i tidigare inlägg så är vi en av tio förskolor som är nominerade till Arlas Guldko 2014 (av 300 sökande!!) I morse så dök en gammal "bekant" upp utanför fönstret i köket på jobbet:)
Karolina Sparring, som jag träffat flera gånger förut i olika sammanhang, kom till oss för att "scanna av" oss, om vi är värdiga att gå vidare i tävlingen. (ska tillägga att Karolina inte varit med och valt ut oss)
Superkul men precis idag så var det en sån här dag när jag bara skulle piffa upp rester från frysen! Så himla typiskt, just idag. Som tur är känner ju Karolina till oss och hur vi jobbar så hon brydde sig inte om det. Det är ju faktiskt ett stort värde i att ta hand om överbliven mat, både miljömässigt och ekonomiskt.
Men det hade ju helt klart varit roligare om hon kommit en annan dag:)
Självklart så skulle Karolina äta med barnen för att se om den sanna matglädjen finns hos oss. Och det gjorde den vill jag lova. Det var ett himla surr och kackel runt bordet med härlig stämning och barn som tog om från salladsbuffén. Dessutom kom flera av barnen till mig och sa att maten idag var jättegod och en undrade om jag kunde göra den varje dag! När jag svarade Nej, gick han moloken tillbaka och berättade det för de andra:)
Karolina träffade jag första gången när jag var i Grythyttan i projektet Allebarnsrätten
För att det skulle bli lite fler barn med runt Karolina idag så dukade vi snabbt om till ett långbord. Blir mer festligt då.
Nu håller vi tummarna för att vi blir en av de tre finalisterna:) även om det kändes lite gruvsamt. Finalisterna får nämligen ett till besök hos sig, sedan blir det stor fin galamiddag på Grand Hôtel i Stockholm! Och jag blir hypernervös när jag tittar på den här filmen på Youtube från middagen 2011. Det är ju mycket större och finare än den fina middagen vi var på i Grythyttan med långklänning...
Fast nu ska vi ta en sak i taget. Jag menar, Karolina prickade ju in en dag med uppvärmda rester;)
 

Purjo- & Potatissoppa

Barnen fick välja "luft"-frallor till middagen idag. Själv satt jag och dreglade över dem för jag har tänkt försöka undvika bröd ett tag.
Hade tänkt ta en hyfsad bild på soppan....men det glömde jag, suck.
Men så här såg den ut när jag haft den ute på avsvalning;)
Purjo- & Potatissoppa 
6-8 pers
8-10 potatisar beroende på storlek
1 stor purjolök
2 msk smör
2 grönsaksbuljongtärningar
1 1/2 liter vatten
1/2 burk mjukost Storsjön, eller vad den heter...
1 1/2 dl creme fraiche
salt om du tycker det behövs
 
Strimla purjolöken och fräs den mjuk i smör. Skär potatisen i små tärningar och ös i tillsammans med löken.
Tillsätt buljong och vatten. Koka i ca 15 minuter. Skeppa i mjukost och creme fraiche. Mixa lite slarvigt så det blir lite bitar av potatisen kvar, det är gott.
Smaka av om det behövs mer salt.
Servera med gott bröd och pålägg. 
 

Vad säger man?!

Vet inte om man ska skratta eller gråta när barnen plockar fram skridskor och åker ute på gården hemma.
Det är ju jättekul att de är kreativa:) men det är väl vädret som man vill gråta en skvätt åt....
Det har varit isbana i flera veckor nu så tja, varför inte??
Dom använder iallafall hjälm på isen helt plötsligt:)

Torskrygg med Bacon & Tomat

Torskrygg med Bacon & Tomat
3 pers
3 portionsbitar torskrygg
1 pkt finstrimlad, knaperstekt bacon
3 msk strimlad soltorkad tomat i olja
3 msk strimlad persilja (vi hade bara fryst gräslök, så det blev det idag)
2 msk smör
1/2 tsk salt
peppar efter smak
 
Torka torskryggen och krydda med salt och peppar. Bryn smör i en stekpanna och stek torskryggen gyllenbrun, ca 5 in på varje sida.
I receptet rekommenderar de att använda termometer, vilket Mats gjorde idag, och då skall den gå upp till 52 grader i mitten på filén.
Lägg upp fisken på ett fat och strö över den strimlade tomaten och baconet.
Avsluta med att strö över persiljan.
Servera gärna med ugnsrostad potatis och morötter. (Vi åt koke peran och det var jättegott!)
 
 
 
Receptet är från Findus, och då inte Pettson-Findus som Måns trodde;)
 

Tråkigt

Fy vad jag tycker det är tråkigt att plocka undan julsakerna. Inte själva undanplockandet utan att det blir så tomt och omysigt helt plötsligt.
Har bäddat ner tomtarna och kulorna i sina lådor och stuvar undan dem till nästa jul.
Så här rörigt blir det medan jag håller på:) Och i kök å hall är vi utan gardiner. Får se om jag hinner hänga upp nya innan helgen.
Mitt i stöket kom våran snickaregranne och sambo på en fika med spel. Vi tog fram gamla hederliga rävspelet och luffarschack.

Beklagar sorgen

Fick höra att Sigrid Kahle avled på nyårsafton. Kändes konstigt eftersom jag precis skrivit ett grattis till hennes "nya" kärlek Carl- Göran Ekerwald då han fyllde 90 år dagen före nyårsafton.
Vi beklagar sorgen och är glada och stolta att vi fick träffa henne när hon följde honom hit när han läste famors dikter för två och ett halvt år sedan. Hon var sjuk redan då och var relativt nyopererad. Trots det så tog hon, då 82 år och Carl- Göran, då 88 år, en promenad från sitt hus i Svindalen till oss på Nygården för att vara med en hel kväll. 
Visar några av bilderna här och lite info om Sigrid för er som inte vet vem hon var. Vilket inte vi visste heller innan vårt möte.

Sigrid Kahle, längst till höger, föddes i Uppsala 1928 som dotter till orientalisten och akademiledamoten HS Nyberg. Böckerna tar avstamp i uppväxten på 30- och 40-talen men skildrar framförallt de 35 åren som hon tillbringade som diplomathustru i bland annat Pakistan, Indien, Irak, Sudan, USA och maken John Kahles hemland Tyskland. Paret fick två barn.

Memoarerna tar upp viktiga aspekter av 1900-talets historia genom att följa författarens liv.

Sigrid Kahle var långt ifrån en passiv medföljare, utan fann målmedvetet en egen plattform oavsett destination. Hon studerade litteratur, lärde sig flera språk, som arabiska, och grundade en teater i Pakistan.

Sigrid Kahle blev också känd som islamexpert och månade om att sprida kunskap om och nyansera bilden av världsreligionen.

Samtidigt längtade Kahle ständigt efter möjligheten, och kanske även modet, att sätta sitt skrivande i centrum. Så småningom blev hon också kulturjournalist; hon var mångårig medarbetare i Svenska Dagbladet och skribent i Upsala Nya Tidning.

Kahle skrev även texter om islam och en rik biografi över fadern. Hon utnämndes till hedersdoktor vid Uppsala universitet 1997 och fick Stig Dagermanpriset 2006.

Förutom en förlöst författarambition genom memoarerna fick Sigrid Kahle även uppleva en ny kärlek på ålderns höst då hon lärde känna författarkollegan Carl-Göran Ekerwald. Kahle arbetade trots sviktande hälsa in i det sista med den tredje och sista delen av det memoarerna.

Albert Bonniers förlag uppger för TT att de inte har några uppgifter om hur långt Sigrid Kahle hann med färdigställandet.

Texten är tagen från Svd.se

Hon kändes som en varm människa men lite mystisk.
Här sitter hon och Carl-Göran i samspråk tillsammans med Per "Pelle" Persson, vår gårds fd arrendator och far till vår nuvarande:) Niklas Persson, Brunkulla Gård.
Det är ett fint minne för oss och vi känner oss hedrade att hon var med oss den magiska kvällen!

Dags för skola igen

Har lånat den här bilden från min favoritblogg Queen of Kammebornia och den beskriver hur fyrkantig skolvärlden kan vara. Väldigt bra dessutom....suck.

Go fika

Blev bjuden på go fika hos mammsen å pappsen idag.
En sisådär 10 sorter, bullar och en glutenfri chokladkaka till grannen som också var där på fika. Jo, jag tackar jag. Men jag koncentrerade mig på rullrån och systerkaka.
Kolla in amaryllisarna!
Måns är trollbunden i blicken av...
...det plingande änglaspelet (och lite feber). 
Farmor och farfars gamla fina julbonad på plats på väggen tillsammans med några halmsaker som också kommer från dem:)
 

Agnetas Grönpepparbiffar

Agnetas Grönpepparbiffar 
4-6 pers
500 g älgfärs
3 ägg
4 msk ströbröd
4 msk grädde
1/2 buljong löst i lite vatten
1/2 finhackad gul lök
1 msk krossad grönpeppar
Blanda ihop allt och stek i smör.
Sås 
1 dl grädde
2 dl gräddfil
1/2 msk soja
1/2 msk grönpeppar
1 buljongtärning
Blanda allt och koka ihop en stund.
Eftersom jag fått höra av mamma att Agnets Grönpepparbiffar nog var det godaste hon ätit så måste jag såklart ta och testa att göra dem när jag hade lite älgfärs att tillgå igen.
Och självklart så måste jag ju göra EXAKT efter Agnetas recept för att det ev skulle bli lika gott.
Men som ni ser på bilden så blev det inte EXAKT, tänk att det aldrig går att följa ett recept till punkt och pricka. Trots att jag konsulterade Agneta under matlagningens gång med ett tiotal sms;) eller rättare sagt så var det just därför det gick som det gick. Medan jag vände blicken mot telefonen så kokade såsen över och jag lärde alla här hemma ett antal nya svordomar (inkl Isaks kompis)....såå dålig förebild, jag vet. 
Men det där med svordomar pratade nån om på radion en dag och sa att det inte är så fult, bara man använder dem vid rätt tillfälle! Och vad kan vara mer rätt än när man kokar över Agnetas Grönpepparsås som är gjord EXAKT efter receptet???!!!
Jag vet ju att alla i familjen älskar god sås så jag pyttsade i lite mer grädde....och lite mer av resten så det blev nog min variant på såsen kan man säga. Gott blev det iallafall:) Och jag var lite skeptisk till att koka gräddfilen för den brukar ju kunna skära sig när den kokar, men det gjorde den inte!
Agneta får toppbetyg av hela familjen.
Isak tyckte det var såå gott! Fast det hade varit bättre utan den där grönpeppar´n...Ehhh, undra hur han menade då?!
Pelle åt lika mycket som Mats, och det vill ju inte säga lite;) Jag sörplade nog i mig 1/2 liter sås och blev proppmätt.
Tack vännen för att vi fick receptet!<3
 

Snål?

Snål, ekonomisk eller miljömedveten? 
Förmodligen har jag blivit en kombination...iallafall vad gäller vissa förpackningar. Har tyckt att det känns som att det är mycket kvar i smörflaskan när jag ska skölja ur den. Och visst är det så. Även om jag haft flaskan upp och ner ett tag så kommer inget mer ur när jag klämmer. Men om man då skär/klipper upp den på mitten och tar en slickepott och skrapar ur så är det mer än en halv deciliter kvar och det räcker ju ett tag till:)
Så det här måste bli "veckans" spartips till alla snåla, ekonomiska och miljömedvetna matmänniskor där ute;)

Honungskyckling i långpanna

Använde vår supergoda honung från Brunkulla Gård. 
Smält den sakta på svag värme och blanda ner skal och saft från 1 citron.
Klyfta upp till 4-6 pers
4 potatisar
4 morötter
1 palsternacka
400 g rotselleri
200 gul- eller polkabeta
och lägg i ugnsform med salt och peppar i lite olja. 
Lägg ner 4 kycklingfileér som du skurit i mindre bitar.
Häll över citron-honungen och kör i ugn på 200 grader tills allt är klart.
Häll över 200 g svarta oliver och klipp över lite persilja (om du har...det hade inte jag).
En fräsch rätt som jag kommer göra igen. Efter den så följde jag med en vän på genrep på Nyårsrevyn. En finfin kväll:) Tack snälla Maria! <3

Hannas goda kaka i kubik!

I helgen har jag förberett kakor till nästa helgs NostalgiDans. Och eftersom vi brukar bli många som äter innan så behövs det kakor i kubik;)
Hannas goda kaka
ca 25 bitar

Man kan göra dem riktigt små då de är mäktiga MEN efter nån minut klarar man att ta en bit till, eller två!

  • 200 g smör
  • 4 dl strösocker
  • 3 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk torkat pulverkaffe
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 ägg

Glasyr

150 g mjölkchoklad i bitar

2 msk starkt kaffe

4 msk kakao

1,5 dl florsocker

100 g rumsvarmt smör

Topping

25 g hackad choklad

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader.

Smält smör och socker tillsammans i en kastrull. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.

Häll ner smör- och sockerblandningen i de torra ingredienserna och vispa ihop. Tillsätt äggen och vispa till en jämn smet.

Häll smeten i en form med bakplåtspapper (25 x 30 cm) eller i en rund form (cirka 28 cm i diameter). Grädda kakan mitt i ugnen på 150° i 20 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna i 30 minuter.

Glasyr

Smält chokladen till glasyren i ett vattenbad med kaffe och kakao. Vänd ner florsocker och smör i chokladen och blanda ihop till en jämn smet. Bred ut glasyren över den svala kakan och toppa med den hackade chokladen. Eller som här med minimarschmallows.

Låt kakan stå i 15 minuter innan servering så att glasyren hinner stelna.

Efter att glasyren stelnat så gick det utmärkt att stapla dem på varandra och lägga ner i frysboxen:)
 

 


Krasch!!!!

Måns har längtat och längtat efter att få krascha pepparkakshuset. Sen långt innan jul faktiskt:)
På nyårsdagen var det dags.
Storebröderna räknar in. Ett...två...
...tre!! Det gjorde rätt ont i handen så han var nöjd med att slå lite på traktorn.
Brorsorna fick banka isär huset...
...och mamma dammsuga golvet;) Fast det gör jag så gärna när jag ser att det här är en viktig tradition för t o m äldstingen.

God korv

På Jamtlis Julmarknad så köpte jag två olika färska ungerska korvar. Fick tipset att göra dem i ugn tillsammans med potatis och surkål. Det testade vi häromdagen och det var jättegott! Två olika korvar, båda med god kryddning. Jag gillade den grå med ris innuti bäst.
Mannen som sålde dem tror jag var från Bräckehållet och stod bla på Storsjöyran och sålde goda Langos. Så ser ni honom, fråga om ni får köpa hans korv...ehh, ja alltså hans...äh, ni fattar;)

Slut på skinkan...

Alltså jag ÄLSKAR julskinka, särskilt på mammas hembakta tunnbröd med god senap, hemgjord äppelmos och kokta katrinplommon. Och lagom till julhelgerna börjar ta slut så är våra 7 kg(!!!!) skinka också slut. Visst har vi haft gäster som hjälpt oss äta men det mesta har vi ätit själva.
Men det är trots allt ganska gott att börja äta lite mer "normal" kost igen:) Idag åt vi Maries Parmesanlax med couscous och en krispig grönsallad. Reeptet hittar ni här.
 

Matbranschens Oscar!

Måste bara få skryta lite:)
Guldkusten är nominerad bland tio andra förskolor att vinna Bästa Matglädjeförskola 2014!
Gå gärna in på Arlas sida och läs mera:) 

Nyårsafton 2013

Axel tog emot oss med bubbeldricka och finkläderna på sig:) 
Fyra byttor till såser stod på värme inför varmrätten. 
Vi stod för förrätten som var en variant på svärmors röra på toast. Hackade räkor och kräftstjärtar blandat med CF, majonäs, cayennepeppar, finhackad rödlök, salt och lite gräslök.
Grabbarna i "spel"soffan. 
När man ser den här läckra lampan, känns det nästan som att man är på en nattklubb...fast vi är i en timmerkåk i Bällsta;) 
Johan har gjort sig redo för en stund ute vid grillen:) pannlampa, förkläde och öl, mer behövs inte. 
Lite småkyligt blev det allt, trots blidväder. 
Lena och jag hjälps åt med bea´n. Lena vispade sig trött i armen, men det var det värt ( säger jag som bara hällde i smör). Mycket gott blev det. 
Hela gänget samlat vid långbordet. 
Det är extra gott att äta grillat mitt i vintern. Särskilt med goda tillbehör som såser, potatiskaka, halloumi och grönsaker.
Efterrätterna känner ni kanske igen från tidigare inlägg. Blev dock alldeles för mycket med båda sorterna för de flesta...inte för mig dock, godisråtta som jag är;) 
Efter maten så tog vi båt och tåg till Gotland:) 
Måns vilar på maten. 
Finaste prinsen i finaste glitterbyxorna. 
Elin och Pelle bowlar och spelar tennis för att göra sig av med all mat;) 
Sen var det dags för sällskapsspel. "Ryktet går" hette det och var riktigt kul. 
Vi ritade och gissade och SKRATTADE en massa:) 
Helt plötsligt var det dags att korka upp bubbel. 
Fram med glas till alla. 
"Ring klocka ring" 
I väntan på tolvslaget samlades vi tillsammans med "gamlingarna" som ville vara med en stund:) 
En snart 17-åring och snart 15-åring som är med oss på nyår. Gissa om vi var glada?! <3
(och ja, dom hade roligare än det ser ut på bilden...) 
Skål för det nya året!
Gott Nytt År hjärtat! 
Massor av Partypoppers small i kors och tvärs.
Grattis till er som får dammsuga dem imorgon:) 
Det närmaste vi kom fyrverkerier var att titta ut genom fönstret på grannarnas. Men det gick alldeles utmärkt med tanke på utsikten man har uppifrån Carlsson-Petterssons hus.
Själva körde vi med tomtebloss. 
Spännande nog, iallafall när man är 5 år!
Fort brann dom upp...
Gott slut... 
...och Gott Nytt önskar vi! 
TACK fina familjen för en jättetrevlig kväll!

Grabbarna Grus

Axel spanar in godiset på pepparkakshuset medan Måns är förtrollad av en "skak-snögubbe".
Hallå, Måns! Kolla in i kameran, din mamma vill ta kort.
Va?!
Grrr, stå still du också då!
Tjenamoss!!
Massa godsaker och fina godingar:)
 

RSS 2.0