VÄLKOMNA till Lilla Soppcafét i helgen!

I helgen 31/3-1/4 serverar vi Potatis- & Purjolökssoppa
Till det serveras nybakade ekologiska Havrerutor med färskost.
För att se mer bilder och vägbeskrivning, klicka in på "Lilla Soppcafét" till höger underKategorier.
Allt som serveras är hemgjort, förutom tunnbrödet som bakas i Hara av Tallmons tunnbröd.
VARMT VÄLKOMNA!

OBS!
Vi hade tänkt att detta blir sista öppethelgen men så blir det inte:) Vi kommer att ha öppet några dagar i påsk och även helgen efter, sedan får vi se hur det blir. Håll utkik efter öppettider här på bloggen eller i "Guiden" i ÖP & LT.

Klart!

Japp, nu är färskosten till det nybakta brödet klart inför imorgon!
_________________________________________________________________________________________

En kväll fylld av choklad!

Onsdagen den 25 april klockan 19.00

kommer Tina Miinin, ”Tinas Praliner” från Alsen hit till

”Lilla Soppcafét” och har chokladprovning.

Man provar 7-10 olika choklad och ett par sorters praliner.

Hon berättar även om chokladens historia så provningen

håller på i ca 1 ½ timme.

 

Pris för denna härliga chokladkväll är 300:- / person

Kaffe eller te ingår.

 

Anmäl dig till [email protected]

eller ring 063/37249, 070/6440725 senast 13/4

 

Det finns även möjlighet att köpa av mina egna produkter och

åter-i-bruk-saker under kvällen.

För att se dessa, gå in på www.tinasgodating.blogg.se

Klicka in på kategori ”Lilla Soppcafét”, där finns även vägbeskrivning.

VARMT VÄLKOMNA!

 

Och det är även klart att Eva Timan kommer att börja och avsluta Chokladprovningskvällen med att sjunga några vackra visor. Roligt att kunna erbjuda något mer än choklad för pengen, inte för att chokladen inte räcker...utan för att det alltid är trevligt att kombinera mat & gott med sång och musik!

Våren är här

Äntligen har cyklarna fått komma fram:)
Fast lite snö är det ju kvar som går att skotta upp och raila på....
Fick middagstips av min granne idag när min inspiration strejkade.
Väldans så gott med Tjockpannkaka med bacon i och lingonsylt!

Nya kakor å sånt

Lite nytt till helgens Café - Jämtlandskakor

Stora sega Ingefärssnitt - receptet är från min vän Tina:) i Sundsvall
Lingonkaka med kanel & kardemumma

Har även gjort den rökta regnbågsröran till helgens mackor. En massa gottigotti är det i den:)

Ny ägare

Äntligen har jag blivit ägare till en riktig, fin gammal cafédisk! Jag är överlycklig:)
Den skall få stå och vila nu tills vi gjort i ordning på "Lon" men sen ska den få arbeta minsann. Fyllas med härliga bakverk och annat smått och gott.
Ibland kan man känna att saker och ting faller på plats. Idag kändes det så när jag träffade den nu fd ägaren till disken. En väldigt trevlig kvinna som bla är konstnär och gör otroligt fina fjällkor, ugglor mm i keramik.
Min tanke i mitt framtida projekt med café/butik/"trevlighetshus" på "Lon" är ju att jag skall sälja vackra prylar. Sånt som jag tycker är vackert, fint, roligt. Och på de få minutrar vi pratade så kom vi fram till att vi ska samarbeta när jag har min lokal klar:)!!
Jag är på väg nu, jag känner det, och det är jättespännande! Även om det är långt kvar....

Barnvagn/Bärsele/Babylarm

Emmaljunga
Framåtvänd ligg/sittvagn. Väl använd men i ok skick. Passar bra som "dagisvagn".
Pris: 300:-
Babybjörn bärsele
Blågrå i fint skick
Pris: 500:-

Idag åt vi...

Lax med grönsakscouscous och ingefärsyoghurt på Guldkusten.
Stek laxen i smör så den får fin färg, krydda med S & Citronpeppar. Sänk värmen och låt gå klar.
Krydda med saft från pressad citron, gräslök och ev dill.
Koka upp 3 dl vatten tillsammans med 1 grönsaksbuljongtärning,lägg i 4 dl frysta ärtor/majs/paprika. Låt koka upp igen. Tillsätt 1 msk rapsolja, 1 liten vitlöksklyfta, 3 dl couscous. Lägg på lock och dra åt sidan. Mängden är för 4 portioner.
Blanda matlagningsyoghurt med lite riven ingefära och farinsocker som du serverar till. Fräscht! 
Här är salladsvagnen på väg ut till buffén.

Just nu smyckas den extra mycket av en vacker vårbukett som vi fått från en kollega:)

Helgens soppa - recept

Squashsoppa
Fräs gul lök,purjolök, vitlök tills det mjuknat. Tillsätt grovriven squash, grovriven potatis, grönsaksbuljong och låt koka i ca 20 minuter. Skeppa i grädde, creme fraiche(här sparar vi inte på krutet). Krydda upp med rätt mycket oregano, basilika, S & P. Låt puttra en stund till, smaka av.
Servera med vitlökscreme och ett gott bröd till. Lycka Till!

Vårfint vardagsrum

Jag har gått och tittat länge nu på mina visserligen fina men ack så mörkröda, vintergardiner.
I dag när jag kom hem så satte jag igång och bytte ut det röda mot lite vårgrönt. Skönt att få in ny energi i hemmet:)
Har säkert bett er lyssna på den här förut...men den är sååå bra!
Olles kommentar var: Åh, kan vi äta här igen nu?!
Ja, jag vet att det varit verkstad här länge.....men nu är det fint!
Mats undrade om vi skulle lägga ut på Hemnet, när jag fotade...men icke, det är only for you my friend.
Måns fick ta en överbliven byrå till sina leksaker istället för de fula plastbackarna som alltid hamnar här nere.
Välförtjänt kvällsfika, LCHF släng dig i väggen ikväll.

Rostad blomkål -recept

Måste göra ett slag för en fantastiskt vacker och bra kokbok, "Kökshjältar -bästa hjälpen i förskoleköket".
Den är rätt ny och den lämpar sig absolut inte bara för förskolekockar utan för barnfamiljer eller icke barnfamiljer för den delen oxå.
Otroligt vackra bilder, som för övrigt är tagna av Karin Alfredsson som kommer från Östersund.
Karin, tillsammans med bla Karolina Sparring som kockar i boken, är initiativtagarna till Allebarnsrätten, ett projekt vi är med i på Guldkusten. Klicka gärna in på länken ovan för att läsa mer och ta del av en massa bra och goda recept och tips!
Idag prövade jag Rostad Blomkål
Skär färsk blomkål i små buketter och lägg på en papprad plåt. Ringla över lite olivolja, pressa på vitlök, krydda med S & P och timjan. Kör i het ugn i ca 10 minuter så kålen mjuknar något och får lite färg. Låt svalna och strö över citronzest.
Om du inte äger ett zestjärn så riv lite skal på ett vanligt rivjärn.
Det var mycket mumsigt!

Jag kokade även lingonsylt med äppelbitar som vi smarrade till potatisbullarna med bacon som serverades idag.
Blir extra gott med äpple.

Hektisk helg

Har haft en härligt hektisk caféhelg med en massa trevliga möten med nya och gamla ansikten. Ja, alltså inte gamla, gamla utan gamla bekanta ansikten:)
Tack till alla er som hittat ut till Bällsta och "Lilla Soppcafét"!

Det är så härligt att det blir den stämning och den miljö jag eftersträvar på cafét. Jag vill att man ska känna ett lugn när man kommer in. Man ska känna att det finns tid att spela ett parti Fia, att det finns tid att bläddra i mina gamla tidningar från 40-talet.
Och eftersom jag har rätt få sittplatser och tajt yta så blir det att man sitter tillsammans och det blir automatiskt att gästerna börjar prata med varandra. Underbart! Så blir det sällan och aldrig i stan på större cafeér, det blir mer anonymt.

Visst är det härligt att det börjar gå mot vår och påsk med vackra gula påskliljor som lyser upp i det grådassiga ute!
Lyssna på den här om du vill! "Mojo" må ha blivit tvåa i The Voice Sverige, men han är grym!!!



VÄLKOMNA till Lilla Soppcafét i helgen!

I helgen 24-25/3 serverar vi Squashsoppa med vitlökscreme

Till det serveras nybakat brytbröd med färskost.
För att se mer bilder och vägbeskrivning, klicka in på "Lilla Soppcafét" till höger underKategorier.
Allt som serveras är hemgjort, förutom tunnbrödet som bakas i Hara av Tallmons tunnbröd.
VARMT VÄLKOMNA!


Bak

I rättvisans namn så fick jag lov att göra egen deg till Måns idag när vi skulle till och jobba:)
Ljuvligt turkos Playdoodeg
Själv så bakade jag inte med deg utan smet. Smet till fantastiskt god Vit Kladdkaka som skall serveras på "Lilla Soppcafét" i helgen med smarrig Hallongrädde!

Bollar,bollar,bollar

Ikväll har jag bakat bollar i olika fasoner. Måsta fylla upp lagret inför helgens café.
Nötiga Rompraliner - rostad hasselnöt inbakad i romdränkt mandelmassa doppad i mörk choklad.
Havre- & Dinkelbollar doppade i Marabouchoklad och kokos.
Fler och mer Cake Pops, goda som den godaste karamell:)
Lyssnar på två av mina favoriter i en och samma låt!

Tunnbrödsbak

På eftermiddan idag blev det tunnbrödsbakning
Samma gäng som sist, mamsen, jag och min braiga granne AnnaBrita som är en fena på att grädda:)
Hade tyvärr glömt kameran så det är bilder från förra gången vi bakade....men den enda skillnaden var väl våra kläder....och att vi blivit några månader äldre:)
Tunnbrödet kommer ni kunna köpa på "Lilla Soppcafét" i helgen!
HJÄRTLIGT VÄLKOMNA!

Apelsinfisk - recept

Apelsinfisk stod på lunchmenyn igår på Guldkusten.
Egentligen kan man förenkla det så här:
Gör en vanlig vit sås(ganska tjock eftersom man späder med fiskspadet sen) med pressad apelsin,rivet skal från apelsin och krydda med dragon. Åsså S & P förståss.
Sjud torsk i kastrull eller i bleck i ugn. Häll lite av fiskspadet i såsen. Häll såsen över fisken och servera med ris eller kokt potatis.
Det här passade inte riktigt min smak men det passade andras:)
Gör gärna dessa till, jag har inte gjort dem på väääldigt länge men fick inspiration av en som gjort dem i förrgår.
Fräs morotsslantar i mycket smör, vitlök, ingefära och lite citron. Ev S & P och lite persilja som dekoration.
Mums!

Catering - bilder

Det här är bilder från en catering jag hade för några år sedan, en Taklagsfest!
Det var när Böle Byskola hade byggt klart etapp ett i sin utbyggnad.
Försökte få till lite byggstämning vid dukning och upplägg.
Smarriga efterrättsbakelser
Lyssna på den här!

Mumsfillibabba

Idag blev det en simpel men mumsig middag, Våfflor!

Isak gräddade så det stod härliga till, vi andra kunde luta oss tillbaka och äta varma nygräddade våfflor:)
Grädde med socker i, hjortronsylt, hallonsylt. Allt man kan önska sig till en våffelmiddag.
Som ni nog märkt vid det här laget så diggar jag Sugarland och Jennifer Nettles! Lyssna här och här! Can´t get enough...vilken talang!

Helgens Soppa - recept

Italiensk Tomatsoppa toppad med fetacreme och rostade pumpakärnor
4 -6 pers
1 gul hackad lök
2 hackade vitlöksklyftor
2 tsk spiskummin
2 msk tomatpuré
1 msk torkad rosmarin
1 msk rapsolja
1 msk smör
1 kg färska tomater
2 grillade röda paprikor
1 tsk salt
1 msk socker
ev 1 dl vitt vin/ pressad citronsaft
7 dl grönsaksbuljong
1 msk honung
Fräs lök och vitlök i smör och olja tills mjuk. Tillsätt kryddor och tomatpurén. Hacka tomaterna grovt och häll ner. Låt fräsa ytterligare några minuter tillsammans med 1 msk socker. Tillsätt vin/citronsaft och buljongen, låt koka 10 minuter. I med honung och paprika. Mixa soppan slät och smaka av med ev mer salt, honung eller citron.
Som alltid så blir inte mitt kokeri som orginalreceptet:) Jag hade i hela ekologiska burktomater och så använde jag små plommontomater. Jag grillade inte egna paprikor utan köpte färdiga på burk som ligger i olja, jag slog bort oljan. Vitt matlagningsvin fick duga gott.
Soppan blev jättegod enligt dem som åt och hade en rund mild smak. Det är viktigt att skeppa i lite socker när man använder tomat så att det inte blir för fränt och stickigt.
Jag mixade fetaost och creme fraiche som jag klickade i soppan vid servering och toppade med rostade pumpakärnor.
Lycka Till!

VÄLKOMNA på CHOKLADPROVNING 25/4!

Onsdagen den 25 april klockan 19.00 kommer Tina Miinin, ”Tinas Praliner” från Alsen hit till ”Lilla Soppcafét” och har chokladprovning.

Man provar 7-10 olika choklad och ett par sorters praliner. Hon berättar även om chokladens historia så provningen håller på i ca 1 ½ timme.

Pris för denna härliga chokladkväll är 300:- / person. Kaffe eller te  och en stut ingår.

Kvällen kommer inledas och avslutas med vackra visor som Eva Timan sjunger för oss.

Anmäl dig till [email protected]

eller ring 063/37249, 070/6440725 senast 13/4

Det finns även möjlighet att köpa av mina egna produkter och åter-i-bruk-saker under kvällen.

För att se dessa och för vägbeskrivning, klicka in på kategori ”Lilla Soppcafét”.

VARMT VÄLKOMNA!

Självklart lyssnar vi på filmmusiken från "Chocolate"


Tack för i helgen!

Helg nummer tre av fem är avklarad. Fast avklarad låter som att jag tycker det är skönt att det är över..i själva verket är det lite halvjobbigt att tänka att det bara är två helger kvar.
Idag fikade killarna lite mellan varven när de åkte skidor/railade på gården och tolkade med skotern.
Lyssnar på den här killen just nu!
Moffa har ju äntligen lagat skortern så det gäller att passa på nu innan all snö är borta.
De tolkar med snowracer och skidor, hur kul som helst tydligen.
Inte undra på att man blir fikasugen! Tur då att det finns ett café på gården;)

Årets första vårtecken...

...iallafall hemma på vår gård. Små, små snödroppar:)
Gissa om det här gänget var lyckliga över att äntligen få komma ut?!
Rabatten, eller rättare sagt den fd rabatten har redan intagits av hönsen. Ifjol sandbadade de sönder den helt...alla lökar var upprivna och låg huller om buller:( Kommer måsta hägna in den i sommar om vi skall ha några blomster där. Fast det är rätt mysigt att ha dem kacklande och kluckande alldeles utanför fönstret också:)så vi får väl se hur det blir...
En sak är iallafall säker, ägg blir det!
Lyssna på....

VÄLKOMNA till Lilla Soppcafét i helgen!

I helgen 17-18/3 serverar vi Italiensk Tomatsoppa toppad med fetacreme och rostade pumpakärnor.
Till det serveras Foccacia med färskost.
För att se mer bilder och vägbeskrivning, klicka in på "Lilla Soppcafét" till höger underKategorier.
Allt som serveras är hemgjort, förutom tunnbrödet som bakas i Hara av Tallmons tunnbröd.
VARMT VÄLKOMNA!

Fredagsfix inför Cafét imorgon

Gjorde en variant på förra helgens storsäljare, Rosa Vinterdröm. Det blev i muffinsform med lite fler olika kryddor i, lite lika som i Squashmuffinsarna.
Gjorde även CakePops, riktiga mumsbitar!!
Små plommontomater, rosmarin, grillad paprika är bara några av ingredienserna i
helgens soppa.
Den blev väldigt mustig och god:) Italiensk Tomatsoppa

Mina fina pojkar

Har bläddrat igenom bilder och hittat dessa på mina fina fina pojkar.
Pelle i vinterluva
Isak iakttar och funderar
Olle på restaurang
Pelle kramar på Måns i min mage
Måns med syltfläckar runt munnen efter en våffla i Långbuan
Isak myser med nyfödda kusin Silke
Olle drömmer sig bort
Pelle tjusas på nyfödd Måns
Måns söker tröst hos Olle efter en vurpa
Solbrända sommarbarn
Måns chefar på Veteranbilsfikat
Lyckost mig som har dessa godingar hos mig varje dag!

Nytt till Matateljén

Kolla in vårt nya fina salladsbuffébord som "vår egen" snickare Åke gjort!
Många små händer ryms runt det här. Man kan även ta bort den övre delen för att använda någon annanstans.
Effektfullt med spegel. Tanken är att man även skall kunna använda bordet till att äta frukost och mellis vid om man vill, och sitta och jobba vid.
Titta vad fint det blev!
Man kan ha lite dans kring bordet oxå;)
Jag är så oerhört stolt över att få jobba på en förskola där maten är en så central och stor del i verksamheten!

Traditionsenligt skidlopp

Idag har GULDKUSTLOPPET gått av stapeln!
För att ni skall förstå vidden av det så kan man jämföra det med Vasaloppet, fast det här är för 2-6 åringar:)
Barnen har förberett genom att tex måla sin egen nummerlapp, de har bakat sina medaljer(jodå, det stämmer, bakat!), de har målat, klippt och klistrat flaggor till start, mål och runt spåret. Åsså har de tränat lite skidåkning.
Ett, två-nu köör vi!
Oops! Tur att storebror kan hjälpa upp.
På första rundan så hade Måns inte tid med blåbärssoppa:) -Jag ska vinna, var hans kommentar:)
Men på varv två blev det en slurk, å det var gott!
Dags för medaljutdelning! De hade bakat chokladbollar som virades in i folie, mycket roligare än guldsprayade trämedaljer som fröknarna gjort. Tycker jag alltså som gillar Guldkustens tänk med barns delaktighet:)
Och såklart så tycker jag ju om saker som går att äta!
Titta, jag vann!
Syskonmys i kåtan med mer fika.
Äntligen ska jag få smarra på min medlaj, mmm gottigotti!
Efter loppet var kört....så kom storsyskonen och Frej, en "gammal" Guldkustare han med. De ville gärna smaka kaka och saft de med.
Sedan bar det av ut i spåret igen för att visa storebrorsorna. Heja Måns, Heja!
Påhejad in i det sista!
Det är en märklig känsla man får när man tittar på sitt barn som åker skidor, sjunger sommarlovssånger i kyrkan eller syskon som bara är gosig och snäll med varandra.
Man blir varm i hjärtat, tårarna rinner utefter kinderna, blötsnor i näsan och ljudet stockar sig i halsen...vad beror det på??
Kärlek och stolthet antar jag?! Nån annan som har svaret?

Dagens lunch - recept


Citron & Dragonkyckling
Dela kycklingfileér och lägg i smord ugnsform. Pensla med Dijonsenap, pressa över citron efter smak (jag tog saft från 2st och skivade 1 till 3 kg kyckling). Krydda med salt och mycket dragon. Häll över valfri gräddsort och in i ugnen på 225 grader tills kycklingen är färdig.
Lyssna till den här! Eller den här!
Supersnabbt, superenkelt och supergott!
Servera med ris och Rödkålssallad

Strimla rödkål. Blanda creme fraiche/matgrädde, vitlökspulver, Vegeta och lite peppar. Rör ihop med rödkålen och gröna oliver.
Upptäckte när jag skulle skölja ur matberedaren idag efter jag strimlat kålen, att vattnet blev blått! Har säkert sett det förut men inte reflekterat över det men nu tog jag vara på det i en flaska som barnen fick ta in till "Verksta´n"/ateljen. Några provade direkt att måla med det men det blev väldigt svag färg. Nästa gång skall jag tänka mig för och inte blanda med så mycket vatten så blir det säkert mer effekt och kanske ett annat sorts papper...är ju ingen konstnär direkt men det var en rätt cool färg och det borde gå att använda...
Mmm, det var dagens lunchrapport;)

Helgens Sopprecept


Morot & Räksoppa
Fräs gul lök och vitlök i smör. Tillsätt rivna morötter och låt dem fräsa med en stund utan att det tar färg.
Häll på grönsaksbuljong och låt koka några minuter. Pyttsa i grädde, creme fraiche och räkost(gärna rökt). Mixa slät med mixertstav för riktigt krämig konsistens.
Krydda med S & P och mycket timjan. Lägg ner frysta eller färska räkor och låt allt gå varmt. Se till att inte koka, då blir räkorna sega. Som alltid är det gott med nybakt bröd till.  Lycka Till!

Nya tag

Lilla Soppcafét är stängt för den här helgen. Nu tar vi nya tag för en ny vecka med skola, jobb, träningar, möten mm. Att få ha sportlov med slöa morgnar, sen frukost, inget bestämt för dagen är skönt, men vardagen är rätt ok den också:)
Lyssnar på den här nu.
Idag tog jag med mig lite pyssel ut i cafét för att ha något att göra om det blev lugnt. Har massor av urklipp med recept och inredningsinspiration som behöver ses över. Hann börja klippa och sortera lite men sen blev det körigt med slut på soppa å kaffe. In och improvisera till en ny soppa, hört talas om "koka soppa på en spik";). Blev riktigt gott och nytt kaffe blev det...urklippen får vara kvar till nästa helg så får vi se om det blir nån tid över då...hoppas inte!
Lyssna lite här oxå på en skön låt!

VÄLKOMNA till Lilla Soppcafét i helgen!

I helgen 10-11/3 serverar vi Morot - & Räksoppa

Till det serveras ett Rågsurdegsbröd med färskost.
För att se mer bilder och vägbeskrivning, klicka in på "Lilla Soppcafét" till höger under Kategorier.
Allt som serveras är hemgjort, förutom tunnbrödet som bakas i Hara av Tallmons tunnbröd.
VARMT VÄLKOMNA!


Bakardag inför Caféhelgen

Dagen idag har verkligen gått i bakets tecken. Startade med "Rosa Vinterdrömmar"
Känns lite som "Fem myror" och "en skall bort.." Palsternacka i kaka?? Javisst!
Faktiskt jättegoda och söta. Dessa kommer såklart finnas på "Lilla Soppcafét" i helgen.
Har även gjort ett supersmarrigt Knäcke som blir extra gott med lite ost på.
Ekologiska ingredienser rakt igenom. Väldigt gott tyckte alla vi här hemma:)
Brödet som serveras till Morot- & Räksoppan i helgen är ett Rågsurdegsbröd.
Såg i jästhyllan på affären att man kunde köpa surdeg på en liten burk, lite fusk jag vet, men resultatet blev bra:)

Kalles Kaviar - recept

Tänk att den här Kalle, det är väl en hyvens kille och gott smakar han:)
Lyssna på den här så går matlagningen som en dans.
Idag blev det en Kalle-middag: Fiskgratäng med kaviarsås
Gör ett gott potatismos och lägg i ytterkant på en ugnsform. Sjud torsken näst intill klar, och salta & peppra den. Lägg den i mitten av formen. Blanda creme fraiche med rätt mycket kaviar och bred över fisken. Bryn hackad röd lök och strö över. Switsch in i ugnen och låt allt gå varmt.
Servera tillsammans med min pizzasallad.
Blanda 1 1/2 dl rapsolja, 1 1/2 dl äppelcidervinäger, 3/4 dl strösocker, 3 3/4 tsk salt, vitlökspulver, timjan, SvP efter smak. Låt detta koka upp, dra åt sidan.
Grov eller finriv morot och strimla vitkål som du sedan blandar med dressingen medan den fortfarande är varm. Blanda ev i solrosfrön.
Salladen håller i minst en vecka i kylen.
En jättegod och simpel middag som passar de flesta åldrar i smaker.
Lycka Till!
Psst! Ett tips när du ska köpa torsk. Änglamarks(Konsums eget märke, som för övrigt ligger jättebra till i pris vilken vara du än köper, om du bryr dig om vad du köper...) KRAVtorsk ligger i samma prisklass som Findus torsk, så välj den nästa gång!

Sportlovskäk - recept

På lov och helger är det skönt att ha lite mat i beredskap för luncher i skidbacken. Här är ett enkelt recept på "Billys pizza".
Blanda ett paket Kungsörnens "Scones & Pizzamix" med 2 1/2 dl vatten. Knåda ihop och tryck ut i långpanna. Det ser ut att bli lite deg men den reser sig vid gräddningen.
Vispa 2 1/2 - 3 dl grädde tjock och blanda ner ca 1 dl chilisås. Bred ut på pizzabottnen, strö på riven ost och skinkstrimlor. Gärna hackad purjolök, tomatskivor och oliver. Avsluta med riktigt mycket oregano. Kör i ugnen ca 225 i ungefär 15-20 minuter. Ha koll så det inte bränns.
Lyssna på den här medan så har du trevligt i köket samtidigt som du kockar!
Skär pizzan i tonåringsstora (om du har sådana i huset, annars gör du mindre) bitar och lura in dem i folie. In i frysen till nästa utflyktslunch. Självklart kan man ha på vilken fyllning man vill, köttfärssås eller annat, men det är grädden med chilisåsen som är pricken över i:et.
Kostnaden för den här är nog strax under eller ungefär lika pris som vad 6 st Billys kostar, skillnaden är att här vet du vad som är i och så är det kärlek istoppat i varje paket;)

Härliga fjälldagar

Igår packade vi för två dagar i fjällen. Det här är bara pjäxor och hjälmar....ni kan ju tänka er resten, för två korta dagar...
På väg mot Storhogna.
Här väntar vi på att få packa in våra saker i vesslan som skall ta oss upp till Samevistet.
Tittut där inne i "värmen". Mina älskade föräldrar med lilla Jools i famnen. Det var rätt häftigt när de berättade om att de brukade åka hit i ungdomens dagar, när Stefan och jag var små. Och nu var de här igen, ett sällskap på 13 personer, bara familjen, och då fattades ändå Mats.
Framme i Samevistet uppe i Storhogna smakar det gott med en renklämma.
Lillebror Stefan med sin yngsta dotter Jools. Han har även Elvis, Bella och Silke.
Storasyster med sin yngsta son Måns....är vi lik, jag å Steffe?? Han har definitivt inte lika mycket rynkor som mig...
Måns smarrar våffla med sylt och grädde!
Efter påfyllningen så bär det av med skidor tillbaka till Storhogna. Det hårda föret gjorde att det gick som en hejsan nerför:)
Dags för mat igen:) Middag i Anna och Stefans "kvart" i Klövsjö. Vi hyrde kvarten som låg vägg i vägg. Perfekt att kunna springa emellan när man är leksugen. Efter ca en timmes vila så bar det av ut i backen för grabbsen och kvällsåk i två timmar,därefter bastu, kvällsmys och sen kom John Blund och tog oss med storm!
Idag var det slalom i Katrinabacken som gällde. Måns premiäråkning gick kanonbra med ett "Jihoo" hela tiden:)
Isak och Steffe skall åka nerför "väggen" som är typ 90 grader längst upp....tur man börjar på är luttrad som mamma till en massa skidåkarbarn....
Olle mitt i backen med härlig fjällvy bakom sig. Vädret hade ju kunnat vara lite bättre men dagen har varit helt ok ändå. Jag är så glad att mitt knä håller att åka slalom igen. Har inte åkt sen innan operationen för två år sedan.
Påpälsad för att inte frysa i blåsten. Känner redan att jag kommer ha liite svårt att röra på mig imorgon...träningsvärken kommer väl som ett brev på posten. Men det gör inget efter dessa två härliga dagar!
....för den som undrar så, nää, Mats var tyvärr inte med. Någon måste ju jobba för att tjäna in stålarna som gick åt;)

Slalomträning

Blev ingen vila idag:)oväntat..
Istället blev det lite slalomträning med Måns ute på gården.
Klara för åkning!
Pelle hjälpte till och agerade lift när jag fotade:)
Det här går ju bra ju!
Som alltid i skidbacken så blir man hungrig:) Vi dukade upp broccolisoppa från helgen, mackor och varm choklad med kanelgrädde och marshmallows.
Efter en tugga på mackan så gav Måns upp, det blåste lite för kallt för att sitta ute och försöka surpla i sig soppa.
Skönt att gå in i värmen och smaska i sig chokladen.
Nu laddar vi om för en tur till Storhogna & Klövsjö i dagarna två. Återkommer säkert med fina bilder senare i veckan. Ha det gott så länge! Kramkram

En enda röra

Jag har fått frågan om vi alltid har det städat, ihopplockat och myspys. Det ser kanske så ut på bilderna på bloggen men, nää, vi är som alla andra familjer där det blir kaos mellan varven. Så här såg det ut idag:)
Hallen - det första man möts av när man kommer in. Här försöker vi hålla ordning men ibland blir det så här och då får man ta på skygglapparna!
Köksbänken är alltid full med papper och annat smått & gott, där är det svårt att få ordning som håller i mer än en dag...
Ena byrån i sovrummet - inte bra med avställningsytor, där samlas allt som man inte vet var man ska ställa eller lägga.
Blomkrukorna i sovrummet gapar tomma med spindelnät i, ge mig en ny blomma NU!
Urk, i tvättstugan luktar det gammal fotsvett typ varenda dag. Här samlar vi alla skidpjäxor, blöta handskar och skor som skall torkas.
Jag själv tycker det är roligare att titta på en blogg med fina bilder som ger mig inspiration och är lite roliga. Jag vill inte se såna här bilder eller läsa om när man grälat med man och barn. Det gör ju alla mellan varven men det kan man få hålla lite för sig själv och istället dela med sig av ljusglimtarna i livet. Så det är precis vad jag tänker fortsätta göra, inga fler surpjäxbilder eller blomkrukor med spindelväv i.
Hädanefter blir det mer "guld & gröna skogar" på min blogg:)


Bubblor = Glädje

Jag älskar cirklar!

Helgens Soppa - recept

Helgens soppa var Broccolisoppa med ädelost och rostad vitlökscreme
Fräs hackad gul- och vitlök i smör. Ös i vatten och buljongtärning. Låt broccolin åka i och låt puttra 5-10 minuter. Mixa och fyll på med creme fraiche och lite grädde. Krydda upp med S & P. Smula i ädelost och låt småkoka tills den smält. Servera med ett gott nybakat bröd och Rostad vitlökscreme.
Rosta några vitlöksklyftor i stekpanna, mixa dem med ett par skedar creme fraiche tills det är slätt. Tillsätt sedan lite mer CF, krydda med S & P till önskad smak.

Första Caféhelgen...

...är över. Och jag kan säga som så, att ännu en gång få tillbringa tid ute i "bryggstu´n" efter en rätt hektisk vecka/-or, det är som att vara på Spa för mig:)
Det har inte varit körigt med gäster, det kan jag inte påstå. Vi har hunnit med lite familjemys där ute, som säkert inte skulle ha blivit av om vi varit inne hemma. Där är det alltid nån tvätt som ska hängas eller så ska det dammsugas.
Vi har spelat Yatzy och druckit varm choklad med kanelgrädde...
...smakat kakor...
Å tänk vad fint att kunna gå ut på gården och "köpa" lördagsgodiset;)
Här provsmakar Isak en lakritspipa av Måns. Hjälmen var ett måste eftersom det var blankis ute på gården.
Som sagt en helg i sakta mak med trevligt besök av både kära, kära vänner, grannar och förbiåkande främlingar. Som efter en liten pratstund inte längre känns som främlingar.
Fast nästa helg så vill jag nog att det kommer lite fler soppgäster till vårt lilla café.
Nu ska jag lyssna på den här och i morgon ska jag göra precis som han sjunger, "Not do anything", vila, lata mig, se på film, låta bli att kamma mig, skrota runt i myskläder...eller så inte. Känner jag mina barn rätt så blir det nog minst en biltur till Ladängen med skidor och matsäck;)

VÄLKOMNA till Lilla Soppcafét i helgen!

Varmt Välkomna säger vi till vårt "Lilla Soppcafé" i helgen.
Du hittar hit genom att åka över Vallsundsbron från Frösön, sväng höger efter bron, kör ca 3 km och sväng vänster upp mot Brattåsen - Rasten. Därefter kör du ca 2 km till så ligger vår gård på vänster sida, Bällsta 120. Det är skyltat hela vägen från bron.
Vi kommer ha öppet lördagar och söndagar i mars månad klockan 12-17.
För vidare info ring 063/37249070/6440725
Kakor, stutar, soppa, godis
Kaffe, Varm Choklad med kanelgrädde, vår egen teblandning, Nygårdens Te, hemgjord Svartvinbärssaft.
Fika, mys, läs en Husmodern från 40-talet
Eller spela ett spel medan du fikar.
Vill man sitta ute finns det sparkar med sköna filtar på baksidan med utsikt mot Åreskutan och Storsjön.
Hjortrongrottor
Gluten & Mjölkfria Havresnitt
Squashmuffins
Till soppan serverar vi nybakat bröd och hemgjord färskost med vitlök och örter.
Stutar med mese eller röra av rökt regnbåge, hjortron mm.
Tunnbrödet kommer från Tallmons Tunnbröd. Fisken kommer från Storsjö Gård. Mesen kommer från Stengärde Getgård.
Ägg från gårdens hönor.
Kuddar, kuddar,kuddar. Ingen lik den andra, gjorda av gamla tyger, kläder och spetsar.
Omklädda pallar.
Hjärtan med ord.
Åter-i-bruk Gamla saker får nytt liv.
Chokladbollar doppade i smält Marabouchoklad, rullade i kokos.
Nygårdens ekologiska Müsli.

Chokladskedar- sätt ner i en kopp varm mjölk, rör om och njut av din choklad!
Ljusstakar av gamla propphållare.
Fågelmatare - gamla koppar med fågelmat, färdiga att hänga upp i busken.
Hjärtliga Chokladkakor

Ljusstakar - gamla hållare från elstolpar.
Soppan serveras i gamla Kockumsmuggar.
Välj en favoritkopp till kaffet.
Än en gång Välkomna hit i helgen eller någon av kommande helger!

Full Rulle inför helgen


Hinner inte riktigt med uppdateringen här just nu känner jag. Är en hel del roddande inför helgen men imorgon skall jag försöka få till ett härligt fotoinlägg om enbart "Lilla Soppcafét"!
Underbara vårblommor är inhandlade som skall pryda försäljningsdisken:)
Våra hönor har kommit igång med äggningen så det kommer finnas att köpa i helgen. Halta Lotta, Höna Pöna, Agda och dom andra längtar till våren kommer på riktigt så de får gå ut igen och burra ner sig i blomrabatterna:)
De äter vår och Guldkustens kompost och ekologiskt foder. Vi plockar brännässlor på sommaren som får hänga på tork och så portionerar vi ut lite under vinterhalvåret. De bor i gamla stalldelen i vår lagård som vi byggt om med stora reden och rejäla sittpinnar. På sommaren går de in och ut som de vill genom gödselluckan.
Vi tror nog att de har det rätt så gott hos oss:)

RSS 2.0