Wokad Kyckling med Chili & Jordnötter

Om ni inte äger ett Ciseleringsjärn såå....skaffa ett! Gör morötterna lite roligare i woken eller fina citrusskal till kakan.
Testade ett recept från senaste Buffétidningen idag, och det var jättegott! Några av barnen här hemma knorrade över att det var för mycket grönsaker i... didn´t pay so much attention to that;) 
Wokad Kyckling med Chili & Jordnötter receptet är för 4 pers 
450 g kycklingfilé i strimlor
2-3 paprikor i mindre bitar
125 g salladslök = 1 knippe i skär i strimlor
2-4 röda chilifrukter (jag tog 1 till oss så det inte skulle bli för starkt till Måns, men vi hade kunnat ha i 2) hackad i bitar
3-4 vitlöksklyftor i tunna skivor
3-4 msk Hoisin sås
1 msk risvinäger
1 msk kinesisk soja
1 msk riven ingefära
1 sl jordnötter
olja till stekning
Som budgettips så kan man ersätta 150 g kyckling med 500 g morötter och vitkål. Jag tillsatte det utan att ta bort kyckling. Det är så himla gott med wokad vitkål, och morötter är ju aldrig fel i en wok.
Woka alla grönsaker. Ta upp.
Woka kycklingen i riktigt het olja i panna. Tillsätt Hoisinsås, risvinäger, soja och ingefära.
Hetta upp allt och woka klart.
Vänd ner grönsakerna och jordnötter.
Servera gärna med jasminris och extra jordnötter och grönsaker.
Yammie! Det här är sån mat som jag kan sitta och "okynnes-äta" bara för att det är gott!
 

Blomkålssoppa med currysmak

Härligt att vara tillbaka på jobbet och få pyttsa i sig en massa grönsaker igen:) Blir inte mycket av den varan när man är sjuk och inte har någon matlust.

Dagens lunch på Guldkusten blev Blomkålssoppa med currysmak. Fick massor av beröm från barnen så den gick hem:)

När jag gör en maträtt med blomkål så brukar jag ta tillvara blasten och göra ljuslyktor på borden. 

Då ser barnen också en annan del av blomkålen som finns i soppan:)

Riktigt så här blev inte mitt recept idag...hade slut på potatis så det hoppade jag över. 

Pyttsade i både mjölk och lite creme fraiche OCH vatten...till lagom konsistens.

Sedan kryddade jag upp med lite paprikapulver, gurkmeja och Vegeta.

Jag kör ju stenhårt med mixer när jag gör soppa på jobbet. Kanske är lite elakt men jag tänker att "det man inte vet"....går ju att "gömma" en massa nyttiga grönsaker som barnen inte behöver peta bort om man mixar:) Vissa kan nog tycka att det är fel men jag tänker att det ibland blir en fix idé att man inte äter ditt eller datt. Och då funkar mixerstav finfint. Då surplar dom soppa för glatta livet!

Här ser ni hur ni gör äpplena till soppan oxå:)

Det är gott med curryfrästa äppelskivor att lägga i soppan men det hann jag helt enkelt inte med idag så det får bli en annan gång.


Eländigt men mys

Idag har jag varit hemma med en febrig Måns och mig själv med lite feber, mycket hosta och ont i halsen...blä! Fast det är jobbigt att vara sjuk och dessutom inse att ens bil gått sönder(kostar typ 8000:- att laga...suck), så är det väldigt mysigt att vara sjuk tillsammans:)
Tillsammans är bra:)
Vi har eldat i kakelugn och vedspisen i köket hela dan. 
Åsså har vi spelat kort när vi orkat.
Momma har lärt Måns att spela "Finns i sjön".
Han har en bra taktik...han lägger korten på stolen så han slipper hålla i dem:)
Här räknar han hur många "stick" han tagit och hur många jag tagit....
...gissa vem som vann?! :)
Våra vinterfåglar ser ut att längta ut i snön.
Har också suttit och försökt tänka mellan hostattackerna. Planerar våra event 2015. Här är det kakplanering...inför Mors Dag! Så håll utkik här på bloggen eller på min Facebooksida, "Tina Tinasgodating Hoversjö", framöver. Ni kommer att ha chans att fira Mors Dag på ett annorlunda sätt i år, så mycket kan jag säga:)

Torskgryta med sweetchili

 
 
 
 

Glada färger

Efter julen så har jag i hallen fått in lite glada färger:)
 
 

NostalgiDans 2015 - Rock´n Roll..

Nu kööör viiii!!!!
Publiken börjar samlas framför scen!
Så fort de första takterna slås så åker armarna upp i luften:)
Alla röjjer till Jannes hårdrockmedley!
Sista rycket.
Många "plattor" att slamra på;)
Folk slutar inte dansa fast Perikles slutat spela....helt underbart!!!
Tack för ännu en fantastiskt rolig kväll! Ingen nämnd, ingen glömd... L O V  E

NostalgiDans 2015 - sista svängen...

Coolt! 
Å nu blir det dansbilder;) 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Perikles ger järnet som alltid! 
Nä Jocke, det kan inte vara lätt att sitta bakom baken på Pex hela kvällarna;) 
 

NostalgiDans 2015 - Paus...

Välbehövlig vila för oss alla.
Han ser verkligen ut att behöva koppla av en stund;)
Gösta tjusar på Malin<3
Tur att vi fick sitta lite längre än gubbarna...jag menar, grabbarna.

NostalgiDans 2015 - dansen före paus...

Äntligen har dom bytt ut de fula gamla sidenblommorna som alltid hängt i taket mot snyggt upphängda tyger.
Här har dansen precis börjat.
Danspatrullens Be-A verkar ha skoj:)
Än så länge finns det plats för bugg...
Crazy dude...
Tuborg - hver gang!
Varmt, trångt, svettigt å härligt!
Pex myser!
Janne i sin hörna:)
Olssons t-shirt:
Iphod
Iphad
Iphone
Idiot...
Stefan sitter och smygkörar på scen:)
Ida, vår återkommande "gästartist" har blivit ett år äldre! Roligt att hon vill komma och sjunga med gamm-gubbarna;)
Då var det dags...
...bus med Stefan!
Jocke och Olsson blåser i sina tutor för glatta livet...
...allt för att få Stefan att komma av sig i sin svåraste låt...taskmörtar!

NostalgiDans 2015 - middagsdags...

Lokalen börjar fyllas med...
...matglada gäster:)
Fläskytterfilé med Solros- Basilikapesto, grönsallad och Potatisgratäng
Ljudvolymen var hög, liksom humöret...på topp kan man lugnt säga:)
En bild i förbifarten...typ. Ulrika & Jenny.
Hans-Åke & Fredrik tjusas;)
"Personalen". Pappa med Agneta & Monica, Gunder och Crilla i bakgrunden.
Snart är det dags att äntra scenen pojkar! Tack Stefan för att du kommer år efter år och gästar oss!
Kalastutorna jag köpt gjorde succé!
Grabbarna förbereder bus...som vanligt.
 

NostalgiDans 2015 - before...

Lunchstopp i Bräcke - kokt med strips & räksallad:)
Det var hårda bud för Perikles förr i tiden;) Två orginalmedlemmar är kvar i bandet än idag, 40 år senare!
Årets dukning gick i svart & silver.
Självfallet så är även godiset färgmatchat på borden;) Wienernougat & lakrits.
Färdigdukat.
Monica testar dansgolvet medan Crilla chillar.
Soundcheck & träning med Stefan som hoppar in endast på våra NostalgiDanskvällar.

Härligt med snö

Idag när jag hämtade barnen hos momma & moffa så hade de tillsammans med kusinerna byggt stora snögrottor.
Gångar hit och dit.
Man blir trött av att bygga:)
Är faktiskt inte ofta jag ser barn bygga snökojor nu för tiden. Det som vi alltid gjorde när vi var små...

Paprika- & Skinksås med pasta

Paprika- & Skinksås med pasta
4 port

ca 400 g pasta
2 röda paprikor i bitar
2 pressade vitlöksklyftor 
1/2 hackad purjolök
2 kvistar färsk rosmarin
100 g strimlad rökt skinka
3 dl creme fraiche
paprikapulver
svartpeppar
Vegeta efter smak, istället för salt
smör till stekning
riven Parmesan till servering
 
Koka pasta enligt instruktionerna på förpackningen.
Stek alla grönsakerna i panna så de blir lite mjuka.
Skeppa ner skinkan och sänk värmen.
Blanda i creme fraiche och kryddor. Låt puttra några minuter tills allt blivit väl upphettat.
Dagens salladsbuffé på Guldkusten.
Servera med pastan och riv gärna över lite Parmesanost.

Ungersk Gulasch

Ungersk Gulasch
 
 
Gott med färsk Rosmarin till.

Grönkål- & Broccolisoppa med Basilika & Fetakräm

Idag blev det Grönkål- & Broccolisoppa med Basilika & Fetakräm och Foccacia till alla Guldkustbarn:)
Grönt om våren
En bättre vitaminbomb än den här soppan får ni leta efter, härligt vårgrön och jättegod!
Både grönkål och broccoli innehåller massor av C-vitamin så varsågoda, här kommer receptet på vårens energi-startskott.
Receptet till soppan och lite annat smått & gott med nyttigheterna hittar du här
Basilika- & Fetakräm
Smaklig Spis!
 

Vicket köp

Hittade en skylt som passade mig perfekt igår:)
Livet är alldeles för kort för att inte äta kakor!
 

Top Hat

Härligt med snö!

Fiskgratäng med Savojkål

Hoki på bädd av Savojkål med potatismos

4 pers

500-600 g hoki halvtinad, delad i bitar

ca 5 dl finstrimlad savojkål

1 hackad purjolök

2 grovrivna morötter

1 -2 tsk salt

1 krm svartpeppar

2 dl creme fraiche

1-2 dl matlagningsgrädde

2 dl riven Västerbottenost

Fräs savoykål, purjolök och morötter i smör tills det mjuknat. Häll på creme fraiche och grädde, krydda med salt och peppar. Låt puttra någon minut.

Lägg torsk i en smord ugnsfast form.

Spritsa potatismos runt om fisken.

Häll grönsakssåsen över fisken.

Strössla över den rivna osten och kör i ugn tills fisken är klar.

 
 

Lax på menyn idag

Idag så la jag lax i en smord ugnsform med salt & peppar på.
Vispade ihop vitlöksost (färskost) med lite vitlöksdipp (creme fraiche) som vi hade över sen helgen.
Bredde det på laxen och in i ugn på strax under 200 grader till laxen var klar.
Måns önskade potatismos till så det blev till att koka perer, pressa i potatispressen för att slippa klumpar, vispa ihop med smör och varm mjölk till bra konsistens.
Kryddade moset med S & VP, muskotnöt och en gnutta socker.
Krispig sallad till:)

Äppelsockerkaka/Fyriskaka

Med massor av gamla juläpplen så får det bli en smarrig äppelkaka:)
Recept ur "Sju sorters kakor", en mycket välanvänd bok som ni ser;)
Fina rader med äpplen. Jag gjorde dubbel sats i långpanna, det gick utmärkt.
Mumma! Gott med vaniljsås eller en klick grädde till men funkar även i ensamt majestät.
 

Vad hände??!

Ja, vad hände med vår fina gran? 
Man blir lika brydd varje år. Helt plötsligt så börjar det trilla ner kulor på golvet och när man går förbi granen lite för nära så rasar barren:)
Nu är han utslängd vår gamle vän, men han har lovat att komma åter igen nästa år:)
 

Julgransplundring

Barnen önskar oss God Jul & Välkommen på "svarta" tavlan:)
Silke & Jools tränar dans medan moffa tränar jullåtar.
Men innan det blir dans kring granen så äter vi tomtegröt & skinkstut.
Faktiskt riktigt gott igen:)
Jools väntar på dans.
Godsaker som sig bör på plundring.
"Så går vi runt kring ett enerissnår, enerissnår, enerissnår...."
 
 
 
 
 
 

Nöjd...sjukt nöjd...

...ja, som ungdomarna säger, sjuuukt nöjd, känner jag mig med mitt köp från Granit.
Har äntligen köpt två glasbehållare som vi kan servera vatten/lemonad/lingondricka/svartvinbärssaft mm mm ur när vi öppnar vårt café.
Cafét är ju inte klart än...men vi kan ju använda dem innan dess oxå:) 
T o m emballaget var snyggt! 
Bubbley!! 

Kräver utrymme

Har börjat plocka undan julen....fast jag helst har kvar gran och adventsstjärnor till mars nån gång:)
Och det är tur att vi har mycket utrymme ute så vi får plats med alla julsaker...för det är mycket och skrymmande. Som tex de här alternativa tomtarna som är ca 50 cm höga:)
Att vi dessutom har otäcka odjur med päls och lång svans som gärna äter upp fina tomtar mm, gör att vi måste packa allt i plastbackar med lock...änu mer skrymmande...men vad gör man inte för att ens kära julsaker skall få återupplivas/återupplevas år efter år?!

Äntligen Ägg

Äntligen börjar vi få lite ägg igen!
Våra små, få hönor lägger söta små ägg så vi kan njuta igen:)
 

Krasch!!

Det var en gång ett sött litet monster som satt på ett köksbord med ett pepparkakshus framför sig...
...PLÖTSLIGT fick han sällskap av två små monster till och DÅ.....KRASCH!!!
Hoppsan!
Mumma med monstergott pepparkakshus:)

First time ever

Jaha, är det där kloten kommer upp...
....då ska vi se....
...vilken stil!!!!
....bara och vänta å se hur det här går:) Första gången Måns bowlar.
Pelle har snitsen inne....
...STRIIIKKEEE!!
Jag ser ut att vara på väg att tippa framåt:) 
Olle drog in flera strikes.
Liksom den här killen:)
Delar av vinnande laget!
Firade med burgers på MAX;) Vilken toppendag!
 

Måns-projekt

Igår påbörjade Måns projekt "Raket"....som idag utvecklades till en båt:)
Vackert dekorerad minsann.
Rejäla pontoner.
Snygg och klurig coh full av återbruk:)

Nu bär vi tebaks

Idag passade Måns & jag på att tömma lon på granar och ris från Marknad i Advent.
Och så fortsätter planeringen för vår framtida verksamhet här hemma på gården. 
Tex så ska vi riva och bygga nytt här på baksidan/ovansidan. Där ska vi bygga kök, nån slags toalett/dass-variant och skaparverkstad för barnen.
Hela stället skall målas och förhoppningsvis ska vi få upp lite staket runt om.
Men först ska julen bort och lillhjärtat hjälper gladeligen till:) Hejhå, hejhå, vi till vår skog gå...
Vackert!
Och ända hit ska vi sträcka vår verksamhet:) men det återkommer vi närmare om...några hemlisar måste vi ju ha, eller hur?!
Trollstenen kommer man kunna ta en närmare titt på om man vill:)
 
 
 

TobleroneParfait

TobleroneParfait
125 g Toblerone
3 äggulor
1/2 dl socker
2 1/2 dl grädde
50 g hackad mörk choklad
ev lite nougat
 
Vispa grädden ganska fast.
Vispa äggulor och socker.
Smält Toblerone.
Blanda allt försiktigt men noggrant.
 
Klä en "sockerkaksform" el liknande med plastfolie.
Strö ner den hackade chokladen och ringla ev lite smält nougat som ett mönster i botten (blir snyggt när du sen vänder upp för att servera).
Vänd ner smeten och lägg över plastfolien.
Frys över natten.
Ta fram en kort stund innan servering.
Mumsfillibums!
 

Lax på Potatisbädd med Kaviargrädde

Idag hade Måns önskat sig Lax till middag. Passade på att börja använda min julklapp, Tinas superfina kokbok. 
Lax på Potatisbädd med Kaviargrädde
 
Måns är chef över gräddvispning:) 
Superenkelt. 
Jättegott, som Tina skulle ha sagt!
Blev dock lite småbränt med osten upptill så det får man ha koll på.
Kaviar tillsammans med fisk är ju väldigt gott uppenbarligen. Har ett annat recept här som också är gott.
 

Nyårsafton 2014

Dukat inför 2014 års nyårsfest. 
I väntan på gästerna. 
Hade turen att få fira tillsammans med våra skönaste grannar.
Carlsson-Pettersson, Johansson-Carlsson och Göranssons:)
Lena googlar konservburkar för en nyfiken i en strut... 
Axel och Måns fixar drickat:) 
Stilig nyårskille! 
Självservering av mat & dryck från knytis-bänken. 
Barnen skålar med sina festglas. 
Pettersson fixar en Kaffe Karlsson. 
Gottigotti! 
Fick vackra blomster av gästerna. 
Trevligt med fest över generationerna. 
 Måns piffar till deras efterrätter lite extra:)
Serveringspersonalen. 
Lena hade gjort panacotta med passionsfrukt och glasskula med krossad turkisk peppar, jäklarns så gott! JAg hade gjort Tobleroneparfait som oxå var gott. Blev trippel efterrätt i år oxå fast vi tyckte det blev lite väl mycket ifjol;)
Skjutning av Partypoppers är festligt. 
Dom flög lite överallt:) 
Storkillarna umgicks på sitt sätt...via spel på varsin mobil...fast tillsammans...
"Eftersnack" ända fram till tolvslaget. 
"Tjyyvar" i köket som äter krossad turkisk peppar:) 
Pelle fick ny frisyr under kvällen. 
Världens sötaste Måns! 
Isak och Nils kollar så våra "fyrverkerier" funkar som dom ska inför tolvslaget.
Nu är det nära, Isak korkar upp Pommacen!
Och GRATTIS till Anna Brita som fyller år när klockan passerat tolv! 
Grannarna skötte fyrverkeri som vi njöt av. 
Vi körde med tomtebloss. 
Det är alltid magiskt att hålla i. 
Elin ser lite förskräckt ut.. 
Hade lite "värre" doningar också, såna där som man kan ha i tårtan;) 
GOTT NYTT ÅR!
Må 2015 ha en massa spännande att bjuda oss på! Om inte så fixar vi det själva;) 
 

Parmesansticks

Favorit i repris!
Kavla ut en rulle smördeg lite mer än den redan är.
Pensla med uppvispat ägg. Riv över parmesanost (eller annan god) och strö på sesamfrön.
Skär den i två delar på längsen och sen i smala remsor. Vrid dem ett par varv.
Grädda dem tills de fått fin färg och är frasiga på ca 200 grader.
Gott som snacks!
 

SkinkJansson

Ett avbräck efter julmaten, SkinkJansson.
Riv skalad potatis grovt, blanda med finhackad purjolök och strimlad skinka. Använd sista av julskinkan om du behöver bli av med den. Blanda även ner ganska mycket av en god, stark riven ost. 
Blanda runt allt ordentligt.
Dränk in allt med grädde och kör i ugn tills potatisen är klar. Späd med mer grädde om det behövs.
 

Saffranskaka & Tjejmys

2 ägg

1 1/2 dl socker

100 g smält smör

1 1/2 dl fil / gräddfil / kesella

2 påsar saffran

1 tsk kardemumma

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

russin

Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner smör, fil, stött saffran och kardemumma.

Blanda och rör ner mjöl och bakpulver.

Smöra, bröa en form och lägg russin i botten(så hamnar de överst på kakan när den vänds).

Grädda nederst i ugn i 175 grader, ca 40 minuter.

Brukar ju baka den här goda Saffranskakan i juletid. Den här gången blev det med mjölkfritt margarin och Soyayoghurt för att den skulle passa alla. Och det var bästa resultatet någonsin. Den blev väldigt saftig. Kan även ha att göra med att jag inte hade i några russin som sägs dra åt sig "fukten". Tro jag det så skrynkliga som dom är;) 
Glögg, pepparkakor, ädeloströra, rullrån, saffranskaka, kaffe och andra kakor....nu kan vi fika tjejer!
Så roligt att träffas alla igen, var länge sen sist. Många skratt å fniss blev det:)
Puss & Kram på er!
 

Ett minne blott

Jag ViiiiiiLLLLL att snön ska komma tillbaka!
Rimfrost
Knarr under skorna
Och sol. Är det för mycket begärt??!

Juldisco

 
 
 
 
Love It!!!!

Julmiddag & tomtebesök

Så slog äntligen klockan...MAT! 
Härligt att få kasta sig på julens alla goda smaker. 
Elvis hugger in på det varma.
Förberedde gräddstuvad grönkål och smörslungad brysselkål med morötter dagen före som bara var att värma på julafton. 
Ägghalvor med majjo och kräftstjärtar...mums! 
Julmust är såå gott! 
Fina hjärtat mitt:) 
Hela kusinligan:) Åtta godingar..åsså Steffe. 
Så kom Tomten till slut! 
Alla bänkar sig på behörigt avstånd. 
Jools tog det säkra före det osäkra och satte sig bakom granen, under trappen:) 
Tack Tomten! 
Tomten fick både fasta handslag... 
...kramar... 
...och gruppkramar:) 
Pelle tog över läsning av paket när Tomten gick vidare till nästa gård.
Även vi vuxna blir glada över paket:) 
Bänkade för att titta på Julens viktigaste bud, KarlBertil Jonsson! Momma myser med Olle.
Och vips så hade hon förflyttat sig till Isak för att få massage...där jag också fick vara med...typ;) 
 

RSS 2.0