HITTA till "Lilla Soppcafét" - vägbeskrivning
Här är en enkel vägbeskrivning när ni kommer
från Frösön och "stan".
Åk över Vallsundsbron mot "Annersia".
Sväng sedan höger efter bron, mot Orrviken, kör ca 2,3 km.
Därefter svänger ni vänster upp mot Rasten, kör ca 2 km.
Efter de 2 kilometrarna kommer ni till Bällsta, sväng vänster här, strax innan Bällsta-skylten.
Här är vår gård och "Lilla Soppcafét" ligger på vänster sida. Parkera kan ni göra till höger vid vårt garage.
Varmt Välkomna!
SORTIMENT i Kakbua!
ÖPPETTIDER:
SÖNDAG 11/12 klockan 12-17
Här kommer jag eftersom lägga in bilder på det vi kommer sälja på andra och tredje advent i
Kakbua. Så titta in här
(på just det här inlägget!) lite då och då framöver då det kommer nya godsaker var och varannan dag så du vet vad du kan handla när vi öppnar!
Kakbua är precis som det låter- kak/pryl-försäljning ute i bua/bryggstun. Jag har
ingen fikaförsäljning utan kommer bjuda på lite hemgjord glögg och pepparkakor medan ni strosar runt och väljer ut vilka små kakor ni skall ta med hem.
Kakor och godis kommer vara förpackat i fina påsar el dylikt med ett tiotal i varje.
Jag bakar med riktigt smör(förutom några sorter som är mjölkfria)ägg från våra hönor och mestadels ekologiska råvaror.
Vi kan endast ta emot kontant betalning!
Varmt VÄLKOMNA till KAKBUA!
Klassiska Bondkakor
Bruna skurna med solrosfrön
Ljus- & Blomuppsättningar
Adventsljusstakar
Saffranshjärtan - "lussebullar"variant
Presentförpackning till din kära?!
Här packar vi kakorna för glatta livet!
Glöggen på gång, nu skall den bara stå över natten innan den hälls upp i flaskor
Mammas frasiga, fantastiskt goda rullrån
Granar på plats
Rönnbärsgirlanger
Nougat & Marsipanrutor
Marsipankulor med polkakross
Passionsfruktstryffel
POLKADRÖMMAR
Tovade figurer, gjorda av Isak!
TUNNBRÖD
VÄGGLJUSSTAKAR
Ingen jul utan POLKAGRISAR!
FARMORS DIKTHÄFTE
AMATÖRTAVLOR
NÖTSTRUTAR - blandade nötter med julsmaker
ÄPPELMOS
Finfin mat till pippifåglarna:)
DEKORATIONSSLINGOR - gjorda av värmeljushållare
JULSTJÄRNOR
SMÖRRINGAR
r />
PAULINABRÖD
CHOKLADSKEDAR - stoppa ner i en kopp het mjölk eller kaffe, rör om tills chokladen smält. NJUT!
VIT med polkagris, MÖRK med mint och hasselnöt, MÖRK med kaffebönor
SAFFRANSSNITT
PEPARKAKSGROTTOR med lingon
ISAKs CORNFLAKESDRÖMMAR
NYGÅRDENS EKOMÜSLI med kanel,aprikos,russin och melonkärnor
NOUGATKAKOR
DUMLEKAKOR
MOSTERS DAIMKAKOR
KRETSLOPPSHUSETS COOKIES
JÄMTLANDSKAKOR
PYTTISAR - små tunt skurna franska pepparkakor, jättegoda med mögelost på!
Ekologisk kanelMÜSLI med tranbär
Godaste CHOKLADKOLAN (kommer säljas så här på fat)
MÜSLI & HONUNGSRUTOR
CHOKLAD & LAKRITSRUTOR
STJÄRNOR i olika storlekar
LJUSKRONOR
LJUSSTAKAR
Pilatesavslutning...
...har vi haft ikväll. Varje termin så anordnar bästa Teresia, vår instruktör, en trevlig liten tillställning för oss. Vi har provat att dansa afrikansk dans, linedance, träffat ett medium, gått på bio, konsert, grillning mm. Ikväll fick vi prova på bildterapi. Vi var ca 15 st som fick måla fritt utan förbehåll, rätt kul faktiskt fast jag inte är den konstnärliga typen vad gäller målning direkt...
Mitt konstverk....känns som jag är duktigare på att fixa fikat...
De fick börja med en stut och sedan åt vi en sån här goding:) Mjukpepparkaka med lingonglasyr.
Lyssnar just nu på
Cee-Lo Green vilken skön låt (med "rätt ordval") Och skönt färgval på kostymen, matchar mina kakor och min favoritfärg, rosa:)
En ny Tina...
...eller kanske är det gamla Tina som kommit tillbaka;) Hur som helst så säger jag bara Welcome!! Som jag har längtat efter dig.
I morse var det långt,långt och en hemsk utväxt...urk!
Men så som i ett trollslag så är håret visserligen fortfarande långt men uppklippt=lite mer frisyr, ingen utväxt utan nya fina färger som min frissa Mia ordnat. Som ALLTID får hon till mitt hår så fint. Tack Snälla!
Tuperad som en partydrottning packade jag, min man och Olle med kompis in oss i bilen ikväll och begav oss till Storsjöteatern. Där hade Prolympia ordnat en föreläsning med:
En otroligt gripande berättelse om hans uppväxt med droger, alkohol och misshandel. Jag känner så starkt för barn och ungdomar som helt ofrivilligt hamnar i detta. Min mascara som jag hade när jag gick dit sitter nu på min koftärm..
Jag beundrar honom för att han tagit sig ur allt detta och på ett bra sätt visar för andra ungdomar att det är SKIT med droger och att man kan ta sig ur...om man har tur!
Man får också en annan förståelse för att ungdomar hamnar snett när man fått glutta på gardinen och tittat bakom.(det sa alltid vår älskade tant Ellen som jag jobbade med på Domus en gång tiden)
En eloge till Prolympia som satsar på den här typen av föreläsning, tror det här når ungdomarna(som hade obligatorisk närvaro)på ett helt annat sätt än om en vuxen skulle stå med pekpinnen och messa. Det är ju ofta så vi gör för att vi är så rädda om våra barn och inte vill att de ska hamna snett. Men om man tar lite från båda världarna så är nog det det bästa.
Stanna upp och krama lite extra på era fina kidz hemma, det gjorde jag ikväll.
Första Advent
Äntligen är det dags att tända första ljuset!
Äntligen får vi mysa till det i köket!
Äntligen får vi ta in lite rött i vardagsrummet igen!
Äntligen kom första snön!
Äntligen julstrumpor!
Äntligen julkorv med potatis och senap!
Äntligen får man ta fram några julfavoriter!
Isak jobbar inför KAKBUA
Igår var vi på Syssla när dom öppnade, för Isak skulle absolut köpa ull för att tova figurer. Dessa och några till kommer han sälja i KAKBUA.
Härliga hjärtan att hänga i granen.
Tunnbrödsbakning
I min värld så sker det här, tunnbrödsbakningen alltså. I tant Ainas söta lilla bakstuga. Fast den här gången var skillnaden den, att jag skulle inte bara få komma och proväta dessa varma, mjuka sagolikt goda bröd med halvsmält Bregott på. Nä, jag skulle få gå som "lärling". Jag är ju bara 42, eller jag menar 27...så det börjar på vara dags att få lära sig den här konsten. Inte för att jag tror att jag blir fullärd idag. Nä, jag får nog försöka lirka in mig här nån fler gång.
"Stöpan" hade AnnaBrita(min fina granne) och min fina mamma redan gjort när jag kom från jobbet.
Sedan skall "ämnena" göras, och det var det viktigaste på hela baket som jag förstod.
Visst är dom fina:) med lika förkläden och allt.
Jag gav upp efter att ha förstört två stycken. Hit med kaveln, nu vill jag baka!!
Ta mer mjöl! Lägg kaveln där borta! Luft under, lufta, lufta! Dra den bort, inte lyfta! Kom ihåg att nagga! Den skall vara rund! Du måste kavla tunnare! Den här blev för tunn!Epp,epp, lägg kaveln på den sidan! Alla saker måste ligga på rätt plats, annars flyter det inte på !
Herregud, det är jobbigt att vara lärling! Men oerhört roligt, iallafall när man får baka med mamma och AnnaBrita! Många skratt och svordomar faktiskt, det trodde jag inte;)
Stor, rund och lagom tunn!
Ååååå, fort ta den och vrid runt den!!!
Åsså in med andra ändan! Kan erkänna att kavlingen var lättare än gräddningen...Herregud vilket precisionsjobb!
Och varmt, inte undra på att damerna med sina ordinarie "värmeförändringar", var tvungna att ha dörren på glänt lite då och då;)
Förpackade för att frysas och sedan säljas i KAKBUA på andra och tredje advent!
TACK snälla AnnaBrita och mamsen för att jag fick vara med! Men det värsta(för er) är att jag kommer vilja var med igen, för det här var riktigt skoj. Och då menar jag inte bara bakningen utan även sällskapet. Stor Kram!
Och idag så här dan efter, så ömmar mitt gäddhäng och axlarna är stela.
Gomorron!
Tittar in en snabbis innan jag skall ta på mig min kockutrustning och börja laga mat på jobbet.
Sedan skall jag faktiskt få hänga med och baka tunnbröd med mamsen och vår granne på eftermiddan:) lägger in bilder om det ikväll.
Hinner nog med lite mer fix ikväll oxå så jag kanske kan få lite ordning i detta innan advent...
Kalasdag på Guldkusten
Måste visa härliga bilder från vår Matateljé där barnen idag jobbat "på riktigt". Vi har haft kalas för dem som fyllt år under senare delen av hösten. Barnen hade valt att vi skulle äta falukorv med stuvade makaroner:) och till efterrätt skulle vi ha fruktsallad. Men eftersom inte alla tyckte om all sorts frukt så kom dom på att de skulle ha som en buffé så man kunde plocka det man ville, lika som vår salladsbuffé.
De ville ha de traditionella frukterna men även granatäpple, honungsmelon och vindruvor var en önskan.
Inköpslista för frukten hade de gjort tidigare i veckan så allt inhandlades igår. Idag jobbade några med att skära frukten i fina bitar för att sedan duka fram till sina vänner.
Sedan vill de att vi skall sitta vid långbord och äta alla tillsammans, vilket fungerar utmärkt. Några satt i en grupp och gjorde fina bordsdekorationer som de sedan la fram.
Nästa "kalasdag" på jobbet blir om några veckor när det är dags för vårt julbord. Men det får ni ta del av då:)
Morotspannkaka med bacon & Äppellingon
Idag åt vi god lunch på jobbet. Hade hittat det här receptet i senaste Buffétidningen. Prova! En ny favorit bland barnen:)
Ingredienser
Gör så här
- Sätt ugnen på 225°C.
- Vispa ihop ägg, vetemjöl och hälften av mjölken till en jämn smet. Vispa ner resten av mjölken.
- Lägg bacontärningar i en smord långpanna. Ställ in i ugnen ca 5 minuter.
- Skala och riv potatisar och morötter grovt. Ansa och skär purjolök i tunna skivor. Blanda ner grönsakerna i smeten. Krydda med salt och peppar.
- Sänk värmen till 200°C.
- Häll smeten i långpannan, rör runt så att bacon och grönsaker fördelas jämnt. Ställ in i ugnen 25–30 minuter. Servera pannkakan med urkärnat, tärnat äpple blandat med rårörda lingon.
Farbror Carl-Göran...
...ja, när jag var liten så fick jag följa med min farmor ibland till våra grannar som bodde i Svindalen. Där bjöds det på fika och lek med deras getter.
I alla år har jag vetat att Carl-Göran är fd lärare och att han är författare. Det var inte förrän i somras när jag skulle förverkliga en dröm som jag förstod
hur känd han är, läs på Wikipedia vid intresse. Och det var tur för hade jag vetat det innan jag ringde honom i mitt ärende så hade jag aldrig vågat. För mig är han ju "bara" farbror Carl-Göran:)
Det är så att min farmor, Elsa Göransson, skrev mängder med fina dikter under hela min levnadstid tillsammans med henne. Oftast skrev hon på jamska men även på rikssvenska.
Vinternatta
Menatta, vintenatta
måunskene, rim´n
de blänke på bjårskkvistom,
buskan e´hopstuke ta snöa
å´sir ut som trolla
der dom ståur
uttsinn nylannom.
De gnarsk ti snöa
pöne skosålom,
å´måunen blaga
ti skiättjom.
Je tårs nästan int annes,
radd att je ske skreme bort
ahlt de dann fine,
som någ´n ha skapa at oss,
men som ma bare
ha fått låune e´tag.
Efter att farmor gick bort så tog vi ju reda på det mesta av hennes verk och jag har starkt känt att jag vill göra något med det, så att inte allt bara blir liggandes i en låda.
Jultomt´n
Tomt´n komme utti väja
ma lökta ti nava å´sättjen på rygga.
Når han nådde oppå gåurn
sa flöug visst bajurn ti´n
för han gick bå hit å´dit
å´känne på all döran.
Först prövd´n garagedöra,
saan vebudöra,
å´sa öppnen föusdöra å´källardöra,
men äntela kommen straglen
hitat stugubrua å´buhllte påu.
Barna hade stått herri fönstran
å´sitt hårre betjytle han bar se at.
In komme n´goflinut n´tomte
som dejle ut paketa å´pjullran.
Han tyckte visst att all ha vö snäll
för all fick julklappan ta na.
Å´sa goshle n´som han va
för han krama om all av enänne
innan han gick åutabak uttgjönom döra.
Ing´n hadde stånnan te si ätte
vårst han to väjn, för nu skull paketa öppnes,
å´om e´stånn
sa låug e´n´stor n´ pappershöug kvar.
Jula hade kömme
å´grötfate at n´ dann snälle tomta
va sätt uttpå brua.
Om julmåra når ma skull fara te julott´n
fick ma bara in tomfate.
Sagt och gjort, jag anordnade en kväll där Carl-Göran kom hem till Jämtland tillsammans med sin nuvarande livskamrat, Sigrid Kahle(även hon känd författare) och läste farmors dikter.
Mina fina killar tog entré av gästerna.
Vi hann ju inte läsa allt denna kväll, så endel kunde gästerna själva gå runt i trädgården och läsa.
Fina fina farmor när hon fyllde 80 år, bara några månader innan hon gick bort...
Här hälsar jag de 75 gästerna välkomna, eller rättare sagt så svämmade mina känslor för farmor,farfar, vår gård(deras fd) över och jag grät, hulkade fram:
Je sir tebaker, så heter en av farmor Elsas dikter. För mig så sir je tebaker på min barndom med värme och glädje.
Vi hade sommarstugan där nere i Bäckdalen och när vi inte ville ha fisken som serverades hemma så sprang vi över lägdan hit. Vi visste, jag och lillebror Stefan att här fick vi det som var godare, ballerinakex och saftJ.
Här är ju numer mitt hem, min familjs hem. Och nu när våra barn springer omkring i buskarna så minns jag hur vi brukade leka kurragömma här och byggde kojor med täcken och stolar.
I farmor och farfars hem var det verkligen så att ”det bästa man har sätter man på bordet”, vi barnbarn stod i fokus.
Vi fick lära oss hur man hessjade hö, växtfärgade garn, bakade sockerkaka och hur man sprängde traktordäck så det small över hela byn på Valborg.
De hade alltid tid för ett parti Fia med knuff och tid för att packa en picnickorg med saft å vetbrö att ta med till skogsbrynet.
Jag försöker leva livet likt detta fast i vår tid, ett hem som är öppet för alla, med många barn som springer omkring.
Jag försöker även ta tillvara på de minnen jag har på bla det här viset, en kväll där vi skall få lyssna på farmors dikter.
När jag var liten fick jag följa farmor till vår granne, farbror Carl-Göran och tant Anna, där jag lekte med deras getter.
Så det är en stor ära för mig att Carl-Göran vill vara här ikväll och läsa för oss! Och jag vet att farmor i form av en talgoxe sitter med oss i träden och är lycklig och stolt!
Ja, det var rätt pinsamt men jag som verkligen hatar att prata inför många, tog tjuren vid hornen och gjorde det trots att det stundvis säkert inte gick höra vad jag sa pga gråten;)men jag är stolt över att jag tordes!
En otroligt pigg och fräsch 88-åring trollband oss alla med sina berättelser om Bällsta, Svindalen och bygden här i kring. Jag förstår mamma när hon säger att de inte ville att hans lektioner, när de gick på skolan i Svenstavik, skulle ta slut!
Vi tog en fikapaus mitt i kvällen. I entrén ingick en kakbuffé med ett 15-tal sorters kakor.
Några passade på att besöka vår LOPPIS.
Därefter spelade min älskade pappa några låtar på dragspel, musik jag är uppväxt med:) Och så läste även han några dikter av sin mamma.
Carl-Göran avslutade med att läsa lite till och sedan tackade vi honom med lite hemgjord saft, müsli, egna ägg, rökt fisk från Storsjöfisk,mm.
Jag hoppas verkligen att jag kommer träffa honom igen när han har vägarna förbi Bällsta!
Det här var en kväll som jag för alltid kommer bära med mig och något som jag definitivt kommer göra liknande igen!
Det här är ett exempel på vad "Tinas Goda Ting" gör: Catering, evenemang likt detta, Loppis, Kakbua, Presenter, Bröllop mm.
Kontakta mig om du vill ha hjälp med något roligt, spännade projekt.
[email protected]
Tinas Goda Ting - catering
Tinas Goda Ting
Jag fixar allt från 40-års festen, till studentfesten, till bröllopet, till surströmmingsskivan,
till sju sorters kakor vid dopet!
Jag gör även det lilla extra med vackra, roliga, mysiga dukningar, allt efter Era önskemål.
Det jag tillagar och bakar är till största del ekologiskt och gärna lokalt producerat.
Smakupplevelse går hand i hand med kvalité.
Jag levererar maten och dukar gärna upp den.
Fin lokal i gammal skolbyggnad finns att hyra via mig.
Kontakta mig för menyförslag:
Tina Hoversjö 063/37249 070/6440725
Matateljén på GULDKUSTEN
Det här är en succé innan vi ens börjat jobba med den "på riktigt". I förrgår kom snickaren med vår jobbarbänk till matateljén och direkt samlades de små guldklimparna för att koka mat.
Här är det min Måns som undersöker allt nytt innan frukost och innan det kommit fler vänner för att hjälpa till.
De har börjat nu att sitta och klura på vad man behöver i denna hörna. Med mina stoora öron hörde jag att de behövde en sop för att städa i sitt kök:) och fler förkläden, för det skulle alla bära....väntar med spänning på att få följa deras arbete här ute.
Vet att de pratade om gröten som blir över vid frukost tex, vad händer med den? Någon trodde att man slängde den. Fel,fel,fel! Den bakar vi bröd på, och det skall de själva få gör i sin ateljé nån dag. Då får de en helt annan koppling mellan maten i olika former.
Och JAA, de proväter den okokta pastan;)
Vilken underbar doft...
...som spred sig i köket på jobbet idag. Jag gjorde en maträtt från Östergårdsskolan i Halmstad där man valt att laga mat med färska råvaror, bla gör man 2000 portioner potatismos i det här receptet!! Så där kan jag slänga mig i väggen med mina 25 potioner:)
Hur som helst var det lika gott som det doftade!
Dessvärre är receptet för 100 pers så man får göra på "en höft" helt enkelt, varför det nu heter så?..
Fisk under sprött täcke
Sej el Torskfilé
S & P
Lägg fisken i ugnsform, salta och peppra.
Blanda ihop:
ströbröd
riven Kvibille cheddar
hackad persilja
pressad/hackad vitlök
S & P
Strö detta över fisken, ringla över rikligt med flytande smör.
Grädda i ugnen i 140 grader till nästan klar, höj till 200 på slutet för att färgsätta och gå klar.
Potatismos
Potatisen kokas mjuk, häll därefter i mjölk(gärna uppvärmd) och flytande smör.
Vispa med elvisp till slät, ej för länge för då blir moset segt. Krydda med vitpeppar, salt och muskotnöt.
Krämig rödkålssallad med pepparrot
Åt den här till men vi hade vanlig vitkål.
1/4 kålhuvud
riven pepparrot efter smak
4-5 dl creme fraiche
1 dl majonäs
S & P
(Nu var jag tvungen att ta en skrivpaus för att dansa med Måns till Lisa Lövbrands Truly.
Vilken underbar danslåt!! Och Måns är den enda här hemma som man med lätt övertalning kan få dansa med...)
Och det bästa av allt, barnen åt jättebra:)formarna kom tomma tillbaka till köket! Sådana dagar känner jag att jag valt rätt yrke:)
Nu är jag värd...
lite popcorn...
...å en lagom lättsam kärleksfilm!
Jag har nämligen bakat och bakat och bakat hela eftermiddagen och kvällen.
Har hunnit med tre kaksorter och müsli som skall förpackas i fina påsar till Kakbua.
Bilder på detta hittar du i SORTIMENT i Kakbua i tidigare inlägg.
SORTIMENT i Kakbua!
ÖPPETTIDER:
SÖNDAG 4/12 klockan 12-17
SÖNDAG 11/12 klockan 12-17
Här kommer jag eftersom lägga in bilder på det vi kommer sälja på andra och tredje advent i
Kakbua. Så titta in här
(på just det här inlägget!) lite då och då framöver då det kommer nya godsaker var och varannan dag så du vet vad du kan handla när vi öppnar!
Kakbua är precis som det låter- kak/pryl-försäljning ute i bua/bryggstun. Jag har
ingen fikaförsäljning utan kommer bjuda på lite hemgjord glögg och pepparkakor medan ni strosar runt och väljer ut vilka små kakor ni skall ta med hem.
Kakor och godis kommer vara förpackat i fina påsar el dylikt med ett tiotal i varje.
Jag bakar med riktigt smör(förutom några sorter som är mjölkfria) och mestadels ekologiska råvaror.
Vi kan endast ta emot kontant betalning!
Varmt VÄLKOMNA till KAKBUA!
Mammas frasiga, fantastiskt goda rullrån
Granar på plats
Rönnbärsgirlanger
Nougat & Marsipanrutor
Marsipankulor med polkakross
Passionsfruktstryffel
POLKADRÖMMAR
Tovade figurer, gjorda av Isak!
TUNNBRÖD
VÄGGLJUSSTAKAR
Ingen jul utan POLKAGRISAR!
FARMORS DIKTHÄFTE
AMATÖRTAVLOR
NÖTSTRUTAR - blandade nötter med julsmaker
ÄPPELMOS
Finfin mat till pippifåglarna:)
DEKORATIONSSLINGOR - gjorda av värmeljushållare
JULSTJÄRNOR
SMÖRRINGAR
PAULINABRÖD
CHOKLADSKEDAR - stoppa ner i en kopp het mjölk eller kaffe, rör om tills chokladen smält. NJUT!
VIT med polkagris, MÖRK med mint och hasselnöt, MÖRK med kaffebönor
SAFFRANSSNITT
PEPARKAKSGROTTOR med lingon
ISAKs CORNFLAKESDRÖMMAR
NYGÅRDENS EKOMÜSLI med kanel,aprikos,russin och melonkärnor
NOUGATKAKOR
DUMLEKAKOR
MOSTERS DAIMKAKOR
KRETSLOPPSHUSETS COOKIES
JÄMTLANDSKAKOR
PYTTISAR - små tunt skurna franska pepparkakor, jättegoda med mögelost på!
Ekologisk kanelMÜSLI med tranbär
Godaste CHOKLADKOLAN (kommer säljas så här på fat)
MÜSLI & HONUNGSRUTOR
CHOKLAD & LAKRITSRUTOR
STJÄRNOR i olika storlekar
LJUSKRONOR
LJUSSTAKAR
Fler LJUSSTAKAR
Chili con carne
Det var länge sen vi åt Chili con carne men oh så gott! Och när man dessutom inte behövt tillaga den själv är det ännu godare.
Receptet är från Vår Kokbok som låg uppslagen vid spisen och är för 4-5 pers
ca 6 dl kokta bönor el 1-2 brk vita bönor i tomatsås
2-3 gula lökar
ca 2 msk smör
300-400 g nötfärs eller som vi hade idag, älgfärs
1/2-1 dl vatten
1 brk krossade tomater
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
2-3 tsk chilipulver
1 tsk timjan el oregano
1 stor paprika el lite av olika färger
Skala och hacka löken,fräs mjuk i stekpanna med smöret. Lägg över i gryta. Stek färsen i resten av smöret och rör den jämnt grynig. Lägg fräset i grytan, vispa ur pannan med lite varmt vatten och häll skyn i grytan. tillsätt burktomaterna, pressad vitlök, salt och kryddor. Koka under lock på svag värme 15-20 minuter.
Dela paprikan i bitar, tillsätt den och bönorna, koka upp och koka i 4-5 minuter.
Smaksätt ev med mer salt och kryddor.
Servera med bröd och sallad!
Granris, tallris, enris
Jag erkänner! Jag har drabbats av mammas höstsjuka...
måste ha ris i alla former överallt.
Hittade den här fina kälken på vinden på bryggstun idag:) lite mer ris i byttan så blir det perfekt!
Min hjälte som släpade en hel grantopp(från moffas avverkning) ända hem.
Lite snö på det här så...
Undra vem som gått i dessa bamsingar?!
Krya på dig Alvar
Tidigare inlägg från GK:s blogg:
Precis idag när vi skulle göra
Alvars mat så var han sjuk:( Det var lite för kort tid att byta dag och maträtt så vi skickade helt enkelt med Sixten en matlåda hem till Alvar.
Mangokyckling
8 vuxenport
8 kycklingfileér brynes och läggs över i gryta.
Kokas 15 minuter tillsammans med
4 dl vatten
2 köttbuljongtärningar
3 msk soya
1-3 tsk sambal oelek (om man inte är van stark mat så minska mängden till hälften)
Hit kan man förbereda dan före om man vill.
Värm grytan ca 5 min(om du förberett), eller om du gör allt i ett svep, så rör du ner
3 msk mango chutney
5 dl creme fraiche
lite tärnad mango, färsk el fryst
och låt gå varmt innan servering.
Idag blev det jasminris till. Annars är det gott med pressad potatis, det har vi ätit förut till den här rätten:)
Vi gjorde en sallad idag på spetskål som jag köpte i lördags på Ås Trädgård. Åkte dit för att höra med Lars om vi skulle kunna få grönsaker levererade hit på nåt smidigt vis under deras leveranssäsong. Dessvärre var Lars på torget och sålde så jag får ringa honom en annan dag. Men vi fick iallafall med oss lite härligt grönt hem:)
Eva Pettsons enkla sallad
1 spetskålshuvud el 1/2 vitkålshuvud
3-4 gröna äpplen
skivas tunt i matberedare el med osthyvel
Dressing:
2 dl rapsolja
1 1/2 dl äppelcidervinäger
1 1/2 dl gräddmjölk/havregrädde
1 msk senap
drygt 1/2 dl socker
1 1/2 msk aromat/vegeta
1 tsk vitlökspulver
Blanda och häll över kål och äpplen.
Varje dag lär vi oss nytt!
Inlägg från Guldkusten blogg tidigare i höst:
Vad skönt det känns att man inte slutar lära sig saker bara för att man blir gammal:) Idag fick jag googla(vilket bra verktyg!) på den svart/lila grönkålen jag köpte i Ås. Jag vet ju att den gröna heter just grönkål men vad heter den här? Lilakål, Svartkål...nä, den hette rödstjälkad grönkål!Av den gjorde jag den här salladen:
ca 1/2 liter hackad grönkål
1/2 grovrivna äpplen
1 dl blötlagda russin
Blanda tillsammans med
1/2 dl solros-/rapsolja
1/2 - 1 dl vatten
1-2 msk smält/flythonung
saft av 1/2 citron
Låt gärna stå några timmar el till nästa dag.
Maluos torsk i gräslöks- och senapssås stod för övrigt på menyn idag.
2-4 port
1 pkt torsk skuren i tärningar
1 dl creme fraiche
2 dl gräddfil
1 msk fransk senap
1 fiskbuljongtärning
gräslök
1/0 dl vitt vin
(vi tog endast Oatley i Mat)
Koka upp creme fraiche, rör ner gräddfil, buljongtärning, senap och gräslök. Koka upp ynder omrörning tills tärningen är upplöst. Svätt i vinet, lägg ner fisken och låt gå tills fisken äv genom kokt. Rör om försiktigt.
Vi åt även den gröna blomkålen och den här salladen:
4 dl kokta, avrunna bönor, valfri sort
1 gul lök, finhackad
1 hackad paprika
4 tomater i bitar
Dressing:
1 dl rapsolja
2 tsk balsamvinäger
1 tsk chilipulver
1 msk chilisås
1 msk tomatpuré
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk råsocker
2 tsk timjan
2 tsk oregano
1 tsk örtsalt
krossad svartpeppar
1/2 dl vatten
Bland och låt dra en stund innan servering.
Fars Dag!
Far i huset ville inte att morgonens fika-på-sängen-bilder skulle vara med på bloggen, undra varför??
Har hunnit med en fika hos pappa & mamma med tårta och kakor som fick bli vår lunch. Sen var vi till svärföräldrarna på 3-rätters middag tillsammans med Mats bröder med familjer.
Fika på sängen till far med prickigkorv-mackor & varm choklad med marschmallows;)
I Kakbua har det hänt lite smått å gott idag.
Lampa till farstun som även smyckats med en av Isak stora stjärnor, renhornet på plats, två ljuskronor som skall säljas klara och god müsli färdigpaketerad.
Visst blir man varm i hjärtat av sånt här:) Pelle kom med den här ikväll när han skulle gå och lägga sig.
Fick mersmak av stjärntillverkningen igår så både Isak och han har gjort några till idag. Tycker ni dom är fina så kan ni köpa dem i Kakbua på andra och tredje advent!
Full rulle men ändå lugnt å mysigt
Idag har jag/vi hunnit med mycket men ändå har det varit lugnt å mysigt.
Tog en skogspromenad med momma så hon kunde visa vart granarna är som vi skall sälja på "Kakbua", dom var jättefina by the way. Det är pappa som märkt ut dem och han är världens mest kräsna vad gäller granar och så har jag kollat upp dem och jag är ännu mer kräsen, om man nu kan vara det, så det är fina granar kan jag lova!
Momma satt redan uppe i skogen och väntade på oss
Fint med rimfrost
Rimfrost med lite barn i mitten:)
Spraymålade ett fint renhorn vitt, som barnen tagit med hem från Visjön där de brukar vara och fiska på sommaren. Det hamnar nog i Bryggstun så länge.
Var på loppis och fyndade fat till mina chokladkolor som skall säljas i "Kakbua". Nu är det bara att stoppa i frysen och plocka fram till andra advent.
Det här är inte vad det ser ut att vara, det är klyftpotatis som precis har blivit inmojsade med olja, S & P, vitlök. Det är jättesmidigt att få oljan jämnt fördelad när man gör så här, Tack för tipset Marita;)
Tog fram lillgrillen idag och grillade marinerade kotletter. Åt dessa tillsammans med klyftpotatisen, vitlökssås, bea och kokt broccoli. Firade lite Farsdag hemma idag eftersom vi ska till pappa imorgon på tårta och sen till svärfar på middag på kvällen.
Efter middan satte barnarbetet igång;) Vi tillverkade vackra stjärnor i parti och minut. Barnen fick träna att knyta knutar så nu är de fullblodsproffs. Tillslut var det jag som fick säga stopp nu räcker det. Vi får göra fler en annan dag.
Vackra både att hänga eller att ställa som dekoration i tex ett fönster.
En fin ljuskrona som väntar på att få lite lummer runt sig. Sen är den klar för försäljning.
11.11 11/11-11
Ett unikt klockslag. Hade inte direkt tänkt på det förrän de pratade om det på radion imorse. Att det idag klockan elva minuter över elva blev en hel radda med ettor när man skriver det:) Och det kommer aldrig igen heller, tillfället att tex fota vad man gjorde då.
På jobbet laddade vi kameran och fotade, tror de hade sång precis innan lunchen.
Så här såg det ut där jag satt klockan 11.11 den 11/11 2011!
Jag sitter och äter min lunch på jobbet. Idag blev det "veckans allehanda", alltså resten från veckan som gått. Här äter jag av lasagnen som vi gjorde härom dagen, den var god även uppvärmd.
Det fanns även en grekisk köttfärslåda, laxbiffar, bulgur och fiskgratäng att välja på.
Hoppas ni alla haft en bra dag den här speciella dagen!
Veteranbilsfika
En gång per år i 5-6 års tid har jag blivit tillfrågad att ordna fika en onsdag i augusti när Veteranbilsklubben är på sin cruising.
Det är en helt galen kväll som börjar flera veckor innan egentligen, med bakning och planering. Eftersom man aldrig vet om det kommer 40 pers el 200 så gäller det att ladda frysarna med fikabröd:)
De två sista åren har vi hållit till hemma på vår gård och det har varit helt fantastiskt med vackert väder och mellan 200-250 pers, massor av fina bilar och härlig Rockabilly-musik med ett gäng unga tjejer som kallar sig "The Cherrytones".
Det som är lite galet med den här kvällen är ju först och främst att man först när de åker från stan vid 19-tiden får veta att det är ca 80 bilar, i somras var det halvfullt på parkeringen och kö till fikat redan innan klockan 19!! (Det slutade med runt 115 bilar).
Sen när hela karavanen från stan kommer så är det nästan så att de springer upp till fikakön för att snabbt få sig lite fika och ta en bra sittplats.
Därefter är det mys med fika, kolla på varandras bilar, prata, kolla in loppisen och vips är klockan 21 och nästan allt och alla är puts väck borta!
Så står man där själv, med tomma kakfat, en totalt tom hjärna, en underbar familj
som hjälpt till i flera dagar och framförallt under kvällen, och undrar vad var det som hände?!
Så är det bara resten kvar, plocka in allt som plockats ut ett antal timmar tidigare, städa bort allt skräp, vika ihop och bära undan alla bord och stolar, plocka ner tält.....men framför allt, få ett nytt datum inbokat till nästa år igen;) dom vill komma tillbaka. Det är ju det bästa betyget och betalningen för det jobb vi lagt ner!
Sen sitter man som en filbunke i soffan och summerar hela händelsen och ler från öra till öra för det här är helt klart en av sommarens höjdpunkter för oss här hemma på gården.
Så Varmt Välkomna till oss den 15/8-2012 vare sig du kör veteranbil eller en nyare årsmodell. Det här är en folkfest om jag själv får säga....
Tårtsprits och bakplåtspapper...
Inlägg från Guldkustbloggen tidigare i höst:
....är mina bästa vänner när det vankas köttbullar!
Idag åt vi Robins köttbullar med skruvpasta
Har inga mängder men blanda som vanliga köttbullar och blanda ner oliver, soltorkade tomater och fetaost som du mixat till en smet el hackat fint. Fyll spritsen och tryck ut små bullar på en plåt. Och switsch in i ugnen. Har du en varmluftsugn så kan du köra fyra plåtar samtidigt, snacka om effektivt!
Eftersom vi inte kunde ha fetaost i till alla, så gjorde jag 2 kg med och 2 kg utan.
Det är ju också ett "sparknep". När du ändå skall göra ett gäng bullar så passa på att göra julköttbullarna:) Ta undan hälften av färsen och krydda med kryddpeppar. Perfekt att stoppa undan i frysen och ta fram dan före dan, stek upp dem i stekpanna med riktigt smör så blir de som nygjorda och svärmor blir imponerad:)
Ingen stress inför jul här inte, bara god planering!
En Sockerbagare
Jag undrar om han bakade såna här??
F_n, man kan inte prata i telefon samtidigt som man har små pepprisar inne i ugnen!
Nåja, med dessa godingar i soffan framför en film så ordnade det sig ändå.
Jag kunde i lugn och ro kavla och ha koll på ugnen.
Nu ligger dom här i burken och väntar på att få ätas upp av dem som kommer till Kakbua:)
www.NostalgiDans.se
Tänk att man är en person fast ändå är man flerapersoner...utan att för den delen vara klonad.
Många av er känner mig som Tina, hon som jobbar på Guldkusten och har barn på Böle Byskola,Prolympia och lagar en massa mat. Andra känner mig mest som en danstok som har flängt landet runt på en herrans massa dansbanor.
Hur som helst så har jag tillsammans med min bästa vän
en
hemsida där vi härbärgerar med vår "dansvärld". Sidan är inte alltid så aktiv, men några gånger per år när vi arrangerar dans så blommar den upp.
Här kommer lite bilder från vårt galna dansliv.
En danskväll måste förberedas in i minsta detalj!
Som tex sminkning av ett fullblodsproffs;) Melissa i
Zlips
Dukningen är alltid genomtänkt;) och olika på våra NostalgiDanser i Erikslund, där vi brukar vara runt 100 pers som äter innan dansen.
Mat i långa rader, minutiöst förberett....för det mesta...
Våran bildvägg med foton från alla danser i entrén på plats.
Matgästerna njuter av maten innan dansen kan börja...
Grabbarna i
PERIKLES ger alltid järnet denna kväll så att vi får oss en Nostalgidos som skall räcka till året därpå!
Janne
Lunkan
Olsson
Jocke
Pex
Stefan har varit med som en extra bonus i flera år nu, slutade egentligen i Perikles på 90-talet, men vi har haft turen att få med honom på ett hörn;)
Just kvällarna i Erikslund avslutas alltid med ett herrans ös när pågarna lirar hårdrock som Pex and the boys!!
Andra kvällar kan sluta så här. När vi varit på dansmara i Hudik så brukar vi sprida lite ljus & glädje för hotellgästerna efter dansen (består denna helg enbart av dansfolk..kan vara bra att veta när ni ser denna blid..)
Lucia såklart, julgran och så tomtemor. Pepparkakor, polkagrisar och skönsång bjuder vi på, uppskattas av de flesta trots att klockan är sen;)
Ja, så här ser mitt liv ut oxå. Inte bara barn, mat och bilkörning mellan olika friskolor.
Mera ljus
Har hittat igen fler ljusstakar som kommer säljas på adventsöppet i
Kakbua.
Städade av i farstun idag och gjorde lite fint där.
Och så kom jag på att jag skulle sätta upp några gamla skolplanscher, det har faktiskt varit skola här inne en gång i tiden. Min farfar berättade att man hade skola varannan termin eller om det var år här och i granngården, "Sundborgs". Det var lite roligt för när de hade auktion i "Sundborgs" så köpte vi en jättegammal skolbänk där för att den var så fin. Sedan fick jag veta att den flyttats emellan vår gård och deras en gång i tiden:)
Sällskap i köket
Idag fick jag sällskap en stund i köket på jobbet:)
Två nyfikna herrar som ville se vad vi skulle äta till lunch.
Vi åt Bullerbyns Vegetariska Lasagne och den var supergod! En av 2-åringarna åt fem portioner!
Hoppas ni kan läsa receptet här annars kan ni ladda ner el beställa boken "SkolmatsSafari". Kolla på Boktips bland Senaste inläggen i spalten till höger.
Den kommer vi absolut att göra igen.
En kokerskas bekännelse
Ett inlägg från GK:s blogg
OjOjOj....Pannkaka! Min värsta maträtt att laga(måste var sämst i landet på att göra pannkisar), Rufus bästa att äta;)
Ni förstår att det var Rufus pannkaka idag.
Tänker på Signes ord: Det skall vara tunna, inte tjocka, då är det lättare att ha på sylt!
Tunna, tunna, tunna ekar det i mitt huvud, svetten lackar, ska jag klara förväntningarna?!
Undra om de märker att jag smygit ner lite grahamsmjöl? Skyller på laggen om de inte blir bra, laggen är för stor och har för tvära kanter...Åker och köper en ny bra lagg på måndag.
Efter mycket möda och stort besvär ligger dom där:
...inte vackra men gjorda med mycket kärlek!!
Imorse hittade jag dessa små sötingar:
Tre mogna tomater från barnens odling, blir mellispålägg. Till veckan tror jag att vi måste ta in plantorna så resten av tomaterna får mogna klart inomhus.
Hmm, undra om det gick att ha på sylt??!
Matprat
Här är bilder från den kommande Matateljén på mitt jobb.
I vårt Matpratsrum händer det saker och vi kommer allt närmre det vi strävar efter. En plats att mötas där vi kan jobba med alla våra sinnen, smak, lukt,syn, känsel och hörsel.
Böcker som barnen kan bläddra i och diskutera runt. Inbjuder till härliga möten och säkert en hel del önskningar till köket:)
Så här hoppas vi att det ofta kommer kunna vara där när vi fått upp bänkar och skåp på plats. Har ju redan köpt in redskapen så nu är det bara bygget kvar.
Grythyttan 2010
På mitt jobb har vi haft förmånen att få vara med i ett projekt som heter "
Allebarnsrätten", läs mer om det
här.
Vi jobbade redan med att servera barnen bra, vacker mat, att se måltiden som ett möte för samtal och inspiration, att tänka sinnen(Sapere) innan vi blev med i projektet.
Men såklart så har vi blivit ännu mer medvetna om att ta tillvara på dessa stunder och synliggöra dem tydligare för föräldrarna. Vi håller också på att göra en matateljé där barnen själva, tillsammans med pedagoger såklart, skall kunna utforska olika råvaror och jobba med sitt "matprat".
Kommer visa bilder därifrån lite längre fram.
Men här är lite bilder från den sista turen ner till Grythyttan där vi bla fick laga mat tillsammans med Jens Linder, Johanna Westman och Karolina Sparring. Karin Alfredsson(från Östersund ursprungligen) var också med och är tillsammans med Karolina initiativtagare till Allebarnsrätten.
Vi blev indelade i olika matlag och fick olika recept att tillaga som vi senare skulle äta.
Här rullar jag Johannas Gnocchi så svetten lackar, men kul var det:)
Till 4 personer
1 kg mjölig potatis (inte färsk)
1 tsk salt till potatiskokning
1 ägg
4-5 dl mjöl
1 tsk salt
lite riven muscot om du vill
2 msk salt till gnocchi-kokningen
Skala potatisen, dela på hälften om de är stora. Lägg i kastrull och fyll med vatten tills de är helt täckta.
Strö i 1 tsk salt och låt potatisen koka i ca 15 minuter eller tills de känns mjuka rakt igenom. Häll av och låt svalna.
Pressa med potatispress ner i stor bunke. Strö i saltet, muscotnöten och ägget. Knåda ihop ganska snabbt. Häll i 3-4 dl mjöl och knåda ihop tills du får en fast deg som inte klibbar, ta mer mjöl om det behövs.
Dela degen i 5 delar och rulla ut varje del till en lång rulle som är tjock som en vanlig varm korv ungefär. Dela den i 1 1/2 cm långa bitar och lägg över bitarna på en lätt mjölad bricka. Tryck gärna till dem på ena sidan med en gaffel för rätta gnocchi-looken.
Sätt på en pastakastrull med ca 4 liter vatten och koka upp. Lägg i 2 msk salt och fös försiktigt ner gnocchikuddarna i vattnet med en stekspade.
Låt gnocchin koka i ungefär 2-3 minuter el tills de flyter upp till ytan. Ta upp dem mde en hålslev el pastaslev och lägg över dem i en serveringsskål.
Jag fick även bryna smör och lägga i färska salviablad så de blev friterade. Vi hällde sedan salvia-smöret över gnocchin. Supergott!
En välbehövlig paus i matlagningen. Från vänster Karolina, Johanna, Jens, några andra projektdeltagare.
Så var det äntligen dags att få äta all den goda maten alla varit med och lagat:) Vi har båda åren bott på Hällefors Herrgård som ligger strax utanför Grythyttan, väldigt mysigt ställe.
Dag två var det dags för "seminarium" i Grythyttans kyrka.
Det har verkligen märkts att vi varit i ett "matMecka", det är högtidligt med restauranghögskolestudenter i vackra kläder som tar emot oss. De visar upp allt fantastiskt som vi i Sverige har att äta av i skördetid. Bla jordbruksministern Eskil Erlandsson och Carl-Jan höll tal.
Efter de här två åren som jag varit hit så känns det som att jag blivit bundis med Carl-Jan;) han är min nya idol. Har otroligt kloka tankar om mat, måltiden och barn/ungdomar.
Lunchen intogs i gamla vackra stallar som de gjort om en aning för att kunna användas till detta ändamål bla. Men de har bevarat mycket av det gamla, väldigt vackert i mina ögon.
Häftiga "Måltidens Hus", där restauranghögskolan håller till.
Ett enormt bibliotek med all världens kok- och matböcker finns också där liksom en butik med café. Ifjol när vi var ner så var det så fint dekorerat med löv, rönnbär granris mm överallt och massor av maschaller längs hela vägen upp när vi fick vara med på en sjurätters middag med långklänning på kvällen.
Dagarna två avslutades med lite "prat" med enbart oss som var med i just "Allebarnsrätten".
Det har varit jättkul att få vara en del i detta som ni kan läsa mer om på deras hemsida som ni hittar här bredvid. Och vi på Guldkusten känns som att vi är i viktigt "Matprat" tillsammans med barnen varje dag oavsett om vi är med i projektet eller inte.
Varde ljus
Idag har dagen gått i ljusets tecken, hela dan.
Har haft finfint besök av goda vänner och fick äntligen duka lite fint på vardagsrumsbordet. Det har nämligen i flera veckor varit pingisbord och Monopolspels-yta och syhörna;)
Men nu fick vi fika god tårta som Måns Gudfamilj gjort och tända en massa ljus och se så fint det blev.
Passade på att testa mina nya fina ljusstakar och det tippade inte trots att det var tolv pers runt bordet, varav sju(alltså 14 fumliga händer)barn. Tänker att man kan om man vill, limma fast dem på tex ett zinkfat. Ja, inte barnen utan ljusstakarna;)
Barnen fick fortsätta känna av sommaren trots höstruskväder.
De drack Agnetas rabarbersaft till tårtan.
Agneta är en av mina äldsta vänner, våra mammor låg på BB samtidigt och sedan har våra vägar korsats både i skola och egna barnafödanden:)
Här är receptet som jag fått av henne på den godaste rabarbersaften ever.
3 kg rabarber skuren i ca 2 cm stora bitar = full 10 liters hink
2 citroner i skivor
Varva rabarber och citroner i hink och häll över kokande vatten till hinken är full.
Låt stå svalt i 2 dygn. Sila i durkslag. Häll i 2 kg socker(går att ta lite mindre), för tills sockret är upplöst.
Lös upp 1 påse Vinsyra och 1 krm natriumbensoat i lite hett vatten och rör ner i saften.
Fyll i petflaskor och stoppa i frysen. Är inte så bra hållbarhet så det är perfekt att ha i frysen och ta upp en flaska då och då under vintern tills man kan njuta av nya rabarbrar till våren igen.
Måns njöt av att få fylla 3 år igen! Det är ju över en månad sen han fyllde men eftersom Gudmors familj inte kunde komma då så blev det firande idag oxå. Man kan ju aldrig få för mycket tårta...väl?!
Mer ljus blev det i "Kakbua" när jag efter mycket pill och jox fick till mina "lampor". Jag har länge tänkt göra dem men inte orkat ta tag i det. Men nu hänger dom där, perfekta till lokalen.
Sen pimpade jag ljusstakarna där ute lite.
Men nu släcker jag för idag...dags att natta efter en lång men trevlig dag.
Från jord till bord...
(Mer från GK!)...eller iallafall från kyl och skafferi till mun:)
Idag åt vi Elis våfflor med grädde och jordgubbssylt.
Jag skulle väl ljuga om jag sa att det här är en favorit till mig, inte när man stekt 50 våfflor och lagt på hög i ugnen och de är mjuka och sega...fast när man får dem nygräddade, frasiga och härliga uppe i Långbuan med getterna som sällskap, då är det mums!
Men barnen åt för glatta livet, tom så de ej orkade frukt efteråt:)
Måste visa vilken härlig äppelmos de fick till gröten imorse, mos från Axels äpplen som hans mormor gjort, Tack så hjärtans!
Sex laxar i en laxask
Ännu ett utdrag från Guldkustens blogg:
Idag kom Marie med 10 kg regnbåge direkt upptagen ur Storsjön och levererad till dörren. Visst är det fantastiskt:)
Det var bara att kavla upp ärmarna, ladda CD-växlaren med bra musik och sätta igång att rensa och filéa fisk. Har lärt mig av Marie att fisken håller sig bättre om man inte fryser in den hel, och att benen är lättare att ta ur när fisken varit frusen.
X antal timmar senare hade vi 6 middagsportioner (á la Hoversjöfamiljen) packade i påsar. Då räknade jag att vi får iaf en matlåda oxå per middag. Och så blev det fileér till två middagar åt momma & moffa:)
Sen tog jag och gjorde fiskbuljong på nästan allt rens, allt enligt recept i Vår kokbok...meen så gott! Det blir finfint att ta fram till soppor och grytor i vinter. Man kan ganska lätt räkna ut att 70:-/kg definitivt är värt pengen för denna fina fisk!!
Och gissa vad det blev till middag?! Just det , fisk;)
Jag tycker att denna är den godaste och absolut enklaste varianten.
Efter att du har filéat, benat ur och flått fisken så lägger man den(avsköljd förstås) på en smord plåt el ugnsform. Strö över finskuren purjolök, krydda med citronpeppar och salt. Häll på rejält med grädde, min erfarenhet här hemma är att såsen aldrig räcker till alla mosade potatisar. Låt gå i ugn tills klar. Servera med kokt potatis och en sallad av kokt haricot verts, skivad röd lök, smulad fetaost, paprika i bitar. Droppa över olivolja och balsamvinäger, smula på lite flingsalt och nymalen svartpeppar.
Tack Marie & Tom för en mumsig middag!
Allhelgonamiddag
Idag blev vi bjudna till mamma & pappa på Allhelgonamiddag. Mamma lagar alltid så god mat och idag var inget undantag. Vi fick en förrätt som nog var en variant på skagenröra som låg i ett smördegspaket. Till varmrätt fick vi helstekt fläskfilé med en sagolikt god senapssås. Hon avslöjade att hon även haft i en klick vitlöksbearnaise...mumma! Och till det, Hasselbackspotatis!! Snacka om en bortglömd goding, iallafall hemma hos oss. Hon hade även gjort en god blandsallad med bla feta, avocado, strimlad morot och en massa annat gott.
Till dessert fick vi något så enkelt som Smörstekta äppelskivor med råsocker och honung, serverade med vaniljglass till. Men så gott.
Efter denna kalasmiddag så åkte jag, "momma" och Olle till Frösö kyrka där vi först tände ljus på "gommor" och "goffars" grav, sedan gick vi på minnesgudstjänst. Olle läser till konfirmation nu så det kommer väl bli några fler kyrkbesök än annars framöver;) Fast jag kan tycka att det är ganska fridfullt att gå i kyrkan...betyder det att jag börjar bli gammal;)...
Det börjar ta form...
...i Bryggstun:)
I två dagar har jag gnott som en tok för att få bort en massa saker som bara ligger som inte har någon annanstans att ligga. Och sopat smuts och råttlortar sen flera decennier tillbaka..blä!
Jag kommer inte städa som om vi skulle flytta in, det måste sparas till sommaren, men iallafall svabba av damm på golv och ta bort några spindelnät.
Här ser ni några glimtar av hur det börjar ta formen av en lokal där vi skall sälja kakor, glögg, tunnbröd, julgodis, ljusstakar mm under några söndagar i december.
Det här är ju en liten smakbit på det jag drömmer om, att få ha en liten butik med godsaker, café mm här hemma på gården. Att man skall komma till oss för att få må gott och äta gott:)
Dessa vackra ljusstakar kommer ni kunna köpa om ni vill ha en gammal originell modell.
De kommer från gamla elledningar.
Tänk vad mycket vackra saker det fanns förr...
Ketchupgryta
Här är ett till Guldkustinlägg!
Ja, idag har jag gjort
Axels köttgryta med bulgur till. Och det är inte så läskigt som det låter på rubriken:) Det är en väldigt barnvänlig gryta som är jättegod, enkel och billig. Perfekt för oss småbarnsfamiljer med andra ord.
Ta nötkött, jag använde innanlår(vårt kommer från Brunkulla Gård där lyckliga kossor bor hos glada fd Guldkustare) och skär i små bitar. Bryn dem i smör och lägg över i gryta. Bryn gul hackad lök mjuk och lägg i grytan. Sprutta i ketchup efter smak, S & P och grädde. Det står ingen tid på kokningen men jag lät det puttra i 1 1/2 timme och det blev rätt lagom mört. Serverade bulgur till idag.
Gjorde morotsstavar som jag fräste i smör och vitlök, jammi! Och så testade vi kokta gulbetor igen.
Idag behövdes det bakas bröd igen så jag tog gröten som blev över imorse, rågflingegröt.
Blandade som en vanlig bröddeg.
ca 5 dl 37 gradigt vatten
ca 1 liter gröt
1 pkt jäst
ca 1 1/2 dl lingonsylt
1 tsk salt
ca 1/2 dl linfrön
åsså vetemjöl tills degen är lagom degig, får inte bli för torr.
Jäs 40min, häll upp i papprad långpanna, jäs 40 minuter till. Kör i ugn, 225 grader i ca 30 minuter. Känn efter med sticka. Lägg på galler och låt svalna under bakduk.
Mycket cirka och ungefär....men jag har provat mig fram genom åren och ibland går det bra, ibland blir det hönsmat. Brödbak är ju inget för vardagsmorgnar kanske men på helgen är det ju härligt att få njuta av nybakt bröd på mellisfikat.
Smakelijk eten!
Bus eller Godis
Här kommer ett av inläggen jag gjort på Guldkustens blogg nu i oktober. Vi har under en månad ätit barnens favoritmat, ett barns mat varje dag. Man kan lätt tro att vi bara har ätit pannkaka och hamburgare men så är det inte. Det har faktiskt inte varit samma mat någon dag. Jag kommer lägga in flera av dessa inlägg här framöver och det är många goda recept som ni kan prova göra hemma!
Så här såg det ut hos oss förra fredagen:)
I natt hade matrummet i Verkstan förvandlats till ett läskigt rum med spindelväv, lysande pumpor och råttor på bordet.
Vi brukar inte fira Halloween nåt speciellt, men ibland kan jag inte håll mig och då blir det lite extra festligt och så blev det idag. Jätte mysigt att stänga in sig lite trångt och mörkt tillsammans:) Vi åt chokladbollar till efterrätt istället för frukt, då är det fest.
Till lunch åt vi Elias kaviarfisk.
Föreställ er ett höstlikt hav i Norge, vågor som svalpar runt båten, fiskemän med sydvästar och stora regnkläder. Under de där sydvästarna tittar några välbekanta ansikten fram.....Per och Anders!!
Vi fick idag äta av sej som de fiskat och jag fick byxa fisk som jag inte gjort förr. Men det visade sig att jag gruvat mig för det i onödan, det var ju fort gjort:)
Jag kokade den sakta i bleck i ugn under folie med bara S & VP tills den var genomkokt. Gjorde sedan en sås på havregrädde, Kalles kaviar, S & VP och lite av fiskspadet som jag hällde över när maten skulle fram på bordet.
Till detta åt vi potatis som barnen plockat i Digernäs hos Harry.
Det är en ynnest (var tvungen att slå upp vad det betyder egentligen och det visade sig att det stämde precis med det jag vill säga) "En ynnest är en oväntad gåva, något som en annan unnar dig"
att få laga mat på Guldkusten, att få dessa gåvor i form av fisk, sylt, egengjord buljong mm. Att ni/vi tänker att maten får kosta, att det är viktigt vad våra barn äter och att vi väljer att lägga en rätt stor peng till det. Jag vet att det är få ställen förunnat så jag tackar er för det och för att ni låter mig jobba med era Guldkorn på dagarna.
Tacktack och trevlig helg tillsammans med alla spöken och monster som lär dyka upp i helgen!
Början till "Kakbua"
Igår kväll fick jag en idé till mig, får ju det titt som tätt;) och idag började jag förbereda inför "
Kakbua".
Jag ska under andra och tredje advent ha försäljning av julkakor, tunnbröd och annat smått & gott ute i vår "bryggstu".
Ja, här ska det bli ordning och riktigt myspys till advent med granar, massor av ljus och glöggdoft. Och en hel del gott till försäljning.
Måns hjälpte mig idag att påbörja bakningen som sen ska in i frysen så länge. Fast hans kakor blir nog inte til salu;)
Här har vi Daimkakor, mums. Och ja, dom är hembakta, det är därför de inte är jämna och exakt lika stora. Det skall ju märkas att de inte kommer från en fabrikeller hur.
Jag använder ekologiskt mjöl och gryner, riktigt smör och en hel del andra råvaror som är ekologiska.
Jag kommer lite längre fram lägga upp kaksortimentet här så ni får se vilka godsaker jag har gjort.
Boktips
Ska tipsa er om en väldigt vacker, bra kokbok som dessutom är
gratis!
Den heter Skolmatssafari - från Malmö till Kiruna.
"Hur gör man egentligen gott potatismos till 2000 elever och var finns skolkockarna som brinner för sitt yrke? Boken Skolmatssafari visar upp 21 exempel där skolor och lokala producenter hittat sätt att samarbeta för att värna den lokala särprägeln vad gäller matkultur, smaker, maträtter och lokalproducerade livsmedel."
Svenstaviks Skola är med och visar upp sitt fantastiska arbete där man valt att satsa på att ha kvar tillagningsköken istället för att centralisera!
De har med ett recept som låter jättegott, måste prova det någon dag:)
Renskavskebab i pitabröd med klyftpotatis och blåbärsaioli, låter inte helt otokigt att servera som skollunch;)I like!
Om ni vill beställa den så gå in på www.lrf.se och klicka på beställ material, därefter på livsmedel så hittar ni den bland allt material som kommer upp. Man får såklart betala frakt men det är ju en liten summa för en så fin bok.
Inredning
Jag tycker om inredning och ääälskar att bläddra i inredningstidningar där man kan "sno" ideér och få inspiration.
Här är lite bilder från vårt hem.
Familjens vackra händer på en tavla
Kronan på vår kakelugn
Ett av sommarens loppisfynd, gamla filmisar i läcker "ställning"
En favorittavla i köket som jag köpte på Wig Wam när jag jobbade där
Vår superläckra vardagsrumslampa som vi ärvde efter morbror "Svempa"
Gamla skolplanscher är så fina, önskar vi hade plats för fler
I sovrummet har vi farmors gamla sommarklänning som tavla, visst är den vacker
Dagens kockeri
På jobbet idag åt vi rest- soppa, passar på att tömma frysen nu när det är lov;)
Bakade ett gott Brytbröd till:
1 pkt jäst smulas i 5 dl ljummet vatten.
Blanda ner
1/2 dl rapsolja
1 1/2 tsk salt
1 msk flytande honung
1/2 dl solroskärnor
2 dl havregryn
ca 12 dl (800 g) vetemjöl
Kör allt i degblandaren i 5 minuter. Jäs under duk i 30 minuter.
Ta upp degen och dela i 2 delar, sen i 2 delar till. Skär varje del i 7 bitar (14 bitar/bröd)
Lägg ihop, inte för tätt, till två runda bröd (mitt blev som ett enda stort hjärta) på en papprad plåt.
Jäs under duk i 30 minuter till.
Pensla med vatten och strö på havregryn eller frön.
Grädda mitt i ugn 15-20 minuter i 225 grader.
Gjorde även Guacamole som är gott både att ha i soppa eller på brödet.
Hemmavid blev det också soppa, kan ju slumpa sig så ibland... fast vi åt räksoppa, köpebröd och leverpastej.
Och så har jag längtat chokladpudding i flera veckor, det blev verklighet idag:)
...lite vispgrädde, smulad maräng och riven choklad. Jammi!
Sådana här söta munnar kan man ju inte låta bli att utnyttja!! Puuusss!
På jakt efter det perfekta lingonriset
När jag kom hem idag, tog jag med mig kidsen och gick till skogs. Jag ville nämligen passa på att samla på mig lite fint lingon- & blåbärsris inför december månad. Ni kommer få smakprov närmare jul på vad jag använder det till:)
I skogen träffade vi på moffa som hjälper oss att gallra ur lite gamla träd.
Vilken tur att vi har honom!
Bilderna är från promenaden.
Hittade finfin lummer också. Man får dock vara försiktig så man inte river upp den med rötter, eftersom det inte finns så mycket av den i skogarna.
Mmm, det här kan vi nog få till något fint av till jul!
Bröllop
Ni kanske börjar förstå nu att jag gör lite reklam för min
CATERING "Tinas Goda Ting" genom att visa olika bilder från olika uppdrag:)
Här är från mitt senaste bröllop där festen ägde rum i en gammal loge. Passade perfekt med den stil jag vill använda, udda loppisporslin blandat med spets, smide och det "ruffa" i själva logen. Underbart! Jag tar gärna på mig både dukning, matlagning och övrigt fix.
Takdekorationer bakom brudparets stolar.
Olika men ändå lika.... alla bord är lika dukade fast med olika porslin.
I bakgrunden ser ni vilken bra plats vi hittade till kaffeporslinet i
denna trånga lokal. När det var dags att dricka kaffe kunde de bara
vända sig om och välja en vacker kopp.
Barnen hade beställt en egen meny och fick en liten överraskning istället för kaffe.
Lite exempel på presenter jag gjort
Gammal skida med underbara produkter från Klövsjö
Ingredienser och recept till en god soppa
Ägg från våra hönor, egengjord müsli och rabarbersaft, hembakta kakor
Lite smått & gott i vackra påsar
Jag gör gärna vackra, roliga, goda presenter som du skall ge bort. Till din äkta hälft, svärmor eller dina arbetskamrater.
Kontakta mig för pris och förslag.
Min senaste catering
Tänkte att jag skulle visa lite bilder från min senaste beställning, de hade önskemål om att all mat skulle serveras kall.
Provencalémarinerad kycklingfilé
Varmrökt Regnbåge, odlad i Storsjön av Storsjöfisk
Vitvinsmarinerade morötter med basilika
Ädelostbroccoli
Tunnbrödrullar med rökt kött & Västerbottenost
Äppel & Björnbärspaj serverad med vispgrädde
De åt även en färskpotatissallad med Parmesan, pastasallad med Sweetchilismak, tapenade, Brie och Foccacia.
De hade gått från kalaset mätta och belåtna:)
När mamma är gottasugen...
...och det inte finns godis hemma. Ja, jag erkänner, då
erbjuder jag barnen att baka chokladbollar;) Jag vet ju att de alltid säger JAA!! Med riktigt SMÖR, mycket kakao och kaffe blir dom väldans så goda. Vill man ha en mer "vuxen" smak än tex pärlsocker, kan man rulla dem i florsocker. Lägg dem sen i en sil och rulla runt så att det överflödiga sockret åker av.
När jag kom in i köket då barnen var klara möttes jag av den här vackra pyramiden som Pelle gjort:) storebror Isak hade gjort ett likadant. Sånt här blir jag glad av:)