Varje dag lär vi oss nytt!
Inlägg från Guldkusten blogg tidigare i höst:
Vad skönt det känns att man inte slutar lära sig saker bara för att man blir gammal:) Idag fick jag googla(vilket bra verktyg!) på den svart/lila grönkålen jag köpte i Ås. Jag vet ju att den gröna heter just grönkål men vad heter den här? Lilakål, Svartkål...nä, den hette rödstjälkad grönkål!Av den gjorde jag den här salladen:
ca 1/2 liter hackad grönkål
1/2 grovrivna äpplen
1 dl blötlagda russin
Blanda tillsammans med
1/2 dl solros-/rapsolja
1/2 - 1 dl vatten
1-2 msk smält/flythonung
saft av 1/2 citron
Låt gärna stå några timmar el till nästa dag.
Maluos torsk i gräslöks- och senapssås stod för övrigt på menyn idag.
2-4 port
1 pkt torsk skuren i tärningar
1 dl creme fraiche
2 dl gräddfil
1 msk fransk senap
1 fiskbuljongtärning
gräslök
1/0 dl vitt vin
(vi tog endast Oatley i Mat)
Koka upp creme fraiche, rör ner gräddfil, buljongtärning, senap och gräslök. Koka upp ynder omrörning tills tärningen är upplöst. Svätt i vinet, lägg ner fisken och låt gå tills fisken äv genom kokt. Rör om försiktigt.
Vi åt även den gröna blomkålen och den här salladen:
4 dl kokta, avrunna bönor, valfri sort
1 gul lök, finhackad
1 hackad paprika
4 tomater i bitar
Dressing:
1 dl rapsolja
2 tsk balsamvinäger
1 tsk chilipulver
1 msk chilisås
1 msk tomatpuré
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk råsocker
2 tsk timjan
2 tsk oregano
1 tsk örtsalt
krossad svartpeppar
1/2 dl vatten
Bland och låt dra en stund innan servering.