Skogspromenad

Häromdagen så tog vi en tur till skogen för att titta till våra domäner;)...eller egentligen för att fika.
Vackra styvmorsvioler börjar det bli gott om på lägdan.
Pelle käkar harsyra...det är som ett vitt täcke i skogen.
 
Chokladbollar, saft och havrekaka i gräset, kan det bli bättre?!
 
 
 
L.O.V.E
Det är gott om knoppar på blåbärsriset. Det bådar gott för brummebjörn och oss:)
 

Morsdag!

Förra söndagen när jag kom hem från Italien så kastade jag mig in i duschen och bytte om för att ta cykeln ner till mor och far. Där skulle vi fira alla födelsedagsbarn och morsdag. Måns fick lifta med Isak på min gamla cykel som han mekat iordning medan jag var borta:)
I Bäckdalen väntade ett dignande bord med godsaker.
Vad ska du välja??
Jag vill ha av ALLT! 
Måns fick äta på min gamla barntallrik, fiiin!
Skål alla mödrar!
Kycklingklubborna gick hårt åt bland barnen.
Vi firade pappsen som fyllt 70!
Vi firade Bella som fyllt 8! Vi firade Anna och hennes mamma som också var med. Och vi firade lillebror som fyllt 40 och mig som fyllt....27!
Mums med tårta och mys med kusinerna! 
Till kvällsfika blev det jordgubbstårta made by Mats<3
Måns och jag hann även med att fixa iordning hans ena present som jag köpt i Reggio.
 Solsystemet. Nu har vi hängt upp det i hans sovrumsfönster och när det blir vinter och mörkt så kommer de att lysa:)
Att det blev planeter var bara för att han jobbat med dem på Guldkusten.

Kycklingklubbor och Potatissallad

När värmen kommer så slår jag genast om till nåt slags lat-tänk vad gäller mat. 
Idag köpte jag varma härliga grillade kycklingklubbor och en färdig potatissallad till middag.
Blandade creme fraiche med mycket riven parmesan(märks det att jag fått smak på den italienska godingen..) och nymalen svartpeppar som jag serverade till tillsammans med en grönsallad.
Passar perfekt att äta inomhus, i hängmattan (om du inte gungar för högt) eller på picknicken.
När man har tid och lust så kryddar man och grillar sina egna klubbor såklart och gör en egen potatissallad.
 
Den här är god och räcker till ca 8 pers:
5 välmogna avocador
5 lime
1/2-1 röd chilifrukt
ca 1 tsk salt
1/2 krm malen vitpeppar
4 dl matlagningsyoghurt
2 kg kokt kall småpotatis
 
Mixa avocadokött, limesaft, S & P och urkärnad chili.
Blanda för hand ner yoghurt.
Varva kräm och potatis och dekorera med chiliringar.
 
Avocado blir gärna grå men den här kan stå nån timme i kyla under aluminiumfolie innan den grånar.
 

Italiensk Pasta med Gorgonzola- & Skinksås - recept

Kolla vilken härlig pasta jag köpte med hem från Reggio.
Tomat- & Mozarellasallad med kalamataoliver och färsk basilika. Gott bara som det är eller med olivolja/vinägrett på.
Fräste på några små färska gula lökar i smör. Klickade i en rejäl bit gorgonzola och lät den smälta. I med strimlad skinka, creme fraiche och grädde. Låt puttra någon minut, smaka av och servera.
Mal på lite svartpeppar och riven parmesanost vid servering.

Nu händer det grejer

Kan ni tro att det kommer kunna bli något vettigt av det här?! 
När man bara ser hur det ser ut just nu på lon så...nää, inte en chans. Men när man som jag "ser" innuti huvudet hur det kommer att bli när det blir färdigt...jajamen!!
Det kommer bli mitt café och butik! Det är ju såklart en lång väg kvar men med hjälp från fina snickaregrannen så kommer vi framåt i snabbare takt än vad vi gjort annars:)
Nu har han börjat fixa med allt "grovgöra"så kan vi försöka oss på det som är lite lättare.
Det skall rätas upp och in med nya golvåsar. Väggarna som fallit ut en bit skall "puttas" tillbaka... 
Här ska han stoppa in "gråsuggor" så att det håller lite bättre än nyss när det var lite trasiga tegelstenar staplade på varandra. Det känns tryggt;)
Om jag inte blir mer förkyld i helgen så ska jag ge mig i kast med att klippa bort en massa vildvuxna bärbuskar runt husen.

Bilder från Reggio - resan

Om ni är sugna att se bilder från min resa så får ni klicka in på inläggen därifrån (fr o m "Utgång=Hemgång t o m "Framme"). Jag har matat in bilder hela eftermiddagen:)
Det är många bilder i varje inlägg...så håll tillgodo.

Utgång=Hemgång

Idag regnar det men vi har enträget gått in och ut i butiker för att shoppa lite till:)

Fikapaus såklart!

Har pressat ner allt i väskorna, bl.a. ett par italienska skor till moi!! 

När vi går ut genom hotelldörren nu så är det hemgång som gäller.

Den italienska landsbygden swischar förbi utanför bussfönstret.
Åkte förbi de tre broarna i Reggiodistriktet som är ritade och konstruerade av samme arkitekt som ritat Turning Torso i Malmö. Såå coola!
Mina bilder är tagna med mobil genom fönstret på en körande buss så titta gärna in här för att se dem på riktigt snygga bilder!

Buss till Bolognas flygplats, flyg hem till Arlanda, övernattning på rest and fly, sedan äntligen flyg hem till mina älskade prinsar. Som jag längtar!!!

Tyvärr en suddig bild av en mamma som svämmade över av längtans tårar när jag äntligen fick pussa på alla godingarna.
Therese är glad att få krama Ossian och Leon igen.

Nu ere slut

...för den här gången. Hoppas få återkomma till Reggio en annan gång:)

Alla passar på att insupa solstrålarna de sista minutrarna av lunchen.

Sista dagen bjöd på två föreläsningar, en om barn med särskilda rättigheter och en om ett projekt som hette "Kullerbyttan". När de visade filmer på hur de här jobbar med barn med särskilda rättigheter så grät jag så mascaran rann nedför kinderna. De som jobbar med barn här har ett så otroligt vackert förhållningssätt till barn och en tro om att barn kan och vill lära sig, utvecklas och kommunicera.
"Una Cittá Tanti Bambini" - "One City Many Children" - En Stad Många Barn"

En sista lunch bestående av tre olika sorters pasta, sallad och nybakt bröd.

Men vi började ju vår dag med att klä oss för en tur till torgen där det skulle vara marknad. Dessvärre regnade det så mycket att de inte hade packat upp sina saker när vi traskat dit:(
Passade på att gå in på motsvarande H o M för att köpa några presenter innan vi var tvungna att gå till Loris Malaguzzi centret en sista gång.

Nu ikväll har vi varit på stadens stora teater/operan på en föreställning som hette Chef all'Opera.

Först tordes vi inte ta kort så vi smygknäppte för att få med väggar och tak...bus!
Men sen såg vi att andra fotade så då tordes vi med:)
Fanstastiskt( igen, men vet inget annat ord som passar...)
Det var fyra olika kända kockar som lagade mat på scen och blev intervjuade samtidigt som operamusik ljöd i högtalarna. Och artiga som vi är så skrattade vi när de andra skrattade och applåderade när de andra applåderade. Vi förstod inte ett ord för de pratade ju bara italienska:)
 
 
 
 

Efter showen bjöds det på smakprover på det dom tillagat och annat. Regionens ost Parmegiano Reggiano, jammi! Och en väldigt god balsamico och så förstås drack vi Lambrusco till.
Man hade dukat upp små mingelbord utanför den magnifika entrén.
Enda smolket i bägaren var att det bara var 14 grader och jag hade inga varma kläder med mig....brrr.

Nu ska vi natta så vi orkar upp imorgon för en sista god hotellfrukost, en sista shoppingsväng och sen måste jag försöka få allt att rymmas i väskan när vi åker hemåt.
Gudnajt!


REMIDA

Ni skulle inte tro era ögon om ni kom in på förskolan jag var på idag. Tyvärr får man inte fota inomhus...men det är miljarders pryttlar(material) överallt. Det är som en skattkammare. Så häftigt att se vad de skapar med allt från riskorn till lera till djurskelettdelar;) 

Nu har jag ju lagt in bilder och text från det besöket under VEA inlägget,så titta mer där.

Sedan åkte vi till REMIDA, ett återvinningscenter för förskolorna. Där kan de hämta massor av material. 

Nu öser jag på med bilder därifrån, så håll i er....eller tänk er att jobba på en förskola och så får ni åka hit och hämta material att använda på er förskola:

We´re in heaven!!!
En rulle tråd? Någon?...

Efter ännu en dag överfull av intryck så gick vi med trötta steg och halvtom mage till en väldigt mysig restaurang.

Åt en rätt som är speciell här i Reggio. Tortelli Verdi, stora pastakuddar med ricotta och spenat. Åsså massor av riven parmesan.

Sen styrde våra fortfarande trötta fötter oss förbi en glasseria längs vägen hem till hotellet;) 

När jag pratade med Isak ikväll så undrade han om jag var ute och gick, tyckte nog att jag andades ansträngt... Men jag satt som en proppmätt säl i sängen. Vi äter och äter så vi rullar nog genom tullen på lördag:)

Men nu godnatt! En tidig morgon väntar för vi ska passa på att gå på stadens marknad imorgon innan sista dagen.


Vea

Vea (damen till vänster)- trollbinder mig med sin existens, sitt kroppsspråk och röst så jag sitter bara och lyssnar. Glömmer stundvis bort att anteckna allt vackert hon beskriver och pratar om!

Det är ett av mina nerkrafsade stycken i mitt anteckningsblock.
Och det är verkligen så. Hon har ett så fantastiskt sätt att prata om barnen, tänka om dem och deras sätt att uttrycka och lära sig. Ett sätt att se på allt med nyfikenhet och förundran. Ett sätt att tänka om lärande i en helhet, inte uppstyckat i ämnen.
Tänk om vi i våra förskolor(utan att skämmas så har vi på GK kommit långt där!!) och skolor hemma i Sverige kunde ta till oss av deras sätt att närma sig barnen och deras kunskaper.

Hon visade en bild som hon fått av sitt barnbarn som går på en "vanlig" skola i en annan stad. Det var en grönmålad gran(lika form som en wonderbaum, ni vet) med en stjärna längst upp.
Hon anser att vi betraktar barnen som dumma när vi ber dem färglägga en färdigutklippt gran(alla ser lika ut) annars skulle vi inte be dem göra det.
Vi skall be dem rita en gran så som dom tycker den ser ut!!
Bilden hon visar sedan är helt fantastisk, så detaljrik och vacker.
Mm, vi gör dem onödigt dumma alldeles för ofta....

Så här såg det oftast ut på föreäsningarna. Damen i mitten, Anna Barsotti och Karin Gandini till höger om henne är två av alla tolkar som varit med i veckan och översatt allt från det vackra språket, Italienska.
Anna Barsotti har jag skrivit om förut här på bloggen så klicka gärna in och läs där. Och läs gärna vidare där om Anna, en artikel från DN. Mycket klok och fin kvinna, RESPEKT(som ungdomarna säger)!

Så här snygg var föreläsningssalen.

Ännu en god luch. Tomatsoppa med rejält sting i, kyckling, sallad och bröd. Alltid parmesan, olivolja och balsomico som tillbehör.

Nä, det här går inte. Jag måste kliva ur sängen nu efter några minuters vila med chips och en vinskvätt:)

Nu ska vi på vårt sista förskolebesök, till La Villetta. 
En jättestor,gammal, vacker, flera våningar hög byggnad med så många olika rum med olika funktioner.
Man blev helt snurrig av alla intryck där men totalt facinerad av allt de jobbar med och kring.
 
I ett rum längst upp hade de musik och bla, och då menar jag bland allt annat, hade de MP3, CD,LP och kassettband att lyssna på. Tänk bara att jämföra ljudet på de olika "verktygen", och funktionerna, och lära sig om de olika "tidsepokerna" de använts i. Det är så de jobbar, och då genom att tex grafiskt rita, måla, jobba i lera, lyssna, och kanske dansa ljudet:)
 
Känns som att jag bara säger fantastiskt om allt men det var verkligen så, och jag kan inte heller förklara. Som tur är har vi alla på jobbet varit dit nu så vi förstår varandra utan att behöva förklara:) Och vi har ett mål gemensamt, att sträva ännu mer efter detta fina sätt att arbeta med barn. Att behandla dem som kloka, intellektuella individer och medborgare i vårt samhälle från att de föds.
Carlo Barsotti var dagens tolk.
Dagens bjud-gott!
Jag vill inte ens tänka på hur mycket vågen har dragit iväg åt fel håll den här veckan. Även om vi gått mycket så har vi lassat in kopiösa mängder mat;)
Bilder från deras gård.
Här har de ett bord för fåglarna som de matar med frön, brödsmulor och popcorn;) De har byggt små hus till dem i lera och vägar med mosaikplattor.

Och ikväll ska vi få besöka REMIDA. Googla på vad det är, Therese vill starta det i Ösd så prata med henne om ni är intresserade;)


Hörs ikväll!!


En lucka i schemat

Idag började vi dagen med ett studiebesök på en förskola som byggts med hjälp av donerade pengar från en miljonär:) Ett superhärligt ställe med jättestora väggar helt i glas/fönster, både på ytterväggar men även innerväggar. Idag var det första besöket när det var full aktivitet med barn på fsk. Roligt att se live hur dom jobbar:).

De skämmer verkligen bort oss!!

Som överallt annars så blev vi bjuden på otroligt mycket och gott tilltugg och dryck, varm hibiskusjuice!  

Det här är ett kort som jag köpte med mig hem från den här förskolan. Orginalet är nästan lika stort som en vanlig dörr i storlek. Det är barnen som ritat blommor som de sedan projekterat upp på ett så stort papper, som de sedan tillsammans färglagt. Och....fortfarande bara barn från 1-6 år...

Det här är en bild som en 5-årig pojke gjort. Som de sedan tryckt upp och säljer för att få in pengar till mer material till sin förskola.
Efter frågestund med förskolans personal så åkte vi buss tillbaka till stan och fick en ledig eftermiddag. Skönt, för huvudet är överfullt redan!

Här är vi i parken utanför en av de mest kända förskolorna, Diana, där Vea Vecchi alltid jobbat.

Vi hoppade av i centrum och flanerade runt lite tills vi hittade ett trevligt ställe på ett av alla piazzor där vi åt lunch. Jag åt tomat, oliv och mozzarellasallad och några pastarullar med skinka och ricotta inuti. Förstås en massa riven parmesan på:). Passade på att sitta kvar i solen och njuta medan ändå affärerna var stängda för siesta.

Men efter det har vi gått in och ut i nästan alla affärer, känns det som i fötterna. Shoppar loss totalt:)


Orkade inte byta om och gå ut för att äta middag så vi tog en glasspaus och en istepaus mellan all shopping och sedan gick vi till hotellet.
Där åt vi upp vår antipasti och drack vin i sängen, härligt!!


Apropå glass, vilken galet god glass italienarna gör!!! Idag åt jag en "crema"- typ gammaldags gräddvanilj fast ännu godare, typ noisette, och pannacotta. Mmmm!

Känner sig lite som "Pretty Woman" när man kommer tillbaka med så här mycket kassar:)


Men nu är det dags att duscha bort stadsdamm mellan tårna och sedan natta:) Imorgon ska vi njuta av att lyssna på Vea Vecchi. Om ni vill veta vem hon är så sök på hennes namn här på min blogg där jag skrivit om henne tidigare el googla!!
Kram å gonatt.


En dag i Reggio

Klockan ringer 7.30. Klä på mig.

Hiss ner till en fantastisk frukostbuffe. Upp å borsta tänder. Ner för trapporna. 15 minuters rask promenad till Loris Malaguzzi centret. Föreläsning i 1 1/2 timme. Dryck och goda tilltugg i pausen. Fortsatt föreläsning 1 1/2 timme. Lunch i 1 1/2 timme med jättegod mat och sol. Tid att studera alla utställningar i centret i 1 1/2 timme. Buss till förskola för studiebesök.

Färgglada delar från petflasor har barnen gjort till vackra dekorationer utomhus.
Vi får ju inte fotografera inomhus så alla bilder är från utsidan.
Mycket, massor av naturmaterial både ute och inne att jobba med på olika sätt.
På den här förksolan hade de att litet trädgårdsland som barnen skötte om varje dag.

Titta runt och insupa inspiration och tankar och goda tilltugg med dryck i 2 timmar. Buss tillbaka. Rask promenad till hotellet. Snabbt byta kläder, på med ny deo(raggardusch).

Rask promenad på 40 minuter till gemensam middag.

Fem unga tjejer som har en cateringfirma, "de gnistrande smaklökarna", hade ordnat en jättemysig miljö och middag.
SKÅL!
Ni som känner mig förstår ju att jag kommer sno en hel del ideér från deras upplägg;) Precis min stil!
Eftersom delegationen var så stor som över 300 pers i år, så delade man middagen på två kvällar. Fanns inget ställe som kunde ta emot oss alla...kan man förstå.

FANTASTISKT anordnat med god mat, mysig miljö och trevligt sällskap. Halvrask promenad hem igen. Hiss upp till vår våning. Duscha och reflektera. Kort blogginlägg. På med svalkande fotcreme på stackars fötter. Lägga huvudet på kudden och sussa. Godnatt och kram!!


Pizza

Glömde berätta idag att på lunchen så överraskade dom oss genom att ha tagit dit fem kockar som bakade pizza till oss ute på piazzan:) 
Så här fint hade de dukat upp till alla allergiker. 
Sååå gott och trevligt tyckte Therese och jag!  Skönt med lite luft efter vår intensiva förmiddag. Medan andra klagade på lång kö och lite mat...lite pålägg. Tänk vad olika vi är.
Vi tyckte tvärtom att det var supergod med bara tomatsås och mozzarella för då kände man de olika smakerna så tydligt. Jättegod pizzadeg. En godare pizzadeg har jag faktiskt aldrig smakat. För att inte tala om tomatsåsen...eller mozzarellan.....
Min fina resekamrat! Att solen sken på oss medan vi åt gjorde ju det hela ännu bättre.
Centret från framsidan. Vi hade lite tur att komma långt fram i kön så vi behövde inte vänta så länge på vår mat. Vi var snabba från start varje dag för att slippa de långa köerna. Vi var ju trots allt ca 340 deltagare + andra besökare som skulle utfodras varje dag. Å är man ett matmonster så gäller det ju att tänka till;)

Citronsorbet fixade den här killen:)

Mmmm, dags för efterrätt. Det var lika svalkande och gott som det ser ut!

 

Nu har vi lagt oss efter ett restaurangbesök. Jag åt gnocchi med tomat och typ baconsås med massor av riven parmesan. Gotti Gonatti!


Åhh

Ni skulle bara se oss nu!

Vi sitter i våra sängar med en härlig "tallrik" (hopvikta påsar, man måste vara uppfinningsrika..) med antipasti.

Jordgubbar, marinerade oliver, bröd, ostar, marmelad, salami och Parmaskinka...åsså mousserat vin, Lambrusco. Vinet produceras bl.a. här i Reggio regionen. 

Gottigotti!
Så här såg det ut på affären där vi valde charkuterier:)

Det är vi väl värda efter en tok-intensiv dag med föreläsningar och studiebesök. Hade sån SKRIVKRAMP att jag var tvungen att massera halva armen...och då var vi inte ens framme vid lunch.

Har dessvärre slösat en massa energi på tjejen som satt bredvid inte mig. Jag blir rent ut sagt förbannad när man fått åka på en sån här vecka, och inte antecknar!!! Tom jag som "bara" jobbar i köket, skriver upp så mycket jag bara kan få med mig. Vi har ju en skyldighet, tycker jag, att få med oss allt viktigt tänk hem till våra kollegor.

För mig så kommer det nog gå åt nån timme när jag kommer hem att försöka tyda och renskriva mina kråkfötter:)

När vi var på Loris Malaguzzi skolan idag så frågade jag om jag fick titta extra i köket, vilket jag fick:) egentligen ett vanligt produktionskök men med ett "utforskandekök" för barnen i anslutning. Lika som vår matatelje;)
Vet ju att vi är där, att vi är på gång, att vi vill mer. Så roligt att få bekräftelse på det vi gör:)

Sen var det ju fantastiskt att gå runt i deras lokaler och se alla barnens projekt som pågår just nu. Och att se lokalerna som är utformade för det bästa ändamålet, att ta vara på barnens kunskaper!

Nä, nu ska vi hoppa in i duschen och fixa till oss lite för att gå ut och äta en god middag. Kramkram


Godnatt

Nu är det godnatt efter att ha lyssnat på Carlos berättande om Reggio Emilias historia och om Loris Malaguzzi.

Letade därefter upp en mysig trattoria där vi åt massa goda salami, parmaskinka,korvar, olika ostar bruchetta....ja, ni hör, inte är det synd om oss inte:).

Men imorgon börjar det "på riktigt" med seminarier mm. Måste sova lite innan dess...i min stenhårda säng,suck.

Hörs imorgon. Kramkram!


Söndag= Ledig

Idag har vi hittills hunnit med en stadsrundtur med trevlig guidning av en kvinna från staden.
Vi fick lite information inne på teatern där denna vackra ridå hänger. Den är gjord av barn i stadens förskolor för många många år sedan. Förskolorna här använder sig mycket av stadens kulturliv.
Många vackra gamla byggnader i staden. Piazzor är det lite överallt. På alla förskolor har de en piazza (ett torg) att mötas i även inomhus.
Här är bilder från en tunnel där vi gick varje dag. Barnen på stadens förskolor hade ett projekt som handlade om cyklarna i staden (det är en cykelstad). Och så har man satt upp deras konstverk/arbeten i den här tunneln.
Visst är dom härliga! Och kom ihåg, det är 1-6 åringar som är konstnärerna:)
Nu är vi äntligen här, på Loris Malaguzzi Internationella Center!!
Vi blev " avlämnade" vid Loris Malaguzzi centret där Therese och jag tittade runt lite och intog en god lunch.
Deras snygga restaurang som är ganska nyöppnad....den är lika stor åt andra hållet och så är det massor av sittplatser ute på en terass.
 
Jag åt en god sallad med zucchini som nog blivit lite stekta i mycket olivolja och blandat med rostade pinjenötter, persilja, marinerade vitlöksklyftor. Serverades med Philadelphiaost, yummi! Åt även en bit lasagna...supergod med skinka istället för köttfärs. 

Efter det så gick vi på den största loppmarknad jag varit på. En dag per år har man Remida day. Som en återvinningsdag. Familjer hade bord och tält där de sålde allt möjligt, som en loppis hemma:) Det var proppat med stånd lika stort som en fotbollsplan.
Förskolorna här har ett samarbete med återvinningsstationen Remida, vilket betyder att man åker dit och hämtar material till sin fsk. Det är väl mest återvinning från tex fabriker el annat liknande. Allt från små pappersremsor i olika färger (spill efter att ha kantskurit pappersark tex) till överblivna mosaikplattor.
Det borde vi oxå ha hemma. Bilder från det kommer i ett annat inlägg.

Har även hunnit med att äta äkta supersmarrig Italiensk glass:)

Nu vilar vi fötterna på hotellrummet innan vi ska gå på en föreläsning med Carlo Barsotti. Googla på hans namn så får ni veta mer om vem han är, "slow food"- man bl.a.

Tack och hej för nu!
Ps. Bilder kommer jag lägga in i efterhand för jag kan inte göra det här och nu.


Framme!

Klassisk flygplansvy:)
Fick en jättegod middag på planet ner, vilket man inte alltid får.... Lamm med potatisgratäng bla och rötjut!
Nu är Therese och jag framme på vårt hotell i Reggio. Fint och rent! Utsikten duger gott:)
Har vilat trötta resfötter en stund och nu ska vi gå ut för att hitta något att stoppa i magen. Sedan blir det gonatt så vi orkar med morgondagen. Kram alla!
Nähäpp...vi hittade minsann inget som var öppet så det fick bli vatten och gotta från nödproviantpåsen som jag hade med:)

Äpple och currytorsk med kokt potatis - recept

Bjuder er på ett sista recept innan jag åker till Italia. Gissa om jag ska smarra en massa god mat där;)
Puss å Kram på er så länge! Hörs och ses om drygt en vecka:)
Morsdagstorsk med curry & pressad Blå congo 
(fick dessvärre inte tag på det idag så det blev helt vanlig kokt potatis och det funkar oxå)

 

6 pers

2 krispiga äpplen i små tärningar

2 finhackade gula lökar

4 tsk curry

1 tsk gurkmeja

smör

2 fiskbuljongtärningar

2 ½ dl vatten

5 dl creme fraiche

nymalen svartpeppar

ev salt

 

Bryn lök och äpple mjuka i smöret tillsammans med curry och gurkmeja.

Tillsätt vatten, buljongtärningar och creme fraiche. Låt puttra några minuter.

Lägg i fisken och puttra ytterligare 5-7 minuter.

 

Servera tillsammans med kokt pressad Blå congo och en god blandsallad.


Hej Svejs!

Sisådärja, då har jag packat för en vecka i Italien:) :) :) :) Tjohoo!
Det ser ut som att jag ska på en sol och nöjestripp....fast det ska jag inte.
Ett sant nöje ska det i och för sig bli att äntligen få se staden som mina kollegor talar så gott om.
Jag åker ju till staden Reggio Emilia där jag skall få vara en del av en studieresa där föreläsningar och besök på förskolor kommer avlösa varann i 6 dagar. Ska bli såå spännande!

Dikt av Loris Malaguzzi, grundaren till Reggio Emilia förskolorna och dess pedagogik.

Barnet har hundra språk 

Barnet har hundra språk
hundra händer
hundra tankar
hundra sätt att tänka
att leka och att tala på
hundra alltid hundra
sätt att lyssna
att förundra att tycka om
hundra lustar
att sjunga och förstå
hundra världar
att uppfinna
hundra världar
att drömma fram

Ett barn har hundra språk
(och därtill hundra hundra hundra)
men berövas nittionio.
Skolan och kulturen
skiljer huvudet från kroppen.

Man ber barn;
att tänka utan händer
att handla utan huvud
att lyssna men inte tala
att begripa utan glädjen i
att hänföras och överraskas
annat än till påsk och jul.

Man ber dem:
att bara upptäcka
den värld som redan finns och
av alla hundra
berövar man dem nittionio

Man säger dem:
att leken och arbetet
det verkliga och det inbillade
vetenskapen och fantasin
himlen och jorden
förnuftet och drömmarna
är företeelser
som inte hänger ihop.

Man säger dem:
att det inte finns hundra
Men barnet säger:
Tvärtom, det är hundra som finns.
 

En tänkvärd dikt som uttrycker synen på barn, kunskap och pedagogik - ett förhållningssätt som tillämpas vid de kommunala förskolorna i Reggio Emilia och på Guldkustens Förskola.


Hela konkarongen

Idag var det dags att ge pappa hans 70-års present. Ett besök hos fotografen för att ta kort tillsammans med alla sina barnbarn + fru + barn med respektive = hela konkarongen;)
Fotograf Maria hjälper alla att inta en bra posé. 
Medan vi tittar på med spänning och fotar "behind the scenes". 
Härliga små och stora fötter:) 
Alla hjälps åt att få barnen att skratta...vilket inte var helt lätt... 
...men jag tyckte det var kul med tokiga gosedjur och bjällror:) 
Dags för photoshots där även mamma var med på bild. Vi tog även bilder där vi alla var med och enskilda familjefoton...när vi ändå var där.
Nää...hallå, ni ska titta hitåt... 
...sådär, nu blir det bra! 
Skönt att det är avklarat! Jag gillar inte att ta kort så där, sa Olle. Stå och le konstlat... 
Men vad gör man inte för att världens bästa pappa/moffa/faffa skall få ett minne för livet?!
 

Spagetti Carbonara - recept

Med hönor som värper och värper och värper just nu så gäller det att använda ägg så ofta som möjligt:)
Spagetti Carbonara tycker alla i familjen om så dagens middag blev just det.
Recept?!
Kokt spagetti
Knaperstekta bacon
Äggula (mina barn tar även vitan...smaksak)
Mycket riven Parmesan
Nymalen svartpeppar
ev en klick creme fraiche el en skvätt grädde
Gegga ihop alltsammans:) Det syns inte riktigt här men gulan på en äggula från egna höns är GUL, vilket inte köpeägg är...wonder why?! 
Som alltid med spagetti så måste man ju leka Lady & Lufsen:)
Sen upptäckte Måns att man såg väldigt rolig ut i spegelbilden på kastrullen:)

Konserter

 
Satt nyss och drömde mig tillbaka när jag lyssnade på Michael Jackson på Varvet i Göteborg 1988:)
Jag hade knappt tid att äta min studentmiddag innan jag kastade mig in i bilen för att åka ner för att se min absoluta idol live! Vrid upp volumen och känn känslan! Jag ryser när jag hör introt och publikens jubel!!!!
Här är en äldre låt som jag dansat till måånga minuter framför spegeln och säkert skrålat så brorsan helst velat flytta:)
Några år senare var det dags igen. Den här gången på Stockholm stadion. Helt fantastiskt bra....listen up!
Fast det här är ju en av mina stora favvolåtar med honom. Det är en magisk känsla att stå i publikhavet och trängas:)
Globen kanske 1989...tror jag - Tina Turner
Whitney Houston - oxå Globen x 2 ggr, dessvärre inte så bra andra gången.
Michael Bolton var ju väldigt bra trots att man satt långt bort från scen i Globen. Allvarligt, hur kunde han ha en sån här frilla?? Men sjunga kan han ju!
Åsså senaste konserten...KISS! Men det har ni ju sett i tidigare inlägg:) ROCK ON!!!
Sen har jag ju sett lite mindre kända som... Herreys, Carola, Gyllene Tider, Brolle, Alexander Rybak, Pernilla Wahlgren, Roxette, Martin Stenmark....å alla man sett på Fröjdholmen, Dundermarknan, Yran mm som man inte kommer ihåg...av olika anledningar (ålder, dryckesintag...ja, ni vet ur det kan vara). Och Perikles förståss;) Dom leder ju iallafall antalet gånger jag sett dem...no wonder, de har ju varit en del av mitt liv i all evighet känns det som:) Btw, den 24 augusti spelar dom på nostalgiska dansbanan Tallbacken i Ånge och det är Nostalgidans.se som anordnar det!! Välkomna då!

Skaldjurssoppa - recept

Med en massa "slattar" i kylen så blev det idag en skaldjurssoppa till middag.
1 finhackad gul lök
2 grovrivna morötter
2 pressade vitlöksklyftor
smör till att fräsa grönsakerna mjuka i.
Skeppa i 3 dl creme fraiche
5 dl mjölk
1 ask vitlöksost ca 200 g
5 dl fiskbuljong
2 dl skagen/räkost från tub
2 dl riven ost
ev salt eller vegeta
nymalen svartpeppar
Koka ihop allt i 5- 10 minuter.
Tillsätt sedan 1 brk räkor och 1 brk kräftstjärtar i lake(400 g / brk).
Smaka av och servera...
...gärna tillsammans med nybakta baguetter med smör och riven ost som fått bli gratinerade i ugn.
Vår soppa blev lite för salt så jag skrev därför ev salt/vegeta, ni får smaka er fram. Skulle det bli för salt så kan man ju späda med mer creme fraiche.
"Smalsoppa"...njäe, inte just, men god:)

Söndagsslit i sol och regn

Dags att skyffla ut all skräp och hö från backen inne på lon.
Vem behöver köpa dyra MBT-skor när man får det gratis av att jobba i jord och lera:)
Hittade lite smått och gott när jag städade, bla den här fjädern. I like fjädrar!
Titt! Som ett salsgolv...eller ja, nästan iallafall:)
Har haft snickaregrannen här och han har hjälpt mig tänka i vilken ordning vi skall göra det som behövs göras. Är inte gjort i en handvändning det här inte. Men med hans hjälp och kunskap så ska det nog gå:)
Tänker inte ge upp min dröm om café än....

Vårfix och träning

Regnvatten är ju finfint att använda till diverse...
...bla till att vattna nyplanterade blommor.
Isak tränar cykling med Måns:)
Snart så fixar jag det här själv!! Rock on!

Fira eller inte fira...

...det är frågan när man börjar ha levat så länge som jag har, suck.
Bästa presenten man kan få är ju ett fint skrivet kort:)
Fast ett paket är ju alltid kul oxå...
Tårta bakade vi igår kväll för vi hade bjudit in våra föräldrar på 11-kaffe. Och med tanke på att vi inte kliver upp i ottan på helgerna så var det skönt att ha förberett lite. Det gillar ju jag oavsett, så dukningen var oxå klar när jag lade mig igår:)
Perfekt att hitta igen lite kakor i frysen:)
Måns chokladbollar som han gjorde för ett tag sedan fanns också i frysen, gott!
Fick ta hand om mamma och pappas "överflödiga" euro som födelsedagspresent! Kalas, då behöver jag inte växla in så mycket själv innan jag åker på lördag.
Firade med varma mackor framför Ice Age 4, mitt på dan. Kör "våga-vägra-gå-ut" idag för det är så jäkla kallt och blåsigt.
MYYYS!!! LOVE!!!
Min önskan om födelsedagspresent var en blombukett och middag.
Vackra blommor fick jag:)
Favvomiddag fick jag...Kinamat!
Och en flaska gott Rioja. Med andra ord en finfin dag har jag haft:)

Plättar med vaniljglass & sockerrörda hallon - recept

Plättar med vaniljglass & sockerrörda hallon

Ca 50 st

2 ½ dl vetemjöl

½ tsk salt

6 dl mjölk

4 ägg

3 msk smält smör

Blanda mjöl och salt i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och vispa tills smeten är utan klumpar.

Häll sedan i resten av mjölken och knäck i äggen.

Rör ner det smälta smöret och blanda ordentligt.

 

Hetta upp plättlagen, lägg ev i en klick smör.

Häll i smet i laggen och vrid ner värmen något. När ytan blivit matt är det dags att vända och steka gyllenbruna på andra sidan.

Upprepa tills smeten tar slut. Rör om i bunken mellan varven så inte mjölet sjunker till botten.

Servera eftersom till dem som skall äta eller håll varmt på fat.

Vaniljglass är gott till, liksom fjolårets sommarhallon. Upptinade, ihoprörda med lite strösocker.

Längtar allt lite tills det är dags att ge sig ut i hallonsnåren igen.

Lyssna och minns!

Och här!

Här kanske!

Mycket nostalgi blev det helt plötsligt:)


Kristi Himmelfärdsdags-middag

Måns förbereder middag med momma & moffa och farmor & farfar.  
Se vad fint det blir med servetter i glasen:) 
Finmiddag på gång?? 
Njae, inte riktigt men gott:)
Hemgjort pärmos med ugnskorv, det är mumma det! 
Kryddar korven med curry, äpple och massor av riven ost.
Moset kryddas med vitpeppar, salt, muskotnöt och lite socker.
En solbränd 70-åring nyss hemkommen från Kanarieöarna. Fina pappsen och fina Pelle:) 
Måns busar med storebror Isak. 
Mmm, så gott!

Grillgott

Igår passade vi på att grilla medan det fortfarande var varmt och fint väder.
Goda grönsaker, färsk sparris, majkolvar och färsk lök.
 
Köpte en amerikansk BBQsås som jag marinerade skivad fläskytterfilé i. Såsen var spicy men god och gick att äta som sås till maten:)
Klyftpotatis är ju en stoor favvo i vår familj så det var givet att äta till.

Dijonkyckling med apelsin & pasta - recept

(bilden är lånad från coop.se)
Dijonkyckling med apelsin & pasta

4 port
600 g kycklingfileér
4 msk dijonsenapsmör till stekning
saft av 1/2 apelsin
2 1/2 dl matgrädde
S & P
1 röd paprika
1 gul paprika
1 purjolök
paprikapulver
 
färsk tagliatelle
 
Gnid in kycklingen i senapen och bryn i smöret. Slå på apelsinsaft och grädde.
Sjud under lock på svag värme i 10-15 minuter.
Strimla paprikor och purjolök.
Koka färsk tagliatelle tillsammans med paprika och purjolök.
Lägg upp direkt på tallrik tillsammans med kyckligen.
Pudra över paprikapulver. NJUT!

Tacolunch a la Axel

Dagens önskelunch var TACOS:) så choppning av grönsaker stod högst upp på min att - göra - lista imorse.
Axel älskar majs!
Många skålar bliré...
Får jag börja nån gång??!!
Ja, äntilgen! Hit med chipsen.
Å majs:)
Måns och alla andra njöt i fulla drag av dagens lunch!
Jag lassade på alldeles för mycket så endel av maten hamnade i hönskomposten...så kan det bli även för oss vuxna ibland. Att vi inte orkar äta upp det vi tar för oss alltså...

Middag åt det grekiska hållet

Igår hittade jag en låda färdig köttfärssås i frysen. Perfekt eftersom jag längtat efter... 
...köttfärspaj. Rev i lite ost och kryddade med oregano. 
Pajdeg:
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 g smör
3 msk vatten
Kör allt i matberedare till en dag. Tryck ut i form och förgrädda i ca 15 minuter på 200 grader.
Lite enkel dekoration i form av oliver och tomater. 
Sen har jag ju varit sugen på Greksallad varje söndagkväll när jag tittar på "Mästarnas Mästare", där dom äter god sallad och...
...tzatziki! 
Mumma! 
Paj som blir över brukar jag frysa in i portionsformar, så går det ta fram när det behövs en matlåda. 
En fantastiskt god middag blev det hos oss idag:) Känner att jag längtar väldans tills jag åker till Italien om två veckor. Då ska jag äta en massa god mat...även om det inte är grekmat. Italienarna går ju inte av för hackor dom heller vad gäller matlagning:)

Fiskpinnar med jasminris...

När du väljer fisk, avsett om det är fisk-fisk eller fiskpinnar, så försök att välja fisk som är fiskat med "omtanke".
Det är viktigare än vi tror att välja rätt. För som sagt, vi vill ju att våra efterlevande skall få äta fisk dom oxå.
Och idag då var det dags för önskemat igen. Det önskades fiskpinnar med jasminris. Och då var det såklart inte några hemgjorda fiskpinnar utan"riktiga";) Men visst känns det sådär att servera FISK där 61 % består av mjöl!! Men det är ok ibland:) 
 
På jobbet steker jag dem alltid i ugnen. Blir dock en något krispigare yta när man steker mindre mängder i stekpanna. 
Känns som en bra lunch ändå med vår salladsbuffé och frukt. Gjorde en typ remouladsås till.
Blandade creme fracihe, majonäs, bostongurka, tomatpuré, vitlök, S & P. 
Idag fick vi även smaka nybakat surdegsbröd till lunchen som vi fick av en ny familj som börjar hos oss till hösten. Jättegott!!!

Vårlig Söndag

Bort med gammalt torrt. 
 
Gjorde ett försök att elda upp löven vi krattat, men det blev bara en massa rök...slutade med att vi fick köra släpvagnslass till skogen istället. 
Välkommen Våren! 
 
 
 
 
Man blir ju rent lycklig när man ser dessa godingar titta fram i allt grått. 
 
Här hittade jag en till goding! En liten snickare i snickarboden:) 

Då var vi igång igen...

..med jobbet på Lon:)
Flyttade alla gamla fönster som skall användas till lite av varje. Får bo på släpvagnen tills vi vet var de skall vara.
Nu skall det så kallade golvet rivas ut!
Dörrar, plank, brädlappar mm har använts till att lappa ihop golvet med. 
Den här fina måste vi såklart spara:)
J.Johansson Möbel & Åkdonsaffär Östersund 
Isak, älskade hjärtat, hjälpte mig med kofoten:) 
Böja på benen när man lyfter??? Rätt bra när ryggen är kass!! Bara ett tips till mig själv;) 
En bit på väg. 
Kolla högen. Vart ska vi göra av den? Blir nog en brasa i grusgropen... 
Sådärja! Allt borta, då är det bara resten kvar. Kratta ut skräp, lägga in singel, nya golvåsar, nytt golv, etc, etc... Men det kommer bli bra när allt är klart!

Vårkänslor

Tittade ut imorse och såg solen (en kort stund...) och en fin kille som flög med en old fashion propeller-grej, sån som jag hade när jag var liten.
Tjihoo, iväg med dig.
Jag tar den, jag tar den!!
Hönsen som pickar runt på gården.
Rutschkanan kom fram idag:)

Välkomna till NOSTALGIAFTON

Fick en inbjudan i brevlådan idag. Det kommer anordnas en Nostalgiafton med 60-70-tals musik på vår bygdegård den 18 maj.
Den som vill är hjärtligt välkommen, helst iklädd tidsenliga kläder:)
Anmälan till Ingrid & Roger på 063-37329 eller till mamma och pappa på 063-37216
Själv åker jag till Italien den dan så jag kan tyvärr inte vara med, hade varit kul annars.
Lyssna här för att få rätt feeling;) eller här, vem känner inte igen den?!

Äppelkaka med havre-crumble - recept

Egentligen ett recept på muffins, men jag hällde smeten i en liten långpanna och det funkade jättebra!
Äppelkaka 
100 g smält smör
2 ägg
7 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 1/2 msk kardemumma
3 dl mjölk, helst 3 %
2-3 äpplen
Sätt ugnen på 180 grader.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem växelvis med mjölken.
Rör till en slät smet. Tillsätt smöret och blanda väl.
Häll smeten i ugnsform (eller i muffinsformar) med bakplåtspapper.
Tärna eller skiva äpplen och strö över (tryck ner i muffinsar).
 
Havre-crumble
75 g smält smör
1 dl socker
1 1/2 dl havregryn
1 msk kanel
1/2 dl vetemjöl
Blanda allt till en smuldeg och fördela på kakan/muffinsen.
Grädda mitt i ugn i ca 20 - 25 minuter.
Gjorde ett försök med utefika enligt Måns önskemål.....
Gottigotti!
....men nää, vi höll på att frysa ihjäl så vi fick gå in till Måns förtret!

Små och stora funderingar på en fredag...

STOOOR fundering - När i hela friden kommer värmen och den vackra våren??????????????????
Krattan och trehjulingen är framme, sommarpelargonerna på plats i köksfönstret men det SNÖAR!!
Tips på "gå-på-affären-med-barn-en-fredageftermiddag" - mellis. Ge dem en Babybelost att gnaga på. Betala den tomma påsen när du går ut med ett nöjt barn. En påse med 6 ostar kostar 30:-, dyrt kan man säkert tycka, men jag lovar att många(inkl mig själv) inte blinkar över att köpa en Plopp för en femma styck!
Och jag lovar, barnen håller sig på ett jämnare humör ända till middagen är serverad...det gör dom inte på en Plopp;)
När jag var på den MAXade mataffären idag så var det barn som gallskrek lite överallt. Vilket man förstår efter en hel arbetsvecka på förskola och skola. Är säkert trötta vuxna som oxå skulle vilja lägga sig ner och sparka och skrika lite när favoritchipsen är slut i hyllan, eller när frun säger nej till ännu en 6-pack öl...
När det var min tur att betala så sa kassörskan till mig: Vilka snälla barn du har (med eftertryck)! Glad blev jag såklart och tänkte på den enda gången jag gått ut ur en affär med en skrikande unge i famnen (av alla fyra). Det var Olle, 2 år som inte fick köpa godis:)
Pelle visar upp sina nyinköpta skolavslutningskläder, fining!
De coola skorna tog han kort på själv:)
STOOOR fundering igen...vad ska jag packa med mig för kläder när jag åker till Italien om två veckor??? 
Ett enda kaos med nya och gamla kläder...behöver en jättestor väska tror jag... 
Pelle önskade Kina-mat till middag. Blev inget restaurangbesök utan vi kokade nudlar och stekte på frysta vårrullar (Heter det vår-rullar? Då passar det ju bra nu när det är vår, sa godingen idag;)).
Vi köpte grillad kyckling som vi gjorde i små bitar och hettade upp i sötsur sås från burk. 
Enkelt med lite halvfabrikat mellan varven, och gott! Ringlade över min favorit, Hoisin-sås:)  
STOOR fundering. URANbrytning i Oviken....titta på den här korta informationsfilmen för att få förståelse för vad som kan hända! 

Visst vet ni...

...att jag har en blogg till??!
Den är "bara" en receptblogg och det är nästan alla recept som jag har här,meen...där är recepten katagoriserade.
Så vill ni göra trollmüsli eller kladdkaka eller kyckling med citronpasta så är det lättare att hitta än på den här bloggen.
Bara ett litet tips to all of you;)
Kram å Go´natt!
Vad bloggen heter?
www.hundraprocentrecept.blogg.se
Hellogoodbye! 

Hallonsmoothies - recept

Hallonsmoothies

4-6 port

ca 6 dl vaniljyoghurt

2-3 dl mjölk

ca 5 dl djupfrysta hallon

 

Mixa med mixerstav el i mixer/blender.

Mängden mjölk och yoghurt beror på hur tjock man vill ha den och hur stora portioner det skall vara. Våra små glas var för små, för de var renskrapade:)

Vi dekorerade med frysta lingon från Borgvattnet!


Choklad- & Lingonpaj - recept

Kanske har ni fått det här sagolikt goda receptet på Chokladkolapaj med lingon från Bällstaskogen förut?!

100 g smör

1/2 dl strösocker

2 dl havregryn

1 1/2 dl vetemjöl

 

Sätt ugnen på 200 grader.

Smält smöret i en kastrull, tillsätt socker, havregryn och mjöl. Rör ihop till en deg och tryck ut i form med löstagbar botten, ca 24 cm. Förgrädda i mitten av ugnen 8/10 minuter tills den har fin färg. Låt svalna.

 

1 1/2 dl vispgrädde

50 g smör

1 1/2 dl ljus sirap

200 g mörk choklad, minst 40 % kakaohalt

1 1/2 dl lingon

 

Koka upp grädde, smör och sirap i en kastrull, koka på svag värme i ca 10 minuter. Ta kastrullen från värmen, bryt i chokladen och ställ tillbaka på eftervärme. Rör tills chokladen smält och är riktigt slät och blank. Häll smeten i pajskalet och strö över lingonen. Ställ i kylen att stelna minst 5 timmar, gärna över natten. Servera med grädde.

 

Det här är den ultimata kakan att göra när man skall servera många. Går att göra i förväg, den är supergod och den är mäktig, alltså räcker den till många.

Vi var sex stycken som tog en normalstor bit och det var mer än halva kvar.

Receptet kommer från Sandra.


Tapenadekyckling med pastaälgar - recept

Lägg kycklingfileér i smord ugnsform. Smeta på tapenade, krydda med salt och lite BBQ-krydda. Häll över grädde och kör i ugn på 200 grader i ca 10-15 minuter. Skär i kycklingen för att se om den är klar, INGEN rosa saft!
Tapenade gör jag så här:
Mixar svarta oliver utan kärna tillsammans med olivolja, vitlök, S & P, allt till lagom konsistens och smak.
Koka pasta enligt anvisning på paketet.
Idag körde vi på ekologiska pastaälgar köpta på IKEA:)
Gjorde en sallad på babytomater, lättkokta haricot verts och stekta halloumibitar. Häll gärna över en god vinägrett.
Tadaa! En mycket mumsig rätt. Klar på mindre än en halvtimme, allt som allt.

Önskemat

Nu i maj så är det dags för barnens önskemat på Guldkusten. De har fått berätta för mig vilken som är deras godaste mat och sedan lagar jag den. Idag var det Alvar som önskat sig köttbullar med stuvade makaroner.
Kommer bli en hel del makaroner den här månaden;) Men det gör inget när vi äter så varierat resten av året. Det här är ju en del av vårt delaktighetstänk och känns viktigt för oss:)

Vårsysslor

Kolla! Min lövhög är längre än krattan!
Klättra i träd
Kratta
Lek i sandlådan
Risdragning med crossen:)
Risdragning med bil å släpvagn...

Mumsiga Kladdkakan - recept

Här får ni receptet på kanske den godaste kladdkaka jag någonsin smakat! Receptet har jag haft i min ägo i flera år men aldrig gjort den...tur att jag gjorde den idag så jag inte väntade i flera år till! Tror att jag fått det av min kollega Marie:)
Here we go!
4 ägg, jag tog 6 st små från våra dvärghöns
6 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 tsk salt
6 msk kakao
3 dl vetemjöl
200 g smält smör
Rör ihop ägg och socker.
Tillsätt resten av ingredienserna och rör samman allt till en jämn smet.
Häll i smord och bröad liten långpanna.
Grädda i 25 minuter på 175 grader.
Till glasyr behövs:
150 g smör
3 tsk vetemjöl
3 - 4 msk kakao
6 msk socker = nästan 1 dl
3 dl vispgrädde
Koka allt i några minuter.
Bred över kakan när den kallnat helt. Låt glasyren stelna lite innan du skär upp kakan.
Som dekoration idag valde jag torkade ringblomsblad, som ju går att äta:)
 
Som ni märker så är det här alltså ingen kaka att välja om man tänker på baddräktssäsongen som närmar sig med stormsteg...men livet vore ju inte värt att leva om man inte får äta en supersmarrig kladdkaka mellan varven, eller hur?!

Lunch med goda vänner på 1:a Maj

Efter att hastigt ha bestämt med goda vänner att vi skulle äta lunch tillsammans idag så dukade jag lite vårigt. Glada tussilago tillsammans med ljuvt rosa pelargoner.
Serverade soppa gjord på rester. Köttfärssås, den vegetariska pastasåsen vi gjorde häromdagen var basen sedan spädde jag ut med grädde, buljong, sweet chilisås och kryddor. Blev rätt bra enligt dem som åt:)
Kaffe drack vi ur nyinköpta muggar från Rice.  Underbart glad blir man av dom!
Mätta och belåtna fortsätter vi surra...allt för att slippa gå ut och fortsätta med vårbestyren. 
Jesper kom med nybakta fantastiskt goda bröd. Visste jag inte bättre skulle jag tro att de var köpta på bageri. 
Efter kaffe och kaka blev man rätt så däst... 
Alla barnen sprang ut och in mellan studsmattan och matbordet:) 
Test av sugrören Måns vann igår:) 
Sagolikt god kladdkaka...receptet hittar ni i eget inlägg.

RSS 2.0