Choklad- & Lingonpaj - recept
Kanske har ni fått det här sagolikt goda receptet på Chokladkolapaj med lingon från Bällstaskogen förut?!
100 g smör
1/2 dl strösocker
2 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt socker, havregryn och mjöl. Rör ihop till en deg och tryck ut i form med löstagbar botten, ca 24 cm. Förgrädda i mitten av ugnen 8/10 minuter tills den har fin färg. Låt svalna.
1 1/2 dl vispgrädde
50 g smör
1 1/2 dl ljus sirap
200 g mörk choklad, minst 40 % kakaohalt
1 1/2 dl lingon
Koka upp grädde, smör och sirap i en kastrull, koka på svag värme i ca 10 minuter. Ta kastrullen från värmen, bryt i chokladen och ställ tillbaka på eftervärme. Rör tills chokladen smält och är riktigt slät och blank. Häll smeten i pajskalet och strö över lingonen. Ställ i kylen att stelna minst 5 timmar, gärna över natten. Servera med grädde.
Det här är den ultimata kakan att göra när man skall servera många. Går att göra i förväg, den är supergod och den är mäktig, alltså räcker den till många.
Vi var sex stycken som tog en normalstor bit och det var mer än halva kvar.
Receptet kommer från Sandra.