Valborg
Som alltid så blev det fika och lotteri på bygdegården i början av kvällen. Måns hade med sig sin älskade keps som dock endast gick att använda inomhus eftersom det blåste ISVINDAR!!
Vi köpte massor av lotter...det var väl själva den om vi inte skulle vinna nåt.
Jodå, vi kom hem med diverse bra saker:) Pringleschips, sugrör, chokladkaka, såpbubblor, kokbok, biljetter till ÖFK match mm
Gott fika fanns det också.
Men högsta vinsten drog jag...eller det var faktiskt så att jag hade plockat iordning massor av urväxta kläder till goda vänner. Och som tack fick jag den här påsen!!! Vilken skatt! Massor av fina stickade sockar och vantar i olika former och fasoner. Tack fina familjen Laxvik!
Passade perfekt när man kom hem med frusna fötter efter en kväll utan brasa....
Måns fick ont i magen så han och jag åkte hem tidigt. Men brasan avblåstes ändå pga av just blåst, så vi missade inget.
Magontan försvann efter att ha släppt ur sig några liter luft;)
Indisk köttfärssås med curry och spagetti - recept
Indisk köttfärssås med curry och spagetti
4 pers
600 g nötfärs
2 morötter i små tärningar
1 stor finhackad gul lök
200 g strimlad vitkål
1 urkärnad och finhackad chilifrukt
1 köttbuljongtärning
1 1/2 tsk curry
1 tsk kanel
3 torkade limeblad
1 brk kokosmjölk
2 dl vatten
olja
salt
peppar
Fräs grönsakerna tillsammans med smulad buljongtärning och kryddorna i 1 msk olja. Lägg över allt i en stor kastrull. Stek färsen i 1 msk olja och lägg över i kastrullen med grönsakerna.
Tillsätt kokosmjölk och vatten. Låt småkoka 15-20 minuter under lock. Krydda med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar.
Servera med valfri spagetti och grönsaker.
Fåraherdens Paj - recept
Fåraherdens Paj
eller Shepherds Pie som den heter i original är väldigt gott. Varianter finns det gott om men den här har jag testat några gånger.
4 pers
600 nykokt mjölig potatis
50 g riven stark ost
Köttfärsröra:
300 g nötfärs
2 gula finhackade lökar
1 msk rapsolja
2 tärnade paprikor
100 g skivade champinjoner
Fräs allt ovan i oljan.
Häll på:
1 msk ströbuljong el fond
1 dl chilisås
1 dl vatten
1 msk pepparmix el svartpeppar
och låt småputtra på svag värme i ca 10 minuter.
Häll köttfärsröran i smord ugnsform, lägg på pressad potatis som ett täcke och riv på ost.
Gratinera mitt i ugn ca 15 minuter.
Torsk Stroganoff - recept
Torsk Stroganoff
4 port
500-600 Krav Torsk
salt
Sås:
1 finhackad gul lök
1 msk smör
3 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
1 tsk svensk senap
3 dl creme fraiche
nymalen svartpeppar
1 tsk pressad citron
1 tsk japansk soja
ca 1/2 tsk salt
2 msk finhackad persilja till dekoration
Tina fisken och låt den stå och dra med saltet i ca 5-10 minuter.
Sätt sedan in formen i ugnen på 150 grader i 20-25 minuter.
Under tiden så steker du löken i smör tills den blivit mjuk. Tillsätt tomatpuré och paprika, fräs ytterligare någon minut.
Häll i senap och creme fraiche. Smaka av med svartpeppar och citron. Ställ undan såsen så länge.
När fisken är klar tar du ut formen och häller av ev spad.
Värm såsen och häll över fisken, kör ev i ugnen om det behövs.
Strö över persiljan och servera tillsammans med ris eller kokt potatis.
Mycket mumsigt!
Måndagsmiddag i Hoversjö-residenset
Måndag strax innan middagstid....trött som en tok. Inser att det inte finns något som helst framplockat ur frysen som kan tänkas bli till en middag. Suckar....suckar ännu djupare. Stänger kylskåpet och öppnar det magiska skåpet där....beställningslistan till Spader Dam ligger:) (063-103121, för dig som oxå vill slippa undan matlagningen nån dag) Guds gåva till mänskligheten en dag som denna.
Som alltid en fläskfilépizza med flottig bea, idag även en inbakad med skinka och räkor...är det Calzone?! Och så blev det en variant med salami, räkor och krabba åsså en vegetarisk med fetaost.
Haha, jag ser hur det vattnas i munnen på dig!:) Och, jaaa, det var jättegott!!!
Mattias Klums vegetariska pasta - recept
I nyaste "Mer Smak" så hittade jag ett recept som såg gott ut. Mattias Klums favoritrecept är det visst. Det testade vi idag och det fick godkänt, fast några i familjen ville gärna ha kött så vi strimlade och värmde upp lite av det vi grillade igår:)
Mattias Klums vegetariska pasta
4 portioner
1/2 tärnad zuzzhini
1/2 tärnad aubergine
2 hackade schalottenlökar
8 kvartade champinjoner
10 cm strimlad purjolök
2 pressade vitlöksklyftor
3 msk olivolja
500 g krossade tomater
1 dl rött vin
2-3 dl grönsaksbuljongstärningar
1/2 tsk salt
2 krm kajennpeppar
1/2 kruka basilika
Till servering:
400 g valfri pasta
150 g parmesanost el fetaost
1/2 tsk nymalen svartpeppar
Stek alla grönsaker, svamp och lök under omrörning i het panna i ca 3 minuter.
Häll i tomater, vin och buljongtärningar.
Smaka av med salt och kajennpeppar. Låt puttra ca 20 minuter på svag värme.
Strimla hälften av basilikan och rör ner i såsen.
Koka pastan enligt anvisning på paketet och servera med såsen.
Toppa med resten av basilikan, riven parmesan och nymalen svartpeppar.
Som sagt lite strimlat grillkött från gårdagen till de mest proteinsugna...
Att dra ris...
...klarar varje liten fis...
...när man gör på vårat vis:)
Drygt 40 personer på byn från 2-75 år hjälps åt!
Det gäller att knipa igen ögonen så inte allt skräp hamnar där.
Titta där, en till traktor!
Myys på lasset:)
Tjiihoo, dags att fylla på igen.
Efter väl utfört arbete så bjuds det på korv å kakor:)
Cake Pops - recept
Vet inte om jag tidigare visat hur jag gör Cake Pops...hursom här kommer det!
Mixa ett paket Ballerinakex (helst Kladdkaka enligt min smak men det funkar med Singoalla oxå) till ett smul.
Blanda sedan i 50 g naturell färskost och kör lite till så det blir en smet.
Rulla bollar och sedan i valfritt strössel. Trä på en pinne el som vi gjorde på sugrör.
Ställ i kyl el frys så de stelnar till ordentligt.
Smarra!
Pina Colada Ice Pops - recept
Hittade ett superenkelt recept på egengjorda isglassar i nyaste "Mersmak", Coops tidning. Passade väldigt bra eftersom Måns har tjatat om att göra glass i veckan när han varit sjuk.
Pina Colada Ice Pops
6 isglassar
3 skalade och skivade kiwi
6 dl ananasjuice(köp en godare sort än vi gjorde!!!)
100 g vit el mörk choklad
1 dl rostad kokos
Lägg kiwiskivorna i glassformarna längs med sidorna.
Häll på ananasjuice. Frys i minst 5 timmar.
Vi ville inte ha choklad och kokos på våra men så här gör du om du vill det:
Smält chokladen i en skål över vattenbad el i mikro. Doppa toppen av de frysta glassarna i chokladen och rulla sedan i kokos. Lägg tillbaka glassarna i frysen fram till servering.
Ser fram emot att provsmaka ikväll.
Pelles middagsönskan
När en lite febrig son med halsont önskar sig kebab till middag så kan man ju inte säga nej, eller hur?!
Vi köpte fryst färdigkryddat kebabkött, strips och pitabröd(som vi stekte och värmde i ugn såklart) som vi fyllde med olika grönsaker och vitlökssås.
En till klar
Nu är Måns sommarfest/bröllops-stass klar! Ev en "moffa-keps" skall till.
Vicken goding va?!
Coola!!
Pelle hittade en sommarhatt han ville ha, OM vi byter band på den;)
Bara det att den här gillade ju jag oxå!
Tror att vi får samsas om den. Vi byter band när vi turas om att använda den....I hope...
Lingonkaka - recept
Lingonkaka
150 g smält smör
1 1/2 dl socker
4 1/2 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 ägg
ca 2 dl lingonsylt
Smulmassa
1 1/2 dl havregryn
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
75 g smält smör
Rör samman smält smör, socker, mjöl, bakpulver och ägg.
Fördela blandningen i en smord liten långpanna, eller på bakplåtspapper.
Smeta ut ett lager med lingonsylt.
Överst lägger man ett lager smulmassa av havregryn, socker, vaniljsocker samt smält smör.
Gräddas i ca 15 minuter mitt i ugn i 200 grader.
Servera gärna kakan med en klick vispad grädde.
Receptet kommer från en fin liten kokbok som heter, "Mat & Mera - nya och gamla recept från Liden". Det är en receptsamling från Lidenbygden.
Skoldans, Examen, Sommaravslutningar, Bröllop....
Ja, snart drar allt avslut igång och så ett bröllop! Häromdagen var Olle och jag och fixade finkläder till allt roligt som väntar:)
En fin kostym till en fin kille!
Å tänk, han gillade samma skjorta som mig!! En jättefin med småsmå rutor i vitt och rosa med gråsilvriga knappar, åsså slipsen. Blir nästan tårögd bara jag tänker på vad fin min största prins ska bli:)
Slipsen får nog moffa knyta när han kommer hem från utlandet.
Nu återstår bara de andra tre... fast Måns har nästan sin outfit klar, fattas bara skor men dom har vi lagt undan så vi ska väl i princip bara åka och betala dem och ta med hem.
Happ, då är det alltså bara två to go ...och jag...och Mats....
Snabba torsken - recept
Idag blev det en "snabb-middag".
Hade tinat torsk(2 pkt), Krav såklart. Hackade upp en bit purjolök som började bli halvdassig, som jag fräste på i smör.
Sedan hade jag ca 4-5 dl färdig vitlökssås(creme fraiche, pressad vitlök, provencalska kryddor, lime, salt & peppar) som jag hällde på och lät koka till fisken var genomkokt. Smakade av med salt och peppar.
Medan jag gjorde fisken så kokade jag upp vatten och hällde över couscous som fick svälla i 5 minuter.
Allt som allt så tog det väl en kvart.
Serverade med morotsslantar och chokladtomater. Var tvungen att testa dessa och de var goda, jag blev inte kliig i munnen:)
Marshmallowrutor - recept
Blev hemma idag med en febrig och snorig Måns. Passade då på att baka medan han kollade på morgon-Bolibompa. Men han var inte i sämre skick än att han kunde slicka av slickepotten med smet:)
Marshmallowrutor
ca 20-25 st
125 g rumsvarmt smör
2 1/3 dl strösocker
3 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör och socker med elvisp. Tillsätt ett helt ägg och två äggvitor(spara de två vitorna i en ren skål). Vispa smeten luftig.
Blanda mjöl, bakpulver och salt. Rör ner det i smörblandningen.
Klä en form, ca 20x30cm med bakplåtspapper. Bred ut smeten i formen.
Fyllning
100 g hackade hasselnötter(jag tog stora kokosflagor istället)
100 g grovhackad mörk choklad
50 g minimarshmallows
2 dl farinsocker
Fördela nötter, choklad och marshmallows över smeten.
Vispa de två äggvitorna till hårt skum. Tillsätt och blanda försiktigt ner farinsockret.
Bred marängen över kakan.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30-40 minuter. Låt den svalna innan du skär den i rutor.
Mumsiga rutor som man nog också kan servera tillsammans med en klick grädde.
Bakade även en annan kaka och till den så saknade jag florsocker...insåg jag när jag påbörjat allt, typiskt mig!
Meen så kom jag på att hos mamma kanske det finns, så jag åkte ner dit och visst fanns det. Fyra paket!!!! Så typsikt henne! (man kan säga att det är tur att vi kompletterar varandra...iaf för mig...)
Det är som att gå på affären:)
Hon kommer inte ens att se att jag varit där och "lånat" två paket när hon kommer hem, hehehe...
Firande av Pappsen??!
Tårtan vi gjorde igår har vi ätit upp tillsammans med pappa som fyller 70 på torsdag.
Smarrigt med jordgubbar och grädde.
GRATTIS ÄLSKADE PAPPA!! I förskott....
...för även om jag dukat fint så lär ni väl inte komma hit och äta middag på torsdag?!...
...Nä, för då alla nyfnikna grannar och bekanta, då är dom långt, långt borta;)
Långnäsa för er:)
Palsternackssoppa med rostad sötpotatis & knaperstekt bacon - recept
Tänk att sånt här kan reta gallfeber på mig! Hur f-n kan man plasta in en och en palsternacka???!!! Har det med hållbarhet att göra...tveksamt. Det tar massor av minuter att ta bort all plast och tänk allt jobb för att plasta in dem...och allt jobb att göra all plast...och all onödig miljöförstöring i samband med det...MORR!
Ok, till dagens recept och lunchen vi åt på GK.
Palsternackssoppa
4 port
550 g palsternacka
120 g potatis
80 g gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
5 dl vatten
5 cl vispgrädde
1 msk vitvinsvinäger
salt
svartpeppar
Skala och skär ner palsternacka, potatis, gul lök och vitlök i bitar. Fräs i oljan. Tillsätt vatten och koka tills rotfrukterna är mjuka. Häll i grädde, koka upp och mixa sedan till en slät soppa.
Smaka av med vinäger, salt och peppar.
Rostad sötpotatis
160 g sötpotatis
1 msk olivolja
salt
svartpeppar
Skala och tärna sötpotatisen. Blanda den med olja och kryddor.
Kör i ugn på 180 grader i ca 10 minuter.
Stek samtidigt baconbitar så de blir härligt knapriga.
När jag dukade fram lunchen så lade jag en sötpotatis på varje bord för att barnen skulle få se hur en sådan ser ut, storlek, färg, tyngd, doft....man får in mycket i en sådan matstund:)
För övrigt så hörde jag idag det dummaste jag någonsin hört sägas i ett kök där man lagar mat till barn.
"Barn skall bara äta och hålla käften" Även om det bara var ett skämt så var det ändå så att det poppade ur munnen på denne och då måste det ju finnas en sån tanke någonstans inne i huvudet på den personen?!
Jag skäms å min yrkeskårs( vi som faktiskt gör allt för att få barnen delaktiga i maten och smakernas värld) vägnar och vill inte befatta mig med dylika...sådeså!
Av en kollega fick jag betyget: "Vilken fin och god rätt. Det här skulle jag absolut kunna beställa på en restaurang".
Medan jag av några barn fick: "Det var bara sådär och för någon passade inte dennes smak" :)
Prova gärna och berätta vad ni tyckte! Åsså lyssnar ni på
den här!
Kommentarer
Det vore jättkul om ni som läser min blogg, även kommenterar när ni tycker något är roligt, gott(recept ni förhoppningsvis provat), fint, fult, ogott, tråkigt...ja, ni fattar:)
Ha en bra vecka alla!
Kram
Läxläsning
Var bara tvungen att fånga stunden på bild:) Isak och Leon pluggar engelska ute i blåsten.
Ser ju skönt ut...eller nåt?!;)
Tååårtan
Supersimpla tårtan att göra när nån tex fyller 70 år;)
Färdiga tårtbottnar, chokladpudding på ett lager...
...mosad banan på ett lager....
...grädde runt om. Har man gott om tid så spritsar man såklart så det blir extra fint. Men se det hade vi inte idag så då blev det slickepotten som fick jobba.
På med valfritt "pålägg". Vi tog jordgubbar, trots att det inte är säsong, bara för att det är till en fin jubilar.
En nyfrissad snygging hjälpte som vanligt till:)
Äntligen lika frisyr som kusinen!
Extra dekorativt med guldkulor i olika storlekar. Som tur är så har det kommit mjuka kulor så det inte är risk för tänderna att gå sönder när man tuggar dem.
Fiskgryta med Röda linser & Tomat - recept
Fiskgryta med Röda linser & Tomat
4 pers
1 hackad gul lök
1 hackad vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 1/2 dl röda linser
400 g krossade tomater
3 dl vatten
1 msk fiskfond
salt
en nypa socker
nymalen svartpeppar
600 g fiskfilé, tex lax och torsk
5 cm strimlad purjolök
rikligt med hackad basilika
1 brk citronfyllda oliver
Fräs lök och vitlök utan att det tar färg i oljan. Tillsätt linserna och fräs ytterligare ett par minuter.
Häll i tomater, vatten och fond. Koka sakta i 10 minuter tills linserna är mjuka, späd ev med lite mer vatten.
Blanda i fisken och purjolöken, koka 2-3 minuter så fisken blir klar. Smaka av.
Rör i basilika och oliver precis före servering.
Jag gjorde även en "fuskaioli" att klicka i. Blanda creme fraiche med majonäs och smaksätt med vitlök, salt och peppar.
Vill man så kan man ju definitivt servera ett gott bröd till.
40-års Catering
Hade en catering igår till en tjej som fyller 40 år. Jag skötte dukningen och eftersom hon är en hästtokig tjej så blev det såklart lite hästigt tema med äpplen, hästskor och knäckebröd:)
Lite extra fint vid födelsedagsbarnet.
Tänkte att vitt, blått och det gröna även fick representera Jämtlands färger:)
Specialmat till barnen som även åt från buffén.
På min fina sockerlåda har jag gjort plats för de varma Thaishotsen som skall fram så fort alla kommit til bords.
Är alltid lika kul att duka upp fint i vår bygdegård.
Nybakt brytbröd, Sesamknap från Hara Gård, Bregott, Prästost och Brie med tapenade
Med tanke på ev allergier så serverade jag de rostade hasselnötterna till potatissalladen bredvid.
Fläskytterfilé med basilika- & solrospesto
Potatissallad med knaprigt bacon och rostade hasselnötter
Thaishot
Laxsnittar med hjortron
Kyckling med chili- & oreganorub
Serverade också en vitlökssås med provencalska örter och en krispig grönsallad.
Tack Katrine och Mårten för att ni anlitade mig!
Full rulle i köket + gott recept på kotletter
Så här såg det ut på min lilla spis idag på jobbet:)
Det är full rulle när man på sisådär 1 1/2 timme skall rodda ihop mat till runt 20 pers. Men det går...även på en liten spis:)
Äppelkotletter med baconkrisp och kokt potatis
4 pers
4 fläskkotletter
smör
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
Bryn kotletterna på båda sidor i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Håll dem varma medan du gör såsen.
Senapssås
2 ½ dl valfri grädde
2 ½ dl köttbuljong
1 msk fransk senap
1 gul lök, gärna färsk
2 små svenska äpplen
smör
1 pkt bacon
salt
peppar
Blanda grädde, buljong och senap i en låg vid gryta/traktörpanna. Lägg i kotletterna och låt dem koka med i 5-10 minuter.
Skär lök och äpplen i skivor. Stek dem lätt i smör i stekpannan och lägg det på kotletterna.
Strimla baconet och stek det knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper och strö det sedan över kotletterna.
Servera direkt tillsammans med kokt potatis.
Prov det här i helgen vettja!
Spenatlasagne - recept
Idag åt vi Vegetarisk lasagne på jobbet enligt ett annat recept än det jag brukar använda. Men eftersom flera med mig tyckte att den vi brukar äta var godare, även om det var gott idag oxå, så får ni det receptet.
Jag har lagt in det här förut men här kommer det igen:)
5 portioner
1 pkt hackad spenat, 375 gr
1 brk keso, 250 gr
1 tsk italiensk salladskrydda
1 tsk riven muskot
12 lasagneplattor
Pressa spadet ur den tinade spenaten. Krydda och blanda med keson.
Sås:
2 dl hackad lök
smör
2-3 pressade vitlöksklyftor
2 brk krossade tomater
2 grönsaksbuljongtärningar
ca 1 tsk vardera av basilika, oregano, timjan, dragon
2 krm cayennepeppar
ca 1/-1 dl matgrädde
2 dl riven ost
Smält ner löken i smör, knappt 10 minuter och blanda med vitlök, tomat, buljongtärningar och örtkryddor.
Koka ihop ca 25 minuter och smaka av.
Varva lasagneplattorna i smord form med spenatkeson, tomatsåsen och hälften av osten. Det skall vara spenatkeso och tomatsås överst och resten av osten. Häll grädden runt kanterna. Grädda i ca 25-30 minuter(beroende på plattor) i 225 grader.
Eftersom jag kan tycka om när det går undan så brukar jag blanda ihop den goda tomatsåsen med riven ost, kesoröran och grädden som jag sedan varvar med plattorna. Det kanske inte blir lika snyggt men det blir definitivt lika gott om inte godare.
Som ni kanske märker är det inget salt i utan det räcker med buljongtärningarna. Saltar ni mer blir det nog för salt.
Raw Food - recept
Jag fick ett mail idag där jag blev ombedd att prova eller lägga ut på bloggen, två olika Raw Food- recept.
Jag har aldrig testat det själv, förutom chokladbollar typ;) Men visst delar jag ut detta till er och så får vi se om jag även får tid att testa dem själv. Tack Solveig!
Jag heter Solveig och vill gärna slå ett slag för Raw Food.
Skickar med två recept som jag tycker är "görgoda" ett på Paprika- o Tomatsoppa
och ett på Lakritspralin också en höjdare.
Denna mat kan värmas upp till 42 grader så den bibehåller alla näringsämnen.
Paprika- o tomatsoppa
4 st röda paprikor
4 st urgröpta tomater
3 msk olivolja
2 st vitlöksklyftor
8 dl lantbuljong
några kvistar färsk timjan
salt och peppar
Skär paprika i bitar och lägg i ugnsfast form med dom urgröpta tomaterna.
Ringla olivolja över tillsammans med vitlöken och timjan.
In i ugnen på 42 grader och låt "rosta" i ca två timmar.
Ta bort timjankvistarna och mixa resten med buljongen och smaka av med
mer timjan och salt o peppar!
Om man vill kan man värma tomatbitar med lite vitlök på och servera i soppan.
Raw food kex är gott till.
Lakritspraliner 10 st små bitar
1,5 dl mandelmjöl (antingen köpt eller mixat själv)
4 mjuka dadlar + lite agave
1-2 msk smält kokossmör (luktfria)
1 tsk eko vaniljpulver
1 tsk flytande lakritsessens (hälsokost)
smaka av med lite pressad citronsaft och en nypa salt
Mixa ingredienserna och lägg ut på plastfolie att rulla in
i - in i frysen att stelna så det går lättare att skära och
att doppa i smält raw choklad - strö lite kokossocker över
och njut!
Apropå stora förskolor
Det pratas och debatteras om hur det är på förskolor idag. Stora avdelningar, massor av barn som inte blir sedda, långa dagar, lite tid med sina föräldrar....
Jag hoppas att politiker och befattningspersoner på höga stolar tar till sig all kritik! Det är dom som måste fatta att vi måste få högre pesonaltäthet på våra förskolor och skolor.
Barn skall bli sedda på sin förskola och man skall få tid att jobba i små grupper. Hur ska pedagogerna annars hinna se alla?!
Hursomhelst så vill jag som vanligt lyfta fram "min" förskola, ja jag slår mig för bröstet och är stolt över den!
Här jobbar prins Måns med två av sina vänner och en personal i en grupp som gör planeter till sitt solsystem som de håller på att bygga upp.
Allt efter deras eget intresse. Och här får man in finmotorik, bokstäver, samspel och kommunikation mellan barnen och pedagogen hinner lyssna till och se alla tre. Och så här ser det ut varje dag hos oss. Små grupper med barn som jobbar med sina stora och små projekt i olika rum runt om på förskolan både ute och inne och de har alltid med sig en pedagog som dokumenterar och finns där för dem.
Man önskar att det kunde vara så överallt!
Stor koncentration. Återkommer med bilder och visar när allt blir klart.
Blev små hartänder på slutet av allt klippande:)
Fler vårtecken
Rådjur som letar sig lite mat på barfläckarna på lägdan.
Översvämmning och dämmning vid vårflod.
Som tur är så har det blåst rätt bra de här dagarna så gården torkar upp ganska fort ändå.
Pelle i vintermössa och gula härliga smutsiga tussilago!
Fiskgryta med sweet chili & jasminris - recept
Fiskgryta med sweet chili & jasminris
3-4 pers
400 g valfri vit fiskfilé
2 vitlöksklyftor
2 purjolökar
2 paprikor
smör
1 1/2 dl vatten
2 fiskbuljongtärningar el motsvarande mängd fiskfond(om man köper coops el bong så slipper man smakförstärkare)
4 msk sweet chilisås
2 dl vispgrädde
salt
peppar
Skär fisken i 2-3 cm stora kuber. Hacka vitlöken och skär paprika och purjolök i bitar.
Jag hackar purjon i matberedare så det blir småttsmått för dem som har svårt för "konstiga" stora gröna bitar i maten;)
Fräs grönsakerna tills de blir mjuka i smöret, utan att de tar färg.
Häll i vatten och grädde. Tillsätt buljongtärningar el fond och sweet chili.
Låt det koka upp och smaksätt med salt och peppar. Lägg i fisken och låt sjuda i ca 3-5 minuter.
Servera med jasminris och en sallad med haricot verts som är lätt kokta, hyvla i morotsstrimlor med potatisskalare och strö på pumpakärnor och lite vinägrett.
Så här kan det se ut när maten går ut till mina tre bord på lunchen:)
Vårtecken
Idag var första dagen som hönorna vågade sig ut efter hela vintern inne i hönshuset, trots blåst. Det är ett härligt vårtecken när de kacklar och kuckelikuar ute på gården.
Givetvis så gick de direkt till rabatten vid huset och burrade ner sig i jorden för att "sandbada".
Tyvärr pippissarna så kommer vi ta bort den här rabatten i sommar så passa på nu innan det är för sent! Måste försöka hitta någon annan lösning på var de kan bada istället för.
Och just av den anledningen att de alltid stökar runt med blommor och lökar i rabatten så skall vi ta bort den. Ser inte snyggt ut när allt blivit flyttat på:)
Skall göra en härlig stor "soffa" där vi kan slappa i solen och kanske ta en kvällsdrink i sommar, låter inte så dumt va?!
Medelhavsbröd - recept
Krämig Majssoppa - recept
Krämig Majssoppa
4 port
1 hackad stor gul lök
3 msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl vitt vin
4 dl mjölk
3 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 brk majs, 340 g + ev lite att strössla i soppan vid servering
1 grön paprika
1/2 tsk timjan
100 g finriven Prästost
1/2 tsk worcestersås
tabasco
salt
Fräs den hackade löken i smöret. Strö över mjöl, häll på vin, mjölk och vatten.
Smula ner buljongtärningen. Hacka majen grovt i matberedare. Finhacka paprika.
Rör ner paprika och timjan.
I receptet står det nu att man skall ösa i den grovhackade majsen, men jag tycker inte att soppan blir så god med skalen som blir. Därför gjorde jag nu så att jag kokade majs"mojjset" för sig, silade av och hällde ner den släta majssoppan som blev i lök och paprikasoppan. Hängde ni med?!
Låt puttra ihop i ca 15 minuter. Dra av från värmen, rör i ost, smaka av worcestersås, tabasco och salt.
Soppan ser inte så majsigt gul ut, men smakar väldigt gott av majs, lök och paprika.
Vill man kan man nog ta i mer majs när man gör som jag gjorde, att sila av den, eller så häller man i lite hela majskorn.
It´s your choice!
Servera gärna med nybakt Medelhavsbröd och osttärningar. (det blev ost över när jag rev Prästosten och av den gjorde jag små tärningar som var goda att lägga i soppan så de blev lite mjuka och varma)
Risotto á la Pank - recept
Idag åt vi Risotto á la Pank, receptet har vi fått av en familj som gått tidigare här på Guldkusten.
Varför den kallas så är väl för att det är lite "man tager vad man haver" recept:)
När jag stod och skar prinskorv som vi hade över från en tidigare lunch så kom ett barn och frågade mig:
E: Vad blir det för mat?
T: Det heter Risotto á la Pank.
E: Pank??
T: Ja. Pank är man när man har slut på pengar.
E: Jaha, det är därför du skär korven så det ser ut som pengar då?!
:) Visst är det härligt vad barn tänker på små detaljer som vi inte alls reflekterar över! Klart att korvslantar passar en en "pank-rätt"...
Jag tog som sagt korv och köttbullar som jag fryst efter vår påskbuffé. Stekte även på bacon och rostad lök, hade slut på all färsk lök idag.
Sedan kokade jag ris enligt förpackningen och lade i fryst ärt/majs/paprika- blandning sista minutrarna.
Kryddade allt med soja,vitlök, salt, peppar och blandade ner kött- och lökblandningen.
Servera med valfria grönsaker till. Jag tog även sweet chilisås på mitt, gott!
En god och billig rätt om man sparat undan lite korv, kött, skinkrester från tidigare måltider och stoppat i frysen.
Älggryta med svamp och senap - recept
Igår kväll satt vi i fönstret och betraktade dessa två filurer. Två stora älgar som strosade runt och gnagde på träden vid vår lägda. Efter en stund så klev dom med sina långa ben över stenhagen och gick över till grannarna och upp mot byn.
Även om inte just dom här två hamnade i vår frys;) så har vi faktiskt andra älgdelar som ligger där och väntar på att bli tillagade.
Hittade det här receptet på
Viltmat.nu som jag tror att jag skall prova nån dag. Ni får hålla utkik efter bild och omdöme här framöver:)
Älggryta med svamp och senap
4 portioner
700 g grytbitar av älg
300 g steklök
300 g palsternackor
300 g champinjoner
3 msk Colman’s senapspulver
3 msk mango chutney
viltfond
salt och peppar
Skala och skär grönsakerna i fina bitar, bryn dem och lägg åt sidan.
Bryn köttet, slå på vatten och viltfond, tillsätt senapspulver och chutney.
Låt köttet koka i 20-30 minuter, tillsätt grönsakerna och låt koka ytterligare i ca 15 minuter eller tills köttet känns färdigt.
Smaka av med senapspulver, mango chutney, salt och svartpeppar.
Servera gärna med en bit surdegsbröd och/eller kokt potatis.
Låter gott, eller hur?!
Full rulle så här på lördan
Startade dagen med en frukost som fick ljuva smakminnen att vakna till liv. Nisses limpa med messmör på, mums vad gott! Det var riktigt länge sedan jag åt det.
Nisses limpa bakas ju i Åsarna för den som inte redan visste det.
Sedan styrde vi kosan mot
Dille Gård där det var Öppet hus och Vårmarknad idag.
Det är ju så läskigt att min lilla Olle är så stor att han ska börja gymnasiet till hösten, och han har sökt till Dille.
Efter att ha gått runt där idag och blivit helt förälskad i stället så vet jag att han gjort rätt val!
Efter de intressen han har idag så kommer det här att bli såå bra.
Jakt, fiske, skogsbruk och uteliv...
Tänk om detta hade varit ett alternativ när jag skulle välja gymnasie...då hade jag bott i ett stall fullt med islandshästar här;)
Hundar till dem som bor på internatet.
Finfint med korv och hamburgare till lunch:)
Passade även på att köpa lite goda ostar från
Åsbergets Gårdsmejeri, "Rocka Fett" och "Blå Astrid" är jättegoda. Det här blir nog ett av sommarens utflyktsmål med killingvandringar med fikakorg.
Köpte även ren-, älg- och björnkorv som vi skall smarra på ikväll.
Massor av stora skogsmaskiner och traktorer såg vi...
...och testade vi:)
Pelle mäter sig själv mot däcken.
Måns provkör det stora "monstret".
Det här är tydligen en ny väldans så bra skogsmaskin från...
Stooora däck på stooor maskin med en liiiten söt Måns i:)
Väl hemma igen så blev det bakning av...
...kladdkakor.
Har en catering nästa helg och som jag skrev förut så gäller det att ligga steget före både i tanke och tillagning i mitt yrke. Dessa får hamna i frysen nu i väntan på att ätas upp.
Middagsbestyren delades upp efter vad man ville göra idag. Olle gör vitlökssås och guacamole, Pelle och Måns skar grönsaker, Isak stekte köttfärs, Mats rev ost och jag dukade. Kan ni gissa middagen?!
Rätt! Tacodinner med mamma och pappa blev det.
Länge sedan vi åt det så det var jättegott!
Torsk med Savojkål - recept
Torsk med Savojkål
4 pers
500-600 g torsk halvtinad, delad i bitar
ca 5 dl finstrimlad savojkål
1 hackad purjolök
2 grovrivna morötter
1 -2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl creme fraiche
1-2 dl matlagningsgrädde
2 dl riven Västerbottenost
Fräs savoykål, purjolök och morötter i smör tills det mjuknat. Häll på creme fraiche och grädde, krydda med salt och peppar. Låt puttra någon minut.
Lägg torsk i en smord ugnsfast form.
Spritsa potatismos runt om fisken.
Häll grönsakssåsen över fisken.
Strössla över den rivna osten och kör i ugn tills fisken är klar.
Keso- & Cornflakesbiffar - recept
Keso- & Cornflakesbiffar
4 pers, ca 8 biffar
1 finhackad gul lök
flytande margarin
4 dl finsmulade cornflakes
2 ägg
250 g keso
2 msk vetemjöl
kryddor efter tycke och smak
Fräs löken i smör. Lägg därefter löken i en bunke och blanda ner de finkrossade cornflakesen.
Vispa upp äggen och blanda ner dem tillsammans med de andra ingredienserna. Smaka av smeten, alt stek en provbit i stekpanna och smaka av.
Forma biffar och lägg på en bakplåtspapperklädd plåt.
Stek biffarna gyllenbruna i ca 20 minuter på 225 grader.
Servera med bulgur el matkorn och morotstzatziki.
Jag hade slut på gul lök när jag skulle göra dessa så jag tog en bit purjolök och lite pressad vitlök istället.
Kryddade med salt, svartpeppar, Vegeta och timjan.
Både personal och barn åt bra och tyckte det var gott:)
Kycklingklubbor med strips - recept
Vissa dagar vill man ha det lite enklare med middagsbestyren. Strips är enkelt och rätt gott, fast klyftpotatis är godare. Så gör det du har tid och ork med.
Kryddade dessa med salt och Santa Marias "American BBQ Spice Chili & Smoke".
Körde dem i varmluftsugn tillsammans med stripsen i ca 20 minuter på 225 grader.
Måns är eftermiddagstrött med nappen i munnen men vill ändå hjälpa till med paprikan:)
Pelle testar att göra fetaröra med creme fraiche och basilika.
Smaklig Spis!
Alltid roligare att äta med fingrarna av nån anledning...
Jodå, det gick bra med strips. Men jag åt mest av de kokta rödbetorna och fetaröran.
Currygryta med pressad potatis - recept
Att vara kock handlar nästan hela tiden om att ligga steget före. Så igår förberedde jag köttet som jag idag skulle ha till vår lunch. Här har vi en fin bit ytterlår från "vår" kossa som har bott på
Brunkulla gård.
Till 4 pers behövs(räds inte av att listan ser lång ut, det är mest kryddor som ni redan har i ert skafferi):
3/4 kg grytbitar
smör
salt
3 dl vatten
2 hackade gula lökar
3-4 skivade vitlöksklyftor
2 msk riven färsk ingefära
2 tsk spiskummin
1 tsk mald koriander
1 msk curry
2 tsk gurkmeja
1 kanelstång
4 kryddnejlikor
2 lagerblad
1 köttbuljongtärning
1 brk kokosmjölk
1 msk soja
ev lite maizenaredning
Bryn köttet fint i panna, salta och lägg över i en gryta.
Koka ur pannan med vattnet och häll det över köttet.
Lägg i buljongtärning, lök, vitlök, kryddor, soja och koka upp.
Häll på kokosmjölken och koka sakta under lock till köttet är mört. I orginalreceptet står det 45 minuter....nja, kanske 1 1/2 timme skulle jag föreslå. Iallafall med vår ko;)
Smaka av och red ev med lite redning på tex Maizena.
Jag serverade pressad potatis till och sallad från vår buffé.
Stora Makaronidagen!
Igår mötte jag mamma och min brorsdotter på affären. Bella strålar och utropar: I morgon är det stora Makaronidagen!!
Stora Makaronidagen är när vi och kusinerna äter mommas stuvade makaroner och korv tillsammans:)
Mamma/Momma kokar sina makaroner i mjölk, lite grädde och smör länge och kryddar med salt, peppar lite socker och riven muskotnöt.
Själv så brukar jag fuska och koka i vatten och så gör jag en god redning på sidan om som jag blandar ner de färdigkokta mackisarna i....inte lika gott som mammas dock.
Tänk att mammas mat alltid är godast! Hoppas mina barn kommer tycka det om något av det jag serverar dem när de tänker tillbaka som vuxna:)
Här kollar mamma och Bella i almanackan där mamma skrivit in vilka dagar vi haft Stora Makaronidagen.
På jobbet idag åt vi Kaspers (min praktikant) Ugnspannkaka, jättegott det oxå!
Broccoli- & Grönkålssoppa med fetakräm- recept
Broccoli- & Grönkålssoppa
4 port
400 g broccoli, fryst el färsk efter säsong
100 g grönkål, fryst el färsk efter säsong
1 stor gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
smör till stekning
2 grönsaksbuljongtärningar
ca 1liter vatten
1-2 dl creme fraiche
salt
peppar
Fräs gul lök och vitlök i smör.
Häll på vattnet och lägg i broccoli och grönkål. Lägg i buljongtärningarna och låt koka i ca 10 minuter.
Mixa med mixerstav och tillsätt creme fraiche. Smaka av med salt och peppar.
Späd ev med mer vätska.
Feta- & Basilikakräm
100 g fetaost
1 dl kesella eller creme fraiche
1/2 kruka basilika
salt
peppar
Mixa allt till en kräm. God att äta både i soppan eller på brödet.
Africana - recept
Måste bara visa vår salladsbuffé igen:)
Har köpt in lite nya fina uppläggningsfat till allt. Ser inbjudande ut, eller hur?!
Den här veckan har jag en praktikant hos mig i köket:) Här håller han som bäst på att förbereda Africanan innan den ska in i ugnen.
Africana
6-8 pers
1 kg köttfärs
2 gula lökar
fett till stekning
salt
peppar
Fräs lök och färs i fett, krydda. Häll över köttfärsen till en smord ugnsfast form.
6 dl vispgrädde
2-3 dl chilisås
2-3 msk curry
Vispa grädden fast och blanda med chilisås och curry.
Bred gräddblandningen över färsen och gratinera i ca 15-20 minuter på 200 grader.
Servera tillsammans med:
Kokt jasminris
1 stor burk persikor, skuren i bitar
2 brk mandariner
4-6 bananer
kokos
gurka
sallad
tomater
majs
salta nötter
Mango Chutney
Receptet har jag fått av Maria.
Radiokaka - recept
Radiokaka - variant 1
200-250 g blockchoklad, smält
150 g kallpressad kokosolja eller kokosfett, smält i vattenbad
2 st ägg
2 dl florsocker
1 dl kakao
1-2 dl starkt kaffe
1 msk kanel
mariekex
Blanda alla ingredienser till kakan (utom kexen).
Lägg bakpapper eller plastfolie i botten av en form.
Häll i någon centimeter av smeten i botten. Lägg i Mariekex.
Häll på mer smet, varva som en godislasagne.
Se till att ha smet kvar till översta lagret.
Radiokaka - variant 2
150 g smör
300 g mörk choklad
1 dl florsocker
2 st äggulor
ett gäng mariekex
Smält smöret i en kastrull. Dra den från värmen. Tillsätt hackad choklad och rör tills det smälter.
Rör i hop äggula och florsocker. Rör ner den ljumma chokladsmeten.
Klä en avlång form, tex sockerkaksform, med plastfolie. Bred ut ett lager chokladsmet i botten. Lägg ett lager med Mariekex. Varva med chokladsmet och kex. Avsluta med chokladsmet.
Låt svalna i kyl, gärna över natten. Skär skivor med vass kniv.
Tror faktiskt variant nr två, som är från en bra matblogg, Mumsfillibabba, kan passa mig bättre då jag inte är så förtjust i ischoklad...
Dagen efter kvällen före...
...kan det behövas extra salt och fett:) så kolbulle kändes helt rätt en dag som denna!
Bus & Lek med kompisar
Mamma titta vad högt jag är!
Mums med kolbullar
Det här var precis vad min kropp behöver!!
Mysigt att kunna sitta ute i vårsolen och äta.
Lingon är gott till kolbullarna.
Tack Maria & Anders för trevligt sällskap både igår och idag!
50- års fest!
Trevlig liten förfest hos Hans och Sara.
ÖP:s "korre" var med såklart, alltid redo för nyheter och skvaller:)
Vackra damer i samtal om kvällens bubbel.
Far med yngsta dottern.
"Nonsens"- ord på franska blev det på kortet till deras present.
Stiligt 50-tals par eller hur?!
Bister eller kanske beslutsam pressfotograf med fru i fin klänning.
Här är hela gänget på väg till festen.
"Ja må han leva..."
B-O lyssnar till våra vackra stämmor;)
Välkomna in!
Lite rolig bordsplacering som jag aldrig stött på förut.
På varje bord satt det ett kort på en gammal filmstjärna. Sedan hade dom kopierat den i A4 och klippt det i antal bitar = antal pers / bord. Så fick man en liten "pusselbit" och så var det bara att ge sig ut i vimlet för att hitta sitt bord. Det var rätt svårt men roligt. Jag hade turen att hamna i ett mycket trevligt sällskap!
Jubilarens ena son...
...och coola dotter:)
Goda vännen Michel hade skrivit en låt till B-O som han sjöng med bravur.
Presenter delades ut.
Och självklart så åt vi radiokaka:)
Tack B-O och E-M för en trevlig fest!
50-års present
Lördagen blev stora bakdagen till en början. I fredags kom en lite sen inbjudan till en 50-års fest och självklart så tackade vi ja till kalas:) Men vad hittar man på till en klurig person som har det mesta man önskar sig?.....Kakor såklart! Så det blev till att racerbaka en massa småkrus.
Tog en tur till "Kupan" och köpte några fina koppar med fat och en bricka att lägga allt på.
Sisådär, sju sorters kakor till jubilaren.
Sköna dagar
Uppladdning inför några dagar i Gräftåvallen....storkok av köttfärssås, skinksås med curry och kräm på jordgubbar och krusbär.
Framme i stugan myser barnen framför elden. Men det är ju TUR att det finns spel på mobiler och gameboy, för vad gör man annars där det inte finns datorer;) Tror vi behöver åka bort längre tid eller oftare för avvänjning.
Pelle hjälper till med pastakokning.
Gott med middag.
Sådärja, äntligen spel som jag känner igen!
Vi hittade ett exakt lika memory som jag hade när jag var liten:) synd bara att man får däng av alla...
Dags att bädda alla sängar och sussa lite så vi orkar ut i backen imorgon.
En tankvärd broderad tavla. Jag försöker leva efter den här tanken.
Godmorron! Dags att packa matsäck, som idag blev tunnbrödrullar med potatissallad med kalkon och paprika.
Måns hittade ett par stavar i rätt längd ute i vedboden som han lånade lite innan det var dags för avfärd.
Vädret var så här fantastiskt nästan hela dagen men det kom ett par snöbyar. Som tur var så drog de snabbt över.
Så här nöjd var jag före min vurpa.....efter jag hade trasslat in mig i sly längs en tur med storbarnen och vurpat var jag inte lika nöjd. Drog i kinden i den hårda skaren, slog sönder mina nyinköpta googles och gjorde illa axeln. Det känns i kroppen att man inte är lika smidig längre, suck. Måste träna på att vurpa mer:)
Smarrigt med fika efter nån timmes åk.
Dag två fick vi med oss middagssällskap, Alfred har stuga här så han hängde med oss en stund:)
Måns bubblar med mjölken. Jag fick riktiga flashbacks från när jag var liten och gjorde likadant:)
Ny dag, ny fikapaus!!
Med muggarna kan man ju bygga snökakor.
Fullastad bil på väg hem fick stanna och agera korv-mojj. Vi blev för hungriga för att klara oss hela vägen hem. Tur att vi hade lite lunchkorv kvar i väskan.
TUSEN TACK moster och Plutte för att vi fick låna Klevtorpet!
Nu har vi två dagars ledighet kvar innan påsklovet är slut. Får se vad de dagarna kan bjuda på för äventyr!
Annandag Påsk
Tjoflöjt vad det går undan när man har roligt!
Såhär sista dagen på påskhelgen så var vi bara hemmavid och fixade lite. Tog en promenad ner till mamma och pappa för att hämta tunnbröd till vår lunch/fikadate med goda vänner.
Och vad hittar jag...jo, föräldrar och granne som sitter och myser i solen med sill å nubbe.
Blir härligt att bli pensionär;)
Nu ska jag arbeta två hela dagar, sen ska jag vara ledig i fyra igen. Det är så man borde ha det för jämnan!!
Påskdagen
Jahapp. Då var vi igång igen! Full fart nedför nya backar:)
På påskdagen åkte vi till Klövsjö. Mats släppte vi av på sjön i Klövsjö där det var pimpeltävling och vi åkte vidare till skidbacken.
Träffade på kusinerna och gjorde dem sällskap.
I slutet av dagen så ville Måns också åka sex-stolsliften, minsann!
Ok, då kämpar vi oss nerför de branta backarna då....med lite vila och nån vurpa (av mig...) så kom vi ner tillslut.
Så kunde vi äntligen åka "storliften" tillsammans med storebrorsorna:)
Avslutade dagen med en god middag hos svärföräldrarna i Svenstavik.