Halloweendag
Idag är rätta Halloweendagen och det typ enda jag brukar göra är att skaffa en pumpa som vi har ute som ljuslykta. Möjligtvis att jag bakar en spindlig kaka...men inte idag. Lyssnar på
den här sköna låten istället.
Och med en mamma som inte är så förtjust i Halloween fixar barnen själva lite läskigheter.
Pynt lite här och där:)
Isak hjälper till med sminkning.
Hjääälp vilken läskig typ!
"Näste man till rakning"
Blodiga händer....
Indianen är färdig för äventyr:)
Själv så tycker jag det är mer rofyllt när jag får gå till kyrkogården till helgen och tända ljus på farmor och farfars grav.
Chokladpudding - recept
Idag när det är Halloween och lov och allt så festade vi till lite extra på jobbet.
Jag gjorde chokladpudding som barnen fick till efterrätt på lunchen.
Ingredienser till det hela.
Röda höstäpplen som dekoration.
Så här gör du.
"Spökade" till det lite på vår salladsbuffé. Jag hade bara några få läskiga djur men passande nog så hade ett av barnen med sig en hel massa som direkt hamnade i spindelväven tillsammans med mina spindlar å råttor:)
Tacogratäng
Vissa dagar har man det bra. Idag var en sån dag:)
Svärmor kom med en hel färdig middag! Bara att stoppa i ugn för värmning och ställa fram på bordet.
Tänkte dela med mig av receptet här som vanligt meeen så kom jag på att ni får vänta på det.
Nu kan jag nämligen berätta om mitt kommande "projekt"/jobb:)
Jag skall from i slutet av november skriva för tidningen 100% Östersund varje vecka!!!!
Jag ska göra en veckomatsedel som inspiration till middagsmaten hemma hos alla "Svenssons" out there;)
De kommer lägga ut kommunens veckomatsedel och min blir som ett komplement till den. Jag plockar ut en av maträtterna som jag valt som jag lämnar ut med både recept och bild.
Ska bli jättekul och en utmaning att skriva till så många läsare....och nervöst såklart!
Fast det blir ju lite som här på bloggen men i annan form
Sååå, håll utkik i 100% Östersund, för receptet på svärmors goda Tacogratäng!
Kram på er så här på tisdagskvällen!
Banankaka - recept
Skrotiga bananer får man ju mellan varven i fruktkorgen. Då passar det bra att göra en Banankaka:)
Smörj och bröa en form...
...noggrannhet är ledordet!
150 gr smör
3 dl socker
2 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk ingefära
2 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
5 bananer
1/2 dl kallt kaffe
Rör matfett och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget.
Blanda alla torra ingredienser och rör ner i äggbalndningen.
Mosa bananerna och blanda ner dem och kaffet.
Vi hade bara 3 bananer så vi rev i ett äpple oxå. Så egentligen borde vi kalla den Banan- & Äppelkaka:)
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 1 timme på 175 grader.
Låt kakan svalna något innan du skär upp den och smarrar!
En rackarns kul kväll i Sundsvall
Vår utsikt från hotellrummet...typisk Sundsvallrök...
Efter att ha vilat lite i rummet så piffade och puffade vi till oss innan det var dags att inta Aveny. Där hade bla Pigalle evenemang anordnat en Nostalgikväll för "oss som hängde på Espan på söndagarna på 90-talet". Det var en blandad publik igår med dansfolk, musiker, restaurangägare(den äldsta gick med gåstavar som stöd) åsså var det Moncan å jag;)
Träffade på finaste vännen Tina som är bosatt i Sundsvall sedan många år tillbaka. Henne har vi dansat många mil med...ja, inte med henne men åkt på dans tillsammans med.
Vårat sällskap för kvällen. Niklas, Marcus, Jarmo, Hanna och Danne.
Espans paradrätt var gräddstuvad pytt på den tid det begav sig så naturligtvis var det pytt vi åt igår. Jättegott!
Stefan Forslund, Perikles gamla trummis, hade gjort iordning ett bildspel med musik och bilder från 90-talet med banden som hörde till Pigalles "stall". Jätteroligt att se alla snygga..frisyrer och kläder :)
Susanne Bertlin, bla fd sångerska i Blender, framförde Whitney Houstons " I will always love you".....Fantastiskt vilken röst hon har, fick gåshud på hela kroppen!!
Här kan ni höra henne framföra den fast vid ett annat tillfälle.
Vår bordsherre, Danne, spelade förr i ett band som hette Finesse.
Min bästa vän Tina med sin man Micke som är trummis i
Black Jack . Visst är dom fina:)
Perkarna spelar upp till dans. Självklart fick vi höra
deras mest kända låt, fast framförd av låtskrivaren himself!
Hanna och Jarmo drar av en bugg:)
Nu blir é hårdrock!!! Janne förbereder sig för sitt framträdande.
Tina & Tina rockar loss;)
Är det glädje, frustration eller förskräckelse jag ser i deras ögon?!
Slurp, nu är det slut för ikväll...
...nu ska vi bara släcka och låsa;) som alltid....
Lax med Madeirasås och potatis - recept
Lördagens middag hos oss blev Lax med Madeirasås och kokt potatis
4 port
600 gr laxfilé
Salt och socker efter smak
Smör till stekning
Salta och sockra laxen runt om och låt liggga en stund att dra.
Torka laxen noga innan du steker den gyllenbrun på medelhög värme så den har en liten kärna kvar i mitten.
Koka potatisen med dillkvistar.
Sås:
1 finhackad schalottenlök
Smör till stekning
3 dl vitt vin
2 dl hemgjord fiskfond (el 1 msk fond på flaska + 2 dl vatten)
ev 1 lagerblad och 5 vitpepparkorn
Fräs löken mjuk och blank i lite smör i en kastrull. Blanda i vin, fond och ev lagerblad och vitpepparkorn.
Reducera ner såsen på medelvärme tills 1 dl vätska återstår.
Häll i 1/2 dl Madeira(Sherry el liknande funkar oxå) och koka upp.
Vispa ner 2 dl Creme fraiche och koka upp igen.
Smaka av med S & VP, blanda ner hackad gräslök.
Härligt!
En blek tallrik men god!
Mat i goda vänner lag:)
Till detta åt vi min pizzasallad fast med gula morötter.
Riv vitkål och morötter som du blandar med solrosfrön och lite strimlad purjolök.
Koka upp en vinägrett på
1 1/2 dl rapsolja
1 1/2 dl äppelcidervinäger
3/4 dl socker
3 3/4 tsk salt
lite vitlökskrydda
SV P
timjan
paprikakrydda
Häll över salladen.
Perfekt att göra stor sats av för den håller i ett par veckor i kylen.
Nu är det dags..
...för party!
Lösnaglarna är fastklistrade och mina 10 cm höga klackeskor e packade.
I morgon bär det av mot Sundsvall igen och Nostalgikväll på Aveny. Där ska vi hänga med andra danstokar, musiker och annat löst branschfolk som vill minnas söndagskvällarna vi spenderade på Espan:)
Monica och jag tillbringade ett antal söndagskvällar där på 90-talet och så tog vi Mittlinjen hem på natten, lagom fnittriga för att folk skulle irritera sig på oss hela vägen hem till Ösd. Sen var det bara att stiga upp på måndag morgon och gå till jobbet.
Ett hårt liv men kul hade vi! Får se hur kul det blir imorgon?! Skillnaden blir väl att nu sover vi kvar och har semester på måndag....lite till åren har vi ju kommit, det kan jag erkänna:)
Dumlegrottor - recept
På eftermiddan idag så tog Måns och jag å bakade
Dumlegrottor. Behövdes något extra gott fika till helgen:)
Rör 1 dl socker med 200 gr rumsvarmt smör. Blanda ner 3 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver och 1 tsk vaniljpulver.
Rulla 28 bollar och lägg i alu-formar.
Tryck ner en Dumle i varje boll. Som tur är så brukar det vara kanske 30 kolor i påsen så man kan smaka medan man bakar. Är ju för nesligt om man inte kan göra det;)
Känn Pappa, det luktar gott!
Det luktar SssUKLAD!!!!
Kör kakorna i ugn på 175 grader i ca 10-12 minuter. När du tagit ut dem så lägg direkt på en platta Noblesse på varje kaka så den smälter. Garnera gärna med silverkulor el dylikt.
Jag hör hur det prasslar och prasslar bredvid mig...
Det är Måns som bygger ett piratskepp av kolapappren:)
Färdig att avsmakas!
De här kakorna är bäst att förvara i frysen för annars är risken att de tar slut alldeles för fort:)
Pasta Elitée - recept
Fredagslunchen idag på Guldkusten heter Pasta Elitée och var omtyckt av både barn och vuxna. Enkla, goda smaker i en krämig gratäng.
Skär paprika och gurka i tärningar, hacka gul lök.
Fräs gul lök och pressad vitlök några minuter så den blir glansig och mjuk. Lägg i strimlad skinka el kalkon och fräs med.
Koka upp lite mjölk med vetemjöl i och späd med mer mjölk sedan eftersom den tjocknar. Blanda ner creme fraiche, S & VP, gurkan och paprikan. Låt allt bli varmt.
Pasta( skall egentligen vara bandspagetti men det fanns inte i skafferiet idag) har du kokat bredvid. Lägg pastan längst ner i ugnsform, ös på av såsen och strö riven ost on the top. Tjoff in i ugnen på kanske 225 grader så det blir fin färg.
Färdiggratinerad, dags att lägga upp.
Sisådärja. Smaklig Spis!
Just det, det där röd-bruna som ligger mellan broccolin och pastan är en jättegod champinjonblandning.
Blanda tomatpuré, chilisås, en gnutta socker, en ännu mindre gnutta salt och peppar, ganska mycket dill och burkchampinjoner. Supersmarr!
Tänkte tipsa om bröd. Dels för att göra paltbröd å fläsk. Men på Guldkusten och även här hemma har det blivit ett av de mest populära hårdbrödmackorna. Måns älskar att äta dem med bregott och ost:)
Nyttigt och gott alltså, prova ni oxå om ni inte redan proppar er el era barn med järn.
Förövrigt så gör Tallmons det godaste tunnbrödet "i stada"!
Fiskgratäng under Italienskt täcke - recept
Starta med peran till moset:) och lyssna på
den här sköna låten!
4 port
500 g potatis
2 tsk smör
1 1/2 dl mjölk
2 krm socker
lite muskotnöt
Skala, skär i bitar och koka tills de är mjuka. Häll av vattnet. Kör med elvisp så det blir en hyfsat slät mos. Krydda med S & P, smör, riven muskotnöt och häll i mjölk tills det är lagom konsistens på moset.
Fisk behövs till den Italienska Fiskgratängen:)
Lägg den i en ugnsfast form, täck med aluminiumfolie och ställ in i ugn på 175 grader i ca 20 minuter. Ta ut och häll av vätskan som blivit.
Sås:
1 1/2 dl creme fraiche
1 sl mjölk
1/2 fiskbuljongtärning
finrivet skal och saft från 1/2 citron
1/2 msk maizena redning
Koka upp såsen utan Maizena, tillsätt mjölet och låt koka upp och tjockna.
Täck fisken med citronsåsen, täck citronsåsen med den goda mosen du nyss gjorde.
Till det frasiga täcket behövs
2 skivor bröd
1/2 dl parmesan
1/2 pressad vitlöksklyfta
1/2 msk olivolja
1/2 dl dill och persilja
Kör i matberedare med kniven så allt blandas till ett "smul".
Strö över "smulet" längst upp och kör in i ugnen som du vridit upp till 225 grader. Kör tills allt är genomvarmt och snyggt gratinerat.
Det gick fort att gratinera så pass på!
Serverat med lite grönt till.
Good luck!
Spännande!
Idag har jag tackat ja till ett spännande projekt:) Efter några sekunders betänketid igår så sa jag , Jag vet inte, kan jag få fundera tills imorgon... Bra va?!
Jag håller på och tränar mig i att inte säga ja till allt utan att tänka mig för. Så idag sa jag ja, fast jag egentligen på en gång kände att jag ville. Men det är ju det här att våga, att våga tro på att man klarar av nya utmaningar...
Vad jag ska göra?
Det får ni vänta lite på:) men jag kan säga att jag kommer göra det till 100 %
Mustig Höstgryta - recept
Mortlad kummin skulle det vara i dagens lunch, Höstgryta, på GK.
Jag använde högrev idag och struntade i vatten och maizena. Det behövdes inte, den blev lagom "tjock" ändå.
Bra fräs i pannan när du bryner köttet!
Sä här gör du...fram med förstorningsglaset för jag har inte tid just nu att skriva om receptet;)
Låt puttra längre än en timme!! Jag hade nog min gryta puttrande i en timme och 45 minuter ca och det hade inte gjort nåt om den stått en stund till. Sen är det ju alltid godare om man kokar en dag och äter nästa så smakerna kommer fram ordentligt.
Här skulle jag ha haft en fin bild på självaste anrättningen när den var klar med kokeperan och matyogurt...men det glömde jag helt enkelt bort...Hoppas ni har fantasi nog att föreställa er hur det såg ut med grönsaker runt om:)
Lycka till!
Broccoli- & Ädelostsoppa- recept
Fräs gul lök och vitlök i smör så den mjuknar.
Proppa ner en massa broccoli i grytan, färsk el fryst. Häll på vatten, så mycket som ni tycker behövs. Låt koka tills den mjuknat.
Bryt ner ädelost efter smak och mixa sedan tills soppan är slät. Ös i grädde till lagom konsistens och mängd. Smaka av med S & P och Vegeta.
Barnen älskar den här soppan...ja, inte alla förstås, men de flesta:)
Hade kvar kallperan från gårdagens lunch. Det blev tillsammans med röd lök, persilja och senapssill en sillröra på salladsbuffén idag.
Släng inte rester utan tänk efter om ni kan använda det till något annat istället. Jag sparar alltid om det blir mycket sås över när vi ätit tex fisk, tjoff in i frysen och sen har man en bra och god grund till en fisksoppa en annan dag.
Eller om det blir några korvskivor kvar en dag så kan ni spara och göra en pytt.....ni fattar, klimatsmart!
Köttfärslimpa de luxe - recept
Igår, måndag, hade vi en massa härliga grönsaker att jobba med till salladsbuffén på jobbet.
Blomkål i gult, grönt och lila! Gula och orangea(hur skriver man orange i flertal??) morötter. Gulbetor och Polkabetor. Visst blir man glad av alla färger?!
Barnen brukar äta en liten bit frukt på morgonmötet men igår blev det provsmak på gul och orange morot istället. Det smakade näst intill likadant.
Hade tänkt göra en "vanlig" köttfärslimpa men Marie sa i förbifarten att hon önskade sig en annan limpa. Happ, då gör vi väl det:) Och tur var det för den blev god och var lite annorlunda.
Kryddade färsen med S & SP, vitlök och timjan.
Sedan skulle man platta ut den på ett bakplåtspapper, inte för tunnt men så att det går att rulla ihop.
Här är min "laddning". När du plattat ut färsen så strör du över hackade solrosfrön el sötmandel, hackad gul lök och riven ost.
Ta tag i bakplåtspapperet och rulla ihop som en rulltårta från långsidan.
Se till att skarven hamnar nedåt. Jag brukar pensla med lite soja utblandat med vatten för att få en mörkare färg.
Kör i 200 grader tills den är genomgräddad. Har ingen tid men det kan ni säkert kolla i en kokbok.
Till den här åt vi en vitlöksås och kokt potatis...och salladsbuffén såklart.
Lycka Till!
Bågskytte
Fina vänner som tränar bågskytte tillsammans en gång i veckan:)
Vilka pilar tar du?
Dom här tar jag.
Stor och liten. Härligt när man kan vara olika och lära av varandra:)
Sikta.....
...och skjut!
Mitt i prick! Snyggt jobbat! Blev flera gula träffar under kvällens gång:)
Syns jag här under?!
En fullpottare för vännen också:) vilken lycka!
När alla som skjuter på samma bana har skjutit sin sista pil, satte man bort bågarna och hämtade pilarna. Åsså började man om:)
Den här snygga fd pilen hängde som dekoration på väggen där man .....
....fikade:) Fantastiskt, tänk att man kan få sig lite gott fika var man än kommer. Me likey!
En jättgod citronkaka bakad av ingen mindre än Zandra Reppe från Frösön som tävlade i Paralympics i London i somras för Sverige!
"Finfremmen" (=finfrämmande)
Idag har vi haft en mysig fikadag med riktigt "finfremmen":) Min kusin som jag inte träffat på nio år har varit hit och hälsat på med sin äldsta son. Jättekul att våra små finingar fått träffats äntligen.
Lek lite typisk för åldern(det skiljer ett halvår mellan dem)mest brevid varandra, inte så mycket snack och lek ihop;) så söta!
Snack om LCHF blev det, samtidigt som vi tryckte chokladrutor;) Men på måndag då....eller?!
Tack J för en jättetrevlig stund med er idag, fin blomma och hoppas ni tittar förbi igen när ni är i krokarna!
Kram!
Snö!
Så här såg det ut i Klövsjö imorse. Vi fick bilden från lillebror:)
Hejhej! Jag har inte gjort nåt..än...
Tadaa! Mina nya fina skor:)
Sschh, säg inget men jag tänker smita ut i nysnön nu:)
Jibbing
Vet ni vad Jibbing är??! Inte!
Det visste inte jag heller kan jag säga förrän tills för nåt år sedan. Mina barn håller på med det från första snöflingan faller tills det inte går att skrapa ihop en gnutta snö på gräsmattan framme i maj...
Wikipedia beskriver så här:
Jibbing är en skidsport. Med hjälp av så kallade twintips, skidor som är uppböjda i båda ändarna så att det ska gå bra att åka baklänges, utför åkaren diverse trick, innefattande åkning på rails och hopp. Den enda sporten som är farligare i en dödsfall/utövare-synvinkel är fallskärmshoppning utan fallskärm.
Det känns ju tryggt och bra att mina barn har valt just den sporten!!
Igår var det iallafall tävling på stortorget i stan och givetvis var Olle med:) Där hade man byggt upp en stor ramp där man kan åka ifrån med både skidor och bräda. Det var massor av ungdomar med så även om man kunde gå/åka på två sidor så var kön lång. Kö i typ 10 minuter, klättra uppför trappor, swischa ner på 4 sekunder och tillbaka till kön..
Kan då oxå säga att vi skjutsade in honom och hans vänner vid halv elva på fm och vid halv åtta på kvällen kom dom hem igen!! Själv skulle man inte ens kunna röra på lilltån efter en sån dag....
Satsa och kör!!
"Front", "Back", "180", "tre-sexti"....olika trix man gör...
Gäller att balansera upp kroppen.
Jag är fantastiskt glad och stolt över att jag har barn(Isak blev sur att det här var när han inte var hemma...) som faktiskt vill och vågar prova på detta, trots att det är första åket på säsongen, trots att det är en massa publik, trots att man kan, och faktiskt gör, vurpor inför alla. Det är bara jag som biter på naglarna i nervositet! You go son!!
"Äntligen Hemma" - Äntligen klart!
Nu är sista väggen färdig:) Fick göra en snabbtur till stan idag efter att pappa upptäckt att det var vita prickar över hela de svarta ränderna! Sånt blir jag morrig på. Som tur var så fanns det ett gäng nya rullar utan prickar.
Dags att fixa och piffa! I med rena sängkläder först.
Född 99! Och en boll av gummisnoddar som han kan trixa och trolla med:) Drömfångare för lugna nätter.
Åsså favoritlaget såklart!
Konst av Isak himself på väggarna!
Coolt!
Blev jongleringsbollar istället för ljuslyktor i hållarna:)
Spår av jakt....
"Klädhörna" - antar att det kommer hamna en hel del kläder i stolen även om det finns flera hängare på väggen...
Hoppas han kommer gilla sitt nya rum!
Jag känner mig nöjd med det mesta men....kan min inredningstokiga väninna som läser bloggen varje dag(!!) vara snäll och ge mig ett råd?! Ska jag sätta upp gardiner och isåfall hur? Längder eller kappa? Jag har ett limegrönt tyg men jag blev osäker..
Jo, jag tror han kommer gilla det. Men vi får väl se hur länge det är sån här ordning;)
Spagettipussar & Företagardag
Idag har jag varit på en heldag hos ALMI företagspartner. Vi var 12 kvinnor som alla var i tanken om att starta eget eller redan gjort det men behöver mer information, uppdatering eller helt enkelt bara få byta erfarenheter med andra.
Det blev en intressant dag med spännande möten med olika kvinnor med olika liv och affärsideér. Vi pratade, skrattade och grät ihop.
En av deltagarna satt med sin mobil beredd för att hennes mamma låg på sjukhuset svårt sjuk. Jag känner så stark med henne eftersom min egen mamma har gått igenom behandling för cancer. Tack och lov så har allt gått bra med mamma men alla är inte så lyckligt lottade:( Sen känner jag att det är en dj...a sjukdom, lömsk och hemsk som man inte kan lita på. Kommer den tillbaka eller inte?! Men den tanken får man slå bort och bara tänka positivt.
Om du, E, läser här så vill jag skicka all kraft jag kan till dig och din mamma! Jag hoppas att din "prio 1" blir verklighet.
Efter en sån här dag så kan jag bara konstatera att jag inte är ämnad att sitta stilla i 7 timmar!! Skönt att komma hem till fina familjen och käka spagetti och köttfärssås:)
"Äntligen Hemma"
I dagens "Äntligen Hemma" - reportage så monterar vi hylla:)
När vi hjälps åt Pelle och jag så går det som en dans.
En nytapetserad grå vägg och test av hyllan.
Ser det konstigt ut att den sticker ut i fönstret?? Det finns ju inga tillräckligt grunda som passar. Och jag vill ju inte sätta tillbaka dem han hade förut....
Kuddar, matta, tyg till ev gardin, korgar, krokar och annat smått å gott. Det här är ju kul!! Tänk om man hade obegränsat med pengar då skulle man ju ändra om hemma stup i ett, kanske som Maria Montasami;)...el inte riktigt som henne men...
Överraskning!
Den här veckan när Isak är borta passar vi på att fixa en överraskning till honom. Han har rätt länge velat få en ny tapet i sitt rum. Han och Olle, djurfantasten, bytte ju rum för ett antal år sedan och då fick Isak en bård på köpet med savanndjur.....
Pappsen har börjat spackla alla skarvar och hål.
Jag tycker fortfarande att djurbården är fin men resten av tapeten har blivit ful med fläckar och trasigt på vissa ställen.
Kommer bli jättefint med lite nytt här inne. Olle tyckte att det var lite riskabelt att vi valde tapet åt Isak...
...kan så vara men jag tror han kommer bli nöjd med slutresultatet. Den här kommer det bli på en vägg, resten blir grått. Vågat va;)?!
Ni kommer få följa förvandlingen här dagarna framöver:)det ska ju vara klart till lördag kväll när prinsen kommer hem igen!
Morot - & Potatissoppa - recept
Morot - & Potatissoppa var dagens lunch på GK idag.
Fräs gul lök och vitlök i smör el rapsolja. Skeppa i lika mängd grovriven morot och potatis. Häll på vatten och lägg i buljongtärning. (Som vanligt så har jag inga mängder...kan man kalla det recept då?!)
Låt puttra en kvart innan du fyller på med lite mer vatten om det behövs och grädde.
S & P och favvokryddan, Vegeta! Jammie.
Jovisst ja, timjan förståss oxå.
Souvlaki & Tzatziki - recept
Söndagsmiddagen blev Souvlaki, Tzatziki, Strips och Sallad.
Jag skar fläskkarré i lagom stora "spett"-bitar och lade dem i en marinad på rapsolja, S & P, och rätt mycket pizzakrydda(skulle vara oregano men den var visst slut). Där fick köttet ligga i ca en timme. Sedan stekte jag dem nästan klar i stekpanna, trädde dem på spett och lät dem gå klar i ugnen tillsammans med stripsen.
Tzatziki gör jag enklast genom att grovriva gurka som jag saltar och låter rinna av på hushållspapper...
...sedan blandar jag med creme fraiche, S & P och pressad vitlök. Man kan ju även blanda med grek eller turkyogurt, blir lite mer likt orginalet då.
Nästan greksallad blev det...hade dessvärre inte den typ viktigaste ingrediensen, fetaost. Men inte åker jag till stan enkom för det, nä, det fick bli utan.
Helt ok söndagsmiddag tycker jag när man tager vad man haver.
Tilltänkta offer
Ja, nu ligger dom risigt (hahaha, ursäkta mina roliga skämt) till. Helt plötsligt, vet inte om det beror på den iskalla luften, så snurrar mitt huvuvd runt, runt när jag är ute och går. Jakten på den perfekta julgranen har börjat!
Den här är inte med på den listan. Den är för ojämn, för gles, för spinkig....nä en annan får det allt bli.
Fjolårets exemplar! Rymdes knappt i vardagsrummet:) Jag var inte nöjd med hur den såg ut i toppen men det fick jag ta för resten var ju helt fantastisk. Som en Kalle Anka-gran!
Blir svårt att toppa den.
Mmm, blir nog en tur till skogen igen för än så länge har jag inget tilltänkt offer.
(Att ni läser jag hela tiden beror på att det är jag som väljer gran! Me, me and only me!! Det är mitt jobb! Jag litar inte på nån annan i familjen att hitta den!...så är det med det!)
Syskonmys
I helgen har Olle varit med farfar i Storhallen och jagat älg. Han åkte redan i torsdags och kom hem först idag, söndag.
Då är det skönt att sjunka ner och mysa med lillebror och titta på tecknat en stund:)
Kolla vilka finingar jag har! En av våra fyra finingar skjutsade vi till Jämtkraft Arena imorse klockan halv fem!! Han har åkt med sitt fotbollslag till Barcelona för att spela fotboll en hel vecka. Jag kommer längta ihjäl mig!! Men vi ska passa på att fixa lite i hans rum medan han är borta så då får jag annat att tänka på.
Goda Havrerutor - recept
Goda Havrerutor
5 dl mjölk kokas upp, tillsätt 2 dl havregryn och låt svalna till fingervarmt.
Blanda ner 1/2 pkt jäst, 1 msk honung, 1/2 msk salt och 8 dl vetemjöl.
Knåda i maskin 5 minuter eller för hand något längre.
Jäs övertäckt i 40 minuter. Häll över den jästa degen på bakplåtspappersklädd plåt.
Skär i 15 rutor med degskrapa och nagga tätt.
Jäs ytterligare 15 minuter.
Grädda sedan i ugn, 225 grader, ca 15 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.
Smaskigt kvällsfika!...borde inte men...nybakt är nybakt:)
Chokladbollar - recept
Idag blev det chokladbollsbakning för vi skulle få främmande och vad passar bättre än chokladbollar rullade av små goa fingrar:)
Det blir olika former och storlekar.
Vårt recept ser ut så här:
125 gr smör (INTE margarin)
1 dl socker
1 äggula
2 msk starkt kaffe
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl kakao
4 dl havregryn (el blandat havre,råg,dinkel)
Vispa allt utom havregryn med elvisp till en slät massa. Blanda sen ner havregrynen och kör en stund till med vispen.
Sedan tar man det man tycker är godast utanpå. Jag gillar florsocker och då rullar man av överflödet i en sil. Annars är det kokos och pärlsocker som är vanligast men det går ju även med olika sorters strössel. Saltlakritsflakes tex är gott!
Äntligen klar...då får jag slicka av allt gott på mina klissiga fingrar;)
Lägg upp på fat...klart att äta!
Vi gjorde dubbel sats men efter fikat med nio pers så var allt slut:) Familjen H hade även med sig supersmarriga Choclate chip cookies á la Rosendals Trädgård, jättegoda! Tack snälla och kul att ni kom så vi fick lite "time to catch up" även om det blev för kort stund. Men vi ses ju den 26:e:) Kramkram!
Nötfärsspett med bönsallad och kall örtsås - recept
Igår kväll fick vi en halv kossa levererat till Guldkusten....i vaccade påsar!
Jag hade laddat med hjälp för att packa allt kött, det brukar ta en stund men när mamma dök upp så hade jag redan lagt in i kylar och frysar. Klart på en kvart:)
Det fina köttet kommer från en glad(eller ja, den var väl det tills den...somnade in) på
Brunkulla Gård(titta in på deras fina hemsida om ni inte gjort det förut!) Köttet är omhändertaget på bästa sätt på
Jämtlandsgården i Hammerdal. Och nu ligger det alltså i frysarna på mitt jobb, tänk att få jobba med så fina råvaror!
Till lunch idag blev det Nötfärsspett med bönsallad och kall örtsås.
Receptet ser lite märkligt ut i slutet men örtsåsen gjorde jag med lite lime, olivolja, olika örter, honung och S & P.
Har lärt mig att göra järpar el kycklingfileér klara i ugn och sen trä i spetten vid servering. Bra mycket enklare än att mickla in 30 spett i ugnen..
Ingredienser till Couscous och bönsalladen.
Texten blev väldigt liten men ni får väl ta fram förstorningsglas eller läsglasögon;)
Fräsiga champisar!
Lycka Till!
Middag med Domustanterna....igen
Ikväll var det min tur att bjuda Domustanterna på middag. Jag hade värmt upp ute i härbret en sista gång för i år.
Med en massa ljus och en värmefläkt så blev det riktigt varmt ( iallafall en stund...)
Ni som tittar här ofta känner igen ostarna och svartvinbärsmarmeladen. Från bröllopet...det tar aldrig slut! Fast det är så gott så det gör inget:)
Vi åt Gulaschsoppa i mina Kockumsmuggar.
Mys i ljusens sken.
Efterrätten åt vi i dessa vackra gamla koppar. Recept kan ni hitta under Matpratskategorin - Choklad & Citronkräm med Sommarbär
Uppvaktning av Titti som fyllt pensionär, Hurra!
Det kan man inte tro när man ser henne spatsera omkring på jobbet i högklackat och kortkort. Nä, visst ja, det var ju på gamla "Dompan" det. Men figuren är densamma;)
Tack för ännu en mysig middag tjejer!
Vit Choklad & Citronkräm med Sommarbär - recept
Testar ett nytt recept så här lagom till "Domustantsmiddagen ikväll".
Vit Choklad & Citronkräm med Sommarbär
Pressad citron behövs.
Likaså hackad vit choklad.
Äggulor från våra egna hönor:)
Och här snackar vi gula gulor!
Jag gömde lite vita chokladdroppar i botten på kopparna;)
Så här blev slutresultatet.
Grädde med florsocker till var inte så dumt faktiskt. För övrigt så var det rätt mäktigt, tyckte jag, med så stor portion som jag gjorde. Och sen så föredrar ju jag mycket chokladsmak och det blir det ju inte riktigt med vit choklad.
Höstmys!
Nu är det så fantastiskt vackert utanför vårt vardagsrumsfönster. Gult, orange och rödbrunt i en enda härlig blandning. I vardagsrummet har rött och orange fått tagit plats istället för det vår- och sommargröna vi haft förut.
Mysigt att få krypa upp i soffan med massor av tända ljus på kvällarna:)
Och dessutom har jag fått en ny BAKA tidning;)
Ört & Ärttorsk med Rotmos och Senapscreme - recept
Dagens lunch blev Ört & Ärttorsk med Rotmos och Senapscreme
Alla ingredienser
Grönt är skönt!
Tillvägagångssätt.
Stommen i moset. Jag brukar även kalla det för Solskensmos, låter lite trevligare än rot...
Härligt mjuka rotfrukter. Jag mosar mina med mixerstaven och vispar sedan upp med elvispen när jag öser i smör, mjölk och kryddor. Kryddar min med S & VP, ganska mycket muskot åsså ett litet uns med socker.
Switsch in i ugnen!
Blev en salig blandning av smaker men det var gott.
Brytbröd & Hummus - recept
Till Lins & Skinksoppan så serverade jag Brytbröd och Hummus.
Kan ni läsa mitt nedrafsade recept? Inte?!
Smält ner 1 pkt jäst i 5 dl fingervarmt vatten.
Tillsätt 1/2 dl olja, 1 1/2 tsk salt, 1 msk flytande honung, 1/2 dl solrosfrön, 2 dl havregryn och ca 12 dl vetemjöl(800g).
Kör i maskin i 5 minuter och jäs sedan övertäckt i 30 minuter.
Ta upp och knåda lite på bakbord.
Dela i 4 delar, skär sedan varje del i 7 bitar ( 14 bitar/bröd).
Lägg ihop bitarna till 2 runda brytbröd. Lägg inte för tätt så brödet kan jäsa på plåt, övertäckt i 30 minuter till.
Pensla med vatten, strö på havregryn och kör in i ugn 15-20 minuter, 225 grader.
Min enkla variant på Hummus:
Kikärtor
Vitlök
Olivolja
S & P
ev en pytteskvätt citron
Mixa till en slät massa och smarra på det nybakta brödet!
Lins & Skinksoppa - recept
Lins & Skinksoppa 4 port
400g strimlad skinka
2 hackade vitlöksklyftor
1 hackad gul lök
2 tärnade morötter (jag grovrev)
2 msk smör
1 liter grönsaksbuljong
2 dl röda linser
1 grovriven zucchini
S & VP
2 msk färsk grovhackad timjan
rivet skal av 1 citron
Fräs vitlök, lök och morot i smöret i en gryta tills löken är mjuk. Häll på buljong, lägg i linser och zucchihi. Krydda med s & VP. Koka i ca 20 minuter tills linserna är mjuka men ändå har en kärna kvar.
Tillsätt skinka, citron och timjan.
En matig och god soppa som passade de flestas smak idag:)
Namnsdagsbarn
Idag är det Nils som har namnsdag och vår näst äldsta prins heter ju faktiskt det i andranamn.
Igår när jag pratade med mamma så hälsade hon grattis till Isak i förskott. Då passade han på att säga väldigt högt att han önskade sig tårta! Gissa vad vi gjorde ikväll?!
Fikamys i Bäckdalen såklart:)
Tårta, bullar och kakor. Där raserades min hittills nyttiga dag....men vad gör man inte för att göra sin gamla mor till lags?! Jag menar vad skulle hon säga om jag inte smakade av fikat hon ställt fram;)
Äppeldricka - recept
Våra äpplen har legat i sina korgar i över en vecka på bron och stirrat på mig varje gång jag gått förbi dem!
Idag kände jag sånt dåligt samvete att jag jag var tvungen att ta med dem in:)
Letade febrilt efter något som inte krävde skalning, urkärning mm, Nä, enkelt är mitt ledord just nu!
Hittade det här receptet i vår Kokbok och det kommer säkert bli smaskigt. Äppeldricka, visst låter det läskande och gott?!
Jag vägde och sköljde äpplena. Sedan var det bara tjoff ner i matberedaren med pinnar, kärnhus å skal. Wrrooom!
Det gäller ju att jobba rätt fort när man håller på med rivna äpplen så att dom inte hinner bli så bruna.
Här har jag precis hällt över vattnet med citronsyra och natriumbensoat. Rör om, på med lock och ut på bron tills imorgon kväll.
Fortsättning följer imorgon:)
Japp, nu har det blivit imorgon...eller rättare sagt i övermorgon:)
Nu har jag silat äpplena och rört i socker. Väldigt mycket jobb för så lite dryck tyckte Mats och visst kan jag hålla med lite..
...men när man står där med resultatet, egengjord äppeldricka i fina små flaskor från egna frukter, så är man rätt nöjd!
Gott blev det också. Vi späder 1+1 och det blir ganska lagom till måltidsdryck.
Prova ni också!
Mangoldsallad - recept
Vår vackra mangold från Ås Trädgård blev idag en Mangoldsallad med bönor & vitlök.
Skär bort stjälkarna och skär bladen i något mindre bitar. Fräs tunnt skivad vitlök i olivolja och lägg ner bladen.
Fräs bara nån minut och sedan skeppar du ner bönor. Bruna, vita, svarta...ta dem du gillar eller har hemma. Låt allt bli varmt. Strössla över flingsalt, nymalen peppar och några stänk balsmvinäger. KLART!
Mycket gott tyckte vi vuxna:)
Galenskap i Sundsvall
I lördags var det dags för ännu en crazy trip med väninnan till Sundsvall. Crazy blir det alltid av nån märklig anledning när vi gör saker ihop:)
Som tex att vi gick vilse på Ikea....jag menar huuur många gånger har man inte gått runt där?! Men igår lyckades vi gå runt, runt innan vi upptäckte att: "Visst har vi tittat på dom här påslakanen förut?" Alltså inte förut som i förra gången vi var här utan förut idag;)
Tänk att vi skrattade så folk trodde nog att vi tullat på flaskan mitt på blanka dan...
Några fynd gjorde vi trots allt flams.
Inkvartering på Vandrarhemmet "Gaffelbyn"på Norra Berget. Flådigt ska det vara....
Fötterna i högläge i vårt lilla kyffe innan det var dags att käka och byta om inför kvällen. Jodå, tv hade vi!
Dags att avmaskera flaskorna vi hade i packningen...
Testade sedan pizzabeställning online för första gången, gick ganska bra det med.
Jag undrar jag....måste man göra nåt åt frisyren till kvällen måntro??!
Ja, flura till det lite kanske jag orkar ändå.
Sådär, ombytt för en bal på slottet.
"Eriksson" kom med sin springare och vagn för att skjutsa oss till och från balen;) Sedan balade vi hela kvällen på "Parken" och det var såå kul. De flesta tjejerna var ju på Ladies Night...
...så vi fick ju nästan ha alla killarna för oss själva, höhöhö...
Söndagens frukost var gårdagsmiddagens rester....som vanligt med andra ord när vi är på äventyr. Inget fancy här inte. Huvudsaken är ju att man får i sig av hela kostcirkeln, eller...
protein (skinka), frukt och grönt (ananas, banan, lök, tomat) sädesslag(pizzadeg), mejeri(vitlöksås, drickyogurt) fett(ost)
Och så lunchen i Bräcke på vägen hem innehöll ju tex räkor;)
Tack käraste Moncan för en kul helg...nu igen! Å snart är det dags för ännu en:)
(för er som tittar in här och ev funderar på att anlita mig för catering....räds ej av detta inlägg! Mina seriösa matinlägg, recept och cateringbilder hittar ni under "Matprat - recept" och "Catering & Trevlighetsmakeri")
After Work med Pelle:)
I fredags "hamnade" Pelle och jag på Storsjöteatern på After Work. De första vi träffade på innanför dörren var två av mina danskavaljerer från Sundsvall med sina respektive. De var här för att gå på dansgalan som hölls på Folkets Hus i helgen.
Vi e ju lite knasiga vi "dansnördar". Dom åker hit och vi åker dit....
Och som av en händelse så var det Perkarna som spelade på P4 Jämtlands after work.
Mycket folk i olika åldrar som trängdes i foajen. Hörselkåporna kom nog till sin rätt när Janne drog av sina ACDC-låtar:)
Pelle smarrar chips i baren!
Och efter utfört uppdrag ( vi var faktiskt där för att lämna våra reklamlappar om Nostalgidansen till Perikles som dom skulle dela ut på kvällen) blev det inköp av kinamat och en kväll i soffan.
Måste ju ladda inför lördagens bravader;)
Curryfisk med äpple & purjolök - recept
Fredagslunchen blev Currytorsk med kokeperan.
Istället för att sila av frukt och lök så tog jag mixerstaven och mixade allt till en slät sås. Det blev jättegott!
I med firrarna i såsen och sjud någraminuter tills fisken är klar.
Väldigt gott blev det om jag får säga det själv:)
Dagens salladsdukning på Guldkusten - recept (Rödkålssallad och Veg. lasagne)
Härliga grönsaker från Ås Trädgård!
Rödkålen rev jag och blandade med creme fraiche, vitlök,S & P och Vegeta. Supersmarrigt!
Mangold i underbara färger.
Snart dags för lunch.
Cykelhjul, speglar, grönsaker....fiiint!
Otroligt effektfullt med cykelhjulet och fantastiskt röda rönnbär.
När lunchen var avklarad dukade jag upp med våra fina kokböcker istället. Kanske barnen kommer med nya önskningar:).
Torsk med kål, curry å morötter - recept
När mitt bullefikande var slut idag så var det dags att ge sig i kast med middagen. När jag gluttade in i kylen så såg jag att jag varit förutseende och tagit fram torsk igår som var näst intill tinad nu:)
Efter lite mer rotande i kyl och skåp så blev min "mice un place"(Det används i professionella kök för att hänvisa till att organisera och ordna ingredienserna t.ex. nedskärningar av kött , såser, kryddor, färska hackade grönsaker, och andra komponenter som en kock kommer att behöva för de menyalternativ som han eller hon förväntar sig att förbereda under hans / hennes skift.- Wikipedia) så här:
Torsk
Smör
Vitkål
Röd lök
Morot
Vitlök
Curry
S & P
Creme Fraiche
Bulgur
Fräs lök mjuk i smör och curry. Tillsätt riven morot, vitlök och vitkål.
När kålblandningen fräst och blivit mjuk tillsätter du creme fraiche, saltar och pepprar. Just det, jag smulade ner en fiskbuljongtärning oxå.Torsken sjöd jag med lite salt i en kastrull bredvid och blandade ner vid serveringen.
Så här såg det ut innan sex hungriga vargar slängde sig över karotterna:)
Lika som rosen på en Prinsesstårta, ville Måns ha pelargonen på sin portion:)
KANELBULLENS DAG!
Tänk vilken härlig dag, Kanelbullens Dag!
En sån dag är det läge för att fika med goda vänner. Jag tog helt enkelt och bjöd hem några och bad dem ta med bullar ( eftersom jag inte e särskilt betrodd i vår familj att göra kanelbullar...). Sen är det ju smart en sån gång att bjuda dem/den som är BÄST på att baka bullar!
Malte var nog lite sur över att det inte blev nån bulle över, så han tog sitt ben istället.
Den sista bullen gick till Måns som förmodligen inte orkar äta middag sen;)
Men gott var det, både med Agnetas bullar och mommas svartvinbärsjuice.
Tusen tusen Tack för en mysig fikastund och sagolikt goda bullar!!
Till er som undrar så kan man inte få receptet på bullarna för A vet inte hur hon gör??? "Jag häller bara i mjöl, vet inte hur mycket...". Den enda ledtråd jag får är att degen är väldigt lös. Som om det skulle hjälpa mig:)
KramKram
Härligt firande - recept på Apelsin- & Rosmarinmarinerade Kycklingspett & Rostade Rotsaker
Idag har vi haft kalasdag på Guldkustens förskola och firat dem som fyllt år på den här sidan halvåret, bla Månsgubben:) De har även bjudit in dem som börjat i förskoleklass så vi hade 5 barn extra på besök.
Några av barnen har suttit och bläddrat i olika kokböcker och kommit fram till att det här såg godast ut.
Receptet här är för 4 personer.
Det vi hoppade över idag var rödbetorna. Bara pga att maten skulle ätas "på golvet" och risken för spill och fula fläckar var överhängande...men vi ska prova det en annan dag när maten intas som vanligt vid borden.
Gjorde marinaden till kycklingen igår så den fick gosa till sig över natten. Gjorde även vanlig Tzatziki igår. Blir så gott när smakerna får sätta sig riktigt.
Rotsakerna före sitt besök i ugnen.
Efter ca 40-45 i ugnen ser de ut ungefär så här.
Buffén uppdukad efter barnens önskemål på deras "samlingstrappa".
Måns "Batman" njuter av goda spett:)
23 barn och 5 pedagoger samsas på golvet i "bygg och konstruktionsrummet" för att inta kalasmiddagen. Barnen vill leka att de är i skogen och äter så filmduken är nere med en skogsbild på och fågelkvitter i högtalarna. Alla var överens om att de måste vara lågmälda för det är man ju i skogen:)
Några barn ville helst äta våfflor till middag och då kom man överens om att vi kunde äta dem till efterrätt. Med grädde och sylt såklart. Vi hade blåbär, hjortron och krusbärssylt som vi fått från olika familjer:)
Så här såg min tallrik ut idag, helt ok för att vara "dagismat" eller hur?!
Lingonbröd - recept
Idag skulle jag baka ett gott lingonbröd.
Här är receptet. Tog de här bilderna som är så fina från min pärm men när jag började kolla ingredienserna så insåg jag att det var ju inte det här jag skulle baka...
Nä, det var ju från det här receptet:) Så här ser de flesta av mina goda, bra recept ut. Skrivna halvt oläsligt på en liten lapp inklistrat på sniskan!
Här blandar man iallafall bara alla ingredienser noga, jag tillsatte ca 2 dl solrosfrön idag oxå. Blir gott med lite tuggmotstånd tyche je:)
Blekfisar i ugnen. 185 grader 40 minuter längst nere i ugnen. Kan bli lite mörkbrunt på toppen men det gör inte så mycket.
Gott, snabb och enkelt! Passar perfekt när man vill ha ett bra egenbakat bröd på hyfsat kort tid.
Men för all del prova gärna det andra receptet med, det är oxå gott!
Mitt nya liv...
...ja, idag(måndag förståss) börjar jag mitt nya liv...igen. För vilken gång i ordningen? Vet ej!
Inte sluta äta godis eller god mat eller...nä, nu ska här börjas motioneras.
Har ju försökt med kosten att tag men promenaderna har inte hunnits med. Så efter en stillasittande dag på kurs så gav jag mig iväg på en promenad, lagom lång i känd terräng.
Men vad i hela friden är detta??
Längs "min" kända stig som jag vanligtvis tar mig ner till jobbet med på ungefär en 10-15 minuter har någon gjort att hygge! Okej, man ser stigen lite här och där så jag fortsätter.
Som tur är så ser jag snart ett "landmärke", där vet jag att jag brukar ta åt höger. Japp, fortsätter en bit till, men sen är det stopp. Jag ser ingen stig, jag får klättra som en bergsget över alla stockar och stenar! Tillslut chansar jag på att gå rakt in i den täta skogen och jag tror att jag vet var jag är, not!!
Nu var ju inte faran stor att jag skulle gå så himla mycket vilse för jag såg ju att sjön låg en bit ner men vad läskigt lätt man blir vilse i skogen.
Hittade fram och ner till stora vägen, sen var det "bara" att traska hemåt. Kruxet var bara att det hunnit blivit mörkt, det började regna och jag hade kolsvarta kläder med inte allt för mycket reflex på.
Det tog ca 20 minuter längre tid än vanligt att ta sig längs den här "nya" vägen....suck.
Så vad har då min "nystart" lärt mig idag?
Jo, gå medan det är ljust,längs en grusväg och ha på reflexer. Happ!
Mitt Guldkustskal
Häromdagen skickade jag en "kärleksförklaring" till mina kollegor. Och jag tror att jag delar med mig av den till er också öven om ni kanske inte förstår exakt vad jag menar:)
Men för att förklara lite så är det helt enkelt så att jag jobbar på(och har min son på) ett väldigt unikt ställe med unik personal som har ett väldigt fint och bra arbetssätt när dom jobbar med barnen.
Mitt
Guldkustskal blir tjockare ju längre tid jag spenderar här.
Ju mer mitt Guldkustskal tjocknar på sig desto bättre ( och sämre vissa dagar) känner jag mig som förälder och medmänniska.
Desto jobbigare blir jag som förälder och medmänniska ( och fru);)
Jag är mer nyfiken på, jag ifrågasätter mer och nöjer mig inte om jag tycker att jag inte får ett bra svar/förklaring ( det är det som blir jobbigt både för mig själv och för andra).
Jag ser barn på ett annat sätt, med andra ögon, än jag gjorde innan Guldkusttiden.
Jag ser även på vuxna på ett annat sätt, både på gott och ont...
Omtanken som finns till varje barn här är unikt.
Engagemanget och kärleken från pedagogerna som jag ser varje dag, både som personal och förälder,är unikt.
Arbetssättet är också unikt, det är ju trots allt "eget", bara med inspiration från Reggio Emilia.
Och jag tror mina kära kollegor att ni är på god väg att uppnå Per Bernemyrs uppmaning om att bli bättre på att synliggöra ert arbete och arbetssätt med våra Guldklimpar, både för oss föräldrar och för utomstående. Därav alla studiebesök som andra förskolor vill få hos oss.
Så kände iallafall jag igår på mötet när ni visar på allt fint som händer innanför väggarna på Guldkusten.
Man ska inte säga att nåt är rätt eller fel, men efter mina år tillsammans med er, genom förändringen, så vet jag att ni är sååå mycket rätt än fel;)
Kram från en nöjd förälder som även har nöjet att få vara en del i allt detta varje dag
/ Tina