Skön helg i Storhogna + recept

I lördags morse kom "Domustanterna" till mig och stuvade in sin packning i min bil. Så styrde vi kosan mot Tittis stuga i Storhogna.
När vi kom fram dukade vi upp en smarrig fisksoppa ute på altanen.
Kolla in kastrullen!! Den skulle jag gärna ha i min ägo:)
Men som det kan vara i april och i fjällen....helt plötsligt fick vi kasta oss in med maten för det började hagla...
...in till den ljuva värmen vid kaminen!
Och som sagt aprilväder....när vi ätit upp lunchen och skulle dricka kaffe så var solen tillbaka och vi kunde åter sätta oss ute för att ta vara på solstrålarna. Passade på att njuta av "Tinas Praliner"s dippers. Fantastiskt gott att doppa dem i kaffet och äta lite eftersom de smälte!
Tog sedan en promenad upp till hotellet där Ulla skulle få sig en antistressbehandling(bröllop-och 50års present).
Vi stressade oxå av ....på vårt eget lilla vis;)
Det är ju en underbar miljö i vinterträdgården.
Annorlunda väggdekoration
Som alltid skrapar vi våra trisslotter....25:- blev det på 6 lotter. Inte blir man rik på lotteri inte..
Snipp, snapp, snut så var vinet slut!
En hänförande utsikt över fjällvärlden.
Väl tillbaka i stugan så firade vi lite till med skumpa i solen:)
Cheers!
Måste ju fira att vi hållit ihop i så många år och att vi har så mysigt tillsammans när vi ses.
Titti bjöd på en supergod middag. Grekisk delikatess-panna.
Marinera två fläskfileér(ca 1 kg) som du strimlat eller skivat tunt i:
3-4 pressade vitlöksklyftor
1-1 1/2 dl olivolja
1-1 1/2 tsk sambal oelek
2 msk soja
Låt marinera över natten.
Skiva ca 1,8 kg potatis och lägg i smord ugnsform, salta.Sätt in i ugnen, 220 grader i 20-25 minuter.
Ta ur pannan och lägg på köttet och marinaden. Strö över 1 gul, 1 röd paprika och 1 gul lök som du skurit i strimlor. Överst lägger du några skivade tomater och en burk med tärnad fetaost.
In med allt i ugnen igen och låt gå ca 20-25 minuter till, eller tills allt är klart.
Serveras med sallad och den här kalla såsen:
4 dl turkisk yoghurt
4 msk majonäs
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk italiensk salladskrydda
lite pressad lime
Det här konceptet passar mig utmärkt. Allt i samma panna som sköter sig själv i ugnen:)  Åsså var det jättegott!
Avslutade med en After Eightkaka som jag dessvärre inte har receptet på.
Tack snälla Titti för att vi får bo för oss i din stuga och för god mat!
Efter all fjällluft, promenader, vin å bastu, så är jag ikväll, söndag rätt pömsig. Blir nog en tidig kväll så jag orkar med Valborgsfirande imorgon.

God Köttfärslimpa med rotsaker - recept

Den här åt vi igår på Guldkusten så det stod ut genom öronen tillslut. Barnen åt flera portioner var:)me likey!!
Ledsen över att det är lite suddig text men jag har blivit lite lat och ids inte skriva av recepten. Plus att jag tycker att det är lite roliga bilder i de två kokböcker jag den här månaden använt till min matlagning på jobbet. Det här är från den som heter "Laga Mat med barn" av Karolina Sparring. I maj månad kommer vi äta den mat som barnen önskat så ni får väl hänga med på nya överraskningar då!

Texasgryta med jasminris -recept


Till det serverades bla. den här Bönsalladen
Koka upp frysta Haricot Verts, häll av vattnet. Dränk in dem med en god vinägrett medan de fortfarande är varma så drar de åt sig mer av smaken. Blanda i tomater, solrosfrö och pumpakärnor.





Risdragning

Varje år så samlas vi på byn och drar fram ris till årets majbrasa.
Stora, (även vuxna, men dom är inte lika roliga att ha med på bild), och...
...små hjälps åt att fylla traktor- och fyrhjuls-släpen.
Sedan bär det av mot platsen där brasan skall vara och så av med allt i en enda stooor hög.
Blöta kalla fingrar kan värma sig vid kaminen på bygdegården.
Där står korvkastrullen klar så att alla risdragare kan få stilla sin hunger.
Mums med korv å festis å...
...mommas nybakta bullar:) Nu kan vi åka hem, ta ett varmt bad och natta! Sen får vi vänta tills Valborgsmässoafton med att tända på brasan.
Den som vill är Välkommen till Bällsta-Rastens Bygdegård klockan 18.30. Vi brukar fika tillsammans först och ha lotterier sedan går vi ut och tänder brasan, umgås, sjunger och ev lite fyrverkerier. Det säljs även hamburgare.

Mmmm...choklad!

Igår var det äntligen dags för "En kväll fylld med Choklad"
Tina från "Tinas Praliner" kom till Lilla SoppCafét och lastade upp en massa choklad i olika former
Allt från kakaofrukter...
...till olika typer av vit,mjölk och mörk choklad.
Tänk att man av dessa...
...kan få till så smarriga skapelser som dessa:)
Vi fick lära oss en massa om choklad och dess ursprung av Tina. Criollobönan som är den finaste av kakaobönorna, Forastero är den vanligaste och Trinitario som är en korsning mellan Criollo och Forastero. Här visar hon "chokladguden".
Andäktigt satt vi alla och lyssnade, provsmakade, blundade och diskuterade smaker och dofter.
Andäktigt lyssnade vi även till Eva Timan, som med sin fantastiskt vackra stämma fick ögonen att tåras och "tupphåren" att resa sig.
Hon sjöng: Det stod en jungfru, Majsol ler och Om jag någonsin kommer fram till Samarkand.
Eva berättade att hon är van vid att oftast ha ackompanjemang till sin sång, men när hon nu sjöng A cappella i vårt lilla rum så blev det så avskalat, nära och vackert! Ryser när jag tänker på det och blir himskans så avundsjuk på att få ha den gåvan:)
Vi avslutade kvällen med att äta en smörgås som jag gjort och så åt vi av de vackra, goda pralinerna som Tina hade med sig. Vi fortsatte att prata, umgås och handlade choklad med oss hem.
Själv så fick jag med mig all provsmakningschoklad hem för att baka med och några praliner :)
Och så blev det såklart lite gott till mina små hjärtan som inte fick vara med och prova chokladen under kvällen.
Chokladklubbor för att stoppa i varm mjölk så det blir varm choklad med jordgubb och apelsinsmak. Och så blev det Chokladdippers med Baileys-, Cognac- och Apelsinsmak. Dippersen doppar man i kaffe och äter bit för bit när tryffeln smälter. Längtar tills jag ska sätta tänderna i dem!! Blir nog en liten efterrätt i helgen när jag ska till Storhogna med Domustanterna:)
Det här är ett exempel på mitt "Trevlighetsmakeri"(på mitt visitkort står det kock & trevlighetsmakare).
Att låta andra och jag själv få en trevlig stund/upplevelse där alla sinnen blir tillgodosedda.
Det är precis det jag vill att "Tinas Goda Ting" skall vara. Gott för kropp & knopp.
Min ena son frågade mig vad jag skulle tjäna den här kvällen?
Inget sa jag, jag kommer förlora på den här kvällen, men ibland måste det bli så.
Vad korkat svarar han tillbaka.
Ja, det kan man tycka, men så här i efterhand så känner jag att jag i och för sig inte fick några kronor i plånboken men i form av dofter, smaker(alla dessa sinnesupplevelser) och möten, så blev jag stenrik igår!
Tusen Tusen Tack till Tina, Eva, Camilla, Siv, Elin, Ingela, Magnus, Lena, Inger, Erika, Boel och Kerstin för att ni kom och gjorde den här kvällen till vad den blev.
Så får vi väl se om det blir en Whiskey/Choklad- eller Champange/Choklad-provning nästa gång;)

Brödbak -recept

Hade lite gammal(fast ätlig) fil i kylen som jag bakade av idag. Marias filbröd är alltid gott!
Rör ihop:
1 liter vanlig fil
4 dl mörk/brödsirap
1 kg rågsikt
4 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
1-2 dl solrosfrön
Häll allt i bakplåtpappersklädd långpanna. Strö över havregryn, linfrö eller liknande. Ställ in i kall ugn. Vrid upp värmen till 100 grader och låt gå i 45 minuter, vrid upp till 150 grader och låt gå ytterligare 30 minuter. KLART!
LYCKA TILL!

Middag hos Hoversjös - recept

Till middag åt vi idag ett påhitt som blev väldigt gott. Det tyckte alla från 3 - 43 år:)
Stekte lax i smör och kryddade med S & Citronpeppar. Låt dem gå till nästan klar. Dela i mindre bitar eller låt dem vara som de är.
I en annan panna svettade jag på lite rödlök i ca 5 minuter. Blandade sedan i Creme Fraiche, en halv tub mjukost med laxsmak, S & Citronpeppar, lite paprikapulver och fiskbitar.
Serverade tillsammans med färsk Tomat-Fettuccine..
....en grönsallad och fetaost. Tänkte ha fetan i såsen men eftersom Isak inte alls tycker om feta så fick den vara i en skål bredvid. Mumsfillibums, snabbt, gott å enkelt!

Kryddstark Korvstroganoff - recept

Idag åt vi en god Stroganoff, enligt barnen på jobbet:)

Serverade med bulgur och mathavre. Och salladsbuffén som vanligt.



Massor av "Bloppis"

Här kommer en hel radda med saker som vi ska sälja. Dessa har stått på vår Loppis men eftersom vi inte kommer ha den öppen i sommar så säljer vi bort det som går. Många av möblerna blir snyggt "Shabby Chic" om du målar om dem med vit eller sotsvart färg. Hoppas något passar just dig!
Fantastiskt fin gammal pigtittare(Mats mormors) 600:-
H70,B58,D22
Vacker taklampa(fraktad med flyget ända från Gotland;)) 500:-
Kommod 600:-
H75,B50,D43
Chiffonjé med tre stora lådor och  1500:-
H129,B102,D48
Vackert skrivbord 800:-
H77,B129,D69
Skåp/Hylla 400:-
H77,B129,D69
Teservisen i stengods som står ovanpå är också till salu. Det är 6 koppar med fat, sockerskål, mjölkkanna, tekanna 120:-
 
Sängbord 75:-
Ikeaskåp med tre lådor, behövs fixas som ni ser:) lätt åtgärdat för den som är lite händig. 400:-
H142,B90,D48
50-tals vagn. Ena hjulet är trasigt men kan lagas av händig person 500:-

Vägghylla 200:-
H24,B190,D19
Hylla med hål för gardinstång 150:-
H24,B165,D18
Dessa är snickrade av en man i Slandrom som jag tyvärr inte kommer ihåg namnet på...
Stallåda med innehåll, bla. två grimmor för stor häst, olika borstar, ett ridspö, sporrar, lindor mm. 200:-

Kanintillbehör 120:-
Två vattenflaskor, matskål, klotång, sel

Ädelostbakad Hoki med kokt potatis -recept


Rekommenderar den här boken igen, KÖKSHJÄLTAR, väldig vacker och enkla, goda recept! Att den är riktad till förskolor tycker jag inte gör något. Det är enklare än man tror att räkna om mängderna. Smaka,smaka,smaka så blir det bra;)

Här visar vi barnen och föräldrarna vilken mat vi äter idag och receptet på det.

Här får ni modellera om mängderna för det är beräknat för 10 barnportioner.
1,2 kg Hoki
2 tsk salt
4 dl vispgrädde
1 dl vitt alkoholfritt matlagningsvin
2 dl finriven ädelost
1 msk franska örter
1 vitlöksklyfta
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär den färska eller tinade fisken i portionsbitar, salta.
Blanda grädden med ädelost, vin,vitlök och franska örter. Fördela såsen på fisken och gratinera i ugn ca 8 minuter eller till fisken är klar.
Vi serverade med barnens egenplockade potatisar som jag kokat.

"Vad är det för mat idag?" " Vilken fisk är det?" Här hjälps Agneta och Elias åt att läsa. Ett barn reflekterade över att det såg lika ut på bilden som formen jag satte på bordet.

Sköna söndag

Har haft en härlig söndag där det rymts både fikamys, "jobb" och kyrkobesök.
Passade på att fika ute när solen tittade fram.
Här tittar Måns fram:)
Hönsen vill gärna vara med när vi fikar, alltid bjuds det på något gott.
Den här tuppen är förresten till salu för en väldigt billig peng. Vi har nämligen för många tuppar i förhållande till antalet hönor, och istället för att avliva den så vill vi försöka sälja/skänka bort honom. Han är en treårig Hedemorakille som är snäll och trevlig. Är du intresserad så maila, ring(070/6440725) eller skriv en kommentar här. Nu är han såld!
Måns tränar att cykla på sin prickiga cykel.
Har även lagt ner en del jobb idag på att röja på vår loppis, eller fd loppis. Imorgon ska jag ringa till Pingstkyrkan så de kan komma och hämta massor av saker som vi inte skall ha kvar. Det blev bara några få lådor med pryttlar kvar och lite möbler förstås. Kommer lägga ut dem här och på Blocket så snart jag hinner. Eftersom vi ska börja renovera på "Lon" så snart vi kan så behöver vi ha någonstans att förvara alla sakerna som står där, och då får dom hamna här inne. Tur att vi har så många utrymmen att stoppa saker på;) hur skulle "ekorr-Tina" annars kunna samla på sig en massa bra att ha saker?! Gjorde några fynd på blocket i helgen som jag hämtade i lördags. Två fåtöljer, ett bord,en kyl och två fina gamla fönster. Allt bara väntar på att få komma till användning i vårt blivande "Café"...
Avslutade dagen med ett besök i Hornsbergskyrkan där det var ungdomsmässa med Frösö Gospel som sjöng. Tur att vi har en konfirmand i familjen så det blir några kyrkobesök, är riktigt mysigt.

50-års fest

Diggediggedingdingding här rider Janne in! Närmast släkt och vänner hade gjort om texten så den passade jubilaren perfekt.
Ja, i helgen hade vi sån tur att vi fick gå på lite fest. En god vän har fyllt 50 och det skulle
såklart firas!
Det bjöds på en hel del överraskningar. Vår vän Crilla impade på oss med trummor med ett tillfälligt ihopsatt band.
Jannes fina döttrar sjöng "Halleluja"...min servett blev helt förstörd av tårar och mascara. Är så grymt imponerad av barn som kan ställa sig upp inför 70 pers och bara sjunga. Och bra dessutom. Puss och Kram till er Ida & Maja, ni äger!!
Svågrar och vän ställde upp i en lite tävling, fantastiskt kul.
Kvällen gick såklart i dansens tecken.
Är man en dans"nörd" så har man ofta likasinnade vänner:)
Tack Janne för en kanonkul kväll!

Fredagslunch på GK - recept

Åt en fantastiskt god lunch idag, Kycklingfilé med bönratatouille med tzatziki


Gör kycklingen så här
Tzatziki gör dom i boken så här
Själv så tog jag creme fraiche, vitlökspulver(vitlöken var slut efter veckans ranson..), vegeta, S & P och lite limesaft åsså grovriven gurka som jag klämt ur vattnet ut.
Min lunchtallrik, gottigotti!
Receptet är taget ur boken "Laga mat med barn" av Karolina Sparring som är en grundstenarna i "Allebarnsrätten"
Till efterrätt fick de honungsmelon och grönt äpple i bitar blandat med lite limesaft och myntablad. Skålarna var tomma när de kom tillbaka in i köket. Antingen var det gott eller så var det för lite;)



Dagens lunch på Guldkusten - recept

Tomatsoppa med mozzarella, choritzo & vitlöksbröd åt vi idag.

Ser att texten blev lite suddig, men det är ju inga konstigheter. Man gör ju som en vanlig soppa. Fräs lök och kryddor, späd med det blöta och låt koka. Krydda klart.
Stek korvskivorna och lägg i soppan innan servering. Riv mozzarellan och servera till. Ta ett gott bröd, sprutta på flytsmör, pudra över vitlökspulver och kör i ugnen. eller så gör du riktigt smör som blandas med pressad vitlök och breder på.
Gott med spiskummin tillsammans med tomatsmaken. Som jag skrivit förut här så tillsätter jag alltid lite socker i tomatsoppa/tomatsås, för att runda av smaken. Kan lätt bli lite stickig annars. 



Aprilväder

I morse när jag gick till jobbet såg det ut så här...igen...
Lika bra att acceptera att det kommer vara till och från ett tag till.
När vi kom hem kunde vi(Olle och Isak, jag ska inte ta åt mig nån ära) dock sätta ihop Måns studsmatta, lyckan är gjord! Den här passar väl bra;)
Magplask...eller är det Superman?!
Åhh, nu är dom igång igen!!
För två år sedan så blev det så här. Krage och ont i nacken i flera veckor. Håller tummarna för att det slipper upprepas:)

Dagens lunch på Guldkusten

Idag blev det en Italiensk köttfärssås med spagettisar
Finhacka gul och vitlök som du fräser i smör till de mjuknat. Tillsätt köttfärs och fräs allt. Hacka röd paprika i små bitar och lägg i grytan. I med tomatpuré, soja, krossade tomater och kalvfond(köp gärna Coops som inte innehåller E 621).
Krydda upp med rätt mycket torkad oregano och låt allt puttra en stund.
Smaka av med S & P, färsk timjan och rivet citronskal innan servering.

Blev riktigt fräscht med citron i, det hade jag aldrig provat förut.
Lycka Till!

Hökögon & Klåfingrar

Idag "råkade" jag svänga in på Pingstkyrkans försäljning i Torvalla...
Där förvandlas jag till en varelse med hökögon som scannar av området och klåfingrar som klämmer och känner på det mesta som kommer i dess väg.
Ett vansinnigt gulligt förkläde för 15:-
Söta kaffekoppar 4 st 12:-
Fina dukar och pannlappar som skall bli kuddar....tror jag.
Ett vackert lakan med brodyr som nog oxå kommer hamna på en kudde eller liknande.
Den här hittade jag inte på Pingstkyrkan, utan hos en kompis.
Jag satt nämligen och kollade runt på blocket efter en studsmatta igår, hittade en som var lagom i storlek och i pris. När jag skulle ringa den som sålde den så visade det sig att det var en av mina vänner:) Vi bestämde date idag med fika och köp av studsmatta.
Lite senare på kvällen så tittade jag lite mer på Blocket och hittade den här stolen som såg ut som ett lämpligt offer för en "makeover". Jag är på väg att klicka på maila-knappen och ser då att även det är min väns annons:)
Så idag fick jag mig en tur till Brunflo där jag som alltid fick världsgoda bullar och kakor!! Och så fick jag med mig en stol hem som ska få ny färg och nytt tyg. Jag fick även med en liten studsmatta till Måns och grejerna ovan från Pingstkyrkan. En ovanligt lyckad second-hand-dag!

Helgens Soppa - recept

Sista soppan för säsongen var Thaisoppa med lime, ingefära, spenat & röda linser
4 port
1/2 finhackad gul lök
2 msk skivad färsk ingefära
2 skivade vitlöksklyftor
1 tsk curry
2 msk olivolja
1 brk kokosmjölk
7 dl grönsaksbuljong
100 g fryst spenat
1 dl röda linser
1/2 dl sweet chilisås
saften av en färsk lime
Fräs lök,ingefära, vitlök och curry i olivolja på medelvärme ca 5 minuter.
Tillsätt kokosmjölk och grönsaksbuljong, låt koka upp. Sänk temperaturen och låt puttra i 5 minuter.
Häll i spenaten, linserna och sweet chili, låt koka upp och koka i ca 5 minuter. Smaka av med lime saft och salt.
Så här ser orginalreceptet ut.
Jag skeppade även i grädde och creme fraiche och det blev en rund och god smak. Det sa iallafall alla som åt, själv var jag så förkyld att jag inte kunde smaka av soppan i helgen. Det fick jag lämna till övriga familjemedlemmar:)
Lycka till!

Tack för den här gången!

Nu har vi gjort säsongens sista helg på "Lilla Soppcafét". Det har varit fantastiskt roligt att få träffa alla som kommit hit! Jag har fått höra så många trevliga små berättelser om allt från hur man gammalt tillbaks använde byggnader som den här, till olika livsöden, till fiskevattnen i Jämtland, till goda recept på mat och bakverk:)
Och så har jag fått ett ansikte på några av er som läser min blogg, jättekul att se att det är en så stor spridning i åldrar:)
Det har varit lugna dagar som idag med endast ett fåtal gäster till dagar då soppa och kakor tagit slut. Men det är ju så det är överhuvudtaget i livet. Ibland så går det upp, ibland så går det ner. Hur som helst så vill jag/vi TACKA alla er som hittat till oss och så önskar vi er såklart Välkomna åter nästa gång vi hittar på något här på gården!
Närmast på tur är CHOKLADPROVNINGEN den 24/4Tinas Praliner från Alsen kommer hit och håller en chokladprovning och berättar om sitt hantverk med pralintillverkning. Vi kommer även den kvällen att få njuta av Eva Timans skönsång.
Vill ni veta mer om pris, tid mm så klicka in under katergorier, Lilla Soppcafét. Där hittar du "En kväll fylld av choklad"
Många har frågat när/om vi öppnar igen i sommar?
Som det ser ut nu så kommer vi ägna den mesta tiden till att renovera "Lo´n", där vi i framtiden kommer ha vår verksamhet, och till att äta solvarma jordgubbar:)
Men man vet aldrig, vi kan få ett infall att fixa nåt tillfälligt...
Det som är inbokat och klart är "Veteranbilsfika" 15/8 och "MC-klubbsfika" 22/8.
Dessa kvällar är alla som vill Välkomna. Vi har då fikaförsäljning och musikunderhållning, så håll utkik när det närmar sig här på bloggen om ni vill veta mer!
Kram på er så länge!

VÄLKOMNA till Lilla Soppcafét i helgen!

I helgen 14-15/4, som är sista öppethelgen för säsongen, har vi öppet mellan klockan 12-17.
Vi serverar Thaisoppa med lime, ingefära, spenat & röda linser.
Till det serveras nybakat Foccacia med färskost.
För att se mer bilder och vägbeskrivning, klicka in på "Lilla Soppcafét" till höger underKategorier.
Allt som serveras är hemgjort, förutom tunnbrödet som bakas i Hara av Tallmons tunnbröd.
Vi kan bara ta emot kontanter.
VARMT VÄLKOMNA!

Laddar upp inför helgen


Rocky Road Cupcakes
på väg in i ugnen, proppade med godsaker!
Dessa går inte av för hackor kan jag lova, jisses vilka godingar.
Om ni besöker "Lilla Soppcafét" i helgen så kanske ni har turen att hinna testa en:)


Vårkänslor

Nu börjar vårkänslorna krypa fram ordentligt, trots en påbörjad förkylning:(
Var "tvungen" att ta fram våra utemöbler igår när solen gassade, blir härligt när vi kan sitta ute och äta middag och fika igen.
Genom torra löv och halvfrusen jord letar dom sig upp:)
Fyndade påskliljor i kruka för 10:-/st idag. Då kan man ju kosta på sig att ha dessa gladgula blommor lite här och var i trädgården tills de som fortfarande är i marken tittar fram.

En härlig dag i Bydalen

Tog tillfället i akt idag när det var vackert väder och styrde kosan mot Bydalen och då hörde vi den här på radion. Kom igen katten , det svänger ju!
Efter att ha kört på ett rådjur!!! längs vägen, så fick vi chans till lite återhämtning på färjan. Har aldrig kört på ett djur förut så det var läskigt. Med oss gick det bra och rådjuret, som vi touchade i baken, skuttade in i skogen igen. Innan vi ens klivit ur bilen så var det spårlöst borta... Vi försökte få tag på någon för att höra om vi skulle ordna med eftersök, men tydligen behövdes inte det. Håller tummarna att det gick bra för den.
Redo för en heldag i backen!
Själv så startade jag med att fika frukost som jag inte hann innan vi åkte hemifrån..extra gott blev det i backen. Och där är det legalt att äta lite choklad oxå:)
Fick sällskap av Moncan en sväng. Ida & Maja såg jag bara hjälmarna på när de swischade förbi i backen.
Olle testar railarna, de var tydligen inte så bra...för dålig "kick"(alltså det lilla hoppet före railen)
Isak gör en "grab". Kan säga att man håller andan när man står bredvid sina barn och kollar när de flyger så här;)
Skidföret var katastrofalt i nedre backarna, som att köra i ett sockerpaket. Men uppe på fjället var det bättre.
Gott med korvmackor efter ansträngande åkning
På vägen hem stannade vi till hos Gunilla på "Allshoppen" i Hallen och handlade tills plånboken gapade tom:)
Köpte bla en cool gammal leksakstelefon till Måns, fin ram med plats för fina foton på mina barn. Glada, röda låga stövlar till mammsen;) Isak fyndade en härlig mysdress som vi fick användning av redan 10 minuter efter det vi satte oss i bilen igen. Medan vi väntade på färjan så skulle killarna gå ut på stranden lite...men isen den här tiden är lite lurig, som de flesta vet.... Efter några minuter kom Pelle tillbaka till bilen alldeles blöt! Det var inte djupt där han gick igenom men han tappade balansen och blev alltså helblöt. Tur att vi hade torra nyinköpta kläder med oss!
Köpte också två såna här finingar.
De får pryda ingången till "Lilla Soppcafét" nu när vi har öppet sista helgen för säsongen.

Mumsigt till middag - recept

Idag gjorde jag en variant på Julia Pihls Honungskyckling.(Julia är en bekant till familjen som tagit med sig receptet från sitt hemland, USA).
Man gör den egentligen på hel kyckling men jag tog fileér.
Lägg fileérna på smord ugnsform, S & P, häll på mycket honung och flytande smör. Kör i ugn tills klart.
Servera med jasminris, någon grönsak, vitlökssås och kanske lite hummus.
Isak fotade sitt arrangemang;) han tog även lite sweet chili på. Själv så tycker jag att det tar bort den goda honungssmaken.
HUMMUS gör jag så här:
Kikärtor, vitlök, olivolja, citron, rosmarin, S &P
Häll i olivolja och mixa till lagom konsistens.
Riktigt smarrigt både som en röra till maten eller som pålägg på bröd, jammi!
Lycka Till!

Nytt material

Var på Kupan idag och inhandlade lite gammalt som skall få bli "nytt".

Titta vilka fina spetsar från gamla örngott

Feel Good Stuff

Idag råkade jag "springa på" några tok-söta produkter när jag var på hälsokosten för att köpa homeopatmedicin till Mats(vårallergin har börjat...)
Som en smällkaramell:) Dessa är också karamelliga!
Man blev ju alldeles lycklig bara av att öppna lådan...ett utstansat hjärta och en rostmacka. Passande till namnet.
Lyssna på "Joy" med Whitney Houston, gospel som man oxå blir lycklig av. Blir rent av sugen att börja i en gospelkör igen... Är glad att jag hann gå på två konserter med Whitney. Hon var en stor sångerska!
Perfekt med små reseförpackningar. Kolla vilka underbart härliga mönster och färger!!
Köpte till en handcreme som känns jätteskön och doftar förföriskt.
Känner sig som en ungdom när man smörjer läpparna med "strawberry fields", doftar verkligen som ett land med mogna jordgubbar och läpparna blev så där skönt mjuka.
Lyssna på den här så blir du ännu mer glad! Har kanske tipsat om den förut men den går definitivt att höra om igen.

En dag i matens tecken..(en till..)

En härlig sen påskfrukost med det mesta som skall ingå.
Fast Måns ville ha havregrynsgröt som vanligt:)
För min del fortsatte dagen med en catering. Ett dop där det bla skulle vara Foccacia, soppa, färskost...
...jordgubbstårta mm.
Efter att den maten var levererad, så styrde vi kosan mot Svenstavik. Där var Mats föräldrar, mostrar, kusin med familj samlade i "tant Märtas" hus. Mats mormor Märta är borta sen några år tillbaka men eftersom de behållit huset så är det trevligt att träffas där några gånger per år.
Förrätt: Kavring med svärmors godagoda sillröra!
Bus & Lek med tremänningarna Maja och Agnes:)
Till huvudrätt åt vi lamm, älgstek, revbensspjäll och potatisgratäng. Väldans så gott. Det här är grannens får, hoppas att det inte var ett av dem vi åt...
Bäst att stänga ordentligt!
Efter maten bjöds det på två olika tårtor. En prinsesstårta med egengjord vaniljkräm och påskägg dagen till ära.
Nigellas chokladtårta fulländade måltiden:)
Mätta och belåtna efter en mastodontmiddag idag igen! Märks att det är "matmammor"/caféägare som fixat allt gott. Mats mostrar driver ett café som heter "Cinnamon" på söder i Stockholm. Har ni vägarna förbi så besök dem gärna, supermysigt och mycket gott att äta där! Och har ni vägarna förbi min svärmor så får ni garanterat god mat;)

Uppe i sadeln igen

Idag kom jag äntligen till skott och tog en ridtur på "Chocken". Jag blev erbjuden att vara hjälpryttare i höstas men min tid har inte räckt till....
Vädret var väl inte det härligaste men det spelar ingen roll när man får sitta på hästryggen en stund. Underbart att få "vila" från omvärlden. För när man rider så är det verkligen bara här och nu som gäller. 
Red förbi hemma på gården så Måns fick "provrida" lite. Ska se om vi får till nån fler, lite mer riktig tur i veckan när vi är ledig. Har redan ont i rumpan och lårmusklerna känns lite kortare än annars;)undrar hur det kommer kännas när jag vaknar i morgon?!
Den här låten brukar Melissa, fd sångerskan i Zlips, sjunga och jag måste nog säga att hon gör den bättre även om den här är bra.

Påskaftonsmiddag

Åt en fantastiskt god påskmiddag hos mammsen å pappsen idag.
Goda ägg förstås, sillar, skinka mm till "förrätt"
Lamm, potatisgratäng och god sås till varmrätt.
Åt en god cheesecake med frukt till dessert men den glömde jag ta kort på...synd för den var jättefin!
Härlig låt att lyssna på:)
Brottning och kramar - allt i ett:)
Momma låter dem alltid leta "ägg" och det är ingen simpel-variant som fågel, fisk....
Bara att börja leta...
Japp, i härbret var det!
Vem och vart kan det vara?
Haha, där är det nåt.
Måns pekar ut åt vilket håll Påskharen hoppat.
"Momma o moffa har väl inget dass"- var Olles kommentar. 
Fick visa honom det rosa fd dasset, och där fanns det gotta och bingolotter bla.
Ganska kryptiskt men Isak kom på var det kunde vara..
Vid fåglarns mat-tillhåll:)

Fotomodellen

Kolla in snyggingen som gillar att klä upp sig och låta sig fotas:)
Lite pajas får man väl oxå vara
I just love him so!!!

Den kortaste Långfreda´n i historien

Började dagen med lite äggmålning, blir nog mer av det under helgen.
Djup koncentration för att få till färgen som man tänkt sig:)
Pelle visar vilka färger han valt
Måns, moffa å pappa hjälptes åt att steka kolbullar. Blev succé!
Men det gäller att inte ha diskat stekpannan med diskmedel(momma!) för då fastnar smeten...nä, diska ur den med riktigt hett vatten och olja in den till nästa gång.
Fick "finfrämmande"från hufvudstaden av Sussie, Kim, Monica och "Myrra". Och äntligen var det hyfsat varmt så de kunde sitta ute. Som vi har väntat!
Det blev en riktigt hektisk dag med en massa människor som passerade genom cafét och det var som vanligt väldigt trevliga möten:)
Jag hade tänkt skriva en rad och morra lite på den som backade på barnens bandymål så det gick sönder och dessutom åkte utan att säga något om det!! Men så visade det sig att det var moffa.....hade glömt i all kolbullestekning att det stod bakom bilen...
Har lyssnat på den här i Cafét idag! En gammal goding som jag aldrig slutar tycka om. förresten så gäller det hela skivan.
Underbart vårtecken - Tussilago

Lill-Prinsen med en liten söt bukett
Pelle hittade denna fina isskulptur i vårbäcken som fick pryda vårt middagsbord:)
Varför var den här långfreda´n kortare än andra??
Jo, för att den gått i ett från det vi slog upp ögonen fram till det var dags att äta middag. Vi har inte ens hunnit längta efter påskäggen;)
Till middag förresten så passade vi på, när grillen var igång, att helgrilla fläskfilé med pompa å vitlökssås till. Mums!
Tack alla ni som kom idag!

Nu går solen ner vackert bakom våra björkar med skatbon i. Dags att kura ner sig i soffan med ett glas rött och lite gott till:) KramKram

VÄLKOMNA till Lilla Soppcafét på Långfredag!

I morgon, långfredag 6/4, serverar vi en favorit i repris: Italiensk Tomatsoppa toppad med vitlökscreme och rostade pumpakärnor.
Vi kommer även steka Kolbullar utomhus!
Till soppan serveras Foccacia med färskost.
För att se mer bilder och vägbeskrivning, klicka in på "Lilla Soppcafét" till höger underKategorier.
Allt som serveras är hemgjort, förutom tunnbrödet som bakas i Hara av Tallmons tunnbröd.
Vi kan endast ta emot kontant betalning.
VARMT VÄLKOMNA!

GLAD PÅSK!

Några små påskdekorationer har vi tagit fram.
Har ju mina gamla favoriter som jag köpte en gång i tiden när jag jobbade på en inredningsbutik som hette Wig Wam.
Duka gärna upp ett sånt här fat oxå i påsk så det inte bara blir sockergotta;)
Jag ställde fram detta igår och idag fick jag köpa påfyllning.
Nybakade Dumlegrottor till cafét.
Har gjort en Choklad & Hallontårta oxå. Men bara en så först till....

På väg till Blåkulla

Jag är uppvuxen med att varje år som liten vara påskkärring på skärtorsdagen. Därför blir jag så glad när mina små gossar med vänner vill klä ut sig och gå runt på byn. Kommer ihåg att jag alltid kom hem med en proppfull kaffekanna där det trängdes både godis och slantar:)
Storebror & Lillebror hand i hand <3
Nu styr de kosan mot Blåkulla!
GLAD PÅSK!

Nu är det bestämt!

Äntligen...
...är det klart att vi kommer få den nya sammansättningen Zlipsar
till vår NostalgiDans på Vårbacken Nedansjö:)
Lördagen den 2 juni klockan 21-01 kommer vi svänga våra lurviga till detta ny-gamla gäng tillsammans med förhoppningsvis 300-400 andra dansfantaster.
Ny sångerska i bandet är Berit Andersson som bla varit med i "Copycats" där hon härmade Nanne Grönwall bäst av de som var med och tävlade.
Hon har även sjungit i coverbandet "Imitation", dansbandet "Hedes" och "Twighlight".
Hon har en fantastisk pipa som blir jättespännande att följa i nya Zlips.
Vi är superglada att vi får lära känna detta nästan helt nya gäng!
Ni som lever i dansens värld och är nyfiken på det är Hjärtligt Välkomna!
Kontakta mig om ni vill veta mer.

Nya öppettider

Lilla Soppcafét kommer hålla öppet på Långfredag kl 12-16 och vid vackert väder steker vi kolbullar:)
Vi kommer även att ha öppet kl 12-16 nästa helg 14-15 april.
Ni är som vanligt Hjärtans Välkomna!

Vårvinterbilder

Tog lite bilder när solen nästan gått ner efter en skogspromenad idag.

Är inte direkt några proffsbilder men jag tränar för fullt med min kamera:)
Däckgungan väntar på att få svingas runt igen..
Många istappar bliré...
Lite grönt runt om och blommor på den här så blir det nog fint.

Middagstips -recept

Idag blev det lax som jag ryckte åt mig i farten på affären när jag i princip sprang igenom och handlade idag. Vissa dagar är det mer bråttom än andra...
Jag stekte den i smör tills den var klar. Kokade upp grädde tillsammans med sweet chilisås och redde av den med lite maizena så den blev lagom tjock. Hällde det över fisken vid servering. Kokade bulgur, stekte halloumi, skar lite tomater och avocado som vi åt till. Mums fillibabba!
Lätt, snabbt och gott! Vad kan man mer begära av en måndags-middag?
Har börjat fixa till lite påskigt här hemma. Har inte så mycket påskpynt direkt men lite färgglatt måste man ju ha. Ni får säkert en glimt av det längre fram i veckan;)

Dagens lunch - recept

Idag testade jag ett nytt recept ur en ny kokbok som vi fått från Allebarnsrätten
Här puttrar såsen för att dra åt sig alla goda smaker:)
Receptet är för 4 personer
Lyssna på den här medan du kockar! Det är ett litet förspel men låten är "worth waiting for"!!
Sång och musik är = glädje!!
Hoppas du kan läsa fast det blev lite skevt och suddigt...





Helgens soppa - recept

Potatis & Purjolökssoppa
Rätt likt förra helgens soppa men ändå olik i smaken.
Fräs gul- vit- & purjolök i smör tills det mjuknat. Tillsätt tärnad okokt potatis. Häll på grönsaksbuljong och låt puttra i 20-25 minuter. Häll på grädde, creme fraiche och krydda med S & P, lite chiliflakes och Vegeta.
Välj själv om du mixar soppan eller har bitarna kvar. Själv så älskar jag mixade redda soppor:)
Lycka Till!

Sista helgen...

...blev det inte!
Nä, det här är för kul för att sluta med nu, när "folk" börjar hitta hit:)
Vi kör öppet en dag i påsk, inte klart än vilken, mest troligt långfredagen. För er som vill veta och komma hit, håll koll här på bloggen framöver veckan!
Sen har vi öppet helgen efter påsk oxå. Men sen kanske det får bli ett uppehåll tills i sommar....vi får se.
TACK iallafall till kända och okända som varit här och ätit och fikat i helgen!

RSS 2.0