Nyårsdessert nr 2 - recept

Vi ska smälla i oss två olika desserter ikväll...jag menar, varför nöja sig med en?!
Lemon Posset
ca 4-6 port
Koka upp 3 dl grädde tillsammans med 1 dl socker.
Ta av från plattan och riv ner skal från 1 citron och pressa ner saften från densamma.
Eftersom jag tänker att det skulle vara fint med lite mer gul färg så rörde jag i lite torkade ringblommeblad.
Häll upp i glas och ställ på kylning.
Dekorerade med fler blad och glitterkulor. Man kan även servera med valfria bär.
Pelle testar om tomteblossen håller måttet till kvällen.
Nä, nu ska vi fixa oss iordning det sista för att bege oss till grannarna på kalas:)
Happy New Year!
 
 
 

NOSTALGIDANS 2014

 
proudly presents
 
11/1 2014 kör vi Nostalgidans igen på Erikslunds FH i Ånge.
Spelar gör som alltid Perikles 21-01

Vill du vara med på middagen så startar den 18.30

MENY

Potatisgratäng med hett Kycklingtäcke

Krispig grönsallad

Kaffe & kaka

(Kontakta oss vid allergi så fixar vi annat, maten innehåller mjölk!)

Bordsdryck ingår  och i övrigt så är Erikslunds Folkets Hus bar öppen där vi alla får inhandla den typen av dryck som serveras i barer, under hela kvällen:)

ANMÄLAN  TILL MIDDAG & DANS!

För att anmäla Er till middag och dans så sätter ni in 300:-/person på Pg: 149 64 62 – 1 till Tina Hoversjö. Skriv ALLA namn på dem ni anmäler så vi kan skriva ut det på vår checklista!

Anmälan är bindande.

Inträde till enbart dans: 150:-(betalas på plats), insläpp från 20.45

Sista betalningsdag är 1/1 2014

Var snäll och respektera datumet så underlättar det för oss med planering och inköp.

Det kommer även gå en buss från Östersund:

Bussresa från Östersund till Erikslunds Folkets Hus och
Perikles Nostalgikväll  11/1-14 21-01!

En bussresa som är ett samarrangemang mellan ÖBRK och NostalgiDans.se!

Kostnad:…
180:- för medlemmar i ÖBRK och 200:- för icke medlemmar,  för buss tur & retur + dansentré.

Anmäler er till bussen gör ni här! Observera att det är buss FRÅN & TILL ÖSTERSUND!

Det finns 49 platser så det är först till kvarn som gäller.

Bussen kommer stanna på följande platser:
(Cirka tider)

Östersund Busstorget kl. 19:00
Furuparken Ope kl. 19:10
Brunflo Sibylla kl. 19:20
Pilgrimstad kl. 19:40
Gällö kl. 19:55
Bräcke kl. 20:20

OBS ! Samma kostnad var ni än väljer att kliva på bussen, och det är förskottsbetalning som gäller!

Varmt Välkomna önskar ÖBRK, Monica och Tina!

Har ni frågor ang bussen så kontakta ”BeA” på 0703948969.

 

VARMT VÄLKOMNA SÄGER TINA & MONICA!!!


Nyårsdessert nr 1 - recept

Krossa Daim och lägg lite i botten på dessertglas.
Krossa eller hacka med kniv Marabou mjölkchoklad.
Koka upp 5 dl grädde och 1/2 dl mörkt muscvadosocker. 
Rör ner 250 g hackad choklad och rör tills den smält helt.
Vispa sedan ner 2 gelantinblad som legat sig mjuka i kallt vatten.
Häll upp i dessertglas och ställ att stelna.
Dekorera med valfritt gott och fint.
Hos oss blev det minimarshmallows och glittrigt strössel så här till nyår.
Jag längtar tills imorgon kan jag säga:) MUMS!
Hoppas bara på att jag är bättre i min förkylning, annars kommer jag inte känna någon smak...

Krämig kycklinggratäng - recept

Ett välkommet avbrott i julmaten:)
Strimla gul lök och tärna tomater. Lägg i smord ugnsform och sätt in i ugnen medan du rensar en grillad kyckling. Tillsätt kycklingköttet. 
Blanda grädde, mjukost, sweet chilisås, S & P och häll över kyckling- och grönsaksblandningen i ugnen. Låt gå i ca 15 minuter på 175 grader. Servera med nykokt pasta.

HIPP HIPP HURRA!

Idag fyller Carl-Göran Ekerwald 90 år! Grattis så mycket önskar vi på Ny´gårn!
Här är ett inlägg som jag gjorde för 2 år sedan på bloggen när han var hos oss på en berättarkväll.
__________________________________________________________________________________________
 
...ja, när jag var liten så fick jag följa med min farmor ibland till våra grannar som bodde i Svindalen. Där bjöds det på fika och lek med deras getter.
I alla år har jag vetat att Carl-Göran är fd lärare och att han är författare. Det var inte förrän i somras när jag skulle förverkliga en dröm som jag förstod hur känd han är, läs på Wikipedia vid intresse. Och det var tur för hade jag vetat det innan jag ringde honom i mitt ärende så hade jag aldrig vågat. För mig är han ju "bara" farbror Carl-Göran:)
Det är så att min farmor, Elsa Göransson, skrev mängder med fina dikter under hela min levnadstid tillsammans med henne. Oftast skrev hon på jamska men även på rikssvenska.

Vinternatta

 

Menatta, vintenatta

måunskene, rim´n

de blänke på bjårskkvistom,

buskan e´hopstuke ta snöa

å´sir ut som trolla

der dom ståur

uttsinn nylannom.

De gnarsk ti snöa

pöne skosålom,

å´måunen blaga

ti skiättjom.

Je tårs nästan int annes,

radd att je ske skreme bort

ahlt de dann fine,

som någ´n ha skapa at oss,

men som ma bare

ha fått låune e´tag.

Efter att farmor gick bort så tog vi ju reda på det mesta av hennes verk och jag har starkt känt att jag vill göra något med det, så att inte allt bara blir liggandes i en låda.

Jultomt´n

 

Tomt´n komme utti väja

ma lökta ti nava å´sättjen på rygga.

Når han nådde oppå gåurn

sa flöug visst bajurn ti´n

för han gick bå hit å´dit

å´känne på all döran.

Först prövd´n garagedöra,

saan vebudöra,

å´sa öppnen föusdöra å´källardöra,

men äntela kommen straglen

hitat stugubrua å´buhllte påu.

Barna hade stått herri fönstran

å´sitt hårre betjytle han bar se at.

In komme n´goflinut n´tomte

som dejle ut paketa å´pjullran.

Han tyckte visst att all ha vö snäll

för all fick julklappan ta na.

Å´sa goshle n´som han va

för han krama om all av enänne

innan han gick åutabak uttgjönom döra.

Ing´n hadde stånnan te si ätte

vårst han to väjn, för nu skull paketa öppnes,

å´om e´stånn

sa låug e´n´stor n´ pappershöug kvar.

Jula hade kömme

å´grötfate at n´ dann snälle tomta

va sätt uttpå brua.

Om julmåra når ma skull fara te julott´n

fick ma bara in tomfate.

Sagt och gjort, jag anordnade en kväll där Carl-Göran kom hem till Jämtland tillsammans med sin nuvarande livskamrat, Sigrid Kahle(även hon känd författare) och läste farmors dikter.

Mina fina killar tog entré av gästerna.
Vi hann ju inte läsa allt denna kväll, så endel kunde gästerna själva gå runt i trädgården och läsa.
Fina fina farmor när hon fyllde 80 år, bara några månader innan hon gick bort...
Här hälsar jag de 75 gästerna välkomna, eller rättare sagt så svämmade mina känslor för farmor,farfar, vår gård(deras fd) över och jag grät, hulkade fram:

Je sir tebaker, så heter en av farmor Elsas dikter. För mig så sir je tebaker på min barndom med värme och glädje.

Vi hade sommarstugan där nere i Bäckdalen och när vi inte ville ha fisken som serverades hemma så sprang vi över lägdan hit. Vi visste, jag och lillebror Stefan att här fick vi det som var godare, ballerinakex och saftJ.

Här är ju numer mitt hem, min familjs hem. Och nu när våra barn springer omkring i buskarna så minns jag hur vi brukade leka kurragömma här och byggde kojor med täcken och stolar.

I farmor och farfars hem var det verkligen så att ”det bästa man har sätter man på bordet”, vi barnbarn stod i fokus.

Vi fick lära oss hur man hessjade hö, växtfärgade garn, bakade sockerkaka och hur man sprängde traktordäck så det small över hela byn på Valborg.

De hade alltid tid för ett parti Fia med knuff och tid för att packa en picnickorg med saft å vetbrö att ta med till skogsbrynet.

Jag försöker leva livet likt detta fast i vår tid, ett hem som är öppet för alla, med många barn som springer omkring.

Jag försöker även ta tillvara på de minnen jag har på bla det här viset, en kväll där vi skall få lyssna på farmors dikter.

När jag var liten fick jag följa farmor till vår granne, farbror Carl-Göran och tant Anna, där jag lekte med deras getter.

Så det är en stor ära för mig att Carl-Göran vill vara här ikväll och läsa för oss! Och jag vet att farmor i form av en talgoxe sitter med oss i träden och är lycklig och stolt!

Ja, det var rätt pinsamt men jag som verkligen hatar att prata inför många, tog tjuren vid hornen och gjorde det trots att det stundvis säkert inte gick höra vad jag sa pga gråten;)men jag är stolt över att jag tordes!

En otroligt pigg och fräsch 88-åring trollband oss alla med sina berättelser om Bällsta, Svindalen och bygden här i kring. Jag förstår mamma när hon säger att de inte ville att hans lektioner, när de gick på skolan i Svenstavik, skulle ta slut!
Vi tog en fikapaus mitt i kvällen. I entrén ingick en kakbuffé med ett 15-tal sorters kakor.
Några passade på att besöka vår LOPPIS.
Därefter spelade min älskade pappa några låtar på dragspel, musik jag är uppväxt med:) Och så läste även han några dikter av sin mamma.
Carl-Göran avslutade med att läsa lite till och sedan tackade vi honom med lite hemgjord saft, müsli, egna ägg, rökt fisk från Storsjöfisk,mm.

Jag hoppas verkligen att jag kommer träffa honom igen när han har vägarna förbi Bällsta!

Det här var en kväll som jag för alltid kommer bära med mig och något som jag definitivt kommer göra liknande igen!

Det här är ett exempel på vad "Tinas Goda Ting" gör: Catering, evenemang likt detta, Loppis, Kakbua, Presenter, Bröllop mm.

Kontakta mig om du vill ha hjälp med något roligt, spännade projekt.

[email protected]

 

75 år!

Måns har klätt sig kalasfin för att fira farfar som fyller 75 år idag! 
Är han inte stilig så säg! 
Själv så försökte jag göra mig fin genom att låna fina granne-Elins julklappslocktång.
Blev ju väldigt fina lockar! Tror jag måste köpa mig en sån där apparat:) 
Blomster till värdinnan som lagat all god mat. 
Farfar myser i soffan med Isak och Olle. 
Ducka! Mats sprättar välkomstbubbel. 
Goda munsbitar till drickat. 
Grattis Farfar! Johan gratulerar. 
Jag fotar...inte för en gångs skull:) 
Samlade i lilla köket i Svensta skålar vi för Kurt. 
Svärmor har svettats i köket hela dan för att vi skulle komma. Och gott var det som alltid! 
Hurra, Hurra, Hurra! 
"Moster" Anna fick sitta vid barnbordet. Olle sa när vi åkte hem att det var sista gången han satt vid barnbordet! Det pratades jakt och jakthistoreier för fullt vid "vuxenbordet" så han hade såklart passat bättre in där;)
Prinsarna njuter av... 
...Mandelmusslor med grädde och hjortron. 
Barnens kusin Lina var hemma över jul från New York. Farfar passade på att mysa med henne innan hon åker tillbaka. 

Arvegods

Blev så glad när vi på annandagen var hos mamma och pappa på middag och jag fick med mig en massa gamla julsaker hem. Det är farmor och farfars som en gång varit här i huset. Nu är dom tillbaka:)
Har letat gamla kulor på loppisar men inte hittat några, verkar vara hett villebråd.
Bonader som jag minns från när jag var liten och smällkarameller där det fortfarande är kvar bröstsocker i. Jag kommer ihåg när jag var liten och smygpillade fram några hårda karameller och smaskade på:)
Lycka!

Finfremmen 2

Efter första finfremmenet hade åkt hem så var det dags att duka upp till nästa finfremmen. Vi hade kallat in förstärkning som skulle hjälpa oss att äta upp julmaten:)
Det blev tabberas på mycket men det är ändå en hel del kvar.... Serverade gjorde vi direkt ur plastbyttorna, skönt att inte fixa så fancy varje gång det vankas besök.
Calle hade med sig tre olika egenkryddade snapsar som testades.
Herr Lundin har inte druckit för mycket snaps, det är "bara" vila på maten:) Så här gjorde tydligen hans farfar och far när de ätit och skulle vila på maten. Vi flyttade oss ganska snabbt till tv soffan istället, det var betydligt skönare:)
Tack Calle & Anders för er insats på maten, och trevligt sällskap!

Finfremmen 1

I går bakade jag en Äppelkaka med mandelmassa så vi kunde fika när vi skulle få finfremmen.
Moster å Plutte (ja, han kallas så...) kom på fika tillsammans med min kusin och hennes familj från Skåne.
Det är roligt att få träffas någon gång per år så att våra barn får lära känna varandra lite iallafall (dom pratar inte så värst mycket med varandra men ändå:))
Vi passade också på att "uppvakta" Catta som fyllt jämt. Vi vuxna kusiner ska ta en helg tillsammans i Klövsjö nästa gång de är hemma på besök. Fjälltur, mat, vin, bastu, spel och skvaller. Det längtar jag till:)
Fina tremänningarna Cajsa och Clara med pappa Micke.
KRAM på er tills vi ses igen<3

Isak fixar

Vår lilla ( en å åttio drygt...) fixarenisse i familjen vill så gärna ha en sockervaddsmaskin. Och när det inte blev någon sådan i julklapp så tog han helt sonika och gjorde en egen:)
En skruv i en värmeljuskopp, sätt fast i skruvdragaren och gasa fullt!
Jag smälte socker och hällde i, sen vevade vi runt en pinne. Blev väl inte sockervadd direkt men stelnat socker som snurrade sig runt iaf:)
Däremot fick han en glassmaskin som han länge önskat sig.
Nu gör han glass hela dagarna;)
Väldigt gott blir det! 

Fågelmat

Idag har Pelle och jag gjort fågelmat. Vi hann inte det innan jul, då vi tänkt att dom skulle få det som julklapp;), men de får det lite i efterhand istället.
Smält kokosfett i kastrull och blanda mer blandade frön. Rör om.
Ta fram olika formar för att hälla i.
Pelle fyller i och jag lägger ut snören så vi kan hänga upp dem ute i buskarna.
Nu ska de ut på kylning.
Efter en kort stund har de stelnat och är bara att pilla ur formarna.
Ut med dem till pippisarna sen:)
Nu är det bara att vänta och se om de gillar smaken.
 
 

Squashkaka med frusna lingon - recept

Squashkaka är alltid gott, här med frusna lingon som julig dekoration.
Receptet hittar ni här!

Juldag

Tid att titta igenom julklapparna vi fick. Mats fick efterlängtad Hallonsaft homemade by "momma".
Och jag en kitchig rosa kniv:)
Skinkfrukost när det fortfarande är lite mörkt ute.
Eldar upp sista ljusstumparna sen gårdagen.
Lillgranen börjar få skott:)
Fika med goda grannar passar bra idag.
Squashkaka med frusna lingon.
Till middag blev det...surprise...RESTER! Det sista av revbensspjäll och prinskorv gick åt.
 

Tomten, gröten och långdans

Så äntligen kommer han som vi väntat på! 
Det gäller att placera sig strategiskt vid julklappsutdelningen:) 
Nära tomten, men i trygg famn på storebror. 
Så nära så man inte ens behöver kliva upp;) 
Tycker tomten ser lite lätt ansträngd ut....eller myser han i skägget;)
Gröt till tomten! Det är viktigt med smörklicken ovanpå. 
Ut på bron med den och efter en stund så var allt borta.... 
Efter vi ätit klart så läste mamma Astrid Lindgrens Jul i stallet.  
En kort stund för eftertanke. 
Måns kopplade direkt det momma läste till vår julkrubba:) 
Sedan spelade moffa upp till långdans. 
Trångt men det går:) alla är med! 
Avslutar med "Raketen". 

Julbordet

Efter Kalle så var all mat framdukad och klar.
Massor av godsaker att hugga in på...som alltid massor!
Brysselkålen har blivit min nya lilla favoritdekoration.
Vad ska vi välja??!
När alla börjat få mat på sina tallrikar blev det märkligt tyst en stund;)
Efter att vi stillat det värsta suget kunde vi börja konversera igen.
Mamma fixar dessert till kaffet. Fräsch hjortronparfait med varma hjortron...
...rullrån & struvor.

Glögg, gottor & Kalle

Nu är alla bänkade framför Kalle Anka. Vi konstaterade att man för varje år, trots att vi börjar på är så gamla, ser nya detaljer i de härliga gamla tecknade filmerna. 
Många stora killar blir det när vi ses:)
Mosade ädelost tillsammans med lite creme fraiche som jag sedan blandade med en näve babyspenat.Den hade jag mixat slät med ett par matskedar CF, bara för att få lite grön färg. Kryddade med ett par drag på pepparkvarnen. Supergott på både pepparkaka till glöggen eller på mina fröknäcke till ett glas vin (testade det på juldan...).
Tre generationer som inte kan slita blicken från tv:n.
Farmor/svärmor med barnens kusiner, Mira & Johan.
Finaste finaste småprinsarna.
Finaste störstprinsen.
Och finafina storprinsen:)

Julaftonsmorgon

Som alltid så väcks vi av en ivrig Pelle som varit vaken en lång stund och bara väntat på att få öppna sina paket i sin strumpa:) Gav tonåringarna alternativet att sova vidare men nää, dom vill tack och lov fortfarande krypa ner under våra täcken och öppna sina paket tillsammans med oss. Det är så mysigt!
Sen åker ytterkläderna på för då måste vi undersöka vem som varit i hönshuset på natten. I år såg vi ljus där på kvällen och att någon smög iväg därifrån.
...men den måste ha lämnat kvar sin småttingar för deras små skor och kläder låg kvar.  Och gröten var inte uppäten... Har ju hört att de små gårdstomtarna kan höra oss på långt håll och skyndar sig att gömma sig när man kommer.
Hönsen verkade lugna och hade en skön julaftonsmorgon.
Pelle bär in säcken som tomten lämnat med små klappar.
Efter en god frukost är det äntligen dags att dela ut våra egna julklappar, så vi får se vad alla fått.
Det är så härligt att skrota på i pyjamasar och bara ta det lugnt.
Efter det är det dags att fixa det sista innan våra gäster kommer.
Dukningen är klar.
Farmors gamla ljusstake är på plats:)
Lyssna på den här söta vintervisan!  Den sjöng Måns på sin Luciamorgon, Little Snowflake,

Kvällen före dopparedan

Den mesta maten till morgondagen är upplagd på fat i kylen...
...som är PROPPAD! 
Bordet är dukat för julaftonsmiddag. 
Måns & Jag har gjort oss fina:) 
Gottebordet är uppdukat (sen länge).
Hallen är mysig...
...och välkomnande för julens gäster. 
Gran och paket är på plats.
T o m badrummet är pimpat! 
Så nu är det bara att slå sig ner vid tv:n med en massa gott och Bingolotto. 
Här ser ni gänget som skall bli vinnare ikväll!! 

Julgodis i mängder?!

"Folk" verkar tycka att jag gör så mycket julgodis...??? Sju sorter är väl inte mycket, det är ganska normalt tycker jag när man gillar att både göra och äta gottor i juletid:)
Har även gjort alla paket klara. Känns som att vi är i fas:)

Choklad- & Kardemummatryffel - recept

Choklad- & Kardemummatryffel 
ca 40 st
 
1 1/2 dl vispgrädde
100 g  smör
300 g mörk choklad
3 msk farinsocker
1 msk vaniljsocker
12 krm malen kardemumma
12 msk snabbkaffepulver
34 dl kakao
Koka upp grädde och smör i en kastrull. Bryt chokladen i bitar. Tillsätt choklad, farinsocker, vaniljsocker, kardemumma och kaffepulver. Rör tills chokladen har smält. Låt kallna i kylskåp 1-1 1/2 tim. Spritsa ut tryffeln i små toppar eller rulla kulor. Sikta över kakao.
Ställ ut att stelna eller i kyl. Förvaras i kyl till servering.

Lime- & Vit chokladtryffel - recept

Lime- & Vit chokladtryffel 
ca 20 st
1 lime, skalet från en tvättad
1 dl vispgrädde
1 tsk flytande honung
1/2 vaniljstång, urskrapade frön och stång
200 g vit choklad, finhackad
Koka upp grädde tillsammans med limeskal, honung och den urskrapade vaniljstången. Ta av från plattan och låt dra i ca 15 minuter. Koka upp igen.
Lägg chokladen i en skål och sila över den heta grädden. Rör smeten slät.
Ställ ut att stelna eller i kyl i ca en timme. Rör om några gånger.
Forma till kulor och rulla i florsocker. 
Man kan även rulla dem i smält vit choklad men jag gillar florsockret.
Ställ kallt så de stelnar till igen.
Här har vi även Kardemummatryfflar och saftglögg på kylning.
 

Lunch & Middag dan före dan före dopparedan

Ja, mitt i allt julstök så måste man ju äta...
...idag blev det premiär av årets julskinka på mammas tunnbröd till lunch.
Alla barnen med rosor på kinderna efter att ha varit i skogen och hjälpt moffa. Det ligger fortfarande massor av träd som måste tas omhand i vår skog, så om det inte vore för allt julstök och en sjukskriven hand så hade vi alla behövt hjälpa till.
Glad blir man tydligen iallafall av att vara ute:) 
Skinkan med sitt kryddtäcke har jag fått recept av från Marie, men jag såg i kokboken att det är Cajsa Wargs kryddskinka. Väldigt god är den iallafall.
Här har Mats satt igång ett storkok med revbensspjäll á la Leila. Efter de kokats möra så glaserade han dem och körde dem i ugn. Nu är det bara att hetta upp dem på julafton. 
Vi tog kvar en del av buljongen och kokade en köttfärs- & pastasoppa på den.
Pyttsade i 1 kg färs, tomatpuré, kycklingfond, S & P, lite Vegeta, ca 1 tsk spiskummin, timjan, en liten burk majs. Lät allt koka upp ordentligt och lade i pastan så den fick koka sig mjuk.
 
 
 

Tomtar på loftet

I morse, mitt i vår sena frukost, så hände något spännande.
Helt plötsligt, på fel dag, kom det en tomte gående över lägdan mot vårt hus. Det måste ha varit en gammal snurrig en som tagit fel på dag:)
Han kommer, han kommer!
God Jul! 
Den här tomten var ute och delade ut godis till alla barn (och godismonster=jag) i regn och snöyran.
Vi önskade god jul och sa att han gärna fick komma åter på julafton med klappar;)
Vi åkte även till Hara julmarknad för att införskaffa Kerstins goda bröd och vem hittade vi där i skogen?!
Jo, där var det också en tomte. Med mycket skägg.
Alla snälla barn fick en varsin godispåse av honom.
Vi passade på att köpa olika goda kex till julosten. Sesamknapet som vi kom för att köpa var slut, men Kersin skulle baka dagen därpå och då fick vi det levererat hem:) Vilken service två dagar före jul!

Sim sala bim

I love mjuk chokladkaka!
Fick god sådan hos en vän en dag och jag snodde idén direkt:)
Köp en frp mjuk chokladkaka och blanda med vatten enligt instruktionen. 
Grädda och låt den sedan svalna innan du vänder upp på fat och serverar.
Den här smaken och konsistensen som blir på den köpta har jag aldrig fått till när jag provat göra "på riktigt", så ibland är det faktiskt helt ok att ta en genväg för att komma åt det goda!
Tack Walle;)

Varde ljus

Och ljust vart det:)
Har tagit in den härliga IKEA-kronan igen och hängt över matbordet i vardagsrummet. Den har ett sååå mysigt sken. Klädde linorna med lummer som jag plockade tidigare i höst.
Älskar lummer!

Glögg - recept

Hetta upp 7-8 dl svartvinbärssaft och en påse Santa Marias glöggkryddor. Saften är utspädd men inte riktigt så svag som när du dricker annars. (eller om man vill så tar man samma mängd vin, men det har jag aldrig testat, tycker saftglögg är godast)
Hetta upp till 80 grader. Låt sedan allt få stå och dra i minst en timme.
Sila av kryddorna. Hetta upp igen om du ska dricka den på en gång. Annars häll upp i vacker flaska och spara.
Gottigotti!

Chokladgotta med nötter och marschmallows - recept

Hacka lite Non-Stop.
Smält en stor kaka med Marabou Mjölkchoklad (eller det man tycker är gott).
Blanda ner ett par dl minimarschmallows och lika mycket cashewnötter.
Rör om ordentligt och häll ut på bakplåtspapper. "Smeta ut" så det blir ett jämnt täcke.
Strö över hackad Non stop, och ställ ut för att stelna.
Bryt i lagom stora bitar.
Smarra!

Pizza - recept

Pizza är ju aldrig fel. Den här varianten kanske ni fått recept på förut men här kommer det igen:)
Köp en frp Scones- & Pizzamix(tror det är Kungsörnen) och blanda med 2 1/2 dl vatten.
Tryck ut degen i oljesmord långpanna.
Vispa 2 1/2 - 3 dl grädde ganska fast och tillsätt ca 1 dl chilisås. Smeta ut det på degen.
Strö ver riven ost och valfritt pålägg. Vi tog strimlad purjolök, strimlad skinka, jalapenos och färska tomater.
Krydda med oregano eller pizzakrydda.
Grädda i ugn på 225 grader i ca 20 minuter.
Njut!
 

NU är det jul!

I går kväll satt jag själv i köket med Michael Bubles julskiva på lagom volym i stereon, och en halv skog framför mig på köksbordet.
Det var dags att fixa julpyntets julpynt. 17 stycken sådana här buketter började jag med att göra.
Sedan satte jag upp dem i min gamla girlang som jag ärvt av min älskade farmor.
För mig är det jul när den kommit upp på sin plats i köket där den alltid suttit till jul, så länge jag kan komma ihåg.
Blev några buketter till så jag kunde pryda kakelugnen också.
NU är det jul!

Granen står så grön...

...å grann i stugan!
I år blev det guld och halm tillsammans med allt julrött.
Hade god hjälp av Måns och det gick så bra så.
Med stor omsorg och eftertanke så placerar han ut sakerna där han nådde:)
Våra gamla vänner bockarna och tomtarna har fått komma in igen.
Årets gran har Pelle hittat och den är så mysig nu när den är klar:)

Julskinkan är i ugnen - recept

Dags igen för att göra den Godaste julskinkan.
Klicka in för att se receptet och känn dofterna som just nu sprider sig i vårt hus.

Äppelmos - recept

Äppelmos
1 kg äpplen, skalade, urkärnade väl mogna 
1/2 dl vatten
6 dl socker ( tror man kan dra ner rätt mycket på sockret beroende på vilken sort du använder)
1 vaniljstång
 
Lägg de skalade äpplena direkt i iskallt vatten så de inte blir bruna. Lägg över äpplen i kastrull och häll på vattnet.
Koka upp äppelklyftor och vatten på svag värme så de inte bränns. Rör om några gånger. När äpplena har mjuknat så rör du ner sockret och kokar upp igen.
Mixa sedan med mixerstav så det blir så slätt som du vill ha det.
Häll upp i plastburkar för att frysa eller i vacker glasburk om du skall använda det inom en snar framtid. Håller i några veckor i kylen.

Mozartkulor - recept

Tjaa, recept å recept. Det är ju det mest simpla men goda julgodiset. Skär god nougat i bitar, rulla till bollar eller gör stänger. Tryck fast marsipan runt om. Smält valfri choklad och doppa i.
Dekorera ev och låt chokladen stelna innan du tjuvsmakar:) 
Ser gottigt ut, eller hur?! 
Presentförpackning. 
Har gjort en liten gå-bort-present med hemgjord äppelmos, fröknäcke och mozartkulor. 
Äppelmosen blev härligt rosa! 

En enda röra!

Alltså, hur går det till? Ser det ut så här hemma hos er?
Hos mig är det full kaos på alla bänkar i köket den här tiden på året. Ja, det kan vara ganska rörigt andra tider på året också i och för sig....men nu är det RÖRIGT!
Men det är ju för att det är så mycket smaskigt på gång och då är det onödigt att plocka bort mellan tillverkningsstunderna.
Mer julgodis ska det bli! Och mer glöggstunder! Och senap! Och lite av varje kul!

Årets första

Idag var jag bjuden till mitt jobb (är fortfarande sjukskriven för handen) på julbord, Årets första!
Här står Måns och spänner blicken i prinskorvarna:)
Sillar, skinka, ägg, rökt fisk, rödbetssallad....jansson, köttbullar, kalvsylta, leverpastej...Nu börjar det! 
Prinskorvsgris är mums:) 
 
 

Apropå skafferier

Läste på min favoritblogg Queen of Kammebornia om en typisk "min-älskade-mamma-skafferi-röra" :)
Typ nio flaskor sirap, fyra burkar oliver etc....
Idag var jag ner till mamma och skulle få låna senapspulver. Jodå det finns....där uppe, längst in!
Jodå det fanns. En liten, liten burk som är köpt på Ica Kastalen! Och det måste ha varit på 80-, möjligen 90-talet. Kolla, den kostade 7.95. Det är säkert inget fel på pulvret men jag köpte ändå en ny idag så kan vi spara den här ännu längre:)
Underbart:)

Förfrågan på Jansson - recept

Fick ett sms nyss från en "trogen" bloggläsare;) som ville ha receptet på min mammas (just det, inte min inte....nä, mammas) Jansson med kaviar. Precis just då så satt jag med mamma i telefonluren och planerade julmaten så jag frågade hur hon gjorde. Och då är det helt enkelt Mannerströms Jansson som hon gör. Se receptet nedan, men stek purjolök istället för gul lök. Och så går det bra att ta vanlig kaviar om det är svårt att hitta orökt.    
                                          
Mannerströms Jansson
12 port

6 st potatisar, stora (ca 1 kg)
3 msk smör, ca
2 st gula lökar
3 dl vispgrädde
1 msk orökt kaviar
200 g ansjovisfiléer av skarpsill
1 msk ströbröd, siktat
Salt, efter smak
Peppar, efter smak 

1. Skala potatisen och lägg den i kallt vatten så att den inte mörknar.

2. Sätt ugnen på 175 grader.

3. Smörj en ugnsform eller en fin gjutjärnspanna med lite av smöret.

4. Skala och skiva löken.

5. Bryn den lätt i smör.

6. Vispa ihop grädde och kaviar.

7. Strimla potatisen för hand eller i en matberedare.

8. Varva potatis, lök och ansjovis i formen.

9. Salta och peppra lätt mellan varven.

10. Häll över kaviargrädden och strö över ströbröd.

11. Grädda mitt i ugnen i ca 45–60 minuter tills grädden har kokat ihop och potatisen är mjuk.

12. Garnera gärna med några extra ansjovisfiléer.

 

Fast känner jag mamma rätt så har hon nog tvistat till den på nåt vis så den blir "hennes" iallafall:)

Skriv in en kommentar mammsen om det inte är rätt recept jag delat ut!

 


Josef & Maria

Titta en sån här mur är det där vi brukar vara på Gotland säger Måns glatt när han ser Jerusalem som är uppbyggt i Sunne kyrka. Vi tog med oss grannkompisen för att titta på deras julkrubba och få höra historen om Josef och Maria.
Andäktigt sitter dom fina tillsammans med flera förskolebarn från Orrviken.
Prästen Maria berättar om  Jesusbarnet, soldater, åsnor och tre vise män med myrra:)
Och när änglen visar sig för fåraherdarna så sjunger vi alla...
...Blinka lilla stjärna!
När berättelsen är avslutad är alla figurer på plats. Tror det är viktigt att barnen får till sig lite historia om julen och inte bara den hysteri det blir med stress och julklappspapper i högar;)
Vi fick också följa med Ulla till kyrkis för att fika lite...
...och leka. En mysig start på en tisdag:)
Tack för att vi fick låna med dig Karin! 

Tack för fikat!

Passar på att åka runt och fika hos folk nu när jag är sjukskriven:) Idag var jag hos min vän och blev utskälld av hunden, tittade på deras julmysiga hus....
...och åt godsaker:)
TACK fina för fikat och stunden!

Fröknäcke

Det här var bland det godaste knäcke jag smakat! Simpelt att göra! En massa nyttigheter! Synd bara att jag inte kan ge er receptet;)...inte riktigt än iallafall. Men jag lovar det kommer. Och om jag glömmer det så får ni påminna mig:)
Blev en ganska stor burk, som kommer ta slut fort är jag rädd. Det var som chips...yammie!
Goda vännen jag fikade hos idag fick sig en liten påse att smarra på också:)

Skumtomtefudge - recept

12 st skumtomtar

50 g smör

1 dl vispgrädde

2 dl strösocker

150 g vit choklad

Blanda alla ingredienserna, utom den vita chokladen, i en kastrull. Smält ihop på svag värme.

Låt småkoka på svag värme i ca 10 minuter under omrörning.

Blanda i den vita chokladen och rör tills den smält och massan blivit blank. Ta av kastrullen från spisen och fortsätt röra tills massan blivit ljus och svalnat lite.

Häll upp i en bakplåtsklädd form och låt stelna, det går ganska fort. Skär i bitar.

Rosa sötnosar! 
Blir svårt att få det här att räcka ända till jul....får kanske göra en omgång till;)
En liten strut till en god vän blev det också:)

Receptet har jag hittat på Mumsfillibabba´s blogg men bilderna är mina.


Stora matlagningsdagen

I går tillägnade jag en stor del av dagen till att laga mat. Ibland är det så skönt att förbereda inför kommande vecka men oftast så gör man det inte. 
Jag gjorde en köttgryta på grytbitar från älg, morot, lök, vitlök, lagerblad, viltfond + vatten så det täckte, soja, salt, peppar, oregano. Lät det koka tills köttet var mört. Hällde på grädde, smakade av med mer salt och redde av med maizena.
Gjorde även juliga köttbullar enligt grundreceptet i Vår Kokbok fast med älg- & fläskfärs, hälften av varje. Kryddade med malen kryddpeppar, lite kanel och en gnutta socker:)
Tror dock att vi smarrar dessa innan julafton för då ska vi äta svärmors godingar.
Gjorde även en Hoki Bolognese
Som alltid när man är sex personer i familjen så är meningarna delade:) Jag valde att servera tillsammans med potatis istället för pasta.
Mats och jag tyckte iallafall att det var gott!

Lucia & Lilljul - allt i ett!

I år firar lillebror med familj jul på annan ort och då brukar vi försöka träffas på en "lilljul" innan istället. I år sammanföll det med Luciahelgen.
Mamma hade kokat Tomtegröt och förberett för skinkstutar. Jag dukade upp lite fint hemma hos oss.
Vitt, rött och grönt är juligt.
Och mycket ljus såklart. Pappa räknade och jag tror att jag hade tänt 38 st i vardagsrummet...
En enkel polkagrisstång i varje tallrik.
Istället för en blomma till bordet köpte jag en påse brysselkål för 12:- Jag tyckte det blev vackert.
Fina prinsen väntar på kusinerna.
Måns ville vara tomte:)
Det tisslades och tasslades i hallen när familjen kom:) Och nu förstår vi varför!! Ett underbart luciatåg med några blyga och fnittriga deltagare.
Den stora stjärngossen ledde sången med....bravur kanske man kan säga:) Visst säger man att ALLA kan sjunga?! 
TACK älskade ni för den fina överraskningen!! 
Här breds det skinkstutar på löpande band.
Medan vi fnittrar och blockerar kön till tomtegröten:)
Får vi börja??
En massa pussar utdelades under misteln<3
Tack fina Bella för den vackra stjärnan vi fick! Tänk att man kan göra så avancerat och vackert när man är 8 år! 
Nu pryder den vårt vardagsrumsfönster.
Och TACK mammsen för god gröt och skinkstut!

Nejliksapelsiner & Tomtegröt

Det är så härligt med allt julmys. Allt från en smarrig gröt och stutfrukost...
...till att göra nejliksapelsiner tillsammans.
Finns det en mer julig doft än dessa?!
Vi hänger alltid några innanför dörren så gästena (och vi) möts av doften när vi kommer in. Och barnen hänger ovanför sina sängar:)

Stormen Ivar

Fy faderullan hur det såg ut hos mamma och pappa efter stormen Ivar drog fram i förrgår!
Ett 30-tal träd som ligger kors och tvärs och måste tas omhand.
Skogsmullen som gillar att jobba i skogen ser munter ut....fast han var ju egentligen klar i skogen för i år!
En fd gärsgård....tur att den inte föll på huset!

Makaronipudding - recept

Häromdagen åt vi Makaronipudding och det är lika gott varje gång man äter det!
Självklart så ska det vara rikligt med skirat smör till. Här var det tyvärr "någon" som vispade runt mitt fina smör innan servering....man kan ju inte veta allt när man bara är tonåring:)
 

Fem år senare...

Eftersom "julstrumpa" är en stark tradition i vår familj så har jag sytt varsina till barnen från det att de firat sin första jul. Men Måns den stackaren, han har fått vänta i 5 år!!!! 
Hittills har han fått hålla tillgodo med en mindre inte lika fin. Men häromdagen så tog jag och sydde en till honom också. Nu har vi alla sex en varsin:) äntligen!

Sista gången...buhuuu!

I svartaste natten kommer Lucia med sitt följe:)
Ja, nu har vi gjort vår sista Lucia på guldkusten:( Jag fick kämpa för att inte tänka på det i morse så jag började gråta. Känns så tråkigt att Måns inte kommer vara kvar nästa år....måste barnen bli stora? Kan man inte konservera dem lite...
Som alltid så var det en brokig skara med tomtar, lucior, spindelmannen och Darth Vader:) Och än så länge så har vi inga restriktioner om fotoförbud hos oss så jag passade på att fota Måns sista Luciatåg på GK. Hoppas det blir nån variant på Frigga nästa år med de små. Är så synd att man inte får vara i luciatåg när man blir lite större. Det är ju ändå när man är liten som man tycker det är roligt, inte när man är tonåring...
Här väntar vackra hjärtat på att få tomtegröt och skinkstut som vi alltid äter tillsammans efter sångstunden.
Som alltid så blir det varmt med ett 60-tal personer inne på GK, så tomtestassen åkte av. Kvar blev en "Bajjare";)
Fick god present av en familj. Tack fina ni!!<3
Hemma dukade jag upp lussefika tills Pelle och Måns kom hem. Då kröp vi upp i soffan och tittade på advenstkalendern som vi inte hann se imorse. MYS!
Den här söta tomten hade också lucia imose. Hade ångest över att inte kunna vara på två ställen samtidigt men Måns sista fick gå före i år. Sedan kommer de ju ha gemensamt alla år framöver på Frigga, det känns bra. Ska bara påminna lillebror att skicka mig några kort från Pelles firande i Stora kyrkan, som han lovat att ta:)
Jobbigt att man inte kan dela sig ibland...
 
 

Spagetti & Köttfärssås - recept

Här kommer mitt gamla hederliga recept på Spagetti & Köttfärssås.
 
1 kg nötfärs
2 finhackade gula lökar
1/2 pressad el finhackad vitlök solo
smör till stekning
2 - 3 msk vetemjöl
1- 2 msk kalvfond
2 msk soja
1 dl chilisås
1 tsk curry
1 tsk socker
5 dl creme fraiche
1 dl mjölk
S & P
Fräs lök och färs i smöret.
Pudra över mjölet och rör om ordentligt. Fyll på med resten och rör om. Låt puttra i ca 10 minuter. 
Smaka av med salt och peppar, ev lite Vegeta. Känn av konsistensen om det behövs mer mjölk. Jag gillar tjock sås:)
 
Min köttfärssås ser ju obotligt tråkig ut i färgen, jag vet, men den är så god!
Och allra godast är det att blanda runt alltihop med ketchup:) 

Loppisdag med massor av fynd!

Check it out! massa fina kulljusstakar och spånstjärnor. Halsband och en fyrkantig bricka lika som en stor rektangulär jag har sen tidigare:) Pallen hade Mats fingrat på innan jag upptäckte den, han tänkte ha den i traktorgaraget!!! No,no,no! 
 
 
 
En superfin gjutjärns-golvstake för 60:-!! Den ska få ta plats ute på lon när det blir färdigt.
Har två sen innan vid kakelugnen, men det bev för mycket med alla tre, så den stora får vänta på sin tur:) 
Pallen hamnade i hallen. 
Köpte en batteridriven ljusslinga på Clas Ohlson som passade bra på minigranen. 
 
Hittade en gammal specialutgåva från Vi-tidningen med landskapen. Fin va?! 
Passar perfekt nu när Pelle tränar till prov på Sveriges landskap:) 
 
Olle hittade en nästan oanvänd bok med cd till för 10:- passar honom som handen i handsken:) 

Vädret får fnatt!

Imorse så vaknade vi helt abrupt av Pelle, som en dryg halvtimme efter klockan ringt, undrade om vi inte ska kliva upp. Panik!!! Vi hade försovit oss...Upp, tvärorganiserad. Mats hämtar bil,barnen klär på sig snabbt som ögat och borstar tänder, jag brer mackor och fixar fram festis som Isak och Pelle fick käka i bilen på väg till skolan. Ja, sån frukost kan det bli ibland...
Men det jag ville komma till var att det såg ut så här på våra fönster. Hade tydligen stormat och regnat inatt så det var en tjock ishinna på alla rutor ut mot gården. Själv så sov jag som en stock och märkte ingenting, inte ens väckarklockan:)
Vackert var det iallafall!
Och när jag kom hem på eftermiddagen så såg himlen ut så här, romantiskt rosa och djupt blå:) 
 

Broccolisoppa - recept

Alltså, Pelle var ju underbar när han förra veckan skulle önska middagsmat till sin födelsedag. Han önskade sig Broccolisoppa! Rätt otippat för en 10-åring som för tillfället verkar väldigt kräsen med ALL mat....
Recept på min superenkla och goda Brocolisoppa hittar du om du klickar här:)
Den blir extra god med lite ädelost i. Och snabbmat är det, klart på en kvart ungefär. Har man möjlighet så bakar man ett gott bröd till, annars så köper man nybakt på affären. För en soppamiddag utan bröd är inte en soppmiddag att hurra åt!

Ljus

Idag åkte min samling gamla ljushållare fram. Dom brukar vi ha i granen och ha tända när vi äter julbord. Eller så brukar jag sätta ett på varje gästs tallrik, det är fint.
De gamla äkta stearinljusen från Liljeholmen har jag fyndat för 5:- lådan på en loppis:)
Ljushållarna hamnade bredvid mina rostiga spikar i fönstret tills det är dags att sätta dem på plats. Men jag måste hitta en fin burk att lägga dem i. Den cylinderformade vasen ser för modern ut....
 
 

Julkrubba

En annan tradition vi har är att ta fram vår julkrubba. Jag älskar den! När den kommit fram är det jul. Så här ser den ut som vi har i vardagsrummet. Och eftersom jag vill föra vidare denna tradition så har vi några fler i huset...
...Olles...
...Isaks... 
...Måns har min gamla i plast (värsta nostalgin) där alla figurer sitter fast. Liten är den också, måste köpa en större till honom...
...liksom till Pelle. Han har den pyttigaste och han var inte riktigt nöjd med det när han ställde fram julsakerna i sitt rum igår;)
Och så har vi faktiskt en väldigt vacker julkalender också med glitter på, sådär gammaldags. 
För det är ju trots allt pga den här gossen vi firar jul....väl?!

Pepparkakshus á la 2013

 
Fulladdat med gottor till årets pepparkakshus.
 
 
Sjuklingarna passade på att dekorera varsin del på huset innan resten av syskonen kom hem.
Pelle trycker dit så många godisar han bara kan:) Olle tänkte symmetri och färger såg jag.
Så kom lilleman hem med sina vackra julgröna naglar. Dags att skrida till verket!
Men först tittar vi på kartongen för att få lite inspiration:)
Precision.
Koncentration.
Ser ut att bli lite över...perfekt;)
Gosiga!!!
En femårings verk! Symmetri all the way! Det var så roligt att titta på hur han bara satte ut alla godisar helt symmetriskt. Det ut som att det sitter i fingerspetsarna....och det gör det ju!! Tänk om skolvärlden kunde ta och förstå det, att hjärnan och fingrarna hör liksom ihop....
Vårt gottabord börjar ta form ovanpå vedspisen. Får hoppas att vi inte behöver elda där närmaste tiden...
Självklart traktor med vagn!
Mats sa igår att jag börjat julfixa rekordtidigt i år....det är nog för att jag är hemma och kan inte göra så mycket annat viktigt. Och då får vi ju njuta längre av julmyset istället. Härligt!

Mina hjärtan

En tradition som jag tagit med mig från min barndom, är stora dekorerade pepparkakshjärtan att hänga i köksfönstret. Pelle som (liksom Olle) varit hemma idag med förkylning, hjälpte mig att kavla för kung och fosterland. Jag har fortfarande inte kraften i högerhanden för att få till det ordentligt:( 
Alla mina hjärtan får ett varsitt.
Har tussat runt som en Tjohalia i tjocksockar, klänning och ett gammalt vackert förkläde hela dagen.
Då var dom på plats.
Det är allt bra mysigt den här årstiden när det är mörkt ute och man kan mysa med många ljus inne:)
Två av fyra blommor kvar på amaryllisen som jag fick av en god vän för ett tag sedan. När den vek sig och började sloka, hängde jag den upp och ner i fönstret och hällde på lite vatten innuti stjälken. Den är fortfarande vacker!
Har ju fått frågan fler än en gång om det alltid är så fint hos oss, om vi alltid har så gott fika, om barnen alltid är så sams och snälla som det ser ut på bloggen. No, no, no är ju såklart svaret på det:) Men varför skriva för er om fulheter, tråkigheter och ogottigheter? Det har man ju nog av i sin egen vardag.
Jag blir glad av att läsa trevligheter och titta på vackra bilder på andras bloggar, så jag vill även på mina bloggar ha det fint och gott.
Men, så här kan vårt fika se ut på en måndag. Fem pers hemma och det här är vad som finns kvar från helgens go´fika. Då får man käka en mun gammal tårta var, dela på en torr saffransbulle och doppa i den varma chokladen och slåss om chokladbollarna! Ja, som hos så många andra familjer alltså;)
Har pysslat till julpresenter till barnens fröknar. Men jag kan ju inte förtälja vad det är i, även om jag gärna vill, för jag vet ju att några av er läser min blogg:)
 

Lakritskola - recept

Mats fick den äran att skära kolan i bitar när den var klar.....vilket han glömde, suck. Då blev det till att kyla ner ordentligt och sen ta till hammaren för att få till bitar:)

Lakritskola 

5 dl grädde

3/4 dl sirap

½ kg strösocker

2 msk flytande glykos

30 g smör

1 st lakritsstång köpt på Apoteket + en näve turkisk peppar

Krossa lakritsstången, lägg den i en hopvikt handduk eller i påse och slå med en hammare.

Blanda allt i en kastrull och koka i ca 30-60 minuter tills den klarar kulprovet.
Häll upp i knäckformar eller smeta ut på oljat papper och dela i bitar (det var där Mats glömde en liten detalj...jag vill bara påpeka att det var INTE jag!!)

Sedan så strösslade jag över ett isblått glitterströssel så det blev lite vintrigt.

Fast jag gillar ju olikt så det gör ingenting, smaken är ju densamma<3
Nästa gång ska jag däremot ta i ännu mer turkisk peppar, eller kanske bara turkisk peppar, så det blir en saltlakritskola.

Julmarknad

I lördags efter allt kalasande så åkte jag, mamma, Isak, Pelle & Måns på Jamtlis julmarknad. Det var kallt, mycket folk men mysigt ändå att gå runt och provsmaka korvar, titta på pyssel som folk har suttit hemma i stugorna och lagt ner tid på i höst. Jag blir inte så sugen att handla utan mer inspirerad att göra själv:)
Inte korv då men pyssel.
Korv det passade jag på att köpa, bla ungersk korv som jag fick tips om att den skulle stekas i ugn tillsammans med potatis och surkål. Det ska vi testa nån dag.
Och lite julkänsla får man allt av bjällrorna på hästarna och glögglukten. 

Tårtkalas goes glöggmingel (och några recept)

Idag var det dags för Pelle att få bli firad av släkt och gudföräldrar. Piffade till hemmet med lite mer jul innan de kom.
Härliga juläpplen som skall bli mat till fåglarna hamnade inne en stund först och det blev ju vackert. 
Hyacinterna har redan slagit ut....måste nog köpa fler innan jul:) 
Från början var det tänkt att vi skulle fira med tårta.PUNKT.
Meeen så här i jul/adventstider finns det ju så mycket gott man kan äta. Som Saffranssnitt  och Julnötter ( Fräs 2 msk smör tillsammans med 1 tsk kanel, 1 tsk malen koriander, 1 krm chiliflakes och 1 tsk flingsalt. Lägg i 150-200 g blandade nötter och fräs ytterligare i 2-3 minuter. Äts gärna ljumna.)
Pelle & Måns hjälptes åt igår och dekorerade pepparkakor och gjorde chokladbollar. Inget kalas utan chokladbollar!! 
Parmesansticks  och Blåbärstårta. Tja, varför inte?! Egentligen skulle jag göra anjovispizza men när jag plockade fram ingredienserna så insåg jag att jag inte hade läst hela receptet....suck, man skulle ha kokt kall potatis också..f_n, det hade jag glömt. Då fick det bli snabba sticks istället, eftersom det bara var en halvtimme tills gästerna skulle komma. Får gör anjovispizzan en annan dag. Och ni som inte provat den....gör det! Såå god:)
Över till födelsedagsbarnet som fick ett stooort paket. 
Snäll som han är så får lillebror hjälpa till<3 
Farfar lyssnar intensivt på Pelles prat. 
Pelles fantastiska gudföräldrar! LOVE!! 
Farmor & Momma filurar och skrattar ihop. 
Fina, fnittriga ungdomar har vi runt bordet. 
Här är det en till....ja, en ungdom och en....inte ungdom kan man säga:) PUSS
Pelle tar i för kung och fosterland och blåser ut sitt ljus efter skönsång av alla. Men nu är det väl slutfirat födelsedagar för i år! Eller få se, vi har både farmor och farfar kvar på den här sidan året. 
 

Prinsen har fyllt 10 år idag!

Älskade lilla hjärtat! Tänk att det är 10 år sedan jag satt bakom ratten på bilen i full snöstorm med Mats framför mig i traktor och snöslunga:) Med ganska täta värkar insåg vi att det kanske var bäst att ta med Olle och Isak ner till mamma och pappa så vi kunde tillbringa natten där. På den tiden bodde vi ju längre in i skogen och vägen drev igen på nolltid. Det var ingen lek kan jag säga att köra bil med värkar....även om det bara handlade om några hundra meter.
Väl framme så tilltog värkarna och vi åkte in, som tur var. Annars kanske han hade fötts i en snödriva uppe i Bällsta;) Mindre än en timme från det vi åkte från mor och far tog det och fram kom en blålila livlös kille. Tack och lov att vi hade tagit det beslut vi gjorde.Att ha läkare och fantastiska sköterskor som hjälper till och agerar snabbt. Fort togs han från mig, Mats följde med och jag hann knappt reagera förrän alla var tillbaka hos mig och prins nr 3 gnydde och ville ha mat:)
Här är vi 10 år senare...med nybakt stut och mese i sängen<3 
 
 GRATTIS VÄNNEN!
Kalas med kompisar, tårta, presenter och sång! 
Se där ja, bubbel minsann:)
Gentleman som han är så bjuder han runt på sin födelsedagspresent. 
Måns fick också vara med på kalas:) 

Julkorv med Rotmos - recept

Gott i december är Julkorv med rotmos! Klicka in här för recept på rotmos.

Bondkakor - recept

Bondkakor 
ca 60st
5 1/2 dl vetemjöl
2 dl socker
1 msk ljus sirap
1 tsk bikarbonat
1 msk vatten
3/4 dl grovhackad sötmandel
200 g smör
Ugnen skall vara på 200 grader.
Gör en fördjupning i mjölet som du lagt i en hög på bakbordet  eller i en bunke. Tillsätt socker, sirap och bikarbonat utrört i vattnet.
Skär smöret i skivor och tillsätt det tillsammans med mandeln.
Knåda snabbt ihop till en smidig deg, forma till två rullar och lägg i kyl för att vila i några timmar.
Skär i 1/2 cm tjocka skivor som du lägger på bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda mitt i ugnen tills kakorna är gyllengula, ca 5-6 minuter.
Medan jag väntade på att kakorna skulle gräddas kunde jag njuta av denna vackra himmel!
Ingen höjdare att gå ute på gården dock....
Pelle gjorde vackra chokladbollar till sitt kalas imorgon när han kom hem:) 
En riktig bakdag idag....igen:)
 

Glöggkaka - recept

Glöggkaka 
 
2 ägg
1 dl socker
1 dl farinsocker
100 g smält smör
1 dl grädde
1 dl glögg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl russin och skållad mandel
Glasyr:
2 dl florsocker
2 msk glögg
1/2 dl grovhackad skållad sötmandel
Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt de övriga ingredienserna och rör till en slät smet.
Jag tyckte att det blev lite för lite glöggsmak så jag undrar om man inte skall ta lite mer koncentrerad glögg. Det tror jag blir bättre även om det här också blev gott.

Häll smeten i en smörad och bröad form, ca 1 1/2 liter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 45-50 minuter. Känn med sticka så du ser att den är klar. Låt svalna lite innan du vänder upp den på ett fat.
Rör ihop glasyren till en slät smet. Lika här, pyttsa i mer koncenterad glögg.
Viktigt att kakan får kallna innan du ringlar över glasyren annars blir det som för mig (som är för ivrig jämt, suck) att det mesta rinner ner på fatet! 
Toppa med sötmandeln.
Tea for two...
...eller glögg för två. Med nybakta kakor till. Tog med lite fika ner till mamma och pappa när jag var klar idag:)
 
 

Saffransnitt med vit chokladrippel - recept

Saffransnitt med vit chokladrippel 
ca 30 st
100 g smör
1/2 dl socker
1 pkt saffran
1 msk vispgrädde
2 1/2 dl vetemjöl
75 g vit choklad till dekoration
Rör smör och socker krämigt. Blanda saffran med grädden och rör ner det i smeten.
Blanda ner mjölet och rör ihop till en smidig deg och låt vila inslagen i plastfolie i kylen en timme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela degen i 2 bitar och rulla till längder. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. Låt svalna.
Smält chokladen i mikron(eller vattenbad) och ringla över den avsvalnade kakan. Skär i sneda bitar.
 
VARNING! De här kakorna är livsfarligt goda:) så gör dubbel sats om det skall räcka fram till jul.
 

En rolig dag

Förra veckan följde jag med Pelle på skolan en dag. Passar på att göra lite sånt nu när jag ändå är hemma på dagarna. Vi startade dagen med att promenera från Friggaskolan ner till Jamtli. Där skulle vi få resa tillbaka i tiden och se hur man firade jul förr i tiden:)
Medan vi väntade på att få gå in så fanns det tid för lek ute.
Fina, fina hjärtat har med mamma på skolan. Snart är det ett minne blott....att få följa med alltså.
Fast jag var faktiskt med Olle en sväng för två veckor sedan också på skolan, en stund iallafall. Och det är så kul att få se när dom är på sitt "jobb", när det är ett bra "jobb" dom är på:)
Pelle hamnade såklart i "snicken".
Alltid så mysigt att vara på Jamtli.
En guide tog med oss långt tillbaka i tiden där kvinnorna bar 150 liter vatten per dag på sina axlar. Både för att ge djuren, tvätta pch skura golv. Och där man tog julbad. Först mannen i huset, sedan frun, drängen, pigan och sist barnen....i SAMMA vatten! Man bakade bröd som skulle räcka nästan ett helt år framåt. Vilka mängder det skulle bli. Fast det är klart, man åt nog inte mackor som vi gör idag...bara för att det är gott. 
Intressant var det iallafall, trots att man visste mycket av det vi fick höra redan.
Besöket avslutades med att vi fick göra ett varsitt julpyssel. 
Sedan åkte vi buss tillbaka upp till skolan. Jag vet inte när jag åkte buss sist, måste ha varit på den där tiden när man bakade bröd för hela året eller nåt, typ....

Årets julbak

Ja, vad trodde ni??! Julbak som i just julbak....inte några snusktankar här inte;)
Mitt i hostattacker och knappsortering blev Måns och jag upphämtade av fina grannen och så slirade vi iväg på blankisen några gårdar bort där våra mammor bakade årets omgång tunnbröd.
Det enda vi bistod med i år var att provsmaka:) Smågossarna gav full pott och det gjorde vi med. Det är alltid så gott att få prova den där första stuten när brödet fortfarande är varmt med lite Bregott och ev messmör på.
Tack kära mamms och A-B <3

KNAPPAR

I somras när vi var på Gotland köpte jag en hel kasse med knappar! Och idag var det dags att äntligen sortera dem! (jag vet....jag är lite knapp, jag menar knäpp, hehe)
Hon som sålde dem hade lite separationsångest då det är mest gamla fina knappar, men jag lovade att de skulle hamna på ett bra ställe och bli väl omhändertagna:)
Jag kan bli sådär barnsligt förtjust när jag ser vissa knappar. De kan vara så vackra, som den här tex.
Eller den här läderknappen. Tyvärr fanns det bara en...
En jättehostig liten prins hjälpte mig gladeligen att sortera:)
Några tips om vad jag kan hitta på med dem?! Skriv gärna i kommentarsfältet:)
Lagom pilligt för små söta fingrar.
Tänkte först trä alla på tråd, men...
...insåg att burkar blir bra!
Färgsorterat men i burk blev ett bra alternativ till att sitta och trä varje knapp på tråd.
De finaste och största hamnade dock på trådar. De jag inte behöll hamnar i Guldkustens verkstad.
Vackra träknappar i olika former. Nu är det bara till att börja skapa med dem....

Hyacinter, ljus och gran

 
 
 
 
 
 

En timme med Sugarland

 
 
Vill du ha sällskap av bra musik i nästan en hel timme så lyssna här på braiga SUGARLAND!!

Första advent

Så var det dags för ännu en Första Advent.
Piffade till ljusstaken med siffror, så jag håller ordning på dagarna, efter att jag i morgonens iver tänt alla fyra ljusen! 
Första luckan/lådan innehöll en chokladguldpeng:) Tänk det är hela 23 låddor kvar!
Blev ingen promenad idag....
...tog istället bilen ner till momma & moffa på adventsfika. Förutom Pelle då som trotsade vädret och tog längdskidorna:)
Gottigotti!
En riktigt smakrik grönmögelost på pepparkaka.
Mandel och russin i glöggen förstås.
Pyttepepprisar till en pyttesötis med hosta och lite feber.
Högtidligt när första ljuset tänds.
Fick för mig att jag skulle pryda väggen bredvid dörren med ljus, så här blev det. En lärkträdsgren, ljusslinga, ett par "skridskor", en bit juteväv och snöre. Klockan som hänger i termometern använder vi när det är dags att äta, och barnen är en bit från gården:)
Fick en fin adventsblomma av mammsen. Men jag var så fräck att jag bytte ut det silvriga pyntet till mer "Tina"-pynt.
Ulltråd, en rostig nyckel och en ståltråds"snurr" som Isak el Pelle gjort. 
Till middag blev det Malins heta Kycklinggratäng som ni hittar recept på här!
Avslutade dagen med ett adventsbad<3 <3 <3
 

Adventsbak

Så här dagen innan första advent så är det hög tid att få till både lussebullar och pepparkakor.
Måns fixade fram juliga formar till våra saffransbullar med mandelmassa. Vanliga lussekatter tycker jag blir torra så fort så i år struntade vi helt i att göra sådana. Gjorde en helt vanlig saffransdeg (fast 3 pkt saffran) enligt recept i Vår kokbok. Sedan blandade jag 200 g mandelmassa med ca 100 g mjukt smör och bredde på degen.
Kvicka små gosiga fingrar pluttade dit russin på hälften och flagad mandel på resten.
Å helt plötsligt bjöd mannen i huset på räkmacka till alla! Man tackar<3
Åh, det doftar så gott!
När bullbaket var över så kastade vi oss över pepparkaksdegen:) Eftersom jag inte kunde kavla riktigt med högerhanden så blev det mest Pelle som bakade. Och det är han en fena på!
Ja, alla kan faktiskt inte lyckas med allt, hela tiden! Och tänk på de små fåglarna, dom kanske också vill ha pepparkakor!! Kanske inte så här brända men ändå....
Måns la sina kakor i vårt julägg. Det krockar faktiskt lite med en påskäggsmodell med julmotiv på...
Självklart så måste vi testa fikat meddetsamma.
Finaste pepparkaksburken.
Supersmarr med egenbakade pepparkakor!

RSS 2.0