Fredagskväll i Revsund

Ikväll har jag varit i Revsunds kyrka tillsammans med mamma och svärmor. De fick sin "betalning" för allt jobb de hjälper mig med när jag har mina evenemang. Vi åkte för att se och lyssna på Magnus Carlsson och hans julkonsert, Änglarnas Tid. Lyssna på låten här!
Magnus har ju ända sen Barbadostiden varit en av mina favoritröster. Han har en så speciell röst och är otroligt duktig. Sen att han är söt, trevlig och att en del av intäkterna går till Childhood gör ju inte saken sämre;)
Eftersom jag inte hade med mig min kamera så blev det dåliga telefonbilder men de får duga.
En härlig julstämning åkte vi iallafall därifrån med:)
 

KAOS!!

Idag blev det prat med en kollega om hur städat och fint man kan ha hemma och så....
...så här fint har vi det nu:)
I kaos föds kreativitet säger man väl??!
Jag och Isak trivs iallafall:)
Och Måns han trivdes idag när äntligen julkyrkan kom på plats så han kunde spela fint<3

Busenkla Köttstroganoffen - recept

Här får ni den enklaste och ABSOLUT mesta favoritgrytan hos barnen på Guldkusten all times:)
Få ingredienser, och med KETCHUP!! 
Har inga mängder så ni får använda ert eget kunnande, smaka av ofta eller kolla i en kokbok för att se mängd på kött gentemot grädde. Jag använde fransyska och min gryta puttrade i 1 1/2 timme....den hade gärna fått puttra ett tag till enligt min smak. Och så hade jag i mycket ketchup, jättegott faktiskt!
Skålarna kom tillbaka till köket helt renskrapade, det gör ju alltid en kock glad:)

Varianter på mina kålsallader - recept

Idag gjorde jag min vanliga pizzasallad fast med rödkål, pumpakärnor och hackad purjolök. Riktigt gott om jag får säga.
Gjorde varianten med rödkål, creme fraiche, vitlök, Vegeta och peppar också. I den gröna skålen är det avocado som jag mixade med lite turkisk yogurt, vitlök, Vegeta och peppar. Lika grund alltså men olika grönsak:)

Mörkt Filmjölksbröd - recept

Ett gott bröd jag gjorde idag på jobbet. Tog pumpakärnor istället för nötter.
Två härliga limpor blev det.
Simpelt och gott!.Prova ni med vettja!

Köttkorv med Rotmos - recept

Igår blev det en önskerätt på Guldkusten. Vi åt Köttkorv med Rotmos, jammie!
Köttkorven köpte jag på affären och lät sjuda med sitt "skinn" tills den var genomvarm.
Moset gör jag på kålrot, morot och potatis i bitar, lite mer kålrot än de andra två.
Kokar dem mjuka och sedan mixar jag dem med mixerstaven tillsammans med lite varm mjölk och smör.
Kryddar med S & VP och en aning riven muskotnöt.
En lunchtallrik med en massa härliga färger:)
Morötterna till salladen skar jag i bitar och lade på en plåt. Ringlade över olivolja, strösslade över salt och lite svartpeppar, pressade på en vitlöksklyfta och skjutsade in i ugnen. Just det, färsk rosmarin åkte också på:)
Körde dem i ugn tills de blev något mjuka men med lite tuggmotstånd kvar. Supergott!

VARNING!!!!

Det är ju aldrig roligt att erkänna hur pass blåögd man är....jag tror de flesta om gott.
Men verkligheten ser tyvärr annorlunda ut idag:( och nu vill jag bara varna andra.
I förra veckan fick jag ett mail från Blocket.se där det stod att vid mitt senaste inlägg där så hade det dragits 340:- för mycket.
Utan pengar och glad i hågen över att få tillbaka några kronor så här strax innan lön så klickade jag på länken som följde och sen knappade jag in mitt kortnummer.
Nu hör jag själv hur korkat det låter....f-n.
Så nu när jag fick min lön, aktiverades väl det där och dom tog allt som gick att komma åt!!!
Summan av den här kardemumman är:
KLICKA ALDRIG IN PÅ EN LÄNK DÄR MAN VILL ÅT ERT KORTNUMMER!!!

I morgon är det premiär!

Har fått ett förhandsex av tidningen 100 % Östersund som kommer ut imorgon.
Känns ju helkonstigt att se sig själv på det här viset och att det är nästan mina ord som jag nyss satt och plitade ner på datorn här hemma som står i en tidning....som ska ges ut över hela stan.....imorgon....
Jättekul men pirrigt. Vad kommer man tycka om min vardagsmat?!
Jag menar ni som ofta läser här är ju "luttrade";)
Jaja, vi får väl se om det kommer några kommentarer på min andra blogg: www.hundraprocent.blogg.se
Det kommer ju vara rätt vanlig mat, inget fancy riplår med en dutt sås till, utan rekordelig mat som en vanlig Svenssonfamilj lätt kan svejjsa ihop.
Håll tummarna för mig! Kram

Fisksopppa - recept

Fräs hackad gul lök i smör. Pressa ner vitlök när den gula blivit mjuk. 
Riv ner en liten bit ingefära och häll på kokosmjölk. Skär en morot eller två i skivor och låt koka några minuter.
Lägg i ett pkt vit fisk och låt sjuda tills den är näst intill genomkokt. Skeppa i räkor och surimisticks.
Smaksätt med grön currypasta, S & P och dill.
Låt allt bli hett och servera med ett gott bröd:)

Ååh, vilken dag!

Idag har jag haft privilegiet att få åka från jobbet(...igen!)för att ta mig med färjan ut till Norderön. Där har jag tillsammans med åtta andra förskolekockar lagat mat hela eftermiddagen. Vi har gjort det på initiativ från "Öbarna", fsk på Norderön, och under ledning av söderbönan Karolina Sparring:)
Jag har haft förmånen att laga mat tillsammans med henne vid två tidigare tillfällen genom Allebarnsrätten, i Grythyttan, som jag skrivit om här tidigare.
En härlig syn mötte oss när vi kom in. Vackra grönsaker, frukt och örter som vi skulle använda oss av. 
Allt det här lagade vi tillsammans:) + vridna baguetter och rostade morötter med vitlök, citron, örter mm....visst vattnas det i munnen?! På mig gör det det tom när jag nu skriver fast jag är helt proppmätt efter att ha ätit av allt detta goda:) Jag kommer lägga ut recepten här när jag fått dem från Karolina. 
Ett härligt virrvarr i lilla köket på Midgården när alla letar bunkar och improviserar när det inte fanns den där matberedaren som var tänkt att användas och så:) "Ju fler kockar...desto mer god mat..."
Jag och "Solen", jag är sämst på att komma ihåg namn...men hon jobbar iaf på fsk Solen i Odensala:) samsas på serveringsvagnen med vårt kockeri.
Här förbereder jag blomkål som skall rostas i ugnen med olivolja, vitlök,S & P, citron...mmm. 
Full fräs på hackning och receptläsning:)
Choklad hackas till pannacottan som vi skulle få som dessert! 
Pannacottan...igen. 
Jag tog mig även an vårt "mellis", strömmingsfileér.... 
Min "Sol" gjorde en härlig röra på bla äpplen som vi sedan lade på strömmingen. 
Ett supergott mellis, som jag absolut kommer servera hemma fast kanske som en förrätt eller på en buffé. Och som sagt, recept kommer ni få sen.
Vackra granatäppelkärnor till den fräscha melonsalladen.  
Spisrosor på kinderna blev det när vi samsades vid den lilla spisen:) 
Karolina kollar av hur det går för "Litsongan" 
Färdigställning av vårt mellis. 
"Solen" presenterar melliset:) Herregud, vad pinsamt att jag inte kommer ihåg era namn! Ni får gärna kommentera och "presentera" er för mig igen;) 
Goda, vridna dinkelbaguetter som blev improviserade till vetebaguetter idag. 
En av Karolinas fina kokböcker. Superfina bilder och inspirerande recept som inte är krångliga att göra.
Vår smarriga buffé! 
Piroger, en med surkål och lammkorvsfyllning, en med en svampfyllning. 
Efter ett par sådana här lass.... 
....så klämde jag ner den goda chokladpannacottan med äppelkompott!! Gissa om jag är mätt?! 
Roligt att få dela och ta del av andras matlagning och tankar. Nu har vi satt igång ett tänk och skall försöka träffas en gång per termin för att fortsätta utbyta erfarenheter och recept:)
TACK till Öbarna som kom med det här initiativet!
TACK till Karolina som kom upp hit till fjällvärlden för att dela med sig av sig själv! Tack också för att du tog dig tid att följa med på Guldkusten så att du fick se vad vi använt våra stipendiepengar från Allebarnsrätten till, vår matateljé och växthus. Och för att få en glimt av hur vi jobbar.
Och sist men inte minst, SUPERTACK till alla Guldkustföräldrar och pedagoger som lät mig åka iväg för att inspireras ytterligare och att få ännu mer insikt i att sättet vi jobbar på på Guldkusten är helt rätt! 
 
 

Granspaning

I söndags gav vi oss iväg till skogs igen för att leta en liten gran att sätta intill vår KAKBUA-skylt vid vägen.
Måns spanar med sin nygjorda kikare av gamla toarullar:)
Vi letar under stock och sten...
Tillslut hittar vi en lagom stor och charmig gran med krokig stam. Pelle hugger så han blir helt svettig!
Sådärja, nu kan vi gå hem:)

Fredagsmiddag - Fiskbiffar med varm gurkragu - recept

Fiskbiffar med Gurkragu

4 port

250 g laxfilé

250 g vit fisk

½ röd lök

½ purjolök, det vita

½ röd paprika

½ gul paprika

1msk smör

ett knippe dill

1 tsk sambal oelek

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 tsk pressad citron

Kör fisken i matberedare så det blir en slät smet, ställ kallt.

Kör lök, purjo och paprika i matberedaren så det blir finhackat. Fräs grönsakerna i smör utan att det tar färg, ställ i kyl.

Hacka dillen och blanda den med fiskfärsen och de avsvalnade grönsakerna. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Ställ i kylen.

Forma fiskfärsen till 4 biffar och stek i smör ca 3-5 minuter per sida. 

Härliga dofter sprider sig i köket!

Gurkragu

¾  stor gurka

¾  tsk salt

1/2 -1 schalottenlök

1 tsk smör

1 vitlöksklyfta

½ tsk paprikapulver

2 tsk malen spiskummin

2-3 msk vatten

2 msk creme fraiche

Skala, kärna ur och skär gurkan i bitar. Strö saltet över och låt dra en stund. Krama ur vätskan.

Finhacka schalottenlöken. Smält smöret, tillsätt löken och pressa ner vitlöken. Stek utan att det tar färg. Tillsätt gurka, paprikapulver, spiskummin samt vatten. Rör ner creme fraichen. Hacka dillen och vänd ner den strax innan servering.

Så här ser min tallrik ut! Vi rostade dagsgammalt hembakt grötbröd så det blev burgare:) Hade även couscous till.

Sortiment i KAKBUA 2012

VÄLKOMNA till KAKBUA 2012!
Eftersom det var så mysigt att stå ute i bryggstun ifjol och träffa alla glada kaksugna människor som längtade till jul, så kommer vi hålla öppet även i år. (Titta gärna in på KAKBUA 2011)
Och i år ligger helgerna så bra till att vi har öppet både 1:a, 2:a och 3:e advent. Alltså söndag 2/12, söndag 9/12 och söndag 16/12. Vi har öppet mellan 12-16 och ni är HJÄRTLIGT VÄLKOMNA!
Allt kanske inte finns med på bild men vi kommer sälja olika sorters krus,jul/adventsgranar, chutney, marmelad, ljusstakar, kuddar, stickade strumpor, julstrumpor, glögg, julgodis, tunnbröd från Tallmons tunnbröd, lampskärmar mm. Allt (förutom tunnbröd och stickade strumpor) är gjort av oss här på Nygården!
Vi kan endast ta emot kontant betalning!
Så här hittar ni hit! Vi bor i Bällsta på Annersia.
Kontakta mig på tinahoversjo@hotmail.com eller 070/6440725
Välkomna in!
Krukor i olika storlekar
Pall med Marimekkotyg
Dekorationsslingor av gamla värmeljushållare
Fina julstjärnor
Adventsljusstakar av gammalt hässjevirke
Filbröd med hasselnötter
Cake Pops
Chokladtryffel med pepparkakskross & Mandelnougat med kanel och havssalt
Fiskröra på varmrökt regnbåge, hjortron, vitlök mm
Dörrdekoration eller mat till fåglarna:)
Vackra hjärtan med ord på
Nötig chokladkaka 
Äppel- & Hjortronchutney 
Chokladsnitt med pumpakärnor 
Julstjärnor 
Smörringar
Paulinabröd 
Väggljusstakar av gammalt härssjevirke
Polkadrömmar 
Vacker jultavla av gammal tidning och ram 
Lite av varje i KAKBUA
Vackra tavlor med handskrivna notor i gamla ramar
Ljusstakar av gamla hållare från elstolpar
Ljusstakar av gamla propphållare
Saffranssnitt 
Dumlegrottor 
Nougatkakor 
I min värld så har alla en vacker julstrumpa vid sin säng där det ligger små paket på julaftonsmorgon:) 
Julstumpor 
Julstrumpa i modernare snitt.
Detaljer i rosa.
Omgjord gammal kudde.
Glögg gjord på saft av våra egna svartvinbär.
Förvaring för plastpåsar 
Pepparkaksbiscotti 
Polkagömmor 
Lampskärm av mattrasor 
Lamskärmar och kuddar 
Lampskärmar av mattrasor
CHOKLADSKEDAR -  stoppa ner i en kopp het mjölk eller kaffe, rör om tills chokladen smält. NJUT!
Mammas frasiga goda rullrån 
Tovade figurer gjorda av Isak Hoversjö:)
Advents- / julgranar
Pallar och kuddar, allt gjort av återvunnet material 
Ägg från gårdens hönor 
Müsli med olika smaksättning
Min fina moster har stickat ett 30-tal strumpor som jag kommer sälja!
Snygga va?!
En god vän säljer en av sina otroligt vackra, välgjorda knivar. 1500:-
Lockslidan är gjord i shaftläder och knivskaftet i masurbjörk. En väldigt välarbetad kniv med en 
speciell kostruktion för att hänga runt halsen.
Pepparkaksknäck
.....jag kommer fylla på med fler bilder här så fort jag gjort klar dem:) 
 

Julmarknad

Idag tog vi med moffa och momma till julmarknaden i Bjärme. Är så mysigt med alla små marknader som poppar upp när det närmar sig jul.
Måns hittade en massa julgotta som en klass sålde:) å det var ju ändå lördag!
Fika passar man ju på att hinna med när man är ute på vift:)
Pelle mumsar ischoklad.
Vi kom hem med mese från Sigrid i Stengärde(som har världens godaste getost), ett knippe vacker lin, tunnbröd bakat i Bjärme, honung från Hara och rökt fisk från Bjärme. 
Vilka skatter!

Måns och Moffas traktor

Idag när skolen sken passade vi på att ta en kort tur till skogen där moffa var och drog fram timmer. Han hjälper oss och gallrar i vår skog och tar ner sjuka träd. Fantastiskt att få hjälp med det som vi inte kan. Fast det är väl dags att vi lär oss;) 
Perfekt att träna balansgång! 
En gammal hederlig Volvo:) Den här fick jag köra tillsammans med farfar, och själv, när jag var liten. Men nu när jag är vuxen blir det aldrig. Kanske dags att börja med det också.... 
Måns "testkör" 
Spännande att sitta i traktorn. Jag kommer fortfarande ihåg hur farfar luktade när han kört traktor....och nu luktar pappa likadant<3 
Vindsnurran var det full fart på trots att det inte blåste såå mycket.

Kycklinggratäng med dijon- och basilika - recept

600g kycklingfilé, skär dem i halvor på längden
1 msk olja el smör
salt 
peppar
1 tomat eller flera cocktailtomater
3 msk hackad basilika (akta fingrarna!!! annars kan de bli som för mig igår att du skär dig rakt igenom nageln....aj!)
3 msk dijonsenap
2 1/2 dl valfri grädde
2 vitlöksklyftor
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Bryn kycklingfileérna runtom i oljan så att de får färg. Krydda med salt och peppar. Lägg i ugnsfast form.
Skiva tomaterna tunt och lägg på kycklingfileérna. Strö över basilikan.
Rör ut dijonsenapen med grädden och pressa i vitlöken.
Häll över kycklingen.
Sätt mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills kycklingens innertemp är 72 grader.
 
4 port tagliatelle
Koka pastan enligt förpackningen och servera till gratängen.
 
Väldans så gott!! Tack för receptet Lena:)
 
 

Momma besöker Gulddagiset

Rätt in i leken bara! 
Måns förvandlas till en glittrig riddare 
Vad stiliga ni blir! 
Efter lek och disco är det dags för lunch. 
Gottigotti! 
Först äter vi sallad, momma, sen tar vi av maten. 
Mys:) 
Ska vi ta fram överraskningen, Måns? 
Eftersom momma är världens bästa momma, så hade hon tagit med sig glassar till alla barnen till efterrätt. 
Varsågod! 
Till dig oxå Boel:)

Svamp & köttpasta - recept

Idag åt vi en riktig höjdarlunch på Guldkusten! Jättegott tyckte vi.
Som vanligt har jag inga mått....men det fixar ni;)
Fräs finhackad gul lök i smör tillsammans med svamp. Jag tog rödgul trumpetvamp och taggsvamp som vi hade i frysen sen tidigare i höst. Salta och peppra.
Skär fläskytterfilé i strimlor och fräs dem också. Salta och peppra.
Blanda ihop kött med svamp och häll på så mycket grädde som du vill ha. Smaka av om det behövs mer kryddor.
Koka pasta.
Skölj ruccola och skaka av så mycket vatten som möjligt, använd gärna salladsslunga.
 
När pastan kokat klart så häller du av kokvattnet och blandar ner köttsåsen och ruccola.
Servera direkt! 
 
 
 

Gulaschsoppa - recept

En något annorlunda Gulasch än den jag är van vid åt vi idag på GK.
 
Skala och hacka löken, fräs den i smöret i en gryta. Strö över paprikapulvret. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater samt buljong och låt koka upp.
Lägg ner köttfärsen lite i taget. Rör om så att färsen smular sig.
Tillsätt potatisen skuren i små tärningar(jag tog kokt från igår så den kunde jag lägga i på slutet).
Lägg i korven skuren i skivor och paprikan skuren i bitar.
Koka alltsammans ca 15 minuter, tills potatisen är mjuk.
Häll i mjölken och smaka av med salt och peppar. Srö över rikligt med hackad persilja. 
 
Oj, vad bleka färger det blev på min salladstallrik....det "röda" är kokta polkabetor. Det vitaktiga är keso som jag blandat med söndermixade gröna oliver, jättegott!
En väldigt god Gulasch med lite apelsin till efterrätt, mums:) Serverade med nybakt Foccacia.

Vegetarisk lasagne

Idag blev det ett gammalt välbeprövat recept som fick bli söndagsmiddag.
Blir ju inte direkt snyggt på bild men det är gott, jag lovar!
Har lagt in receptet tidigare och det hittar ni här, Vegetarisk lasagne.
Eva, Kan tipsa om att David åt en stooor portion....:) Kram

Guldkustspår

Imorse vid frukosten så vill Måns att jag ska ta fram kameran.
- Ta kort på min gubbemacka!
Så här ser det ofta ut på jobbet när barnen äter. Vi gillar att "leka med maten". Ibland blir det bokstäver el siffror med grönsakerna:)
Pelle ville ju inte vara sämre:)
Och helt plötsligt så ritar Måns gubbar(fast allt är halloweenpumpor!)
Kolla vilka läskiga tänder!
Från att ha "bara" ritat rundlar och "kludd" så bara gör han riktiga söta huvudfotingar. Mamman är stolt;)
- Där är händerna, säger han här och visar.
Visst är dom fina....
Lyssnar på Mykah Adams

Randiga maränger -recept

3 äggvitor
1/2 krm ättiksprit
1/2 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl socker
karamellfärg
 
Vispa äggvitorna med ättiksprit, vaniljsocker och 1 dl av sockret till ett fast skum. Vänd försiktigt ner resten av sockret.
Droppa försiktigt ner en slinga karamellfärg på insidan av en spritstyll(helst plast). Klicka i marängsmeten.
Spritsa små maränger på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda marängerna i ugnen ca 45 minuter(kan ta längre tid) tills de släpper pappret.
Lyssna här! Marita, spelade han den här när ni var i Göteborg??;)

Pelle rider

Pelle & Timmy<3
Idag var det äntligen dags för Pelle att få använda sitt presentkort på en "prova-på-ridning" på Knytta.
Vi fick skjuta upp det från förra helgen eftersom jag var så förkyld då. Var lite bättre idag så vi kunde åka. 
En halvtimme senare är det dags att sitta av. Då har Pelle provat på att göra halt, trava och att rida slalom:)
Timmy skall gå ett pass till så moroten fick vi lägga i krubban.
Mamman i familjen hoppas på ett fortsatt intresse! Och det känns lovande:)

Syhörna

Eftersom vårt vardagsrum numer används som pingisbord ( Isak tränar där och han blev 5:a i Skol-DM i torsdags! Med tanke på att han som sagt tränar i vårt vardagsrum och att det var 35-40 st som var med, så är det väldans så bra!!) så behöver jag ha min symaskin någonstans för att kunna producera till KAKBUA. Då fick det bli ett "sybord" i sovrummet.
Mats kapade till en lagom stor bänkskiva. På med lite vaxduk.
Sådärja, nu kan vi köra! 
Plockade fram tråd mm.
Har fin gammal trådförvaring.
Tänk att man förr gjorde allt så vackert! Ska ta och stoppa och sätta nytt tyg längst upp på den här trådrullehållaren. 
Dags att sy! 
Med lamporna så upptäckte Måns....
...och jag skuggorna. Det som man i Reggio jobbar mycket med:)
 

Varma Mackor - recept på champinjonstuvning

Recept på champinjonstuvning:

1 brk svamp i skivor el bitar

2-3 msk smör

 

2 ½ msk vetemjöl

2 dl svampspad + mjölk

1 dl grädde

2-3 krm salt el 1-2 tsk äkta soja

nymalen vit- el svartpeppar

Häll av spadet från svampen, spara det om det är gott.

Fräs svampen i hälften av fettet tills all vätska kokat in. Tillsätt resten av fettet och fräs svampen tills det ”knäpper” i den och fettet klarnat, 5-10 minuter.

 

Strö mjölet över svampen och rör om. Späd under omrörning med svampspad, mjölk och grädde. Koka på svag värme minst 10, gärna 15 minuter.

Smaka av med salt el soja, som också ger färg, och ev lite peppar.

En sats blir ca 6-7 dl stuvad svamp.

Idag gjorde jag stuvning på sidan om. Jag smälte ner smör, blandade i vetemjöl och spädde med mjölk till lagom tjock konsistens. Smaksatte och färgsatte med soja. Blandade sedan ihop det med svampen som jag hade fräst tills den "knäppte" i en annan kastrull. Kryddade upp med peppar och lite vitlökskrydda.

Mats preppar familjens fredagsmiddag. 
Senap är alltid gott på varma mackor. Liksom:

-      ost

-      skinka

-      tomater

-      köttfärs (kanske blev rester från köttfärssåsen tidigare i veckan)

-      oliver

-      röd lök

-      champinjonstuvning

-      fefferoni

-      kallrökt lax

-      ananas

-      paprika

-      tomatsås

-      oregano el pizzakrydda

-      tunt skivad stark korv

Jag valde skinka, senap, röd lök, champinjonstuvning, tomat och ost. Oregano on the top! 
Swisch in i ugnen 
Alla har vi olika favvisar. Servera gärna med sallad och vitlökssås till.
När man ätit så blir man så stark att man kan bryta arm! 
Ja, jag vann:)

Vilken dag!

Alltså...jag har sagt det förut och jag säger det igen (kommer förmodligen att säga det ytterligare några gånger!)
Jag jobbar på ett fantastiskt ställe! Inte bara att mina kollegor och deras arbetstänk/sätt är fantastiska/fantastiskt, familjerna är fantastiska också!
Tänk att jag, som bara är en simpel kock, få hänga med mina arbetskamrater på deras fortbildning, studiebesök och föreläsningar.
Som tex igår när jag än en gång fick den äran att lyssna till den fina Vea Vecchi från Reggio Emilia, Italien.
Hon och Marina Mori talade om "De hundra språken".
Anna Barsotti (som förövrigt är gift med Carlo Barsotti - den svenska grenen av Slow Food-rörelsen var det första internationella Slow Food-sätet utanför Italien, mycket tack vare Carlo.) tolkar det Vea och Marina berättar för oss.
Man blir helt uppslukad av att lyssna till det vackra språket, titta på de härliga, yviga rörelserna som italienare använder och såklart allt klokt, fint de har att säga om barn.
Reggio Emilia filosofin kan ni läsa lite kort om här.
 
Vea Vecchi - "Beauty and Ethics are Foundational for our Future" - "Skönhet och Etik är grundstenarna till vår framtid"
 
Kan knappt tyda mina egna nerrafsade anteckningar...men några saker jag skrivit upp tänkte jag dela med mig av till er. 
 
"I vår ( läs de flesta skolor och förskolor ) kultur delas ämnen in i skolan och det går emot hjärnans funktioner. I hjärnan är allt sammanflätat. -små barn arbetar så, de delar inte upp huvudet från kroppen. De har ett empatiskt sätt till omvärlden. Barn säger på ett vist sätt att - gränsen är en rök."
 
"Händer och hjärna arbetar tillsammans" - det stärker ytteligare mina ilskna tankar till skolvärlden där man inte skall få ta hjälp av sina fingrar när man räknar!! Många barn kan faktiskt lyssna och koncentrera sig mycket bättre när de får ha något i händerna.
 
"Nothing without joy!"
 
" En aspekt av omsorg - att barnen är delaktiga att förbereda sin dag/sitt arbete tillsammans med sina vänner, tex genom morgonmöte/samling"
 
"Vi är också gjorda av det vi äter. Maten i Reggio är väldigt omsorgsfullt tillagad med fina råvaror"
 
När man börjat tänka på det här fina sättet kring barn(som Guldkusten gör i allra högsta grad) så förstår man allt de här damerna talar om. För dem som inte ännu "är där" i sitt tänk så kan det säkert låta flummigt, fast det är ett helt självklart sätt att möta barnen på. 
Efter den upplyftande föreläsningen så "lät" föräldrarna oss personal åka till SPA-kliniken för att relaxa!
Superhärligt med bubbel!
Och som om inte det var nog så fick vi sedan gå på restaurang och smörja kråset;)
Tack mina vänner för en heelt fantastisk dag med er! Och tack till er föräldrar som låter mig hänga med! Det ger mig så mycket mer än ni förstår...eller förresten, jag vet ju att ni förstår vad det ger mig. Annars skulle ni inte skicka mig till självaste Reggio Emilia på studiebesök till våren:) Det skall bli så kul att med egna ögon få se denna stad och se på riktigt hur man jobbar på förskolorna och förhoppningsvis få en glimt av hur de jobbar i sina kök, som jag vet är ett mycket medvetet och genomtänkt sätt att jobba(även där med barnens delaktighet).
KRAAAM!
 

Emmas Sötstarka Kycklinggryta - recept

Idag har jag tillagat lunch efter ett recept som Emma, min kollega, har gett mig:) Jättegott men man får ha koll på hur mycket styrka man vill ha, för den här creme fraichen var rätt så stark.

Sötstark Kycklinggryta med ris

4 port

4 – 5 kycklingfileér

smör till stekning

citronpeppar (efter smak)

1 liten gul paprika i bitar

1 liten röd paprika i bitar

1 hackad gul lök

1-2 pressade vitlöksklyftor

3 dl creme fraiche ”chili/paprika” (alt krydda din naturella creme fraiche)

2 dl grädde

Soja (efter smak)

Stek kycklingfileérna i lite smör. Krydda med citronpeppar. ner paprika, lök och vitlök. Fräs någon minut.

Häll över grädde och creme fraiche. Tillsätt soja om det behövs mer sälta.

Servera med en krispig grönsallad och ris. Jag åt en sallad med kvarbliven matvete från i onsdags som jag blandat med gurka, rädisa och majs.
Ett lite festligare sätt att servera ris på när man kanske bara gör till familjen el ett mindre sällskap är att göra små ristimbaler. Jag smorde en liten mugg där jag tryckte ner ris som jag sedan vände upp och ner på tallriken. 

Måns på vedbacken

Jeeij! Nu är jag redo att hjälpa pappa på ve´backen!
En massa ved som skall kastas in före vintern.
Åhej!
Sådärja!
Varför glasögonen?
Den som klyft ved vet att det yr sågspån som väldigt gärna letar sig in i ögonen...å det vet Måns, så ett krav var, glasögon på! å det dög inte med vanliga solbrillor, det skulle vara såna som satt fast:) <3

Måns undersöker

Idag på Guldkusten så valde Måns att jobba i en fordonsgrupp. Just nu är det många som är intresserade av just olika fordon och självklart så är pedagogerna duktiga på att lyssna till barnen och deras tankar.
Här håller Måns på och mäter hur hög Agnetas bil är. Den är "bara" 4. Men våran bil den är 8! :)
Marie har full sjå med att anteckna allt som sägs och görs. 
Ofta när man pratar killar/tjejer så är killar intesserade av bilar och tjejer av dockor punkt.
Men om man ger sig tid att lyssna så stämmer inte det och det är ju inte så att det bara är att man kör en bil längs golvet och låter, det är så mycket mer. 
Våra två och treåringar sitter och diskuterar bilmärken, olika traktor och skoterljud mm.
Igår såg jag en annan grupp som var ute och fotade och kollade däcktyper och mönster i däcken:) man blir glad!
 

Indonesisk gryta med matvete - recept

Indonesisk gryta med matvete

4-6 port

500 g strimlat bogfläsk (går även bra att ta älg el nötkött)

1 röd strimlad paprika

1 grön strimlad paprika

1 gul strimlad lök

10 strimlade katrinplommon

3 msk smör

 

Marinad:

½ dl kinesisk soja

2 msk vitvin- el äppelcidervinäger

2 msk rapsolja

en klick senap el ½ tsk senapspulver

en bit riven färsk ingefära el ½ tsk mald ingefära

½ tsk torkad timjan

1 smulat lagerblad

½ tsk chilipulver

½ tsk salt

Marinera det strimlade köttet tillsammans med löken så lång tid du har. Allt från 30 minuter till nästa dag. Ju längre desto godare.

Enligt receptet ska man sedan fräsa köttet i stekpanna men jag tycker att det försvinner så mycket sås då och att det brukar kunna bli lite bränt. Därför brukar Hanna(som jag fått receptet av) marinera direkt i grytan och sedan sätta den på spisen och koka upp snabbt med lock på. Det blir dessutom saftigare och mer lättlagat då.

Koka tills köttet är mört.

Sista 5 minuterna lägger man i den strimlade paprikan och katrinplommonen.

Vill man tänka klimatsmart så kan man byta ut paprika mot riven morot eller vitkål, vilket vi gjorde idag.

Serveras med kokt matvete.


Förberedelser till KAKBUA

 
Kunde inte låta bli idag när jag kom hem att sno ihop en kaksort till KAKBUA. Gjorde om min fina mosters recept på Daimgömmor, så det blev med krossade polkagrisar istället. Goda blev dom:)
Sedan påbörjade jag tillverkning av fina julklappsstrumpor. 
Äntligen kommer alla textilier jag samlat på mig till användning...eller inte allt men en liten del iallafall.
Det roliga är att det mesta faktiskt är gamla, återanvända saker. Var på Frälsningsarméns loppis igår och fyndade en hel del. I love loppis:)
I also fell in love with this guy today!!!! Lyssna här och sen surfar ni vidare på hans Youtubeklipp (här med en av Michael Jacksons bästa låter dessutom!!) , helt sagolikt duktig 14-åring:)

Familjen Hoversjös Mexifisk med pressad potatis - recept

Mexifisk med pressad potatis

6 port

 

2 pkt KRAVmärkt torsk

smör till ugnsform

saft från 1 citron

1 finhackad gul lök

1 – 1 ½ påse Tacomix(krydda)

2 dl creme fraiche

2 dl grädde

ev lite salt

riven ost

 

Lägg fisken i smord ugnsform. Pressa över citron och strössla över den hackade löken.

Blanda grädde, creme fraiche, tacomix och ev salt. Häll över fisken.

Strö över riven ost och kör i ugn tills fisken är genomkokt.

Ca 15 minuter på 180 grader.

 

Koka potatis som du skalat och delat i mindre bitar. Pressa med potatispress och servera till.

Ja, idag på jobbet så var det dags att göra mitt eget recept på Mexifisk med pressad potatis.
Den blir mild och god i smaken, och barnen gillar när det smakar "tacos":)
 
Lyssna på den här gamla svängiga låten när du chefar i köket!!
 

CANDY!!

SuperFAVVOlåt idag!!
Jooråsåatte;)

Piffig Falukorvsås med Tagliatelle - recept

Dagens lunch på GK fick mina kollegor avsmaka för mina smaklökar har definitivt inte återhämtat sig...
Barnen tyckte att det var gott. Det är ju lite speciell kryddning men låt inte det avskräcka er;)

Piffig Falukorvsås med Tagliatelle

4-6 port

 

600 g falukorv

100 g färska champinjoner (funkar med burk också)

1 brk krossade tomater

1 stor gul lök

1 grön paprika

3 vitlöksklyftor

smör el olja till stekning

2 ½ dl grädde

färsk el torkad basilika

salt

rosépeppar

 

tagliatelle – tillags enligt förpackning

 

Hacka lök, vitlök och paprika som du fräser i stekpanna. Häll över i en kastrull. Skär champinjoner och korv i små bitar, fräs tills korven fått färg. Häll även detta i kastrullen och tillsätt krossade tomater. Låt sjuda i några minuter.

Rör ner grädde, salt, basilika och rosépeppar. Smaka av och servera.


Far, Farfar, Morfar....

En massa pappor hade vi på middag idag, på Fars Dag.
Å förhoppningsvis ett helt gäng framtida pappor:)
Snejsade ihop lite ostar och kex till förrätt.
Örtsaltknap från Hara Gård med Rossa från Oviken Ost(en av mina favoriter) och min egen Äpple & Hjortronchutney. Vanlig Brie med min egen svarvinbärsmarmelad och Himmelsraften från Oviken Ost med in egen krusbärsmarmelad.
Ostar kan man ju faktiskt äta antingen före eller efter en god middag. Alltid gott!
Idag testlagade jag mitt första recept som skall vara med i 100% Östersund. 

Krämig Citronpasta med baconlindad Kyckling

4 port

 

4 kycklingfileér

8 skivor bacon

matfett till stekning

 

Dela kycklingfileérna längs med på mitten. Linda en skiva bacon runt varje.

Stek i lite matfett så att de får fin färg runt om. Lägg i ugnsfast form och täck med aluminiumfolie.

Efterstek i ugn 200 grader i ca 10-15 minuter.

 

Ca 400 g okokt tagliatelle

5 dl matlagningsgrädde

2 hönsbuljongtärningar

3 dl vatten

saft och skal av 1 citron

salt

peppar

 

Koka tagliatellen enligt anvisning på paketet. Ta bort den någon minut innan klar.

Häll av vattnet i durkslag och håll pastan varm.

Medan pastan kokar så kokar du ihop grädde, tärningar, vattnet och saften av citronen, rör om ibland.

Sänk värmen och låt puttra i 5-10 minuter.

Tillsätt skalet av citronen och krydda med salt och peppar.

Lägg ner den varma pastan och rör om så allt blandar sig.

 

Servera genast med kycklingen och en god sallad.

Så ni som läser min blogg får lite förhands-"sneakpeak";) 
Dukade med lite virkade små dukar idag. Dessa ska hamna på olika kuddar som jag skall sy så fort andan faller på.... 
Så här såg "tallriken" ut idag. 
Fina mamma hade gjort en Farsdagstårta så slapp jag gör efterrätt:)

Middag med vännerna! (+recept på Vit Kladdkaka med aprikosmarmelad)

Barndomsvänner förfäras och skrattar åt det faktum att kroppen inte alltid hänger med i ens "ungdomliga" rörelser;) Det liksom dallrar å så ibland....
Härligt mingel i stora underbara köket.
Full aktivitet i källaren:)
Kvällens mingelmusik stod Måns och Ingrid för....
Herr´n i huset serverade den goda maten han ägnat hela eftermiddagen åt att tillaga.
Supergoda salladen.
Våra fina fina tonåringar.
Sagolikt gott var det med Rostbiff, Potatisgratäng med Västerbottenost och en varm grönsaksragu.
Kan säga att vi tog säkert tio bilder och på ALLA så antingen blundar nån av oss eller pratar....lättare att fota en flock får och få till en bra bild:)
Åååå, vilken efterrätt!! 
Vit kladdkaka med aprikos - 10 port

3 st ägg
3 dl strösocker
200 g smör
200 g vit blockchoklad + 50 g till garnering
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver 

Garnering

150 g aprikosmarmelad
2 msk smör, crème fraiche eller cream cheese 

1. Sätt ugnen på 225 grader. 

2. Smöra och mjöla en rund form med löstagbar kant. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. 

3. Hacka 200 gram av chokladen grovt och rör i den tills den smälter helt. 

4. Ta kastrullen från plattan. 

5. Blanda mjöl och bakpulver i en separat skål. Vänd i det i äggsmeten växelvis med smör-chokladblandningen.

6. Rör bara så allt blir blandat och häll smeten i formen. 

7. Gräddadin kladdkaka  i nedre delen av ugnen cirka 10-12 minuter. Om den börjar få för mycket färg kan du lägga på lite folie. 

8. Låt kakan svalna i formen. Smält aprikosmarmeladen försiktigt i en liten kastrull. Fördela över den svalnade kakan.

9. Finriv resten av chokladen. 

10. Bred smör, crème fraiche eller cream cheese runt kakans kanter och garnera med den riven vit choklad.

Tack fina ni för en jättehärlig kväll som blev alldeles lagom:) Och så spar vi inte så länge till nästa gång?!

Håll utkik efter de tända lyktorna på bron!!

KRAM


Hitta-på-gryta med jasminris - recept

Vet inte om jag kan kalla det recept idag men...det är väl nästan som vanligt när jag hittar på:)
Jag fräste gul finhackad lök, strimlade morötter, hackad grön paprika som jag fräste i smör.
Lade grönsakerna åt sidan innan jag fräste strimlad fläskytterfilé så den fick fin färg.
Lägg tillbaka grönsakerna som fortfarande har lite tuggmotstånd.
Efter det hällde jag på spad som blev över när jag gjorde Äppel & Hjortronchutneyn. Har man ingen sån (men visst ska ni testa den!) så kan man nog ersätta den hyfsat med mango chutney. Hällde över grädde och redde med lite maizena.
Olle fick i uppdrag att göra en enkel tomatsallad med pressad vitlök, olivolja, S & P. Jasminris var väldigt gott till.
Överhuvudtaget så blev det väldans så gott! Faktiskt alla tyckte om det, å det är inte alltid kan jag säga...
Jag med mina förkylda smaklökar åt så jag höll på att spricka. 

Äppel & Hjortronchutney - recept

Så här står det i ett recept jag hittat (Min Äppelbok):
Om ni så bara hittar en deciliter hjortron på myren, så koka den här chutneyn! Den är urgod till dessertostar, men passar även suveränt bra till viltkött och fläskkarré.
4 st syrliga äpplen - Gravensteiner, Elise eller Katja - urkärnade, skalade och fint tärnat
1/2 finhackad gul lök
1 finhackad röd chili
1 tsk riven ingefära
1 dl hjortron
1/2 äppelcidervinäger
1 1/2 dl råsocker
2 msk svensk honung
Lägg alla ingredienser i en rostfri kastrull.
Koka upp och låt blandningen sjuda i 20-25 minuter.
Rör om då och då.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. (Jag tyckte det blev lite för mycket "blött", så jag hällde av lite i ett durkslag som jag sedan använde till middagen, i "Hitta-på-grytan").
Låt kallna och förvara sedan svalt.
Eftersom jag tänker sälja dessa i KAKBUA, när vi öppnar på 1:a advent, så satte jag fast lite fint tyg på locken.
Klara för kylning och förvaring.
Mycket gott på tex ROSSA (Oviken Ost). Till kött får vi testa en annan dag.
Lycka Till!

Tårtinspiration

Hittade den här härliga tårtbilden bland en massa gamla foton idag.
Lillebror hade gjort den här tårtan till Elvis, hans son, min gudson, på hans femårsdag.
Visst är den härlig?! Tror jag måste härma den här till nåt kalas framöver:)

Det var tider det....andra tider

Nu när jag är hemma och sjuk så passar jag på att sitta vid datorn och sorterar gamla bilder(datorn börjar säga ifrån att det är för mycket att hålla reda på...).
Här hittade jag bilder från en av Veteranbilsfikakvällarna som jag anordnade på bygdegården i Bällsta. Året är 2007.
Man kan lugnt säga att evenemanget växt sen dess. Här var det väl ett 50-tal bilar och dubbelt så mycket folk....nu när vi håller till hemma på vår gård, har vi runt tre gånger så många bilar och fyra gånger så mycket folk!! Kolla här för att se bilderna från träffen 2012.
"Personalen" är densamma fast lägg till 5 år!
Kakfaten ser nästan likadana ut oxå:)
Nä, nu måste jag fortsätta sortera.....

Kickis Filkaka - recept

Kickis Filkaka
7 1/2 dl vetemjöl
4 1/2 dl strösocker
250 g rumsvarmt smör
5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Blanda i matberedare till en smulig massa.
 
Fyllning:
4 ägg
5 dl fil
Vispa med elvisp.
 
Tryck ut hälften av smulmassan i en smord och bröad liten långpanna.
Häll över filblandningen och strössla över resten av smulmassan.
 
Grädda i ca 30 minuter i 225 grader.
 
När kakan svalnat så kan man pudra över lite florsocker.
 
Receptet har jag fått av en gammal kollega och vän, Kicki. 
Kicki, Pernilla, jag, min älskarde lillebror och hans vän Mårten var för övrigt på båtluff tillsammans 1994!
Som packåsnor drog vi från ö till ö. Aten-Ios-Santorini-Rhodos-Naxos-Aten
Partygänget med blanka, svettiga kinder:)
Hmm, blev så nostalgisk när jag egentligen bara skulle lägga in receptet på Kickis kaka, att jag var tvungen att leta fram några gamla foton. 
Men nu tillbaka till nutid!
Måns, som tyckte synd om sin sjuka mamma idag, ville fixa fika åt mig. Jag fick gurkte och tårta. 
Den killen vet hur han ska göra mamma glad;)

En verklig "Svensson"- middag

...och det är såå gott!
Stuvade makaroner och stekt falukorv med lite råa grönsaker till.
Barnen tycker inte att det passar att ha grönsaker till korv å mackisar och det är nästan så att jag är benägen att hålla med. Är det nån middag man kan fuska med grönsaker, så är det just till denna:)
Recept blir det inte idag men jag kan väl säga att jag gör en "fuskis" med makaronerna. Jag gör en tunn stuvning bredvid som jag kryddar med salt, vitpeppar, muskot och socker, som jag sedan blandar ner de kokta makaronerna i.
 

hundraprocentrecept.blogg.se

Nu har jag satt på mig störtkrukan och kastar mig in i mitt nya projekt:)
 
From den 28/11 kommer ni hitta min utvalda matsedel, som inspiration, i tidningen 100% Östersund, varje vecka(vi får väl se hur länge dom vill ha mig kvar...en vecka eller förhoppningsvis längre;))
I och med det så startar jag även upp en till blogg där alla recept går att hitta. Jag kommer ha kvar den här bloggen där jag delar med mig av min vardag som jag gör nu, den andra blir "bara" recept.
Har inte hunnit lägga upp just nåt där än men vill ni smyg-glutta redan nu så gå in på:
www.hundraprocentrecept.blogg.se
 
Ha en skön kväll!
Själv så ska jag linda in mig i en filt och sätta mig framför tv:n med en kopp hett te....är förkyld och kurig....
 

Dansk Sjömansgryta - recept

Igår åt vi en Dansk Sjömansgryta, ett recept som jag fått av en förälder på Guldkusten. Jag har bett att få lite inspiration från föräldrar och personal den här månaden så det blir mest deras olika favoriter jag kommer laga i november.

Dansk sjömansbiff - 4 port

2 skivade gula lökar

5 msk smör, varav lite sparas till att smöra formen

500 g nötfärs

½ tsk salt

1 krm nymalen svartpeppar

800 g skalad och tunt skivad potatis

1 dl vatten

1 köttbuljongtärning

4 dl öl

1 tsk salt

1 krm peppar

½ dl hackad persilja

 

Hetta upp hälften av smöret i en stekpanna och fräs löken uten att den tar färg. Ställ löken åt sidan i en bunke.

Hetta upp resten av smöret och bryn färsen. Salta och pepra.

Smörj en stor ugnsfast form där du varvar potatisskivor med lök och färs.

 

Avsluta med ett lager potatis som täcker färsen(färsen blir lätt bränd annars).

Hetta upp 1 deciliter vatten och lös upp buljongtärningen. Tillsätt öl, salt och peppar. Häll blandningen över färs, lök och potatis.

Ställ i ni ugn på 200 grader tills potatisen är mjuk och har fått färg, ca 30-40 minuter.

Garnera med hackad persilja.

 

Servera gärna med rårörda lingon och saltgurka.

Vill man så kan man givetvis göra orginalet, Sjömansbiff. 


Höstig röra i Pitabröd - recept

Idag åt vi en god middag som enligt receptet heter "Ryssröra"....tyckte inte namnet var så käckt så jag döpte om den:)

Höstig röra i pitabröd

4-6 pers

6-8 pitabröd – värms enligt förpackningen

4 portioner kokt ris – koka enligt förpackningen

500 g älg-, nöt-, el blandfärs

1 liten purjolök

1 vitlöksklyfta

5 dl riven vitkål

1 röd paprika

1 köttbuljongtärning

3 msk tomatpuré

1 dl sweet chilisås (jag tyckte det blev för dålig sting i rätten så jag blandade ner lite sweet chilisås)

1 tsk oregano

½ tsk cayennepeppar

1 tsk paprikapulver

salt

peppar

Dags att choppa grönsakerna. Listen to this!
Hacka purjolöken, pressa ner vitlöken och stek tillsammans med färsen tills färsen är genomstekt.
Blanda sedan ner den rivna kålen och finhackade paprikan och stek i 2 minuter. Lägg i buljongtärning, tomatpuré, sweet chili, kryddor och sist häller du ner det kokta riset. Stek i 1 minut till eller tills allt blivit varmt.
Servera med turkisk yoghurt i pitabröden.
Jag gjorde dubbel sats eftersom jag hade tinat 1 kg älgfärs och det blev storkok kan man lugnt säga.
 
Vi åt hela familjen ( 3 storätare, 2 medel och 1 pyttig ätare) och det blev två familjemiddagslådor över. Man äter inte så mycket när man äter i pitabröd, blir liksom mätt av brödet.
Det går absolut äta den här rätten bara som den är utan bröd oxå. Vi frös iaf in resten för att ta fram en dag när matlagningslusten inte infaller. Perfekt!
Lycka Till!

Söndagsfika - recept på Fiskröra & Chokladrutor

Fick med oss av fiskröran mamma hade till förrätt igår plus en extra rökt makrill. Det fick bli vår lunch-fika idag när vi hade besök av vänner.
Bena ur fisken ordentligt (finns det nåt värre än att få ben i munnen....), blanda ner lite creme fraiche, vitlök, hackad röd lök, dill, hackad gräslök, S & P. Rör om, klart!
Vi åt röran på brödet som jag bakade igår, Grötbröd, receptet på det hittar ni i Matpratskategorin.
Fiskröra är väldans så smarrigt på hårt bröd oxå.
Teresias Chokladrutor går inte av för hackor! Perfekt som avslutning på fikat.
250 g smält smör
5 dl mjöl
5-6 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
2-2 1/2 dl hett vatten
drygt 1 dl kakao
4 ägg
Blanda lika som en sockerkaka. Häll smeten i smord och bröad långpanna, jag bröar nästan alltid med kokos eftersom jag älskar det. Grädda i 200 grader tills klar. Vet ej hur länge det kan vara men känn på kakan om den "stunsar" tillbaka när du trycker lite i mitten.
 
Glasyr:
10-14 droppar Apotekets mintolja
5 dl florsocker
1 dl kakao
4 1/2 msk smält smör
2-3 msk kallt starkt kaffe
Vispa ihop så det inte är klumpigt.
 
Bred över den svalnade kakan. Strössla över kokos el annan strössel.
 

Trerätters

På Allhelgonaafton åt vi middag hos mammsen och pappsen.
Till förrätt fick vi en god toast på stekt olivbröd och en röra med rökt makrill. Mums!
Vissa drack en kall bira till....
...och vissa kall cider som tex "Ninja-Turtle-Måns":)
 
 
Kvällens varmrätt var en stek med sagolikt god sås, rostade potatishalvor, kokta morötter och blomkål, vinbärsgelé och egengjord legymsallad.
Pappa har hunnit fram till desserten....
...som var vit chokladpannacotta med björnbärsgrädde. Mums!
Mmmm, mumma! 
Glasen är arv efter farmor och farfar, i vilka farmor tydligen brukade servera fromage i:) Väldigt vackra!
Ollehjärtat njuter som alltid av mommas goda mat.
Fina mamma som kockat denna smarriga middag åt oss<3

Älgjakt

Pelle och jag begav oss til skogs idag för att plocka lite fint lingonris. 
Men det blev mer älgjakt än lingonrisplockning.
Hittade färska älglortar uppe på vår skog. Den har nog nyss varit här konstaterar Pelle.
Dåtidens källsortering....rätt ut i skogen bara....
Lite fint lingonris hittade vi.
Pelle å jag på äventyr:)
Ser ni min vilda blick....jag har precis sett en älg! Spännande!
Älgspår, det var nog den vi såg!
Fint med utsikten som kommer fram när de avverkar, men fy så fult det blir i marken!
Pelle försöker med lockrop att få fram älgen igen men icke, den har sprungit bort:(
Härliga isflak kunde vi ta loss från pölarna i groparna efter skogsmaskinerna.

Grötbröd - recept

Lördagens brödbak blev ett Grötbröd som jag testade tidigare i veckan på jobbet. Riktigt gott!
Inga konstiga ingredienser, sånt som man oftast har hemma. Just idag hade vi inga fiberhavregryn så vi tog vanliga. Funkade lika bra det.
Härligt gyllene skorpa som blir sådär seg och krispig.
Som alltid godast nybakat med Bregott och kanske lite skinka eller ost. 

Krämig Vitkålssallad med oliver - recept

En supergod kålsallad som jag brukar göra är den här.
Här har jag använt sommarkål men vit- el rödkål funkar lika bra. Riv den grovt.
Blanda creme fraiche med vitlök, S & P, Vegeta Natur. Smaka av till lagom sälta.
Gojjsa ner vitkål och oliver och smarra till lunch, middag eller mittemellan!
Som vanligt har jag inga mängder men det är ju bara att smaka, smaka, smaka...
 

Fläskkotlett med ugnsbakade Rotsaker & Rosépepparsås - recept

 
Potatis, gul och orange morot och röd lök blev det i vår blandning idag.
Kompost?! Nä, här har jag blandat rapsolja, vitlök, S & P och timjan. Som jag blandar ner de klyftade rotsakerna i och mojjsar runt.
Kör i ugn på 225 grader tills de är mjuka och har fin färg. Lyssna här!
Hade några fina kotletter från en glad Jämtlandsgris i frysen som vi tog oss an idag:)
Lade dem i marinad innan vi tillbringade eftermiddagen på Storsjöbadet med kidzen.
När vi kom hem hade de dragit åt sig smakerna från 
sweet chilisås
soja
sambal oelek
vitpeppar
salt
rapsolja
Bryn dem i het panna och smör. Ca 3 minuter på varje sida. Sedan lade jag dem i en ugnsform och körde en liten stund i ugn tillsammans med rotsakerna.
Vispade ur stekpannan med grädde, mjölk och creme fraiche. Kryddade på med mortlad rosépeppar, lite salt och vitpeppar. Red med maizena om det blir för blaskigt.
Så här såg den färdiga tallriken ut, med naturella tomater som enda tillbehör.
Lycka till!

Eftertanke

Jag skrev för ett par veckor sen om en tjej som var på samma föreläsningsdag som mig, och hennes sjuka mamma. På grund av att jag följer hennes blogg och har träffat henne vid några tillfällen, så känns det som att jag känner henne. Det gör jag såklart inte mer än ytligt.
Men även om man bara känner en människa på ytan så betyder inte det att man känner mindre för henne för det.
Idag läste jag att hennes mamma har somnat in och det gör såå ont i mig. Tänk att mista sin mamma! All den trygghet man vuxit upp med. Spelar ingen roll just då att det kanske är bäst för den som är svårt sjuk, att slippa smärtan. Det tomrum som blir måste ju bli så oerhört stort.
Jag skänker stora varma tankar till dig Erika och din familj!
Och den bild du lagt ut som minne av din mamma är underbar! Det var så man kände att Monica var, glad och öppen i sitt sinne.
Östersund har mist sin Kul & Bus-grundare och en underbar tunnbrödsbagerska och Caféinspiratör.
Tid för eftertanke....

Som vi har längtat!

Äntligen var det dags för en Pannkaksmiddag. Det var länge sen sist.
Isak är en fena på att steka.
Ååå upp och vänd!
Snyggt fångat!
Ett skepp kommer lastat med pannkisar.
Pelle och Måns hjälps åt med grädden....som hamnade runt i hela köket idag....
Grädde och hemgjord jordgubbssylt on top!
Recept hittar ni i vilken kokbok som helst eller så har ni det i huvudet redan(det har inte jag...).
Nä, nu ska vi ner till momma & moffa för att ta en bastu sen blir det hyrfilm och popcorn;)

Grovt Rågbröd & Fruktsallad - recept

Dags för brödbak. Världens bästa låt just nu, kan ni lyssna på medan ni bakar eller tittar i bloggen:)
Jag hade ingen rågkross så jag tog rågflingor istället. Och sen tog jag Dinkelmjöl istället för grovt rågmjöl.
Klämde ihop alla fyra bröden på en plåt men man kan ju ta två om man vill.
Fina, goda limpor. Ät gärna varma med bara Bregott på!!
Hade en hel del halvskruttiga frukter på jobbet idag som jag skalade, tärnade och blandade till en fruktsallad.
Päron, äpple, clementin och banan.
Blandade även ner russin och krossad ananas. Häll över outspädd saft av nån sort, vi tog hallon som vi fått av Alvar:) Det gör att äpplen och päron inte lika fort blir bruna, åsså blir det gott förstås.
Härligt mellis!
 
 

RSS 2.0