GLAD

...ja, jag blir glad när jag går på loppis och hittar lite roliga "fynd".
Imorse packade vi in oss i bilen tillsammans med grannarna och åkte till grannbyn där det vankades loppis. Vi t o m intog vår frukost där...varmkorv och kaffe med kaka. Härlig start på en söndag;) 
Hittade en stor gammal burk, en 70-tals kaffeburk, en snygg zinkförvaring (riktigt klipp! 30:- betalade jag och på baksidan satt prislappen kvar från Bruka design, 449:-, me likey!)
En superhärlig påskvepa som ser ut att andas 70-tal den med.
Visst blir man GLAD?!

Katt på hett plåttak eller Puma på kallt plåttak

 ...eller Puma...man känner sig inte direkt som en sådan när man tjoffsar omkring i fula fleecekläder och Powerboots direkt. Mer som en bonnläpp som jobbar hårt för att genomföra sin dröm;)
Dagens mål var att få loss så mycket som möjligt av plåten vi fått ta av snälla grannar. 
Långt där bort ser man det gamla tegeltaket som ska väck och den här finfina plåten skall få ta plats istället. 
Vissa av plåtspiken kan vi oxå återanvända! 
Om ni tar fram förstoringsglaset så ser ni årets första tranor som tyst svävade ovanför mitt huvud. 
Körde hem det vi fick loss idag så den inte flyger iväg i nån storm...
Hälften borta! Resten ligger fortfarande under snö så det får vi ta en annan dag. 
När jag var klar med mitt så gjorde jag Måns och Mats sällskap. De hjälpte Moffa att ladda källaren med ved. 
Sedan bjöd Momma på varm choklad och stut<3 
 

Earth Hour

 
 
 
En mysig kväll med bara levande ljus fick vi igår. Varför bara ha det ibland och en timme, när det är så myspysigt?!

Skinkstek i lergryta

Börja med att lägga lergrytan i blöt. Spola upp vatten i diskhon så det täcker både botten + locket. Lergrytan ”andas” och drar åt sig vätska när den värms i ugnen, därför måste man ”mätta” den på vätska dels för att den inte ska spricka dels för att det du lagar i lergrytan inte ska bli torrt. En timme räcker gott!

Skinkstek i lergryta
6 port

1,2 kilo skinkstek 
1 stort vinteräpple
2 morötter
1 gul lök
1 röd lök
4 hela vitlöksklyftor

5 dl köttbuljong

Marinad/Rub till steken 

1 msk tomatpure´
1 msk senap, jag tog hälften Johnnys och vanlig Slotts
2 rivna vitlöksklyftor
1 tsk flingsalt
1 tsk soya

Putsa skinksteken från hinnor. Rör ihop marinaden. Lägg ner skinksteken i lergrytan. Bred på marinaden ordentligt över hela steken.

Skär äpple, morötter och lök i klyftor. Vitlöken kan vara hel. Fyll på med äpple och lök runtom. Slå försiktigt på buljongen i kanten av lergrytan så inte marinaden på köttet sköljs bort.

Stek i ugn på 175 grader ca 2 timmar för denna storlek. Är du osäker, använd en stektermometer och ta ut grytan när temperaturen visar 63 grader. Ta upp steken och slå in den i folié för att vila. Kom ihåg att den fortsätter ”steka” en stund efter du tagit ut den. Vid 63 grader tycker jag steken blir perfekt och på lite mer än 1 kilo blir det ca 2 timmar!

Sila och ta tillvara skyn, det är nämligen en gudomligt hemmagjord god buljong du nyss fått! Skär upp steken när den vilat ca 15-20 min. Skyn kan du nu reducera i kastrull genom uppkok och låta den småkoka tills halva mängden återstår. Runda av smaken med en skvätt grädde, eller uteslut om du vill ha en genomskinlig skysås. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med S & P och häll ner en burk hela champinjoner som får bli varma innan servering.

Receptet hittade jag på Kryddburken.se
 

Vårens första fika på bron

Idag tog Måns vårens första fika på bron i den härliga solen.
Han hade inte tid att gå in och med det här vädret så gjorde ju inte det något:)
Till sällskap hade han hönsen som "gör fint" i rabatten igen.
Det är så roligt att titta på dem när de krafsar och burrar ner sig i jorden. Sen ligger dom där och halvslumrar innan de kliver upp och skakar av sig lorten:)

Moas Isterbandspasta

Såå fint!
Jättegott även om man är lite skeptisk till isterband. Smaken av isterband finns ju såklart där men mild och fin.
Gottigotti!

Junos lax med citronpeppar, kokt potatis & rödbetor

Lägg laxbitar på bakplåtspappersklädd plåt. Krydda med salt och citronpeppar runt om. Kör i ugn tills den är genomstekt. 10-15 minuter på 175-200 grader.
Servera tillsammans med kokt potatis, kokta rödbetor och...
...hjortronröra. Brukar blanda med creme fraiche men det hade jag inte hemma så det fick bli keso. Inte lika gott men det funkade bra:) Yttepytte S & P.
Väldigt god middag!

Sött, sött, sött

Sötaste Måns har varit hos farmor och farfar hela helgen med kusin Milla. Idag avslutades kusinmyset med middag för oss alla.
MarängSwisch till efterrätt..mumma!
Söta små händer jobbar för att få till en söt efterrätt till oss andra.
 
På förmiddagen gjorde jag en söt blåbärspaj som vi smarrade till fika.
Eftersom söta Pelle undviker laktos tillfälligt så gjorde jag den på mjölkfritt smör och kokade en marsansås på laktosfri mjölk så han också kunde äta gott med oss.
 

Hänt på gården

I helgen har Mats fått klart den sista helväggen. Nu skall vi "bara" göra klart runt fönster och den övre delen av väggen....
Jag verkligen ÄLSKAR det här gamla virket!
Själv så har jag gått omkring och tätat där det är springor och hål. Fast så här stora hål måste vi nog försöka täppa till med nåt annat:)

Kackel i hönsgården

Det är ju så härligt nu när hönsen äntligen kan få gå ute igen efter en lång vinter instängda i hönshuset.
Vår äldsta dam är den enda som går att fånga utan större problem. Hon kacklar lite och de andra blir jätteoroliga när Pelle tar upp henne men hon är härlig att klappa. Fjädrarna är mjuka och skiftar i svart, grönt och blått. Så vacker!
Ägg har det börja strömma till oss igen också efter en dipp under vintern. Det fina täcket fyndade jag på loppis igår:)
Nu är klockan slagen och det är dags att gå in för kvällen. Alla trippade så fint efter varandra på rad i snön....utom vår gamla dam som gick tillbaka längs gräset tills det var så liten bit kvar med snö, att hon kunde flyga över. Att gå i kall snö med gamla fötter verkar inte vara hennes grej:)
Rätt & slätt kokta ägg med kaviar, salt el majonäs....mums!
Makaoner, bacon, riven god ost och äggula....perfekt lunchkäk på en helg!
Gamla hederliga Snoddas på äggen funkar oxå utmärkt!
Tänk vilken livsmedelstillvekning vi har ute på gården!
Undra om Snoddas himself gillade "Snoddas"?!

Projekt i projektet

Ja, i vårt projekt med att färdigställa lon för att få till vårt Café så ingår det att få dit innertak i två delar av lokalen. Och det skulle se lite konstigt, eller inte lika snyggt ut med nya brädor så vi har letat gamla från tex en lada. Och vips, mitt framöfr ögonen så har vi ju en fallfärdig lada!
Pratade med grannarna om de inte ville bli av med den;) och det ville dom! Perfekt.
Ska dela den med en annan familj som också behöver lite gammalt virke för att slöjda med.
Det kommer såklart att krävas jobb så det heter duga innan vi fått ner den och brädorna på plats i vårat tak men så får det bli.
Påskgula grenar:)
Snöbollskrig i stenröset

Selmas Vegetariska Lasagne

Den här lasagnen blev sååå himla god! 
Det är så roligt när man gör barnens recept som de lämnat in til mig. De äter som hästar den dagen, flera portioner fler än de kanske annars skulle ha gjort:)
Så att bra tips vid matvägran eller gnällighet runt maten: Låt dem vara med att planera, handla, laga!
Tror det är svampen som blir pricken över i:et.
Jag ska försöka skriva ner arbetsgången riktigt i helgen när jag har tid...om jag inte glömmer det.
Jag följde tipset om att mixa tomatsåsen till barnen på jobbet men när jag ska göra den hemma tror jag att jag behåller oliver mm hela.
Vi invigde våra nya fina gratängformar och det passade perfekt med tre plattor på längden. Dessvärre så var inte formarna lika snygga när de var klara i ugnen...det hade runnit över och bränt fast på kanterna...
Men innan stunden i ugnen....DÅ var dom snygga!
Och som sagt, riktigt, riktigt god lasagne, testa den!

Torskgryta med Basmatiris

Igår upptäckte jag när jag skulle göra min lunchmat på jobbet att jag inte hade de ingredienser jag behövde och trodde att jag hade i skåpen....därav en lite diffus (fast ändå inte) presentation.
Barnen som skrev den tyckte det var alldeles för få bokstäver i fisk och ris så de kom springande in i köket i omgångar och frågade om jag skulle servera broccoli,Japp då skriver vi det. Morötter, sallad...då skriver vi det:)
Ni ser väl fiskarna i vattnet längst ner?!
LOVE!
Sallys Torskgryta hade jag nästan ingredienser till, den får det bli. Den vet jag dessutom att den är jättegod.
Vi hade inte potatis i grytan utan åt ris till istället för peran och bröd. Gjorde en enkel guacamole till.
Ett litet mellisförslag får ni oxå med.

Förvandling

I fredags var vardagsrummet vackert dukat för festmiddag....
...med ljus och myspys.
Nu är det tillbaka i vardagen igen och just för tillfället en innebandyplan...
...tur att det snabbt går att förvandla så det passar alla familjemedlemmar.
Observera kudden som skyddar mina glasljusstakar:)
Det är så roligt när man tömmer kameran och hittar bilder man inte tagit själv:)
Batman och Spindelmannen har tydligen vait på besök!

Citrondoftande Potatissoppa med OlivFoccacia

En superkrämig god soppa!
Serverade tillsammans med nybakt OlivFoccacia.

5 dl 37 gradigt vatten
1 pkt jäst
1 tsk salt
1/2 dl olivolja
ca 770 g vetemjöl (degen skall vara rätt lös)
Blanda vatten, jäst väl och rör ner salt och olivolja.
I med mjöl och kör i degmaskin i ca 5 minuter.
Låt jäsa i 40 minuter.
Häll över på plåt med papper och platta ut med mjölad hand.
Jäs ytterligare 30 minuter. 
Pensla olivolja över hela brödet. Strö över flingsalt och rosmarin el timjan.
Grädda på 200 grader i ca 25 minuter.
 

Is

 
 

Man blir glad!

Tänk att man blir så glad för lite ojämna bokstäver och hjärtan på ett papper!
Det här är den finaste inbjudan jag någonsin fått till ett utvecklingssamtal på skolan:)
Made by Pelle Hoversjö at Friggaskolan!

Trevligt kalas

Chilitjälaknul upplagt på fat och väntar tillsammans med Potatisgratäng och Lingonsalsa på att det skall komma ett gäng Guldkustare på fest hos oss.
Som alltid så tycker jag det är så roligt att mysa till det och duka fint ( i mina ögon fint...).
Eftersom vi skulle bli 15 pers så plockade vi in lite extra möbler så att alla skulle kunna sitta någorlunda skönt vid soffan framöver kvällen. Men oftast så blir man sittandes kvar vid matbordet nästan hela kvällen, så det gjordes i onödan:)
 
 
 
 
 
Egentligen var det tänkt att vi skulle hålla till på bygdegården och vara utklädda till bönder. Det är en tradition som funnits på Guldkusten i alla år att man har ett tema på sin årliga fest, och i år hade vi som arrangerade valt tema Bonnläpp. Tyvärr så blev vi lite för få för att hyra bygdegården så vi valde att hålla till hos oss och "bara" äta och ha trevligt utan tema.
Det blev hursom jättemysigt och trevligt! 
 
Vi var ju tvungna att leka lite oxå:). Här är det memory på tid för grabbarna.... 
...medan vi tjejer kunda surra lite tills det blev vår tur. 
 
Sedan plockade DJ:n fram datorn och vi körde musiklek.
Tänk att det är sååå kul, hade lätt kunnat köra på nån timme till:) 
Det som är retsamt är att vissa kan så himla mycket och fort om musik...OCH att man inte är i samma lag som den.... 
TACK hela gänget för en kul kväll tillsammans med er!
Extra tack till er Lena & Johan för gott samarbete;) hoppas ni orkade börja om igen på nästa kalas idag.
 
 

Kycklingbiffar med Mango Chutney

Kycklingbiffar med Mango Chutney

4 pers

1/2 dl kokosflingor (om du har tid låter du kokosflingorna dra i lite mjölk 20 minuter)

500 g kycklinglårfilé
1 tsk kardemumma, hela frön
1 st ägg
1/2 dl ströbröd
1/2 tsk salt 

Kokosris

3 dl basmatisris
1 burk kokosmjölk, 400 ml
2 dl vatten
1 nypa salt 
4 st limeblad (kan uteslutas) 

Serveras med

Mango Chutney
limeklyftor 

1. Kycklingbiffar
Kör lårfiléerna till medelgrov färs i din matberedare.

2. Rosta kardemumman någon minut i torr panna tills den doftar och krossa den sedan i mortel.

3. Rör ihop kycklingfärs, kardemumma, ägg, ströbröd, salt och urkramade kokosflingor.

4. Forma färsen till trinda biffar och stek gyllene på båda sidor i lite smör eller olja.

5. Lägg därefter lock på stekpannan och låt gå klart på låg värme, ca 10 minuter.

6. Kokosris
Måtta upp ris, kokosmjölk, vatten och salt i en kastrull.

7. Tryck ner limebladen.

8. Koka som vanligt ris fast gärna på något lägre värme, knappt 20 minuter eller tills riset absorberat all vätska.

9. Servera kycklingbiffarna med kokosris, mango chutney och limeklyftor.

Receptet kommer från Lotta Lundgrens kokbok "Om jag var din hemmafru"

När det var dags att duka fram middagen så var det målarverkstad på hela köksbordet:)
Ibland så är det finare dukning än annars, ibland så får man tränga ihop sig på ett hörn för att kreativiteten skall flöda:)
Dessvärre så hittade jag det här receptet just när jag skulle till och hitta på något med kycklingen så jag hade inte ingredienserna till riset hemma. Det fick bli plain and simple Jasminris. Det tackade mina barn mig för. De var inte överförtjusta i smaken på kycklingen heller....men jag älskar kardemumma så jag tyckte det blev gott. Med mango chutney till och tanken på kokosriset så blev det lite indiskt...mmm, gott!

Pastasås med Morot, Tomater & Parmesan

 
Vår vegetariska lunch den här veckan var Pastasås med Morot, Tomater & Parmesan.
Fräs finhackad lök, purjo, vitlök, chilipeppar i smör el olja. 
Grovriv morötter och blanda ner tillsammans med tomatpuré, krossade tomater, vatten och kryddor.
Låt puttra i ca 15 minuter. Tillsätt grädde och tomater i bitar och koka en sisådär 10 minuter till. Smakerna hinner ju gotta till sig om det får puttra på en stund.
Riv parmesan och servera tillsammans med hackad salladslök, valfri pasta och såsen.
Framdukat och klart att inta:) 

Nils Franska Fiskgratäng

Nils Franska Fiskgratäng
Här har barnen ritat en massa fiskar, båt, vatten och stenar.
En väldigt lättlagad lunch på jobbet idag som jag serverade tillsammans med gröna ärtor, citron och kokt potatis.
Nils hade lämnat in tips på sin favoritmat och det var fisk med sånt här "täcke". Har aldrig gjort det förut men det var jättegott och absolut inget skräp som jag faktiskt först trodde. Inte ett enda E-nummer som man annars lätt kan tro med såna här färdigpåsar. 
Blev glatt överraskad men tänker att det är väldigt lätt att göra sitt eget goda täcke också:)

Dags igen för Dumlechokladbollar

Måns har tjatat länge om att få göra Dumlechokladbollar igen. Och det kan man väl få göra:)
Här är vårt grundrecept på Chokladbollar som du sedan bitar ner Dumlekolor i. 
As simple as that!
 
Mumsa tillsammans med varm choklad, grädde och minimarschmallows.
 

Pumpasoppa på rostade rotsaker

En supergod variant på Pumpasoppa.
 
Härliga färger och dofter kan jag lova er!
 
 
Gjorde tortillabröd i ugnen som jag hade penslat med vitlöksolja ( fräs pressade vitlöksklyftor i olja), som jag sedan skar i remsor.
Som sagt supergott!
 

Weddingplanner!!!

Har ni sett filmen? Om inte, se den!
Men det var inte det jag ville ha sagt med det här inlägget, utan att jag är ombedd att agera weddingplanner...typ:)
Fick igår ett hedersamt och otroligt roligt uppdrag. Nämligen att arrangera ett bröllop här hemma på vår gård. Vigsel och allt. Fest ute på lon. Så som jag vill att det ska bli i framtiden. Det här får väl bli ett slags "genrep".
Hjärnan går i spinn redan över dukning, färger, mat, desserter, tyger, blommor, ljus, dryck......och det är bara början.
Ska bli sååå roligt att få göra tillsammans med det blivande brudparet!
Och så får vi piskan på ryggen att hinna iordningställa så mycket vi bara kan där ute så det blir fint tills det är dags för det stora eventet.
Jihhooooo!

Ugnsbakad lax med färskost

Ugnsbakad lax med färskost 
6 pers a la Hoversjös
2 x 4-p laxfilé
salt
peppar
1 brk naturell färskost
2-3 msk dill
2-3 msk persilja
3 dl grovriven Prästost
Lägg laxen i smord ugnsform. Salt och peppra.
Blanda ihop färskost, örter och riven ost och bred på laxen.
Koka potatismos och lägg på sidorna.
Kör i ugn i ca 15 minuter på 200 grader. 
Väldigt gott blev det!
Gjorde Pettsons enkla vitkålssallad och en kålsallad med krossad ananas, mandariner på burk + spad och tranbär och serverade till.

SPORTLOV

Äntligen var det dags för Måns att få åka slalom i Klövsjö. Som han har längtat!
Lätt som en plätt så swischar han nedför "lilleputtbacken" och greppar världsvant liften:) 
Supernöjd är han när han får åka med storkillarna i sittliften längst upp på fjället. 
Lassar in en storportion med pasta och köttfärssås, det behövs för orken. 
Det coola men lite trixiga rullbandet i Vemdalen testades såklart när vi var där. 
Ser ut som nåt som trillat ner från rymden. 
Somnar gott i skräddarställning på vägen "hem" till Svenstavik. 
Där har vi haft helpension och kunnat ägna den lediga tiden åt att läsa intressant lektyr;) 
Lillebror Steffe stämmer av om killarna har koll på att föret ändrats radikalt från dagen innan då det var moddigt i backen och gick trögt, till att det idag är nästan blankpolerat = att det går väldigt mycket fortare... och att det är väldigt hårt i landning. Det gäller att ha respekt och kontroll på både underlag och kropp när man flyger fram i de stora hoppen. 
Månsson svajjsar lätt under "Valles" ingångar till de olika liftarna. 
Apelsiner är alltid gott efter en skidtur:) 
Myspys med brorsan<3 
Isak och Måns på väg nedför den brantaste delen. 
Att vila lite mellan varven är bra. Som tur var så hade ingen en kamera i närheten när jag gjorde min vurpa...eller jag menar när jag "vilade" lite i backen;) 
Pelle var snäll och hängde med mammsen nedför "lätta slingan", det var lagom för mig:)
Nu har vi åter landat hemma och laddar om för nya arbets- & skolveckor innan det blir dags för påsklov....men det känns läänge tills dess.

Järngänget

Härligt färgglada killar i sexstolsliften i Klövsjö. 
I dag testar vi Vemdalen. Men imorgon är vi tillbaka i Klövsjö som vi gillar bättre. Skulle allt bra gärna vilja ha en stuga här. Fast att åka mellan Svensta och klövsjö går oxå bra. 

Det är så roligt

...jag måste skratta....
Eller iallfall le:) Vi har ju redan nu, medan det fortfarande är vinter, kunnat börja jobba ute på lon.
Igår kväll strax innan det blev mörkt så körde vi rally med Volvo och släpvagn upp till vår lada på lägdan. Det skumpade och gumpade där vi for fram över stenfrusna skoterspår, grästuvor och lite djupare snötäcken.
Vårt mission var att få fram fler hässjeroer så Mats kan fortsätta sätta innerväggar.
Det går åt ett helt gäng kan man väl säga. Tur att vi har flera gäng:) 
Tror minsann att jag har haft en bra bild i mitt huvud...kommer bli snyggt när det blir klart! 
Solen lyser in och visar oss på hur mysigt det kommer bli. 

Snart är det dags...

...att trycka ner mina stackars fötter i slalompjäxorna igen...i flera dagar! Nä, faktiskt så ska det bli jättehärligt att få åka till fjällen och susa neröver backarna, sitta tyst och dingla med benen i liften och titta på dem som åker under oss i backen. Underbart att se glädjen i barnens ögon! Jag längtar:) Men ska man vara flera dagar i skidbacken så krävs det mycket matsäck, så förberedelserna är i full gång.
Panpizza är ju perfekt matsäcksmat. 
Köp en frp sconesmix, blanda med vatten och kavla ut på bakplåtspapper.
På med en god tomatsås, köpt eller hemmagjord. Här blev det en spicy köpesås för att vi hade den hemma. 
Srimlad skinka, hackad purjolök, riven ost och oregano blev det på våran. Man kan såklart ha på vad man vill. 
Kör i ugn på 225 grader i 15-20 minuter. Ställ sedan att svalna. 
Skär i lagom stora bitar när den kallnat och slå in i aluminiumfolie. Sedan är det bara att lägga på en grill eller äta kalla om det kniper;) 
När man äter utflyktsmat på vintern så tycker jag att det kan vara svårt att få till det där med grönsaker. Men när man gör köttfärssås så är det perfekt att riva ner massor av morot, lök och vitlök. 
Krossat linfrö pyttsar jag alltid i, det är gott för magen. 
Sedan är det bara att gå loss på kryddor, tomatpuré, chilisås, grädde, krossade tomater, soja, köttbuljong mm mm. Allt efter egen smak. 
Jag gjorde på en storpack nötfärs, tror det var ca 1,8 kg och det blev totalt drygt 5 liter sås. Det borde räcka en stund även i vår storätande familj:)
Blandar med pasta i skidbacken.
Har även planerat att ta med en Gulasch med våra Oliv- & Ostmuffinsar som vi bakade för ett tag sedan och lade i frysen. Grillkorv i mommas tunnbröd med potatismos blir också till en lunch.
Då ska vi väl klara oss. Blir ju otroligt bortskämda av svärmor som håller oss med både frukost och middag i Svensta där vi sover över. Som sagt, ska bli härligt med semester!
Hade några pannkakor kvar från lunchen som Isak stekte igår. Passade då på att stoppa i lite färs, tacosås och så hyvlade vi på ost och körde i micron till dagens lunch.
 
 

Början på en vägg

Nu har vi fått till en början på innerväggarna ute på lon.
Det kommer vara liggande hässje-roer (ingen aning hur det stavas...) upp på drygt halva väggen, sedan stående.
Jag verkligen älskar det gamla grå träet och är glad att vi kan ta det åter-i-bruk istället för att det kastas eller eldas upp. Det som är fult, ruttet eller småsnuttar, det eldar vi i kakelugnen:)

Årets första!

Idag var det dags för årets premiär på Semlor!
Yammie!

Planeringsmiddag?!

Ja, en planeringsmiddag inför kommande Guldkustfest skulle det bli igen igår. Vi planerade ju endel sist vi sågs men mer måste till. 
Så en till middag....fast det känns som att själva planerandet har blivit en liten sak att skylla på för att få trevligt sällskap och god mat;) för så mycket mer planerande vet jag inte om det blev igår...
...däremot VÄLDANS så god mat! Johan hade chefat ihop Pulled Pork. Sååå himla gott med goda tillbehör.
Pulled Pork, vet inte var Johan tog sitt recept ifrån men det första som kom upp när jag googlade var från Ica och det låter väldigt likt så som Johan beskrev sitt förfarande i köket:). 
Klicka in här för recept, det ska jag göra nån dag och testa själv. Som sagt jättegott!
Härligt gula och saftiga apelsiner till....
...glass och sagolikt god kolasås. Proppmätt var bara förnamnet efter den middagen och som sagt, planeringen får vi fortsätta med en annan dag:)
Showdans och mys till semifinalen i Mellon.
Skönt med ett svalt golv att svalka sig mot:)

Trippelsmarrig Kladdkaka

 
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt svalna något.
Rör ihop socker och ägg.
Blanda ner de torra ingredienserna, vispa inte då kan kakan bli torr.
Bred ut hälften av smeten i en smörad och bröad form med löstagbar kant.
Klicka ut kolakrämen och toppa med resten av chokladsmeten.
Grädda i ca 20-30 minuter. Som alltid med en kladdkaka så ska den fortfarande var lite lös i mitten när du tar ut den, det stannar tills sig när den svalnar.
Smält chokladen och rör ner ett par dl Rice crispies och bred över den på kladdkakan.
Ställ svalt till servering.
Ser ju inte helt otokigt ut, eller hur?!
 

EnergiBars

Prövade idag att göra egna energibars för att ta med på lovet. Bra att pyttsa i om det behövs energi i backen.
Receptet är från Maxiköket.
EnergiBars 
ca 10 bitar (eller fler om man gör mindre)
1 dl fiberhavregryn
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl russin
1/2 dl torkade blåbär
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl kanel
1 msk kakao
2 msk flythonung
2 äggvitor
Sätt ugnen på 125 grader.
Blanda alla torra ingredienser och rör sedan i honung och äggvitor.
Klä en avlång brödform med bakplåtspapper. Lägg ner smeten och pressa ned den ordentligt.
Grädda mitt i ugn i ca 10 minuter.
Låt kakan svalna av och kyl den innan den skärs i bitar.
Full med energi och fri från konstgjorda medel.
Sen om den passade min smak eller inte...... Tror faktiskt, tro det eller ej, att den nog varit bättre utan kakao. Sen är ju inte jag så förtjust i honung. Men det är ju min åsikt förstås:)
 

Brieost med rostade frön

Skär rumsvarm Brieost i ca 1 cm kuber.
Rosta 1 1/2 - 2 dl pumpakärnor, 1-2 dl solrosfrön, 1 msk sesamfrön tills de är gyllenbruna.
Tillsätt ca 1/2 tsk salt och chiliflakes efter smak. Jag strösslade nog ner ca 1/2 tsk, men man kan nog dra på med lite till.
Vänd runt Briebitarna i frö blandningen och lägg upp på fat.
Nähäpp, nu har jag inte tid med det här. Ska ta med fatet och åka upp till Carlsson- Petterssons på middag och festplanering.
Hej hopp!

Chokladtryffelkakor

Står lite fel i receptet....kavla ca 5 mm tjockt. 5 cm blir svårt:)
 
 
 
 
 
 
Mums!

RSS 2.0