Adventskalender

Varje år har vi adventskalender. I ett par år har vi kört en latis-variant med köpt chokladkalender. Men i år har jag fyllt vår fina gröna med olika gottor.
Skumtomtar, lakritspipor, 10-kronor både riktiga och choklad.
Happy advent!

Nötchokladrutor - recept

Nötchokladrutor 
1 1/4 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
100 g smör
1 1/2 dl socker
1 ägg
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
Blanda mjölet med bakpulvret.
Rör matfett och socker pösigt. Tillsätt ägget och sikta i kakao och vaniljsockret. Rör i mjölblandningen. Bred ut smeten på ett smort (oops, det glömde jag men det gick bra ändå) bakplåtspapper i liten långpanna.
Garnering 
1 1/2 dl hasselnötter och sötmandel
Grovhacka nötterna och strö över kakan.
Grädda genast mitt i ugnen ca 15 minuter.
Skär kakan i rutor medan den ännu är varm.
En gammal hederlig supergod kaka som man glömmer bort. Jag kom på att jag skulle baka den bara för att jag såg den på "Kupan"när vi var där och fikade härom dagen. 
Ps. Har ni inte fikat på "Kupans" secondhand så gör det! En stor, god räkmacka 40:-!!!!! Den kostar det dubbla på stans "inne"cafeér och är inte nåt godare där. Och så vet man att här går pengarna, åtminstone en del av pengen, till välgörande ändamål, det är fint:)
Fick smarra kakan när en kär gammal barndomsvän kom på besök idag.
Blev en chokladchock! Orkade inte ens äta upp som små stackars kakorna...Måste definitivt baka några kakor utan choklad också till jul:)
Slänger med en fin liten teckning som Måns gjorde idag:) 
BÅT med flaggor och kapten!
 
 

Honung - & Ingefärslax med Olivbulgur - recept

Hittade ett recept på fiskpaketet jag köpte idag. Gjorde om det lite, tog fetaost istället för chevre för att vara säker på att barnen skulle äta den:)
Honung - & Ingefärslax med Olivbulgur 
4 port
4 bitar lax
1 bit finriven ingefära, ca 20 g
2 tsk honung
1 tsk salt
100 g fetaost (eller chevre om man tycker om det)
Blanda ingefära, honung och salt. Bred ut det på laxen som du lagt i smord ugnsform. Smula över osten. Kör i ugn på 200 grader i ca 12 minuter.
 

3 dl bulgur kokas i 
6 dl hönsbuljong i antal minuter som står på förpackningen.
Hacka 4 salladslökar, el ca 2 dl purjolök som jag hade, och oliver.
Blanda ner det i den färdiga bulguren innan servering.
Servera tillsammans med Ajvarkål. 
Riv en liten bit vitkål och en rätt så stor morot.
Blanda ett par dl creme fraiche och ca 1 dl mild Ajvar Relish med ca 1 tsk Vegeta (smaka,smaka,smaka för att känna om det blir bra).
Blanda runt kål och morötter i röran så att allt blir ordentligt blandat. 
 
I familjen blev det delade meningar om hur gott eller inte det var. Det mesta beror på om man gillar ingefära eller inte. Jag älskar ingefära och tyckte det var så gott att jag absolut kan göra rätten igen.
 
 
 

Senaste veckan

Jag har inte varit så flitig att skriva inlägg de sista dagarna...Det beror både på att det har varit lite trixigt att skriva med min opererade hand och att jag inte fotat så mycket.
Sammanfattar dagarna lite i text och några bilder för den som är nyfiken:) 
Har äntligen satt fast Pelles underbara fåglar, som han ritade ifjol, på svart kartong som sen ska in i ramar. 
 
Jag älskar dom! 
Måns blev inspirerad att klippa och klistra han med:) 
Promenader var och varannan dag har varit prio ett. Här är jag ute med mamsen:) vi gick till en av Svartsjöarna. 
Vi har haft kusin Elvis på övernattning och då blev det fotbollsmatch mitt på sena kvällen i snö och strålkastarljus! 
Härligt! Själv öppnade jag fönstret, knäppte kort, skyndade mig att stänga ute blåst och kyla igen. Brrr....men dom kom in glada och med rosiga kinder.
Tog en dag med fina grannen och delar av våra barnaskaror. Besökte julmarknaden i Bjärme där vi köpte rökt fisk och fikade årets första skinkstut, yammie! Sedan bar det av mot Pingstkyrkans loppis, Barnens Hus(eller Land heter det visst nu..) och så blev vi övertalade att stanna till på Max för sent lunchintag:)  
Där fick man ansiktsmålning om man ville och en godipåse som tack. Första gången Måns gått med på nåt sånt:) Grrr...jag är en tiger.
Pelle tog en "coolare" variant...vad gör man inte för en gratis godispåse! 
Har även hunnit med en promenad med min kollegas hund, Frans. Olle skall få låna honom lite mellan varven och träna fågeljakt!  
Frans är en Weimaran som har lite läskiga ögon tycker jag. Mats och jag följde med på första turen i skogen men nästa gång kanske det blir Olle & Frans på tu man hand:)
Har med hjälp av Måns så har jag fått till supergoda Dumlekakor. Självklart så har vi fikat...typ varje dag:) både med familj, släkt och goda grannar. 
Ja, det var väl veckan i korta drag. Lagat mat har vi också gjort men inte nåt så rafflande;) så att det varit värt att hamna här på bloggen.
 

Saffranskaka - recept

Idag hjälpte Måns mig att baka en god Saffranskaka. Jag är ju fortfarande lindad om högerhanden och svag så vi hjälps åt så gott vi kan och det gick bra:)
Receptet heter i min pärm "Dagis-Mias Saffranskaka" och är ett recept som jag fick av Olles "dagis"- fröken för en sisådär 15 år sedan. Minst en gång per år gör jag den, och inte enbart till jul. Det är gott med saffran andra årstider också tycker jag.
2 ägg
1 1/2 dl socker
100 g smält smör
1 1/2 dl fil / gräddfil / kesella
2 påsar saffran
1 tsk kardemumma
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
russin
Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner smör, fil, stött saffran och kardemumma.
Blanda och rör ner mjöl och bakpulver.
Smöra, bröa en form och lägg russin i botten(så hamnar de överst på kakan när den vänds).
Grädda nederst i ugn i 175 grader, ca 40 minuter.
Låt kakan svalna lätt innan den stjälps upp. Sikta florsocker över.
Månsson å jag drack te och mumsade ljummen saffranskaka tillsammans med pepparkakor.
Måste börja julmysa nu!

Enkel lunchmat

I ett par dagar har jag käkat en superenkel lunch som är jättegod!
Köpte en påse blandad sallad, olika kål och purjolök. Gott att steka i olivolja så den mjuknar. 
Stek sedan Halloumiskivor och servera tillsammans med rostade frön och creme fraiche.
Gott, nyttigt och enkelt!
 
 

På promenad...

...hem från Guldkusten. Idag gick Mats och jag genom skogen ner och hämtade Måns. 
Jagis....:) 
Bus på snöfri mark i mitten av november, inte illa! 
Underbart väder.
Lite lift sista biten innan det är dags för...
...vila och påfyllning av energi:)
Med storslagen utsikt över fjällen och Storsjön.
Isbelagda vattenpölar inbjöd till "skridsko"-åkning.
 
 
 

Räv - del 2 :)

Nu när reeeven ändå e död och stel så är det väl lika bra att bojsen försöker flå den och ta reda på skinnet. Dom har läst på hur man gör så vi får väl se....
...men det är likväl inget jag gillar.....skyndar mig härifrån!
 

After Eightkaka - recept

After Eightkaka

100 gram smör
100 gram after eight-plattor
2 dl socker
2 ägg
2½ msk kakao
2½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver

En hel del saker kan man göra med vänster hand har jag upptäckt men inte allt. Här är det Isak som får hjälpa till för att sen få slicka smeten som blir kvar....kallas att muta sina ungdomar till umgänge;) och det är fullt lagligt!

Glasyr:
100 gram after eight-plattor

Smält smöret och ta bort från värmen. Låt after eighten smälta ner i smöret. Vispa ihop ägg och socker. Tillsätt även smör/chokladblandningen i äggvispet och rör noga. Blanda samman mjöl, kakao och bakpulver, häll sedan ner i den andra smeten. Rör runt. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten (ca 21cm i diameter.) Grädda mitt i ugnen i 18-22 minuter i 175graders ugnsvärme. Ta ut kakan och lägg på after eight-plattorna. Stoppa in i ugnen i ca 5 minuter, tills mintgodisarna smälter. Ta ut ur ugnen och bred ut den smälta chokladen med en sked/kniv.
Låt svalna, allra helst över natten i kylskåp. Servera med vispad grädde, glass eller som den är. Vilket som är toppengott!
Jag skar kakan i 2 x 3 cm munsbitar. 

Indisk kycklinggryta med gult ris - recept

Indiska smaker, spiskummin, koriander, ingefära, vitlök, kardemumma...
 
 
Receptet är från nyaste Mersmak - Coops medlemstidning.
Doftade jättegott i köket när vi lagade maten.
Det är ju inte självklart att alla gillar den här smakkombinationen. Hos oss var det delade meningar. Nån tycker verkligen inte om russin tex, men då får den personen pilla ur dem. Jag vill inte låta bli att laga olika smaker bara för att någon inte är så förtjust i den. Man ska ju träna sina smaklökar ett 20-tal gånger innan man lär sig gilla det man har svårt för, sägs det.
Mats och jag slogs iallafall om sista såsen och riset, mums!
 

Dumlechokladbollar - recept

Eftersom att jag är "en-handad", kind of...så är det perfekt med bakkunniga barn som gärna hjälper till!
Pelle och jag gjorde Dumlechokladbollar till lördagsgotta idag. Vårt grundrecept på Chokladbollar hittar du här!
Sedan choppar du Dumlekolor i små bitar.
Och choppa, det kan jag inte med vänster hand kan jag säga:) 
Så Pelle choppade, rullade och tränade matte! Perfekt att träna matte när man bakar och lagar mat. Här blev det mest tvåans tabell eftersom vi dubblade receptet:)
Jag satt mest på en stol och vevade runt bollarna i kokos.
Voilà!! Supersmarr blev det!!!!
 
 

Hattparad:)

 
 
Fredagsmys i soffan.
 
 
(Släng-) Puss på er! så här på lördagskvällen!! Strax är det dags att mysa i soffan igen!

Rävjakt

Äntligen var han fångad, Mickel Räv. Tyvärr inte så tidigt som vi hade velat...
...häromdagen upptäckte vi en skadad räv på vår lägda. Barnen var inte sena att kasta sig ut i mörkret efter skolan med pannlampor för att spåra upp den. Vi ville ju inte att den skulle plågas i onödan. Dessvärre så kröp den in under ett uthus och där stannade den kvar, såklart.
Olle tog t o m med sig en klasskompis hem och hans jakthud för att se om den kunde få ut honom men icke. Igår när de kom dit så låg den död och de kunde få fram den. Det är så himla hemskt att veta om ett djur som plågas till döds. Man får ont i hela hjärtat. 
Men jag ska inte sticka under stol med att jag blev glad för barnens skull att de fick tag i den, som de irrat runt i mörkret och letat.
Nu återstår att se om Olle kan flå den och bereda skinnet för att behålla det. Spännande fortsättning följer:)

KÄRLEK

Ikväll känner jag bara en överväldigande kärlek över att vi har friska barn. Att ha alla fyra i vardagsrummet som myser ihop på olika vis och är sams...men just att de är friska.
Tror att vi alla ibland behöver få oss en liten påminnelse över hur bra vi har det. Att vi ska vara tacksamma för det vi har.
Just idag är jag extra tacksam och jag skickar all min kraft till våra vänner som har det extra tungt idag!
Tänker på er varje minut och önskar att allt går bra. KRAM!
 
 
 
 

Längtar...

Inte för att jag vill framhäva mig själv som en mästerkock....men det är onekligen så att jag saknar min lunch på jobbet....

Kakbua 2013??

Har fått frågan om jag kommer ha öppet i Kakbua i år igen. Dessvärre så blir det ett uppehåll med det eftersom jag är sjukskriven. Hoppas ni hittar goda kakor och julmys någon annanstans i år. Men ni är hjärtligt välkomna nästa år om vi har öppet då:)!!

Sockerkaka - recept

Med assistans från Mats så fick vi idag nybakt sockerkaka till fika när barnen kom hem. Mys med tända ljus inne och ute är viktigt. Jag vill att det skall kännas mysigt och hemtrevligt när barnen kommer från skolan. Jag vill att de när de blir äldre skall känna den känslan när de känner doften från en nybakt sockerkaka! Mamma - Mys - Mums:) 
I vårt hus bjöds det nästan alltid på sockerkaka när jag var liten (och stor för den delen..) Det sitter som i väggarna.
 

Vicke veder!

Har bestämt att utnyttja dagen nu när jag blir hemma. 
Tex till att ta långpromenader i den vackra vädret. Kolla Oviksfjällen! Helt gnistrande vita:)
Väl hemma igen så tittade fina Hanna in med blomma & vin från kollegor, barn och föräldrar som önskar mig lycka till med handen. <3 Tack fina ni!

Nyopererad

Ja, mina vänner. Nu är jag nyopererad och jag tror att det kommer bli lite glest med inlägg här i några dagar innan handen börjar kännas ok. 
Har opererat Carpaltunneln så jag ska slippa domningar i handen, högerhanden. Och att köra pekfingervalsen med vänster tar tid!
Ni få läsa gammalt "prat" och gamla recept här så länge:)
Kram på er! 
 

Härligt att vara ute!!

Pelle kör en egen variant på trädfällning.
Medan Måns använder sig av sågen.
Barnen har varit med momma nere i grusgropen idag och röjt lite sly och byggt iordning bron över bäcken.
Här var jag när jag var liten tillsammans med min farmor och växtfärgade garn, låtsasfiskade och bara var. Roligt att mina barn får en egen koppling till samma ställe. 
Olle och jag hade tagit en långpromenad och hade strax innan det här stått öga mot öga, bokstavligen, med en älgko och hennes två kalvar! Shit vad häftigt det var, höll nästan på att kissa på mig av spänning. Vi var ca 10 meter ifrån dem när de kom gående förbi där vi satt ihopkrupna i skogen. Men när Olle sakta reste sig och började låta som en älg, så tittade hon på oss(jag var säker på att kon nu skulle göra ett utfall mot oss och vi skulle bli omkullsparkade) så sprang de åt andra hållet. Vilken upplevelse!
På vägen hem upptäckte vi att det var tösnö, lagom för att få till en....
...snögubbe.
Lite trixigt att få fast ögonen.
Där satt den!
Olle på promenad med lilla momma<3
 

Farsdagsfika utan far

Idag på självaste Fars dag så hade vi ingen far hemma. Han har spenderat heglen tillsammans med polarna i Åre...inget synd om honom:) 
Som tur är så har vi ju andra fäder att fira med. Svärföräldrarna och mammsen och pappsen dök upp med tårtor så vi hade en hel massa gott fikabröd.
Nygjord Trollmüsli i fina burkar och pärlplatte-underlägg  fick bli present idag.
Som tur var så kom Mats hem på eftermiddagen i sällskap av Calle så vi kunde äta en god middag ihop:)
Klyftpotatis och en gryta med fläskytterfilé, soltorkade tomater, oliver, chilisås mm smaskade vi på.

En stund i skogen

Grusgropsvägen. Den har jag gått många gånger. När jag var liten gick vi där när vi skulle hämta vatten att dricka från kallkällan när vi bodde i sommarstugan. Olle gick samma väg och gjorde detsamma när Isak skulle döpas. Då hämtade Olle, momma och moffa Isaks dopvatten i en liten mjölkkruka från "vår" kallkälla.
Härbret längs vägen ner är min momma & moffas gamla som är hitflyttat från Hackås.
Idag hade vi risdragning på schemat, trots att det inte är sista april på gång. Snällaste pappsen gallrar ju i våran skog och i närheten av gården så är det fint om man får bort allt ris. 
ALLA hjälps åt!
Det sprakar härligt när det börjar brinna.
Det är nåt visst med eld...
...man blir som drömsk i blicken!
Isak kvistar det som är lite grövre så vi kan ta rätt på det till våren och göra ved av det.
Moffa å Måns vaktar elden.
Olle hivar lätt upp kvisten på högen som växer fort.
När första brasan brunnit ner så kommer momma med korvkorgen och vi grillar korv till lunch. Pelle och kompis passar på att få sig lite ny kraft.
MYYS!
Härligt att äta korv ute i skogen vid en eld. Lite kallt om fingrarna dock.
Kaffe och pepparkakor till alla snälla:)

Lite ta våndera om laurdan

Månsson testar smeten till browniesarna:) i myspyjamas!
Ser gottigt ut! Hoppas den blir lika god som Hannas. From nu så får den heta Hannas Brownie istället för Supergoda Brownien som jag gav er recept på härom dagen utan att jag testat att baka den själv. Men jag hade ju smakat den!! Och därför var jag tvungen att baka en egen idag. Måste nog stoppa det mesta i frysen tror jag så inte den tar slut direkt:)
Gjorde även de goda müslibullarna så vi har smarriga mackor till frukost imorgon.
Tog en sväng förbi lon där det är stiltje nu.
Måste känna in känslan, så jag slår mig ner en stund för att bara drömma mig framåt i tiden när de har vackra handledarna (heter det så??! Handledsstänger kanske...) har kommit på plats och fyller sin tänkta funktion. Att leda fikasugna människor in och upp till cafédisken där man ska kunna beställa sig en god Jordärtskocksoppa med nybakt Honungsbröd till. För att sedan slå sig ner vid ett mysigt bord och läsa en bok, prata strunt med varandra, lyssna på musik & filosofera. Sedan kanske man tar en promenad genom vår skog för att komma tillbaka och avsluta sitt besök med kaffe och en bit Äppelkaka med havrecrumble.
Tänk om dessa gamla brädor kunde berätta sin historia! Hos mig ska dom få leva vidare och kanske, kanske nån gång, nånstans, så kommer de kunna förtälja sina hemligheter för mig:)
 

Snäll Kycklingcurry - recept

Här kommer ännu ett recept från boken "Kökshjältar".  En jättegod kycklingcurry.
Om man vill göra den lite mindre snäll så kör på med lite mer curry och kanske lite cayennepeppar.
Blunda och känn doften från lök som fräser runt i smör och curry! Kan inte bli annat än gottt!
Vill du ha lite bra musik medan du kockar så klicka in här och lyssna på Kelly Clarkson.
Servera Ädelostbroccoli till.
Mojjsa sönder ädelost tillsammans med creme fraiche. Krydda med salt och peppar. Yammie!!

Müslibullar - recept

Vill ni baka ett gott bröd i helgen så testa det här!
Hör av er om texten är för liten så skickar jag den i skriven form:)
Smarriga, nybakta, varma och fluffiga!

Lammfrikadeller i tomatsås - recept

Till fredagslunch idag så åt vi goda frikadeller på lamm. Jag hade aldrig testat det men det var gott. Tycker man inte om lammsmak, för den känns, så ta fläskfärs istället.
Simpla ingredienser + lite kärlek = GOTT!
Jag serverade pasta till. 
Receptet är taget ur den fantastiska kokboken "KÖKSHJÄLTAR" skrivna av Karolina Sparring och Jens Linder som jag faktiskt träffat och lagat mat tillsammans med:)  Foto är av bla Karin Alfredsson, Östersundstjej! Vill ni se det så klicka här! Ni som följt min blogg ett tag har säkert redan läst om det mötet.
 

Bara....vackert!

 
 
 
 
 
 

Supergoda Brownien - recept

Den här kakan är från ett recept på Coop. Jag fick smaka den på jobbet där en förälder hade bakat, sååå god den var! Ska se om vi får tid att baka den i helgen själva...
ca 25 bitar
man kan göra dem riktigt små då de är mäktiga MEN efter nån minut klarar man att ta en bit till, eller två!
  • 200 g smör
  • 4 dl strösocker
  • 3 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk torkat pulverkaffe
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 ägg

Glasyr

150 g mjölkchoklad i bitar

2 msk starkt kaffe

4 msk kakao

1,5 dl florsocker

100 g rumsvarmt smör

Topping

25 g hackad choklad

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader.

Smält smör och socker tillsammans i en kastrull. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.

Häll ner smör- och sockerblandningen i de torra ingredienserna och vispa ihop. Tillsätt äggen och vispa till en jämn smet.

Häll smeten i en form med bakplåtspapper (25 x 30 cm) eller i en rund form (cirka 28 cm i diameter). Grädda kakan mitt i ugnen på 150° i 20 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna i 30 minuter.

Glasyr

Smält chokladen till glasyren i ett vattenbad med kaffe och kakao. Vänd ner florsocker och smör i chokladen och blanda ihop till en jämn smet. Bred ut glasyren över den svala kakan och toppa med den hackade chokladen.

Topping

Låt kakan stå i 15 minuter innan servering så att glasyren hinner stelna.

Lycka till till både er och mig;)!


Lergrytebröd - recept

Lägg lergrytan i blöt över natten. Olja in både neder- och överdel med tex olivolja.

Smula ner 50 g jäst i degblandare. Tillsätt 1/2 dl olivolja, 2 tsk salt och 5 dl fingervarmt vatten. Rör tills jästen lösts upp.

Ös ner ca 12 dl vetemjöl, ta inte i allt på en gång utan knåda degen först så ser du om det behövs allt. Degen skall vara lite kletig.

Låt jäsa i bunken i 1 timme.

Vänd ner degen i den inoljade grytan, strö över solrosfrön/pumpakärnor.

Lägg på locket och ställ in i kall ugn. Vrid på ugnen till 200 grader och låt gå i 1 timme.

Ta ur brödet ur grytan och låt kallna på galler under duk.

Duka upp det varma brödet med smör, ostar och... 
...en god Chili con Carne.

Saffransrutor med mandelmassa - recept

Vackert röd saffran behövs till denna variant på lussebullar.
Ja, visst det är lite tidigt...men är man sugen att tjyyyvstarta advent så går det så bra så!
Receptet är taget ur en gammal "Hembakat"-tidning.
Full fräs på assistenten....å då menar jag inte Måns:)
Kolla, det ser ut som traktorspår! :)
Ett tips! Gör inte som jag, dubbel sats och sen grädda dem i varmluften. OM du gör dubbel sats, så grädda dem var för sig. Blev lite torrt och hårt i botten...
Väldigt gott blir det med mandelmassan. Jag skulle kunna tänka mig att göra dubbel sats av det nästa gång:)
 

Halloweenmiddag + recept på kladdkaka

Eftersom att vi har en Halloweenfantast i familjen så måste i göra lite halloweenigt hemma. Köpte en pumpa med batterilyse i till honom häromdagen. 15:- kan jag lägga på halloweenpynt men där går gränsen;) 
Fladdermössen köpte vi för flera år sedan och dem måste vi såklart ta fram. 
Buuuhhuuu! 
När vi skulle ner till mamma och pappa på middag igår så ville Måns ta med sin pumpa. Momma kanske inte hade nån och då skulle vi ju bli utan... 
Fick en sagolikt god förrätt med rökt fisk på smörstekt baguette. 
Koke peran. 
Söndagsstek med sås och kokta grönsaker, köttbullar. Gott! 
Mätta och belåtna! 
Här har Måns och Pelle varit ut i momma & moffas härbre och hämtat in ett litet paket och brev som tomten lämnat där;) 
"För att du Måns var så duktig och snäll och skickade dina nappar till tomtenissarna...."
När Måns skulle sluta med napp så gjorde han ett paket av dem som vi la i härbret där vi vet att tomten brukar hålla till! Måns ville ge dem till tomtenissarna:) Nu hade Tomten har gett honom ett paket och lämnat en önskelista som han kan fylla i och lämna tillbaka till honom(tomten) innan jul som tack!
Läskig kladdkaka fick vi till efterrätt. Den är mycket mäktig så en "tårta" räcker till många! 
Halloweenkladdkaka 
175 g smält smör
200 g Marabou mjölkchoklad - smältes ner i smöret
2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 dl salta jordnötter
Blanda ner allt i smör-&chokladblandningen. Rör om ordentligt och häll i smord ugnsform med löstagbar kant.
Grädda i ca 15-20 minuter på 200 grader.
 
Glasyr:
1 1/2 dl vispgrädde kokas upp. 
Blanda ner 150 g mörk choklad så det smälter och rör sist i 1 msk smör. Rör smeten blank.
Om man vill få en mildare glasyr (den med mörk choklad blir ganska stark och bitter) kan man smälta nougat och breda över. Strössla på lite jordnötter som dekoration.
Och vill man ha den så här halloweenig så kan man göra el köpa maränger och pensla på smält choklad till ögon och mun. Eller så gör man det på marshmallows.
 
 

RSS 2.0