Tid för eftertanke!

I går kväll när jag satt vid datorn så hamnade jag på Youtube och detta klipp, Susan Boyle. Klicka in där och njut av fantastisk sång! Men titta och lyssna även på publiken och juryn, före och efter uppträdandet.
Det gör en verkligen påmind om att man inte skall döma en människa utifrån utseendet!
Kramkram

Vackra koppar

Har suktat efter dessa ett tag men idag slog jag till. Otroligt vackra koppar från Gefle. Köpte en kopp med fat för en femma förra veckan och idag tog jag alltså och köpte även dessa trots att de kostade något mer per styck...
De blir härliga att servera kaffe i på cafét.

Lunch på Guldkusten

Idag stod Majssoppa med Morotsbröd på menyn.
Hacka lök och vitlök som du fräser i smör tillsammans med finhackad chili el lite chilipulver. Lägg i en grönsaksbuljongtärning.
Ös i frysta majskorn och grädde, låt koka i ca 10 minuter. Mixa med mixerstav. Passera soppan genom en sil så du slipper alla skal, blir mycket godare så. Kolla av konsistensen om det behövs mer vätska el om det behövs redas med maizena. Smaka av med S & P.
Nybakt morotsbröd är gott till.
5 dl mjölk, 37 grader
1 pkt jäst löses upp i mjölken
2 tsk salt
2 msk flyt-honung
3 dl finrivna morötter
13-15 dl lantvetemjöl (jag tog rågsikt och vetemjöl)
Blanda några minuter i maskin och låt sedan jäsa i 30 minuter. Tag upp på mjölat bord och knåda lite. Forma tre limpor eller små bullar som får jäsa 20 minuter till. 
Pensla med uppvispat ägg och strö över flingsalt och solrosfrön. Grädda 15-20 minuter i nedre delen av 225 gradig ugn. Lägg över på galler under bakduk för att svalna något innan du skär upp skivor som du sedan äver med Bregott och god ost!
Medan du kockar och bakar så lyssnar du på den här :)
På Guldkusten serverar jag varje dag en salladsbuffé som barnen plockar ifrån och äter innan maten. När vi äter soppa, som idag, så äter vi även keso eller messmör på mackorna för att få i oss lite extra proteiner:)
Smaklig Spis!

Dagens projekt

Tog och satte tyg på två pallar som stått i hallen en vecka och tagit plats....får se om vi ska använda dem själva eller om de kommer säljas på Lilla Soppcafét...
Fast när man lyssnar på den här kan man ju inte sitta still på några grå tråkiga pallar. Nä, då vill man upp på färgglada bord och daaansa!! 
Hrmm, ja, tillbaka till verkligheten;)
Mina fina pallar förvandlades några minuter efter färdigställandet till...ja ni ser rätt, suck...vallningsbod.
Har även tvättat ett tjog med ägg. Våra små hönor börjar komma igång med sitt värpande igen:) Tror faktiskt jag skall ta med ett gäng på jobbet och sälja imorgon.

Fotafotafotafotafota

Började söndagen med en tur till Jeppes arbetsplats. Hade fått nys om att det var extrapris på "min" kamera, den jag suktat över i typ 15 år! Nu var det dags att slå till:)
Tadaa!!
En Canon EOS 100D. Nu ska här fotas, börjar med något så spännande som söndagsmiddan
som idag bestod av rester från Guldkustens Ugnspannkaka med bacon från förra veckan....tur att man kan få köpa "färdigmat" när kocken hemma strejkar;)
Uppstekt med en massa smör så blir det supersmarrigt!
Har tillbringat en hel del tid vid symaskinen idag
Blev en kudde till. Tygerna är gamla kläder och gamla tyger från olika loppisar(tvättade såklart) och från Mats mormors tygförråd.
Har även försökt mig på att bygga ett kakfat av gammalt porslin:)
Tänk vad vackert porslin de gjorde förr. Finns fint nu oxå men det är något speciellt med det gamla lite skira mönstren... Skall tillverka några som blir till försäljning i Lilla Soppcafét.

Ljuva lördag

Sovmorgon, en stor kopp te
Fjällfil med frön, kanel och ingefära. Skönt med en slappar morgon.
Månsson lassar in kall (blä..) risgrynsgröt
Vi njuter av att titta på alla små fåglar som äter utanför vårt fönster. Hmm, med all den här snön är det inte direkt några problem för en katt att titta in i stugan och ta sig en mumsig pippi!
Nu har vi myst och ätit så då är det väl bara att rocka på;)
Tog en stund för lite fix ute i vårt kommande Lilla Soppcafé där jag satte hyllpapper och kantspets i ett skåp.
Lite gulligt blev det allt
Rätt var det var så plingade Isak i vår "matklocka" ute. Han hade minsann bakat smarriga chokladmuffins. Vicken kille!
Tog och bakade lite jag oxå:)
Hjärtliga Chokladkakor till Cafét
Tog och sydde klart min första kudde som också skall säljas i cafét. Tror det blir ett billigt andrahands-exemplar eftersom "sömmerskan" måste jobba in sig lite;)

Fredagsmys

För en stund sedan sladdade en bil in på vår gård. In stormar en förälder på Guldkusten med en hel trave chokladkakor!! Det var nämligen så att igår hade jag det lite besvärligt på jobbet. Jag måste ha klagat väldigt eller så har jag dresserat dem väl;)det är inte alla som får tröst-choklad hemkört!
Avloppet i köket hade satts igen och när vi rengjorde det så upptäckte vi att det även var trasigt = gick inte att sätta tillbaka. Det resulterade i att jag hela dagen med all disk det blir, fick stå och ösa slaskvatten-hinkar(det som diskmaskinen spottade ut efter varje körning och allt annat sköljvatten). Det blev ett antal litrar... Har faktiskt träningsvärk i axlar och överarmar idag...tyvärr så säger det väl en hel del om att det verkligen är dags för Pilates igen!! Vilken tur att det började i veckan:)
Nä hörrni, nu ska jag sätta mig framför Tv:n och äta lite "bappelsiner"...och kanske lite choklad:)

Fredagslunch

Tacokryddad Rotfruktsgryta

ca 4 personer
2-3 morötter
2 palsternackor
4-5 fasta potatisar
1 gul lök
1 msk rapsolja
1 1/2 brk krossade tomater
3 dl vatten
1 påse tacokrydda
4-5 stänger blekselleri
1 brk majskorn
S & P

Skala och tärna rotfrukter och lök. Fräs dem i oljan i en kastrull. Tillsätt tomaterna och vattnet. Koka i 5 minuter.
Skiva sellerin och lägg den i grytan tillsammans med tacokryddan. Koka ytterligare 10 minuter så rotfrukterna blir mjuka.
Lägg i majs, salta och peppra.
Servera grytan med nachos och om man vill så servera med en klick creme fraiche eller gräddfil.

Som alltid så utgår jag från receptet men sen blir det på mitt sätt:)
Jag rev alla rotsaker grovt, och jag använde hela burktomater som jag mixade först, blir godare smak av dem tycker jag. Hade i mycket mindre blekselleri för att den "passar inte min smak" som barnen på GK så fint säger.
Vattnet hoppade jag över för att det inte skulle bli så blött.
Smaksätt gärna creme fraiche med vitlök och så kan man med fördel servera med riven ost.

Om du får gryta över så är det en suverän grund till en god soppa. Mixa, späd med vatten/grädde och smaka av med extra kryddor. Baka att gott bröd till.

Ny utmaning

I går fick jag ett trevligt samtal. Det var ordföranden för ÖMCK som ringde och frågade om vi kunde ta emot "knuttarna" på en onsdagsfika i sommar:)

You bet, we´re in!
Har tänkt att jag ska fråga dem om de skulle vilja åka hit men tänkt att de nog inte uppskattar att köra hoj längs vår knöliga väg. Men tydligen så tycker de att det är ok:)
Blir kul att få ta emot dem den 22/8. Ni utan motorcykel och veteranbil är även ni Välkomna om ni vill fika lite gott och titta på coola hojjar. Ska nog hitta på någon musikalisk överraskning tills dess också.
Onsdagen innan, 15/8, kommer Veteranbilklubben hit på sin årliga fikakväll, så det blir fullt upp med event dessa två veckor på Nygården. Skoj, hoj...hahaha, torr-humorn kunde inte låta bli;)

NOSTALGIDANS 2012

Här kommer en liten bildkavalkad från vår NostalgiDansförra helgen...Rock on!
Eftersom min stooora bil var trasig så fick vi ta Monicas liiilla bil..proppad med packning och tre fnittriga tjejer rullar vi mot Erikslund på lördag förmiddag.
När vi kommer fram så går vi på rutin:) nån dukar...
...nån fixar välkomstbord och fotografier....
Så anländer Perikles
Packa upp alla instrument, fixa iordning alla sladdar, soundchecka...
Dags att sätta igång med käket...
Ingen konst att rodda ihop maten när man har bra musik som sällskap...och goda vänner!
Å chipp chilivipp är klockan middagsdags...svetten lackar men det är nu det roliga börjar:)
Fullt med matglada människor vid borden, massor av kackel och surr mellan kända och okända.
I år hade Perkarna även ordnat ett musikquiz, de spelade låtar och gästerna fick svara. Den som hade flest rätt vann en kryssningsweekend med Birka Cruises! Grattis Laila!!
Klockan 21 belamras golvet av alla dansentusiaster...närmare bestämt 500 stycken!!
Många av ansiktena är goda vänner,andra ytliga bekanta, andra helt okända.
Dags för paus, fika och lite andhämtning både för dansgäster, bandet och arrangörerna:)
I logen samlas vi, bandet med vänner och anhöriga för lite "mellansnack".
Ingen rast och ingen ro, dags att fortsätta den fantastiska kvällen!
I dansens virvlar...
På scenen i år hade vi sällskap av en ung tjej som sjöng och dansde från klockan 21-01.30!! Fantastiskt vad hon höll igång, antar att hon sov gott på söndan;)
Som alltid så avslutas kvällen med ett lååångt hårdrocksmedley. Då röjer vi kan jag lova. Kommer lägga ut ett Youtube-klipp här när vi fått till det.
Sedan är det eftersnack, varmkorv, puss å hej, 15 mil i bil, sen är det GONATT!
Leendet på läpparna är nästan kvar när man vaknar 5-6 timmar senare och så tänker man: Shit, är det verkligen ett helt år innan nästa gång?! Och blir det nån nästa gång??!

Recept på vår onsdagslunch


Ser smarrigt ut va?!...Nä, det var riktigt tråkigt både i färger och konsistenser när jag blandade ihop smeten till våra Fiskbiffar idag. Som tur var blev det inte tråkigt när de var klara:)

Till 4 portioner
600 g fiskfilé
1 stor gul lök
1 ägg
1 dl kall, kokt quinoa
1 dl havre/soja el vanlig mjölk
5 små anjovisfileér
2 msk hackad gräslök
rapsolja till stekning
Hacka löken fint och fräs den mjuk i lite smör. Hacka anjovisfileérna och gräslöken. Kör fiskfileérna till en färs i en matberedare eller mixer. Blanda ner ägg, quinoa och mjölk. Krydda med S & P och blanda i anjovis och gräslök. Rulla små bullar  och stek i omgångar på medelstark värme. Eller så gör du små ganska platta biffar, som jag gjorde, och steker dem i ugn på plåtar med bakplåtspapper. Snabbt och enkelt när man gör till många.
Till detta serverade jag en citronsås som jag gjorde på havremjölk, pressad citron, citronpeppar, salt och så redde jag av den med lite maizena. Kokade potatis som barnen plockade i höstas i Digernäs:)
Det är ju riktigt gott och enkelt att göra fiskbiffar, det måste vi göra oftare.

Pizzabagare

Pelle har varit hemma några dagar med tokhög feber och halsont, men igår eftermiddag efter han fått en dos värktabletter så kände han sig pigg och frisk:)
Han förvandlade sig då till en glad pizzabagare som tog upp beställning, bakade och serverade oss pizza!
En Salami- pizza varsågod!
Därefter togs det upp en beställning på kaffe "efter maten"
Ska man dricka kaffe måste man ha en kopp
Sådär, en rykande kopp kaffe serverat!
Är så fascinerad över barns förmåga att fantisera t.o.m när dom är sjuka. När man själv har feber så vill man ju inte ens kliva ur sängen....tänk er då att ta fram lite trolldeg och börja skapa med den och leka pizzeria:) Underbart!!

Middagsrecept från Nygården:)

Vi drog på med lite vitlök också. Känns lite fel att kalla det gryta, blir ganska torrt men vi serverade vitlökssås till. Blev riktigt gott!

ÄÄÄntligen!!!!

Som Gert Fylking brukar säga.
Nu har mammas symaskin gått varm hela kvällen. Min måste in på symaskinshospitalet och ses över.
Och så här blev det med nya gardiner i köket, har aldrig haft rosa där trots att det är min favvofärg men det här blev ok.
Vackert!
Nu är det vårhärligt, iallafall inne i köket. Skönt att ha det överstökat.

Finfin Söndag

Söndagar kan vara fullt av sånt man inte hunnit gjort tidigare under veckan, tvätt, läxor, pappershögar att sortera. Men det kan också vara fullt av fina, trevliga saker. Så var det idag:)
Först så fick jag sovmorgon, sedan fick jag tillfälle att baka lite. Behövde fikabröd tills vårt främmande skulle komma, det blev "sockerkaksmuffins" med grädde och blåbär.
När så gästerna kommer med så här fina presenter helt utan vidare så blir man lite extra glad! Fast den här "svampnörden" håller ju på att svämma över av svamp på hösten så hon kan gott dela med sig;) iallafall till mig som knappt ser skillnad på en kantarell och en flugsvamp...
Hon hade även med sig denna vackra tröja som hennes gudson skall få låna:)och lite annat smått och gott.Tacktack!
Vi tog oss även ett parti Chicago, kolla in Pelles och min hand...inte dåligt!
Vi har blivit riktigt biten av detta under julen och det är ett bra sätt att tänka matte/strategier för barnen. Ja även för oss gamlingar som har en segdeghjärna bitvis.
Observera poängställningen! Ska spara den här så vi kan spela klart nästa gång vi ses. Vill ju gärna fortsätta när man leder:) tilläggas kan att Monica inte spelat sedan ungdomens dagar(och det är länge sen vill jag lova) och för tjejerna var det första gången.
Hann även få upp Pelles draperi för hans dörröppning. Har haft tyget liggandes sen i somras men nu är det sytt och uppsatt!
Det är sytt dubbelt i ett "sammets"-tyg från IKEA. Eftersom vi inte kan ha en dörr där så behövdes det något som dämpar ljudet från TV-rummet lite och skärmar av allt som rör sig utanför när han ska sova. Det här blev jättebra.

En skruv lös...

Mm, jag har nog en skruv lös. Idag har jag varit ute och fixat lite i Bryggstu´n inför "Lilla Soppcafeét" som vi skall ha öppet på helgerna i mars. Jag menar inte att man har en skruv lös för att man fixar med det utan...
...det är väl mer att vissa tycker att man är lite skruvad när man som jag blir överlycklig när jag hittar sånt här i mina skåp där ute:) Kolla vilken fin sockerpåse!
Och att den dessutom innehöll en massa små lappar med omsorgsfullt knutna snörstumpar runt gjorde ju inte saken sämre. Ser ut som farfars skrivstil och det står R på varje lapp, undra vad det betyder och vad han använde dessa till?? Själv kommer jag att återanvända dem som prislappar på sakerna jag kommer sälja.
Äntligen har jag ett litet hörn där dessa snyggingar passar in. Ett bord för två...någon?!
Bort med julgardiner och in med ljusare tider
Kul att få stöka lite och möblera om där ute. Kommer inte bli många sittplatser men finns det hjärterum så finns det stjärterum säger man ju...
Vi kommer även att ha sittplatser "bakom knuten" ute, där man vid vackra vårvinterdagar kan sitta och avnjuta sin soppa eller fiskstut & varm choklad, samtidigt som du vilar ögonen på Åreskutan!

Så här i "Sveriges Mästerkock-tider"

När jag tittar på Sveriges Mästerkock eller Årets Kock så förstår jag precis hur dom känner sig när de står där och får blackout eller när de skall skvätta på sås lite snyggt på slutet och händerna darrar som asplöv....såsen flyger åt alla håll utom snyggt på tallriken...
Been there done that!
Ja, inte har jag tävlat i varken eller av dessa tävlingar men jag har faktiskt tävlat på samma stora arena, i  "Årets kock"- båsen inför en massa folk och med känt "matfolk".
2002-2003 gick jag kockutbildningen på Lernia. En fantastiskt rolig tid i mitt liv! Det var jobbigt, svårt, roligt och helt galet stundvis...på ett positivt sätt oftast. Lärde känna flera underbara människor, både bland de som studerade och bland lärarna.
Hur som helst så fick mina lärare för sig att de skulle skicka mig, lilla Tina, på en stor tävling i Sveriges huvudstad. Gulp!! Jag försökte få dem att ta nån annan men icke. Så det var bara att ta tjuren vid hornen och genomföra tävlingen.
Fick bla dagarna innan tävlingen åka in och medverka i en pytteintervju på "Radio Jämtland", så nu vet jag hur det funkar i en radio-studio oxå:)
Kockkläder på, nu kör vi!
Fick hitta på en egen rätt som jag hade möjlighet att träna på varje dag i flera veckor innan. Mats blev nog lite less på att äta lax hemma där ett tag...
Tillslut så kändes den ok och då gjorde vi ett minutiöst schema både på verktyg som jag skulle ha med mig + ett körschema på själva tillagningen.
Ni ser ju, helt galet!
Här är en rätt tafflig bild av min "paradrätt": Halstrad lax och en potatisbakelse med kräftsky och jordärtskocksås och en Västerbottenbåge.
Jäklar vad mycket Västerbottenost jag gjorde av med under dessa veckor! Inte helt lätt att få till den perfekt...
Tydligen så bytte jag plats på potatisbakelsen till tävlingen:)
Tävlingen bestod av tre moment: ett teoriprov, en husmanskost och "egenrätten". Husmanskosten var hemlig ända tills vi fick råvarorna. Jag hade fått för mig att det skulle kunna bli kålpudding så det hade jag tränat en hel del på.....det blev det inte! Hepp.. Nä, det blev Sjömansgryta. Hade jag gjort en,1, once,una,dún,un gång...F_n, hur skulle det gå??
Tack och lov så fick vi ett recept att gå efter så det var bara att ge järnet. Till vår hjälp, lite galet det också, hade vi en varsin assistent. Jag fick en kille som gick kockutbildningen någon annanstans i vårt avlånga land...kommer tyvärr inte ihåg varken namn, ansikte eller stad....lite pinsamt men jag skyller på stressen.
Hur som helst så är jag skyldig honom ett stort tack. Det var nämligen så att de var endast till för att tex skicka mig grädden i kylen eller ta fram en kastrull till. INTE säga till att mina sparrisar höll på att koka ihjäl sig. Som tur var så kunde min kille teaterviska;) Han väste mellan tänderna att dom sjöd, på väg till att koka. Kunde slänga dem åt sidan och fortsätta med kräftskumming eller vad det var jag pysslade med.
Det är verkligen så att man är i nån slags bubbla. Cathrine Schück var konferencier och gick runt till alla oss i våra bås där vi svettades och försökte fokusera på att få maten klar i tid(blev du klar två sekunder för sent så fick du lämna ifrån dig maten "sist i kön" = kall mat=icke godkänd!)
Till mig kom hon när jag höll på med det sist piffet några sekunder innan jag skulle fram med min tallrik....gissa vad jag gjorde?! Jag sa att jag inte hade tid att svara på hennes frågor! Just då tänkte jag såklart inte på vem jag sa det till utan jag ville bara få sista såsskvätten på plats med mina skakiga händer och få gå iväg med min mat till domarna. Efteråt så kan jag tycka ett det faktiskt är rätt fräckt att "störa" på det vis som hon gjorde, vi var ju verkligen inga proffs utan helt galet nervösa kockelever från olika Lernia-skolor runt om i landet.
Hursomhelst så fick jag iväg maten i tid, jag fixade teorin bra och husmanskosten blev klart godkänd. Så jag slutade faktiskt på en:
Det var så fruktansvärt nervöst att stå och vänta på resultatet, särskilt när de hade presenterat alla utom mig och Jesper(som vann), samtidigt så var det så ohyggligt skönt. Nu var ju allt klart liksom, inget mer att vara orolig och nervös över. Jag menar hitta tillbaka till hotellet och komma i tid till flyget hem var ju en baggis efter det här:)
Det enda som jag känner är tråkigt med den här strapatsen är att jag inte hade med mig nån av "de mina". Hade varit så skönt att ha Mats el mammsen/pappsen med. Nu fick jag hålla tillgodo med mina lärare och en av de andra som gick med mig på Lernia som gjorde praktik i Stockholm som faktiskt kom för att titta. Det gick bra det med:)
Kan säga som så att jag är grymt stolt över att jag var med och att jag placerade mig på andra plats med bla en resecheck på 5000:-som vinst....men jag skulle inte alls göra om det....tror jag;)
Well, well, nog med skryt för en dag!
Puss å Gonatt

Nya Loppisfynd:)

2 x 2,10 stort är detta överkast/duk. Tänk vilket jobb som någon lagt ner på att virka alla dessa små fyrkanter och sedan sytt ihop dem till denna gigant!
Se så vackert! Och fyndat för en och en halv hundring:)
Hittade även denna lilla sötnos för en tjuga.
Hamnade tillsammans med gröna vänner i vårt badrumsfönster.
Härligt vårgröna förkläden för 20:-/st! Passar bra när "Lilla Soppcafeét" öppnar!

Fredagslunch på Guldkusten - recept

Den här färgsprakande blandningen är fräst gul lök, olika paprikor, riven morot, grovriven fänkål, vitlök. Kryddad med S & VP, timjan och en burk Ajvar Relish. Skvätt i lite grädde och låt puttra en halvtimme så blir det smarrig smak. 
Servera med valfri pastasort
Strö över rikligt med riven ost. Gottigott!!

Recept på Guldkustens torsdagslunch

Idag bjöds det Skinksteksgryta med kokos & jasminris

Jag tog picnicbog som jag skar i strimlor och brynte i rapsolja, krydda med S & P.
Hällde på kokosmjölk och lät puttra i ca 5 minuter. Pyttsa i skivade champinjoner,
färska eller på brk, saft från en citron. Låt småkoka ca 20 minuter till, ta i mango chutney till lagom smak.
Smaken är ju som baken så inga mått här...
Strö över lite russin & rostad kokos eller servera bredvid.
Kokt Jasminris är mumsigt till.

Smaklig Spis!

Dagens lunch/middagstips - recept

Enligt min matsedel på jobbet idag skulle det vara Minestrone. Men av nån märklig anledning så hade jag Gulaschgryta i huvudet när jag började hacka i morse....så det blev en blandning helt enkelt och det blev smaskens tillsammans med nybakt bröd.
Härligt grönsaksfat(rivna morötter, paprika i olika färger) som väntar på att få fräsas tillsammans med lök & vitlök, som sedan blandades med nötfärs av glad kossa(hon var iallafall glad ända fram till Domedagen...) från Brunkulla Gård. Fräs tills färsen är klar, ös i nästan färdigkokta potatistärningar. Krydda med mycket spiskummin, VP, salt, kycklingbuljong, paprikakrydda, tomatpuré och lagerblad. Låt allt puttra en kvart tjugo minuter, smaka av om det behövs mer av något.
Ett tips på lite extra gott är att klicka ner lite smaksatt Creme Fraiche.
Eftersom det egentligen skulle vara soppa, inte gryta, så bakade jag såklart bröd idag.
Till 2 runda brytbröd:
1 pkt jäst(50g)
5 dl vatten,37 grader
1/2 dl flytande margarin
1 1/2 tsk salt
1 msk solroskärnor
2 dl havregryn
800g(ca 13 dl) vetemjöl
Lös upp jästen i vatten, blanda ner övriga ingredienser men spar ca 1 dl av mjölet till utbakningen.
Arbeta i maskin minst 5 minuter el dubbel tid för hand. Låt jäsa till dubbel storlek,ca 30 min.
Ta upp och knåda lite på bakbord. Dela den i 2 x 14 bitar. Rulla till bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Börja med tre bullar i mitten och sen de övriga i en ring runt om, inte för tätt men ändå så att de kan jäsa ihop. Låt jäsa under duk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med vatten, strö gärna över lite gryn och solrosfrön. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter. Låt svalna under bakduk.
Lycka Till!



Fina muggar

Tre av dessa godingar fanns det kvar på halva rean på Indiska. Dom är stoora, fina och jättehärliga. Har inte bestämt än hur de ska användas....
...dessa har jag dock ett bestämt mål med:) De vita, små vet jag inte än men de stora skall få "jobba" i mars månad! Då skall de fyllas med god soppa och serveras på vårt Soppcafé som vi skall ha öppet lördagar och söndagar hela mars månad. Mer info om det kommer längre fram, spännande va?! Tycker jag oxå:)
Är det någon av er som har såna här muggar på 5 dl liggandes så köper jag dem gärna!!

Hjärtliga vänner

Igår kväll på Eriklsunds Folkets Hus,där vi arrangerade dans, kom några av våra vänner med paket till oss! För att de är så glada att vi ordnar dans till dem så de får komma och ha en lattjo lajban kväll:)
Our hearts beats for you - Maria, Micke & Anette!
Så här fint blev det hos mig, Tack snälla!
När jag fått ladda upp bilderna ur Monicas kamera kommer jag lägga ut bilder från dansen....som för övrigt var den bästa ever!!!!

NostalgiDansdag - äntligen dags!

Kolla in nedräkningen på NostalgiDans.se

Nedräkning till Nostalgidans 2012!

Engångsartiklar, Dryck, Snacks mm mm - Check
Massor av mat - Check
Finns knappt plats för vår egen mat i kylen, blir nog hämtpizza idag, stackars oss;)
"Choppning" av grönsaker till salladen påbörjad - Check

Delar av morgondagens outfit framplockad - Check
 
Känns om att vi har läget under kontroll med det mesta...får se imorgon om det blir panik ändå vi 18-tiden när de flesta av de 100 som skall äta, börjar anlända. Brukar bli en hel del nervösa, stressade och halvtrötta fnitteranfall då...längtar att få skratta!!
Den här veckan har kännts som fredag den 13:e hela veckan. Vi har haft soteld i skorstenen(massa slantar till sotaren, grattis), vår nyaste bil har gått sönder(MASSA slantar till lagning, grattis), min frissa var sjuk(som tur är fick jag tid hos en annan frissa,grattis till mig), Miljö & Hälsa har varit på inspektion på jobbet(nervöst, men det gick utan anmärkning, grattis till mig), strul med tillstånd för dansen(allt fixat, grattis till oss).
Kan bara bli bättre nu , eller hur?!

Potatis & Purjolökssoppa - recept

Idag serverade jag barnen på jobbet
Blev så sugen att skriva lite med purjon innan den skulle fräsas:)
Jag brukar säga att barnen på Guldkusten får leka med maten. Då menar jag inte att man startar matkrig utan tex så kan man träna bokstäver med olika mat...
____________________________________________________________________________________________

4 portioner
4 potatisar
1 gul lök
1 vitlöksklyfta eller två
1 purjolök
1 msk rapsolja/smör
1 liter buljong - jag använde grönsaks och kyckling
S & VP
lite Vegeta
Rundade av med lite grädde:)
Skala, skär potatis och all lök i bitar. Fräs alltsammans i fettet. Häll på buljongen och låt puttra ca 15 minuter. Mixa med mixerstav och häll i lite grädde till lagom konsistens. Smaka av med salt och vitpeppar.
Servera ev med knaperstekt bacon eller enbart vegetarisk som vi gjorde idag.
Smaklig spis!
____________________________________________________________________________________________

Bakade ett bröd av frukostens grötrester, mums med nybakt bröd till soppan!

Nu är glada julen slut,slut,slut

Åsså sista versen
Härom dagen pratade jag med en granne om HUR man lättast ska få ut granen utan att få hela huset fullt med barr...samma problem varje år, men jag vägrar att ha något annat än en gran som faktiskt kan tappa barren!
Sim sala bim, så kommer hon någon dag senare med "Barry" och lämnar så att vi kan testa:)
Och jodå, kan rekommendera den. Funkade tom på vår gigantiska gran. Barren på golvet blev en bråkdel av vad det skulle blivit i vardagsrummet, köket å i alla skor i hallen annars. Och för oss som kan slänga granen tillbaka i skogen så blir det återvinning av säcken till nästa år, perfekt. Tack Lena!
Julsakerna är nu packade i sina lådor till nästa jul och det svider lite i min hjärta....blir så tomt, mörkt och tråkigt när de är borta. Fast det är skönt oxå, som att man börjar på en ny kula med ny energi.
Efter nästa helg(när dansen är avklarad)ska jag nog orka ta tag i att fixa lite nytt fräscht i kök och vardagsrum.
Ingen julgransplundring utan plundring av pepparkakshus:)
Ett,två,tre - KRASCH

Massor av gott godis å pepparkaka å ludd från bomullen å damm;) men vad jag kan minnas så gjorde det ingenting.

Gårdagens middag - recept

___________________________________________________________________________________________
Fräste färska champinjoner, röd paprika, gul lök i smör, alltid smör!
Lade grönsaksröran åt sidan medan jag stekte kycklingfilé som jag skurit i små bitar.
Kryddade rejält med Santa Marias BBQ & Grill Mesquite, hällde på lite kycklingfond, en ask Creme Bonjour Rökt renkött, och en ask naturell färskost.
Lägg tillbaka grönsaksröran och låt allt bli riktigt varmt.
___________________________________________________________________________________________
Serverade med ris till övriga familjen och jag åt en avocado till. Jättegott sa alla så det är väl ett gott betyg på ett hitta-på-recept.

Bastukväll

Några gånger per vinter brukar vi ta sparkarna ner till "momma & moffa" för att basta.
Det är de manliga familjemedlemmarna(alltså alla utom jag..) som gillar att sitta och svettas i bastun.
Som alltid så innebär att bada bastu i Bäckdalen - Bastu inklusive tilltugg:)
Här smarrar vi på knäck å clementiner före bastubadet.
Dryck anpassad efter ålder serveras i samband med bastningen
Och igår hade mamma "inget att bjuda på" så hon snodde ihop en pizza på polarkakor....
...och lite rulltårta och bullar fanns oxå efter alla duschat och bytt om. Mums!
Som ni säkert förstår så är det liite svårt det här med LCHF än så länge. Men vänta bara, snart är det måndag igen, då jäklar.
Volter i snömassorna på vägen hem
Ser kallt ut men efter en bastukväll så är det skönt med lite snö...iallafall med kläderna på!

Jämtland rules!!!!

Har ni sett på The Voice på Tv4? Vi har ju två grymma killar från länet som är med! Bengt-Anton Runsten och Micke Mojo. När ni klickar på namnen så måste ni sedan klicka er vidare på deras auditions på sidan. Har ni inte sett dem, check them out! Och har ni sett dem, se dem igen å igen å igen. Ska bli så fantastiskt kul att följa dem i tävlingen:)
Micke spelade på överrraskningsfesten vi ordnade för min Mats när han fyllde 40.
Jag lovar att det öste när dessa tre otroligt duktiga musiker rockade loss.
Sen att de fick hjälp av den här killen gjorde det inte sämre;)
Kan visa några fler bilder när jag ändå är igång:
Våra underbara föräldrar som självklart var med på hårdrockståget!
Födelsedagsbarnet himself:)
Hans snygga höggravida hårdrocksfru och svägerska!!
Ja, det här blev ju inte det inlägg jag tänkt mig men jag blev så tagen av musiken jag tittade på ikväll så mitt middagsrecept får vänta tills imorgon för nu är det Godnatt!

SUGARLAND

Oh, my God! Vad många bra låtar Sugarland har....varför har jag inte upptäckt dem tidigare??!
Den här tex. Man blir helt glad och lycklig när man tittar på dem.
Eller den här ,  eller den här , eller den här , eller den här
Passar perfekt att spela deras låtar när man skall plocka bort julen;)

Trettondagsafton

Idag åt vi smarrig middag bestående av gammal hederlig Porterstek. Tänk att såsen är så god att man skulle ju nästan kunna äta bara sås...eller iallafall bara sås å perer. Fast eftersom jag försöker vara utan kolhydrater, vilket går sådär kan jag erkänna(har ätit kakor & gotta HELA eftermiddan när vi hade besök av en Guldkustfamilj...), så blev det kött, sallad och massor av sås idag.
Jag tillagade efter receptet i Vår Kokbok:
____________________________________________________________________________________________
ca 1 1/4 kg benfritt nötkött av bog,högrev el fransyska, vi använde älgstek
Kokspad:
1 flaska(ca 3dl) Porter el mörkt öl, vi tog en hel 5 dl flaska Porter
1/2 - 1 dl outspädd svartvinbärssaft, vi tog 1 1/2 dl, som sagt sås kan det inte bli för mycket av,)
3/4 dl äkta soja
6-7 torkade enbär, vi hade inga så jag tog lite chiliflakes
6-8 vit el svartpepparkorn
2 tsk timjan
2 skivade gula lökar
3 köttbuljongtärningar
Mät upp allt till kokspadet i en gryta där köttet ligger trångt, koka upp. Lägg i köttet och låt det sjuda under lock på svag värme i ca 1 1/2 timme, vårt sjöd nog i 2 timmar.
Vänd på köttbiten några gånger under tiden eftersom spadet inte täcker köttbiten. Prova med en provnål el sticka. När köttet känns mört är det färdigt.
Ta grytan från värmen, låt köttet ligga kvar i spadet i ca 20 minuter och skär det sedan i tunna skivor.
Sås:
7 dl silat kokspad(+vatten,tog inte vi eftersom vi hade i mer öl från början)
4-5 msk maizena
1-3 dl grädde
Sila och mät upp kokspadet i en kastrull. Vispa ner maizenan blandat med lite vatten. Koka upp och sjud någon minut. Smaka av.
Servera köttet varmt eller kallt med varm, smaskig sås, kokt potatis, grönsallad och vinbärsgelé eller cumberlandsås. Dekorerade med frysta blåbär.
____________________________________________________________________________________________

Lycka Till & Smaklig Spis!

En helt OK dag

Idag fick jag ställa klockan för första gången på två veckor....trött!
Vi har haft planeringsdag på jobbet men av nån märklig anledning så går de timmarna jättefort:) Och att vi sedan fick fortsätta tillsammans ut på restaurang gjorde ju inte saken sämre! Vi hade fått julklapp av alla barnen m familjer att vi skulle få gå ut och äta tillsammans. Att göra saker just tillsammans tycker vi väldans mycket om på Guldkusten, både i barngruppen och i personalgruppen;)
Vi gick iaf på Dalwhinnies där jag åt
Laxröra med pepparrot på pumpernickel - GOTT!
Sedan åt jag faktiskt "Pillelalla"(så sa vi om lamm när jag var liten och kan göra än idag...undra varför??), alltså lamm med aioli, rödvinsås, klyftpotatis och grönsaker - GOTT!
Avslutade med klassisk dessert - vaniljglass med varma hjortron - GOTT!
Men nu är jag mätt som en plätt och skall hoppa i säng.
Tack älskade arbetskamrater för idag! Fast arbetskamrater låter inte riktigt rätt, vänner skall det vara;) Kramiz!

Dags för...

...nästa evenemang som jag är involverad i. Den 14/1 kör vi nämligen dans igen för 11-12 året i Erikslund, Ånge:)
Här hjälper Måns mig med att fixa i ordning affischerna som sedan skall sättas upp lite här och var i Jämtland-Medelpad. Som tur är har vi goda vänner som hjälper oss med det, så vi inte som de första åren själva måste åka runt med dessa två veckor innan dansen.
Är ni intresserade av dansen så gå in på NostalgiDans.se och läs mer. Ni är varmt välkomna att svänga era lurviga tillsammans med oss;)

En försmak på sommaren

Så här mitt i vintern kan man få lite längtan till sommaren, eller hur?.
 
Här kommer ett recept till er som har en rabarbergömma i frysen sedan i somras.
 
Gotländsk Rabarberkaka:
125 g smör
2 dl socker
2 msk grädde/mjölk
2 ekologiska ägg
2 1/2 dl mjöl
knappt 1 tsk bakpulver
(lite kardemumma eller vaniljsocker)
Rabarberbitar, ca 1-2 cm långa
1/2 dl strösocker
Rör ihop rumsvarmt smör med sockret, rör ner grädden och sedan ett ägg i taget.
Blanda sist i mjölet som är blandat med bakpulver och ev kryddsättning.
Bred ut smeten i väl smord och bröad form. Stick ner rabarberbitar tätt i hela formen och strö över 1/2 dl strösocker.
Grädda i nedre delen av ugn i 200 grader tills kakan är gyllenbrun.
Servera med lättvispad grädde.
Duka upp på en sommarfin duk, ta av dig vinterstrumporna och blunda när du äter. Visst känns det lite somrigt fast det blåser och snöar utanför fönstret;)

Nytt År, nya vanor...

...visst är det så det brukar vara. I början av nya året är man på hugget med att lova dyrt å heligt att nu minsann ska extrakilona bort och man ska prioritera hälsan.
Jodå, det har jag tänkt jag med:)
Så mina tillbehör till dagens middag bestod av detta. Vitlöks-creme fraiche och grönsaker till grillade kycklingben. Väldans så gott, även utan klyftpotatisen.
Jag tänker att jag ska göra ett litet LCHF-ryck och få bort mina julkilon + lite till. Får väl se hur det går...längtar redan till TV-soffan ikväll. Fast jag får väl ta Brie och nån annan ost istället för choklad och skumtomtar nu då;)
Måste visa mitt fina fat från Sagaform med sitt snygga retromönster. Lyckades springa på detta när det var nedsatt 70%, Me likey!

GOTT NYTT ÅR!!!

Ett riktigt Gott Nytt 2012 önskar jag alla Er som läser min blogg.
Vi firade in nya året hemma med endast familjemedlemmarna, och det var skönt. Har ju varit krasslig ett tag så det är då rätt skönt att inte ha största nyårspartyt inbokat.
Vår förrätt bestod av:
Kräftstjärtar - hackade, men spara några till garnering
Röd rom -spara lite till garnering här oxå...om ni vill
Creme fraiche
Vitlök - pressad
Dill
S & P
Mojsa ihop allt, rör inte för mycket då blir det för löst.
Lägg på en skiva mörkt bröd.
Mums fillibabba tycker alla i vår familj:)
Vår varmrätt bestod av:
Fläskfilé som jag först brynte runt om, sedan fick den vila i alu.folie innan jag la in den tillsammans med vitlöksfrästa färska champinjoner i smördeg. Pensla med vispat ägg och in i ugnen i ca 20 minuter.

Mina barn börjar bli "skadade" av min blogg-fotografering...här har Isak fotat sin tallrik:)
Vi åt "pås"-potatisgratäng till. Har hittat en sort som är jättegod om man blandar i riven ost, chiliflakes och timjan.
Måns hade skurit sallad åsså hade vi bea. GottiGotti!
Se sån stil han har;)
Mamma hjärta Pelle <3
Nä, orken räckte inte ens till en egengjord efterrätt...men Tiramisuglass och jordgubb/päron/vanilj från Ica funkar hur bra som helst också.
Djup koncentration när vi eldade tomtebloss. Eftersom minstingen i familjen inte orkar (och förresten förstår jag inte vitsen av att hålla så små vakna heller...) vara vaken till tolvslaget, så tog vi det tidigt på kvällen. Vi skickade även iväg fyra Hotair-ballonger.Vackert! Fast det är med viss reservation jag rekommenderar dessa eftersom samarbetet runt att tända och få iväg dessa kan leda till skilsmässa..bara en lite varning;)
Klockan 23.59.58 31/12-2011 till "Ring klocka ring"
Från Oss alla till Er alla
Ett Gott Nytt År!


RSS 2.0