Nyårsfika

Bjöd in Mammsen & Pappsen på lite nyårsfika idag när de var ute på sparktur.
_________________________________________________________________________________________

Pepparkakskladdkaka

150 g smör - smält

200 g hushållschoklad – lägg i smör och rör tills smält

2,5 dl mjöl

1,5 tsk bakpulver

2 tsk pepparkakskrydda

(el ½ tsk vardera av nejlika, pomeransskal, kardemumma och ingefära)

1 tsk kanel - blanda mjöl, bakpulver och kryddor

4 ägg

1 dl socker

1 dl sirap - vispa ägg, socker och sirap hårt i en skål

Blanda ner den avsvalnade smör och chokladblandningen i de vispade äggen, vänd ner mjölblandningen.

Bakplåtspapper i botten på springform.  Häll i smet och grädda mitt i ugn i ca 20 min 175 grader. Kakan ska vara kladdig i mitten när klar. Låt svalna och servera med Polkaglass(krossad polkagris blandat med vaniljglass), eller Philadelphiaost blandat med lite smör, florsocker och krossad polkagris.

_________________________________________________________________________________________

Kan erkänna direkt hur min variant på kaka blev....alldeles föör kladdig i mitten,typ inte gräddad alls, och något bränd på ytan. Tror att det kan ha att göra med att jag inte hade något riktigt strösocker, så jag tog tog bitsocker som jag mortlade till pulver. Gick inte att vispa hårt. Sen skulle det vara 200 grader och jag kan tycka att man hellre har 175 och lite längre stund så jag ändrade det i receptet. Känns oxå som att man kan använda en liten vanlig rektangulär form så kakan inte blir så hög, men använd fortfarande bakplåtspapper så är det lätt att ta loss kakan.

Låter struligt men det kan vara värt att prova sig fram lite för det är goda smaker!

Ett litet rullrån är aldrig fel heller, iallafall inte mammas spröda gräddgoda:)

 


Loppisrunda

Idag har jag varit på en loppisrunda. Är på jakt efter sådana här skönheter:
Men det verkar vara fler som vill ha emaljmuggar just nu....finns inte en enda på loppisarna i stan. Så har ni några över där hemma, köper jag dem gärna!! Huvudsaken är att de är hela i botten, färgen spelar ingen roll.
Däremot hittade jag lite annat smått och gott. Den här vackra som är lite lika stil som denna:
Den här är däremot ett arvegods efter min farmor. Den ställdes alltid fram på bordet till jul men den är lite ostadig så hon eldade nästan aldrig ljusen:) Det gör vi, jag älskar den!
Den här läskigt lila är i samma stil och skall få svart färg på sig istället.
Något fel i tiden...men en vacker påsktupp som får åka ner i en låda några månader tills det är dags för den att pryda bordet hittade jag oxå.

"Familje"-fika

Igår eftermiddag blev det en fika med barnens vänner efter en dag med skidåkning. Antar att det kommer bli ett gäng såna fikastunder framöver vintern:) Härligt med svettiga hårlockar, rosiga kinder och god aptit!
Vi passade på att dricka lite varm glögg och äta pepprisar och julgodis.

Mina familjer berikar mig!

Jag läste en krönika i tidningen TARA(jaa, det är väl så att jag blivit så gammal att jag kan tycka att Tara är en ganska ok tidning...) I vilket fall, så kommer jag här att i princip ordagrant skriva av det hon, Margareta Hägglund, skrivit. Det stämmer så bra överens med hur livet är.
Det handlar om att man i sina liv har olika "familjer", familj-familjen, släkt-familjen,jobb-familjen, vän-familjen, dagis- & skola-familjer, i mitt fall dans-familjen etc...
Och att det är en rikedom att få tillhöra dessa. Man ses inte varje vecka, men vi finns där. Man tänker"jag borde höra av mig", "jag borde hinna göra kalvstek och ordna söndagsmiddagar med mycket rödvin och ännu mer prat"(fast det försöker jag göra rätt ofta ändå, kanske inte kalsvstek, men att träffas).
Jag kan avundas de där människorna som är genuint sociala hela tiden. I vars kök det alltid sitter någon som just råkade gå förbi och blev kvar till middagen(ja, när man bor som vi ute på vischan så "går man inte så ofta bara förbi";) men vi har ofta andra än våra egna barn kvar på middag iaf och det är trevligt).
Jag älskar mina vänner men ibland behöver jag ensamtid. Jag älskar mina familjer men gillar att tidvis få älska dem på avstånd. Sen möts vi och då är det lika fantastiskt trevligt som sist vi sågs. Trådar tas upp precis där vi lämnade dem för en vecka eller ett år sedan. Vi skrattar och säger"vi borde ses oftare". Men vi vet att vi inte kommer göra det. Det är vackert så. Vi är varandras familjer men inser att ibland hinner vi inte, orkar inte, måste jobba, har inte lust. Men när vi möts är det fest.
Och det är en av mina framtidsplaner, att jag i en annan tid av mitt liv, ska stå där i köket med kalvstek och rödvin och vänta på plingandet på dörrklockan(vi måste skaffa en sådan innan dess).
Tills dess är jag ohyggligt tacksam över alla mina familjer. Tänk att få ha alla dessa vackra, verkliga, levande människor i min familj! En efter-dagis-middag med falukorv eller en lyxfika med en vän på ett café, ett kvällsmys med chips å popcorn i soffan framför TV:n med familjen i myskläder eller hej-hej på parkeringen vid lämning på skola och dagis.
Alla dessa familjer. Som håller av utan att hålla fast. Det kallar jag rikedom.
Visst var det fint?! Det är viktigt att hålla liv i sina familjer men inte hålla fast dem.
Här kommer en liten bildkavalkad på några av mina "familjer":
Familj-familjen med en nyfödd Måns
Släkt-familjen på midsommarfirande
Barnens kompisar-familjen som efter skidåkning behöver lite lunch
Dans-familjen på kräftskiva
"Domus-tants"-familjen på fjälltur
Vän-familjen på KIZZ-konsert
Jobb-familjen på helkväll med respektive

Snart Nytt År

Snart är det dags för ett nytt år med många härliga fester. Hittade igen dessa bilder från en nyårsfest för länge, länge sedan. Känns så länge sen så att det är svårt att ens minnas den här kvällen...fast när jag anstränger mig lite så kommer jag ihåg en väldans kul kväll med vårt "galna" dansgäng.
Jodå, det är jag med pudelkrull, axelvaddar, glansiga kläder och Intersportstrumpor....suck, man önskade att någon vänlig själ hade kunnat styla en något...eller så var man så stylad man kunde bli på den här tiden:)
Eller vad säger du Malin;) som shakar loss i en furuinredd källarvåning som var lika hett som kornblå kläder och mascara.
Får se hur 2011 års mode när de bilderna börjar på är 25 år gamla...

Urkas Burkas

Ibland känns livet tråkigare än tråkigast.
10-dagars penicillinkur för halsfluss....
Snöstorm ute....
Allt fint ris och dekorationer ute på bron är bortblåst och trasigt....
Dessutom gick nån driv-mojäng till snöslungan sönder vid sista turen idag....kostar väl flis att laga:(
VILKEN TUR DÅ ATT DET FINNS

En varm och go kakelugn...
Varma goa tofflor, ljus å myspys...
En massa goda julgotter kvar...fast med halsfluss känner man inte riktigt smaken...
å sist men inte minst, PRETTY WOMAN inspelat som man kan se om å om å om igen;)

Bästa klapparna

Bland de bästa klapparna mina pojkar fick var dessa skönheter
Ser ju lite läskigt ut men titta närmare så ser ni vad vackra de är. Eftersom alla killarna(inte Måns...än...) är fisketokiga och gillar fjäll och uteliv så behöver de en riktig kniv.
Dessa är handgjorda av en bekant och otroligt välgjorda! Bladet är gjort av återvunnet material från tex hästharv.
Väldigt kul med unika modeller både på kniv och fodral. Är ni intresserade av en kniv så kontakta mig så kan jag vidarebefordra din fråga.

GOD JUL

Till oss kommer alltid gårdstomtarna natten mot julafton, så även i år. Och i år blev det extra spännande för vi såg när dom var i hönshuset. Vi såg skenet av lyktan som rörde sig därinne. Gissa hur spännande det var?! Pelle sov som ett klistermärke mot oss hela natten:)
På julaftonsmorgon tordes vi gå ut för att se om dom lämnat några paket där...
Har ni sett så stoora ögon som funderar över vart dom tagit vägen...
..dom har ju glömt både vantar, jacka och mössor. Inte har dom ätit upp gröten heller. En säck med morgon julklappar hade de också lämnat:)
Hönsen verkade lite juloroliga dom också. Tro jag det när det har varit små nissar där och rumsterat om hela natten.
Julaftonen fortsatte sedan med paketöppnig, frukost och vips var det dags för lunch.
I år blev det en smarrig tekaka med rödbetssallad och svärmors köttbullar, mums!
Ingen julafton är komplett utan röda tulpaner.
Samling vid tv:n och KALLE ANKA. Vi kom fram till att vi alla har olika favoritepisoder.
Tre generationer
TOMTEN KOMMER!

Mina fina gossar välkomnar tomtefar in i stugan.
Skulle här försöka lägga in en en film när vi dansar långdans och Moffa spelar dragspel men filen är för stor så det blev inget av med det...ni får tänka er "Nu är det jul igen" och "Prästens lilla kråka" med några gamlingar och några småttisar som skuttar runt:)
Måste visa ett par av mina julklappar, fina ulltofflor som jag önskat av tomten. Det roliga med dessa är att efter jag "skickat in önskelistan" till tomten, såg vi på "Så mycket bättre" och gissa vem som hade ett par av dessa?? Jo, självaste E-Type! Och såklart så stod han som avsändare på mitt paket;)
En ganska trött tomtemor säger godnatt och GOD JUL till er alla!
Hoppas ni haft en skön julafton och att ni får en härlig ledighet med mycket god mat och vila.
KramKram

Dan före Dopparedan

Idag har vi hunnit med lite av varje. Provsmakning av skinkan, trevligt fikabesök,bygge av snögubbe...
...men ändå har jag inte hunnit med en bråkdel av det jag tänkt. Hade varit så skönt att ha fått den mesta maten upplagd på fat så blir det mer tid över till lugn & ro imorgon. Men vi är ju många i familjen så vi får väl pytsa ut uppgifter imorgon fm så kan vi gå ut och åka lite spark på blank-isen mitt över dan:)
Dukat bordet har jag oxå gjort så det är i princip bara att sätta sig imorgon.
Tycker ju att det är vackrast med naturdekorationer så, så här blev det.

Juldofter

Tänk att jul är förknippat med så mycket dofter.
Gran,hyacinter, saffransbullar,pepparkakor, och nejliksapelsiner!
Jag kan inte vara utan dessa gula runda väldoftande frukter till jul. Och när man sticker in nejlikor så doftar det sååå mycket jul så jag känner mig liksom klar med allt julfix:)
Idag när jag kom hem så gjorde barnen varsina som de hängt upp ovanför sina sängar och jag gjorde tre som jag hängde i hallen, trevligt om det doftar när man kommer in i huset!
Kolla in ljuset som Måns gjort på Guldkusten! Det är en snögubbe med näsa, en låång smal näsa;)

Det doftar gran!

Här varé gran, här varé gran, den finaste i stan till dopparedan!

Synd bara att jag inte har någon bra kamera...blir jättetråkiga bilder med blixt, men utan så blir de suddiga med den kamera vi har just nu. Nåväl, ni får väl tänka er ett skimrande gult sken med inte fullt så markant röda kulor som på bilden:)
Höll väl på en sisådär tre timmar innan den var klar. Och som ni med hökögon säkert ser....
Längst där nere hänger dom...smällkaramellerna som vi gjorde härom kvällen. Men mer plats än så får dom inte ta;)
Årets inköp till granen är tre stycken såna här fina stjärnor. De är gjorda av hårt,hårt vikt och ihopsnurrat papper. Kommer inte ihåg nu var de kom ifrån men de är "Fairtrade" och säljs på "Brunnen"(kyrkans butik & café i Brunflo). Intill hänger en av flera fina träbockar som vi fick av barnen härom året, när de hade julpysslat med momma. Jojo, se där, mer barnjulpynt i "min" gran minsann...
Här är en kär dekoration i vår gran. Det är en smällkaramell (med godis kvar i!!) som är sen min pappa var liten. Jag fick två av dem i julklapp för några år sedan och jag är väldigt rädd om dem!
Nu har vi tillsammans med barnen slagit in nästan alla klappar. Det tog några timmar eftersom man måste hålla i där, klippa där och tejpa lite där. Åsså skall snörena krusas...
Jag älskar att slå in fina paket, helst med annat än tomtepapper så det tar tid.
Har sparat de som jag vill ägna mest tid till, tills imorgon. Nu är jag dödstrött så nu skall jag sova några timmar innan jag gör min sista dag på jobbet innan jag går på jullov:)

Piff & Puff

Idag har det flyttat in en gigantisk gran, största ever, i vårt vardagsrum!!
Den gör sig inte rättvisa på bild....det här är uppifrån trappen.
Mats skrattade åt mig OCH dumförklarade mig lite när jag stod ute och lycklig som ett barn på julafton konstaterade att vi kunde ha kvar de flesta grenar och ändå få in den. Den är både hög och vid. En riktig Kalle Anka-gran!

Man liksom bara väntar på att Piff & Puff skall titta fram och hitta på bus med ljusen:) Om jag vaknar i natt av nåt främmande ljud så vet jag vilka det är....
Imorgon skall vi(läs jag!)klä granen. Jag tillhör den hemska granutsmyckningsligan som inte låter barnen vara med så mycket och klä granen, typ inte alls...Och jag vill absolut inte ha några dagis-julprydnader i den!! Jag vet, jag är hemsk, men jag har läst i nån tidning att det finns fler av oss:) och eftersom jag låter barnen var med i så mycket annat jag gör så har jag bara lite dåligt samvete, så det så!
Det här blev en jul-present till Måns och Pelles fd dagmamma. Måns och jag bjöd in oss på fika hos henne och hennes nuvarande "dagbarn"idag. Alltid lika trevligt att ses.
Här har faktiskt Måns fångat knäcktillverkning på bild;) När jag var som mest koncentrerad på att få lite smet i formarna och inte bara utanför(tänk att de alltid skall tippa, morr), så har han tagit kort!
Mmm, vi har provsmakat och den blev godkänd. Gjorde en med ljus sirap och en med mörk sirap och flagad, rostad mandel. Tandtrollen lär jubla de närmaste veckorna!


LillJul

Idag har vi firat lite "LillJul" med min lillebror med familj. Mamma & Pappa skulle "bara" bjuda på tomtegröt och skinkstut....som påökades med Jansson,köttbullar,prinskorv å lite till. Mätt,mätt,mätt!!
Fast vi började med glögg och pepparkakor, både med och utan mögelostar. Mums.
Delar av kusinaskaran. Elvis,Bella,Silke Måns och Pelle
Fina lillebror Stefan, sockersöta Jools och vackra Anna!
Pelle och jag på väg hem i snöyran. Som tur var hade vi tagit sparkarna så vi fick röra på oss efter all mat och alla godsaker.

Pepparkaksbak igen...

Nu var det dags för pepparkakshus-bygge!
Små fingrars precision med godisarna.
En kille nöjd med sin takdekoration.
På med lite snö....
...så var årets gottishus klart!
Gjorde även de traditionella hjärtana som vi brukar hänga i köksfönstret!
Och så blev det tillverkning av bordsplacerings-"kort" till julafton, när vi ändå var igång:)

JULBORD

I fredags hade jag en catering - julbord, vad annars o dessa tider;)
Hann inte ta så många bilder eftersom jag var solokvist med 60 gäster...blev inte mycket tid över om man så säger.
Det var en trevlig tillställning i Bällsta-Rastens bygdegård(som går att hyra via mig).
Ett klassiskt julbord i "Tomtens stuga" var beställt.

LUCIA

Underbara Luciatåg!
Lusselellar, pepprisar, tomtenissar å Darth Vader i ett enda sammelsurium.
Det äär så mysigt att få se luciatåg med både små och stora guldkorn. Det här är från Måns förskola. Pelles lucia missade jag och det sved i hjärtat. Första gången sedan jag fick barn som jag missat ett luciaframträdande. Men jag har lovat att jag inte ska missa ett till!
Måns i sin tomteskrud!
Efter själva framträdandet så serverade vi Tomtegröt, Skinkstut, Lussebullar och Pepparkakor till alla 70 som denna morgon klämt in sig på vår lilla förskola. Varmt å gott blev det;)

8-års kalas!

Har ju mitt i allt kakeri hunnit med att fira vår 8- åring:)
Svartvinbärssaft, Chokladbollar, Pepprisar & en härlig gräddtårta med sommarens bär!!
Allt gott man kan begära till ett kalas.
Smultron, Hallon och Blåbär....känner ni sommardofterna och smakerna:)
Åsså en massa paket förståss!

Tack för i år från KAKBUA!

Tusen Tack till Er som hittade till KAKBUA! Det har varit roliga dagar med en massa julmys ute i Bryggstun. Känns som att det kommer upprepas nästa år om andan faller på;)
Det enda som går att köpa nu framöver är JULGRANAR, 200:- / st
Om ni vill så ring gärna och kolla så vi säkert har huggit några innan ni åker hit.
063/37249 eller 070/6440725

Jag har ju även kvar olika modeller på ljusstakar, så kontakta mig vid intresse så kan vi säkert lösa det.
[email protected]

Tack för idag!

Ja, nu har jag packat ihop för den här helgen. Min dag idag har varit jättemysig med många trevliga besök ute i KAKBUA. Det har varit lite som meditation för mig idag mellan varven, sitta där ute helt ensam med julmusik, glögg- och hyacintdoft och en massa myspys. Underbart!!
Åsså kom ju snön! Visserligen på tvären ett tag men för min del gjorde det ingenting.
Hoppas vi ses nästa söndag när jag har öppet igen! KramKram.

Nu är KAKBUA öppen!

Välkomna in!
Varsågod att smaka vår Svartvinbärsglögg!



Presentlådor med blandat smått & gott!


RSS 2.0