Sista go´fikat för i vår
Imorgon har vi öppet sista söndagen för den här våren.
Då kan du smarra Palsternackskaka & kaffe...
...Nutellabrownie med vispgrädde...
...Äppelkaka med vaniljsås, bla.
Har kvar lite gårdsägg för den som vill köpa med hem. Har även müsli, te, marmelader, Chaga, salladsströssel, äppel- och lingondricka mm.
Agnetas kalasgoda Kanelbullar är oslagbart till kaffet!
Varmt Välkomna till vårt café mellan 12-16!
Mer marknadssaker
Lite mer saker som får komma med upp på marknaden.
Vackra ord på riktigt gamla gångjärn.
Den perfekta bröllopspresenten kanske?!
Den stora är 114 cm hög!
Kakpåsar - 4 sorter & 4 av varje
Några få flaskor med äppeldricka och lingondricka.
Sallads"strössel" - rostade pumpakärnor & solrosfrön med havssalt och torkade ringblommeblad.
Väldigt gott att strö över sin sallad.
CHAGA - "Srängticka" även kallad.
Används mest till te .
Chaga svampen kallas för ”En gåva från gud” i många länder som tex Kina, Ryssland och Japan.
Traditionellt säger Asiatisk örtmedicin att Chaga "bibehåller ungdomlighet, stödjer hälsa och bidrar till ett långt liv". På grund av sina skyddande egenskaper och sin frånvaro av bieffekter så klassas den som en "högsta klassens ört”.
I dessa länder har man använt svampen i närmare 2000 år på grund av dess medicinska effekter. Svampen sägs ha effekter som:
Stärker immunförsvaret
Förbättrar sömnen
Ökar stresståligheten
Minskar trötthet
Reglering av muskler och nervsystem
Ökad energi
Anti-inflammatoriskt
Förbättrar matsmältningen
Chaga - Sprängticka
I fredagskväll ganska sent kom tonåringarna hem helt ivriga. De hade hittat en hel massa
Sprängticka, eller Chaga som det också kallas när de var ute på en av sina svängar i skogen. Tickan växer på vart 5000!! träd så det är inte så vanligt att hitta den.
Här är Pelle, Olle & Eila i full gång att skära den i små bitar för att sedan torka den i ugn på låg värm över natten.
CHAGA – SPRÄNGTICKA
Chaga svampen kallas för ”En gåva från gud” i många länder som tex Kina, Ryssland och Japan.
Traditionellt säger Asiatisk örtmedicin att Chaga "bibehåller ungdomlighet, stödjer hälsa och bidrar till ett långt liv". På grund av sina skyddande egenskaper och sin frånvaro av bieffekter så klassas den som en "högsta klassens ört” - som går bra att använda som en stärkande "tonic" hela livet.
I dessa länder har man använt svampen i närmare 2000 år på grund av dess medicinska effekter. Svampen sägs ha effekter som:
Stärker immunförsvaret
Förbättrar sömnen
Ökar stresståligheten
Minskar trötthet
Reglering av muskler och nervsystem
Ökad energi
Anti-inflammatoriskt
Förbättrar matsmältningen
Chagas säkerhet som ört är väl dokumenterad; i t.ex. Japan har Chaga-te använts i stor skala under många år, och Japanska myndigheter övervakar noggrant örters biverkningar bland befolkningen. Inga negativa biverkningar av Chaga har rapporterats.
Använd så här:
Drick som ett varmt te - som det är eller med lite stevia eller honung i.
Använd avsvalnat Chaga te som bas i smoothies eller soppor.
Det är ett fint sätt att berika din smoothie eller soppa med massvis av antioxidanter och annat nyttigt.
Använd teet som bas i vilken maträtt som helst där du behöver använda vatten, pröva dig fram.
Chagalatte
3 dl chaga, 1 tsk vanilj, 1 msk kakao,
2 tsk honung, 1/2 tsk muskot,
1 tsk kanel, 0,5 dl mandelmjölk (eller valfri mjölk)
Isak och Affe testade att koka lite te på den direkt. Smakade lite beskt tyckte jag, men med en smak som jag tycker att jag kände igen. Och det måste ha varit från när jag växtfärgade garn med farmor när jag var liten. I mitt smakminne var det bilder från då som poppade upp:)
Barnen googlade och jag googlade...allt för att vi skulle veta hur vi bäst skulle ta hand om den. OCH för att verkligen kolla så det är ok att använda, så man inte blir sjuk. Dessbättre så verkar det ju vara värsta dunderkuren att få i sig!
Nu kommer de att göra olika former och förpackningar och sälja.
För den som är intresserad är det bara att ta kontakt med mig på 070-6440725.
Och när jag vaknade på lördagsmorgonen och hörde på radion att någon ungdom blivit misshandlad på stan så blev jag ännu mer tacksam över att mina barn är ute och "ränner" i skogen på kvällarna istället för på stan, och att dom låg huller om buller här hemma och sov gott ända fram på lördan. Det gjorde inget att köket var lite tjorvigt när jag vaknade:)
Blandade rätter från dagarna som gått
Grillad merguez med aubergine- och couscoussallad
Jag hittade inte Merguez på affären så det blev Choritzo istället. Den är rätt "snäll" för barnens smaklökar också:) Mograbieh( stora couscouskorn) är lite skumma att äta, eller så är det bara att man är ovan. Rätten var väldigt god med fetaostcremen till!
Jag serverade tillsammans med matkorn. Ett barn åt nästan bara matkorn medan ett annat åt 5 biffar!
Jag tryckte i mig två bara för att dom var så goda...massa riven parmesan i..Mmm.
...fast jag serverade med kokta potäter plockade av Guldkustbarnen i Digernäs. Och så glömde jag att ha i dill så det blev "fisk i form med purjolök och potatis"...typ:) Formarna var tomma när de kom tillbaka så det här gick hem hos både barn och vuxna!
Potatis- & Purjosoppa på sista söndagscafét
Ja, på söndag serverar jag Potatis- & Purjosoppa på sista söndagscafét.
Välkomna då om ni är fikasugen!
Sedan kommer vi ha stängt för att jobba vidare. Nästa evenemang är
Morsdagsfikat den 31 maj.
Fix av utemöbler
Mats och Olle har sågat till våra lastpallar så de fick ett mer sittvänligt djup. Pelle testar.
Måns fiskar i tunnan:)
Dags att måla...
Tycker det blir rätt snyggt jag...
Kan säga att det är rätt härligt att sitta här när solen steker:)
Kusinmys & Cafésöndag
Hade supermys med kusiner som sov över. Pelle läser högt innan det är dags att sova<3
Go´fika på cafét.
Bus, bus, bus...
Så här såg det ut i början av dagen...
...sedan kom det en massa gäster och snipp, snapp, snut så var massor slut!
Jag blev fotad av en gäst:)
Isak sköter ruljansen medan jag fixar med annat<3
Sötaste gästen näst efter mina egna sötisar:)
Vi rekar
Årets första blåsippa hittade vi i fredags i skogen. Då är det vår!
Jag tog med mig Pelle & Måns för att reka lite i vår skog.
Vi kollade var vi skall ha vår "utescen". Den blir nog här.
Här kommer vi att ha diverse arrangemang i framtiden. Det första är den 8/8 när Helt Enkelt kommer till oss.
Då blir det härlig musik, gott att äta och myspys. Följ mig på Facebook för att säkrast hänga med i all info framöver:) (ni hittar mig där som: Tina Tinasgodating Hoversjö)
Asiatiska Kycklingbiffar
Limeklyftor är gott att ha till den här maträtten. Pressa på efter tycke och smak.
Smeten blir ganska lös så man får vända dem lite försiktigt första vändan, sen "stabbar" dem ihop sig.
Placera biffarna på nudelwoken vid servering. Egentligen skall det vara cashewnötter på, men jag bytte ut det mot rostade solrosfrön och pumpakärnor på jobbet.
Riktigt, riktigt gott var det!
Salviakyckling med pasta
Salviakyckling med pasta
4 port
500 g kycklingfilé i små bitar
1 gul hackad lök
smör el olja till stekning
ev 1-2 msk vetemjöl att reda med
1 dl valfri grädde
2 msk tomatpuré
100 g fetaost
2 msk färsk hackad salvia
en näve oliver
S & P
Fräs lök och kyckling i matfett.
Strö ev över mjöl innan du häller över grädde. Jag brukar ta lite mer grädde för det är så gott med sås:)
Sprutta i tomatpuré och smula i fetaosten. Tillsätt oliver och hackad salvia mot slutet. Smaka av med S & P.
Servera med valfri pasta.
Måns ritar
Fick ett mms av Isak när jag var på personalmöte igår.
Det här låg kvar på vardagsrumsbordet när jag kom hem sent:) <3
Ny dimension av tårtbygge - del 2
Ny dimension av tårtbygge - del 2
Idag färdigställdes skapelsen och kalaset fullföljdes med hjälp av alla duktiga barn, pedagoger och en farmor & farfar:)
Det värmer i hjärtat att få höra farmorns ord efter kalaset:
-"Den här upplevelsen kommer jag för alltid att bära med mig!" och:
-"Det är jättevackert, jättegott...allt är jätte!"
Och allt det här blir till tillsammans med barnens braiga tankar!
Kolla in de sista bilderna av tårtbygge & kalas.
Dags för fler lager av fyllning.
Lager för lager byggs på och alla hjälps åt.
En farfar-hand & en barnhand hjälps åt att breda på det gula "lego"lagret.
Rött blir inte rött direkt nu för tiden...
Nu läggs sista handen med grönt på "stjälken" till rosen:)
Blev det som ni tänkt er? frågar jag...
Jaa, säger barnen och ser nöjda ut:)
TaDaaa!
Två dagars arbete.
Som sagt, karamellfärgen idag har lite missvisande färger på förpackningen...
Som alltid när vi har kalas så har en grupp med barn gjort vackra bordsdekorationer.
Fruit
Några barn gjorde en presentation av dagens lunch:
Djungelgryta med Risoni.
Barnen hade önskat kyckling, så jag gjorde typ, kyckling i currysås. Sen så ville några ha ris och några pasta så då blev det Risoni:)
Salladsbuffén framdukad, dags att äta!
Mums med sallad!
Ja må dem leva....till alla som fyllt år, i år!
Kloka barn
Får ett sms från en förälder nu ikväll:
- "Jag frågade mitt barn om hens förskolekompis var på semester?"
Barnet svarade: -" Nä, hen är i en stövel!"
Det kan man tycka är ett roligt/ gulligt svar;)....men det är djupare än så! Våra små är klokare än så!
Vid mellis idag hade dem tydligen tittat i kartboken för att se var hen är på semester.
Och Italien är som alla vet formad till en stövel...
Love it!
Ny dimension av tårtbygge - del 1
Tårta på kalas på förskola har idag fått en helt ny innebörd, iallafall för mig!
Vi har på jobbet sedan många, många år plockat bort tårta från födelsedagskalas. Men när det är dags för ett nytt kalas imorgon(då firar vi alla som fyllt år hittills i år) så kom idén upp att göra en tårta. Och inte vilken tårta som helst.
Häng med in i bilderna idag och imorgon så får du veta mer:)
Först och främst...små grupper! Fem barn, två pedagoger. Då kan man ha koll på bla hygienen. De har tid att lyssna, dokumentera, diskutera, förklara och ta del av barnens tankar och ideér.
Början till hela kalastårtan var den här!
Det här är en tårta som barnen gjorde tillsammans tidigare i år av lego.
Det blir nu prototypen för morgondagens riktiga tårta kan man säga.
Efter att ha enats om att den riktiga tårtan inte behövde vara fyrkantig, utan att den kunde vara rund så kom barnen in till mig och lånade lite bra "former" för att testa sig fram till vilka de behövde.
För stort!
Nä, fyrkantigt skulle vi ju inte göra. Ta ett mindre runt och prova.
Så nu är nästan alla lager gjorda.
De checkar av mot ritningen hela tiden. Räknar och dividerar.
Givetvis så får man provsmaka lite när man jobbar så hårt. Det måste en kock göra så man vet att det blir ett bra slutresultat;)
Dags för sista lagret!
Nu börjar vi ha fått till rätt antal lager.
Laget runt. Alla får vispa marsánkräm
Och när det sista är brett på kakan så kan man få en liten slick för att veta vad det är på tårtan.
Spännande fortsättning följer imorgon:)
Torsk med kryddiga kikärtor
Torsk med kryddiga kikärtor - åh, så gott!...i mitt tycke, som älskar kikärtor i alla former:)
Blekselleri morötter, haricot verts förberedda att gå ner i kastrullen tillsammans med lök och vitlök som redan fräses tillsammans med kryddorna.
Knapriga grissinipinnar att tugga på till grytan.
Ofta försöker jag spara en del av råvaran att visa för barnen, så de får se hur den såg ut innan den hamnade grytan.
Det här kommer jag definitivt att göra igen. Jättegott med en klick creme fraiche på.
Helt Enkelt kommer till oss!!
Nu är det klart! Fantastiska Maria, Marie & Linda i
Helt Enkelt från Sundsvall kommer till oss lördagen den 8 augusti 2015. För att lyssna på dem så klicka in på länken ovan, där finns flera smakprover.
Varför jag har jobbat för att få dem till oss??!
Ja, dels för att de är väldigt duktiga att sjunga och spela såklart. Men de har även på olika sätt funnits med i mitt liv, inte väldigt nära men ändå, i många år genom vårat gemensamma dansintresse.
Om vädret tillåter så kommer deras spelning äga rum i vårt "uterum" i skogen.
Mer bilder och info om det kommer ni få i sommar!
Men skriv redan nu in i almanackan att ni skall åka till Nygår´n den 8/8 för att lyssna på Helt enkelt och fika:)
Välkomna!
Dille Gårds Vårmarknad/Öppet Hus 25 april 2015 kl 11-15
Här kommer ni hitta mig den 25/4!
Jag tar med mig lite återbruksprylar och annat smått & gott.
Kom dit och upplev den mysigaste skolmiljön jag mött. Olle som går år två där, trivs som "fisken i vattnet".
Väl mött!
Caféts utbud
Helgens soppa var Morotssoppa, men den är ju slut nu;) så ni får hålla utkik på bloggen el FB för att se nästkommande söndag(s19/4) soppa. Tror dock att det lutar mot Broccolisoppa med ädelost.
Färskost med vitlök och örter.
Nybakat bröd, färskost och smör ingår i sopppriset som är 70:-
Vatten el saft ingår oxå.
Ekologisk frukt för den som vill undvika sötsaker. Hur man nu kan vilja det på ett café;)
Olika kakor....
...mjuka....
...och hårda.
Dinkel & Havrebollar. Finns även som gluten- & mjölkfria.
Stutar från Tallmons i Hara med getmese från Stengärde getgård eller...
...min goda fiskröra.
Hembakat filbröd med stark god ost, morot, röd lök och rostade frön.
Välkomna till Soppcafé 2015
Dessvärre så hann jag inte lägga in bilderna här på bloggen innan helgen...det ska bli bättring! Men jag måste erkänna att det är lättare och går snabbare på facebook så det blir mest att jag snabbt får ut info där. Ni som har FB kan hitta mig där som Tina Tinasgodating Hoversjö.
I lördags så ställde vi iordning cafét i det härliga vädret.
Solen sken och det var rätt varmt ute...mysigt att sitta där kan man tycka:)
Tyvärr så fick vi plocka in allt till söndagen då det kom massor med snö...
Jag har bytt ut "presentsnörena" till vårgröna toner, så det är bara att säga till om du vill ha något inslaget som du handlar.
VÄLKOMMEN till oss 19/4 & 26/4.
OBS!! Ny kategori!!
Jag har gjort en ny kategori där jag kommer lägga in bilder och info från och om vårt Soppcafé som vi har nu tre söndagar i april 2015.
Godsaker att köpa på vårens soppcafé
Marmelader, ägg, salsa, te, müsli mm
Våran härliga äppelmos som vi gjorde i höst på hemäpplen.
Ägg från våra och granne Ainas hönor.
Lingonsalsa, som är gudomligt gott till tjälaknul.
Har rostat en laddning med krispig müsli, och allt går att köpa de två kommande söndagarna(19/4 & 26/4) då vi har vårt soppcafé öppet. Välkomna!
Cakepops på cafét
Fortsätter förbereda inför vårt café på söndag. CAKEPOPS blev det idag, och chokladbollar som är både mjölkfria och bakade med glutenfria havregryn.
VÄLKOMNA på söndag 12/4 kl 12-16♥
Riggat för café på söndag
Sådär! Nu är allt porslin diskat och iordningställt inför vårvintercafét som vi öppnar på söndag.
Vi kommer ha öppet 12/4, 19/4, 26/4 klockan 12-16. Boka in det i almanackan.
Jag ÄLSKAR gammalt porslin! Det är så vackert!
Kassadisken är fortfarande provisorisk men det får gå.
Har "stängt av" övervåningen så länge. Gissar att det inte kommer så mycket folk så den behövs.
Blev plats under trappan för ett litet sällskap:)
Minibutik & Café - allt i ett.
Mysiga sittplatser.
Höga barstolar för den smidige.
Cosy hörna med fåtöljer.
Glad Påsk!
Vårlikt fönster.
Varmt Välkomna till oss på Nygården på söndag 12/4 kl 12-16!
Annorlunda korvgrillning
Ifjol på vårkanten så rev vi en
lada på byn som vi fick för att ta gamla brädor av, vilka vi sedan skulle spika upp som innertak på vårt blivande café.
Idag tog vi eldade upp resterna tillsammans med fd laduägarna:) och andra grannar.
Dessvärre så hade en hel del av det som skulle eldas upp skyfflats ihop så det låg halvt begravt under jord så vi fick inte loss det..
En hel drös med "bergsgetter":)
Vätskekontroll...
Blev varmt som bara den men lite korv ska vi väl kunna grilla ändå.
Inget för de fisförnäma det här inte! Geggamojja ända in i matkassarna:)
Vi var tvungna att fixa längre spett för det blev för hett med de korta.
Gott å trevligt var det iallafall:)
TACK snälla Pär & Marita för att vi fick ta brädorna<3
Påskdagsfix
Inte trodde man i mars att det skulle vara hyfsat vitt i påskhelgen.
Tung blöt snö rasar från taket på lon....måste köpa rasskydd!
Mats tog sig an uppgiften att såga till sittbänkarna så de blir lagom djupa. Nu ska vi bara få tag på lite fler pallar så vi får sittplatser längs hela väggen. Sen ska dom målas och så ska vi på med liggunderlag och trasmattor att sitta på.
Själv sprang jag skytteltrafik in med smutsig disk...
...och ut med ren. Ska bli roligt att äntligen få använda mitt vackra porslin igen.
Dukade upp för lite fika på bron i solen.
Cykelkillen hade tid för...
Morsan pimplar
En lång fredag måste man sysselsätta sig. Vi åkte bort till Sunne och provade fiskelyckan....
Pelle såg blindsillar.
Å jag, som är en storfiskare av guds nåde....satt med solbrickorna på mig så att det inte skulle synas att jag bara solade;)
De mer erfarna behövde inte gömma sig bakom solglasögonen. De klarade att både pimpla och sola samtidigt.
Det är bra vackert där vi bor!
Skiftande landskap.
Små "bergsgetter".
En rejäl brasa så vi kan grilla korv.
Mysigt att få ha med sig alla tonåringar.
Vi hade t o m fått "låna" hem Olle<3
Mums med mat ute.
Å vi mumsar mer...
...tog med den fina påskpresenten jag fick av en familj på jobbet. En stor låda hembakta kakor!
Fullt snöbollkrig bröt ut innan vi skulle hem.
Bort med snön innanför tröjan och luftning under armarna:)
Efter en skön stund på isen så väntade en god middag i Svenstavik tillsammans med släkten.
Ljuvlig dag i backen
Idag, påskafton, så åkte jag, Pelle & Måns upp till Gräftåvallen för att åka skidor med kompisar.
Blev en groupie i bilen på vägen upp:)
"Stoppsladdar" framför mammsen;)
Gött med körv!
Å gött med sol!
Tack Helene för trevligt sällskap, det gör vi om;)
Järngänget i backen! Roligt att åka med vänner<3
Efter en lång skön dag i backen, väntade en alltid lika fantastisk påskbuffé hos mamma och pappa.
Tusen tack för den goda maten!!
Min älskade danskille
Tänk att jag skulle få en danskille! Ä N T L I G E N ! ! !
I onsdags så var vi på
ÖBRKs "Jack & Jill- tävling. Här hjälper Pelle "sin" domare som inte var någon mindre än Mia i
Mickeys orkester.
Pelle och jag tävlade inte (den här gången;)) men mellan varje heat så dansade vi tillsammans med alla andra. Det var nästan 100 pers som tävlade plus alla andra som bara var där och dansade och tittade på.
Pelle som inte är brydd av sig, hjälpte även till med lottdragning:)
Jag kan faktiskt inte med ord beskriva hur glad jag är över att nån av mina fina killar vill lära sig dansa. OCH tycker det är roligt dessutom! Jag vet ju hur mycket glädje dansen för med sig. Och jag har många gånger funderat över hur jag skulle varit som människa idag om jag inte hade haft dansen i mitt liv...
Men jag har inte gett upp hoppet om Olle & Isak än....och Måns ska vi nog lura in i dansen innan han blir för gammal:)
GLAD PÅSK önskar vi i Bällsta!
Snääälla! Det är så tomt i min panna!
Fick nyss besök av ett gäng påskfigurer som var på väg till Blåkulla!
Påskkycklingar.
Och gummor.
Påskhare.
Och fler gummor.
Och gubbar.
Tjorvigt med hatt!
Äh, strunt i den!
Skönsång med Gullefjun:)
Och varför nöja sig med en kvast när man kan samåka på en traktorvagn:)
Världens bästa momma & moffa/farmor & farfar/grannar åker vidare på byn.
GLAD PÅSK till er alla!
Kuckeliku!!
Påsklunch på Guldkusten
På Guldkusten tycker vi att det är viktigt med traditioner. Att ordna fest med tex en påsklunch är en sådan tradition. Barnen hjälper till att möblera om och duka...
...och att göra vackra bordsdekorationer:)
Självklart så målas det ägg som sedan äts upp.
Påskbuffén dukar vi upp så alla kan gå och plocka det man vill.
Vi har gått ifrån att ha sill och skinka mm, eftersom vi tänker att det äter de flesta ändå på påsken.
Våra barn blir ju så modiga och duktiga på att testa sina smaklökar så det funkar att göra något annorlunda mat till dem. Visst, alla äter inte allt, men så är det ju om jag serverar tacos också. Det viktiga är att få möta många smaker tidigt och att vänja sina smaklökar.
Igår när vi åt så överhörde jag när en pedagog frågade om ett barn hade provat rödbetspajen. Nää, svarade barnet. Men du kan få smaka en pyttebit av mig sa pedagogen då. Barnet smakade och tyckte det var jättegott och hämtade sig en stor bit som den mumsade i sig. Så blir det om man har ett erbjudande förhållningssätt gentemot barnen:)
Vår matateljé blev om-möblerad till bufféhörna.
27 pers som käkar god påsklunch.
Festade loss med råsaft på svartvinbär som vi fått av ett barns mormor...och sugrör förstås!
Jodå, det här stoppade jag i mig + ananaspaj!
Passar på att tacka så mycket för fina påskpresenten!!!!
Kycklingbiffar med persilje- & citronkräm
Kycklingbiffar med persilje- & citronkräm
4 port
1 dl mjölk
1/2 dl ströbröd
2 krm cayennepeppar
1/2 tsk salt
ca 500 g kycklingfärs (jag köper svenska fileér och kör i matberedaren till ett grovt mos)
1 msk olivolja
lite pressad vitlök
Blanda mjölken med kryddor och ströbröd och låt svälla en stund. Blanda sedan ner kycklingfärsen och forma till 8 biffar.
Bryn biffarna i olivoljan i stekpanna och lägg sedan över dem i ugnsfast form.
Låt gå i ugn på 225 grader i ca 5-10 minuter. (eftersom jag gör större mängder på jobbet så lägger jag dem direkt på plåt med papper och kör dem klara där, funkar finfint)
Persilje- & Citronkräm
1 kruka persilja
1/2 citron, skalet
2 dl smetana
S & P
Hacka persiljan och blanda med citronskal och smetana.
Smaka av med S & P.
Servera tillsammans med ugnsrostade rotsaker el bulgursallad.
Bulgursallad
Bulgursallad
Gott tillbehör på en buffé..
Koka bulgur enligt förpackningen och blanda med valfria grönsaker. Här har jag majs, oliver, röd lök, paprika, morots"tungor" och fäsrk timjan.
Gravlax på knäcke med gravlaxvisp
Gravlax på knäcke med gravlaxvisp
Välj ett gott knäcke, gärna "sticks". Skär gravad lax i lagom små bitar/skivor och lägg på.
Vispa grädde och blanda i färdig gravlaxsås till en smak som passar dig( och till en konsistens som inte rinner ut). Fyll i spritspåse och spritsa på en klutt på varje bröd. Garnera med färsk dill.
Falafel med sötpotatis & limekräm
Falafel (något krackelerade men goda!)
4 port
2 sötpotatisar, ca 300 g, finriven
1 röd lök, finhackad
380 g kikärtor, avspolade och avrunna
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 ägg
2 msk vatten
1/2 dl ströbröd
1 tsk salt
3 krm svartpeppar
1 1/2 dl sesamfrö
225 grader i ugnen.
Lägg allt utom sesamfrö i matberedare och mixa till en slät massa.
Forma bollar och rulla dem i sesamfrö. Använd handskar el skölj händerna i vatten så blir det lättare att forma.
Lägg bollarna på en ugnsplåt med paper och kör i mitten av ugn i ca 20 minuter.
Limekräm
Riv skalet av en tvättad lime och blanda med 1 vitlöksklyfta, 1 tsk honung och 2 dl matyoghurt. Smaka av med S & P. Servera ev med ris.
Rödbetspaj
Rödbetspaj
6 port
4 färska rödbetor, ca 125 g
Koka rödbetorna mjuka med skalet på ca 45 minuter. Spola i kallt vatten, skala och skiva dem tunt.
150 g smör i tärningar
3 1/2 dl vetemjöl
2 msk vatten
Blanda smör, mjöl och vatten i matberedare till en deg. Tryck ut i pajform, nagga bottnen och ställ i kyl i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 minuter.
2 dl gräddfil
1 ägg
4 dl riven Herrgårdsost
1/2 tsk torkad timjan
1/2 tsk svartpeppar
1 krm salt
Blanda gräddfil, ägg, honung, ost, timjan, S & P. Fördela rödbetsskivorna i pajskalet, täck med fyllningen.
Kör i ugnen ca 30-40 minuter tills pajen fått fin färg.
Om man vill kan man garnera med rostade solrosfrön och färsk timjan....vilket jag glömde i mitt virrvarr på påsklunchen idag:)
Ananaspaj
Ananaspaj
6 port
150 g smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda smör, socker, mjöl och bakpulver i matberedare. Tryck ut degen i en pajform.
1 ägg
2 dl creme fraiche
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
500 g krossad ananas
Rör ihop ägg, CF, socker och vaniljsocker med avrunnen krossad ananas.
Hälll fyllningen i pajformen och grädda mitt i ugnen ca 40 minuter.
Servera avsvalnad tillsammans med vaniljglass el vispad grädde.