Påbörjat

Mats har påbörjat lite jobb ute på lon igen. Det är så pass milt att det går att vara där ute och snickra lite.
Han har börjat såga till det som skall bli inneväggar en ena delen och då blir det såna här fina koner kvar.
Undra vad jag ska hitta på med dem?!

Vitaminbomber

Passa på att göda kroppen med supergoda, saftiga vitaminbomber!
De är absolut som godast och i säsong just nu.

Dillstuvad Potatis med Isterband och rödbetor

Dillstuvad Potatis med Isterband och rödbetor 
Så (ursäkta språket) jäkla gott!
Gör en vanlig stuvning med dill i och pyttsa ner kokta potatistärningar. 
Stek isterband och servera tillsammans med inlagda rödbetor.
Yammie!!!
Idag hade jag tid att ha med ett barn i köket som fick skriva dagens matsedel.
Stor koncentration av en 4-åring, eller är han bara 3...har inte riktigt koll på det.
Fantastiskt resultat iallafall:)
Måste också visa hur bordsdekorationen såg ut efter dagens frukost. Slut på bladpersiljan:)
Barnen förvandlades under frukosten till växtätande dinosaurier som käkade upp allt persilja.
Det är bra att leka med maten!

GRATTIS Mammsen!

Världens bästa Mamma och Momma fyller år idag! 
Måns hade beställt tårta:)
Och som alltid så var det även en massa krus uppdukat.
Lyssna och känn dig hyllad på din födelsedag!

Jag - en curlingmamma??

När jag läser senaste ”Mersmak” från Coop så är där ett reportage om Anette Norberg, vår curlinglegend. Och bla så säger hon att hon inte haft tid att ”curla” sina barn

Hon får frågan om hon är en curlingförälder? (nån ville såklart vara vitsig och använda det ordet..)

Hon svarar: Det har jag inte hunnit vara, jag har inte haft den tiden för mina barn. Jag har inte skjutsat till aktiviteter….

 

Det fick mig att börja tänka när jag läste hennes ord. Jag har absolut inget ont att säga om Anette, hon har gjort fantastiska insatser inom sin sport. Och hon har gjort sina val i sin roll som förälder.

 

Jag har också gjort mina val i min roll som förälder.

 

Det jag tyckte var rätt och riktigt när Olle var liten kanske jag idag tycker är….mindre bra eller mindre viktigt. Men man gör det bästa där och då, här och nu.

Fast det jag egentligen tänkte skriva om är min roll som curlingmamma, om det nu måste kallas för det?!

Jag tycker om att skämma bort, eller älska och bry sig om lagom mycket, eller curla vilket man vill kalla det, mina barn.

Jag tror att det inte är fel bara man väljer ut VAD det är man vill curla/ bry sig om.

Att låta sina barn få sin vilja igenom i allt är absolut inte min melodi, det om nåt tror jag inte gagnar dem i framtiden. Man måste få stöta på patrull och lära sig hantera det också.

Jag älskar att baka gott till mina prinsar tills de kommer hem från skolan och att kanske t o m breda deras frukostmackor när de är trötta, trots att två av dem är stora tonåringar. Om det är att vara negativ curlingförälder så bestämmer jag mig för att vara kärringen mot strömmen. Anammar Kammebornias uttryck ”Varje gör som varje vill”.

Jag är helt säker på att mina barn inte kommer att kräva att jag ska komma och breda deras frukostmackor till dem när de flyttat hemifrån. Inte heller kommer de bli sämre människor för att jag sorterar in deras tvätt ibland bara för att jag vill. Jag bara tar vara på stunden jag har dem hos mig!

Det är skönt att vi alla är olika ibland…rätt ofta faktiskt:)

 

Pelle berättar när jag hämtar honom i slalombacken:

Idag har jag hjälpt två stycken. Jaha, säger jag, vilka då och varför?

Det var en liten kille som ramlat och då hoppade jag av liften, tog av mig mina skidor och gick till honom. Han var ledsen. Jag tog av honom hans skidor och hjälpte honom upp igen. Sen letade vi rätt på hans mamma.

Och sen var det en stor kille, som typ Isak(14 år) som också hade ramlat med sin snowboard. Då hoppade jag av liften igen och åkte fram och frågade om det gått bra.

 

Eller som en dag när vi skulle åka hem från jobbet, så ville Måns så gärna åka skidor bort till skogen. Jag hade verkligen inte möjlighet till det just då och han blev ledsen. Ringde då hem till Isak som jag visste var hemma och frågade om inte han kunde ”offra” sig? Bara åka en snabbis bort till skogen och vända så blev Måns nöjd…Jo, det kunde han.

Och när vi kom hem stod Isak redo på skidor, fika packat i ryggsäck med ved och tändstickor(jag hade inte bett honom om det).

Då åkte dom bort till skogen, tände en brasa och fikade tillsammans!

Blir man inte genomvarm och lycklig som mamma då så säg.

 

Eller Olle som kan vandra omkring i timmar med sina småsyskon i skogen och lära dem olika djurspår, olika sorters mossa, hur en djurlega ser ut.

 

Eller när man kryper ner i deras sängar och har lite kvällprat och säger Godnatt, Jag älskar Dig! Och får samma ord tillbaka. Det är inte alla förunnat med sina tonåringar.

 

Jag tror någonstans att vårt val i hur vi uppfostrar våra barn, att jag ”curlar” eller som jag hellre ser det, är omtänksam och kärleksfull, är det som speglas i hur våra barn är och blir. Det avspeglas i omtanke och ger dem trygghet.

Tillsammans med deras egna personligheter såklart. 


Vegetarisk pasta med Halloumi och Parmesan

Vegetarisk pasta med halloumi och parmesan stod på dagens meny på Guldkusten.
Eftersom den vimsiga kocken, dvs jag, hade glömt att köpa spenat så blev det broccoli istället. Vilket barnen uppskattade. Skålarna var tomma när de kom tillbaka till köket. Det är alltid lika roligt:)
Jag fräste svampen i vitlök och lade mot slutet i strimlad Halloumi. Och när jag hade blandat runt allt, inkl tomater så öste jag i massor av riven Parmesan och rörde om tills den smält. 
Jättegott! som MatTina skulle ha sagt;)

Gåvor

Imorse när jag kom på jobbet så låg där en gåva från Ottos mormor.
Sirapslimpa 
Så gott (och vackert!) så jag hade kunna sätta i mig hela själv:) Te och sirapslimpa med bregott och god ost!
Fast nu var jag ju tvungen att dela med 17 andra...för den var ju inte till mig direkt utan till Otto och hans vänner på Guldkusten:)
Tack snälla Inger! (Om du vill dela med dig receptet så lägg gärna in det i kommentarsfältet. Det skulle vi gilla)

Härlig Svensson middag

Japp, idag blev det en jättegod Svensson middag. 
Stuvade makaroner, stekt falukorv och det närmaste vi kom en grönsak var Ketchup:)

Pestobönor

Serverade en ny "röra" på vår salladsbuffé på jobbet idag, Pestobönor.
Väldigt, väldigt gott!
Jag använde blandade bönor och kidneybönor och så hade jag kronärtskockspesto. Och så hackade jag i lite bladpersilja.
Här är en rackarns så bra låt! Igår lyssnade jag på den på högsta volym i bilen....nästan så man glömmer att man kör bil och tror att man står på discogolvet med en glittrig dress och klackeskor;)

Fiskgryta med Curry & Kokosmjölk

Ännu en vacker presentation: Fiskgryta med Curry & Kokosmjölk serverat med Matvete
Lyssan på den här FANTASTISKT vackra sången/jojken medan du läser vidare!
Skala morötter, palsternacka och lök.
Hacka löken och grovriv morötter och palsternacka.
Smält matfett i en gryta och tillsätt grönsakerna tillsammans med curry (jag använde röd currypasta) och vitlök.
Fräs allt under omrörning.
Tillsätt kokosmjölk, fiskbuljong, vatten, socker, citronsaft och cayennepeppar.
Låt allt sjuda i ca 10 minuter.
Tillsätt fisken i mindre bitar och klyftade tomater. Låt sjuda ytterligare ca 5 minuter.
Finhacka persilja och strö över.
Servera tillsammans med svenskt matvete.
Jag har det till och med färgglatt och vackert i slasken:)

En sista julgnutta kvar

Nu är jag inne på den allra, allra sista julgnuttan innan det är dags att ställa om till vår.
Vår vita amaryllis ville ge oss en sista vacker bukett med vitgröna klockor. Som ofta så hann jag inte med riktigt utan det blev för tungt så stängeln gick av. Gjorde då som i julas och hängde upp den i köksfönstret med vatten i stjälken. Får se hur länge den håller sig så här fin:)
Men sen, då är det dags att ställa in siktet på tulpaner och tussilago!

Köttfärsfrestelse

Recept på dagens middag i Hoversjö-residenset, Köttfärsfrestelse, hittar du i ett av mina gamla inlägg.
Serverade pizzasallad, majs och röda champinjoner till.
Blanda lite tomatpuré, chilisås el ketchup, en gnutta socker, salt, peppar, vitlökskrydda med dill och skivade burkchampinjoner. Smaka av så det passar just din smak. Mums!

Rysk Rödbetssoppa

Rysk Rödbetssoppa 
4 port
750 g rödbetor
1 palsternacka
1 klyfta vitkål, ca 200 g
1 gul lök
1 lagerblad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 liter hönsbuljong
1 syrligt äpple
2 dl creme fraiche
Riv rödbetor och palsternacka grovt. Strimla vitkålen och hacka löken.
Ös ner allt i en stor kastrull med kryddorna. Häll på buljongen och låt soppan småkoka i ca 20 minuter. 
Riv under tiden äpplet och tillsätt det och creme fraiche. Smaka av med ev mer S & P.
Servera soppan tillsammans med en klick turkisk yoghurt och ringla över flytande honung.
Det har jag aldrig ätit till förut men det höjde smaken ännu ett par snäpp. 
Supergott! Supernyttigt! Supersnyggt!

Ingenting i världen

Ingen diet eller träningsprogram i världen kan få mig att låta bli mammas nybakta tunnbröd!
Mammsen och jag var ju på en föreläsning i torsdags med Nisse Simonsson som var väldigt intressant, rolig, bra, tankvärd....jättebra helt enkelt.
Bla pratade han om vikten att inte äta vetemjöl (vill ni veta mer om hans tankar så gå  med i hans Facebookgrupp " Lev frisk längre")
Meen när mamma och "Brita" har bakat sit fenomenalt goda tunnbröd så struntar jag fullkomligt i allt vad mjöldebatt och gå-ner-i-vikt-tankar-jag-har heter;)
Det är sååå gott!
Puss & Kram till er som bakar till oss<3

Kammebornia

Jag har ju en favoritblogg som jag bara MÅSTE läsa varje dag.
Queen of Kammebornia skriver såå mycket klokt, tankvärt och bra. Bra recept och viktigt tänk runt mat också.
Och fantastiska bilder! Om ni vill lyssna till deras till deras kloka funderingar och ord så gör det här.
(bilderna är såklart lånade från deras blogg)

Fläskkarrégryta med Timjan och Haricot Verts

Salladen klar till dagens buffé på jobbet.
Dagens presentation oxå klar:)
Serverade med kokt potatis.
Supergod smak med enkla ingredienser! Svårare än så behöver det inte vara att "laga mat från grunden".
Jag har funderat lite på just det uttrycket: att laga mat från grunden.

Idag låter det så märkvärdigt tycker jag när man pratar om det överallt. Fast när man tänker efter så är det ju det som är det vanliga, vardagliga. Egentligen. Eller hur?!
Råvaror som tillagas och serveras, konstigare än så är det inte.
Det är ju "det andra", färdigmaten, halvfabrikaten som är konstigt.... det tycker jag iallafall.
Visst är det bra att det finns, men om man tappat bort tiden för att laga mat "från grunden" så kanske man måste omvärdera och prioritera annorlunda. OM man är intresserad av att äta hyfsat bra mat. OM man vill veta vad man stoppar i kroppen. 
Det här rätten tex var jättegod, nyttig och tar inte ens en halvtimme att tillaga....från grunden;)

Ska man skratta eller gråta?!

Eftersom det ser ut så här på våran väg så är det uteslutet att ta sig en promenad....
...men skam den som ger sig. Har jag bestämt att jag ska motionera så ska jag!
På med skidorna, plask över vattenblask och ut i skoterspåret.
Med lite mer glid så hade det här funkat bra för att spara på krafterna. Inte nog med att det är varmt, det storblåser ju oxå...suck!
Vet inte om jag kan komma ihåg att det sett ut så här på vår lägda innan ens februari är till ända.
Värsta vårfloden/sjön vid huset.

VALLMOKAKA

Jag har längtat efter Vallmokaka! Idag blev det äntligen av att jag kunde baka en. 
Hittade inte mitt gamla recept men jag antar att det var lite likt detta. Tog skal från en apelsin istället för citron eftersom jag inte hade någon sådan hemma.
Blanda noga!
 
Supersmarr!
 

Oliv- & Ostmuffins

Passade idag på att förbereda lite inför sportlovet som kommer strax.
Hittade ett recept i nyaste MerSmak, som lät gott.
Perfekt att stoppa i frysen i väntan på att lov och dagar i skidbacken kommer. Med rykande het soppa i termos till blir det en perfekt lunch.

Hockeymums

Idag var det ju stora förhoppningar inför Sverige - Kanada, OS-final.
Eftersom jag inte är så intresserad så fixade jag istället lite enkel lunch som gick att äta med händerna framför tv:n.
Hade en rulle smördeg i kylen som jag bara rullade ut på plåt med papper. Strödde över riven ost, hackad skinka, hackade oliver och kryddade med oregano. 10-15 minuter i ugn på 225 grader.
Fort varé gjort! Resultatet på matchen gick sämre än resultatet med "pizzan".

Hjärtbakelser

Förra helgen när det var alla hjärtans dag så blev Pelle magsjuk. Därför kunde vi inte göra de fina hjärtbakelserna vi sett ut i en tidning. Idag var alla friska och hemma så då passade Måns och jag på att baka:)
Gör botten på:
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda de torra ingredienserna (sikta gärna potatismjölet) och rör ner det i smeten.
Bred ut smeten på smort bakplåtspapper, ca 30x40 cm.
Grädda kakan i nedre delen av ugn i ca 10 minuter på 200 grader.
Stansa ut bottnar när kakan svalnat.
Enligt receptet skall det bli 14 st men vi gjorde bara 8 till oss som skulle äta dem. Sen blev det en minitårta som vi kan äta imorgon.
Måns hämtade sin linjal och mätte upp 3 cm breda remsor av den härligt rosa marsipanen.
Klä som en form runt bottnarna. Bred ut en klick jordgubbssylt i varje hjärta.
Smält 200 g vit choklad.
Vispa 3 dl vispgrädde och blanda den med den smälta chokladen.
Spritsa el använd sked att fylla chokladgrädden i hjärtformarna.
Stansa ut rundlar till rosor på den överblivna marsipanen.
Nyp ihop dem till en fin ros och dekorera med strösselkulor.
Väldigt söta!
Och då menar jag både söta till utseende och smak.
Men hjärtligt så hjärtliga är dom!
 

Pad Thai

Pad Thai 
Idag åt vi en egen variant på Pad Thai. Äggnudlar är så nedrans gott!
Skär kycklingfilé i små munsbitar och stek dem i olja el smör så de får fin färg. S & P.
Fräs sedan snabbt på finstrimlad vitkål, strimlad purjolök och paprika i bitar.
Blanda ihop grönsakerna med kycklingen. 
Vispa upp ägg och rör försiktigt ner det.
Koka äggnudlar, häll av, skölj i kallt vatten och skeppa sedan ner dem i kycklingblandningen.
Häll i Pad Thai-sås(färdig blandning på påse) och rör om allt ordentligt.
Servera genast tillsammans med smörstekta sparrisar.
Mums!

Första gången på länge

Ja, idag var första gången på riktigt länge som jag var på gymet och tränade. 
Hängde med mammsen som tränar 2-3 dagar i veckan. Det är ju så roligt att styrketräna så jag ska försöka viga lördagsmorgnarna till att följa med henne.
Bytte om från gympadojjor till skidpjäxor.
Så tog Måns och jag oss en skidtur till skogen i solskenet. 
Vackert väder men blåsigt....som vanligt!
Vi hittade oss iallafall en plats med lite lä där vi kunde inta vårt...
...chokladiga fika:)
Ingen utflykt är värd att kalla utflykt om man inte får njuta av varm choklad och något gott till:)

Rabarberkräm

Blev supersugen på Rabarberkräm idag. Då blir man glad över att hitta en påse Nygårdsrabarbrar i frysen.
Gissar att det var ca 1 1/2 liter bär som jag blandade med 1-2 dl vatten, 3 dl socker och 1 tsk vaniljsocker. 
Koka upp och låt puttra ungefär 10 minuter. Häll upp i fin (viktigt) skål, strö över lite strösocker och ställ för att svalna innan man mumsar den med iskall mjölk. Då drömmer man om sommar:)

Pestopasta med Mozzarella

Pestopasta med Mozzarella 
Koka pasta enligt instruktioner på förpackningen.
Blanda i frusen sparris sista minuterna i pastavattnet.
När vattnet är avhällt så blanda ner pesto och blanda runt ordentligt.
Tillsätt direkt halverade babytomater, svarta oliver och små mozzarellabollar.
Lite rödlöksbåtar är nog gott att ha i också:)

Ajvarkyckling med ruccolapasta

Ajvarkyckling med ruccolapasta
(Förlåt att jag tjatar men visst är presentationerna underbara! Här har dom ritat morötter, sallad, tomater, majs och det bruna i mitten är min dressing som de får på salladsbuffén. De som ritat är 4 & 5 år gamla)
4 port
500 g kycklingfileér
smör till stekning
salt
peppar
2 dl creme fraiche el grädde
2 msk tomatpuré
3 msk Ajvar Relish
1 tsk oregano
8 gul el röda babytomater
1-2 dl riven ost
Stek kycklingen i smöret, krydda med salt och peppar.
Lägg i smord form.
Blanda grädde med tomatpuré, ajvar och smaka av med kryddor.
Häll allt över kycklingen, fördela tomaterna och strö riven ost över. Kör i ugn på 200 grader i ca 35 minuter eller tills kycklingen är genomstekt.
Servera tillsammans med nykokt pasta som du blandar ner några nävar ruccola.
Supergott!
 
 

Citron- & Basilikaöverbakad lax

 
 
 
 
Mitt i matlagningen idag var jag "tvungen" att gå och titta på gruppen som jobbade i vår "cykelmekarverkstad". Visst är dom fina i Mats gamla jobbarskjortor:)
Här har dom en cykel som de fått meka isär helt å hållet för att undersöka hur en cykel kan tänkas fungera! LOVE! 
 
Vill ni ha receptet?
Varsågoda, det här måste ni testa....sååå gott! 
 Det var något barn som sa att "det här vill nog min mamma ha receptet på", det värmer i hjärtat på en kocka:)
Så då skrev jag det på ett fint blad och satte upp vid entrén så mammor och pappor kunde skriva av det.
Till min hjälp hade jag ett barn som ritade en citron och basilikan. 
Men för att se hur basilika såg ut så var vi tvungna att hämta Ipaden och googla fram en bild. Visst blev det fint?! LOVE igen! (det är mitt jobb det!)
Eftersom man bara använder skalet av citronerna så kan man pressa dem och spara för att göra Vitamindryck.

Provencalska färsspett med bön- & couscoussallad

Igår fick jag till det så bråttom vid lunchen så jag hann inte fota maten....men maten var jättegod så jag föreslår att ni testar den:)
Och som jag sagt förut, mat på spett går alltid hem hos barnen! Det jag gjorde på jobbet var att jag inte blandade samman lök-bönröran med couscousen utan serverade dem var för sig.
Provencalska färsspett med bön- & couscoussallad 
4 port
600 g nötfärs (kan även använda lamm om du vill)
1/2 riven gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
1 ask djupfrysta Provensalska örtkryddor
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Blanda samman färs,lök, örtkryddor, salt och peppar. Forma till järpar.
Stek ca 10 minuter i ugn och vänd ev några gånger. Trä dem på spett när de är klara.
Bönsallad: 
3 dl vatten
3 dl couscous
1/2 dl svarta kokta bönor
1/2 msk olivolja
80 g färska champinjoner i bitar (skivade på brk funkar oxå)
1 röd lök i klyftor
10 svarta oliver
S & P
1 knippe gräslök i 2 cm bitar
1 knippe timjan i grova bitar
Tillaga couscous enligt förpackningen. 
Skölj bönorna. Hetta upp olivoljan och fräs svampen. Tillsätt bönor, lök och oliver.
Blanda med couscous och krydda med S & P. Strö över färska örter. 
Servera tillsammans med ca 2 dl matyoghurt.
 

Booooosta! (+recept på müsli & vitamindryck)

Jag är i stort behov av att boosta nu!
Dagsljus, gärna med solsken.
Tulpaner.
Vitaminer.
Roliga händelser.
Gott att stoppa i munnen.
Efter en timmes promenad i solsken så kokade jag iordning förkylningarnas superboost nr 1:
1 liter vatten
2 1/2 dl pressad saft av ekologiska citroner
75 g finhackad ingefära
1 dl socker
5 nejlikor
Koka upp alltsammans, ta från plattan och låt dra.
Drick en slurk varje morgon och förhoppningsvis så behöver vi inte få fler förkylningar i vinter:)
Jag orkar inte med det....
Gott att stoppa i munnen får bli en ny omgång Nygårdens Müsli.
Nygårdens Müsli
12 1/2 dl blandade gryner ( havre, råg, dinkel, fiberhavre...)
1 dl linfrö
1/2 dl sesamfrö
3 dl solrosfrö
2 dl pumpakärnor
3 dl kokos
1 - 2 dl socker 
ett par nävar blandade nötter för den som vill
Blanda allt ordentligt.
Rör ihop:
1 1/2 dl rapsolja
1 1/2 dl vatten
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
Häll det över grynblandningen och blanda runt så allt blir "oljigt".
Ös upp allt i långpanna och kör i 45 minuter på 175 grader. Rör om mellan varven så det blir fint rostat.
Pudra över rikligt med kanel om du gillar det. Och blanda ner valfria torkade bär och frukter.
Voltaires Berry Boost är gott och innehåller russin, blåbär och granatäppelbitar bla.
Det är rätt sött så det räcker med lite.
Åsså ännu mer tulpaner:)
Roliga händelser får jag väl vänta att de ska trilla ner från himlen eller nåt!

Falukorvsfajitas

Falukorvsfajitas
En variant på den älskade falukorven:)
Mjukstek gul, hackad lök i smör. Fyll på med hackad paprika och korv i små tärningar.
Krydda med paprikapulver, peppar och lite salt.
Tillbehör: vitlökssås(creme fraiche, pressad vitlök, S & P), majs, babytomater, bönröra(mixa kidneybönor, vitlök, pressad lime, S & P, olivolja, oregano och basilika), tortillabröd.
Här kan man ju faktiskt ta det man tycker är gott helt enkelt.
Små fingrar klämmer åt och mumsar.
Jasminris var också gott att lägga i bröden tillsammans med allt annat.
Bönröran ser inte så aptitlig ut i färgen men jag älskar röror på bönor!
Gott och Jättegott var allas betyg runt vårt bord:)
 
 

Potatissoppa med citron & timjan

Dagens presentation:)
Potatissoppa med citron & timjan 
4 port
1/2 kg potatis i små tärningar
1 hackad gul lök
2 msk smör
2 1/2 dl mellangrädde
5 dl het grönsaksbuljong
1 msk färska timjanblad el 2/3 tsk torkad
1 liten ekologisk citron
salt
nymalen vitpeppar
Jag hade lite för lite potatis idag på jobbet så jag blandade ner både kikärtor och stora vita bönor, blev väldigt gott!
Fräs löken mjuk på låg värme utan att den tar färg.
Tillsätt potatisen och vänd runt bitarna i smör och lökblandningen. 
Häll på grädde, koka upp och låt allt sjuda sakta under lock i 12-15 minuter.
Rör om ofta så det inte bränns.
Häll i den heta buljongen och timjan i soppan. 
Finriv citronskalet precis före servering och pressa ner även saften.
Smaka av med salt och peppar.
Barnen plockar färska örter direkt i sina tallrikar. Det kallas att vara "rik" tycker jag , vad gäller mat till barn!
Lyssnar på lite Lemon music:)
Smaklig Spis!

Rågsiktslimpa med linfrö och rågkross

Rågsiktslimpa med linfrö och rågkross 
2 limpor
"För att visa sin gästfrihet ska man enligt rysk sed alltid bjuda på bröd och salt så fort gästen stiger över tröskeln"

4 1/2 dl vatten
1/2 dl soja
2 msk linfrö
2 msk krossad råg
50 g jäst
1 msk olja
3 msk brödsirap
1 1/2 tsk salt
6 dl vetemjöl
7-8 dl rågsikt
Koka upp vatten, soja, linfrö och kross. 
Häll blandningen i en bunke och låt svalna till 37 grader.(kom på idag att det gick lite fortare om jag ställde bunken ovanpå påsen med fryst broccoli som jag ändå sen skulle koka till salladsbuffén).
Smula ner jästen i bunken och rör ut den.
Blanda i olja, sirap, salt och nästan allt mjöl. Knåda ordentligt, gärna i maskin.
Jäs övertäckt i 40 minuter.
Ta upp på mjölat bord och forma till 2 limpor. Lägg dem på plåt och jäs övertäckt i 30 minuter.
Grädda i nedre delen av ugn 25-30 minuter på 175 grader. 
Låt svalna på galler under bakduk.

Fjällfisk

I lördags så kämpade sig Mats mfl upp till ett fjäll för att plocka med sig endel fisk hem till middagsbordet. Det tackar vi för:)
Öringarna saltades in och stektes hela i ugn. Vi mjukstekte gul lök som sedan fick koka sig mumsiga i en massa grädde. Koke peran serverades till. Såååå jäkla gott!

Filbröd i frysen igen

Dags att fylla frysen igen med gott Filbröd, recept hittar du här!
 

Chili con Chicken

Chili con Chicken 
4 port
400 g kycklingfärs
smör till stekning
1 hackad gul lök
1 hackad vitlöksklyfta
1/2 - 1 hackad röd pepparfrukt utan kärnor
500 g krossade tomater
1 röd paprika i tärningar
2 msk kycklingfond
salt
peppar
oregano
paprikapulver
1 brk vita bönor i tomatsås
1 brk svarta avsköljda bönor
1/2 dl chilisås el ketchup
1 knippe timjan el annan örtkrydda
 
Bryn färsen smulig i smöret. 
Tillsätt lök och vitlök som får puttra tills den mjuknat.
Krydda.
Tillsätt resterande ingredienser, utom bönorna.
Låt puttra samman till en mustig röra. Blanda ner bönorna och smaka av med ev mer kryddor.
Blir det för tjockt så späd med lite vatten. Rör ner timjan el annan örtkrydda.
Servera med bröd eller ris.
Egen kycklingfärs är enkelt fixat. Kör fileér i matberedaren tills de är som ett smul. Klart!

Sweetchililax med couscous

Sweetchililax med couscous 
6 pers - som Hoversjöfamiljen:)
8 laxbitar 
1-2 dl sweet chilisås
1 tsk salt
Mojjsa runt laxbitarna i sweetchili och salt en liten stund innan tillagning, medan du väntar på att ugnen skall bli varm tex. Hetta upp ugnen till 175 grader.
Lägg den marinerade fisken på bakplåtspapper på plåt och kör i ugnen tills den är genomstekt.
Koka upp vatten och gör couscous enligt förpackningens instruktioner.
Blanda lite sweetchilisås med turkisk yoghurt och en gnutta salt.
Lite krispiga morotsstavar till. Mums!

Tussiga men spelsugna

Idag blev det ännu en dag hemma med ett gäng sjuklingar. Men när man är så pass "kry" att det blir långtråkigt att bara sitta i soffan så är det roligt att spela spel.
För några år sedan gjorde vi ett eget familjememory. Skrev ut bilder som jag sen plastade in och klippte ut.
Men Måns undrade var han är....får ta och skriva ut några bilder på honom också så hela familjen finns med:)
Kolla småprinsarna!
Så här "små" är dom nu....
De är fortfarande lik sig och söta;)
 

Sjukstuga & Makaronipudding

Fy vale! Idag har halva familjen varit hemma med ont i halsen och feber. Värst är det med Måns som haft tokhög feber. Efter en stunds sömn på eftermiddagen och lite Alvedon så slank det iaf ner lite Makaronipudding.
 

Upside down cake

För ett tag sedan gjorde jag en kaka jag inte gjort på länge. Mats moster Ingrids Upside down cake.
Jag hade konserverade päron. Och så körde jag kakan i ca 30-40 minuter på 175 grader. 
I receptet finns ingen angivelse så det är bara att testa eftersom med en provsticka:)
Låt kakan vila en stund innan du vänder upp den på ett fat. Pudra över lite florsocker.
 
Väldigt gott var det med lättvispad grädde till.
En sådan hade inte suttit fel nu när vi är tussiga om vartannat....hoppas jag orkar baka nåt gott imorgon kanske:)

Ordning & reda

Förlåt Olle! Men jag måste bara visa hur det såg ut på hans säng igår när han packade inför sin praktik.
Trots att jag "curlar" så ser det ut som han har en hel del tänk själv...eller hur?!:) Allt i fina högar innan det hamnade i stora resväskan.
Han skall göra praktik i Bydalsfjällen i tre veckor framöver, där han förhoppningsvis får åka en del skidor. Och förhoppningsvis så hänger han inte på After Ski varje kväll;)
 

PizzaKassler med pasta

Imorse satte jag mig med några barn i verkstan efter frukosten. Måns hjälpte mig att skriva dagens mat på vår lilla "tavla" där vi presenterar dagens lunch. 
För att få in lite skrivträning här och var i deras dagar så är det här ett bra tillfälle. Alla är ju nyfikna på vilken mat som serveras:)
Men Måns ville gärna skriva våra namn också så det blev mååånga bokstäver idag. Ett barn var så snäll och delade med sig av sina klistermärken om vi dekorerade med.
PizzaKassler med pasta 
 
Har dessvärre inga mängder så ni får göra "på en höft", och någon bild hann jag inte ta idag...
Lägg kassler i botten på en smord ugnsform. Kasslern skar jag i tunna skivor och sen i bitar, tycker det är godare än i skivor.
Hacka gul lök fint och strö över kasslern.
Skär färska champinjoner i skivor och lägg ovanpå.
Strö över rikligt med riven ost.
Blanda grädde, chilisås, svartpeppar, oregano och häll över hela härligheten.
 
Kör i ugn tills allt är genom varmt. Servera tillsammans med pasta.

Söndag med blåbärspaj & patiens

När man vaknar med tokont i halsen så blir dagen så där jobbig...så man måste äta lite Blåbärspaj!
Kokkaffe, kokt marsan och ljummen Blåbärspaj kan nästan få halsontan på flykt;)
Har lagt en massa omgångar patiens för att få dagen att gå utan så mycket ansträngning.
Världens finaste kortlek med Rolf Lidbergmotiv.
Snart är det dags att välkomna tussilago!
Och äta mylhta:)

Broccoli- & Kesopaj

Härligt frasig pajbotten med tjock god fyllning!
 
 

Kalasgod Kalops

Åh, vilken god Kalops jag fick till på jobbet idag....utan att skämmas säger jag det:)
Jag använde högrev och så brynde jag bitarna först i smör, fast det inte står så i receptet. Grytan fick puttra i nästan två timmar. 
Plock från salladsbuffén.
Prinsen väntar på att få ta morötter<3

Kalaskväll

Startade kvällen med att gå på simskola! Måns för första gången på Brunflobadet i nysydd badcape:)
Efter bad så körde vi rally till Frösön...
...där vi blev bjudna på god middag av våra gamla vänner, Pelles gudfamilj.
De små lintottarna på bilden ovan har blivit stora fina tonåringar som precis valt gymnasium! Herrejisses, snart är dom lika gamla som oss!!
Alltid lika kul att "röja" i deras källare:)
Måns smarrar efterrätt mitt i veckan.
Tredje gången på två veckor....Marängswiss!!! Me likey!
Måns testar en hemmavariant av...
...bowling innan det är dags att ge sig iväg hemåt.
Tack fina familjen för en supertrevlig kväll med jättegod mat!! <3
Kommer lägga ut middagsreceptet imorgon.
 

Bläää

När jag vecklade ut tidningen idag så....
...satt det fast en död spindel där! Hur i hela friden har den kommit dit, fastnat och sen klarat sig utan att bli mos på vägen till mitt köksbord???

Fiskgryta med potatis, purjo och majs

 
 
En god fiskgryta med ättika i...otippat men gott!
 
 

I mediabruset igen!

torsdag så får ni ställa in radion kl 10.00P1 där programmet Meny går med Fia Gulliksson.
Då kommer det vara ett inslag med mig och Tilde på Guldkusten när vi lagar mat tillsammans.
Gäst hos Fia är Karolina Sparring och de skall laga festmat för barn om jag förstått det hela rätt.
 

Här är det

Har inte haft tid att få tag på bilderna som var i tidningen förra veckan från Guldkusten. Men här är lite halvbra bilder från reportaget.
 
 
 
 
 
 
 
 
"Mina" fina, fina barn som käkar av min mat alla dagar:) Vissa dar passar det deras smak, andra inte...precis som med oss vuxna.

Blomkålsoppa

Blomkålsoppa 
4 port
1 l vatten
2 buljongtärningar
1 kg blomkål utan blast, sköljd och delad i bitar
2 dl grädde
1 krm svartpeppar
1/2 tsk curry
 
Koka upp vatten och buljongtärning i en gryta. Lägg i blomkålen.
Koka i ca 10 minuter. Ta av från plattan, häll i grädde, peppar och curry.
Mixa grovt eller fint och smaka av.
Jag tog faktiskt lite Vegeta oxå i....;)
Servera med strimlad skinka eller kokt ägg, grissini eller knäckebröd med fetakräm. 

Korv, korv, korv

Måns & Mats chefar i köket. Dom lyssnade säkert på den här.
Har äntligen försökt få till en månadsmatsedel hemma igen. Alla får vara med och tänka ut maträtter och sedan hjälpa till när det är "sin" dag. Ett bra sätt att få variation OCH hjälpredor i köket;)
Måns var först ut med sin favvo: Korv & Makaroner.
Tyvärr har han slutat säga Rakkaroner med supertydliga rrrr.
Eller kanske dom rockade till min gamla favvo... tyckte att slevarna klapprade i takt;)

Korvpanna med äpple, lök och potatismos

Vad vore livet utan korv?!
 
Skär polkabetor med mandolin eller osthyvel tunt och ät till.
 
 

Sally- Anders goda Filbröd

Förra veckan fick vi ett supergott bröd på vårt föräldramöte på Guldkusten. Sallys pappa hade bakat det enkla, men som sagt jättegoda brödet. Enkelt & gott, det gillar vi!!
Och efter att ha frågat honom om jag fick dela med mig av receptet här, så....varsågoda!
Sally- Anders goda Filbröd 
1 liter fil
2-3 rivna äpplen
Blanda i skål.
I annan skål blandas ordentligt:
13 dl vetemjöl
4 dl havregryn
2 dl linfrö
2 dl solrosfrön
2 tsk salt
2 dl russin
5 tsk bikarbonat
Blanda innehållet från båda skålarna med varandra. Lägg degen på en plåt med bakplåtspapper.
Platta ut och grädda i mitten av ugnen ca 1 timmer och 10 minuter på 175 grader.
TACK Anders!

Olle 17 år!

Mitt älskade hjärta fyller 17 år på tisdag! Och idag har vi tjuvstartat hans firande:) 
Småbröderna har bakat chokladbollar till hans ära...eller för att de själva var sugna;) 
Smörgåstårta som alltid, specialbeställd av momma.
Det är verkligen tur att vi alla gillar smörgåstårta, annars hade vi lessnat på Olles årliga önskan;) 
Fining! 
Fining igen med skönsjungande lillebror vid sin sida, som ser upp till storebror i allt han tar sig för<3 
Hallå! Får vi nån tårta eller?! 
Supergott som alltid! Tack älskade mamms! 
Ett riktigt fint slaktset från farmor och farfar att ha när han får börja jaga till hösten. Och slantar cash i handen och på körkortskontot av momma och moffa. Kan det bli bättre! 

Middag med sköna typer

Måns förbereder salladen till lördagens middag. 
 Vi skulle ta en middag med våra sköna grannar, Carlsson-Pettersson:)
Brynde fläskytterfilé som jag kryddat ordentligt runt om, innan jag satte in den i ugnen där den fick gå färdigt. Skar den sedan i skivor och åt tillsammans med rostade rotsaker, Måns sallad, vitlökssås och bea. Gott!
Det "värsta" är att Olle, som varit borta på rävjakt i helgen, har önskat sig samma mat på tisdag när han fyller 17 år! Stackars oss som måste äta lite lika igen om tre dagar;)
Till efterrätt gjorde jag iordning olika skålar med alla tillbehör för att kunna göra Marängswiss! Alla gillar ju inte allt så därför är det ibland bra att man får blanda till själv på sin egen tallrik.
För mig är det den ultimata desserten, jag älskar glass, Malins Chokladsås, maränger, bananer och grädde. Så kombon blir ju oslagbar:) 

Malins Goda Chokladsås

100 g  smör

1 dl grädde

1 dl ljus sirap

2 dl socker

2 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

Smält smöret i kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och koka upp.

Låt sjuda i ca 10 minuter.

Johan hade barnvagnen full med "godsaker" och en fin balja som Lena köpt till mig på FB-blocket( typ...jag vet inte vad det heter eftersom jag själv inte har FB...) 
Måns struntade i Mello-premiären och lekte med sina bilar istället. 
Axel skuttade mellan bilar, godisskål och mello:) 
Elin hade koll på de flesta som var med i mellon, med en trött storebror vid sin sida.
Pelle in action...kanske blir mello för honom på riktigt nån gång i nån form...vem vet;) 
Tonåringarna softade i soffan medan vi vuxna satt och planerade kommande årsstämmefest på Guldkusten tills långt in på småtimmarna:)
TACK för en rolig kväll med er Carlsson-Pettersson! (ni får ta och göra nåt åt era efternamn, typ slå ihop till ett kanske;), det blir så långt att skriva!) 

Vegetarisk gryta

I fredags åt vi en jättegod vegetarisk gryta på jobbet, testa den!
Receptet är dessvärre för 100 pers! Så ni får räkna om det en hel del om ni inte går på "känn";)
Måste bara visa vad gulligt det är när barnen "parkerar" undan sina saker vid måltiderna på jobbet.
Hos oss vet vi att det kan vara viktigt att få ta med sig egna saker hemifrån och in i vår verksamhet. Det finns en trygghet i att ha med sin burk med småbilar, istället för en nalle el docka som vissa har och som man tillåter att ha med på andra förskolor. Vad är det som säger att alla barn har en nalle som trygghet?! Ibland behövs det en brygga mellan hem och förskola, och det kan vara en nalle eller en traktor.
Vi ser också att sakerna de har med sig används i deras lekar blandat med det material som finns på förskolan. 
Visst kan det bli konflikter ibland men när det alltid finns pedagoger intill barnen så hjälps man åt att lösa dem på ett bra sätt. Barnen lär sig otroligt fort att vara givmilda och dela med sig när de ser att det även ger dem själva nåt tillbaka av att få låna den andres saker.
Ett bra tankesätt, som jag själv var emot när Isak var liten och gick på GK, men som jag sen förstått att se värdet i:)

Trollkarlen från OZ

Igår var Pelle och jag på musikal, Trollkarlen från OZ.
Pelle fick det julklapp och äntligen var det dags:)
Vi satt en bit från scen men såg ändå bra.
Foton fick man bara ta på slutet när alla var på scen och vi kunde gå fram på golvet.
Häftig ljussättning och bra skådespelare...
...Markoolio, Tobbe trollkarl, Kim Sulocki mfl.
En mysig stund på tu man hand med Pelle, MYYS!

RSS 2.0