HALLOWEENmys med kusiner hos momma & moffa!

I tisdags när jag skulle hämta hem Måns och Pelle från momma och moffa, efter två dagars lek och en övernattning med kusiner, så fann jag dem djupt koncentrerade i skapande vi köksbordet:)
De hade bakat muffins som de nu dekorerade.
Bra med en stor hand som kan assistera<3
Det snålades inte på garneringen...:) tur att det var momma som hade handlat!
Dagen innan hade de bakat godiskakor.
Och vi hade sån tur att vi fick ta med allt(det som våra barn gjort) hem. Passade utmärkt eftersom jag två minuter tidigare hade bjudit hem svärföräldrarna på fika och vårt fikaförråd var lite skraltigt:)
 

Snabba eferrätten!

När man snabbt vill ha nåt gott, eller om man har skruttiga äpplen ska man göra det här!
Skiva äpplen i tunna skivor, stek dem i smör tills de är mjuka. Krydda med kanel.
Lägg upp på fat el i skål. Klicka på vaniljkesella och krossa över ett kex/kaka. Mummms!

Goda vänner på söndagslunch

Hade bjudit hem goda vänner idag på lite söndagslunch och skogspromenad.
Lunchen bestod av varma mackor som man fick komponera ihop själva.
Gjorde en stuvning på trattkantareller, schalottenlök och grädde. Mumsigt värre tillsammans med Västerbottenost!
VARSÅGODA att ta för er!
WWRRROOOOOMMM....en virvelvind drog förbi och vips så var det mesta slut. Härligt:)
Avslutade med den smarriga Schweizernöt-tårtan som ni hittar recept på här. Tilläggas ska att vi innan vi åt allt gott, hade varit ute på promenad i över en timme! Så vi var alltså väl värda detta:)
Skönt med en skogspromenad.
Lilleman visar vägen, nöjd och glad trots att han knatat runt i skogen i en timme:)

Schweizernöt-tårta - recept

Schweizernöt-tårta 
100 g finmalen sötmandel (jag tog cashewnötter)
100 g smält smör
2 ägg
3 dl socker
1 2/3 dl vetemjöl
Vispa ägg och socker pösigt, ca 3-5 minuter.
Blanda ner mjöl och nöt/mandel i äggblandningen. Rör sist ner smöret och blanda ordentligt.
Smörj en form med löstagbar kant och häll i smeten. 
Grädda 25-30 minuter på 175 grader.Eftersom jag aldrig gjort den här kakan så gjorde jag helt enligt receptet men jag skulle nog lagt på 5 minuter till på gräddningen, den blev lite för geggsig i mitten.
Låt svalna.
Topping:
200 g schweizernöt
7 msk vispgrädde = lite drygt 1 dl
1 msk smör
Smält chokladen över vattenbad eller i micron. Rör ner grädden och sist smöret. Blanda väl.
Bred över och ställ i kylen. Eller ut på bron, då stelnar den snabbt:)
Duka fram till goda vänner tillsammans med vispad grädde och kaffe.
Kolla vad mumsigt!
Passa på att använda sommarens sista blomster som dekoration.

Så mycket bättre...

...Äntligen sätter "Så mycket bättre" igång igen! Och lagom till premiären så bestämde vi att försöka ha ett mycket bättre lördagsmys än vi annars har.
Vi hjälptes åt att skära upp grönsaker,frukt, korv och blanda dipper.
Lyxiga långa snackpaprikastrimlor är gott att dippa.
Mumsfillibabba!
 
Fyllde på min gottetallrik flera gånger under kvällen. Barnen frågade inte en gång efter godis....alltså borde vi göra det här mycket oftare än vi gör nu för det är ju så mycket bättre!

Tandoorilax med broccoli & Pasta - recept

Det här har jag nog skrivit om förut men det är dags igen för det är jättegott och supersimpelt.
Koka pasta enligt anvisning på paketet.
Lägg laxfiléer i smord ugnsform, salta yttepytte!
Strössla över broccoli som du förvällt.
Häll över creme fraiche som du blandat med tandoori currypasta. 
Kör i ugn på 200 grader tills fisken är genomstekt. Tiden i ugnen brukar oftast vara ungefär lika som tiden det tar att koka pastan.
Supersmarr!

Fredagsmiddag - Fläskfilé med hasselbackspotatis & senapssås

Fläskfilé med hasselbackspotatis & senapssås
4 port
1 kg fast potatis
2 msk ströbröd
100 g smör
1 tsk cayennepeppar
1 msk paprikapulver
1 riven vitlöksklyfta
Blanda ströbröd med smör, vitlök och kryddor.
Skär potatisen i tunna skivor men inte helt igenom. Funkar bra att lägga potatisen i en pincett tycker jag.
Lägg potatisarna med den skårade sidan uppåt i en smord ugnsform och fördela kryddsmöret över. Ugnsbaka potatisarna i 230 grader i ca 40 minuter, eller tills de är mjuka. Ös dem med det smälta smöret några gånger under tiden.
1 kg fläskfilé
2-3 bananschalottenlökar i tunna skivor el hackade
2 dl vitt vin
1 msk dijonsenap
3 dl creme fraiche
smör till stekning
kalvfond
S & P
Putsa filén fri från senor och skär den i 2 cm tjocka skivor. Salta och peppra väl. 
Stek löken i smör och tillsätt efter ett litet tag fläskfilén. Stek runt om. Slå på vin och låt det reducera ner till hälften. Tillsätt senap och CF och låt det sjuda under lock på svag värme i 15 minuter.
Smaka av med kalvfond.
Servera direkt tillsammans med fräscht grönt till.

Bygg- & Konstruktion

På jobbet har pedagogerna fått mig att se det dom ser, med "deras ögon". Det som jag förmodligen "hjälpte" Olle och Isak med när som var små, att städa ihop på kvällen så de kunde börja om på ett "flitt" golv dagen därpå. Det gör jag inte längre. Jag har förstått att ofta är barnen inne i en lekprocess där det inte alls är säkert att de är klara med sitt bygge, utan det kan pågå bygge i flera dagar och SEN börjar man leka:)
Sen har jag börjat se HUR Måns bygger...symmetri är ofta genomgående.
Precision.
Uttänkta detaljer. Inte kan man riva det här på kvällen så han är tvungen att börja om dagen därpå!! Stackars Olle och Isak....får skylla på att jag var helt novis inom området när dom var små;)

Slut på rönnbären

Vilken tur att Måns och jag plockade famnen full med stora fina rönnbär igår från parkeringen på jobbet:)
Idag i flurvädret så invaderades träden av min favoritfågel,
sidensvansen.
På bara ett par timmar så hade de ätit av alla bär, helt otroligt! Men nu klarar dom sig väl bra över vintern om hjälper till att mata på med lite frön också.

Köttfärs- & Grönsaksfräs med potatismos

Så här mysigt har vi på borden på jobbet när vi dukar upp barnens alla måltider. Jag har aldrig förstått argumentet att man på skolor inte kan ha bordsdekorationer. Om man får lära sig från när man är liten att man inte rör levande ljus och att man har en förväntan på sig att låta det vackra(som någon ansträngt sig att göra för andras skull)vara ifred så tror jag det går att ha det vackert på borden även i matsalar på högstadiet. Vad tror ni??
Köttfärs- & Grönsaksfräs med potatismos 
Skala lök och morötter, Finhacka löken och grovriv morötterna. Finstrimla vitkålen. Bryn matfett i gryta, Stek färsen under omrörning. tillsätt grönsaker och kryddor. Låt fräsa några minuter. Smaka av med salt och peppar, färgsätt med soja.
 
Lägg moset i en krans på ett smort ugnssäkert fat. Lägg fräset i mitten, strö gärna över lite riven ost och gratinera 10-15 minuter på 225 grader mitt i ugnen.
 
 

Choklad- & Lakritssnittar - recept

En härlig smakförhöjare är lakritspulver. Jag har inte använt det så många gånger själv än men det blir mer och mer vanligt att smaksätta med rålakrits. Det här pulvret har jag köpt på EJ:s hälsokost.
Läste att personer med högt blodtryck inte skall överkonsumera. Tror inte att det räknas som överkonsumtion om man äter några av dom här kakorna per dag...väl?! Och förresten så har jag inte högt blodtryck så jag kan äta många:)
Choklad- & Lakritssnittar
ca 40 st
200 g rumsvarmt smör
2 dl socker
1 äggula
2 msk vatten
1 tsk bakpulver
3 msk kakao
2 1/2 tsk lakritspulver
1 krm vaniljfrön / 1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
ca 5 dl vetemjöl
Pensling:
1 ägg
15 gr krossad rålakrits (jag strösslade över hackad saltlakritsströssel)
pärlsocker
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör och socker poröst. Rör ner äggula och vatten.
Blanda ner alla torra ingredienser noggrant i annan bunke. Rör sen ner det i sockerblandningen.
Rulla 4 längder och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något. 
Pensla med uppvispat ägg för att kakorna ska glänsa lite. Stöt rålakrits eller hacka strösslet och strö över längderna tillsammans med pärlsockret. 
Grädda längderna mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna några minuter, typ två, och skär sedan i sneda snittar. Prova dig fram med gräddningstiden. Jag tycker det är gott när de är lite sega innuti. 
Färdiga att mumsa! 

Choklad- & Nötknappar - recept

En SÖTNÖT med CHOKLADLEENDE som gärna hjälper till att baka! Å vem kan säga nej till ett sånt leende när han ber om att få vara med?! <3 
Choklad- & Nötknappar
ca 30 st
100 g kallt smör
1/2 dl socker
2 1/4 - 2 1/2 dl vetemjöl
1 msk kakao
1/2 msk vaniljsocker
 ca 30 hasselnötter till garnering
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Hacka ihop alla ingredienser (förutom nötterna såklart) i en matberedare.
Knåda ihop för hand det sista, forma till en rulle, slå in i plastfolie och lägg att vila i kyl en stund.
Dela sedan degen i ca 30 delar och rulla varje bit till en rund liten boll.
Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt.
Tryck ner en hasselnöt i varje boll.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-12 minuter. Låt kallna på galler. (hoppsan, jag lät dem kallna på plåten...undra vilken skillnad det blir?! Hoppas mina går att äta ändå)
Serverat och klart! 
Dom ser smaskiga och söta ut, sötnötarna! 

Kvällspyssel

Har påbörjat mitt kvällspyssel....att trä alla insamlade rönnbär på tråd:)
Blev en lååång tråd igår, får se om det blir mer imorgon. Måste passa på innan de skrumpnat ihop totalt.

Städrock

Idag var jag äntligen in på Ceci twist på Frösön. Har tänkt att jag ska åka dit länge men förra veckan när jag kom på att jag skulle frossa i lite vintage så var hon sjuk. Idag var hon dock frisk och tog glatt emot mig, Pelle & Måns:)
Försökte med den godaste av viljor att kränga på mig en skitsnygg kappa som jag sett genom skyltfönstret....såg ut som att jag satt på mig en Barbiejacka:(
I sina gömmor på lagret hittade hon en "Tina-klänning" - städrock med glatt mönster! En Hildur Jonsson har ägt den ser man på namnetiketten innuti klänningen.
Kolla vad härligt mönster! Tyvärr så är den helt utsliten på ena sidan under fickan, undra vad hon gjort?? för resten av klänningen är i fint skick....
Ska försöka flytta ner fickorna eller ta en bit av tyget på "locket" på fickorna och sy på.
En klänning att bli glad av!

Laxspett med papayasallad - recept

Börja med salladen.
Skala, kärna ur och dela papayan i mindre bitar.
Hacka chili finfint, salladslök i ringar och gurka i kvartar. Blanda med papayan. Pressa över lime.
Låt stå till servering.
Skär lax i kuber. Blanda sweet chilisås med salt i en bunke. Blanda runt laxbitarna försiktigt så att alla får sås runt om sig. Trä upp på blötlagda spett. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och kör i ugn på 200 grader tills laxen är genomstekt.
Servera tillsammans med ris, papayasallad och valfria nötter. (eller rostade frön som jag serverade på jobbet där vi inte serverar nötter till barnen)

Korvprovning

Idag hade vi korvprovning till middag. Måns testar den starkaste först:)
Kabanoss, Salsiccia och Ostwurst. Alla var faktiskt jättegoda tyckte vi.
Ett lekfullt sätt att få barnen att våga testa nya smaker.

Krämig pasta med rostade grönsaker - recept

Krämig pasta med rostade grönsaker 

Blanda potatisklyftor, paprikabitar, squashkvartar, ev aubergine i en långpanna. Häll över oliv- el rapsolja, krydda med timjan, vitlök, S & P och rör runt allting. Kör i ugn tills allt är mjukt och fått fin färg.
Blanda creme fraiche med grovkornig senap och lite salt. (jag blandade i lite för mycket senap så barnen på jobbet tyckte det var för starkt)
Koka pasta enligt anvisning på paketet.
Riv massor at parmesanost och rör ner i den heta, avrunna pastan. Blanda även ner senapskrämen.
Sist blandar du försiktigt ner de rostade grönsakerna. Ät genast.
 
Det var blandade åsikter om maten, jag tyckte det var jättegott, barnen inte alls eller inte så mycket, andra vuxna tyckte om det medan andra inte. Som sagt väldigt olika smaker, precis som livet är:)

Kingen

I fredags var det äntligen dags att få åka till Slandrom. (på bilden är vår lilla present till våra vänner)
Dels för att träffa goda vänner en stund men för att sedan åka ner på bygdegården för att lyssna på KINGEN!! 
Sist jag var med Teresia på Slandroms bygdegård måste ha varit när hon och Eino gifte sig för en herrans massa år sedan:) Då var det också håll i gång i skogen!
Tacobuffé åt vi med fler Bällsta-Rastenbor, alltid lika trevligt! 
Så kom han ju äntligen, the one and only, Kingen!  Om ni klickar in och tittar på Youtubeklippet så ser ni hur han twistar. Det gjorde jag också...hela kvällen, så träningsvärken i låren kom som ett brev på posten i söndags;)
Det var trångt om saligheten, ca 110 pers! Som tur var så satt jag med ryggen fri så jag kunde ställa mig upp och digga när andan föll på...och det gjorde den vill jag lova! 
Att han berättade en massa roliga episoder om När rocken kom till Sveg ( från bok och film) gjorde ju inte saken sämre. 
Som alltid så var det mest bara våra "gamlingar" i byn som rockade loss ordentligt. 
Eller ja, några till kanske lyfte på rumpan och klappade takten:) 
Nils Björid fick den äran att tacka från oss alla. 
Vi "hjälpte till" med det så gott vi kunde genom att klappa, vissla och tjoa!!
Här har ni en hel halvtimme med honom när han var förband till Status Ouo på Jamtli 2012

Pasta med rostade grönsaker - recept

Idag gjorde jag en veggorätt på jobbet som jag tyckte var jättegod. MEEEN det tyckte inte barnen minsann... Fast jag hade i lite för mycket senap så jag förstår att de tyckte det blev starkt. Så, håll er till mängderna i receptet så kanske era barn äter:)
Är lite lat idag och fotar bara receptet...

Söndag

Startade dagen med en långpromenad tillsammans med Pelle:) Vi tog en tur till naturreservatet som ligger en bit från vår gård.
Där ligger en kalktuff, jag visste inte förrän jag klickade in på länsstyrelsens sida att det är Sveriges största.
Man måste vara rädd om den så det är till att gå balansgång. Har ni aldrig varit där så ta er en promenad antingen nu innan det blir mer snö eller till våren när det torkat upp lite. Hör av er om ni behöver guidning:)
Kalksten.
Efter promenaden samlade vi ihop resten av gänget och åkte till Slandrom där vi fiskade regnbåge hos Erland.
En liten pöl där han satt ut fisk och som tydligen är jätte populärt att åka till. Tänk vad lite man vet om sin närmaste omgivning....
Måns kastade tvärs över hela dammen. Flötet landade på isen..och krok hade han ingen. Men han var lika nöjd ändå:)
Pelle testar olika platser runt om dammen. Och olika bete, räkor, fiskhjärta(bläää), mask....
Isak hittade en kompis:)
Skam den som ger sig. Efter en timme hade Pelle en 1 1/2 kg regnbåge på kroken!
Otroligt vacker färg.
Efter fisketuren tog vi en sväng förbi min kollega där vi fick supergott fika och Isak fick med sig lite virke hem som han kan svarva med.
Väl hemma igen var det till att fileéa upp fisken så vi kunde smarra den till middag. Det var helt hopplöst att försöka få bort benen, de satt som berget!
Jag smälte ner massor av gul lök i smör och sen fick den koka i grädde i säkert en kvart.
Lade fiskfileérna ovanpå löken och hällde över mer grädde. Körde i ugn tills fisken var genomstekt. 
Pelle mosar kokt potatis och fisk med sås och mumsar. Kan det finnas nåt bättre än att äta det man fångat själv?!
 

Knäckig Kladdkaka - recept

Det här receptet klippte jag ut från ett mjölkpaket tidigare i höstas. Förra veckan gjorde jag äntligen den och den var "worth waiting for". Jättegod med en klick vispad grädde till!
Glömde fota men den såg ut som en vanlig kladdkaka fast med ett brunbeige täcke ovanpå:)
 

Som sagt...

...who needs Mosegarden när man har en egen?!
Så här har det sett ut flera morgnar hos oss nu. Den här morgonen var extrem. Den stora ältjuren med sin tjej och två kalvar och så var det två tjurar till med horn. De höll sig dock lite i utkanten...tror inte dom fick vara med riktigt.
Dom står alltså 50 meter från huset. Gissa om det är lätt att få barnen att vakna på morgnarna när det ser ut så här??!!
 

Fishi-fishi - recept

För några dagar sen hittade jag igen några små fina rödingar i frysen. Fileéade dem och stekte på dem rätt hårt på skinnsidan. Kryddade med salt och citronpeppar.
Blandade creme fraiche med rom, dill, S & P.
Lyssna på den här och se om ni kan sitta still och äta;)
Tomatsallad med rödlök, en vitlöksstinn vinägrett och kokta potäter åt vi till.

Mycket gjort

Ännu en helg där vi fick en hel del gjort ute på lon.  
Vi började bära in det som skall bli innerväggar. Det får ligga och torka ordentligt här inne över vintern. 
Hjälpsamma killar med starka armar<3 (den andra blev inte med på bild...) 
Kan det bli bra med gråbräder runt fönstren tro?! 
På övervåningen har vi bänt loss en massa "läkt" från golvet för att vi lättare ska kunna lägga nytt golv till våren. 
Många bräder är bara att kasta, andra kan vi spara för att återanvända. 
Blir nog ett par släpvagnslass till tippen. 
Åsså behövs det sopas....en massa damm, halm å skit som på vissa ställen sitter fast så man måste skrapa loss det....
...inte så hälsosamt att vara i men coolt att fota i solstrålarna som letar sig in i gliporna på väggen. 
 
Som sagt, inte så hälsosamt kanske. Viktigt med munskydd! 
Och än viktigare är gott fika att pausa med! Äppelpaj med vaniljsås! 
Långt borti dan sir du Åreskutan! 
Den här lilla utbyggnaden har jag nog inte visat förut. Här inne kommer det bli att "lek/skapar-rum" för barnen att vara i medan deras föräldrar fikar klart;) 
Vi ska in med en dörr och ett fönster, sen är det en öppning in mot caféet som ni ser till höger. Innerväggar och golv åsså en massa spännande material att skapa med:) allt återvunnet material såklart! 
 
 

Jakttorn

I helgen hjälpte moffa Olle & Isak att flytta ner deras jakttorn på plats i skogen. Det har dom byggt tillsammans på gården av "gammalt" virke:)
När vi skulle gå och titta vart det stod så slängde Isak Måns i vagnen och körde "off-road"!
Pelle först upp!
Det gäller att sitta stilla så där högt upp.
Det är bra sikt utmed kraftledningsgatan.
Och det är ju de här de spanar på! Den här bilden tog jag härom morgonen ut genom Olles sovrumsfönster. De står strax bortom våra bärbuskar:) Härligt att bo på landet. Så länge dom inte äter upp äppelträd och sånt man är rädd om!!

HÖST

 
 
 
 
 
 
 
 
VACKERT!

Ungdomar och tacos

I lördags hade man ordnat en trevlig Tacokväll på bygdegården i byn. Ett 50-tal personer kom för att svulla tacos och lyssna på ett okänt band som skulle spela. 
Mats och Månsson står på tur att fylla sina tallrikar. 
Jodå, det blev lite kvar även efter tonåringarna fyllt sina magar;) 
Bandet som spelade hette "Table of Nations" och var en helt ny konstellation. Det skulle komma en duo men de var sex stycken när de väl kom! Jätteduktiga unga killar som var otroligt musikaliska. Kändes som att vi var på en irländsk pub. 
Här har Pelle och Måns tagit paus i kurragömma-leken för att komma in och digga till Aviciis "Wake me up". Efter lite drygt halva låten gick de över till Eagle Eye Cherrys "Save Tonight" SEN slog dom ihop båda låtarna där en sjöng Avicii och två andra Eagle Eye Cherry! Sååå jäkla bra och proffsigt! 
Namn och nummer har vi såklart tagit för att kunna anlita dem vid tillfälle!!;) 
När vi tre timmar senare kom hem så hade vi åtta tonåringar i vardagsrummet:) framför en skräckfilm. Så mysigt att ha en massa kidz hemma!! Fast lillebröderna hade vi lejt bort till momma & moffa och vi blev förpassade till övervåningen...tills de försvann ut i mörkret för att smyga och skrämma upp varandra. 
Få se...var det så här det såg ut när man var ungkarl, sa Mats:) 
Dagen efter hade vi kvar delar av gänget på frukost:) Men när de satt och tjattrade vid frukostbordet var.... 
...Isak, jag och momma redan i Frösö kyrka. Isak skall konfirmera sig så det är bara till att masa sig iväg till kyrkan ett antal söndagar nu:) Riktigt trevlig högmässa med The Mamas & The Papas- körerna som sjöng och rockade, tyckte jag. 
 

Kycklinggryta med ärtris - recept

Idag blev det en hitte-på-gryta....igen.
Fräste gul lök och vitlök i smör. I med kycklingfilé som jag skurit i munsbitar. Lät det fräsa ca 5 minuter och så skedade jag i ajvar relish, krossade tomater, hönsbuljong, lite vatten, salt och peppar, bambuskott och lite ketjap manis. Lät det puttra i ca 15 minuter. Hällde på grädde och lät allt bli varmt. Smaka av såklart.
Serverade tillsammans med vanligt ris som jag hällde i lite frysta gröna ärtor i sista kokminuterna.
Blev en helt ok rätt på en måndag:) 

Mustig Quorngryta - recept

Mustig Quorngryta 
Lyssnar på den här!
 
2-3 port
ca 300 g finstrimlad vitkål
1 finhackad liten gul lök
ca 200 g färska champinjoner i bitar
1 msk smör
2 dl vatten
1/2  buljongtärning, svamp- el grönsak
1/2 tsk salt
1/2 krm vit- el svartpeppar
1 krm malen kardemumma
1 tsk senap
175 g kyld quornfärs
2-3 tsk soja
 
Den här är oxå bra med Sara Bareilles!!
 
Fräs lök och svamp på medelstark värme i smöret i en gryta. Tillsätt övriga ingredienser och rör om.
Koka under lock på svag värme i ca 10 minuter. Smaka av.
Servera med ris, salta nötter, tärnad paprika, banan och mango el ananas. Kokos är säkert oxå gott att strössla över.
 
 

Fiskgratäng med Italienskt täcke - recept

Den här sagolikt goda fiskgratängen som vi åt på jobbet idag, har jag lagt in recept på här förut. Gör lite extra av det krispiga parmesantäcket...det är sååå gott!!

Sommarens sista rabarber

Här har Måns plockat in de sista små rabarberstänglarna.
Hade tänkt att det får bli rabarbermarmelad av dem....eller så blir det sommarens sista rabarberpaj:)
 
 

Tomat- & Pumpasoppa - recept

När jag kom och bar på dessa i köket idag, i brösthöjd, började min kollega storskratta....fattar inte varför??!
Dagens soppa var Tomat- & Pumpasoppa
Använde mig av Butternutpumpa som var härligt orange innuti. 
Fräs gul lök och vitlök i smör tills löken är mjuk. Tillsätt krossade tomater, grönsaksbuljong och vatten. Låt koka i ca 10 minuter. Tillsätt pumpan skuren i mindre tärningar. Låt puttra tills den är mjuk så det går att mixa med mixerstav.
Krydda med Vegeta, nymalen svartpeppar och en gnutta socker.
Servera med goda grönsaker och bröd.
Idag gjorde jag Blomkål i ugn.
Lägg små blomkålsbuketter på plåt och mojjsa runt med olivolja, pressad vitlök, S & P och timjan.
Kör i ugn på 225 grader i 10-15 minuter. Riv över citronskal när kålen svalnat något.
Jättegott!
 

Heldag på jobbet fast ändå inte... & recept

Ja, idag har jag varit på jobbet från 9-20 men inte gjort vad jag brukar göra. Eller kanske lite då jag lagade middag åt oss som var där. Vi har haft handledning igen av vår fantastiske Per Bernemyr som kommer till oss från Stockholm en gång per år. 
Härlig grönsallad med massa godsaker i. 
Och så försökte jag göra enligt Maries instruktioner med laxen.
Lägg i smord form, strö på mycket parmesanpulver, lite vitlökskrydda, S & P och grädde.
Kör i ugn till nästan klar. Knaperstek bacon och strössla över sista minuterna. Ös fisken med grädde några gånger. 
Serverade tillsammans med svart matkorn och salladen. Jättegott!! 
Nu på kvällen såg det nästan ut som att vi var på Ishotellet:) 
Mys är det iallafall att vara tillsammans med mina kollegor en hel dag! 
Fast vi måste tänka HÅRT när Per är med oss, det är nyttigt:) 
Godsaker har vi stoppat i oss hela dan för att orka lyssna, tänka och ta in allt...Tack Per för en värdefull dag! 

Söndagsfix på lon

I söndags var mina krafter tillbaka så då fick mina nära och kära jobba!!;) 
Den här är rätt skön att lyssna på eller hur?!
Vi hämtade hem dörrar och fönster som vi skall sätta in på lon till våren. Bra att ha dem på plats så är det bara att köra när vårvärmen kommer..
Några kommer dock inte få rollen att agera dörr...nä, dom kommer bli nåt helt annat men det får ni se då;) 
De här små (de är mycket lägre än de andra) sötnosarna kunde jag inte lämna kvar i den kalla ladan där de stod...de var tvugna att få följa med mig hem:) 
Kolla vilka vackra!!  
Fönster till övervåningen blev det också. Färdiga i karmar, bara för fina snickaregrannen att sätta in:) 
Där den stora glipan är kommer nog ena fönstret hamna. Det andra på gaveln mittemot. Då får vi fint ljusinläpp och möjlighet att släppa in sval luft om det blir för varmt där uppe.
Nästan så jag längtar till våren redan:)
 
 

Delar av helgen...

Märkligt...jag som är så duktig och fotar hela tiden. I fredags när jag var på supertrevlig förfest så tog jag inte ett enda kort:( Jag var iaf hos/med goda vänner på lite kalajs innan vi åkte till Folkan för att dansa till Perikles/Jannez/Chapelle. Som alltid så blir det en sväng in i logen för att hälsa på Perkarna när de har paus. Och DÄR minsann tog jag den enda bilden på hela kvällen...mest för att skicka till Moncan(som var hemma) så hon skulle förstå var jag var:) Vi hade gjort lappar om vår kommande dans som jag lämnade till pågarna så dom kan göra reklam för dansen söderut;)
Å här passar jag på att klämma in reklamen på bloggen då! Och svänger till den här!!

Välkomna på

NOSTALGIDANS Erikslunds FH

ÅNGE

11/1-14

21:00-01:00

till

 

                                                     
 

Mer info finnas att hitta på www.nostalgidans.se

 

alt på Facebook ”Nostalgidans till Perikles

på Eriklslunds F.H 11/1-14”

 

VÄLKOMMEN

 Tina & Monica

Lördagen tillbringades i onepiece HELA dagen, framför tv:n, powernap med sjuk Måns, glass och gotta i mängder....jojo, så kan det bli när man är ute på partaj... 

Lördagsstek á la Mats - recept på Grekisk Skinkstek

I lördags gjorde Mats god middag. Han tyckte själv inte att det var värt besväret men jag åt så det stod ut genom öronen! Men som alltid när man gör en stek så sätter sig de godaste smakerna från kryddningen längst ut på köttet.
Grekisk Skinkstek
8 port
Receptet är från Buffé nr 11 2006
 
2 kg skinkstek med ben eller hel karré 
1 1/2 dl grovt havssalt 
4 vitlöksklyftor 
2 rosmarinkvistar (har du inte det så ta torkad)
1/2 dl olivolja 
3 msk flytande honung
 
Sätt ugnen på 150°C.
Klappa in steken/karrén ordentligt i salt. Krossa vitlöksklyftorna och tryck på dem ovanpå tillsammans med repad rosmarin.
Lägg köttet på ett galler och ringla över oljan. Ugnsstek i 3 1/2 timme.
Ta ut steken och höj temperaturen till 200°C. Ringla honung över steken och ställ in den i ytterligare 10 minuter.
Ta ut steken och låt den vila i ca 10 minuter. Skär loss steken från benet och skär i tunna skivor.
Han gjorde ugnsrostade potatisar och morötter till. Sallad, enkel vitlökssås och lingonsalsa var gott som tillbehör.

Moosegarden...

...vem behöver Moosegarden när vi har dom direkt utanför gården:)
Häromdagen smög jag så nära som kanske 50 meter ifrån kalvarna. Mamman stod bakom ladan och jag var skiträdd att hon skulle se mig och ta upp jakten på en totalt otränad 40-taggare;) Tänkte att jag fick väl runda ladan några varv om det skulle ske...
Dessvärre så såg hon mig och sprang in i skogen, eller dessvärre, jag menar att det var skönt att jag slapp kuta runt runt ladan för att slippa ifrån en ilsken mammaälg...men jag hade gärna legat där i gräset och tittat så nära på dem en stund till. Häftigt stora djur! Det konstiga var att pappa var ca 150-200 m därifrån med traktorn och höll på med timmer. Klev i och ur traktorn och det bekom dem inte...

Tapenadekyckling med rostade rotsaker - recept

Passa på att frossa i härliga rotsaker nu när det är säsong!
Här har jag vänt dem i rapsolja, vitlök, timjan, salt, peppar. Rosta i ugn på 225 grader i ca 45 minuter.
Kycklingen ser inte rolig ut på bild men är jättegod!
Lägg kycklingfileér i smord ugnsform, salta, bred över ett tjockt lager med tapenade, häll över grädde el creme fraiche och kör i ugn på 200 grader tills kycklingen är genomstekt.
Tapenade gör jag genom att mixa svarta kärnfria oliver med olivolja till lagom konsistens, salt, peppar och vitlök.

GULDGALA igen!!

Idag var det dags att fira vårt pris tillsammans med barnen. Passade samtidigt på att fira barnen som fyllt år under sensommaren och hösten och så bjöd vi in dem som börjat skolan i år. Brukar alltid vara uppskattat att få komma tillbaka till oss för att träffas lite extra en dag:)
Här är alla i full gång med att duka och fixa för den stora festen.
Fast vissa smet visst undan och gömde sig lite;)
Gulddukning såklart! 
Pyssel och lek hinns med innan lunchen.
Guldig och fin:) 
Glitterstjärnor som smitit ut burken samlas snabbt ihop av flinka små fingrar. 
I väntan på alla gäster. 
Minglet klart. 
Sittande mingel blev det idag. 
Loka blandat med jordgubbssaft i glasen. Smördegsstänger med riven Prästost och sesamfrön. Gott! 
Härlig stämning med allsång och god mat. Vi åt kycklingspett, couscous med wokgrönsaker och sweetchilisås.  Sedan så sjöng vi "Sol, vind å vatten", och Takidas "Om ditt hjärta slår".....barnens önskningar:) 
Glass med chokladströssel och guldkulor till efterrätt. En helt ok dag på jobbet alltså;)
 

Fika en härlig höstsöndag!

Det har ju varit underbart väder ett tag nu. Vi passar på att fixa lite inför vintern. Klippa gräs rensa bort jox som blivit ogjort tidigare i sommar, bär ut sommarsaker/kläder och in med vintergrejerna.
Måns övervakar Pelles gräsklippning.
Som tur är så har vi inte hunnit plocka undan utemöblerna....
...så en fika ute till innan vintern blev det allt. Har vi tur hinner vi med nån fler:)
Det är så starkt ljus av solen att man måste kisa....därav alla rynkor...hrmmm.
Mumsigt med bullar. Förresten så är det Kanelbullens dag imorgon(4/10)...och vi som har slut på våra:( får nog köpa några till morgondagens fika:)
Godast är det att doppa dom i mjölk, kaffe eller saft.
Vila i klätterträdet.
Och gunga kan man fortfarande göra. Härligt!

RSS 2.0