Äppelkaka med mandelmassa - recept
Våra höns har fått ett ryck och värper en massa ägg igen. Vad passar då bättre än att baka:) Och med ett gäng skruttiga äpplen liggandes i fruktkorgen så föll lotten på denna kaka.
Äppelkaka med mandelmassa
ca 10 bitar
100 g grovriven mandelmassa
3 ägg
1 1/2 dl socker
50 g smält smör
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
1 dl 3% mjölk (jag tog hälften mjölk hälften matgrädde)
ca 4 äpplen
Kanel och Kardemumma att pudra ovanpå kakan innan den går in i ugnen.
Passade på att använda vårt fina mjöl från
Ångsta Kvarn. Kom inte ihåg om man skulle ta lite mindre eller lite mer av det mjölet motför vanligt mjöl man köper på affären. Chansade och tog lite mindre, men jag hade nog kunnat tagit bara 2 1/2 dl.
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant.
Blanda mandelmassan med ett ägg i taget. Rör ner sockret.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker som sedan siktas ner i äggsmeten.
Tillsätt mjölken och det avsvalnade smöret.
Skär äpplena i klyftor el grova skivor, låt gärna det vackra röda skalet vara kvar.
Lägg hälften av äpplena i botten på formen, häll över smeten och lägg på resten av äpplena.
Pudra över lite kanel och kardemumma.
Grädda kakan mitt i ugnen i 30-40 minuter. Känn med en sticka så den inte är kladdig.
Servera tillsammans med vaniljsås.
Åh nej!
Min älskade lilleplutt blev totalt biten av Gameboy igår.....
Djup försjunken i plinkplonket i hörlurarna satt han så här en lång lång stund. Från att knappt ha vetat vad ett sånt här spel är, till att sitta helt onåbar, på bara en kväll..suck!
Tur att det finns lite mer leksaker att välja på hemma:)
Fast söt var han åndå.
Födelsedagsmiddag
På Värnlösa barns dag fyller svärfar, till höger i bild, år! Med honom på bilden är Mats mosters man, Evert.
Värnlösa barns dag firas sedan
400-talet i västkyrkan den
28 december för att minnas de barn som, enligt
Matteusevangeliets andra kapitel,
Herodes lät döda i sin jakt på den nyfödde judakonungen,
Jesus.
När Herodes märkte att han hade blivit lurad av stjärntydarna blev han ursinnig, och han lät döda alla gossar i Betlehem och dess omnejd som var två år eller därunder; det var den tid han hade fått fram genom att fråga ut stjärntydarna. Då uppfylldes det som sagts genom profeten Jeremia: Rop hörs i Rama, gråt och högljudd klagan: Rakel begråter sina barn, hon låter inte trösta sig, ty de finns inte mer. (Matt 2:16-18)
Denna dag kallades i Sverige fram till år 2000 för Menlösa barns dag, precis som dagen fortfarande officiellt kallas i Finland. Namnet ändrades då "menlös" med tiden fått en alternativ negativ betydelse. På äldre svenska betydde menlös helt enkelt oskyldig, utan skada eller fel, och att barn som beskrevs som menlösa inte hade några synder på sitt samvete. Ett alternativ till dagens benämning hade därför varit oskyldiga barns dag.
Så nu vet ni det!
Köksorna rymdes inte vid bordet...Mats moster Anna och min svärmor Lilian. Som för övrigt hade lagat en fantastiskt god middag som alltid. Stek med brunsås, hasselbackspotatis och sallad på haricot verts med rödlök. Förstår inte hur hon får till det så gott??
Mammsen och pappsen var också med och firade:)
Liksom Pelle...
...å Måns...
...å Isak...
...å Olle...
...å jag...sen fick vi inte med nån fler på bild. Mats var såklart med och hans kusin Anders.
Enkelt men gott till efterrätt. Glass med varma hjortron och jordgubbar.
Med ordentliga tag slevar Måns i sig av det goda:)
Sen blev det bus med storebror i soffan...
Dags att bjuda tillbaka - recept på Fläskytterfilé med klyftpotatis och världens godaste chokladsås!
Det är väl inte mer än rätt att bjuda tillbaka när man varit bortbjuden på mat. Och eftersom mamma och pappa bjöd på allt på julafton så fick dom komma hit och äta med oss idag.
Hittade ett recept i nyaste Buffé som jag modellerade om lite.
225 grader varm ugn.
till 4 pers behövs:
900 g potatis i klyftor
150 g champinjoner i kvartar
1 klyftad rödlök
1 pressad vitlök solo (mumsigt med mycket vitlök och bra i förkylningstider)
Lägg potatisen på plåt och ringla över olja, salt och peppar. Kör ca 10 minuter i ugn. Fyll på med champinjoner, vitlök och rödlök.
Blanda runt allt ordentligt och kör i ugn ca 10 minuter till.
Lägg på ca 500 g fläskytterfilé som är skurna i tunna skivor (skulle vara kassler, men det passar inte riktigt min smak...).
Blanda runt försiktigt igen. Låt gå ytterligare 10 minuter.
Strössla över 150 g haricot vers och låt dem få lite färg, ca 5 minuter.
Lägg upp allt på ett vackert fat och strö över färsk persilja.
Till detta serverar man en god sås:
Koka upp 2 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 msk soja
1-3 tsk(beroende på hur stark man vill ha den) sambal oelek
Jag redde min sås med lite maizena för jag gillar när den är något tjockare.
Till förrätt åt vi kavring med vår egen goda fiskröra med rökt regnbåge, hjortron, messmör mm.
Grabbarna satt på nålar för de skulle få åka till Ladängen för att inviga sina julklappar, årskorten i skidbacken:)
Världens godaste chokladkolasås har jag fått recept av finaste Malin en gång i tiden. Har ärligt talat aldrig ätit en godare sås till glass och maränger!
Som tur är så blev det lite kvar i byttan:) Då ställer man in det i en väldigt neutral burk i kylen(så ingen annan i familjen fattar vad det är i den) och så kan man gå och ta en sked lite då och då tills den är helt slut;)
Malins Goda Chokladsås
100 g smör
1 dl grädde
1 dl ljus sirap
2 dl socker
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
Smält smöret i kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och koka upp.
Låt sjuda i ca 10 minuter.
Servera till god vaniljglass och maränger.
Dagen efter..
Efter en natt med ihållande hosta och typ två timmars sömn så gick juldagen i ett töcken...
Måns var så hostig att vi valde att få en tid på akuten och kolla upp hostan. Men det verkar som det är en elak rethostbacillur som går nu. Får fortsätta med hostmedicin och högläge några nätter framöver.
Lite tråkiga bilder det här kanske men ack så viktiga, särskilt i juletid.
Vi tog och bytte ut alla våra brandvarnare nu innan jul till dem som är seriekopplade. Känns väldigt skönt att veta att man tydligt kan höra även i sovrummet om det börjar brinna nere i tvättstugan.
Sedan fick vi en försenad födelsedagspresent kombinerad julklapp av mamma och pappa, en brandstege!
Skall montera krokar så vi har "på-fall-att". Hoppas vi aldrig måste använda den!
Och vad kan passa bättre efter ett besök på akuten än pizza till middag:) Fanns några ställen som hade öppet idag och jag menar, det är väl bra om nån anlitar dem så de inte har öppet förgäves;)
Hej hopp!
Julafton på Nygården
Som alltid så har vi morgonmys i vår säng med öppning av klapparna som tomten lagt i våra strumpor:)
Mmm, luktar gott om badskummet.
Försjunkna i sina nya saker:)
Och som alltid så har gårdstomten varit i vårt hönshus och lämnat...eller är det så att han glömmer endel saker där?!
Det är nästan så att man inte vågar gå in och titta...
Tänk att dom är så glömska...kläder och gröt är kvar i höet. Eller så är dom kvar och inte klara utan bara gömt sig när vi kommer. Tyckte nog att hönorna var lite upprymda när vi kom!
Måns ger pappa sin lååånga julklapp:)
Isak och Måns testar badskummet.
Samling vid tv:n hos mamma och pappa när Kalle börjar.
Mys med en jättehostig Måns i famn.
Tomten kommer!!!
Alla sitter andäktigt och väntar på sina klappar.
Tomten var ovanligt stor, ståtlig och respektingivande i år:)
Måns & Silke testar sina nya stjärtlappar. Lite snö under så går det nog finemangs.
Mammas enkla vackra bordsdekorationer.
Sill, rökt fisk, lax....
...syltor, ägg, rödkålssallad a la Anna. Vi gick inte hungriga från bordet kan jag säga. Snarare kravlade proppmätta till soffan för att äta lite julgodis;)
Far <3 Son
Elvis och Isak busar och har kul ihop.
Finaste bror med fru.
Måns har märkt sin stjärtlapp:) LOVE it!!
Medan vi vuxna samlades runt KarlBertil Johnsson..."vill du lukta på glöggen pojk?"
...så passade momma på att servera ris a la Malta till de som inte var så intresserade.
Jools och jag tar en svängom till moffas julklapp, "När rocken kom till Sveg". Rekommenderas till den som gillar gammal rock!
GOD JUL från oss alla till er alla!
Variant på Anjovispizzan
Idag var det dags att bjuda familjen på den goda anjovispizzan jag hade med recept på i 100% Östersund i veckan. Här har jag blandat riven Västerbottenost med creme fraiche och delade klyftpotatisar som är rester från igår. Glömde att koka potatis innan det var dags att montera pizzan så "second best" fick duga.
Efter att man brett ut oströran på smördeg så lägger man på anjovis och gul lök som fått svettats i smör på medelvärme i ca 20 minuter.
Eftersom barnen inte var så sugen på anjovis så blev ena pizzan en kycklingvariant. Tog och delade kycklingresterna från igår och lade på, i övrigt lika ingredienser som anjovispizzan...fast utan anjovis då förstås:)
Den här med anjovis tyckte Mats och jag var ÖVERLÄGSEN och SUPERGOD!
Jag smakade aldrig kyckligen men Mats så att den inte var vatten värd motför anjovisen. Så nu vet ni vilken ni skall satsa på:)
Nu eré JUL igen!
Gran och klappar på plats.
Olle upptäckte att det minsann saknades knäck i godishörnan...fick bli lite knäckkokning i morse då:)
Men gör inte som jag...tänkte testa att ha i folieformar. Det fastnade bara. Kanske finns en anledning till att knäckformar är i ett speciellt papper...
Mysfika med familj och goda vänner.
Återstår bara att öska er alla en riktigt GOD JUL!
Rödkålscoleslaw med fetaost och annat gott! - recept
Har fått ett gott recept på en Rödkålscoleslaw av en god vän som jag får dela med mig av. Testa den!
300 g finstrimlad rödkål
2 dl creme fraiche
2 msk majonäs
1 tsk osötad senap
1 dl mosad fetaost
1 krm svartpeppar
lite salt
Blanda allt och vänd ner den strimlade rödkålen. Låt stå några timmar.
Till middag idag så gjorde jag Juliga kycklingspett med saffranscreme. Receptet hittar ni på min
andra blogg!
Till det så hade vi rödkålscoleslaw, vitlökssås, tomat- & rödlökssallad och ungsbakade potatisar.
Mumms!
Sill med Peppar- & Basilika - recept
Gjorde en sill idag som skall förtäras nu i juldagarna.
1 brk Cantadou 4 peppar
4 msk hackad basilika
4 msk hackad gräslök
4 msk grädde
10 rosépepparkorn
2 hackade schalottenlökar
3-4 msk socker
1 brk 5-minuters sill
Blanda Cantadou med de andra ingredienserna ordentligt.
Tillsätt sillen och ställ allt för att vila, gärna ett dygn.
Garnera med rosépeppar vid serveringen.
Morotsvinägrett - recept
Fick påbackning häromdagen av min fina kockkurskamrat Billy. Jag hade visst skrivit i tidningen att man kunde göra en god dressing till sin sallad. Då förväntade han sig ett recept på en god dressing:)
Självklart Billy och ni andra så kommer här en god dressing. Kommer fler framöver.
Låt 1 stor morot i bitar koka i 2 dl vatten i ca 10 minuter.
Blanda ner 1 msk torkad dragon, 1/2 dl äppelcidervinäger, 1 msk honung, S & P.
Mixa med mixerstav tills allt är slätt.
Tillsätt 1 1/2 dl rapsolja i fin stråle medan du mixar lite till.
Det här blir en underbart gul och lite tjock dressing.
...fortsättning på julskinkan:)
Härliga dofter sprider sig i köket när man tar av folien av skinkan. Smaken blir sagolik!
Spadet spar jag i frysen till sås eller soppbas en annan dag. Dopp i gryta är ju annars det man kanske helst använder det till, men vi brukar inte äta det hos oss.
Svålen hänger vi ut till pippisarna:)
Godaste julskinkan! - recept
Idag blev det dags för julens godaste och kanske det enda jag behöver på julen..julskinkan!
Använder ett recept jag fått av min kollega, Marie, som är sagolikt gott. Självklart så använder jag en ekologisk skinka, står knappt ut med tanken om hur grisarna behandlas!! Receptet ser ut så här:
3-4 lagerblad
1 msk hel kryddpeppar
1/2 msk hel kryddnejlika
1 msk rosmarin
1 msk mejram
Krossa allt i mortel.
Gnid in skinkan med kryddblandningen.
Lägg tillbaka svålen.
Knyt igen ordentligt och kör inlindad i aluminumfolie i ugn. Sätt i termometer och kör på 175 grader tills skinkan är mellan 70-75 grader, beroende på hur "torr" du vill ha den.
Fick en överaskning idag när jag var till min moster och önskade God Jul. Jag fick några gamla karotter som min mormor och morfar hade:)
Tror faktiskt att jag känner igen och kommer ihåg mönstret nu när jag ser det. Blir nog tomtegröt serverat i den här i julhelgen!
Årets julgran
Igår var det dags för Hoversjös gran att få "kläder" på sig:)
Nu är det myyys på hög nivå. Älskar att titta på granen som gnistrar i mörkret.
Jullunch på jobbet
Alltid när det gäller matlagning så tycker jag att det handlar om planering för att få ihop det bra. När det nu var dags för jullunch på Guldkusten igen så hade jag förberett en hel del redan igår.
Här har jag tex blandat potatisgratäng(körde genvägen med en färdig påse)med riven västerbottenost och taggsvamp som jag fräst i vitlök,smör och S & P. Bara att tjoffa in i ugnen idag:)
Filéead apelsin skulle det vara både till Ris á la Maltan och Grönkålssalladen. Det är inte så krångligt som man tror. Gäller bara att ha tungan rätt i mun.
Med stor precision placeras bestick mm ut i vår "festlokal"...underbart!
Här har vi dukat upp vår julbuffé. Brukar ha traditionell julmat men i år tänkte vi olikt, och det blev jättebra!
Närmast är potatisgratängen, saffranscreme, juliga kycklingspett och salladsbuffé.
Vill du ha recept så finns de på hundraprocentrecept- bloggen, länken finns här till höger.
Anjovispizzan var supergod och gick hem hos de flesta barnen:)
Till jul får barnen festa till med ett glas julmust.
Fina bordsplaceringar hade en grupp jobbat hårt med innan lunchen:)
Partyhattar blev det av servetterna.
Ris á la Maltan som jag förberedde igår upptäckte jag dock att det inte var så bra att förbereda...det var mer som en soppa idag. Men barnen åt för glatta livet!
Tack alla underbaringar för en härlig lunch! Och tack för julgåvor!!
Måste stolt få visa lite från vår bok som blivit klar tills idag. Guldkusten har gett ut en bok om verksamheten förra läsåret. Helt fantastiskt att få läsa om allt som skett och titta på bilderna tillsammans med Måns på honom och hans vänner.
Ett kapitel handlar om vårt mattänk:)
Måns med vänner undersöker om man kan köra runt vårt nya salladsbuffébord:)
Mmm, STOLT är ordet jag känner för min arbetsplats:)
Morötter i ugn - recept
Skär morötter i lagom stora bitar. Ringla olivolja över dem på en plåt.
Strö över flingsalt, nymalen svartpeppar, färsk rosmarin och pressa på vitlök.
Kör i ugn i ca 15 minuter. De skall ha kvar lite tuggmotstånd.
Väldigt gott tillbehör till nästan vilken mat som helst:)
Julpysselkväll
Igår kväll laddade vi upp med gottis och en stor portion tålamod(jag alltså!)
Flinka små fingrar stoppade godisar både i munnen och på....
...pepparkakshuset:)
Är så mysigt när t o m äldsta sonen i huset vill dekorera en sida...fast det är ju å andra sidan ett krav för att få vara med när huset kraschas och skall ätas upp...
...så det är väl inte så frivilligt?!
Hittade en rolig pepparkaksform på ICA i form av en traktor. Det var inte lätt att sätta ihop utan att bränna sig...har vita, fina, ONDA blåsor på ett finger idag... Det här ekipaget skall Moffa få!
Som alltid så vill jag göra stora hjärtan för att hänga i vårt köksfönster.
Alla mina hjärtan på plats<3
Nejliksapelsiner var inte lätt att göra med ett sönderbränt pekfinger.
Men nu doftar det gott när man kliver innanför dörren:)
I år blev det godishörna på vedspisen i köket. Hoppas inte det blir så kallt att vi måste elda där på ett tag:)
Spenatsoppa - recept
Idag gjorde jag Spenatsoppa på jobbet. Det kan man ju tro att barnen inte är intresserade av men tjii fick ni!
Kastrullen var nästan tom efter lunchen och barnen kom för att berätta vad god maten var idag:)
Tänk att jag växer så mycket varje dag av alla fina kommentarer barnen ger mig ang maten så snart är jag lika lång som Mats;)...eller ja, inte riktigt kanske.
Jag fräste hackad gul lök i smör tills den var mjuk. Sedan spädde jag med vatten, lade i grönsaksbuljong och fryst spenat.
Kokade upp och lät koka i ca 5 minuter. Mixade soppan slät (det är viktigt när barnen äter). Blandade ner grädde och kryddade med salt, vitpeppar, timjan och ett uns socker.
Vi åt ägghalvor till och knäckebröd med smör på.
Ni som läser båda mina bloggar ( hundraprocentrecept.blogg.se ) kommer säkert se att den här bilden och den jag lagt som grönkålssoppa är likadana. Det stämmer! Sopporna ser ju likadana ut och eftersom jag inte hade någon bild på just grönkålen så tog jag samma. Men säg inget;)
Nalle Puhgodis - recept
Nalle Puhgodis
50 g smör
½ dl sirap
½ dl socker
1 msk honung
3 dl valfri müsli
Smält smöret i en kastrull. Rör ner sirap, socker och honung.
Koka i 2-3 minuter, rör om då och då.
Blanda i müslin och rör om ordentligt.
Häll upp på bakplåtspapper i liten långpanna. Låt kallna och skär i lagom stora munsbitar.
Tack för den här gången!
Nu har KAKBUA stäng för i år!
Tack till alla er som hittat ut hit till Bällsta och handlat av både smått och gott!
Ha nu en skön jul!
Mandelnougat med havssalt - recept
Ett himmelskt gott julgodis...eller varför bara göra det till jul?!
Väldigt simpelt och väldigt gott! Blev några såna här till lunch!! idag när jag inte hann äta ute i KAKBUA:)
Välkomna till KAKBUAs sista helg för i år!
VÄLKOMNA till KAKBUA imorgon 16/12
Då håller vi öppet sista gången för i år. Vi har mycket smått å gott kvar till försäljning.
Titta in på tidigare inlägg för att se sortimentet!
HJÄRTLIGT VÄLKOMNA!
Allt kanske inte finns med på bild men vi kommer sälja olika sorters krus,jul/adventsgranar, chutney, marmelad, ljusstakar, kuddar, stickade strumpor, julstrumpor, glögg, julgodis, tunnbröd från Tallmons tunnbröd, lampskärmar mm. Allt (förutom tunnbröd och stickade strumpor) är gjort av oss här på Nygården!
Vi kan endast ta emot kontant betalning!
Så här hittar ni hit! Vi bor i Bällsta på Annersia.
Kontakta mig på [email protected] eller 070/6440725
Pepparkakor å Lussebullar
Idag blev det stora bakardagen. Det kavlades och knådades i kors å tvärs i köket hela degen...jag menar dagen, haha. Ursäkta min torra humor så här på kvällskvisten:)
Måns byggde en borg:)
Pelle bakade nog flest och med mest entusiasm.
En liten burk fick jag allt till oxå:)
Lussebullar har vi inte hunnit med att baka förrän idag. Blev både vanliga "katter" och bullar fyllda med mandelmassa. Gottigotti!
Smått å gott till KAKBUAs sista öppetdag!
Fina pepparkaksmått som fått kläder:)
VÄLKOMNA på söndag!
LUCIA
Årets luciatåg från Böle Byskola. Tänk att det ger sån julstämning med vita klänningar, glitter och sång:)
Pelle med vänner sjunger "Rudolf", Lyssna
här på en annan version:)
Måns var nyfiken på...
....vad tomtarna pysslade med?!
Gemensam sång med alla skolbarnen. Pelle med sin bästis sticker fram "mularna", haha...
Förfest...kind of...
...igår firade vi Lucia lite i förskott, så det kan man väl kalla för lite mysig förfest;)
Våran sötnöt till tomte och hans finafina storebror.
En fantastisk blandning av tomtar, stjärnflickor och luciagossar å Darth Vaders;)
Efter all skönsång så var det dags för den traditionella grötfrukosten tillsammans med alla farmorar, morfarar och gudföräldrar. Vi var nog totalt 80 pers på lilla Guldkusten och det är jättekul!
Men efter en dag med en massa extra uppståndelse och efter en hel vecka som sjuk så blev det myspys framför tv:n när vi väl kom hem:)
Morotssoppa med smak av apelsin & chili - recept
Morotssoppa med smak av apelsin & chili
4 port
3 stora morötter
1 gul lök
1 pressad vitlök
1 röd chili
1 apelsin
1 hönsbuljongtärning
3 ½ dl vatten
2 dl mjölk
1,2 dl vispgrädde
1 msk flytande honung
salt
vitpeppar
(Vegeta efter smak)
Svetta hackad lök och vitlök i olja el smör. Skala och hacka morötterna, skiva chili tunt, blanda ner i löken. Häll på vatten, hönsbuljong, mjölk och vispgrädde.
Riv skalet på apelsinen och pressa ur saften. Tillsätt saften i soppan. Spara skalet till senare.
Låt koka tills morötterna är mjuka. Mixa till en lagom slät soppa och tillsätt det rivna apelsinskalet. Späd ev med mer buljong.
Smaka av med kryddor och honung.
Vill man ha en matigare middag så kan man servera tillsammans med
Kycklingspett:
180 g kycklingfilé
salt
svartpeppar
1 ½ msk flytande honung
1 msk rapsolja
Stycka kycklingfiléerna i små bitar och trä upp dem på blötlagda grillspett.
Krydda med olja, honung, salt och peppar. Grilla i ugn i ca 10-12 minuter, så de får vacker färg.
Vi åt "bara" nybakat Foccacia till idag och salladsbuffé förstås!
Julmusik är ju ett måste nu, och här täcker vi in flera av godingarna i en och samma låt:)
Konstutställning i köket
I mitt kök på jobbet har jag en massa fina konstverk. Kom på att jag måste visa dem här innan de byts ut till nya fina:)
Fiskpanna med räkor - recept
En himla god rätt som jag gjorde förra veckan på jobbet, håll tillgodo!
Jag bytte dock ut sellerin mot purjolök för selleri passar inte min smak:)
Sen använde jag nog inte allt spad, blev tillräckligt blött ändå. Men väldigt gott!
En glittrande dag
Ja, idag var det verkligen en gnistrande,glittrande och vacker dag.
Jag hade besök av många fina kunder, både kända och okända, i KAKBUA.
Tack för att ni kom förbi och hoppas att ni fick med er lite julstämning och godsaker hem!
Lyssnade på
den här och fick mysrys på armarna:)
Nu laddar jag upp för sista söndagen vi har öppet för i år.
Välkomna hit på söndag om ni vill, vågar och kan, som Lasse "Doobidoo" brukar säga;)
Påfyllning i KAKBUA
...som inte längre känns ha rätt namn;) Visst har jag en massa krus men en hel del annat med. Kanske borde kalla det marknad av nåt slag?! För er som inte tittat in här förut, kolla in sortimentet, öppettider och vägbeskrivning
här!
Har kokat en sats med ny god Svartvinbärsglögg från våra egna bär.
En läcker, färgglad lampskärm.
Barnförkläde, "Katthult".
Midjeförkläde gjort av gamla fina kökshanddukar.
VARMT VÄLKOMNA I MORGON TILL OSS!
Söndag nr två i KAKBUA - VÄLKOMNA!
I morgon, söndag 9 december, öppnar vi KAKBUA på Nygården i Bällsta.
Ni är hjärtligt välkomna till oss mellan 12-16.
För att se vårt sortiment & vägbeskrivning så klickar ni in på kategorin till höger som heter
Tomat- & Kikärtsoppa - recept
2 burkar kikärtor
1 gul lök, finhackad
2 tsk mald spiskummin
1 tsk paprikapulver
3 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, finrivna
4 färska tomater, skurna i tärningar
2 msk tomatpuré
1 msk honung
1 msk salt
4 dl grönsaksbuljong
saft av ½ citron
1 kruka basilika
Fräs lök och vitlök tillsammans med kikärtor och kryddor i olivolja på medelvärme ca 5 minuter. Tillsätt tomatpuré och färska tomater. Späd med grönsaksbuljong och citronsaft. Låt puttra under lock ca 15 minuter.
Tillsätt basilikan och mixa soppan lite ”slarvigt” så vissa kikärtor behålls hela.
Smaka av med salt och citron.
Servera med gott bröd, stark hårdost, rädisor och paprikabitar.
Vissa tomatsoppor tycker jag kan bli lite ”vassa” i smaken men den här är väldigt mild, rund och god!
Pelle-prinsen 9 år!
Som alltid väckning med sång, tomtebloss och paket. Synd bara att man inte kan ta sovmorgon på sin födelsedag...kanske ska be nån föra in det som en lag eller nåt...
Solen var fantastiskt vacker när vi hämtade hem Pelle och alla hans vänner för att fira!
Snälla momma och moffa hjälpte till att hämta dem på skolan för de var så många:)
Blev lagomt att käka mellis när de kom. Och idag blev det en Pelle-favorit...kolbulle.
I med smeten i pannan. Men som på matlagningsprogrammen i tv, så hade vi förstekt flera så att barnen inte skulle behöva vänta så länge på att få sig en bit eller två.
Här har matklockan ringt och de gör ett avbrott i sin lek för att käka.
Kolbulle är såå gott!
Varmt kring elden:) Och här står jag och tar åt mig äran av kolbullarna...
...när det egentligen är Mats som stått ute i en timme och stekt i kylan;)
Hela gänget rymdes i trappan. Härligt med rosiga kinder och tjatter.
Gjorde två olika tårtor och i den ena gömde Måns och jag godisar:)
Sen lade vi på marsipantäcket och låtsades som ingenting....hihi.
Det är så kul när barnen börjar bli så stora att de sköter kalaset själva. Här var det sång för Pelle och då stod man på stolarna och sjöng en herrans massa verser, underbart!
Nytt till KAKBUA....
...å det är inte kakor:)
Kakfat gjort av gamla tallrikar, assietter, kaffekopp och äggkoppar.
Krans till dörren gjord av gamla kakformar
Hasselnötter som dekoration.
En annan variant på krans.
Kottar, torkade clementinskivor, stjärnanis och kakformar.
Taklampa klädd med gamla och nya spetsar.
Sladden måste göras om till jordad men annars är den bara att hänga upp:)
Första KAKBUAdagen är till ända
En kylig men mysig dag i KAKBUA är till ända. Tack till alla er som hittade hit idag!
Kakor i olika former trängs på bakbordet.
När jag ser bilderna så ser jag att kakor är nästan det som finns minst av...kanske inte skulle heta KAKBUA?!:)
Kuddar, jultavlor, knäck mm.
Massor av stickade sockar och ljusstakar.
Rullrån, gårdsägg, filbröd....
Godsakerna närmast kassörskan:)
Tyvärr kan man inte elda i vedspisen, det hade behövts idag.
Sylt, saft, glögg. chutneys.
Vår egen teblandning, müsli och små söta blomkrukor.
Barnens tovade julsaker.
Julmys!
Hoppas ni som ej hittat hit än har möjlighet att besöka oss kommande söndagar innan jul!
Ni är så VÄLKOMNA!
Välkomna till KAKBUA!
I morgon, söndag 2 december, öppnar vi KAKBUA på Nygården i Bällsta.
Ni är hjärtligt välkomna till oss mellan 12-16.
För att se vårt sortiment & vägbeskrivning så klickar ni in på kategorin till höger som heter