Födelsedagsmiddag

På Värnlösa barns dag fyller svärfar, till höger i bild, år! Med honom på bilden är Mats mosters man, Evert. 
 
Värnlösa barns dag firas sedan 400-talet i västkyrkan den 28 december för att minnas de barn som, enligt Matteusevangeliets andra kapitel, Herodes lät döda i sin jakt på den nyfödde judakonungen, Jesus.

När Herodes märkte att han hade blivit lurad av stjärntydarna blev han ursinnig, och han lät döda alla gossar i Betlehem och dess omnejd som var två år eller därunder; det var den tid han hade fått fram genom att fråga ut stjärntydarna. Då uppfylldes det som sagts genom profeten Jeremia: Rop hörs i Rama, gråt och högljudd klagan: Rakel begråter sina barn, hon låter inte trösta sig, ty de finns inte mer. (Matt 2:16-18)

Denna dag kallades i Sverige fram till år 2000 för Menlösa barns dag, precis som dagen fortfarande officiellt kallas i Finland. Namnet ändrades då "menlös" med tiden fått en alternativ negativ betydelse. På äldre svenska betydde menlös helt enkelt oskyldig, utan skada eller fel, och att barn som beskrevs som menlösa inte hade några synder på sitt samvete. Ett alternativ till dagens benämning hade därför varit oskyldiga barns dag.

Så nu vet ni det!

Köksorna rymdes inte vid bordet...Mats moster Anna och min svärmor Lilian. Som för övrigt hade lagat en fantastiskt god middag som alltid. Stek med brunsås, hasselbackspotatis och sallad på haricot verts med rödlök. Förstår inte hur hon får till det så gott?? 
Mammsen och pappsen var också med och firade:) 
Liksom Pelle... 
...å Måns... 
...å Isak... 
...å Olle... 
...å jag...sen fick vi inte med nån fler på bild. Mats var såklart med och hans kusin Anders. 
Enkelt men gott till efterrätt. Glass med varma hjortron och jordgubbar. 
Med ordentliga tag slevar Måns i sig av det goda:) 
Sen blev det bus med storebror i soffan... 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0