Morotssoppa med smak av apelsin & chili - recept
Morotssoppa med smak av apelsin & chili
4 port
3 stora morötter
1 gul lök
1 pressad vitlök
1 röd chili
1 apelsin
1 hönsbuljongtärning
3 ½ dl vatten
2 dl mjölk
1,2 dl vispgrädde
1 msk flytande honung
salt
vitpeppar
(Vegeta efter smak)
Svetta hackad lök och vitlök i olja el smör. Skala och hacka morötterna, skiva chili tunt, blanda ner i löken. Häll på vatten, hönsbuljong, mjölk och vispgrädde.
Riv skalet på apelsinen och pressa ur saften. Tillsätt saften i soppan. Spara skalet till senare.
Låt koka tills morötterna är mjuka. Mixa till en lagom slät soppa och tillsätt det rivna apelsinskalet. Späd ev med mer buljong.
Smaka av med kryddor och honung.
Vill man ha en matigare middag så kan man servera tillsammans med
Kycklingspett:
180 g kycklingfilé
salt
svartpeppar
1 ½ msk flytande honung
1 msk rapsolja
Stycka kycklingfiléerna i små bitar och trä upp dem på blötlagda grillspett.
Krydda med olja, honung, salt och peppar. Grilla i ugn i ca 10-12 minuter, så de får vacker färg.
Vi åt "bara" nybakat Foccacia till idag och salladsbuffé förstås!
Julmusik är ju ett måste nu, och här täcker vi in flera av godingarna i en och samma låt:)