Piffning inför marknaden
Har börjat möblera inför vår marknad 29-30/11.
Måste ju ha fint på borden som "utställarna" skall stå vid.
Här ska Brunkulla Gård & Örjan Södergren stå:)
Jag verkligen älskar det här hörnet med de vackra gamla fönstren!
Lite crazy får man väl vara?!
Lummer är så vackert!
Myshörnan.
Där man kan slå sig ner med en gammal...Lektyr...jag lovar, det är inte som den typen av tidning är idag. Den här är g a m m a l....;)
Nån dag i framtiden kanske vi kan montera in den här fina så vi får värme av den.
Saknas bara lite kakpåsar, saft, sylt, marmelad mm mm....
Farmor & Farfar är redan på första parkett:)
Julklappsstrumpor.
Ingen advent utan en fin ljusstake.
Propp-ljusstakar
Här tror jag att vi ska bulla upp lådor med mammas goda rullrån:)
Sicken tur att jag köpte den här fina gamla skrinda-sitsen!
Dåtidens "skoblock" som man använde för att gör riktiga läderskor.
Barnstorlek.
Och här fattas vi:) plus en massa godsaker. Te, kola, tryfflar, chokladskedar mm mm.
Läskiga Halloweenbarn
Som sagt, mamman i huset är inte så förtjust i den här läskighetshögtiden...men igår dök det upp tre Trick or treat- läskiga typer som knackade på dörren.
Och bor man på vischan där det är kolsvart längs vägen så är reflexväst ett måste, vare sig man är en hemsk Halloweentyp eller ej!
En som myser...trots att han ser så hemsk ut...huvva!
Smikösen/sminkören himself!
Och den här läskingen hade allt smink som användes;)
Smått & Gott till vår Marknad
Rostiga gamla handsmidda spikar...
...blir vackra som stilleben i glasburkar med spets.
Producering av lampskärm.
Gjord av gamla mattrasor.
Blått är flott!
Ett gäng silvriga hjärtan fick en julhälsning på sig.
Söta och till salu på vår adventsmarknad.
God Jul!
Nya visitkort/prislappar.
Snickarkunskaperna är bra att ha;)
Köpte gamla tyllar, såna som man har och spritsar med i kakbaksvärlden.
???
Med lite fin spetskant så blev de vackra att hänga tex i granen med deko i.
Yammie!
Fint!
Nu väntar vi bara på att det kommer lite vit snö..
Måns högtid
Ja, Måns högtid närmar sig med stormsteg:) Han älskar nämligen HALLOWEEN!
Det är ju ingen högtid som jag egentligen bryr mig om. Blir mest irriterad på all köphysteri runt den. Och när våra påskkärringar försvinner, vilket jag inte alls gillar, så kommer Trick or treat istället...
Men en äkta pumpa köper vi varje höst, för att det är så dekorativt att sätta ut i höstmörkret.
Måns försöker räkna alla kärnor..
Det är massor där i!
Fast om jag ensam hade valt, så kanske det inte hade blivit just det här mönstret:)
Måns önskar
Måns har länge önskat att vi skall baka Schackrutor. Idag tog vi och gjorde en dubbelsats så vi även får några över till julmarknaden.
Kankse inte världens mest exotiska kaka, men den är fin:)
Nygårdens Müsli
I vår müsli är det en massa godsaker och nyttigheter.
Förpacka snyggt är viktigt tycker jag.
Väga så det blir ungefär lika i alla påsar.
Sådär. Ett gäng påsar klara till försäljning.
Finns i två smaksättningar:
Kanel & Tranbär eller Nyponpulver, Melonkärnor & Gröna Russin
Ramos
Hittade ett gammalt recept för ett tag sedan som jag provade att göra idag.
Morötter blandat med rabarber.
Blev inte så stor mängd...tyvärr. Måste göra en omgång till för det var...
...sjukt gott på ett kex med ost! Syrligt, friskt och sött tillsammans med knaprigt och lite salt. Yammie!
Vid det här laget har ni fattat att det kommer att finnas att köpa på marknaden va?! :)
Varm Choklad-test
Har tänkt servera Varm Choklad på marknaden...
...kan vara gott att värma sig med i Adventskylan.
Måns var frivillig att testa om det gick att dricka i flaskorna jag sparat på mig. Gick perfekt och blev supergott med några marschmallows i:)
(Hemkört å) Lingondricka
Kan inte hjälpa det, men jag kommer nog för alltid förknippa Lingondricka med "Sällskapsresan - Snowroller":)
I september tog ju familjen en tur ut i skogen för att förse oss med lite lingon.
Det lyste rött lite överallt:)
Rätt snabbt hade vi fyllt våra hinkar.
Hade inte tid just då att ta hand om bären så de hamnade i frysen.
Men i torsdags så åkte de fram, blandades med vatten och mixades lätt.
Efter att ha stått svalt i nästan två dygn så silade jag av bären och blandade i socker.
Lätt söligt blir det i köket...
Fick till några flaskor med härligt röd och ljuvligt god Lingondricka som kommer finnas till salu på vår Marknad i Advent.
Snacka om närproducerad!
Min & Pelles låt
Pelle och jag har just avslutat en danskurs. Vi har gått 12 timmar med Danspatrullen och det har varit såå kul!
Otippat att en dansgalen mamma som jag skulle tycka det;) Men mest roligt har det varit för att Pelle faktiskt tyckt att det varit roligt också. Vi håller tummarna att det blir en fortsättning till våren!
På bilden så dansar Pelle med en klasskompis på idrottspasset.
Pelle hade nämligen, när han hörde att de skulle ha dans på schemat förra veckan, frågat sin idrottslärare om inte jag(!!!) kunde få komma dit så att Pelle & jag kunde få visa det vi lärt oss!
Gissa om jag blev övermäktigt glad, stolt och lite pirrig:)
Det är huskut länge sen jag dansade inför "folk" på det sättet, uppvisning liksom. Det är ju inte på samma sätt på dans, även om folk står och glor på en då oxå..
Hursom helst så fick jag alltså den äran att komma dit och Pelle & jag visade upp de turer vi tränat på.
Klasskompisarna apploderade och visslade, vi fnissade och kände oss både stolta och pinsamma:) men mest stolt såklart. Efteråt så dansade klassen och var jätteduktiga! Pelle instruerade så många han hann med;)
"Våran låt", som jag för alltid kommer att förknippa med Pelle och den här händelsen, är Shake it off med Taylor Swift, lyssna på den här...och Shake it off du med!!
Och den här är ju jordens just nu skönaste fox-låt!
Tack älskade, älskade Pelle för att du ville följa med och lära dig dansa<3
Tänkvärt
Det här är det jag lever efter i mitt liv nu för tiden.
För om jag inte agerar så kommer jag inte få nåt gjort!
Första snön
Tänk att det alltid är lika fascinerande med den första snön som faller....oavsett ålder:)
Prinsen
WOW! Snacka om att ha utvecklat sin teckningsteknink på bara ett år...från streckgubbe till detta:)
Och idag har det varit Halloweendisco på skolan:)
Början på Lingondricka
Idag har jag satt igång en sats Lingondricka.
Den kommer att finnas och köpa på vår Marknad i Advent.
Så vacker
Tänk att jag får så mycket vackra saker till mig...den här fick jag igår av grannen som håller på att flyttstäda<3
Den hamnade på det ultimat bästa stället man kan tänka sig:)
Här kan mina trasmattor (tja, iaf en pytteliten del av dem) hänga.
Så vill ni få paket vackert inslagna när ni handlat på vår Marknad i Advent, kom till mig;)
Nött blir nytt
I det fina skåpet vi fått, satt det gamla plasthyllremsor. Givetvis så kunde jag inte bara kasta bort dem.
Nä, en lampskärm ska det allt bli:)
Varför använder man inte hyllremsor nu för tiden egentligen? Det är ju jättefint.
Limpistol är ett finfint redskap när man jobbar med lampskärmar.
Sådär! Lite söt blev den väl?!
Synd att inte jag har blått nånstans. Får bli till salu på marknaden då:)
Kakproducent
Har äntligen kommit till skott och börjat producera kakor till Marknad i Advent.
Lyxiga Dumlekakor är ett måste!
Mums.
Även Jämtlandskakor och Daimkakorna är klara. Återstår några sorter innan jag är nöjd.
Fast jag tror att jag skall satsa på lite mer julgotta i år, vad tror ni om det?!
Spenat- & Broccolipaj
...eller även kallad Karl Alfreds paj:)
Trippelbakar paj på jobbet.
Jag kryddade även med lite muscotnöt som jag tycker passar väldigt bra tillsammans med spenat....tror jag också pudrade i lite Vegeta...
Jättegod om jag får säga:)
Gratinerad Tomatfalu
Gratinerad Tomatfalu
Absolut så tog jag vitlök. Är ju super så här i höstrusk...och kanske världens godaste krydda!
Jag gjorde också så att jag hällde hälften av tomatkrosset ovanpå korven innnan jag strödde på ost.
Serverade med ris och salladsbuffé.
Testa att fräsa på gula vaxbönor(finns i frysdisken) i smör och pressad vitlök. Ca 6-7 minuter. Krydda på med lite havssalt och persilja el gräslök.
Förberedelser inför Marknad i Advent
Mitt snickerijobb idag:)
Behövde dölja en gavel på ett skåp så det fick bli gråbrädor och en bit resttapet som jag snikat åt mig.
En superfin tapet med talgoxar på.
Min farmor hade ett speciellt förhållande till talgoxar och idag har jag det. Ofta så kommer dom och sätter sig på fönsterbläcket och kikar in vad vi håller på med. Vi har flera gånger nu under hösten fått släppa ut dem från övervåningen på lon där de tagit sig in. Jag är helt övertygad om att det är farmor och farfar som vill hålla koll på oss:)
Fyller på med saker igen...
Myys!
Den här gamla grammofontratten skall nog få bli en lampskärm.
Bort med gamla hyllremsor och hyllpapper...
...och på med nytt.
Köpte fantastiskt fina gamla hyllremsor på en loppis i somras.
Flera rullar som var oanvända.
Gissa om jag blev överlycklig över det fyndet....ja, dom var dessutom billiga:)
Adventsljusstakar.
Snart är vi där...vid första advent. Och då kommer ni kunna köpa en om ni vill:)
Väggvarianten.
Eller väggvarianterna.
Det börjar ta form. Fast än så kommer det nog flyttas runt en hel del innan vi slår upp dörrarna.
Paketinslagningshörnan.
Mingelfat kommer ni att kunna köpa och mumsa på medan ni går runt och tittar och handlar på Marknad i Advent, 29-30 november.
Tänk er att det kommer ligga både ost, knäcke, marmelad, glögg, godsak...på fatet:)
Fredagsmys
Alltså jag kan inte nog beskriva hur roligt, mysigt och skönt det är att ha Pokerkvällar hemma!
Tänk att få ha finaste tonåringarna med vänner vid köksbordet på helgerna. Poker, popcorn, kaffe, surr, skratt, mobiltelefoner och kepsar.
Och polarna är gamla Guldkustingar:)
Måns hade inte tid för Idol och gotta...
...han var fullt upptagen med att...
...rita!
Vilket piratskepp!!! <3
Början på pysslet
Idag har jag börjat organisera för mitt kommande pyssel till MARKNAD i ADVENT.
Huller om buller...och än har jag bara börjat;)
Juliga, naturliga färger.
Knappar, band och grejjsimojjs...
Tomatsoppa - och "På återseende"-lunch
Delar av ingredienserna till Supergoda Tomatsoppan vi åt häromdagen på jobbet. Lägg märke till coola "barret" på Herr Purjolök:)
Jag har ju svårt att hålla mig till recepten exakt...så i min variant så tillkom det både gul- och vitlök. Ett uns Vegeta och så tog jag både basilika och oregano.
Fort varé gjort! Jag mixar soppan slät och tjock.
Mumma! Förutom salladsbuffén så serverade jag varma majskolvar med smör på, och bröd.
I går gjorde jag en "på återseende"-lunch. Ett barn som gått hos oss på Guldkusten som lämnat in ett favortirecept fick komma tillbaka till oss i tanken och i lunchen. Gjorde hans goda Stroganoff som vi mumsade på och tänkte på honom:) Barnen som kom ihåg honom från sin tid tillsammans blev glada när de såg bilden och det blev en del prat om honom.
"Herr Purjolök" har blivit friserad:)
Härliga Höstfärger
I helgen som var satt löven kvar på vår vackra lönn...nu har dom landat på marken...
I helgen som var, fick jag också tid att ta hand om sista gänget äpplen.
Kärnade ur dem och...
...kokade smarrig äppelmos som ni kommer att kunna köpa på vår MARKNAD i ADVENT
Den är härligt rosa och smaksatt med vaniljstång.
Passar på
Måns älskar att "dega".
Och när man ändå sitter där med en knul Playdoo-deg i näven kan man ju passa på att få lite inlärning i stunden:)
Medan jag gjorde siffror så gjorde Måns bokstäver, mommas B-okstav<3
Höstgod gryta
En vädigt god Höstgryta med hemgjort potatismos, kan det bli godare?!
Kokboken jag använder på jobbet den här månaden är som ni fattat en skolkokbok med recept för mååånga:)
Hoppas ni är duktiga på att räkna:)
Koka en stund??! Jag vill påstå att men kokar sitt kött i några timmar för att det skall bli tuggvänligt. Beroende på köttdel förstås.
Nypon
I helgen gick jag runt i regnet och plockade in massor av rönnbär och nypon innan fåglarna hann äta upp allt.
Det är facinerande hur snabbt det går att allt är puts väck borta, när alla trastar kommer:)
Och vilket ljud det blir, hur häftigt som helst ute på gården när hundratals fågar snackar med varann...eller vad dom gör?!
Nyponen har jag tänkt torka och se om de går att använda till någon fin dekoration i vinter.
Eller kanske ta ur "klipulvret" och torka för att använda till te, eller smula på filen eller....
Måns "nya" rum
Jahapp, då har vi bytt tillbaka rum igen då mellan Pelle och Måns.
Och då blev det rött här inne. Tidigare var det mest grönt.
Det enda jag köpt nytt är den lilla röda bänken, 60:- på Kupan!
Ofta så behövs det bara kastas om lite saker så blir det ett helt nytt rum.
MARKNAD i ADVENT
Välkomna på " Marknad i Advent" den 29-30 november 2014.
Vi kommer att ha öppet under första adventshelgen kl 11-17.
Vi själva kommer att sälja allt från kakpåsar (så slipper DU stressa med bak innan jul), inredning av återbruk, egengjord glögg, chutney mm.
Julmingeltallrik med egen svartvinbärsglögg kommer finnas att äta på plats.
Sedan har vi även bjudit in andra som kommer ha egna bord där de säljer sitt. Återkommer lite längre fram med vilka det är.
Så, boka in första adventshelgen för ett mysigt besök på Lon på Nygården i Bällsta.
Tidigare år har jag haft "Kakbua", som ni kan se bilder från nedan, men nu växer vi oss större och ser fram emot att ni gästar oss.
Det mysiga stuket kommer vi såklart behålla trots ny, större lokal.
Varmt Välkomna!
Tina Goda Ting
Fisk under sprött täcke med dill & ost
Ingredienserna framdukade, eller Mice un place, som man säger på Kockspråk;)
Det betyder att man plockar fram allt man behöver för att tillreda sin måltid/maträtt så att matlagningen flyter på utan att man måste springa runt och leta olika saker. Eller att det kanske t o m fattas en ingrediens...hemska tanke:)
Ännu ett recept för 100 portioner...dela i 10 och sen i hälften...typ;) Det är inte så hiskeligt noga.
Jag tror att jag hade till 15 barn och 7 vuxna :
6 x 400 g fisk
ca 500 g ost (gott m mycket ost)
3-4 dl ströbröd
ca 2 dl persilja
1 vitlök solo
flytande smör - & rapsolja ringlade jag bara över i ett fint mönster:)
Om ni då räknar om orginalreceptet så ser ni att mina mängder inte heller är exakta och det behöver det oftast inte vara i matlagning. Kör på lite feeling!
Till den goda fisken kokade jag nyupptagen potatis som barnen själva odlat i pallkragar på jobbet.
Fantastiskt vilket ställe jag jobbar på!
Färdigt att servera barnen.
Min monsterportion..försökte göra den lite suddig så det inte skulle synas hur mycket jag åt;) Men det var så gott!
Såsen är bara creme fraiche som är ihoprörd med lite pressad citron, Vegeta och nymalen svartpeppar.
Lycka Till!
Skön söndag
I går hade vi en härlig dag med lite av varje på agendan. Började dagen med att åka till Hara där Nygårdens Limousiner och Hara Gård hade öppen gård och skördefest. Man kunde titta på när man klippte får, det fanns en skrivarverkstad, hästskokastning och en massa gott att handla såklart.
Vi åkte hem med gott bröd från Kerstin och potatis.
Efter stopp nr 1 så fortsatte vi till Slandrom och Erland där vi skulle försöka få oss en middag:)
Pelle hade laddat flera dagar för att dra upp en stor regnbåge.
Full koncentration.
Isak tittade förbi, på moppen:) och fick hjälpa till att ta upp en han oxå.
Van fiskare som lätt får ut kroken ur gapet och klubbar ihjäl firren. Bläää, hemskt! Jag kommer inte lära mig det!!
Här har vi tre fina fiskar.
Blev en fjärde innan vi fick åka hem. Pelle drog upp de två största:) Är mysigt att åka hit och fiska. Skön stämning mellan vuxna och barn som fiskar, god korv och gott fika bjuds man på.
Efter det blev det en skogspromenad.
Hittade massor (i mina mått mätt) av Stenmurklor. Glad i hågen så plockade vi dem och bar hem ca 1,5 kg svamp. Kommer ju ihåg att farmor ofta hade murklor på tork i trådar hängande i taket i hallen uppe (i Pelles nuvarande rum). Kommer även ihåg att de är giftiga...Och när jag läser på Livsmedelsverkets hemsida sååå...njae, vi får nog kasta tillbaka dem till skogs.
Giftet försvinner inte helt även om man tillreder dem enligt konstens alla regler och är dessutom cancerframkallande. Känns inte som att vi behöver stoppa i oss det, även om murkelsås är väldans så gott till en fin söndagsstek.
Får nog försöka hitta toppmurklor istället, dom är ju iaf inte giftiga.
Sedan packade Pelle och jag fikakorgen för att sticka iväg på vår buggkurs:)
En typsikt skön söndag:)
Learning by doing
Orren som Olle sköt häromsistens, har hängt klart och igår var det dags att ta ur bröstfileérna. Eftersom Olle inte än kan använda sin hand riktigt (tog av gips i fredags) så fick han ta hjälp av lillebror, som fick goda instruktioner av storebror<3
Jag får lära mig en massa jag med bara genom att titta på och lyssna:)
Och bästa sättet att lära sig är väl att se, lyssna och främst få prova sig fram.
Noga måste man vara.
Fileérna la Mats sen i röken i ett par timmar, enligt olika recept på nätet. Så här när det är klart så hade det nog räckt med kanske 45 minuter till de här små fileérna. Blev lite torra...men det var ju första gången vi testade. Han hade även haft dem liggande i saltlag innan. Blev god smak men som sagt lite torrt, så vi provar att göra annorlunda nästa gång...för en nästa gång blir det säkert;)
Kolbulle med vänner i höstsolen
Passade på förra veckan när det var varmt och vackert väder att steka kolbullar ute. Snart får vi stå ute i snön för att göra det;)
Dubbla pannor så går det fortare när man är många.
Nyutslagna nyponrosor.
Pelle med vänner och Måns mumsar:)
Dags att producera
Ja, det är hög tid att börja producera till vår kommande "Marknad i Advent" som vi skall ha ute på lon 29-30/11. Häromdagen gjorde jag den goda äppeldrickan som vi gjorde för två år sedan igen. Den blir väldigt syrlig och god och passar perfekt som måltidsdryck.
Recept på Äppeldricka hittar du här!
Några små flaskor blev det.
Den här flaskan är inte till salu! Den kommer jag ihåg att farmor alltid hade som saftflaska och den är jag jätterädd om. Visst är den fin?!
Passade även på att göra en omgång av Äppel- & Hjortronchutney. Supergott till ostar eller till en god stek. Receptet på Äpple- & Hjortronchutneyn hittar ni här. Och vill du inte göra egen så kommer det finnas att köpa på marknaden slltså:) Välkomna då!
Rödbetscarpaccio
Gjorde ju en carpaccio på polkabetor till senaste bröllopet. Tror det var ganska gott faktiskt:)
Att jag valde polkabetor istället för rödbetor fattar ni ju när ni ser resultatet färgmässigt, smakmässigt är det nästan ingen skillnad.
Blanda ihop 3 msk olivolja, 1 krm salt, 1 msk vit balsamvinäger och häll över betorna. Mojjsa runt ordentligt så det blir smak på alla skivor. Skiva tunt gör du med osthyvel el mandolin.
Varva betor med kapris och grovriven mozzarella eller varför inte chevré...mumma!
Klippa, inte klippa, klippa, inte klippa
Jag är ju så fruktansvärt trött på att alltid se lika ut i håret...till vardags. En hästsvans, punkt. Det är så trist. Har därför funderat på att klippa av mig håret för att få en slags frisyr som även funkar när jag är i köket och jobbar.
Fast när håret blivit så här långt och bli så här fint med världens bästa lockapparat-mackapär, så blir jag tveksam.
Kanske får stå ut med att se tråkig ut med tofs till vardags så jag kan locka håret lite när jag vill vara fin.
Så här blev det igår när jag skulle på dansgala med inflyttningsmingel innan.
Fina gamla vänner har skaffat nytt boende som vi fick titta in i före dansen.
Bjöds på en massa gott plock och trevligt umgänge.
Värdinnan själv<3
Sedan bar det av till OSD där Perikles och Jannez spelade.
Många dansglada var där:)
Perkarna hade haft "lite" otur med sin buss när de skulle upp hit. Klockan två var de fortfarande i Tierp!! Men proffs som de är så bet dom ihop och gasade på för att köra som tänkt. Det tackar vi Periklesnördar för;)
Sjömansgryta
Ett mycket märkligt recept..eller inte. Känns som att det var en blandning mellan sjömansbiff och kålpudding. Men hiskeligt gott!
Det kom ett MMS...
...från världens bästa Isak som äntligen får ut i trafiken och köra sin moppe!
Tänk att en mamma kan bli så glad så hon gråter över det...egentligen borde jag ju gråta över att han ska ut i den farliga trafiken. Men jag har ju förstått att jag inte kan låsa in mina fina pojkar eller bädda in dem i bomull för resten av livet, även om jag skulle vilja det för att skydda dem från allt otäckt där ute i stora vida världen. Det är bara att lita till att de använder sitt bästa omdöme när de är ute på vägarna.
Firade såklart med tårta!
Fiskgratäng med dill
Supergod fiskgratäng med supersimpla ingredienser.
Dessvärre får ni ta fram miniräknaren och omvandla receptet från 100 portioner till det ni behöver. Jag delade i fyra när jag gjorde till oss på jobbet:)
Jag serverade med kokt potatis och citron- och limeklyftor.