Torsdagspyssel - recept
Har varit hemma några dagar med en febrig och prickig Måns. Idag har varit en sån där dag när han är tillräckligt pigg för att gå tillbaka på GK, men en helt feberfri dag är ett måste anser jag för att han ska orka med "dagis"tempot.
Så idag har vi pysslat med lite av varje. Jag har bla gått igenom en massa "MerSmak" och "Buffé" som jag inte hunnit med att bläddra klart i nu under våren. Tog och klippte ut allt smarrigt som de tipsar om inför grill och picknicksäsongen:)!
Klistrade upp det på ett större papper och hängde på frysen. Blir så lätt att man inte hittar inspiration när det är dags att grilla så man gör det man brukar för att det är lättast. Men i sommar minsann då ska vi testa en massa nytt....
Passade oxå på att ta rätt på några skruttiga äpplen. Blev en
Äppelpaj med Knäcktäcke och vaniljsås
Dela 3-4 äpplen i skivor och lägg i en pajform.
Smält 150 gr smör i en kastrull och blanda ner:
1 dl ljus sirap
1 1/2 dl socker
3 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
Häll smeten över äpplena och kör i ugn i 225 grader i ca 20 minuter.
Servera med vaniljsås
Dukningen var tänkt till Pelle och hans kompis Elin som skulle komma hem själva idag. Nu blev det inte en mellis för två utan alla vi andra hann hem i samma tid så vi var hela nio stycken som smaskade paj:)
Och ÄNTLIGEN har iallafall en fågel hittat mina fina fågelmatare som jag gjorde långt innan jul....Hacke hackspett kunde minsann få hål på jordnötsskalet.
Konfirmationsbuffé - inspiration till er:)
Börjar bakifrån med en smarrig dessert, Vaniljpannacotta med Rabarber & Jordgubbskompott
Blev en härlig färgklick med krusbärsblad och gullviva
I den rosa muggen står färggranna Cakepops
Färger, färger, färger
En blandad grönsallad med fetaosten bredvid så det passar alla. Potatiskaka med babytomater och ruccola. Vitlökssås passar bra till det grillade men även till kycklingpajen.
På den höga ställningen är det en
Kycklingpaj med champinjoner och en
Kall Avocado & Räkpaj. Härliga bakelser, en med kräftstjärtar,dill och räkost och en med matjessill. I brödkorgen är det olika
goda kex och
vitlöksbröd(fryst,köpt som man värmer i ugn som Olle beställt;)) Till dem fanns olika ostar från
Tivars Gårdsmejeri och
Tapenade på gröna oliver och så blev det kvar lite röra på kronärtskockshjärtan som vi åt på crostini till fördrinken. Jättegott att ha på olika kex eller bröd.
Fantastiskt väder och härlig miljö gör att det blir ännu godare att äta en vårbuffé!
Spett på marinerad fläskytterfilé gick åt som smöret i solen, framförallt barnen gillade dem skarpt:)
Konfirmationsdag - hemmavid
Härliga färger
Olle och Gudfar Stefan
Anna tar för sig av maten som fick alldeles för mycket sol på sig...
...solbrillor på
Passade på att använda fiskedammsskynket igen
Isak var storgäddan:)
Lilla Jools fick såklart också fiska, dock med specialinnehåll i sin påse
Bästa vänner och kusiner, Bella & Pelle
Dessertdags - Vaniljpannacotta med rabarber- & jordgubbskompott + Cakepops
Paketöppning
Mor & Dottergos
Olles fina kors och rosen som han bar på kåpan...
...igen tillsammans med bibeln
Bibeln som är nu är hur cool som helst. Den är verkligen anpassad för och vänder sig till ungdomar.
Helt slut efter en dag med en hel del anspänning, stoj och matintag. Pengar till moppe, körkort och hjälm var det enda han önskade sig.
Efter en lång tokhet dag så passade det bra att avsluta med spring i vattenspridaren
Dropparna ser nästan ut som istappar
Rester blev det på en filt i det gröna på kvällskvisten
Mums..
Konfirmationsdag - kyrkan
En morgontrött blivande konfirmand på väg till dagens äventyr
Knäböjning vid altaret
En enda psalm som jag kände igen..
Massage i kyrkbänken...allt för att få tiden att gå
Efter konfirmanderna så var det vår tur att ta nattvarden och bli välsignade
Präst Maria rättar till ungdomarnas dräkter inför fotograferingen;)
Blev överraskade när Olle helt plötsligt tar korset när de skulle tåga ut...här får man ingen förhandsinfo inte
Goda, goda vänner. Olle och hans bästa vän Isak och deras vän och konfirmandledare Julia
Blev helt stressad när jag såg att alla hade kors på sig i kyrkan...Skulle Olle ha haft ett sådant? Han ville ju inte det... Det visade sig att korsen de bar hade de gjort själva när de var på konfirmationsläger:)alla var olika
Familjen samlad
Moffa, Momma, Olle, Farfar och Farmor
En hel bunt med fina goa kusiner. Saknades dock fyra stycken.
Nä, nu går vi hem farmor
Ombytt till något ledigare outfit! Nu styr vi kosan hem till vår buffé som väntar.
Klasskul med vackert väder...
...hade vi tänkt. Perfekt, sol och varmt i flera dagar skulle det vara...men icke.
Precis när vi skulle ut på tipsrunda så börjar det regna och rejält dessutom. Ingen var förberedd med regnkläder.
Axel sticker ut nävarna i regnet.
Papperen gick sönder när det skulle svaras på frågor..
Som tur var kunde vi gå in i Guldkustens kåta så vi fick tak över huvudet.
Kreativa barn satte genast igång och skapade av de brädstumpar som låg därinne:)
Fina mönster kan man göra med sugrör och melon.
Som sagt kreativa är dom:)så här blir det om man trycker ner ett sugrör i melonen och drar upp det igen..
Blöta men rätt nöjda tror jag ändå de var när de knallade hem efter fikat.
Förberedelser
Just nu består mitt liv av förberedelser av diverse slag.
Fixa fiskedamm till äldsta sonens disco som hans klass anordnar för F-5:an på Prolympia imorgon tex.
Och eftersom jag tycker det är lite tråkigt att bara hänga upp ett tomt skynke så var jag "tvungen" att pimpa det lite;)
Visst syns det väl att det är en gädda som simmar där bland sjöväxterna...och visst finns det väl gäddor, ål och bläckfiskar i samma vatten?!
Skall även hinna med att som klassförälder i Pelles klass, ordna lite kul för dem imorgon:) Blir en lite speciell tipsrunda med klassen och smarrigt fika.
Hönorna är sugen på kakorna som Olle säljer för sin klasskassa:)
Vi förbereder oss oxå inför Olles konfirmation på söndag.
Och nästa helg så är det dags för
Nostaligdans på Vårbacken i Nedansjö som jag och Monica anordnar.
Zlips står startklara och det skall bli spännande att hör nya banduppsättningen spela! Kom dit vettja om du gillar att dansa!!
Har bara i tanken börjat förbereda mig för min catering helgen därpå. Skall få göra student mat till en go granntjej, det skall bli kul!
Men en dag i taget...få se nu vilket var det??
Rostad Paprikasoppa - recept
Rostad Paprikasoppa bjöd jag på idag på Guldkusten.
Antingen så rostar man paprikor själv enligt konstens alla regler. Eller så köper man färdigrostade, skalade paprikor på burk till den här soppan.
Till en soppa för 4 pers så behövs 5 färska paprikor/en halvstor brk, 2 vitlöksklyftor och 1 rödlök som du hackat och fräst mjuk tillsammans i olivolja el smör.
Grovhacka 3 tomater och de rostade paprikorna och låt fräsa med i 5 minuter. Häll på 8 dl grönsaksbuljong och sjud i 10 minuter. Mixa helt slät med en mixer. Smaka av med S & SvP.
Eftersom jag tyckte att soppan blev lite blaskig så mixade jag ner en brk med blandade ljusa bönor, tillsatte grädde och kryddade upp med Vegeta och eftersom jag hade paprikor på burk och dom ligger in olja och vinäger så tycker jag att man måste balansera upp med lite socker. Då blev det smaskens!
Till soppan serverade jag en Olivkräm - mixa gröna oliver med creme fraiche, vitlök, Vegeta och lite VP.
Jättegott både i soppan och på brödet, som var
Lättbakade havrerutor.
Koka upp 5 dl mjölk el vatten och häll över 2 dl havregryn. Låt svalna till 37 grader. Smula i 1/2 pkt jäst och lös upp den. Tillsätt 1/2 msk salt och 1 msk honung. Häll i nästan 8 dl vetemjöl och arbeta degen tills den släpper bunken. Jäs övertäckt i ca 40 minuter. Arbeta smidig, häll i smord långpanna el plåt med bakplåtspapper.
Skär i 15 rutor med degskrapa och nagga tätt. Jäs övertäckt i 20 minuter.
Grädda mitt i ugn ca 15 minuter på 225 grader. Låt svalna på galler och bryt i bitar.
Det här brödet är jättegott, enkelt, håller sig fräscht i åtminstone i ett par dagar och går att frysa in. Så passa på att göra dubbel sats när du ändå bakar.
Lite honungsmelon på det så är måltiden komplett!
MALTE
Får jag lov att presentera världens sötaste Malte!
Han var här på en fika tillsammans med sin matte. Det var jättejobbigt att hälsa på ute på vischan där det var både ungar och hönor att jaga. Han var helt slut och lortig när han skulle hem:)
Nu ska vi se om jag kommer ihåg rasen...Petit Basset Griffon tror jag det var?..
Kycklingpaj - recept
Idag blev det pajproduktion. Måste förbereda inför kommande söndags konfirmationsbuffé.
Och fyllningen i receptet som följer räcker till två pajskal så det blir lite över till dagens middags oxå:)
125 gr smör
3 dl mjöl ( jag tar 2 vete och 1 graham)
2 msk vatten
Blanda och förgrädda ca 15 minuter i 225 grader
Hacka 1 gul lök hyfsat smått, häll av spadet från 1 brk skivade champinjoner och fräs detta i en klick smör eller olja i några minuter.
Dela en grillad kyckling i små bitar. Blanda ner det i löken tillsammans med 5 dl creme fraiche, 1/2 - 1 dl tomatpuré och S & P. Låt puttra i 10 minuter.
Jag tycker det är skönt att använda plasthandskar när jag delar kyckling eller jobbar med kött eller knådar degar eller blandar stora mängder sallad(typ i hink-mängder)eller påtar i rabatter/planterar om blommor....jag är en sucker för engångs plasthandskar. Inte så bra för miljön förståss...
Oliver
Varför smakar de flesta svarta oliver så trist? Svaret är enkelt. Det är inga riktiga svarta oliver utan gröna som på kemisk väg berövats sin smak och därefter gjorts svarta. Att dessa oliver av låg kvalitet har så jämn svärta, som om de hade färgats in med skokräm, borde kanske ha fått oss att reagera. Först blir oliver gröna och därefter, om de får sitta kvar på trädet tillräckligt länge, vackert mörka i olika nyanser. Men i fuskbranschen har man inte tid att låta oliverna mogna utan plockar dem medan de fortfarande är gröna. Först läggs de i ett bad med lut. Därefter syrabehandlas de, vilket förändrar färgen. I nästa skede använder man järnglukonat för att svärtan ska stabiliseras. Och efter pastöriseringen är det bara att packa dem på burkar som kan säljas till intet ont anande konsumenter.
Se upp för
Coops X-tra och Euroshoppers svarta oliver. Men även mer prestigefyllda märken, exempelvis Zetas olive cerignola som ironiskt nog kallas "naturella", har framställts på detta sätt. Kulören är alltså fejkad med hjälp av färgämnet E579 (järnglukonat), som är den kemikalie som konsumenten bör hålla utkik efter. De flesta oliver - även de som inte senare ska fuskfärgas - marineras i natriumhydroxid, även kallad lut. Plockade direkt från trädet är de nämligen bittert kärva och oätliga. Den traditionella metoden är därför att under lång tid, upp till tio månader, låta dem ligga i en saltlag för att laka ur kärvheten. Men de flesta stora olivproducenter har sedan länge övergått till betydligt starkare grejer för att göra processen kort med den oönskade smaken. Lutbadet tar bara 6-15 timmar, men tar samtidigt kål på en del av olivens naturliga aromer. Den som inte gillar kemikalier bör dessutom undvika urkärnade oliver som har stabiliseringsmedel tillsatt till lagen.
Leta efter
Handplockade – inte maskinellt nedskakade – som dessutom sluppit undan luten. Grekiska kalamata, är både ursprungsskyddade och okolorerade. Vill man hellre ha gröna oliver kan man prova franska picholine eller spanska manzanilla.
Ekologiskt
Biofood har Kravmärkta gröna och svarta oliver. Dessutom finns Olive nere in salamoia (Coop) och Fontanas kalamataoliver med EU:s ekologiska märke.
Ja, nu fick ni en sak att tänka över när ni köper svarta oliver nästa gång. Själv köper jag nästa aldrig dem nu för tiden efter att jag dels fick höra om luten som det känns som att den hamnar i min och familjens mage. Men även för dem som står och jobbar i dessa lutbad!! En fråga om etik och omtanke om våra medmänniskor alltså.
Som den uppmärksamme säkert redan sett så är det här urkärnade svarta oliver....borde inte ha köpt dem, men när det är många små människor som skall äta så känns det vanskligt att ha kärnor i. Men som med allt annat, gör och tänk gott så ofta du kan, så hjälper man till i världen med det lilla. "Många bäckar små"...
Nåväl, tillbaka till receptet.
Fördela kycklingröran i pajskalen, strö över riven ost(jag brukar blanda ner den lite i smeten)och lägg på oliver efter tycke och smak;)
Gratinera och servera tillsammans med en god sallad och ett gott bröd. Eller som en av flera rätter på en buffé som vi skall göra nästa helg. Nu åker mina avsvalnade pajer in i frysen så länge...förutom den vi skall smarra till middag idag.
Koutsläpp 2012
Så var det dags för vårens höjdpunkt för oss Koälskare:) Koutsläpp i Måläng!
Förutom att titta på ystra kossor så kan man tex få prov"köra" brandbil...
...titta på veteranlastbilar och traktorer
Här hälsar vi på brudarna innan de skall få springa ut.
Tjohoo, det här är livet!
Det är helt underbart att se kossorna när de kommer ut och skuttar och krumbuktar sig:) Endel blir lite skraja för allt folk som står som dumma turister utanför för att fota och förundras över dessa stora djur som svänger på rumpan och råmar.
Några får med lamm och killingar fanns det också som man kunde få kika på.
En massa gott att stoppa i magen finns det också...korvkön gick dock fortast. Är ju helt galet mycket folk så även om det finns stånd med både hamburgare från Nygården i Hara, Kolbulle, goda stutar och "korvmoj" så blir det köer överallt. Hörde att det ifjol var ca 1500 pers på plats för att beskåda alla våryra kor!!
Vi fick med oss en påse med ostar från
Tivars Gård på Norderön hem. Dessa godingar skall vi äta på Olles konfirmationsbuffé nästa helg. Och apropå Tivars så är det ett givet utflyktsmål för oss i sommar. Har hört av så många att det är jättemysigt och trevligt där.
Hej då kossorna. Hoppas ni får en skön sommar!
Ledig dag
Vad skönt det är att få en ledig dag så här mitt i veckan:) Trist att det är regn och rusk ute bara...eller är det det egentligen?
Jag har knappt stuckit nosen utanför dörren idag utan varit inne och plockat ihop en massa småplock som legat och samlat damm i snart två år! Sparar ju saker som barnen gjort som är lite speciella, tex fina önskelistor till tomten, kärleksbrev eller den första pyjamasen osv... Sedan lägger jag det i plastbackar som de kan ta fram när de blir vuxna och då förhoppningsvis tycker det är kul att titta i:)
Fantastiskt skönt att få undan sådana högar som bara blivit liggande. Tror att det blir en slags inre stress att se dem varje dag och känna "jag tar det en annan dag" fast man vet att "en annan dag" kommer aldrig. Det fylls bara på i högarna och de andra dagarna fylls med andra sysslor.
Hursomhelst så har det varit en perfekt dag för sånt plock idag. Och så har vi fikat...köpta kakor! Känns lite bakvänt att äta köpekakor när jag bakat så mycket egna men Olle säljer för sin klass så vad gör man? Jo, man offrar sig och köper färdiga chokladbollar;)
Åsså äter man en vanlig middag som blev en speciell middag pga av Pelles fina placeringskort:) När man bett barnen att duka och fixa lite grönt till middan och man kommer till ett dukat bord med omsorgsfullt skrivna placeringskort så blir man så glad, iallafall jag! Kolla in de snirkliga a:na i mamma;)
Hejdå tuppen!
Nu har vår ena tupp flyttat. Han har fått två nya tjejer att ta hand om i Slandrom och så har han fått ett namn, Astor:) Vi lämnade över honom till trygga händer i ett nytt fint hönshus dit det senare kommer lite fler brudar...inge synd om honom inte!
Minestrone - dagens lunch på GK
Finhacka gul lök, vitlök, morötter och röd paprika. Fräs i smör några minuter, tillsätt sedan köttfärs och fräs tills genomstekt. Lägg i några lagerblad, häll på några deciliter kycklingbuljong och så tillsätter du krossade tomater. Krydda med S & P, lite paprikapulver. Samtidigt som du gör färsen så kan du koka pasta bredvid som du blandar i strax innan servering. Eller så häller du i pastan i färsen och ser till att den blir genomkokt.
Tadaa, klart att servera!
Middagstips från 1956!
Idag fick jag en fin överraskning på jobbet. En av de nya familjerna som börjar hos oss till hösten var på "inskolning/öppen fsk" och Erika hade med sig tre gamla tidningar som jag fick:) Kolla in hennes
hemsida och webbshop!
Känns kexen igen?!
Roliga fina annonser
Tidningarna är från 50-talet och innehåller en hel del recept. Jag fastnade för den här reklamen med recept på en pastasås.
Här ser ni receptet. Jag modellerade om mängderna så de passade vår familj + att vi fick lite måtlådor, storkok alltså. Men kom ihåg vad det står, koka inte spagettin längre än 18 minuter!! Undra hur spagettin var då jämfört med nu eftersom den skulle koka rätt länge ändå mot dagen 9- minutare?.
Choppa grönsaker...
Fräs dem...
Kläm i tomatpuré. Skulle vara 1 kkp....är det kaffekopp som jag alltid trott? Nån som vet?!
Serverade i Gustafsbergs Colores uppläggningsskålar som är från 50-60-talet:)
Det var riktigt gott tyckte de flesta av oss i familjen. Nån tyckte sådär eftersom det var timjan i och han gillar inte det. Och smaken är ju som bekant delad.
TACK snälla Erika för de fina tidningarna! Skall pröva några fler recept därur och det kan hända att O får smaka nåt av dom till hösten;)
Rotmos & Fläskkorv
Åh, vad gott! Det här är nog en av mina favoriträtter. Ett riktigt gott mos och enkelt med köpt, kokt fläskkorv. Koka korven i tjocka skivor tillsammans med några kryddpepparkorn och ett par lagerblad, det ger god smak.
1 stor kålrot ca 1 kg
2 stora morötter
7 potatis
mjölk eller grädde
salt
peppar
muskotnöt
smör
Skala kålrot och morötter. Skär dem i bitar. Koka i vatten i ca 30 minuter.
Skala och skär potatisen i bitar.
Lägg ner tillsammans med rotfrukterna. Potatisen kokar snabbare än rotfrukterna.
Koka tills allt är mjukt. Spara lite av kokspadet.
Mosa kålrot, morötter och potatis. Jag brukar använda mixerstav eller elvisp.
Späd med spad, mjölk eller/och grädde.
Smaka av med S & P, muskotnöt och ev en liten sockerdutt:)
Rör till sist ner 1-2 msk smör.
Sju sorters kakor på en söndag
Ja, idag var det dags att avnjuta de sju sorters kakor som jag kämpat med i veckan:)
Honungskakor, Citronpinnar,Muscovadokakor, Valnötskakor, Havreflarn med chokladkräm, Choklad- & Farinsnitt, Drömmar dukade vi upp i cafét idag när lillebror med familj kom för att fira våra födelsedagar. Han fyller nämligen år imorgon, GRATTIS i förskott!
Dom där är goda, testa en sån, å en sån, å en... Pelle tipsar Bella om vilka som är godast:)
Silke övervakar när Anna skall tända ljusen på den smarriga tårtan de hade med sig.
Sex av åtta kusiner. Elvis var på dansuppvisning så han blev ej med...
...och Jools var upptagen av att öppna paket.
Fast lite kaka hann hon med oxå.
Själv så fick jag ett te från Gotland som en liten försmak på vår semester i sommar:)
Citronpinnar & Muscovadokakor
Började dagen med att göra en födelsedagstårta som jag,Måns och Pelle avnjöt tillsammans med min vän som fyllde år en dag innan mig. Trevligt!
Citronpinnar ca 50 st
1 dl strösocker
4 3/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
200 gr kallt smör
1 äggula
rivet skal av en citron
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda socker, mjöl och bakpulver. Skär smöret i kuber och nyp ihop allt till en smulig deg. Tillsätt äggulan och citronskalet. Arbeta ihop till en smidig deg.
Dela degen i 4 bitar.
Rulla varje bit till en fingertjock längd och skär den i ca 5 cm långa bitar.
Lägg på plåt med papper. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter och låt svalna på plåt.
När de svalnat så ringlar du över smält mörk choklad. Låt stelna.
Om du vill frysa in kakorna så vänta med att ringla över chokladen.
Mucovadokakor (eller "paddor" som jag fick till..)
ca 15-20 st
2 1/2 dl mörkt muscovadosocker
200 gr rumstempererat smör
1 ägg
2 msk mörk sirap
5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
strössel
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör socker och smör poröst. Tillsätt ägg och sirap och blanda väl.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver, vänd ner i smeten och rör ordentligt så alla klumpar försvinner.
Ta upp smeten på mjölat bakbord och forma till en rulle och platta till. Skär 15-20 sneda bitar.
Strö på strössel och lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda dem i ca 15-20 minuter. Låt svalna på galler.
Coleslaw á la Tina
Blanda cremefraiche (jag hade bara matlagningsgrädde, det går oxå) med vitlökspulver, svartpeppar och lite Vegeta.
Skär vitkål tunt, grovriv morot, hacka purjolök fint och strö i solrosfrön. Blanda ordentligt med kryddblandningen. Låt stå en liten stund och dra åt sig.
Servera tillsammans med andra goda tillbehör som, stekt halloumi, avocado och minitomater. Vi åt detta till stekt fläskytterfilé och pommes frites.
En dag som alla andra...(och ett litet kakrecept)
...med jobb, hämtning av barn, helg-handling och kakbak.
Måns skopar upp farinsocker till Choklad & Polkacookies
150 gr hackad mörk choklad och 100 gr smör smältes tillsammans i micro el vattenbad.
Rör ner 1,5 dl farinsocker.
Blanda sedan ner 1 ägg, 2 dl vetemjöl, 1,5 dl havregryn och 1 tsk bakpulver.
Krossa 100 gr polkagrisar. Blanda ner 2/3 i smeten.
Strö resten över kakorna som du klickar ut på två plåtar klädda med bakplåtspapper. De flyter ut rätt mycket.
Grädda mitt i ugn ca 10 minuter i 175 grader. Jag fick grädda på mina lite till för jag körde båda plåtarna på en gång så de kändes fortfarande sega efter 10 minuter.
Nu har jag fått till fem sorters kakor, two more to go! Har nämligen lovat lillebror med familj fika med Sju sorters kakor på söndag ute i cafét.
...fredagsmys i soffan hör oxå till en vanlig fredag.
...fast en tomtenisse hör inte till vanligheten den 11 maj, alltså är det inte en vanlig fredag idag.
Nä, det är ju faktiskt min födelsedag idag! Och när jag kom ner i köket i morse så stod min stooora present där och bara väntade på mig:)
En fin fin "tant"-cykel som jag inte behöver få ont i händerna av när jag ska cykla. Å snygg var den!!
Blir värst att behöva sätta på en 90-tals lila barnstol på den här...kanske måste måla den svart?!
Och tomten kom som sagt med små fina presenter...nallar av olika slag hade han i sin säck;)
Och eftersom det var en nästan ordinary day, med handling och hämtning på skola och fotbollträning så valde födelsedagsbarnet att köpa lite god Chinamat med sig hem. Fram med påsar och lådor åsså krubbar vi! Fancy or what...
En härlig blandning av krispigt och sötsurt!
Sen har jag förstått att det är hockey ikväll, igen, på TV, så jag tog det säkra före det osäkra och hyrde mig en film som jag tror passar så här på en "vanlig" fredagskväll! Kram på er!
...förresten. Är det ett tecken på att man börjar bli gammal när man frivilligt väljer att inte gå på premiären på Sandviken(trots att jag går in gratis idag för att jag fyller år) eller att man inte går på fest på Prolympia, eller att man inte går på pub i grannbyn där det är kanonunderhållning!?!?
Mmm, I guess so...
Kakbak - recept
Nya härliga blommor kan ju göra den mest trötta, pigg och glad igen:)
Mina bilder som jag tog igår på vårt kakbak sitter fast i min dator....får inte dem att flytta sig hit så idag fick jag efterkonstruera en bild på våra Valnötskakor
ca 30 st
150 gr rumsvarmt smör
1/2 dl råsocker
2 dl valnötter (jag hade ca 1 1/2 dl valnötter och resten rostade hasselnötter)
1 1/2 tsk vaniljsocker
1/2 dl potatismjöl
2 1/2 dl vetemjöl
Rör smör och socker poröst. Mixa eller mal nötterna och blanda ner med resten av det torra. Arbeta ihop till en smidig deg. Rulla till en 3 cm tjock rulle och plasta in. Lägg i kyl i minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Skär rullen i 1 cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Tryck i en hasselnöt eller lite valnötshack. Grädda i ca 15 minuter tills de är gyllenbruna.
Det här är såna blommor som jag kommer ihåg att min farmor hade. Passionsblomman vet jag att hon hade i "kammar"-fönstret. Där kunde vi sitta en lång stund och vänta på att blomman skulle slå ut. Man kan nämligen titta på när den sakta slår ut. Rätt häftigt vet jag att jag tyckte när jag var liten.
"Passionsblommor har använts av indianer i både Nord- och Centralamerika för att behandlasömnlöshet, hysteri och epilepsi. Växterna sägs också vara smärtstillande. Passionsblommorna har visat sig innehålla ämnen som har lugnande effekt och som är hallucinogena i större mängder". - utdrag från Wikipedia
Bäst man inte intar några större mängder så man börjar hallucinera;)
Hortensian hade nog farmor mest ljusrosa och blålila. Men den här starkt rosa passar bra hos mig.
Igår bakade vi även Honungskakor
ca 30 st
1dl strösocker
1/2 dl honung
2 1/2 dl vetemjöl
2 äggvitor
90 gr rumsvarmt smör
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda allt till en jämn smet och klicka ut på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda kakorna i 12-15 minuter eller tills de är mörkt gyllenbruna (Ojdå, hoppsan, såg visst inte att det stod mörkt gyllenbrun. Jag ryckte ut mina när de blev mörka runt kanterna...kanske därför de blev lite sega i mitten. Men det gjorde inget, smaken var ju god iallafall.)
Låt svalna på galler.
Åsså har vi kommit fram till dagens middagstips;)
Det är ju nästan så man skäms som kock att visa dagens middag...men jag är ju bara en vanlig trött fyrbarnsmamma jag med:)
Findus Crispies, häll upp från förpackningen i lagom het stekpanna med smör i. Stek i 8-10 minuter.
Koka upp vatten i vattenkokaren, blanda i flytsmör, riven muscotnör, S & P och ett litet uns socker och vispa i potatismospulver till lagom konsistens.
Be nån av barnen skära upp tex gurka och paprika(Måns favoriter att skära just nu).
Ställ fram Bea-burken.
Njut av en god snabbmiddag tillsammans med familjen!
Till Salu från GULDKUSTEN
Dessa saker är det Föräldrakooperativet Guldkustensom säljer. Kontakta mig vid intresse.
Maila mig på
[email protected] eller ring
063/37249, 070/6440725
Ergonomisk arbetsstol(
www.jeltec.se) nästan oanvänd
1500:- (nypris 2300:-)
Lådhurts med tre lådor 100:- (D41, B45, H58)
Aktivitetsplattor, nästan oanvända! 500:-/st (nypris 1000:-)
Syskonvagn-Babyproffsen. Behöver luft i ett däck, något trasigt på "mjukdelen" på handtaget. 1000:-
Gammal skolplansch med Getter. Något fuktskadad. 200:-
Stol 50:-
Barnmatstol 100:-
Handdukshängare med skåp, fyra fack 150:-
Nät, repstege, fyra romerska ringar till klätterställning - Kontakta mig för pris!
Lågt runt bord, något rangligt som går att fixa för händig person 150:- (H ca 30, 90 i diameter)
Nya brudar på gården:)
Äntligen är vi fler brudar på gården än killar:) Jag är ju van att vara ensam tjej med alla mina killar men om man räknar in tjejerna som kacklar ute i hönsgården så vinner vi!
Här öppnar Pelle så att våra nya vänner får komma ut ur sin transportlåda.
Varsågoda nu får ni komma ut!
Jasså, tackar! Goddag!
Bäst vi håller ihop tjejer...Törnrosa, Snövit & Askungen
Passupp, här kommer chefen! Bästa att ta det lilla lugna.
Ja, här är det jag som bestämmer!!
Guldlock har lena, mjuka fjädrar
Brunkulla var lätt att fånga!
Snövit med lite tuffsiga stjärtfjädrar. Dom kommer nog bli fina nu när de inte bor i en trång bur tillsammans med flera hundra andra hönor.
Mer bak & städ
Vet inte vad det var i middagen i fredags?! Måste ha varit städ & bak-Viagra eller nåt liknande:)
Kände inte riktigt lika stor iver till att fortsätta med städningen idag men nästan. Gäller att passa på då...är så skönt när man ser att dammtussarna som legat i en vecka plötsligt är borta. Och tvättkorgen är tom! Iallafall fram till kvällningen då den fylls på igen. Never ending story..
Började med lite mer bakning.
Gjorde härliga Havreflarn med Chokladkräm emellan.
ca 12 dubbla
75 gr smör
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl strösocker
2 msk vispgrädde
2 msk ljus sirap
1/4 tsk bakpulver
Smält smör i en kastrull. Tillsätt resten och rör ihop. Klicka ut smeten på bakpappersklädd plåt. Grädda mitt i ugn i 200 grader ca 6-7 minuter. Passa dem så de inte bränns. Låt kakorna svalna på plåten.
Fyllning:
100 gr mörk choklad
1 msk ljus sirap
1 msk smör
(ev skal av en apelsin)
Smält den mörka chokladen över vattenbad el i micro. Tillsätt sirap, smör och ev apelsinskal. Rör om ordentligt. Låt fyllningen svalna och tjockna något.
Bred fyllningen på hälften av kakorna och täck med resterande.
Medan ni väntar på att kakorna skall bli klara att ätas så kan ni "tjusas";)
Vad göra?? - recept
Ja, vad gör man när man den femte maj vaknar upp och det ser ut så här??!
Blev lite gladare när jag tittade ner i rabatten...
Nä, det duger inte att gå runt och sura. Huset ser ut som skrutt så städning blir bra och inte har vi några kakor i frysen heller.
Startade med bak av Drömmar.
ca 50 st
100 gr smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl olja
1 tsk hjorthornssalt
ca 5 dl vetemjöl
Rör matfett, socker och vaniljsocker smidigt. Tillsätt oljan lite i taget. Blanda hjorthornssaltet med lite av mjölet och rör ner det i degen. Arbeta in resten av mjölet.
Rulla ut degen i 2 längder. Skär dem i bitar och forma dem till bollar. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda mitt i ugn ca 20 minuter i 150 grader.
Fast drömmen om drömmar blev just bara en dröm...
Jag hade nog i lite för mycket mjöl, det står ju ca 5 dl...så dom blev hårda, inte så där spröda härliga som smälter när man tar dem i munnen.
Nåja, man kan ju inte lyckas jämt! Smaken var iallafall god.
Mellan dammsugning, hängning av tvätt, toastäd och dammtorkning blev det även
Choklad- & Farinsnitt
Receptet är från Mia Öhrns bok, Mitt eget Café
Hade ju såklart god hjälp av mina små prinsar.
Dom här blev som tur var precis så där småsega och goda som de skall vara!
När barnen var ute så blev det flera fina snögubbar....fast jag vill inte ha snögubbar på tomten en vecka innan jag fyller år...i maj!! Då ska man vara ute och kratta i linne och shorts, så det så!
Pelle var nöjd ändå:)
Och Måns fick tungt att cykla med dessa "breda" däck!
Fredagsmys med goda vänner
Som alltid när vi kommer till Pelles "Gudfamilj", våra godaste av vänner, familjen H, så bjuds det på godsaker i väntan på maten:)
Här sneglar en blyg Måns och jag på skålen med nötter som fått en Indisk touche. Som sig bör av en matintresserad familj som just kommit tillbaka efter tre månaders vistelse i Indien.
Maria, du får gärna lägga in receptet här;)!!
Ner med lite extra krydda i soppan....nä, kanske inte, vi är ju inga kannibaler direkt.
En fantastiskt god Gulasch made by Peter.
Barnen hugger in på soppa och goda tillbehör.
Blir lika kär i huset varje gång jag kommer på besök, det är så smakfullt inrett!
Vi prickade in en fullpott på desserten. Alla i vår familj älskar nämligen chokladpudding. Här med lite extra twist, hackad mörk och vit choklad och After Eightbitar, smaskens!
Gos med katterna innan vi åkte hemåt.
Måns börjar bli trött och det är dags att bege sig hemåt efter en supertrevlig kväll.
Tack fina Ni för att ni finns!
Laxiga skatter -recept
Idag gjorde jag Lax i foliepaket som verkligen gick hem hos barnen, var nästan inga rester till hönorna!
Smöra lite i mitten av ett folieark. Lägg på en lagom näve frysta Asia Wok-grönsaker, ringla över lite mango chutney, lägg på en lagom stor laxbit, salta, ringla över lite mer mango chutney. Knyckla ihop folien så det inte kan rinna ut.
Foliepaket i långa rader på jobbet:)
Lägg paketen/skatterna på en ugnsplåt/form och kör i ugnen. 225 grader i allt från 12- 20 minuter, beroende på hur tinad fisken är. Öppna och checka av mellan varven så ser du när den är klar.
Vi åt kokt potatis till. På receptet skulle man pressa potatisen och blanda med lite creme fraiche. Är säkert jättegott!
Gjorde
Vitlöksfrästa Champinjoner till, mums!
I med en rejäl klick riktigt smör och pressad vitlök i pannan, hetta upp ordentligt, i med svampen och låt fräsa tills de är klara.Ha koll på värmen så inte det bränns...fast det ska man ju alltid...
Hade kostat på lite extra och köpt fina solrosskott som jag tänkte blanda med svampen så det såg lite roligare ut. Gissa var dom hamnade?! Jo, i hönskomposten...dom var helt mögliga! Köpte dem i onsdags, har stått i kylen sen dess och datumet går ut imorgon. Sånt blir jag så j---a sur över, ursäkta språket!
Men men, det var lunchen det. Nu skall vi packa in oss i bilen för att äta en smarrig sopp-After Work hos goda vänner som varit bortresta i tre månader. Ska bli såå kul att träffa dem igen och få höra om deras vistelse i Indien!
Trevlig helg på er!
Pyssel
Inbjudningar till Olles konfirmation - check!
Vad skönt det är när man kan bocka av på att-göra-listan, man blir som lite lättare i kroppen då:)
Tog gamla kartongark som jag rev i kanterna, knöt runt ett sidenband(sånt som sitter i vart enda klädesplagg nu för tiden. Jag klipper bort det direkt när jag kommer hem från butiken och lägger dem i en burk för att använda dem till nåt roligare).Sedan gjorde jag något som jag inte vet om jag kommer ångra, fast jag tror inte det...Jag rev ur några blad ur en gammal bibel....kanske inte borde ha gjort det men det var bara fem stycken...
Hursomhelst så klippte jag ut fina kors och klistrade på framsidan av kortet, skrev inbjudan inuti och vek ett kuvert av vitt silkespapper så att korset syntes igenom.
Känner mig nöjd och även Olle tyckte det blev fint, så då är det väl bra då.
Nu återstår bara planeringen av buffématen vi skall göra. Men det är några veckor kvar som tur är.
Jordärtskocksoppa - recept
Förrätt tilll 6 personer eller huvudrätt till 4 personer.
1. Skär av småknölarna på jordärtskockorna, skala dem och potatisarna och skär i bitar. Lägg bitarna i kallt vatten med några droppar citron så de inte blir bruna.
2. Hacka lök och fräs den mjuk i smör i en kastrull. Tillsätt bitarna av skockor och potatis.
3. Häll i buljong och koka tills potatis och skockor är mjuka, cirka 10–15 minuter.
4. Mixa med stavmixer och späd med vin och grädde. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Låt småkoka under lock i cirka 5 minuter. Häll upp i skålar och dekorera med en timjankvist.
Det här är en väldigt god soppa och om man vill så kan man späda den väldigt lite, så får man en härlig puré till exempelvis fisk eller kött.
Smaklig Spis!
Bye bye E 621!
Idag när jag var och handlade så hittade jag längst ner, långt in på en hylla denna vårgröna härlighet!
Jag har skrivit här mången gång om min favvokrydda, Vegeta.
Och att den trots att den innehåller smakförstärkare, får fortsätta komma hem till mitt kryddskåp.
Men här(Willys) finns den tydligen som en naturlig allkrydda utan att jag vetat om det...eller så är den relativt ny?!
Hursomhelst så blev jag överlycklig (ja, man kan bli det över en krydda) och köpte både hem och till jobbet. Nu ska den som innehåller E 621 ut ur kryddskåpet. Har dessvärre inte hunnit prova den nya idag men imorgon blir det premiär.
Om du handlar på en annan butik som inte har Natur-varianten hemma så fråga efter den! Ju fler som efterfrågar....
Kolla in receptet från GK imorgon förresten. Hittade stora fina jordärtskockor idag som skall bli en krämig god soppa:)
Sköna Maj Välkommen! + recept
1:a maj är oftast en rätt skön dag. Man skrotar på ute med lite av varje. Krattar gammalt löv, servar cyklarna...
...och fikar såklart!
Eftersom vi vann tillbaka en massa chokladbollar igår så passade vi på att frossa i dem ute i solen idag.
Vår ståtliga tupp och hans brudar gjorde oss som vanligt sällskap.
Fick även sällskap av våra föräldrar som vi passat på att bjuda hem på sillunch.
Det här är ju härligt. Mammor(mormor,farmor), pappor(morfar,farfar), höns å tuppar, barn som gungar och leker för fullt på gården!
Sill å peran å ägga är ju smaskens!
Gjorde även en röra med vitlökscremefraiche, kräftstjärtar och dill till dem som inte åt sill.
Jordgubbspaj till dessert känns ju nästan som sommar:)
Jag tinade rårörda jordgubbar och öste upp i pajformen.
Pudra över lite potatismjöl för att binda ihop om det är "blött".
Strö på ett litet uns kardemumma.
Smält 150 gr smör, rör ner 1 dl strösocker, 2,25 dl vetemjöl, 2,25 dl havregryn, 1 tsk vaniljsocker. Blanda ordentligt och smula över jordisarna.
Kör i ugn tills smuldegen fått fin färg. Servera med vaniljsås eller glass.
Mor- och Farföräldrarna fick även se premiär-åken av gårdens nya fordon:)
Pelles lilla cross som han "tjänat" ihop på jultidningsförsäljning och Olles moppe, eller noppe som Måns säger, som han fått i födelsedagspresent/konfirmationspresent/sparat till. Nu fattas det bara hjälmar, körkort mm.....suck vad dyrt det blir med stora barn:)
Har även påbörjat vår flytt av saker från "lon" till höjäll´n. Kommer ta ett tag innan vi tömt där...
Valborgsmässoafton
Varje sista april firar vi på bygdegården i byn tillsammans med grannar och andra som hittat dit. Vi börjar med fika och lotterier.
Barnen följer med spänning sina nummer. Kommer dom ropas upp eller inte?? Oftast så finns det många barnpriser så många kan vinna:)
Eftersom jag är en "baktant", så bakar jag även vinster...blev rätt uppskattade vinster som komiskt nog vi själva
fick med oss hälften av hem igen;)
Det är svårt det här med lotterier. När man vinner sist av alla och har att välja på små underbyxor eller en tråkig bok...då är det lätt att falla i gråt. Iallafall när man är yngre än tolv år...eller är det så att man även vid 40 år blir besviken när man inte vinner, bara det att då har man fått lära sig att sånt är livet, man kan inte alltid vinna?!
Valborgsmässoafton är en årlig högtid som firas i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien, Slovenien och Tyskland den 30 april eller 1 maj.
Traditionen grundar sig på den hedniska högtid som funnits i Tyskland, men har senare kommit att sammankopplas med kulten av den heliga Valborg, mot häxtro och onda andar, som uppstod efter hennes död år 779.
Särskilt trodde man, att på Valborgsmässonatten, red häxorna på kvastar eller getabockar till de gamla offerplatserna, och där gjorde ofog i djävulens sällskap. För att oskadliggöra spökeriet förde man oväsen (med rop, skott och horn) och tände eldar på höjderna.
När jag läste det här så fick jag kanske en liten förklaring till varför vi när vi var små, alltid på sista april hos farmor och farfar, var utklädda. Jag och min lillebror, ibland även min kusin eller vänner vi hade med oss, klädde ut oss i för stora, gamla kläder och lustiga hattar. Sedan sprang vi runt ute på lägdan där farfar hade tänt en brasa. Kommer inte riktigt ihåg om vi hade några fyrverkerier eller om det bara var ett-öres och farfars traktordäck som avfyrades. Farfar brukade blåsa upp gamla däck och smälla dem så det ekade över hela bygden:)
Det var något för ljust när raketerna small av ovanför byn igår, men eftersom det är många barnfamiljer så väljer vi att göra så. Är ju spännande att se dessa ljus- och ljudskapelser. Fast jag tycker allt lite synd om djuren den här kvällen.
Självklart så bjöds det på skönsång av hugade sångfåglar:)
Vintern Rasat ut, Sköna Maj mfl stod på repertoaren.
Blev inte någon sen kväll för det blåste rätt kallt. Fast det gör det ju mest alltid den här kvällen....
Det jag känner mig mest nöjd över ikväll är att vi lyckades avstyra ett stadsbesök för vår 15-åring. En av årets värsta kvällar vad gäller fylla...been there, done that...då känns det skönt att det blev en myskväll hemma tillsammans med fina barndomsvänner. Vi kom "undan" ett år till iallafall:)