Kycklingpaj - recept

Idag blev det pajproduktion. Måste förbereda inför kommande söndags konfirmationsbuffé.
Och fyllningen i receptet som följer räcker till två pajskal så det blir lite över till dagens middags oxå:)
125 gr smör
3 dl mjöl ( jag tar 2 vete och 1 graham)
2 msk vatten
Blanda och förgrädda ca 15 minuter i 225 grader
Hacka 1 gul lök hyfsat smått, häll av spadet från 1 brk skivade champinjoner och fräs detta i en klick smör eller olja i några minuter.
Dela en grillad kyckling i små bitar. Blanda ner det i löken tillsammans med 5 dl creme fraiche, 1/2 - 1 dl tomatpuré och S & P. Låt puttra i 10 minuter.
Jag tycker det är skönt att använda plasthandskar när jag delar kyckling eller jobbar med kött eller knådar degar eller blandar stora mängder sallad(typ i hink-mängder)eller påtar i rabatter/planterar om blommor....jag är en sucker för engångs plasthandskar. Inte så bra för miljön förståss...

Oliver

Varför smakar de flesta svarta oliver så trist? Svaret är enkelt. Det är inga riktiga svarta oliver utan gröna som på kemisk väg berövats sin smak och därefter gjorts svarta. Att dessa oliver av låg kvalitet har så jämn svärta, som om de hade färgats in med skokräm, borde kanske ha fått oss att reagera. Först blir oliver gröna och därefter, om de får sitta kvar på trädet tillräckligt länge, vackert mörka i olika nyanser. Men i fuskbranschen har man inte tid att låta oliverna mogna utan plockar dem medan de fortfarande är gröna. Först läggs de i ett bad med lut. Därefter syrabehandlas de, vilket förändrar färgen. I nästa skede använder man järnglukonat för att svärtan ska stabiliseras. Och efter pastöriseringen är det bara att packa dem på burkar som kan säljas till intet ont anande konsumenter.

Se upp för

Coops X-tra och Euroshoppers svarta oliver. Men även mer prestigefyllda märken, exempelvis Zetas olive cerignola som ironiskt nog kallas "naturella", har framställts på detta sätt. Kulören är alltså fejkad med hjälp av färgämnet E579 (järnglukonat), som är den kemikalie som konsumenten bör hålla utkik efter. De flesta oliver - även de som inte senare ska fuskfärgas - marineras i natriumhydroxid, även kallad lut. Plockade direkt från trädet är de nämligen bittert kärva och oätliga. Den traditionella metoden är därför att under lång tid, upp till tio månader, låta dem ligga i en saltlag för att laka ur kärvheten. Men de flesta stora olivproducenter har sedan länge övergått till betydligt starkare grejer för att göra processen kort med den oönskade smaken. Lutbadet tar bara 6-15 timmar, men tar samtidigt kål på en del av olivens naturliga aromer. Den som inte gillar kemikalier bör dessutom undvika urkärnade oliver som har stabiliseringsmedel tillsatt till lagen.


Leta efter

Handplockade – inte maskinellt nedskakade – som dessutom sluppit undan luten. Grekiska kalamata, är både ursprungsskyddade och okolorerade. Vill man hellre ha gröna oliver kan man prova franska picholine eller spanska manzanilla.


Ekologiskt

Biofood har Kravmärkta gröna och svarta oliver. Dessutom finns Olive nere in salamoia (Coop) och Fontanas kalamataoliver med EU:s ekologiska märke.

Ja, nu fick ni en sak att tänka över när ni köper svarta oliver nästa gång. Själv köper jag nästa aldrig dem nu för tiden efter att jag dels fick höra om luten som det känns som att den hamnar i min och familjens mage. Men även för dem som står och jobbar i dessa lutbad!! En fråga om etik och omtanke om våra medmänniskor alltså.
Som den uppmärksamme säkert redan sett så är det här urkärnade svarta oliver....borde inte ha köpt dem, men när det är många små människor som skall äta så känns det vanskligt att ha kärnor i. Men som med allt annat, gör och tänk gott så ofta du kan, så hjälper man till i världen med det lilla. "Många bäckar små"...
Nåväl, tillbaka till receptet.
Fördela kycklingröran i pajskalen, strö över riven ost(jag brukar blanda ner den lite i smeten)och lägg på oliver efter tycke och smak;)
Gratinera och servera tillsammans med en god sallad och ett gott bröd. Eller som en av flera rätter på en buffé som vi skall göra nästa helg. Nu åker mina avsvalnade pajer in i frysen så länge...förutom den vi skall smarra till middag idag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0