Skinkstek i lergryta

Börja med att lägga lergrytan i blöt. Spola upp vatten i diskhon så det täcker både botten + locket. Lergrytan ”andas” och drar åt sig vätska när den värms i ugnen, därför måste man ”mätta” den på vätska dels för att den inte ska spricka dels för att det du lagar i lergrytan inte ska bli torrt. En timme räcker gott!

Skinkstek i lergryta
6 port

1,2 kilo skinkstek 
1 stort vinteräpple
2 morötter
1 gul lök
1 röd lök
4 hela vitlöksklyftor

5 dl köttbuljong

Marinad/Rub till steken 

1 msk tomatpure´
1 msk senap, jag tog hälften Johnnys och vanlig Slotts
2 rivna vitlöksklyftor
1 tsk flingsalt
1 tsk soya

Putsa skinksteken från hinnor. Rör ihop marinaden. Lägg ner skinksteken i lergrytan. Bred på marinaden ordentligt över hela steken.

Skär äpple, morötter och lök i klyftor. Vitlöken kan vara hel. Fyll på med äpple och lök runtom. Slå försiktigt på buljongen i kanten av lergrytan så inte marinaden på köttet sköljs bort.

Stek i ugn på 175 grader ca 2 timmar för denna storlek. Är du osäker, använd en stektermometer och ta ut grytan när temperaturen visar 63 grader. Ta upp steken och slå in den i folié för att vila. Kom ihåg att den fortsätter ”steka” en stund efter du tagit ut den. Vid 63 grader tycker jag steken blir perfekt och på lite mer än 1 kilo blir det ca 2 timmar!

Sila och ta tillvara skyn, det är nämligen en gudomligt hemmagjord god buljong du nyss fått! Skär upp steken när den vilat ca 15-20 min. Skyn kan du nu reducera i kastrull genom uppkok och låta den småkoka tills halva mängden återstår. Runda av smaken med en skvätt grädde, eller uteslut om du vill ha en genomskinlig skysås. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med S & P och häll ner en burk hela champinjoner som får bli varma innan servering.

Receptet hittade jag på Kryddburken.se
 

Kommentarer
Postat av: Agneta

Hej, smakade steken gott? Jag tänkte göra en stek på söndag och blev sugen och testa den här. Kram

Svar: Helt ärligt så var väl själva steken inget märkvärdigt, men såsen blev ju jättegod! Vet inte om den efterstekte för mycket i folien så den blev lite torr och så kan man nog klappa in den med salt runtom. Lycka till! Kram
Tina

2014-03-31 @ 17:58:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0