"Kyckling som man kan äta med handen"
I mars månad så har jag försökt hinna med alla barns önskemat på jobbet. Bland annat så har jag gjort "Kyckling som man kan äta med handen", som ett barn önskat.
Då får man gissa sig till ett ungefärligt recept:)
Rostade rotsaker till i ugnen.
Skär potatis, palsternacka, morot, röd lök i bitar. Blanda rapsolja, salt, pressad vitlök, peppar och timjan i en kompostpåse som du sedan mojjsasr runt alla rotsaker i och häller över i ugnsform. Kör i ugn på 225 grader i ca 30-40 minuter.
- 1 citron
- 900 g kycklingklubbor
- 3 vitlöksklyftor
- 1 msk soja
- 1 msk mango chutney
- 1/2 tsk salt
- 1 krm mald peppar
- Lägg kycklingklubborna i en bunke. Pressa citronen och vitlöksklyftorna. Rör ihop det med soja, mango chuntney salt och peppar. Häll blandningen över kycklingklubborna och vänd runt. Kör i ugn samtidigt som rotsakerna. Köttsaften skall vara klar, inte rosa, när kycklingen är färdig.
Jag blandade creme fraiche med grön pesto som vi åt till. Och grönsaker förstås.
Underbara vårvinter
Ja, dagar som i lördags är ju helt underbara, trots att vi just vant oss vid att vara utan snö fast det inte blivit april än.
Självklart så måste vi passa på att göra en snögubbe!
Fler snögubbar åt folket!
Armar förstås:)
Hejja Bajen!
Får ta fram sparken igen...
Mums med glass och fika med momma vid garageknuten.
Till Moster! - snabbresumé
Jag vet att det inte bara är min moster som tycker att jag varit dålig på att lägga in nytt här på bloggen...men ibland är det så med tiden, den räcker inte till:) Här kommer iallafall en snabbresumé över sista veckorna:
Jag har käkat makaroner & korv, både hemma och på jobbet.
Måns har premiärcyklat för i år.
Och vi har smygstartat att vårfika längs väggen på lon.
Jag har gjort go´lunch på jobbet.
Smarrat goda våfflor som mammsen och "Brita" stekte på bygdegården.
Vi har köpt nya kycklingar...
...som inte är så omtyckta än av "gamlingarna".
Rocka Sockor gjorde vi såklart!
Uppvaktat kollegor.
Vi har parkerat cykeln för ett tag...
...och så byggde vi snögubbe istället!
Jag har festat loss med goda vänner och varit på dans:)
Och så har vi börjat fylla på lagret inför kommande helg!
Ja, det var väl det....:)
Citronkladdkaka på Gabriel-dagen
Idag fick vi en jättegod citronkladdkaka av vår praktikant på jobbet, som slutar efter fem veckor hos oss på Guldkusten. Vi hoppas att hon fortsätter jobba i sann Guldkustanda så som vi känt att hon gjort från första dagen!
Hursom...den var som sagt god och jag skyndade mig hem för att baka en lika till Måns som har namnsdag idag:)
Ute på avsvalning.
Dessvärre så hade jag min inne lite fööör kort stund så den blev väldigt kladdig. Jag hade den inne i 25 minuter men skulle nog haft den 5 minuter till. Fast smaken var ju lika god ändå.
Och kalas blev det så det hette duga! Farfar som hämtade hem barn idag hade köpt tårta så det blev sött, sött, sött!
Å mer sött med Måns GABRIEL som njöt av att bli firad<3
Svartvinbärskaka med Dinkel
Svartvinbärskaka med Dinkel
1 dl vetemjöl
1 1/2 dl fullkornsdinkel
1 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl svarta vinbär
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 dl mjölk
smör och ströbröd till formen
Smörj och bröa en rund sockerkaksform.
Blanda mjöler, bakpulver och vaniljsocker noga.
Mixa vinbären fint med mixerstav. Vispa ägg och socker vitt(nästan omöjligt med hemägg:)) och pösigt. Sikta ner mjölblandningen, ta även med det grova som fastnar i sikten. Vispa försiktigt ner i äggsmeten tillsammans med de mixade vinbären och mjölken.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugn på 175 grader i 35-40 minuter.
Stjälp upp kakan och låt den svalna.
Vårtecken!
Så här skriver Mia Öhrn i sin bok "Sockerkakor" om denna kaka:
" Det är alltid lite lurigt att påstå att vissa kakor är nyttiga, men den här är åtminstone lite mindre onyttig. Den innehåller dinkelfullkornsmjöl och vitaminstinna svarta vinbär, men inget matfett och lite mindre socker än brukligt."
Kakan blev vackert rosa/purpurmelerad och var syrligt fräsch. Känns kul att baka på egna vinbär som man annars mest använder till saft och marmelad. Iallafall på vår gård....
Cornflakesfisk
"Mise an place" = att man tar fram alla ingredienser innan man börjar tillagningen:)
Jag hade dock ingen persilja som det egentligen skall vara, utan jag tog fryst hackad gräslök, gick finfint!
Alltså det här är såå gott! Direkt beroendeframkallande gott! Jag gör alltid lite mer än vad som står i receptet:)
Medan fisken står i ugnen och potatisen kokar så blandar du till en god sallad.
Här är kokta haricot verts, tomater, pumpafrön och vinägrett.
Det kan ju kännas lite torrt med bara fisk med knaprigt täcke och peran, så jag blandade creme fraiche med lite pesto som vi åt till.
Som ni ser är det ett mandelrecept från början, men eftersom vi inte serverar nötter och mandlar på förskolan så byter man bara ut till cornflakes.
Det som är VIKTIGT för att rätten inte ska bli bara som ett blask är att FÖR-koka/sjuda fisken själv en kort stund innan man lägger på "täcket". Då vattnar den av sig.
Lägg fisken i ugnsform och täck med folie och låt stå i ugn tills fisken är nästan klar, häll av det blöta och bred över täcket. Sen in ugnen igen tills täcket fått fin färg.
Så supersmarrigt!
Förvandling
För ett tag sedan köpte jag två påsar med...ja, förmodligen ett gammal "draperi" från 70-talet:)
Tänkte att jag skulle förvandla det till något annat.
Så här blev första testet. Och den gav jag till min frisör som precis startat ny, egen salong som heter W A S H!
Deras inredning var i vitt, grått och guld så det blev ju bra:)
Gjorde några till när jag ändå var igång.
L O V E - dessa kommer att kunna köpas när vi har våröppet på cafét framöver.
NutellaBrownies....yummie!!!
I helgen som var så testade jag att baka NutellaBrownies...men gosh, dom var goda!
Vispa 375 g Nutella och 2 ägg med en elvisp i ca 1 minut.
Tillsätt salt & vetemjöl och blanda ihop allt till en jämn smet.
Bred ut i en smord och pappersklädd plåt som är ca 11 x 18 el 20 i diameter.
Grädda i ugn på 180 grader i 15-20 minuter beroende på hur kladdiga man vill ha den. Min var nog inne 18 minuter. Känn efter med provsticka.
Låt kakan svalna i formen.
Ringla över lite smält Nutella och pudra över florsocker.
Härliga dagar i Klövsjö
Har haft två sköna dagar i Klövsjö på sportlovet. Eftsom Måns inte har stått på slalomskidorna sedan ifjol så startade vi upp i minibacken. Där fixade han liften själv direkt och kunde "stopp-sladda":)
Han vilar snällt med sin mamma när hon har fööör ont i ben och fötter...
Det bästa, enligt mig, fika!
Skönt att få lite käk och varm choklad i magen så vi orkar fortsätta.
I lä och sol så var det riktigt skönt.
I skugga och blåst fick man klä sig lite mer.
Så mysigt att storkillarna vill hänga med fortfarande. Trots att man knappt såg skymten av dem i backarna. Och när man väl såg en skymt av dem så åkte dom så fort så det var lika bra att inte titta...Huga!
Isak tog tid när han åkte i brantaste backen, 110km/tim!!!!
Månsson å jag körde i de lite lättare backarna och när det var dags att ta sig ner för branterna så ringde jag storkillarna:)
Här hade Måns absolut fixat att åka själv men han vägrade i början.
Här har han tuffat till sig, men här var det för brant för att han skulle få testa själv.
Mammsen myser!
"Följa John" är bra:)
Goaste förebilden!
Kvällsmys i Svensta där vi bott för oss.
Mysfrukost & Slottsstek till lunch
En morgon nyligen på jobbet så sa ett barn: Idag är det mysigt att äta frukost!
Vad är det som är speciellt mysigt idag undrade jag.
Det är bara (och så räknar hon) 1,2,3,4 barn och du här. Och så har vi tända ljus!
Tända ljus vid borden har i och för sig vi varje morgon på "mörka" halvåret. Och jag tänker att det har betydelse. Att någon har ansträngt sig, även för små människor, och gjort det lite trevligt och mysigt runt måltiden. Så som vi vuxna gärna har det. Ett litet ljus gör att det automatiskt blir ett lugn. Självklart så är det vuxna med och hjälper dem med vad som är viktigt att veta när man eldar ljus.
Något som också har betydelse när man jobbar med barn är små grupper. Oavsett om det är att man är fyra istället för åtta vid frukoststunden eller fem i arbetsgrupperna eller tio istället för trettio i klassrummet. Då finns det tid att ge av sin tid som vuxen, tid att lyssna. Det tror jag är rätt melodi för bra inlärning...
Mysfrukosten övergick sedan till lunch med slottsstek, gjord efter recept i Vår kokbok.
Gottigotti!
God sallad till salladsbuffén. Stekt Halloumi, kokta rödbetor, babyspenat och rostade frön.
Mästerkocken
För några helger sedan så ville Isak göra middag till oss. Vi skulle få smaka rätten som han gjort på hemkunskapen när de hade "Mästerkockarna".
Här skär han potäter till strips som skall friteras.
Baconinlindade köttfärsbiffar.
Full fräs på spisen..
Supersupergoda hemfriterade strips!!
Förstklassig superdupermiddag á la ISAK! Toppbetyg från mammsen:)
Födelsedagsfika
Förra helgen tog vi med momma på Tivars för att fira hennes födelsedag med lite gott fika.
Det blev stutar med rökt fisk och rökt björnkött! Första gången vi testade det.
Och såklart avslutade vi med "gofika":)
Lite snö kvar
Än så länge så är det lite snö kvar längs skogskanten hos oss. Skönt att kunna ta en kort tur för att grilla korv och åka kälke.
Pelle kirrar grillpinnar:)
Gammalt skrot ligger slängt i skogen...både fint & fult...
Elden trollbinder.
Snart är lunchen klar.
Gött med körv!
Fick sällsis en stund av grannarna:)
Tjiihooo, hej va det går!
Bra med hjälm på hård skaren.
Se upp i backen, hundra hål i nacken!
Isak njuter av att vara "liftskötare".
Helt Enkelt
En skönt FLURU´n kväll
FLURU kommer till oss!!!
Lördagen 25 juli har vi fått den äran att få gruppen FLURU till oss på Nygår´n i Bällsta!
Något som jag väntat och längtat till. Gruppen håller vanligtvis till i Stockholm men Malin kommer från Hammarstrand ursprungligen och det här blir deras första spelning i Jämtland. Vi känner oss så glada att äntligen kunna släppa datumet till er!
"Norrländskt vemod kombinerat med amerikansk folkmusik. Går det? När man hör Fluru spela inser man att det går alldeles utmärkt. Namnet Fluru betyder "rufsig i håret" på jämtländska och både namnet och bandets grundare Malin härstammar från Jämtland. Inspirerad av norrlands vyer med höga berg, djupa sjöar och storslagen natur, och med en enorm kärlek till amerikansk folkmusik och country, har Fluru ett helt unikt sound som både berör och lämnar ett avtryck."
Så boka in i semesteralmanackan redan nu!!
Mer info om kvällen kommer längre framöver sommaren.
Lyssna på deras supersköna musik här:
https://www.youtube.com/watch?v=7FslAkvqd2E
eller här:
https://www.youtube.com/watch?v=PEaX_HHUyo4
Titta in på deras hemsida här:
http://www.fluru.se/
VARMT VÄLKOMNA både Ni & FLURU!!