Jag spricker!!!

Håller på att spricka....vill bubbla ur mig....kommer ske så mycket spännande....och allt kommer ske hos oss på "lon", vårt blivande café...men ni får ge er till tåls ett tag till....

Håll tillgodo med lite GAMLA bilder som "skvallrar" lite om det som komma skall... 

Kram så länge!

Tårtor & fika blir det såklart....framöver....

Fika uppdukat ute i naturen blir det....framöver....

Musik blir det såklart....framöver....

Som sagt, diverse musik kommer ni få höra....framöver....

Gamla bilar kommer det som "vanligt"...framöver...

Massor av människor i härliga tillställningar....framöver....

Mer renovering....framöver...

Ännu mer renovering....framöver...

Så håll i hatten för här kommer det hända grejer!


Melodifestivalen 2015

Nu köör vi!!
Äntligen var det dags för Pelle att få "använda" sin födelsedagspresent:)
Lååång köööö.....
Gick rätt snabbt ändå när de väl började släppa in alla.
Shit, vilka bra platser vi har!
Och storbildstv:n alldeles bredvid oss.
Kunde ha haft det sämre på en lördag;)
Fullsatt arena trots att det "bara" var genrep.
Det är rätt häftigt när man är på en tv-inspelning som man sen ser på tv. Allt som man inte ser på tv. Alla kameramän mm som springer kors och tvärs, långa armar med kamera på som svingas fram och tillbaks över publiken. Allt som ställs fram, plockas bort på scenen mellan numren mm.
Självklart effektfullt ljus.
Kalle Johansson hade rätt ok låt.
Jooråsåatte!! Finfint med storbild...synd att hans låt inte var bra...alls.
Många hundralappar som syntes i mörkret....man kunde köpa allt från "mikrofoner" till handskar till hattar som blinkade.
Här är det dags för Jon Henrik att framföra sitt nummer. Som var grymt! Otroligt mäktigt på tv men än mer live!
Roligt att han gick direkt till final.
Dags för "låtsas"- röstning. För att de skulle få träna på hela programmet så hade de lottat fram vilka som gick till andra chansen och till final:) När vi tittade så var det Andreas Johnsson och Kalle Johansson som gick direkt till final....TUR att det bara var på låtsas!
Det var det det...Dags att åka hem och sätta sig i soffan för att se allt igen fast med resten av familjen.(som blev lätt irriterade över att Pelle och jag satt och kommenterade allt och sa att allt var bättre live;))
Tack Pelle för bästa sällskapet<3

Vi firar...igen!!

Världens BamseGrattis till Olle som tagit körkort idag!
Hurra Hurra Hurra!!!!!

Annorlunda Spenatsoppa

Ja, den här heter Annorlunda Spenatsoppa. Vad som är annorlunda vet jag inte, men god är den:)
 

Kött- & Rödbetsgryta

Igår åt vi en läskigt rosafärgad köttgryta på jobbet. Riktigt gott och smakrikt av lagerblad och vinäger.
 
 

I love Loppis

Tänk vad mycket fint och bra-att-ha man kan hitta på loppisar!
Tex ett coolt förkläde.
Vackra gamla böcker. 10:-/st
Virkat.
Virkat.
En låååång virkad....sak.
Här har jag vänt den ut och in för att ta bort nåt gammalt mindre trevligt skumgummi. 30:-
Köpte även en gammal soldyna för 20:- som jag ska klippa till och stoppa i istället för skumgummit.
Sedan ska den hänga på väggen ute på lon där gästerna ska kunna luta sig mot väggen i solen och njuta av gott fika:) Kommer en bild när det blir verklighet:)
Köpte även några gamla vackra påskägg.
Vacker folie på utsidan och fint papper innuti.
Som sagt, löööv loppis!
 

Fisk med frasigt Dragontäcke

Som alltid, OM du har möjlighet, välj bra fisk.
Jag gillar ju själva "täcket" nästan mer än fisken, så jag gör alltid lite mer av det:)
Massor av smält smör, dragon och vitlök.
Tomater mest för färgens skull. 
 
På med täcket!
Fettisdagslunchen klar! 
Och mumsiga semlor till mellis!

En Tulpan är en tulpan, är en....

 
 
 

LOVE

 

Smått & Gott till salu

Snyggt med flera på rad.
Ommålade gamla kulljusstakar blev snyggt grå.
Elda med julgransljus.
25:- stycket är priset.
Hjärta LIFE 25:-
Hjärta JOY 25:-
Hjärta LOVE 25:-
Hjärta KRAM 25:-

Alla Hjärtansdag middag + recept

Igår hade vi lite middag med "grabbarna"... 
...alltså, jag var ensam tjej, som vanligt. Bästa Ove som lagat vår bil fick sig såklart lite till livs:) 
Sötnöt! 
Bäst att fånga rosorna på bild innan de slokar helt. Det är så trist med rosor, de står sig så himla dåligt. Synd, för dom är ju vackra...
När klyftpotatisen var näst intill klar så slängde jag på lite kvisttomater så de fick bli härligt varma. 
Varsågoda, hugg in! 
Kyckling med Parmesan, Citron & Solrosfrön
4 port
600g kycklingfilé i ca 5 cm bitar
1 citron, saft och skal
1 1/2 dl solrosfrön
75 g parmesan
1 dl persilja
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
1 krm peppar
250 g ekologiska kvisttomater - cocktail
Blanda kycklingbitarna med pressad citron och rivet citronskal.
Mixa solrosfrön, parmesan, persilja och vitlök.
Vänd kycklingbitarna i blandningen och lägg dem på smord ugnsform.
Krydda med salt och peppar.
Låt stå i ugn på 200 grader i ca 15 minuter, tills kycklingen är genomstekt.
Gör en kall yoghurtsås till.
Potatisen vänder jag runt i en påse tillsammans med rapsolja, vitlök, timjan, salt och peppar. Kör i ugn samtidigt som kycklingen, fast stoppa in peran ca 15 minuter innan.
Calle hade med sista skvätten julsnaps som slank ner i grabbsen;) 

Alla Hjärtan

På jobbet i fredags, och hemma i lördags, så fick barnen hjärtgotta.
Skär vattenmelon i lagom tjocka skivor, helst kärnfria. Stansa ut små hjärtan med pepparkaksformar. Mums!

"Tinas Goda Ting"- prylar till salu! - Koner

Alla dessa är unika men jag kan göra liknande vid efterfrågan.

"Love", 47 cm hög

SÅLD!

 

"Här & Nu", 43 cm h

SÅLD!

 

"Lev Idag", 28x11cm

45:-

"Kärlek" 40 cm

SÅLD!

 

"Dröm" 27 cm

35:-


"Tinas Goda Ting"- prylar till salu! - SKYLTAR

Alla dessa är unika men jag kan göra liknande vid efterfrågan.
"Välkommen min vän", 45x20cm

95:-

 
 
"Love", 12x21cm

45:-

Skida halv, 73 cm lång

225:-

 
"Life", 20x45cm

65:-

Papperssugrör med björkstamsmönster
"Stig in kära du", 20x45cm

115:-

 

"Njut av livet", 21x25cm

SÅLD!

 

"Good enough", 17x21cm

65:-

 

"Toa", 11x13cm

35:-

"Dröm Lev Minns" 17x21cm
45:-

Ostsoppa & Olivbullar

Idag käkade vi en Ostsoppa och jättegott Oliv- & Fetabröd.
Jag tyckte nog att man hade kunnat ha i en lite mer smakrik ost, även om det står att den ej ska vara för stark.
Kavla ut, strö över smulad fetaost och hackade oliver innan du rullar ihop brödet.
Jag kryddade med oregano.
Mumsiga!

Musikminne

Idag när jag stod i köket på jobbet så spelade Radio Jämtland You can call me Al
med Simon & Garfunkel (Paul Simon).
Den har man ju hört massor av gånger genom åren men helt plötsligt idag så kom det en minnesbild till mig:)
Jag har ju alltid tyckt om att vara hos moster och när jag var liten, skulle gissa att jag kanske var 10-12...eller nåt sånt, så var det ju jättespännande att snoka i storkusinernas rum. När dom inte var hemma;)
Anki hade nog flyttat hemifrån, skulle jag tro, och Catta du kanske också mer el mindre hade flyttat.
Det var så spännande att titta i garderoben och in genom den där lilla vindsdörren som var i ditt rum:)
Coola tidningar, klackeskor, parfym....och LP-skivor!
Jag fick spela dem och idag så kände jag när jag hörde den här låten att jag måste ha spelat den där och då.
Tänk att musik så starkt kan kopplas till minnen och känslor.
Varma minnen från Fågelbärsvägen<3
(nu när jag lyssnade på låten så hittade jag en till låt med dem som var hur skön som helst, lyssna här)

Fisk på Savojkålsbädd

Jaha....idag tyckte jag att maten på jobbet blev för "mesig". Jamen då kommer en efter en av pedagogerna och säger, Åh vilken god fisk, Åh vad gott det var!

Eeeh, var det mina smaklökar som inte var på topp kanske. Barnen hade också ätit jättebra så det var nog så;)

Recept finns med bilderna, plus lite mer gott man kan passa på att använda olika sorters kål till nu så här på vintern.

So, here we go...

Om du har möjlighet så tänk på att köpa bra fisk.

Till 4 pers så behövs ca 500-600 g vit fisk.

Jag lät den koka sakta på inte så hög värme i bleck i ugn med en gnutta vatten och salt. Täck med alu.folie för att behålla saftigheten.

När den var nästan färdig så tog jag ut den och lade på savoykålstäcket i annan form.

Savoykål! Härligt grön och krusig:)

Jag skivade den i matberedaren och släppte sedan ner den i kokande vatten med salt och finhackad purjolök. Sjud i 1-2 minuter bara. Plocka upp och låt rinna av i durkslag.

Lägg den sen i smord ugnsform och lägg den nästan klara fisken ovanpå.

Gör en god vitsås på:

1-2 msk smör, 3 msk vetemjöl som du rör ihop i kastrull. Späd eftersom med fiskbuljong, grädde och lite vatten. Såsen ska vara tjock.

Smaksätt med 1 msk pressad citron och ett par msk riven pepparrot, S & VP. 

Häll såsen över grönsaker och fisk och låt gå i ugn tills fisken är helt genomkokt.

Servera tillsammans med koke peran.

Supergod Rödkålssallad som många av barnen tycker om hittar du här:

http://hundraprocentrecept.blogg.se/2012/november/rodkalssallad-med-vitlok.html

Och vår dagliga "pizzasallad" hittar du här:

http://hundraprocentrecept.blogg.se/2012/november/pizzasallad.html


Slutfirat

Ja, nu är det slutfirat för 18-åringen:)
Avslutade med en 1,8 meter lång smörgåstårta!
Här har han precis fått se skapelsen och var tvungen att sätta sig av häpnad:)
Han sa några svordomar oxå...glädjesvordomar, det är väl rätt ok...antar jag.
Världens bästa momma har varit framme igen med sina flinka fingrar.
Fina, fina hjärtat!
Det är med blandade känslor man får kliva tillbaka. Att ens förstfödde plötsligt kallas för vuxen och tydligen själv får bestämma allt hädanefter. Kan det verkligen stämma undrar jag allt?!
Att han får bärs i present, får handla bärs själv på Ica, att han får gå på krogen och dricka så mycket han vill. Fy faderullan! Mamma, hade du inte kunnat sagt det här när vi skaffade fyra barn?!
Jag kommer ju måsta gå igenom det här fyra gånger till!!!! 
Älgar både här och där:)
Skönsång för jubilaren.
Kusin Bella hade bakat fina kakor till Olle<3
Tack älskade momma för tårtan!
Å här fattar ni va?! 
Olle  står på knä:)
 
 

Liten Husmansgryta

Idag åt vi Liten Husmansgryta ur Vår Kokbok.
Sidfläsket var slut när jag handlade så det blev bacon istället. Funkade bra! Kryddade med mejram.
Fick toppbetyg av barnen:) Alltid roligt för dom är ju ärliga när man frågar.
Och roligt att något som innehåller så simpla ingredienser blir så gott. Prova vettja!

Födelsedagsmiddag

Olle fyllde som sagt 18 år i förrgår och igår blev det firande med lite extra god middag. Blir firande i dagarna tre, fast inte i rad. På söndag är det dags för familj och släkt att få uppvakta:)
Av oss hade han önskat sig ett par riktiga träskor(vilket han fick). Otippad önskan! Sen önskade han sig inget mer...förutom Volvon. Men än så länge måste jag köra den eftersom Renaulten är trasig, och så har han ju inte körkortet i hand ännu. Men det är nära till uppkörning nu så snart är det slut på friden. Då kommer man sitta med en orosklump i magen mest hela tiden...suck!
Som det anstår en 18-årig älgjägare så dukade vi såklart med älgservetter:)
Toast Skagen till förrätt.
Gottigotti!
"Grabbmiddag"....så här brukar grabbarna i familjen käka när mammsen är borta. Men igår fick jag oxå vara med:)
En gammal 70-tals klassiker, After Eight päron med vispad grädde!
Gott det också:)
Nu är det bara att se fram emot mammas (alltså mommas) smörgåstårta som Olle beställt till på söndag;)

Kryddig Linssoppa

Jättegod soppa men väldigt mäktig.
 
 
Vegetarisk men ändå så matig. 

Mäktigt!

Den stolthet som jag känner just nu svämmar liksom över. Jag är helt slut i kroppen av att ha varit på "föräldramöte" och gråtit floder...konstigt, jag vet.
Men det här föräldramötet var ett pedagogiskt sådant och det vi fick uppleva tror jag inte att jag kanske får uppleva igen.
Vi var på Friggaskolan och fick äran att lyssna på ca 40 stycken grymt modiga 11-12 åringar, som höll tal för alla oss föräldrar, syskon, mormor, farmor mfl som var inbjudna. Jag gissar att det kan ha varit runt 100 vuxna där.
Tänk att stå där och hålla tal om sin farmor som gått bort och berätta om den hjärtformade kudden som dom brukade sitta på tillsammans och läsa sagor. Eller om sin cancer som den besegrat(FUCK CANCER btw). Eller om sin bästa vän som alltid gör en glad. 
"Tala som Ted" heter projektet och de fantastiska lärarna Eva & Anki hade peppat & stöttat sina elever så de flesta fixade att ställa upp! Tänk vilket minne, tänk vilken styrka för framtiden, tänk vilken gemenskap att dela i många år framåt med sina klasskompisar. 
Jag är så glad att vi hamnat i den klass vi gjort och fått de människor vi fått runt omkring vår älskade Pelle! 
Och jag är extra stolt över hans vänner Simon & Mattis, som följts åt till sin nya klass, som höll så fina tal, ni var/är grymma!
Men mest stolt av allt är jag såklart över bästaste killen på jorden, Pelle. Killen med det största av hjärtan man kan ha♥
Lokalen börjar fyllas av förväntansfulla familjemedlemmar.
Som tur var hade vi två pauser då vi kunde hämta andan, torka tårar och äta frukt. Det behövdes:)
Superlyckliga och stolta över att ha fullgjort sina "uppdrag", och det med rätta!

Pelle med sina bästa klasskompisar.

Väldigt fnissigt, busigt och surrigt blev det när allt var över och spänningarna släppte.
Tack för en helt, helt fantastisk kväll! Det mäktigaste jag varit med om på länge!

Krämig Laxpasta mm

Färska champinjoner tillsammans med lax? Jajamen!
Suddigt, jag vet. Hoppas ni kan läsa ändå:)
Jag hade mest vanlig färskfryst lax och lite rökt. tycker det kan bli för mycket röksmak annars.
 
Receptet är från Vår kokbok.
Smarrigt!
Till det här kan du rosta blomkål i ugn.
Bryt blomkålen i mindre bitar och veva runt dem i lite raps- eller olivolja i en ugnsform. Pressa över lite vitlök. Rosta tills den får lite färg. Riv över lite citronskal och strö på lite flingsalt.
Så här så salladsbuffén ut op jobbet igår.
Färgglatt och inbjudande precis som det skall vara till våra barn.
Vår matateljé.
Där kan man bläddra i fina kokböcker och inspireras. Man kan laga riktig och låtsasmat:)

Biff Stroganoff

Biff Stroganoff med härliga sallader.
Gör inte som det står i receptet. Köttet är absolut inte klart på 20 minuter! Mitt innanlår tog iaf 1 1/2 timme, drygt innan det var tuggvänligt.
Piffa till de rivna morötterna med en god vinägrett och rostade frön!

OLLE 18 år!

Igår fyllde mitt äldsta hjärta 18 år!
Tänk att tiden går så fort...han var ju nyss ett litet knyte som vi skjutsade omkring i vår nya vagn<3

Peperonata - grönsaksröra med ris

Peperonata var dagens lunch på GK häromdagen.

Peperonata är en grönsaksröra med paprika & tomat som bas. Jag hade dock slut på paprika så det blev grovrivna morötter istället och det gick så bra så:)

På ett av borden så var det sopslut i formen och de hade hämtat mer för det tyckte det var så gott, det gillar kocken:)

Jag gjorde så att jag kokade ris som jag sedan lade i botten på ugnsformar, sedan öste jag på grönsaksröran och toppade med riven ost. Gratinera i ugn och servera!

Eftersom det inte är säsong för färska tomater så körde jag givetvis på tetratomater. Ekologiska kostar inte så mycket mer än andra...

Något suddig fotograf;)

Jag bytte som sagt ut paprika mot grovrivna morötter. Kryddade med både oregano, timjan och mejram. Det är gott med örtkryddor.

Sedan så vill jag gärna ha i lite socker för att mjuka upp tomaternas strävhet...och lite Vegeta.

Fast några färska bitar använde jag.
 

På väg ut till 17 hungriga barn och personal:), det kom tillbaka knappt en halv form.

Har du inte bekantat dig med den här krummeluren än så ta och gör det! 

Det är en KÅLRABBI och den är supergod och krispig. Lägg den i kallt vatten fram till servering och mumsa sedan till maten. Mycket godare än kålrot om du frågar mig.


Palsternackskaka

Fick ett tips på Palsternackskaka häromdagen. Fast för mig var det en påminnelse om att göra den igen. Gjorde en Palsternackskaka när jag hade Soppcafé för några år sedan men det var inte enligt det här receptet.
Finriv palsternacka och gör efter det här receptet. Jag bytte dock ut apelsinskal mot ca 1 tsk vaniljsocker i frostingen.
Och så gjorde jag den i en mellanstor långpanna istället för springform, det gick jättebra för kakan blev hög och fin ändå. Å just det, jag hade slut på kokos till garnering så jag tog lite sesamfrön och rostade tillsammans med de andra fröna. Till sist så strödde jag över lite finsmulat havssalt:)
Testade den tillsammans med fina vänner:)
Jättegod!

Kokoskakor

Bakat på gårdens egna ägg såklart:)
Receptet är från bloggen "Bara en kaka till" och det hittar ni här. Helenas blogg innehåller en massa goda recept och fina bilder för den som är intresserad.
En ganska mastig kaka som går att göra mjölkfri om man använder mjölkfritt smör. Glutenfri är den ju redan:)
Jag vet inte om alla kokospåsar innehåller 200 g men jag tror att man kan ta lite mindre kokos så de flyter ut lite mer än vad mina gjorde.

Favorit i repris - Marinerat Fläskkött med sockerärtor

Det här har jag gjort flera gånger på jobbet och hemma. Alltid lika gott!
 
 
Servera med nudlar och strö på lite sesamfrö.
 

RSS 2.0