Potatis- & Purjolökssoppa med Foccacia - recept
4 portioner
4 potatisar
1 gul lök
1 vitlöksklyfta eller två
1 purjolök
1 msk rapsolja/smör
1 liter buljong - jag använde grönsaks och kyckling
S & VP
lite Vegeta
Rundade av med lite grädde:)
Skala, skär potatis och all lök i bitar. Fräs alltsammans i fettet. Häll på buljongen och låt puttra ca 15 minuter. Mixa med mixerstav och häll i lite grädde till lagom konsistens. Smaka av med salt och vitpeppar.
Servera ev med knaperstekt bacon eller enbart vegetarisk som vi gjorde idag.
Värm 5 dl vatten till 37 grader, blanda med 1/2 pkt jäst, 2 msk olivolja, 1 tsk salt och 720 gr vetemjöl. Blanda i degblandare ca 5 minuter. Jäs i 40 minuter. Ös upp på klädd plåt och platta ut, täck med bakduk och jäs ytterligare 30 minuter.
Därefter trycker du ner fingertopparna så det blir små håll i hela "kakan", penslar på olivolja, strör över havssalt och timjan. Switsch in i ugnen i 20-25 minuter.