Förfrågan på Jansson - recept
6 st potatisar, stora (ca 1 kg)
3 msk smör, ca
2 st gula lökar
3 dl vispgrädde
1 msk orökt kaviar
200 g ansjovisfiléer av skarpsill
1 msk ströbröd, siktat
Salt, efter smak
Peppar, efter smak
1. Skala potatisen och lägg den i kallt vatten så att den inte mörknar.
2. Sätt ugnen på 175 grader.
3. Smörj en ugnsform eller en fin gjutjärnspanna med lite av smöret.
4. Skala och skiva löken.
5. Bryn den lätt i smör.
6. Vispa ihop grädde och kaviar.
7. Strimla potatisen för hand eller i en matberedare.
8. Varva potatis, lök och ansjovis i formen.
9. Salta och peppra lätt mellan varven.
10. Häll över kaviargrädden och strö över ströbröd.
11. Grädda mitt i ugnen i ca 45–60 minuter tills grädden har kokat ihop och potatisen är mjuk.
12. Garnera gärna med några extra ansjovisfiléer.
Fast känner jag mamma rätt så har hon nog tvistat till den på nåt vis så den blir "hennes" iallafall:)
Skriv in en kommentar mammsen om det inte är rätt recept jag delat ut!
Birgittas Jansson är den godaste Jansson jag någonsin ätit!!!