Förfrågan på Jansson - recept

Fick ett sms nyss från en "trogen" bloggläsare;) som ville ha receptet på min mammas (just det, inte min inte....nä, mammas) Jansson med kaviar. Precis just då så satt jag med mamma i telefonluren och planerade julmaten så jag frågade hur hon gjorde. Och då är det helt enkelt Mannerströms Jansson som hon gör. Se receptet nedan, men stek purjolök istället för gul lök. Och så går det bra att ta vanlig kaviar om det är svårt att hitta orökt.    
                                          
Mannerströms Jansson
12 port

6 st potatisar, stora (ca 1 kg)
3 msk smör, ca
2 st gula lökar
3 dl vispgrädde
1 msk orökt kaviar
200 g ansjovisfiléer av skarpsill
1 msk ströbröd, siktat
Salt, efter smak
Peppar, efter smak 

1. Skala potatisen och lägg den i kallt vatten så att den inte mörknar.

2. Sätt ugnen på 175 grader.

3. Smörj en ugnsform eller en fin gjutjärnspanna med lite av smöret.

4. Skala och skiva löken.

5. Bryn den lätt i smör.

6. Vispa ihop grädde och kaviar.

7. Strimla potatisen för hand eller i en matberedare.

8. Varva potatis, lök och ansjovis i formen.

9. Salta och peppra lätt mellan varven.

10. Häll över kaviargrädden och strö över ströbröd.

11. Grädda mitt i ugnen i ca 45–60 minuter tills grädden har kokat ihop och potatisen är mjuk.

12. Garnera gärna med några extra ansjovisfiléer.

 

Fast känner jag mamma rätt så har hon nog tvistat till den på nåt vis så den blir "hennes" iallafall:)

Skriv in en kommentar mammsen om det inte är rätt recept jag delat ut!

 


Kommentarer
Postat av: Anonym

Birgittas Jansson är den godaste Jansson jag någonsin ätit!!!

Svar: Ja, den är jättegod!
Tina

2013-12-18 @ 01:42:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0