Indonesisk gryta med matvete - recept

Indonesisk gryta med matvete
4-6 port
500 g strimlat bogfläsk (går även bra att ta älg el nötkött)
1 röd strimlad paprika
1 grön strimlad paprika
1 gul strimlad lök
10 strimlade katrinplommon
3 msk smör
Marinad:
½ dl kinesisk soja
2 msk vitvin- el äppelcidervinäger
2 msk rapsolja
en klick senap el ½ tsk senapspulver
en bit riven färsk ingefära el ½ tsk mald ingefära
½ tsk torkad timjan
1 smulat lagerblad
½ tsk chilipulver
½ tsk salt
Marinera det strimlade köttet tillsammans med löken så lång tid du har. Allt från 30 minuter till nästa dag. Ju längre desto godare.

Enligt receptet ska man sedan fräsa köttet i stekpanna men jag tycker att det försvinner så mycket sås då och att det brukar kunna bli lite bränt. Därför brukar Hanna(som jag fått receptet av) marinera direkt i grytan och sedan sätta den på spisen och koka upp snabbt med lock på. Det blir dessutom saftigare och mer lättlagat då.

Sista 5 minuterna lägger man i den strimlade paprikan och katrinplommonen.
Vill man tänka klimatsmart så kan man byta ut paprika mot riven morot eller vitkål, vilket vi gjorde idag.
Serveras med kokt matvete.
