Dansk Sjömansgryta - recept

Igår åt vi en Dansk Sjömansgryta, ett recept som jag fått av en förälder på Guldkusten. Jag har bett att få lite inspiration från föräldrar och personal den här månaden så det blir mest deras olika favoriter jag kommer laga i november.

Dansk sjömansbiff - 4 port

2 skivade gula lökar

5 msk smör, varav lite sparas till att smöra formen

500 g nötfärs

½ tsk salt

1 krm nymalen svartpeppar

800 g skalad och tunt skivad potatis

1 dl vatten

1 köttbuljongtärning

4 dl öl

1 tsk salt

1 krm peppar

½ dl hackad persilja

 

Hetta upp hälften av smöret i en stekpanna och fräs löken uten att den tar färg. Ställ löken åt sidan i en bunke.

Hetta upp resten av smöret och bryn färsen. Salta och pepra.

Smörj en stor ugnsfast form där du varvar potatisskivor med lök och färs.

 

Avsluta med ett lager potatis som täcker färsen(färsen blir lätt bränd annars).

Hetta upp 1 deciliter vatten och lös upp buljongtärningen. Tillsätt öl, salt och peppar. Häll blandningen över färs, lök och potatis.

Ställ i ni ugn på 200 grader tills potatisen är mjuk och har fått färg, ca 30-40 minuter.

Garnera med hackad persilja.

 

Servera gärna med rårörda lingon och saltgurka.

Vill man så kan man givetvis göra orginalet, Sjömansbiff. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0