Trettondagsafton

Idag åt vi smarrig middag bestående av gammal hederlig Porterstek. Tänk att såsen är så god att man skulle ju nästan kunna äta bara sås...eller iallafall bara sås å perer. Fast eftersom jag försöker vara utan kolhydrater, vilket går sådär kan jag erkänna(har ätit kakor & gotta HELA eftermiddan när vi hade besök av en Guldkustfamilj...), så blev det kött, sallad och massor av sås idag.
Jag tillagade efter receptet i Vår Kokbok:
____________________________________________________________________________________________
ca 1 1/4 kg benfritt nötkött av bog,högrev el fransyska, vi använde älgstek
Kokspad:
1 flaska(ca 3dl) Porter el mörkt öl, vi tog en hel 5 dl flaska Porter
1/2 - 1 dl outspädd svartvinbärssaft, vi tog 1 1/2 dl, som sagt sås kan det inte bli för mycket av,)
3/4 dl äkta soja
6-7 torkade enbär, vi hade inga så jag tog lite chiliflakes
6-8 vit el svartpepparkorn
2 tsk timjan
2 skivade gula lökar
3 köttbuljongtärningar
Mät upp allt till kokspadet i en gryta där köttet ligger trångt, koka upp. Lägg i köttet och låt det sjuda under lock på svag värme i ca 1 1/2 timme, vårt sjöd nog i 2 timmar.
Vänd på köttbiten några gånger under tiden eftersom spadet inte täcker köttbiten. Prova med en provnål el sticka. När köttet känns mört är det färdigt.
Ta grytan från värmen, låt köttet ligga kvar i spadet i ca 20 minuter och skär det sedan i tunna skivor.
Sås:
7 dl silat kokspad(+vatten,tog inte vi eftersom vi hade i mer öl från början)
4-5 msk maizena
1-3 dl grädde
Sila och mät upp kokspadet i en kastrull. Vispa ner maizenan blandat med lite vatten. Koka upp och sjud någon minut. Smaka av.
Servera köttet varmt eller kallt med varm, smaskig sås, kokt potatis, grönsallad och vinbärsgelé eller cumberlandsås. Dekorerade med frysta blåbär.
____________________________________________________________________________________________

Lycka Till & Smaklig Spis!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0