Beklagar sorgen

Fick höra att Sigrid Kahle avled på nyårsafton. Kändes konstigt eftersom jag precis skrivit ett grattis till hennes "nya" kärlek Carl- Göran Ekerwald då han fyllde 90 år dagen före nyårsafton.
Vi beklagar sorgen och är glada och stolta att vi fick träffa henne när hon följde honom hit när han läste famors dikter för två och ett halvt år sedan. Hon var sjuk redan då och var relativt nyopererad. Trots det så tog hon, då 82 år och Carl- Göran, då 88 år, en promenad från sitt hus i Svindalen till oss på Nygården för att vara med en hel kväll. 
Visar några av bilderna här och lite info om Sigrid för er som inte vet vem hon var. Vilket inte vi visste heller innan vårt möte.

Sigrid Kahle, längst till höger, föddes i Uppsala 1928 som dotter till orientalisten och akademiledamoten HS Nyberg. Böckerna tar avstamp i uppväxten på 30- och 40-talen men skildrar framförallt de 35 åren som hon tillbringade som diplomathustru i bland annat Pakistan, Indien, Irak, Sudan, USA och maken John Kahles hemland Tyskland. Paret fick två barn.

Memoarerna tar upp viktiga aspekter av 1900-talets historia genom att följa författarens liv.

Sigrid Kahle var långt ifrån en passiv medföljare, utan fann målmedvetet en egen plattform oavsett destination. Hon studerade litteratur, lärde sig flera språk, som arabiska, och grundade en teater i Pakistan.

Sigrid Kahle blev också känd som islamexpert och månade om att sprida kunskap om och nyansera bilden av världsreligionen.

Samtidigt längtade Kahle ständigt efter möjligheten, och kanske även modet, att sätta sitt skrivande i centrum. Så småningom blev hon också kulturjournalist; hon var mångårig medarbetare i Svenska Dagbladet och skribent i Upsala Nya Tidning.

Kahle skrev även texter om islam och en rik biografi över fadern. Hon utnämndes till hedersdoktor vid Uppsala universitet 1997 och fick Stig Dagermanpriset 2006.

Förutom en förlöst författarambition genom memoarerna fick Sigrid Kahle även uppleva en ny kärlek på ålderns höst då hon lärde känna författarkollegan Carl-Göran Ekerwald. Kahle arbetade trots sviktande hälsa in i det sista med den tredje och sista delen av det memoarerna.

Albert Bonniers förlag uppger för TT att de inte har några uppgifter om hur långt Sigrid Kahle hann med färdigställandet.

Texten är tagen från Svd.se

Hon kändes som en varm människa men lite mystisk.
Här sitter hon och Carl-Göran i samspråk tillsammans med Per "Pelle" Persson, vår gårds fd arrendator och far till vår nuvarande:) Niklas Persson, Brunkulla Gård.
Det är ett fint minne för oss och vi känner oss hedrade att hon var med oss den magiska kvällen!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0