GOTLAND 2013 - del 5 Klinteklint & Blå lagunen

Raukarna i Klinteklint passerade vi när vi var på väg till "Blå lagunen" en dag.

Hur raukarna har bildats

Den gotländska berggrunden är till stor del uppbyggd av korallrev som bildades i ett tropiskt hav för ca 430 miljoner år sedan, under den s.k. silurperioden. Mellan dessa fossila rev ligger packar av lagrad kalksten och lerig märgelsten.

Efter den senaste istiden, för drygt 10 000 år sedan, täcktes Gotland till en början helt av vatten. Befriat från ismassornas tyngd höjde sig dock landet så småningom långsamt över havsytan. Där land och hav möttes, kunde vågorna bearbeta berggrunden. Själva revkropparna motstod därvid vågornas nötning bättre än de omgivande skiktade bergarterna, och när vattnet drog sig tillbaka kunde de stå kvar som isolerade stenpelare – raukar.      

Raukarna består alltså av hård, olagrad kalksten och är lämningar av de forntida rev som kom att ge upphov till dagens Gotland. Både revkalkstenen och den lagrade kalkstenen är rik på fossil av de många olika slags djur som levde på och vid reven: stromatoporoidéer, koraller, snäckor, bläckfiskar, mossdjur, armfotingar och sjöliljor

Dom är rätt mäktiga!
Jättestora.
I fjol hann vi inte med att besöka den "blå lagunen" så den låg på vår att-göra-lista i år:)
Häftigt kalkbrott som var mycket större än jag föreställt mig. Och tydligen tar man vattenprover där flera gånger per år för att se att vattnet är fint. Annars tänker man ju att det blir ett stillastående vatten på ett sånt här ställe men så är det alltså inte.

Naturen i Ar på norra Gotland präglas av den kalkindustri som under många år bedrevs i området. Många av Gotlands gamla kalkbrott är numera vattenfyllda, bland annat det brott som fått namnet Blå lagunen. 

Härligt vatten men tvärdjupt. Inget ställe att vara på med små barn. Funkade dock ok för Måns som fick bada med sällskap hela tiden.
Hade inte turen med solen den här dagen. Men det var varmt så efter lunchen var svald, så plumsade alla utom mamsen i vattnet. Jag vill gärna att det skall steka sol på mig om jag ska bada:)
Tjiihoo!
 
 
Helt plötsligt kom det en störtskur som lika snabbt försvann igen.
Måns byggde sig en paraplykoja:)
Hopp från höga klippor lockade. Efter en del tvekan så...plums!
Känner ni killen som kan stå på vattnet?!...
...inte jag heller.
När Pelle blivit varm i kläderna (om man nu kan bli det i blöta badbyxor en mulen dag...) så gjorde han en 540!!!
Man snurrar alltså 1 1/2 varv innan man plumsar i!! 
Kolla Olles imponerade min!! Vicken lillebror <3
Med cyklopen kunde man hitta...
...små kräftor.
Släppte dock ut dom små rackarna när vi åkte hemåt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0