GOTLAND 2013 - del 3 Slaget om Mästerby

 

De danska trupperna invaderade Gotland 1361 mötte första motståndet vid Fjäle myr, där slaget vid Mästerby 25 juli-26 juli 1361 stod.

Detta är vad arkeologerna tror hände utifrån de fynd de har gjort och utifrån de få skrifliga källor som finns: I ett försök att stoppa danskarna rev man Ajmunds bro. Danskarna försökte ta sig över ån, men insåg det var dålig taktik då det var branta sluttningar på åns sidor, vilket gjorde det svårt för de tungt rustade danskarna att avancera. De drog sig tillbaka och började skicka ut folk för att hitta en bättre övergång medan trupperna övernattar. Danskarna hittade en övergång vid Fjäle myr en kilometer nordost. De gick över Fjäle myr. Bönderna hoppades att danskarna, som var tungt rustade, skulle få svårt att röra sig på myren. Taktiken var locka ut dem dit. Men den varma sommaren hade nästan helt torrlagt myren. Krigslisten misslyckades och slutade i en massaker på vad arkeologerna tror var cirka 1 500 bönder och bondeuppbåd, som inte lyckades besegra danskarna. Hämtat från Wikipedia

Vi fick en smärre chock när vi i sista minuten kom för att hitta oss en parkering till detta evenemang som vi inte alls hade fattat att det var så stort. Flera tusen som kommer för att titta.
Men vi fick oss en rätt bra plats ändå så vi kunde se det mesta på bra håll.
 
Spännande!
Fullt krig på gång.
 
Här stupar en av de sista gotlänningarna och danskarna (till häst) vinner.
Massor av svenska och icke svenskar som "stridit" i Mästerby.
Musiker och sångare som framförde tidsenlig musik och sång.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0