Lördagsstek á la Mats - recept på Grekisk Skinkstek

I lördags gjorde Mats god middag. Han tyckte själv inte att det var värt besväret men jag åt så det stod ut genom öronen! Men som alltid när man gör en stek så sätter sig de godaste smakerna från kryddningen längst ut på köttet.
Grekisk Skinkstek
8 port
Receptet är från Buffé nr 11 2006
 
2 kg skinkstek med ben eller hel karré 
1 1/2 dl grovt havssalt 
4 vitlöksklyftor 
2 rosmarinkvistar (har du inte det så ta torkad)
1/2 dl olivolja 
3 msk flytande honung
 
Sätt ugnen på 150°C.
Klappa in steken/karrén ordentligt i salt. Krossa vitlöksklyftorna och tryck på dem ovanpå tillsammans med repad rosmarin.
Lägg köttet på ett galler och ringla över oljan. Ugnsstek i 3 1/2 timme.
Ta ut steken och höj temperaturen till 200°C. Ringla honung över steken och ställ in den i ytterligare 10 minuter.
Ta ut steken och låt den vila i ca 10 minuter. Skär loss steken från benet och skär i tunna skivor.
Han gjorde ugnsrostade potatisar och morötter till. Sallad, enkel vitlökssås och lingonsalsa var gott som tillbehör.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0