Sjömansbiff - recept

 
Sjömansbiff

4 port
 
2 gula lökar
1 msk smör
800 g fransyska el ytterlår
1,2 kg fast potatis
3/4 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk peppar
1 flaska Porter, 4-5 dl
4 dl vatten
1 tärning mörk oxbuljong el motsvarande fond
2 lagerblad
Strimla lökarna och stek dem på medelvärme i en stekpanna med smör tills de får lite färg. Ställ åt sidan.

Skär köttet i 1/2 cm tjocka skivor.  Banka gärna ut köttskivan något med t ex botten av en kastrull om du inte har en riktig köttutplattare.

Blanda mjöl, peppar och salt i en bunke och lägg i köttet. Blanda om ordentligt. Bryn skivorna på båda sidor i het stekpanna med smör. 

Skala och skiva potatisarna tunt. Varva potatis, brynt lök, brynta köttbitar och lagerblad i en gryta. Det ska vara potatis underst och överst. Värm vatten och buljongtärning tills buljongen löst sig. Häll det samt öl i grytan och koka under lock ca 1 1/2 - 2 tim på låg värme.

Garnera med finhackad persilja och servera gärna med inlagd gurka och eventuellt senap.
Kom ihåg att det tar tid! Idag fick jag panikgöra en annan lunchrätt på jobbet för jag insåg att det inte skulle hinna bli klart i tid....men det gick bra. Blev en pastagratäng:) som barnen slukade.
Och Sjömansbiffen får bli måndagens lunch istället.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0