Lergrytebröd - recept

Det var evigheter sen jag gjorde fina vännen Agnetas Lergrytebröd, men idag var det dags:)
Lägg lergrytan i blöt över natten. Olja in både neder- och överdel med tex olivolja.
Smula ner 50 g jäst i degblandare. Tillsätt 1/2 dl olivolja, 2 tsk salt och 5 dl fingervarmt vatten. Rör tills jästen lösts upp.
Ös ner ca 12 dl vetemjöl, ta inte i allt på en gång utan knåda degen först så ser du om det behövs allt. Degen skall vara lite kletig.
Låt jäsa i bunken i 1 timme.
Vänd ner degen i den inoljade grytan, strö över solrosfrön/pumpakärnor.
Lägg på locket och ställ in i kall ugn. Vrid på ugnen till 200 grader och låt gå i 1 timme.
Ta ur brödet ur grytan och låt kallna på galler under duk.
Smarra nybakt med Bregott och ost!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0