Fina Kanelbullar - recept

Underbar eller hur?!
Veckan efter lovet så skall Guldkusten ha sitt skidlopp, Guldkustenloppet. Då har barnen bestämt att de vill bjuda på bullar till sig själva och familjerna:)
Så nu några dagar har de haft fullt upp med att räkna...massor! Hur många bullar behövs? Hur många barn, familjer, hur många i varje familj, farmor, morfar, sysslingar å pysslingar som kanske kommer? 
Tror att de kom fram till att 100 bullar blir bra:) Å hur mycket behöver man då dubbla receptet med?
Jag har ju tjuvkikat på deras arbete och de har använt kaplastavar, pappersrullar, kulram mm för att komma fram till sina fantastiska resultat.
Jag behöver väl inte förtydliga att det är barnen och inte pedagogerna som räknat...pedagogerna har stöttat när det behövts:)
Idag var det så dags för själva bakningen. Flinka små fingrar hjälps åt!
Får jag skära nu?!
Jaa, nu kör vi:)
Receptet här nedan är Leilas specialare, tror dock att Guldkust-Maries är minst lika goda.

Cirka 18 bullar

  • 1 msk kardemummakärnor
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 50 g färsk jäst (den blå varianten)
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 100 g mjukt smör
  • 1 ekologiskt ägg
  • Cirka 11 dl vetemjöl special
  • 200 g mjukt smör (bredgott)
  • 1 dl råsocker
  • 1-2 msk kanel
  • Ägg till pensling
  • 1/2 dl sirap + 1 msk vatten
  • Strösocker och mortlad kardemumma till garnering (efter gräddning)
  • Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel.
  • Smula ner jästen i en bunke och lös den med kall mjölk, grädde, strösocker, salt, smör och ägg.
  • Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman tills degen i maskin börjar släppa från kanten av bunken. Knåda i minst 20 minuter. Spara lite mjöl till utbakningen.
  • Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 60 minuter.
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och tryck försiktigt ut vetedegen (utan att knåda den) till en avlång platta, cirka 2 cm tjock.
  • Bred smöret på degen och strö över råsocker - blandat med frön frön vaniljstång (om du har) och pudra över kanel.
  • Vik degen till ett dubbelvikt ark (se bilder) och skär en bit som du sedan skär ett snitt i så det ser ut som ett par byxor.
  • Tvinna byxbenen och snurra ihop till en knut. Lägg på en plåt med bakplåtspapper med ändarna nedåt (under knuten).
  • Jäs under bakduk till dubbel storlek (cirka 45 minuter).
  • Pensla bullarna med uppvispat ägg.
  • Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
  • Pensla dem med sirap utblandat med lite vatten och strö direkt över strösockret blandat med mortlad kardemumma.
    Blir spännande att få testa dem, och ännu mer för att jag vet vilken tankeverksamhet som ligger bakom dem:)
    Det här gjorde vi bra!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0