Lax med Madeirasås och potatis - recept

Lördagens middag hos oss blev Lax med Madeirasås och kokt potatis 
4 port
600 gr laxfilé
Salt och socker efter smak
Smör till stekning
Salta och sockra laxen runt om och låt liggga en stund att dra.
Torka laxen noga innan du steker den gyllenbrun på medelhög värme så den har en liten kärna kvar i mitten.
 
Koka potatisen med dillkvistar.
Sås:
1 finhackad schalottenlök
Smör till stekning
3 dl vitt vin
2 dl hemgjord fiskfond (el 1 msk fond på flaska + 2 dl vatten)
ev 1 lagerblad och 5 vitpepparkorn
Fräs löken mjuk och blank i lite smör i en kastrull. Blanda i vin, fond och ev lagerblad och vitpepparkorn.
Reducera ner såsen på medelvärme tills 1 dl vätska återstår.
Häll i 1/2 dl Madeira(Sherry el liknande funkar oxå) och koka upp.
Vispa ner 2 dl Creme fraiche och koka upp igen.
Smaka av med S & VP, blanda ner hackad gräslök.
 
Härligt!
En blek tallrik men god!
Mat i goda vänner lag:)
Till detta åt vi min pizzasallad fast med gula morötter.
Riv vitkål och morötter som du blandar med solrosfrön och lite strimlad purjolök.
Koka upp en vinägrett på 
1 1/2 dl rapsolja
1 1/2 dl äppelcidervinäger
3/4 dl socker
3 3/4 tsk salt
lite vitlökskrydda
SV P
timjan
paprikakrydda
Häll över salladen. 
Perfekt att göra stor sats av för den håller i ett par veckor i kylen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0