Maskrosvin - recept

Äkta maskrosvin

  • 3 l avstjälkade maskrosblommor
  • 3 ½ l vatten
  • 1 ½ kg strösocker
  • 3 citroner

Så här ser det ut hos oss nu!

  1. Plocka blommorna en solig och varm dag när de är som störst. Nyp av stjälken under blomman.
  2. Koka vattnet.
  3. Lägg maskrosorna i en hink och slå över det kokande vattnet. Låt stå övertäckt i ett dygn.
  4. Sila av blommorna och häll tillbaka vätskan i hinken.
  5. Tillsätt strösockret och rör om ordentligt.
  6. Tvätta och skiva citronerna, lägg dem i hinken.
  7. Täck över med en handduk och låt stå ungefär en månad.
  8. Citronskivorna flyter lätt upp till ytan, tryck ned dem då och då, annars kan de börja mögla och då måste allt slängas.
  9. När jäsningen har upphört silas citronskivorna av och vinet hälls i en damejeanne.
  10. Låt stå ett år, filtrera, häll på flaskor och korka igen.
  11. Lagra vinet minst ett år.
Blir sugen, när jag ser denna fagra äng, att prova på Maskrosvin. När vi hade köpt vår går så städade vi ur jordkällaren som var under köket och där fanns det kvar några flaskor som farmor gjort för en sisådär 20-30 år sedan:) Det var vällagrat men inte gott!
Tänker att om man lagrar det lite mer än ett år men kanske inte 20, så kan det bli en spännande smak.
Får se om solen tittar fram nån dag när tid och lust finns....allt samtidigt, de oddsen är ju inte så stora kanske, vi får se:)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0