Fredagslunch - recept


Sydländk grytstek
ca 6 portioner
ca 1 kg nötkött, jag använde fransyska från vår Brunkulla gård kossa
4 skivor sidfläsk el bacon
smör
1 1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2-3 vitlöksklyftor
2 lagerblad
1 1/2 tsk oregano el timjan
2-3 dl vatten
1 msk vinäger
3-4 msk tomatpuré
4-5 gula lökar i klyftor
5-6 morötter i tjocka slantar
Stek bacon i bitar tills nästan knaprigt, ta upp ur pannan. Bryn steken runt om i fettet, tillsätt ev extra fett. Lägg över i en gryta el ugnsform. Krydda med S & P. Lägg i bacon el fläsk, skalade vitlöksklyftor, lagerblad och timjan/oregano. Blanda vatten, tomatpuré och vinäger. Späd steken med hälften av detta nu och resten under stekningen. Efterstek under lock på svag värme ovanpå spisen eller i 175 graders ugnsvärme. Ös köttet med skyn ett par gånger under tiden. Lägg i morötter och lök när köttet efterstekt i ca 50 minuter. Stek ytterligare ca 30 minuter. (Min köttbit var på 2,5 kg så det behövdes extraextra tid till den). Använd termometer, vid 75 grader är den genomstekt.
Tag upp steken och skär den i skivor. Sila av skyn och red den till sås. Servera med kokt potatis till. Jag serverade även lök, bacon och morötterna bredvid.
Smaskens!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0