Ängamat - recept

Farmor gjorde alltid Ängamat på sommaren när jag var ung. Då tyckte jag nog inte att det var så värst gott men nu är det en av de godare sopporna jag vet. Här kommer ett recept från Vår Kokbok som är för 4-5 portioner.
1/2-1 blomkålshuvud
3-4 mindre morötter
1 liten purjolök
ca 100 g sockerärtor el ca 2 dl spritade ärtor
100 g bladspenat el mangold
3/4 l vatten
1 tsk salt
2 msk vetemjöl
4-5 dl mjölk
(ev mer salt)
ca1 dl hackad persilja
(1 äggula+1/2 sl grädde)
Ansa och skölj grönsakerna. Bryt blomklen i små buketter, skiva morötter och purjolök. Skär sockerärtor och spenat i breda strimlor. Koka upp vattnet, salta och lägg i grönsakerna.
Först blomkål och morötter, efter 3-4 minuter de övrikga. Koka grönsakerna nätt och jämnt mjuka. Häll dem och spadet genom ett durkslag med en bunke under. Häll tillbaka spadet i grytan.
Rör ut mjölet med lite av mjölken. Koka upp resten av mjölken tillsammans med spadet, häll i redningen under omrörning, koka 3-5 minuter. Smaka av och krydda ev mer. (jag tog även lite muskot för att jag tycker att det passar) Lägg i grönsakerna och persiljan.
Red gärna soppan med ägg och grädde(jag tog creme fraiche istället). Rör ihop äggulan och grädden. Blanda det med 1 dl av den heta soppan. Häll äggredningen i grytan. Låt ej koka upp då skär den sig.

Lycka Till!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0